-Χαίρετε, κοιτάξτε, όπως μου είπε μια πηγή μου που ήταν εκεί, στην πρωθυπουργική αποστολή της Οδησσού, «μπορεί να μην κινδυνεύσαμε αφού η έκρηξη έγινε περίπου 400-500 μέτρα πιο μακριά από εμάς, αλλά δεν το λες… και αμελητέο, γιατί από την επίθεση είχαμε νεκρούς». Η αλήθεια είναι ότι δεν συμβαίνει κάθε μέρα παρουσία Ευρωπαίου πρωθυπουργού σε ένα τέτοιο γεγονός, αλλά φυσικά συμβαίνει κάθε μέρα στην Ουκρανία που βρίσκεται σε πόλεμο. Ας είναι, τέλος καλό - τουλάχιστον για τους δικούς μας…

Κεραυνός στη Σύνοδο

-Η είδηση, ότι ένας Ευρωπαίος πρωθυπουργός βρέθηκε μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά από μια πυραυλική επίθεση με νεκρούς στην Ουκρανία, έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στο συνέδριο του ΕΛΚ που ξεκίνησε χθες τις εργασίες του στη ρουμανική πρωτεύουσα. Και υπενθύμισε σε πολλούς το ζήτημα του πολέμου, αλλά και την ανάγκη αμυντικής αφύπνισης της Ευρώπης, η οποία αντιμετωπίζει τον ορατό κίνδυνο επαναφοράς του Τραμπ στις ΗΠΑ. Νομίζω ότι, υπό το φως και των χθεσινών γεγονότων, η σημερινή ομιλία Μητσοτάκη στο συνέδριο του ΕΛΚ θα είναι ακόμα πιο οξεία, καθώς παράγοντες της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς αναμένουν κάποιες «εκπλήξεις».

ΠΑΣΟΚ-Χάος

-Το ότι ο αρχηγός Ν.Α. το έκανε καλοκαιρινό το ΠΑΣΟΚ με την kolotoumba στο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, το διαπιστώσατε προχθές. Χθες μου είπε η πηγή μου στη Βουλή ότι γίνανε διάφορα «κυνηγητά» μεταξύ Πασόκων βουλευτών (π.χ. Κωνσταντινόπουλος με Παραστρατίδη) αλλά το πιο ωραίο ενσταντανέ ήταν το εξής: Όταν κατετέθη ένσταση αντισυνταγματικότητας του νόμου πριν ξεκινήσει η συζήτησή του, παρέστη η συμπολίτευση για να καταψηφίσει την ένσταση και όλη η αντιπολίτευση για να την υπερψηφίσει. Μάλιστα οι βουλευτές πρέπει να σηκωθούν και όρθιοι για να ψηφίσουν. Λοιπόν από το ΠΑΣΟΚ των 32 βουλευτών παρέστησαν και ψήφισαν υπέρ της αντισυνταγματικότητας 5 μόλις βουλευτές, εις εκ των οποίων ο Κωνσταντινόπουλος ο οποίος σηκώθηκε κι έφυγε επιδεικτικά από την αίθουσα, χωρίς να ψηφίσει. Μια ωραία ατμόσφαιρα…

Με τον λογιστή σου…

-Οι παλιοί επιχειρηματίες λέγανε «με τον λογιστή και τον δικηγόρο σου δεν τσακώνεσαι ποτέ», αλλά ο Κασσελάκης δεν είναι παλιάς κοπής επιχειρηματίας, ούτε και βέβαια ήταν δικό του το μαγαζί (ΣΥΡΙΖΑ) ώστε να ξέρει τι γίνεται και τι… γίνεται. Έτσι λοιπόν έδιωξε τον περίφημο λογιστή του κόμματος Θύμιο Γεωργόπουλο (προφανώς χρεώνοντάς του τη διαρροή των λεπτομερειών του δανείου του στα media του κόμματος) και ο λογιστής… πιστός στις παραδόσεις αρχίζει να μιλάει. Τώρα εγώ δεν ξέρω αν αυτά που λέει ο άνθρωπος είναι αλήθεια, αλλά δημοσίως άκουσα να δηλώνει ότι θέλει να ενημερώσει τα όργανα του κόμματος για «πολύ ανησυχητικές υποθέσεις» - στα οικονομικά που χειριζόταν, εννοείται. Άκουσα όμως και μια ιστορία που λένε κάτι συριζέικα φίδια ότι λέει -ο λογιστής- πως ο Στέφανος ζήτησε ως ενέχυρο την Κουμουνδούρου (το κτίριο, ε;) για να δανείσει την κομματική εταιρεία media, αλλά δεν του έκαναν το χατίρι. Φυσικά και δεν γνωρίζω αν ισχύει, αλλά περιμένω να δω αν θα το πει (ο Γεωργόπουλος). Αν ήταν έτσι πάντως δανείζαμε κι εμείς, αν και δεν την πολυπιστεύω τη φήμη…

Μετά το φανταρικό στη Βουλή (;)

-Μέσα στον Μάρτιο αναμένεται να δούμε τον Στέφανο Κασσελάκη να ντύνεται στα χακί και να περνά τις πύλες του στρατοπέδου “Δαβάκη” στη Σπάρτη για να εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις. Αυτά βέβαια είναι λίγο - πολύ γνωστά. Μια πηγή μου λέει όμως ότι η ιδέα ωριμάζει καθώς τόσο ο πρόεδρος όσο και οι στενοί του συνεργάτες κατανοούν πως δεν νοείται ο αρχηγός του δεύτερου κόμματος να μην έχει κοινοβουλευτική παρουσία. Το τελευταίο διάστημα… παραδίδονται στον πρόεδρο εντατικά μαθήματα πολιτικής ιστορίας και κοινοβουλευτισμού. Δεν το ακούω απίθανο…

Ο Ηλιόπουλος, το Harvard και το ασυμβίβαστο

-Βέβαια, για να αποκτήσει βουλευτική ιδιότητα ο κ. Κασσελάκης πρέπει να παραιτηθεί ένας εκ των τριών βουλευτών Επικρατείας και ακολούθως να αρνηθούν την έδρα οι 5 επιλαχόντες που προηγούνται. Μαθαίνω λοιπόν ότι ο Όθων Ηλιόπουλος συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες για να “θυσιαστεί”. Προς αυτό συγκλίνουν και οι πληροφορίες που θέλουν το Harvard να θέτει ζήτημα ασυμβίβαστου και να τον καλεί να επιλέξει αν θα συνεχίσει το ερευνητικό του έργο στο διεθνούς φήμης πανεπιστήμιο ή αν θα παραμείνει βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου.

Γνωμοδοτήσεις

-Σε αυτό το σημείο όμως πρέπει να σας πω ότι οι στενοί συνεργάτες του προέδρου Κασσελάκη εκφράζουν και έναν επιπρόσθετο φόβο. Λένε δηλαδή ότι ακόμα και αν παραιτηθεί ο κ. Ηλιόπουλος δεν είναι βέβαιο ότι θα πράξουν το ίδιο και οι 5 επιλαχόντες, “κυκλώνοντας” ως πιο επικίνδυνο το όνομα του Μιχάλη Καλογήρου. Εκτιμούν - οι πηγές - ότι ο στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα ίσως να προκαλέσει προβλήματα. Προσωπικά δεν συμμερίζομαι τους φόβους, όμως οι Κασσελαkistas έχουν ζητήσει καλού-κακού γνωμοδοτήσεις νομικών που θα λένε πως εάν παραιτηθεί βουλευτής Επικρατείας προερχόμενους από τους απόδημους, τότε η έδρα πρέπει να πάει σε άλλον υποψήφιο εκ των αποδήμων, ανεξαρτήτως σειράς.

Φλώρος

-Χθες διάβασε την πληροφορία μου, που τον αφορά, ο στρατηγός Φλώρος και πήρε τηλέφωνο. «Δεν είναι έτσι», μου είπε, «δεν φοβήθηκα την υποψηφιότητά μου στις ευρωεκλογές, άλλωστε και το Μ.Μ. έχει δημοσκοπήσεις που με βγάζουν ψηλά. Απλά σκέφτηκα ότι είναι πολύ κοντά στην αποστρατεία μου και θα με ψέξουν γι’ αυτό, το θεώρησα πρόωρο και βεβιασμένο. Όσον αφορά τη γυναίκα μου, επιστρατεύτηκε τελευταία στιγμή να βοηθήσει τον Χαρδαλιά και την παράταξη». Σας μεταφέρω την άποψή του.

Ο Τέλης Μυστακίδης εξαγοράζει την Aegean Baltic Bank

-Στην εξαγορά της Aegean Baltic Bank προχωρά ο Τέλης Μυστακίδης αποκτώντας ποσοστά της τράπεζας από τους Κούστα - Αφθονίδη. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δυο πλευρές έχουν υπογράψει term sheet που αναμένεται να οδηγήσει στην ολοκλήρωση της συμφωνίας και στην παρούσα φάση οι δικηγόροι όλων των πλευρών εξετάζουν τους τελικούς όρους του συμφωνητικού μεταβίβασης μετοχών. Αμέσως μετά θα ακολουθήσουν τα επόμενα βήματα για τη σχετική έγκριση και από την Τράπεζα της Ελλάδος. Σημειώνεται ότι το ενεργητικό της Aegean Baltic Bank εκτιμάται σε 1 δισ. ευρώ, με ευρύ ναυτιλιακό χαρτοφυλάκιο, στοιχείο που δημιουργεί άμεσα τις προϋποθέσεις για τη δυναμική ανάπτυξη του τραπεζικού ιδρύματος.

Πώς θα αντιδράσει η μετοχή της Τρ. Πειραιώς

-Το placement της Τρ. Πειραιώς, κατά γενική ομολογία, εξελίχθηκε κατά εντυπωσιακό τρόπο. Με τη μετοχή να έχει κλείσει στα 3,98 ευρώ όταν ξεκίνησε η διάθεση και το 27% να φεύγει χθες στα 4 ευρώ, υπάρχει ένα premium, μικρό μεν, αλλά αυτό δεν έχει σημασία. ΤΧΣ-Ξηρουχάκης, Πειραιώς-Μεγάλου και ανάδοχοι χρεώνονται την επιτυχία της διάθεσης στο ανώτατο εύρος. Είχαμε ένα μοντέλο που δεν είχε σχέση με την Εθνική ή το ΔΑΑ και το οποίο λειτούργησε προς όφελος του πωλητή, αλλά δεν αφήνει λεφτά στο τραπέζι για τον επενδυτή, οπότε τώρα πρέπει να δούμε πώς θα αντιδράσει η μετοχή στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Λόγω της πολύ μεγάλης ζήτησης, από το Ταμείο και την τράπεζα λένε πως έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν καλής ποιότητας funds, δηλαδή με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Το κρίσιμο είναι αν έχουν γίνει οι κατάλληλοι χειρισμοί ώστε κάποια από τα funds που απέκτησαν στο placement σοβαρές θέσεις, από σήμερα θα ενεργοποιηθούν για να αγοράσουν μετοχές από την αγορά, ώστε να απορροφηθούν οι πιέσεις που πάντοτε δημιουργούν οι “γρήγοροι”.

Ολα τα μεγάλα ονόματα

Σε κάθε περίπτωση, είναι μεγάλη επιτυχία ότι στην Τρ. Πειραιώς μπήκαν όλα τα μεγάλα ονόματα των επενδύσεων και συγκεκριμένα: Norges, Pictet, Wellington, Lazard, GS, Robeco, Vanguard, Redwheel, GIC, Schroders. Το ελληνικό βιβλίο συγκέντρωσε κεφάλαια κοντά στο 1 δισ., ενώ το ξένο βιβλίο αρχικά καλύφθηκε 11 φορές. Αποσύρθηκαν εγγραφές hedge funds και τελικά πραγματοποιήθηκε κάλυψη κατά 9 φορές.

Αλλάζει η βαρύτητα στους δείκτες

-Η μεγάλη επιτυχία της αποκρατικοποίησης της Τράπεζας Πειραιώς θα επηρεάσει άμεσα και τη βαρύτητά της στον Δείκτη-Καθρέπτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, τον MSCI Greece Standard. H πώληση του 27% αλλάζει εντελώς τα δεδομένα στο free float της Τρ. Πειραιώς. Οι μετοχές σε ελεύθερη διασπορά αυξάνονται και αυτό σημαίνει ότι αλλάζει η βαρύτητα της μετοχής στον δείκτη MSCI Standard Greece. Μέχρι χθες, οι σταθμίσεις των 10 εταιρειών που απαρτίζουν τον δείκτη ήταν: Εθνική (16,63%), Eurobank (16,14%), Mytilineos (11,56%), Alpha Bank (11,22%), Jumbo (9,15%), ΟΠΑΠ (9,02%), Πειραιώς (7,85%), ΔΕΗ (7,82%), ΟΤΕ (7,50%) και Motor Oil (5,11%). Από σήμερα, η Τράπεζα Πειραιώς ανεβαίνει από πλευρά βαρύτητας στον δείκτη και κάτι αντίστοιχο θα γίνει και στους δείκτες FTSE. Προφανώς και η αύξηση της βαρύτητας στους δείκτες θα φέρει αγοραστές για τη μετοχή της Τρ. Πειραιώς από τα passive funds.

Η μετοχή της ΔΕΗ και οι πιθανότητες

-H μετοχή της ΔΕΗ στη χθεσινή συνεδρίαση έδειξε διαθέσεις αντίδρασης, αλλά είναι γεγονός ότι από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού της ΕΕ για την περίοδο Ιουλίου 2013 έως Δεκέμβριο 2019, η μετοχή καθηλώθηκε και αγωνίζεται να κινηθεί προς το επίπεδο των 12 ευρώ. Πιθανόν την πίεση παρέτεινε το placement της Τρ. Πειραιώς που δέσμευσε ρευστότητα θεσμικών κεφαλαίων. Πάντως η διοίκηση της ΔΕΗ δεν θεωρεί μείζον θέμα την έρευνα της DG Comp και κατά τα φαινόμενα μάλλον έχει δίκιο. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από το site της EE, όπου παρουσιάζεται report που τιτλοφορείται “Cartels Cases and Statistics” και στο οποίο -μεταξύ άλλων- παρουσιάζεται και η στατιστική των προστίμων της DG Comp που έχουν επιβληθεί από το 2006 ως ποσοστά του συνολικού τζίρου. Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία της ΕΕ, η εμπειρία του παρελθόντος οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι πιθανότητες το πρόστιμο να είναι ως 1% του συνολικού τζίρου είναι στο 64,29% (315 περιπτώσεις) ενώ οι πιθανότητες το πρόστιμο να είναι στο 10% του τζίρου είναι στο 5,10% (25 περιπτώσεις).

Ο Φουρλής πάει Ελλάκτωρ

-Έπειτα από 12 χρόνια στην οδό Σωρού στο Μαρούσι, η Fourlis μεταφέρει την έδρα της όχι στο Ελ. Βενιζέλος, αλλά στην Κηφισιά. Συγκεκριμένα, πηγαίνει στο γνωστό κτίριο της Ελλάκτωρ στην οδό Ερμού (ιδιοκτησίας Orilina) όπου και μίσθωσε ισόγειο και πρώτο όροφο. Τα γραφεία της εταιρείας είναι ήδη γεμάτα από κούτες και η μετακόμιση ξεκινά τις επόμενες ημέρες. Όπως έλεγαν στελέχη της Fourlis, δεν υπήρχε πλέον λόγος να μένουν στο Μαρούσι καθώς, εκτός των άλλων, τα μισθώματα στην περιοχή έχουν αυξηθεί σημαντικά. Για την ιστορία, το κτίριο γραφείων -συνολικής επιφάνειας 16.795 τ.μ. στην οδό Σωρού- ανήκε στον επιχειρηματία Λουκά Έλληνα και αποκτήθηκε από την Trastor έπειτα από πλειοδοτικό διαγωνισμό. Η Trastor έχει ήδη βρει νέους μισθωτές για το ακίνητο.

Πάρτι στην Πληροφορική: Η Entersoft πιο ακριβή από την Intrasoft

-Εφόσον και όταν ολοκληρωθεί ο επιχειρηματικός γάμος της Entersoft με την SoftOne, θα επισημοποιηθεί μια θεαματική αλλαγή στις αποτιμήσεις των εταιρειών πληροφορικής στην Ελλάδα. Να θυμίσουμε ότι η… μεγάλη και εμπειρότατη Intrasoft με τα δεκάδες έργα αποτιμήθηκε και μεταβιβάστηκε στη NetCompany με επιχειρηματική αξία 235 εκατ. ευρώ. Η Entersoft αποτιμάται στα 240 εκατ. ευρώ, δηλαδή 18 φορές τα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κέρδη της. Αυτά βλέπει η Performance Technologies και θεωρεί λίγα τα 80,7 εκατ. ευρώ της χρηματιστηριακής της αξίας, τη στιγμή που η Profile αξίζει 115 εκατ. ευρώ και η EpsilonNet 580 εκατ. ευρώ.

Τα νοίκια «τρέχουν» περιμένοντας να ξεκολλήσει η ΠΥΡΚΑΛ

-Kι ενώ το κυβερνητικό πάρκο της ΠΥΡΚΑΛ για τη μετεγκατάσταση τουλάχιστον 9 υπουργείων έχει πάει πίσω χρονικά (λίγο-πολύ αναμενόμενο εξαιτίας της πολυπλοκότητας, των πολλαπλών παραμέτρων που πρέπει να ληφθούν υπόψη αλλά και των αντιδράσεων για το project) έχουν ενδιαφέρον τα νούμερα που δημοσιεύτηκαν στη ‘’Διαύγεια’’ για τα ενοίκια που πληρώνει το υπουργείο Ανάπτυξης στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων για τις δύο ιδιοκτησίες του στην οδό Νίκης 5-7 στην πλατεία Συντάγματος. Για το 2024 λοιπόν η συνολική δέσμευση είναι στα 2,291 εκατ. ευρώ, με μηνιαίο ενοίκιο άνω των 183 χιλιάδων ευρώ για τη μεγαλύτερη ιδιοκτησία του ΜΤΠΥ και στις 7.913 ευρώ για τη μικρότερη ιδιοκτησία. Το νούμερο έχει αυξηθεί κατά κάτι την τελευταία πενταετία, αν ληφθεί υπόψη ότι το αντίστοιχο κονδύλι το 2019 ήταν στα 2,224 εκατ. ευρώ. Τώρα, ως προς την ΠΥΡΚΑΛ που σχεδιάζεται μέσω ΣΔΙΤ, το ζητούμενο είναι η δημοσιοποίηση της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το έργο. Σημειώστε πως ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να ξεκινήσει η μετεγκατάσταση τη διετία 2025- 2026, κάτι φυσικά αδύνατο στην παρούσα συγκυρία. Επιπλέον, με βάση πρόσφατες αναφορές του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Οικονομίας Ν. Παπαθανάση, ο προϋπολογισμός του έργου έχει πάει προς τα πάνω και συγκεκριμένα σε επίπεδα άνω των 400 εκατ. ευρώ, από τα 250 εκατ. ευρώ που ήταν η πρώτη εκτίμηση.

Ο ΟΛΠ και οι Κινέζοι αναλυτές

-Γενικώς μιλώντας -και εφόσον βγάλουμε από τη συζήτηση τις δυσκολίες των στενών του Σουέζ και τους Χούθι- το Λιμάνι του Πειραιά μόνο καλά νέα έχει να μας πει. Η κίνηση εμπορευματοκιβωτίων και η σημασία του ΟΛΠ στο ευρωπαϊκό εμπόριο, διαρκώς αναβαθμίζονται και -επιπλέον- πέρυσι, κατέγραψε μία αύξηση +68,6% στο σύνολο των επιβατών κρουαζιέρας αφού εξυπηρέτησε περίπου 1,5 εκατ. επιβάτες και 760 κρουαζιερόπλοια. Κατά συνέπεια, δεν έχει λόγους η διοίκηση να θέλει να κρύψει τα αποτελέσματά της από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα. Όταν όμως η διοίκηση επιλέγει την 29η Μαρτίου (Μεγάλη Παρασκευή των Καθολικών, που είναι αργία στις αγορές) για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της -τα οποία η αγορά θα τα διαβάσει όχι την 1η αλλά στις 2 Απριλίου- δημιουργούνται εύλογες απορίες. Ίσως στον ΟΛΠ ενδιαφέρονται να διαβάσουν τα αποτελέσματα μόνο Κινέζοι αναλυτές.

H NOVAL θα παίξει στο… πράσινο

-Σε άλλο… επενδυτικό κοινό σκοπεύει να απευθυνθεί η διοίκηση της NOVAL για τη δημόσια εγγραφή που θα τη φέρει στο Χρηματιστήριο. Η συμμετοχή της EBRD (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης) στη διαδικασία, σηματοδοτεί την πιστοποίηση της NOVAL ως εταιρεία «βιώσιμης ανάπτυξης» με… «πράσινες επενδύσεις». Η NOVAL θα προσπαθήσει να προσελκύσει eco-friendly funds που επιλέγουν εταιρείες με βάση τον πράσινο προσανατολισμό τους. Το βιοκλιματικό κτίριο της Λεωφόρου Κηφισίας θα λειτουργεί ως απτή απόδειξη των προσπαθειών της ΝOVAL να ξεχωρίσει από τις υπόλοιπες εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων και διαχείρισης ακινήτων του χρηματιστηριακού ταμπλό.

176 εκατ. για ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων επιχειρήσεων

-Σημαντικά στοιχεία για την υλοποίηση του προγράμματος «Βελτίωση της Ενεργειακής Απόδοσης Επιχειρήσεων του Τριτογενούς Τομέα» θα ανακοινώσουν σήμερα οι υπουργοί Ν. Παπαθανάσης και Θ. Σκυλακάκης. Το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 176.750.000€ και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και μη κτιριακών εγκαταστάσεων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους κλάδους του τουρισμού, του εμπορίου και άλλων υπηρεσιών.

Θα θυμηθεί η Λαγκάρντ τη… γαλλική της καταγωγή

Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ -όλοι το γνωρίζουν αυτό- είναι περισσότερο πολιτικός και λιγότερο τραπεζίτης. Άλλωστε και οι φιλοδοξίες της είναι περισσότερο πολιτικές. Στο θέμα των επιτοκίων του Ευρώ αντιμετωπίζει ένα κρίσιμο δίλημμα. Τα «γεράκια» της Φρανκφούρτης συμβουλεύουν και πιέζουν να διατηρηθούν τα επιτόκια του Ευρώ ψηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε να ξαναπάρει το χρήμα την αξία και το κύρος του. Από την άλλη πλευρά, η Γαλλία -ενόψει των Ευρωεκλογών του Ιουνίου και της ανόδου της ακροδεξιάς- βρίσκεται σε άσχημη δημοσιονομική κατάσταση. Το έλλειμμα της Γαλλίας πέρυσι ξεπέρασε το 5%. Από την εποχή της Μεγάλης Χρηματοπιστωτικής Κρίσης του 2008, η Γαλλία κατάφερε να διατηρήσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα κάτω από το όριο του 3% (Συνθήκη Μάαστριχτ) μόνο μία φορά, το 2018. Δηλαδή, τα πάει χειρότερα ακόμη και από την Ιταλία. Μετά τον CoViD, σήμερα ο λόγος Χρέος/ΑΕΠ της Γαλλίας βρίσκεται στο 110%. Ήταν κοντά στο 64% πριν από την οικονομική κρίση. Ο ρυθμός ανάπτυξης δεν βοηθά. Το ΑΕΠ αυξήθηκε μόλις κατά 1% και η τάση είναι πτωτική. Συμπέρασμα: Μόνο τα χαμηλά επιτόκια του Ευρώ μπορούν να βοηθήσουν τη Γαλλία να κρατήσει υπό έλεγχο το Χρέος της.