-Χαίρετε, εντάξει τώρα, η βενζίνη, ιδίως στα νησιά, κοντεύει να φτάσει τα 3 ευρώ το λίτρο, τα εισιτήρια είναι πανάκριβα, αλλά εγώ ακούω ότι για το τριήμερο δεν υπάρχει ούτε… θέση όρθιων στα αεροπλάνα, στα βαπόρια ακόμη και στα τρένα. Το ενδιαφέρον είναι ότι θέσεις σε αεροπλάνο, έλεγε προχθές σε συνδαιτυμόνες του ο υπουργός Κικίλιας, δεν υπάρχουν ούτε για να πας στην Αμερική τον Αύγουστο, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν 9 πτήσεις την ημέρα. Φορτώστε…

Βενέτης, ΕΛΓΕΚΑ, Creta Farm και ΚΡΙ-ΚΡΙ στη μάχη της Δωδώνης

-Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία πώλησης της Παγωτά Δωδώνη και μένει να φανεί πότε θα βγει λευκός καπνός. Οι πιστώτριες τράπεζες αναζητούν μέσω της Grant Thornton που τρέχει τον διαγωνισμό επενδυτή για τη γνωστή εταιρεία που κάποτε ήταν μεγάλο όνομα στα παγωτά, αλλά τώρα έχει συσσωρεύσει ζημιές άνω των 30 εκατ. ευρώ κι έχει μειωθεί το δίκτυο καταστημάτων της. Πλην όμως το brand παραμένει καλό. Οι ενδιαφερόμενοι είναι ο Παναγιώτης Τσινάβος της Κρι-Κρι, ο Δημήτρης Βιντζηλαίος που ελέγχει την Creta Farms, ο Αλέκος Κατσιώτης της ΕΛΓΕΚΑ και ο Παναγιώτης Μονεμβασιώτης της Βενέτης. Είχε εξετάσει πολύ σοβαρά να υποβάλλει πρόταση και η ηπειρώτικη γαλακτοβιομηχανία «ΔΩΔΩΝΗ», αλλά τελικά το ξανασκέφτηκε. Η στήλη πληροφορείται επίσης πως οι προσφορές που έχουν κατατεθεί βρίσκονται πολύ κοντά μεταξύ τους (πέριξ των 4 εκατ. ευρώ, όπως λέγεται) χωρίς να υπάρχει ακόμη χρονικός ορίζοντας ανάδειξης του νέου αγοραστή.

Διαζύγιο στην αγορά Νο1: Στέργιος - Γιάννης

-Επήλθε το τέλος της επαγγελματικής σχέσης του Στέργιου Πιτσιόρλα με τον όμιλο ΑΒΑΡΕΠΣ, συμφερόντων του Γιάννη Γρύλου. Υπενθυμίζω ότι στον όμιλο ανήκουν η αεροπορική εταιρεία Sky Express, οι εταιρείες επίγειας εξυπηρέτησης, Swissport Hellas και Skyserv, καθώς και μια σειρά ακόμη δραστηριότητες, από ξενοδοχεία μέχρι αγροτικά προϊόντα. Ο Στέργιος Πιτσιόρλας είναι γνωστός στην αγορά καθώς επί της «εθνοσωτηρίου» κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήταν Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ και στη συνέχεια ανέλαβε για έναν περίπου χρόνο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, ενώ έχει αναπτύξει και επιχειρηματική δράση στον χώρο των ΑΠΕ και του τουρισμού. Στις 7 Οκτωβρίου 2019 ανέλαβε Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΑΒΙΑΡΕΠΣ με προβλεπόμενη θητεία μέχρι το 2024. Στα τέλη Μαΐου, όμως, υπέβαλε την παραίτησή του. Στη συνέχεια το Δ.Σ. ανασυγκροτήθηκε με τον Γιάννη Γρύλο να αναλαμβάνει και Πρόεδρος εκτός από Διευθύνων Σύμβουλος, ενώ τοποθετήθηκε ως νέο μέλος ο Νικόλαος Γρύλος (του Ιωάννη), με τους Θ. Κροκύδα (Αντιπρόεδρο) και Π. Μαρούδα (μέλος) να διατηρούν τα πόστα τους.

Διαζύγιο στην αγορά Νο2: Χαρούλα-Παύλος

Διοικητικές αλλαγές όμως επίκεινται και στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών, όπου η Γενική Γραμματέας και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ένωσης, Χαρούλα Απαλαγάκη ολοκλήρωσε τον κύκλο της και θα αποχωρήσει. Ο αντικαταστάτης, από ό,τι καταλαβαίνω, δεν έχει βρεθεί ακόμη, οπότε μένουν να διευθετηθούν τα τυπικά. Στην πιάτσα κυκλοφορεί ότι αυτός που πρωτοστατεί για την αλλαγή της Γ.Γ. της Ένωσης είναι ο Παύλος Μυλωνάς, αλλά καταλαβαίνετε ότι αυτού του είδους οι φήμες συνήθως είναι σχεδόν αδύνατον να επιβεβαιωθούν, οπότε περιμένουμε τα γεγονότα.

Απουσία λόγω ΗΠΑ στη ΓΣ του ΟΠΑΠ

-Οι πρόσφατες μετοχικές αλλαγές στον ΟΠΑΠ αποτυπώθηκαν και στα μέλη του νέου διοικητικού συμβουλίου. Η αποχώρηση, μεταξύ άλλων, των Σπύρου Φωκά και Χρήστου Κοπελούζου, έφερε στο ΔΣ νέα μέλη τα οποία παρουσιάστηκαν στη χθεσινή γενική συνέλευση του Οργανισμού. Όλοι πλην ενός μέλους, το οποίο όμως απουσίαζε απολύτως δικαιολογημένα. Ο λόγος για τον Robert Chvatal, τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ομίλου Allwyn (πρώην Sazka, μητρική του ΟΠΑΠ), ο οποίος μαζί με ομάδα στελεχών βρίσκεται στις ΗΠΑ, καθώς η Allwyn του Κάρελ Κομάρεκ πραγματοποιεί roadshow σε θεσμικούς επενδυτές στο πλαίσιο του εγχειρήματος για την εισαγωγή της στη Wall Street. Το ΙΡΟ πάντως αντί για το τέλος του β΄ τριμήνου φαίνεται πως οδεύει προς το τρίτο τρίμηνο του έτους.

Η Εθνική στο Four Seasons

- Χθες έγινε η εκδήλωση της Εθνικής Τράπεζας για τα Ποσειδώνια 2022 στο Four Seasons Astir Palace στη Βουλιαγμένη. Παραβρέθηκαν πάνω από 500 καλεσμένοι, ενώ το παρόν έδωσαν όλοι οι ισχυροί του ελληνικού εφοπλισμού. Συγκροτημένη, προσεγμένη και ευπρόσωπη η όλη εκδήλωση, με την Εθνική να παρουσιάζει ένα σοβαρό πρόσωπο καθώς βασίζεται στις καλές σχέσεις που παραδοσιακά έχει με την ναυτιλιακή κοινότητα για να προβάλει τη βράβευσή της από το LIoyd΄s List για το 2021 ως «Χρηματοδότη της Χρονιάς στην Ελληνική Ναυτιλία». Ιδιαίτερα μάλιστα σε αυτήν τη συγκυρία όπου οι προκλήσεις των καιρών οδηγούν στην ανανέωση του στόλου. Αν και τους καλεσμένους της Εθνικής διασκέδασε η Αννα Βίσση, η εκδήλωση δεν τράβηξε αξημέρωτα, όπως συνηθίζεται στα Ποσειδώνια.

Οι Ιταλοί “σφίγγουν” τον Ηρακλή...

-Το θέμα (αν και φαινομενικά άσχετο) είναι σοβαρό και θέλω να δώσετε τη δέουσα προσοχή. Θέτω υπόψη σας δυο εξελίξεις που συμβαίνουν τελευταία στη γειτονική μας Ιταλία, έχουν περάσει απαρατήρητες και ελπίζω να μη μας αφορούν: Σύμφωνα λοιπόν με το Reuters, οι Ιταλοί εξετάζουν να κάνουν αυστηρότερες τις διατάξεις του δικού τους “Ηρακλή”, ο οποίος από το 2016 έχει ξεφορτώσει τις τράπεζές τους από 96 δισ. κόκκινα δάνεια. Κατά το Reuters πάντοτε, μπορεί να αυξηθεί το ελάχιστο απαιτούμενο rating, οι κρατικές εγγυήσεις να μην καλύπτουν το 100% των senior ομολόγων, ενώ μελετούν και νέο τρόπο παρακολούθησης της κερδοφορίας των τιτλοποιήσεων. Προσθέτει μάλιστα το Reuters ότι η Moody’s ανέλυσε 28 ιταλικές τιτλοποιήσεις και διαπίστωσε απόκλιση 35% από τα business plan. Σημειώστε ότι η Ιταλία το 2019 είχε κάνει αυστηρότερους τους όρους του αντίστοιχου Ηρακλή.

…και αναστατώνονται στις παραλίες

-Η δεύτερη εξέλιξη στην Ιταλία μάς έρχεται από ένα δημοσίευμα των FT το οποίο μας πληροφορεί ότι στον τουρισμό της χώρας επικρατεί αναστάτωση, επειδή η ΕΕ ζήτησε (και θα γίνει στο τέλος του χρόνου, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η σεζόν) επαναδημοπράτηση περίπου 40.000 παραχωρήσεων σε ιδιώτες (ξενοδοχεία, εστιατόρια, πλαζ κ.λπ.) σε όλο το μήκος των ιταλικών ακτογραμμών, επειδή στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι δεν είχαν δοθεί με τις πρέπουσες διαδικασίες. Το ενδιαφέρον: Η ΕΕ διατύπωσε τη συγκεκριμένη απαίτηση βάσει των δικαιωμάτων που έχει επειδή η Ιταλία χρηματοδοτήθηκε με 200 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τον κορωνοϊό.

Αθώωση για Σ. Βλαστό

-Τελικά τα γεγονότα διέψευσαν όσους βιάστηκαν να κατηγορήσουν τη Διοίκηση Βλαστού στην ΕΤΑΔ για δήθεν παράβαση καθήκοντος με τις λιγότερες από 10 «παράνομες προσλήψεις». Το τριμελές Πρωτοδικείο την Τετάρτη, με ομόφωνη απόφασή του, τον έκρινε αθώο από όλες τις κατηγορίες.

Το παρασκήνιο ενός πλειστηριασμού

-Η διάσημη ελαιογραφία του Νικολάου Γύζη, το «Κρυφό Σχολειό» (όπως ξέρετε ήδη οι τακτικοί αναγνώστες της στήλης) δεν απέτρεψε τον πλειστηριασμό του ακινήτου στο οποίο έμενε μέχρι σήμερα η κόρη του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου, Μελίνα, στην Κηφισιά. Ο πλειστηριασμός (η οφειλή της Μ. Εμφιετζόγλου αφορά ένα δάνειο 1,8 εκατ. ευρώ) έγινε και η doValue έθεσε ως τιμή εκκίνησης τα 2,6 εκατ. ευρώ . Η Εμφιετζόγλου με παρέμβασή της ανέβασε την τιμή στα 2,9 εκατ. ευρώ, θεωρώντας ότι η πραγματική αξία του ακινήτου είναι πολύ μεγαλύτερη. Τελικά, μέχρι τις 17.59 το απόγευμα της Τετάρτης, ουδείς επενδυτής εμφανίστηκε. Ακριβώς στις 18.00 ήρθε ένα buzzer beater κτύπημα από το Frontier και το ακίνητο κατακυρώθηκε στην τιμή των 2.900.001 ευρώ. Προφανώς, το Frontier, παίρνει το ακίνητο, θα το ανασκευάσει και θα το πουλήσει σε υψηλότερη τιμή, στον «πολύ ενδιαφερόμενο αγοραστή» ο οποίος όπως δεν έκανε τον κόπο να εμφανιστεί στον πλειστηριασμό.

Ερχονται οι επενδυτές

-«Επενδυτική απόβαση» θα κάνουν στην Ελλάδα τις επόμενες ημέρες κορυφαία στελέχη των μεγαλύτερων διεθνών funds. Στις 16 και 17 Ιουνίου, τo Υπερταμείο, το ελληνικό Δημόσιο Επενδυτικό Ταμείο θα είναι ο «οικοδεσπότης» της συντονιστικής συνόδου του δικτύου One Planet, στο οποίο συμμετέχουν sovereign wealth funds & asset managers από όλον τον κόσμο. Στην σύνοδο στην Αθήνα, θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από 32 Δημόσια και Ιδιωτικά επενδυτικά ταμεία από 19 χώρες, προκειμένου να συζητηθούν οι στόχοι της επόμενης περιόδου. Η συνάντηση αποκτά μεγαλύτερη σημασία επειδή πραγματοποιείται στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία και της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης. Η έλευση του One Planet στην Ελλάδα, είναι ψήφος εμπιστοσύνης της δουλειάς που γίνεται στη χώρα.

Ανοίγει φτερά η ΟPTIMA

-Ανοίγει σιγά- σιγά τα φτερά της η ΟPTIMA BANK. Χθες στο Ηράκλειο εγκαινίασε το πρώτο της υποκατάστημα στην περιφέρεια (έχει άλλο ένα στην Κόρινθο, αλλά αυτό δεν μετράει).