-Χαίρετε, η Aθήνα κυριολεκτικά άδειασε, η Μύκονος βούλιαξε και κατά τα άλλα έχουμε κρίση ακρίβειας, βενζίνες στα ύψη, εισιτήρια στον Θεό κ.λπ. Μόνον στην υπέροχη χώρα που ζούμε συμβαίνουν αυτά κι υποθέτω ότι η εξήγηση είναι πως ο κόσμος, φλιπαρισμένος από την κλεισούρα του κορωνοϊού, τρώει τις αποταμιεύσεις της καραντίνας. Αν δεν δω μείωση καταθέσεων στα στοιχεία της ΤτΕ για τον Μάιο θα ανησυχήσω ότι ήρθε... η ανάπτυξη κι εγώ κοιμόμουν. Μόνον τουρίστες κυκλοφορούσαν στο κέντρο της Αθήνας κι αυτό είναι το ευχάριστο της υπόθεσης, γιατί οι πληρότητες ανά την Ελλάδα φθάνουν το 80% κι ο ελληνικός τουρισμός ζει έναν Μάιο που θυμίζει τον Ιούλιο 2019. Κι εδώ σταματούν τα καλά νέα, γιατί στις αγορές χύνεται αίμα.

Κόκκινη η Wall Street, σφαγή στα κρυπτονομίσματα

-Το 2ετές αμερικανικό κρατικό ομόλογο έχει επιτόκιο 3,2%. Αυτό δείχνει ότι οι αγορές δεν πιστεύουν την κεντρική τράπεζα, δεν θεωρούν δηλαδή ότι η Fed θα φρενάρει την άνοδο στο 2,25% -όπως δηλώνει ο Τζερόμ Πάουελ- και προσδοκούν ότι το κόστος χρήματος θα ανέβει ακόμη περισσότερο κι η Wall Street βάφεται κόκκινη. Τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια που είχαν τοποθετηθεί σε κρυπτονομίσματα σήμερα αξίζουν λιγότερο από τα μισά. Ορισμένες πλατφόρμες κρυπτονομισμάτων έχουν σταματήσει τις ιδιωτικές συναλλαγές. Όταν δεν μπορείς να πουλήσεις κάτι που έχεις, αυτό δεν έχει αξία, ανεξάρτητα από το τι πιστεύεις για το μέλλον.

Ξεφεύγει η κατάσταση

-Στην Ελλάδα, από την αρχή του έτους, το 10ετές κρατικό ομόλογο έχει χάσει το 22% της αξίας του. Την πρωτοχρονιά είχε τιμή 99,2 και σήμερα έχει κατρακυλήσει στο 78. Με το επιτόκιο του δεκαετούς ομολόγου στο 4,4% (για την Ιταλία είναι στο 3,9%), ό,τι και να λένε οι κεντρικοί τραπεζίτες στη Φρανκφούρτη η νομισματική σύσφιξη, ο περιορισμός της ρευστότητας, έχει ήδη συντελεστεί. Ξαφνικά, αλλάζουν οι αποτιμήσεις των επενδυτικών σχεδίων, αναβάλλονται επιχειρηματικές συμφωνίες, υποφέρουν οι υπερδανεισμένοι οργανισμοί, κράτη και ιδιώτες δανειολήπτες. Οπότε, προς το παρόν, υπομονή και προσπάθεια να σταθούμε κάτω από την μπάρα, όπως έλεγε κι ο Ιακώβου.

Το χρυσάφι της ΕΥΔΑΠ

-Πάμε σε άλλα νέα τώρα και θα σας μιλήσω για τα μυστήρια της ΕΥΔΑΠ που τελευταία είναι πολύ δημοφιλής στο Χρηματιστήριο. Λοιπόν, η εταιρία πράγματι θα διαμείνει μέρισμα όπως και ένα επιπλέον μέρισμα από τις προηγούμενες χρήσεις, κάτι που άλλωστε ανέφερε και στις τελευταίες της οικονομικές καταστάσεις. Τώρα, όσον αφορά το ύψος του "επιπλέον μερίσματος" κι αν θα είναι με μορφή επιστροφής κεφαλαίου ή μερίσματος δεν τα γνωρίζουμε ακόμη. Η ΕΥΔΑΠ έχει αναθέσει στην Alpha Finance και στην ΑΧΙΑ την εκπόνηση δύο ανεξάρτητων ειδικών μελετών επί του θέματος. Οι εισηγήσεις των δύο συμβούλων θα πάνε στο ΔΣ, θα αποφασιστεί η βέλτιστη επιλογή και στη συνέχεια η Γενική Συνέλευση θα κληθεί να επικυρώσει την απόφαση. Τώρα, αν επιμένετε να έχετε μια τάξη μεγέθους για το έξτρα μέρισμα ή επιστροφή κεφαλαίου, υπολογίστε ότι η ΕΥΔΑΠ είχε στο ταμείο της 435 εκατ. Από αυτά έδωσε στο Δημόσιο 157 εκατ. για την αξία του νερού, οπότε μένουν 278 εκατ. μέρος, από τα οποία θα δοθεί για το έξτρα ποσό στους μετόχους. Όσον αφορά τη μετάθεση της Γενικής Συνέλευσης της ΕΥΔΑΠ (ήταν προγραμματισμένη για 7/6 και θα γίνει 20/7) δεν συνδέεται με την ολοκλήρωση των μελετών που κάνουν οι Alpha Finance και ΑΧΙΑ, αλλά ακούω ότι περισσότερο έχει σχέση με την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ και το Υπερταμείο.

Το Capital Group ψηφίζει... Μητσοτάκη δαγκωτό

-Ένα μεγάλο ελληνικό tour ολοκλήρωσε πριν από λίγες ημέρες ομάδα διαχειριστών χαρτοφυλακίου και αναλυτών της Capital Group. Είδαν όσους έπρεπε να δουν στην Αθήνα, έγιναν παρουσιάσεις από μεγάλους ελληνικούς ομίλους και πέρασαν από υπουργικά γραφεία για να σχηματίσουν -όπως άλλωστε πάντοτε συνηθίζουν- εκ του σύνεγγυς άποψη για τα ελληνικά assets και τις προοπτικές της χώρας. Από τα λίγα που διέρρευσαν προς τα έξω η στήλη συγκράτησε δύο πράγματα: Πρώτον, τα στελέχη του αμερικανικού επενδυτικού κολοσσού θεωρούν πως η Ελλάδα διαθέτει συγκριτικά με ομοειδείς οικονομίες χαμηλό μισθολογικό κόστος και σε συνδυασμό με τις υποδομές που διαρκώς αναπτύσσονται θα προσελκύσει νέες, μεγάλες ξένες επενδύσεις στη χώρα. Κοινώς, βλέπουν το ρεύμα επενδύσεων όπως αυτές των Microsoft, J p Morgan, Meta, Pfizer, Amazon Web Services, Starlink (αλλά και της Deutsche Telekom που μεταφέρει μέρος του κέντρου λογισμικού που λειτουργούσε στην Αγία Πετρούπολη) να διογκώνεται. Δεύτερον, υπογράμμισαν τη σημασία της πολιτικής σταθερότητας που πλέον απολαμβάνει η χώρα και της σπουδαίας δουλειάς που κάνει προσωπικά ο Πρωθυπουργός στο σκέλος της προσέλκυσης μεγάλων επενδύσεων και όχι μόνο. Όσο για τα ρίσκα που διαβλέπουν, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο γεωπολιτικός παράγοντας και η Τουρκία αλλά το βασικό είναι οι πολιτικές εξελίξεις εν όψει εκλογών, με το μεγαλύτερο κίνδυνο να αποτελεί, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν, μια κυβέρνηση συνεργασίας με διαφορετικό Πρωθυπουργό.

Αυτο-εξόριστος σε σουίτα στα ΗΑΕ

-Ακούω από καλή πηγή, ότι μεγάλος Έλληνας επιχειρηματίας της πρώτης εθνικής κατηγορίας, το πιο μεγάλο όνομα του Βορρά -που την τελευταία διετία έχει εξαφανιστεί από προσώπου γης- έχει εγκατασταθεί σε κάτι σουίτες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και δεν το κουνάει ρούπι.

Πιερρακάκης με συνταγή από το Harvard

-Υψηλές αφίξεις και επαφές στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Συγκεκριμένα την περασμένη Παρασκευή, ο David Eaves, ειδικός στην εισαγωγή ψηφιακών πολιτικών στο Δημόσιο και καθηγητής στο Harvard Kennedy School, βρέθηκε στο υπουργείο προσκεκλημένος του Πιερρακάκη. Εκεί, σε συνάντηση με 30 στελέχη του Υπουργείου και εποπτευόμενων φορέων, παρακολούθησε παρουσιάσεις τους αναφορικά με την πρόοδο του ψηφιακού κράτους και στη συνέχεια παρουσίασε ο ίδιος τη δική του θεώρηση για τις δράσεις που οδηγούν σε βελτίωση της ποιότητας εξυπηρέτησης των πολιτών. Μάλιστα, οι αντιλήψεις ταυτίστηκαν ως προς την αλλαγή της φιλοσοφίας και της νοοτροπίας στη σχέση κράτους – πολίτη, η οποία λειτουργεί σωστά εφόσον έχει στο επίκεντρο τον πολίτη. Φεύγοντας o Eaves ανέβασε tweet, χαρακτηρίζοντας «amazing» τη δουλειά της ομάδας Πιερρακάκη.

Το Πράσινο Ομόλογο του Οδυσσέα

Οδυσσέας Αθανασίου έχει αποφασίσει να προχωρήσει στην έκδοση 7ετούς πράσινου ομολόγου. Με τα κεφάλαια του ομολόγου η Lamda Development θα χρηματοδοτήσει πράσινες νέες επενδύσεις (το έργο του Ελληνικού είναι ήδη πλήρως χρηματοδοτημένο) ενώ όπως είναι φανερό προσπαθεί να προλάβει περαιτέρω άνοδο των επιτοκίων. Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τη μεταβίβαση των μετοχών της Ελληνικόν Α.Ε., τον Ιούνιο του 2021. Έχει ήδη προπωληθεί το σύνολο των διαμερισμάτων στον Πύργο και οι βίλες. Έχει ξεκινήσει η κατασκευή για τις υποδομές ενώ η κατασκευή του Πύργου αναμένεται να ξεκινήσει πριν από τα τέλη του έτους (ήδη έχει αναλάβει τον ρόλο του “Early Contractor involvement” η κοινοπραξία Bouygues- Intrakat).

Το μεγαλύτερο πρόβλημα για την Inform Λύκος

-Το ενεργειακό κόστος κατακαίει όλες τις εισηγμένες, όμως η Inform Λύκος αντιμετωπίζει και ένα επιπλέον κόστος που εδώ και καιρό έχει εκτοξευτεί. Μιλάμε για την τιμή του χαρτιού που έχει φτάσει στα ύψη, όπως (δυστυχώς) ξέρουν καλά οι εκδοτικές εταιρείες και όσες επιχειρήσεις παρέχουν εκτυπωτικές υπηρεσίες και έχουν γενικά ένχαρτες δραστηριότητες. Η Ιnform Λύκος που αποτελεί μεγάλη δύναμη στο billing και στις εκτυπώσεις ασφάλειας (από ένχαρτους λογαριασμούς, τραπεζικά έγγραφα, πιστοποιητικά, ψηφοδέλτια κ.ά.) αντιμετωπίζει πλέον υπερδιπλάσια κόστη για χαρτί, όπως είπε η διοίκηση στη γενική συνέλευση. Αν και βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από τον ανταγωνισμό, η αύξηση της τιμής του χαρτιού αποτελεί πλέον μεγάλο πονοκέφαλο αφού τα συμβόλαια των πελατών που συνήθως κλείνουν ανά τρίμηνο είναι κάθε φορά αυξημένα ακόμη και σε διψήφιο ποσοστό! Μάλιστα, όπως είπαν τα στελέχη της εταιρείας, σε ορισμένες κατηγορίες το χαρτί πλέον έχει διαμορφωθεί άνω του 50% του κόστους παροχής. Το κόστος βέβαια μετακυλίεται στους πελάτες και για αυτό στην Inform βλέπουν όλο και περισσότερες επιχειρήσεις να πηγαίνουν πιο βαθιά στο digital.

Γ. Μασούτης: Δεν πουλάω

-Το Βραβείο Αύξησης της Απασχόλησης δόθηκε στον Γιάννη Μασούτη, της γνωστής οικογενείας των Super Market κατά την τελετή απονομής των Βραβείων Επιχειρηματικότητας του ΕΒΕΑ. Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό της πορείας του Ομίλου και με πολλές αναφορές στον πατέρα του Διαμαντή, ο Γιάννης Μασούτης έστειλε ένα μήνυμα όσον αφορά τις φήμες περί εξαγοράς του από ξένο επενδυτικό όμιλο: «Ο Όμιλος Μασούτη ήταν ανέκαθεν μια ελληνική οικογενειακή εταιρεία κι έτσι θα παραμείνει…»…

Πράσινο φως στη δημόσια πρόταση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ

-Mέχρι την επόμενη Πέμπτη-Παρασκευή θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, για να εγκρίνει το Ενημερωτικό Δελτίο που υπέβαλε η Reggeborgh Invest, με σύμβουλο την Goldman Sachs Bank Europe SE, για την προαιρετική δημόσια πρόταση προς τους όλους τους μικρομετόχους να πουλήσουν τις μετοχές τους ΕΛΛΑΚΤΩΡ, στην τιμή των 1,75 ευρώ. Η διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς έχει ζητήσει και -έχει λάβει απαντήσεις- πολλές λεπτομέρειες και διευκρινίσεις για να είναι όλα έτοιμα. Η Reggeborgh Invest ελέγχει σήμερα περίπου το 30% του κατασκευαστικού ομίλου

Η Βασιλική Λαζαράκου στο Παρίσι

-Πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, η Σύνοδος των Υπουργών Οικονομικών του ΟΟΣΑ. Στα πλαίσια της Συνόδου πραγματοποιήθηκε υψηλού επιπέδου συνάντηση, της Επιτροπής για την Εταιρική Διακυβέρνηση του ΟΟΣΑ. Την Ελλάδα, σ’ αυτή τη συζήτηση ( High-Level Roundtable on Climate Change and Corporate Governance) εκπροσώπησε η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Βασιλική Λαζαράκου. Συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ, ο Αυστραλός Matthias Corman και ο Υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Daniele Franco, ενώ ο Επίτροπος της ΕΕ για θέματα Δικαιοσύνης ανέφερε τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Βασιλική Λαζαράκου μίλησε για τα ζητήματα της πληροφόρησης του επενδυτικού κοινού από τις εισηγμένες, για την αξιοπιστία των δεδομένων και παρουσίασε τις πρόσφατες αλλαγές στην ελληνική νομοθεσία που είναι ευθυγραμμισμένες με τις αρχές του ΟΟΣΑ. Το σημαντικότερο όλων -είπε η Β. Λαζαράκου και συμφώνησαν όλοι οι συμμετέχοντες- είναι να υπάρχουν ενιαία διεθνή πρότυπα αναφοράς για τα ESG, ώστε τα δεδομένα να είναι συγκρίσιμα και χρήσιμα στους επενδυτές.

Λύνεται ο γόρδιος δεσμός του ΜΙΕΤ

-Μετά από σχεδόν δύο χρόνια κενού, ακούω ότι επιτέλους βγήκε λευκός καπνός για τον νέο επικεφαλής του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας. Τη θέση ακούω ότι θα αναλάβει Ελληνίδα, καθηγήτρια σε Πανεπιστήμιο του εξωτερικού. Δεν περίμενα κάτι διαφορετικό από τον Παύλο: Αν και το όνομα δεν μου το είπαν, οι προδιαγραφές του προσώπου φαίνονται καλές και ανταποκρίνονται στη θέση, ενώ για την απόφαση χρειάστηκε να περάσουν μόλις δύο χρόνια. Το συμπέρασμα; Η καλή δουλειά αργεί.

Αμοιβή 975.000 ευρώ

-Δεν ήταν ούτε η ευκολότερη, ούτε και η απλούστερη δουλειά του κόσμου και αυτό αποτυπώθηκε στο ύψος της αμοιβής. Ο λόγος για την εισαγωγή των μετοχών της "Μπλε Κέδρος" στο Χρηματιστήριο, όπου η OPTIMA BANK για τις υπηρεσίες αναδοχής που προσέφερε εισέπραξε αμοιβή ύψους 975.000 ευρώ. Οπως λένε και οι καταδρομείς, ο τολμών νικά.

Η Λαγκάρντ, o Andrew Bailey η Lloyds και η σύγχυση

-Έρχεται η Lloyds και ανακοινώνει χθες ότι για να στηρίξει το εισόδημα των εργαζομένων της σ’ αυτή την δύσκολη συγκυρία, θα δώσει ένα ειδικό επίδομα 1.000 λιρών σε κάθε εργαζόμενο. Την ίδια στιγμή, ο Andrew Bailey, επικεφαλής της Bank of England έχει ήδη αυξήσει 3 φορές τα επιτόκια της λίρας κι ετοιμάζεται για τις επόμενες αυξήσεις επιτοκίων. Η Κριστίν Λαγκάρντ δηλώνει ότι ο πληθωρισμός έχει ξεφύγει και πρέπει να περιοριστεί η ρευστότητα, άρα να σταματήσουν οι κυβερνήσεις στην Ευρωζώνη να μοιράζουν χρήματα με το ελικόπτερο. Υπάρχει μια κάποια σύγχυση ή είναι ιδέα μου;