-Χαίρετε, ρώτησα χθες την πηγή μου στο Μ.Μ. πώς εξελίσσεται η δημοσιοποίηση της πληροφορίας περί υποψηφιότητας… εκ Δεξιών του Φαήλου Κρανιδιώτη στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ και μου είπε ότι «στον απλό κόσμο που μας ψηφίζει μια χαρά, στους γνωστούς illuminati με αντιδράσεις». Για να καταλήξει λέγοντας: «άρα, συμπεραίνουμε ότι πρέπει να τον βάλουμε γιατί ό,τι λένε αυτοί μας πάει ανάποδα…». Μάλιστα. Συνέχιζα την ψιλοκουβέντα εγώ «και γιατί δεν βάζετε και τον στρατάρχη Φλώρο τον τουρκοφάγο;». «Ο στρατηγός μπορεί να μη φοβάται τους… πολέμους, αλλά σκιάζεται με την ιδέα ότι μπορεί να μη βγει, επηρεάστηκε και από το γεγονός ότι δεν βγήκε η σύζυγός του με τον Χαρδαλιά, αλλά άλλο ο ίδιος, άλλο συγγενικό του πρόσωπο. Πάντως εμείς τον συζητήσαμε, πήγε ο Γιάννης (Μπρατάκος) αλλά του αρνήθηκε». Αυτά ο στρατηγός.

Κασσελάκης – Offshore

-Να ξεκαθαρίσουμε ένα πράγμα με αφορμή την εισαγγελική έρευνα για την εξωχώρια εταιρεία του Κασσελάκη που δάνεισε την εταιρεία media του ΣΥΡΙΖΑ. Ναι, με βάση τον νόμο είναι ξεκάθαρο ότι αρχηγός κόμματος δεν μπορεί να έχει εταιρεία στο εξωτερικό, άρα ο Κασσελάκης έχει παρανομήσει. Αλλά το πνεύμα του νόμου είναι άλλο, ο νομοθέτης το απαγορεύει για λόγους διαφάνειας, δηλαδή για να μην μπορεί να κρύβει λεφτά σε offshore ένας πολιτικός. Όταν όμως ο πολιτικός δραστηριοποιείτο (δούλευε με απλούστερα λόγια) στο εξωτερικό, από πού θα έφερνε τα λεφτά του; Άρα, ας φροντίσουν να αλλάξουν τον νόμο αφού βέβαια επιβληθεί ο υφιστάμενος, αλλά και αφού ληφθεί υπόψιν η ουσία. Εδώ ο Κασσελάκης είναι απλώς αμελής ή χύμα, όχι ανέντιμος.

Τα παιχνίδια της Ιστορίας

-Πάντως, έχει και την πλάκα της η υπόθεση καθώς ο Κασσελάκης φαίνεται ότι θα πιαστεί στην τσιμπίδα ενός νόμου Τσίπρα. Για την ιστορία, να σας θυμίσουμε ότι πίσω στο -όχι και τόσο μακρινό- 2016 η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιχείρησε να περάσει σε ένα μνημονιακό πολυνομοσχέδιο σκανδαλώδη ρύθμιση που επέτρεπε σε υπουργούς και βουλευτές να κατέχουν offshore σε φορολογικούς παραδείσους, αρκεί να θεωρούνται φορολογικά συνεργάσιμα κράτη. Μην απορείτε όσοι δεν θυμάστε την ιστορία. Τα έκανε αυτά η πρώτη φορά Αριστερά που κατά τα άλλα κόπτεται για το κράτος δικαίου, πριν περάσει στα ακόμα πιο σκληρά με τις σκευωρίες και τα παραϋπουργεία Δικαιοσύνης. Η ρύθμιση λοιπόν έγινε αντιληπτή και αναδείχθηκε τότε από το “ΘΕΜΑ” αναγκάζοντας τον Α. Τσίπρα να αναδιπλωθεί και να επαναφέρει το προηγούμενο καθεστώς επί το αυστηρότερο, απαγορεύοντας στους πολιτικούς κάθε συμμετοχή σε εταιρείες της αλλοδαπής και όχι μόνο στις υπεράκτιες.

ΠΑΣΟΚ και grande kolotoumba

-Χθες όπως θα διαβάσατε… ήχησαν τα πρώτα όργανα στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ με αφορμή την απόφαση του Ανδρουλάκη να μην ψηφίσει το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Όχι ότι από μόνο του το θέμα δεν είναι σοβαρό και grande kolotoumba του αρχηγού για έναν θεσμό - όπως είναι τα μη κρατικά Πανεπιστήμια – που ισχύει σε Ευρώπη και Αμερική, βασικά σ’ όλη τη Δύση, ενώ και οι κορυφαίοι συνταγματολόγοι του ΠΑΣΟΚ όπως ο Βενιζέλος, ο Αλιβιζάτος και άλλοι έχουν ταχθεί υπέρ, όσον αφορά το άρθρο 16 του Συντάγματος. Αλλά γιατί οι μήνες περνάνε, ο ΣΥΡΙΖΑ κατακερματίζεται, κανένα κόμμα από τα αριστερά της Ν.Δ. δεν παίρνει ούτε πόντο και παρά ταύτα το ΠΑΣΟΚ πέφτει αντί να ανεβαίνει. «Χθες αντέδρασε ο Κωνσταντινόπουλος και η Γιαννακοπούλου, αλλά το πράγμα βράζει εντός και εκτός της Κ.Ο. και μετά τις ευρωεκλογές αν οι δημοσκόποι έχουν δίκιο θα πρέπει να το ξαναδούμε», μου είπε η πηγή μου εντός (πολύ εντός) του ΠΑΣΟΚ.

Ο Μητσοτάκης κεντρικός παίκτης στο ΕΛΚ

-Για το Βουκουρέστι αναχωρεί το απόγευμα ο Μητσοτάκης, ο οποίος θα είναι από τα κεντρικά πρόσωπα στο συνέδριο του ΕΛΚ που διοργανώνεται. Ενδεικτικό αυτού είναι το γεγονός ότι το γραφείο του είχε πολλά αιτήματα για διμερείς συναντήσεις, ενώ την Πέμπτη είναι ο τελευταίος ομιλητής πριν από τους θεσμικούς της Ε.Ε και την ψηφοφορία για τη VDL. Κάτι που σημαίνει ότι ο ΚΜ θα παίξει και σημαντικό ρόλο στις μετεκλογικές διαπραγματεύσεις για τα κορυφαία πόστα στην Ε.Ε. Μαζί του, παράλληλα, θα είναι και μια γενιά στελεχών που είχαν θητεία στο ΕΛΚ από νεαροί, όπως ο Σταύρος Παπασταύρου, η Σοφία Ζαχαράκη, η Μαρία Συρεγγέλα, ο Γιάννης Σμυρλής, ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης και βεβαίως συνεργάτες του όπως ο Τάσος Χατζηβασιλείου, η Αριστοτελία Πελώνη κ.ο.κ.

Αλλαγή σχεδίων για ΗΠΑ

-Κατά τα φαινόμενα δεν θα βρεθεί στον Λευκό Οίκο ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την 25η Μαρτίου, καθώς ο σχεδιασμός άλλαξε. Έτσι, αμέσως μετά την επίσκεψή του στον Καναδά, σε Μόντρεαλ και Τορόντο, όπου θα βρίσκεται ανήμερα της εθνικής επετείου, θα επιστρέψει στην Αθήνα. Μένει να φανεί πότε θα επαναπρογραμματιστεί η εκδήλωση στον Λευκό Οίκο για την εθνική επέτειο -ίσως αρχές Απριλίου- και αν το πρόγραμμα Μητσοτάκη-Μπάιντεν θα επιτρέψει μια συνάντησή τους. Πάντως, με δεδομένη την πιθανότητα επικράτησης του Τραμπ στις εκλογές, είναι αρκετοί αυτοί που λένε ότι και η Αθήνα πρέπει να τηρήσει μια κάποια στάση αναμονής σε αυτή τη φάση, ενόψει ενδεχόμενης αλλαγής ισορροπιών στην Ουάσιγκτον.

Το ραντεβού Μαρινάκη-Γιούροβα

Χθες πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες η συνάντηση του ο υφυπουργού Παύλου Μαρινάκη με την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βέρα Γιούροβα ενόψει της ψήφισης του ευρωπαϊκού κανονισμού για την ελευθερία του Τύπου. Η Γιούροβα μάλιστα τουίταρε μετά τη συνάντηση χαιρετίζοντας τις πρωτοβουλίες της Ελλάδας και την πρόοδο που έχει ήδη γίνει. Αν μη τι άλλο, αυτό αποτελεί μια ικανοποιητική εξέλιξη για την ελληνική πλευρά, αφού φαίνεται πως αναγνωρίζονται οι κινήσεις της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Φρέσκο χρήμα

-Πριν από 2 ημέρες εκταμιεύτηκε η κρατική χρηματοδότηση προς τα κόμματα για το 2024, που είναι η πρώτη που δίνεται σύμφωνα με τα νέα εκλογικά αποτελέσματα του περασμένου καλοκαιριού. Το συνολικό ποσό είναι αυξημένο κατά περίπου 2 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2023, λόγω της βελτίωσης της οικονομίας. Το ποσό που αντιστοιχεί στη ΝΔ είναι αυξημένο κατά 700 χιλ. ευρώ σε σχέση με την περασμένη χρονιά και φτάνει περίπου στα 4,4 εκατ. ευρώ. Μειωμένο κατά περίπου 1 εκατ. ευρώ είναι το ποσό που δικαιούται ο ΣΥΡΙΖΑ καθώς από το 31,5% του 2019 έπεσε το 2023 στο 17,8%. Συνολικά στα ταμεία της Κουμουνδούρου μόνο το 2023 είχε μπει κρατικό χρήμα 3 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2024 διαμορφώνεται στα 2,1 εκατ. ευρώ. Οι Σπαρτιάτες, που το προηγούμενο διάστημα λίγο έλειψε να διαλυθούν σε δημόσια θέα για τον έλεγχο του ταμείου, θα εισπράξουν 622 χιλ. ευρώ.

Οι εκτιμήσεις για το placement

-Όλα τα βλέμματα σήμερα είναι στραμμένα στη μετοχή της Τρ. Πειραιώς, καθώς ολοκληρώνεται με εντυπωσιακή υπερκάλυψη η δημόσια προσφορά, με τη ζήτηση να είναι πολύ υψηλή. Φαίνεται αρκετά πιθανό η τιμή διάθεσης των μετοχών να μη βγει προς τα χαμηλά του εύρους, με τις εκτιμήσεις να αποκλείουν οποιαδήποτε τιμή κάτω από 3,80 ευρώ και τα περισσότερα στοιχήματα να κλίνουν προς την περιοχή των 3,90 ευρώ. Υπομονή μέχρι σήμερα το απόγευμα που θα μάθουμε το αποτέλεσμα. Αν πάντως επιβεβαιωθούν αυτά τα σενάρια, είναι πιθανόν βραχυπρόθεσμα να υπάρχει volatility στη μετοχή, αν και έχουν γίνει τα κουμάντα για να περάσουν πακέτα σε θεσμικούς long επενδυτές.

Περιμένοντας τα μερίσματα

-Και μετά τo placement της Τρ. Πειραιώς, η σκυτάλη περνά σε Alpha Bank, Eurobank και Attica bank οι οποίες ανακοινώνουν αποτελέσματα αύριο Πέμπτη. Η αγορά περιμένει τις ανακοινώσεις των συστημικών τραπεζών όχι τόσο για την αύξηση της κερδοφορίας τους, όσο για την επιβεβαίωση της μερισματικής πολιτικής που έχουν ανακοινώσει.

Διοικητικές αλλαγές στην Elpedison

-Ο χώρος του retail στην προμήθεια ρεύματος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, καθώς η αγορά είναι σε διαδικασία αναδιάρθρωσης με εταιρίες να αλλάζουν χέρια και σκληρό ανταγωνισμό για τα μερίδια αγοράς. Οι αλλαγές δεν αφορούν μόνον εταιρίες αλλά και στελέχη, καθώς το επόμενο διάστημα περιμένουμε διοικητικές αλλαγές στην Elpedison.

Πάρτι της πληροφορικής στο Χρηματιστήριο

-Το deal της Entersoft αφύπνισε χρηματιστηριακά σχεδόν όλες τις μετοχές του κλάδου, φέρνοντας στο προσκήνιο κάθε λογής σενάρια. Στη χθεσινή συνεδρίαση η Q&R ενισχύθηκε στο +14,8% με τους επενδυτές να... θυμούνται πως πρόσφατα μπήκαν εφοπλιστικά κεφάλαια στη μετοχή, η ΙΛΥΔΑ ενισχύθηκε σε ποσοστό 8% και η CPI ανέβηκε σε ποσοστό +7,9%. Η Logismos με τη σειρά της είδε άνοδο κατά 6,40% και η Performance κατά 5,30%. Από κοντά και η Quest που το έχει δίπορτο, με τη τεχνολογική Unisystems να είναι μέλος του ομίλου και τις εξελίξεις με τους υποψήφιους επενδυτές για την ACS να τρέχουν.

Το Dirty Laundry του Σαράντη

-Δεν είναι ίσως ευρέως γνωστό, αλλά η οικογένεια Σαράντη και συγκεκριμένα ο Κυριάκος Σαράντης του Sarantis Group και ο γιος του, Γρηγόρης, βρίσκονται πίσω από τη νεανική αλυσίδα casual ένδυσης Dirty Laundry. Στην εταιρεία που αναπτύσσεται και διαθέτει σημεία πώλησης σε γνωστά εμπορικά κέντρα αλλά και e-shop, θέση μέλους στο ΔΣ πήρε πρόσφατα ο Κώστας Ροζακέας, επί σειρά ετών CFO της Sarantis και νυν αντιπρόεδρος, ενώ στις αρχές του χρόνου αποφασίστηκε να συναφθεί ομολογιακό δάνειο 500 χιλ. ευρώ για τη χρηματοδότηση των αναγκών της εταιρείας και της ανάπτυξής της. Η Dirty Laundry είχε πωλήσεις 4 εκατ. ευρώ το 2022 και με τη βοήθεια των νέων σημείων πώλησης έκλεισε ψηλότερα το 2023.

Ένα τηλεοπτικό σφυρί στην παραλία

-Ανάμεσα στα πολλά ηλεκτρονικά σφυριά που χτυπούν ή ετοιμάζονται να χτυπήσουν, προέκυψε και ένα… τηλεοπτικό. Συγκεκριμένα, για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο έχει προγραμματιστεί πλειστηριασμός σε βάρος της «Τηλεοπτική Ελληνική Ανώνυμη Εμπορική Διαφημιστική Εταιρεία», γνωστότερη ως “E Channel”, που εδρεύει επί της Β. Κωνσταντίνου 2, δίπλα από το Καλλιμάρμαρο, στο ακίνητο που τουλάχιστον κατά το παρελθόν, στέγαζε δραστηριότητες του Φίλιππου Βρυώνη. Επισπεύδουσα είναι η κυπριακή εταιρεία “SE. KA. International Services Ltd” και η οφειλή ανέρχεται σε 51.120 ευρώ εντόκως. Τώρα το σφυρί αφορά την πλήρη κυριότητα οριζόντιας ιδιοκτησίας του έκτου ορόφου, στην οποία ανήκει το δικαίωμα της αποκλειστικής χρήσης τμήματος του δώματος, κτηρίου που βρίσκεται στη θέση "Πικροδάφνη" του Δήμου Αλίμου, επί της οδού Γκούμη και Λεωφόρου Ποσειδώνος 1. Η αυτοτελής, χωριστή, ανεξάρτητη και διηρημένη οριζόντια ιδιοκτησία του 6ου ορόφου αποτελείται από μία αίθουσα με λουτρό, WC και οφίς έχει επιφάνεια 115 τ.μ., και διαθέτει αυτόνομη θέρμανση και ψύξη, στεγασμένες βεράντες και εξώστη επί του ακαλύπτου. Ακόμη, στον εκάστοτε ιδιοκτήτη της ανήκει το δικαίωμα της αποκλειστικής χρήσης του τμήματος του δώματος (ταράτσας), επιφάνειας 110 τ.μ. Το πιο πάνω ακίνητο, που κουβαλάει δυο-τρεις υποθήκες, περιήλθε στην πλήρη κυριότητα της οφειλέτιδας εταιρείας μέσω συμβολαιογραφικής πράξης τον Ιούλιο του 2023. Ο πλειστηριασμός έχει οριστεί για τις 11 Σεπτεμβρίου και η τιμή πρώτης προσφοράς είναι στις 601.000 ευρώ. Για την… ιστορία, επικεφαλής της εταιρείας (Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος) είναι ο Γάλλος Maxime Lalouette, ο μόνος που έχει μείνει στο Δ.Σ. κατόπιν των παραιτήσεων των άλλων μελών του, ενώ κατά το παρελθόν (μιλάμε για 2018) για μια περίοδο από τη θέση του Προέδρου είχε περάσει και ο δημοσιογράφος Μάκης Γιομπαζολιάς.

Πέντε τόνοι χρυσού

-Πριν από 44 χρόνια, Φεβρουάριο του 1980, η τιμή του χρυσού είχε φτάσει στο υψηλότερο σημείο της Ιστορίας, στα 2.542 δολάρια η ουγκιά. Ήταν η εποχή που ο πληθωρισμός ήταν διψήφιος, τα επιτόκια ήταν στο 14% και η πετρελαϊκή κρίση είχε παγώσει τον πλανήτη. Χθες η τιμή του χρυσού ανέβηκε στο υψηλότερο σημείο του 21ου αιώνα -στα 2.146 δολάρια η ουγκιά- και είναι πολλοί αυτοί που πιστεύουν πως τα 2.300 δολάρια είναι απλώς θέμα χρόνου και θα τα δούμε μέσα στο καλοκαίρι. Πληθωρισμός, επιτόκια και γεωπολιτική ανασφάλεια συντηρούν αυτό το ανοδικό κλίμα. Στα καλά νέα: Η Τράπεζα της Ελλάδος σύμφωνα με τον ισολογισμό της, έχει τουλάχιστον 5 τόνους χρυσού (και απαιτήσεις σε χρυσό) στα χαρτοφυλάκια της. Η αξία αυτού του χρυσού, τον περασμένο Δεκέμβριο ήταν 9,118 δισ. ευρώ.

Πολύς κόσμος για την Ουάσιγκτον

-Τα τελευταία χρόνια, η επίσημη Ελλάδα «σνόμπαρε» τις συνόδους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Από τότε που ξοφλήσαμε τα χρέη μας προς το ΔΝΤ ούτε υπουργοί ούτε τραπεζίτες καταδέχονταν να συμμετάσχουν στη Φθινοπωρινή και την Εαρινή Σύνοδο. Φέτος όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει. Όλοι οι επαΐοντες αισθάνονται την ανάγκη να μιλήσουν, να συζητήσουν και να δουν από κοντά τη νέα οικονομική πραγματικότητα και γι’ αυτό η ελληνική συμμετοχή, τουλάχιστον σε υπουργικό επίπεδο, θα είναι αυξημένη. Η φετινή σύνοδος πραγματοποιείται στην Ουάσιγκτον στις 17, 18 και 19 Απριλίου.

Λεφτά από το Ταμείο Ανάκαμψης για Βιομηχανικές Περιοχές

-Όλες οι σοβαρές επενδύσεις στην πραγματική οικονομία απαιτούν οργανωμένες, με κανόνες και υποδομές, Βιομηχανικές Περιοχές ή Βιομηχανικά Πάρκα. Ο μοναδικός φορέας που προσφέρει τέτοιου είδους υποδομές είναι η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ η οποία προσπαθεί να αναβαθμίσει τις υπηρεσίες που παρέχει εντάσσοντας έργα οδοποιίας, αγωγούς ομβρίων κ.λπ. στο Ταμείο Ανάκαμψης. Ταυτόχρονα, προσπαθεί να προσφέρει μέσα στις ίδιες Βιομηχανικές Περιοχές υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας όπως φύλαξη, ιατρεία κ.λπ. Η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ έχει ήδη «κλειδώσει» μια χρηματοδότηση 25 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης υλοποιώντας ένα επενδυτικό σχέδιο 50 εκατ. ευρώ, το οποίο θα παραδώσει νωρίτερα από το 2025. Τώρα διεκδικεί επιπλέον 13 εκατ. ευρώ για νέες υπηρεσίες υποδομών προστιθέμενης αξίας μέσα στις απαιτήσεις και τα χρονοδιαγράμματα του Ταμείου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης.

Η εκλογή Τραμπ θα κοστίσει στη Γερμανία 120 με 150 δισεκατομμύρια

-Σύμφωνα με το διεθνούς φήμης Insitut Der Deutschen Wirtschaft (IW) το ενδεχόμενο μιας νέας προεδρικής θητείας Τραμπ θα μπορούσε να κοστίσει στη γερμανική οικονομία 120-150 δισεκατομμύρια ευρώ, σε χρονικό ορίζοντα 4 ετών. Η ανάλυση του ΙW στηρίζεται σε δύο σενάρια: Στο πρώτο, εκτιμούν ότι ο Πρόεδρος Τραμπ θα αυξήσει τους δασμούς για όλα τα εισαγόμενα αγαθά στις ΗΠΑ κατά 10%. Ειδικά για τα κινεζικά προϊόντα οι δασμοί εισαγωγής θα αυξηθούν στο 60%. Η εκτίμηση αυτή οδηγεί στο δεύτερο σενάριο: Η Κίνα θα απαντήσει με αύξηση των δασμών κατά 40% στα εισαγόμενα από τις ΗΠΑ προϊόντα και αυτό θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στη γερμανική οικονομία που στηρίζει την ευημερία της στις εξαγωγές, τόσο προς τις ΗΠΑ, όσο και προς την Κίνα.

Δύσκολες εποχές για μικρές τράπεζες στις ΗΠΑ

-Στη Wall Street, οι μετοχές τεχνολογίας -με τη βοήθεια των θεωριών για την τεχνητή νοημοσύνη- καθημερινά προσθέτουν ιλιγγιώδη ποσά στη χρηματιστηριακή τους αξία. Αντιθέτως, οι μετοχές των μικρών περιφερειακών τραπεζών καταρρέουν. Η New York Community Bank είναι η τράπεζα που ακριβώς πριν από έναν χρόνο, τον Μάρτιο 2023, εξαγόρασε την υπό κατάρρευση Signature Bank. Η μετοχή της καταρρέει και ήδη βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδό της από το 1996. Είναι μια τράπεζα με περιουσιακά στοιχεία αξίας 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων και εκατοντάδες καταστήματα στις ΗΠΑ. Στο τέταρτο τρίμηνο του έτους ανακοίνωσε ζημιές έκπληξη της τάξης των 260 εκατ., ενώ το μέρισμα που θα διανείμει μειώθηκε κατά 70% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση. Ακόμη πιο ανησυχητικό ήταν το γεγονός ότι η διοίκηση της New York Community Bank ανακοίνωσε ότι βρήκε «σοβαρές αδυναμίες» στον έλεγχο των βιβλίων της Signature Bank. Αυτές οι ανακοινώσεις προκάλεσαν πτώση της κεφαλαιοποίησης κατά 2,4 δισ. δολάρια μέσα σ’ ένα τρίμηνο και η μετοχή θεωρείται πλέον “penny stock”. Στις 11 Μαρτίου λήγει το πρόγραμμα Έκτακτης Τραπεζικής Χρηματοδότησης που είχε εγκαινιάσει η FED για να αντιμετωπίσει την κρίση των περιφερειακών τραπεζών. Ουδείς γνωρίζει τι θα γίνει μετά...