-Χαίρετε, λοιπόν αφού ξέρω ότι ψοφάτε όλοι για Κασσελάκη και τις «νύχτες των κρυστάλλων» που εξελίσσονται στο Συριζαίικο, τι να κρυβόμαστε τώρα και να ασχολούμαστε με ξενεριές, πάμε στο ψητό.

Τσίπρας

-Εν αρχή ην ο αρχηγός, ο Αλέξης λοιπόν την Κυριακή το βράδυ ένιωσε μια ικανοποίηση που τους έκανε american bar (κυριολεκτικά) στο κόμμα του, αλλά κάπου αισθάνθηκε και κάποιες τύψεις ειδικά όταν τον πλακώσανε (χθες αυτό) στα τηλέφωνα φίλοι και σύντροφοι (ευεργετηθέντες από αυτόν, λέω εγώ) που τον παρακαλούσαν να πάρει θέση υπέρ της Έφης έστω κι εμμέσως για να μη διαλυθεί το κόμμα της Π.Φ.Α (Πρώτη Φορά Αριστερά). Πάρα ταύτα, η πηγή μου λέει, ότι ο αρχηγός δεν πρόκειται να κάνει καμιά δήλωση και απλά θα τους αφήσει όλους να βράζουν στο ζουμί τους. Τώρα εγώ σκέφτομαι ότι ο Τσίπρας έχει καταλάβει πολύ καλύτερα απ’ όλους ότι το πιθανότερο είναι πως το δημιούργημά του έχει ημερομηνία λήξεως (όπου να ’ναι) ο Κασσελάκης θα το τεμαχίσει ή αποτελειώσει με τη… βοήθεια της κομματικής νομενκλατούρας (πάνε λέει να του πάρουν -του Stefanos- το Συνέδριο και να τον κάνουν στρατηγό χωρίς στρατό) και άρα, σε συνδυασμό με την ακινησία του ΠΑΣΟΚ, (καλό χειμώνα, Νίκο, καλή σχολική χρονιά) σου λέει μπορεί και να ξαναρθεί η ώρα μας.

Ποιος ψηφίζει την Κυριακή

-Μια άλλη (πιο χωμένη) πηγή μου -τι να κάνω, τώρα στα γεράματα κάνω και ρεπορτάζ ΣΥΡΙΖΑ- μου λέει ότι αυτό που δεν έχουμε πιάσει ακόμα είναι το τζαρτζάρισμα που θα πέσει στο ποιοι θα ψηφίσουν την Κυριακή. Διότι μπορεί να λέει η Έφη και ο Σκουρλέτης ότι υπάρχουν καμιά σαρανταριά χιλιάδες παλαιά μέλη που δεν προσήλθαν να ψηφίσουν προχθές αλλά έχουν το δικαίωμα, όμως ποιος πιστοποιεί αυτά τα μέλη; Κάποιο αρχείο του κόμματος; Πού είναι το αρχείο ή, μάλλον, υπάρχει ολόκληρο αρχείο, οέο; Γι' αυτό και χθες η εφορευτική επιτροπή κάλεσε τα μέλη του κόμματος, που δεν ψήφισαν προχθές, να στείλουν προς έγκριση τα στοιχεία τους προκειμένου να τα βάλει στους εκλογικούς καταλόγους. Εάν υπήρχαν όλα τα στοιχεία -όλων των μελών- αρχειοθετημένα, λογικά δεν θα χρειαζόταν αυτή η διαδικασία. Για να δούμε τι θα δούμε…

Νικ Παππάς

-Ο Παππάς πάντως λέει ότι εγώ δεν θα κάνω… τον Παππά και θα εμφανιστώ (σήμερα κιόλας) στην πιάτσα με ανοιχτά χαρτιά, ήτοι θα δηλώσει Κασελλακικός, χαρίζοντας έτσι τον αέρα της νίκης στον Stefanos. Φαντάζομαι κάτι θα ζήτησε και πήρε στο κομματικό παζάρι. Μάλιστα, έτσι πάνε αυτά.

Αισιοδοξία για τις αυτοδιοικητικές στη ΝΔ

-Η ΔΕΘ πέρασε, ο Μητσοτάκης πηγαίνει στη Νέα Υόρκη σήμερα και στη ΝΔ ξεκινούν να ασχολούνται πιο εντατικά με τις περιφερειακές εκλογές. Παρά τις φυσικές καταστροφές, στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού μου έλεγε ότι υπάρχει αισιοδοξία ότι η Θεσσαλία και η Ανατολική Μακεδονία-Θράκη θα παραμείνουν γαλάζιες (Αγοραστός και Μέτιος). Συγκρατημένη αισιοδοξία υπάρχει για τον στρατηγό Στεφανή στο Βόρειο Αιγαίο, με την εκτίμηση ότι θα πάει καλύτερα στα άλλα νησιά εκτός Λέσβου. Πιο ζόρικη φαίνεται να είναι η κατάσταση στα Ιόνια Νησιά, όπου η Ρόδη Κράτσα δυσκολεύεται πολύ, αν και όπως λέει ένας στο επιτελείο του Μητσοτάκη "δεν χάνουμε από υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ". Ναι, αλλά από "γαλάζιο" αντάρτη;

Περιοδείες

-Και επειδή η μάχη των αυτοδιοικητικών θα δοθεί με μοντέλο εθνικών εκλογών, ως το τέλος της εβδομάδας ξεκινούν περιοδείες με κλιμάκια βουλευτών ανά νομούς. Δεν θα πάνε στους δικούς τους νομούς, αλλά εκεί που έχουν επιρροή, π.χ. ο Τάκης Θεοδωρικάκος στη Λακωνία ή ο Τάσος Χατζηβασιλείου στη Ροδόπη. Για τον προγραμματισμό θα γίνει σήμερα σύσκεψη στη ΝΔ, ενώ την αρχή έκαναν χθες ο Γιάννης Μπρατάκος και ο γενικός διευθυντής του κόμματος Γιάννης Σμυρλής που πήγαν στο εκλογικό κέντρο του Δημήτρη Πτωχού στη Μεσσηνία.

Νέο deal για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

-Θέμα λίγων ημερών είναι, όπως πληροφορούμαι, οι ανακοινώσεις για την πώληση της P&C Development στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Η εταιρεία που ιδρύθηκε από τον Χρήστο Παναγιωτόπουλο, νυν διευθύνοντα σύμβουλο της ΤΕΡΝΑ, θα ενισχύσει το οπλοστάσιο του κατασκευαστικού ομίλου που θωρακίζεται μέσω εξαγορών μικρότερων εταιρειών με προσωπικό και τεχνικό εξοπλισμό ενόψει της κατασκευής των μεγάλων έργων. Σήμερα, το ανθρώπινο κεφάλαιο, κυρίως σε εργατοτεχνικό προσωπικό και μηχανικούς, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια λόγω σοβαρών ελλείψεων στην αγορά για την έγκαιρη απορρόφηση των περίπου 15 δισ. που είναι το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων το επόμενο διάστημα. Το deal προβλέπει την απορρόφηση της εταιρείας και φαίνεται να αποτελεί μέρος της αρχικής συμφωνίας για τη μεταγραφή του X. Παναγιωτόπουλου στη διοικητική ομάδα της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Ο X. Παναγιωτόπουλος διατέλεσε μέτοχος της Ελλάκτωρ με μειοψηφικό ποσοστό αλλά και κάτοχος του 10% της REDS από την οποία αποχώρησε πριν από λίγους μήνες. Το στέλεχος της αγοράς κατασκευών είχε συγκρουστεί με δριμύ τρόπο στο παρελθόν με την οικογένεια Καλλιτσάντση, ενώ προ τριετίας συστρατεύτηκε με το ολλανδικό fund της Reggeborg Invest για αλλάξει η διοίκηση στον όμιλο Ελλάκτωρ. Ο Παναγιωτόπουλος παραιτήθηκε πέρσι τον Οκτώβριο από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Άκτωρ εξαιτίας διαφωνιών στη στρατηγική και τη στόχευση του ομίλου. Η P&C Development στη χρήση του 2021, που είναι και ο τελευταίος δημοσιευμένος ισολογισμός, είχε έσοδα 25 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 1,1 εκατ. ευρώ.

Η ΤΕΜΕΣ, η Ιονική και οι κατοικίες του «νέου Χίλτον»

-Δεν αποτελεί και μεγάλη έκπληξη, αλλά στις αρχές του μήνα πέρασε και τυπικά από το Δ.Σ. της ΤΕΜΕΣ (της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου) η απόφαση για τη σύναψη σύμβασης υπηρεσιών με την «Ιονική Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις Α.Ε.», δηλαδή τη θυγατρική που διαχειρίζεται το project του Χίλτον, «σχετικά με την ανάπτυξη πολυτελών διαμερισμάτων / κατοικιών στο ακίνητο της Ιονικής στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, αρ. 46» (δηλαδή, στο Χίλτον). Η απόφαση προβλέπει ότι η σχετική σύμβαση θα υπογραφεί περί τα μέσα Οκτωβρίου ενώ «θα έχει αναδρομική ισχύ από την 1.3.2022 έως το νωρίτερο μεταξύ (α) της 28ης.2.2025 ή (β) της ημερομηνίας ολοκλήρωσης της πώλησης του συνόλου των κατοικιών δυνάμει σχετικών οριστικών συμβολαιογραφικών πράξεων», όπως αναφέρεται. Όσον αφορά την αξία της σύμβασης ανέρχεται στο ποσό των 1,8 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ) το οποίο θα καταβληθεί εντός τριών μηνών από την υπογραφή του πρώτου συμβολαιογραφικού προσυμφώνου για την πώληση κατοικίας. Τουτέστιν, η ολοκλήρωση των εργασιών για τη ριζική ανακαίνιση του Χίλτον αναμένεται περί τα τέλη Φεβρουαρίου του 2025, οπότε και το εμβληματικό ξενοδοχείο των Αθηνών θα συνεχίσει τη λειτουργία του υπό το brand Conrad με δυναμικότητα 280 δωματίων και σουιτών, ενώ εντός του συγκροτήματος θα αναπτυχθούν περίπου 50 ιδιωτικές κατοικίες (υπό τα brand Conrad Residences και Waldorf Astoria Residences), επιφάνειας από 75 τ.μ. έως 400 τ.μ. (στο ρετιρέ) που, σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, έχουν ήδη προπωληθεί με τιμές κοντά στις 22.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Από τις παρέες με τα σκάφη στη Μύκονο, κατέληξε στο Archipelago de las Perlas

-Επειδή έγραφα χθες για την Grivalia του Γ. Χρυσικού που χάνει τις προθεσμίες (που η ίδια ανακοινώνει) για τη λειτουργία του One and Only στη Γλυφάδα, θυμήθηκα μια ακόμη μεγαλύτερη και σημαντική αστοχία του χρυσού manager. To 2017 (τότε που έκανε διακοπές με τον Μ. Καμπουρίδη κι έδεναν τα σκάφη το ένα δίπλα στο άλλο) αγόρασε από την Dolphin Capital Investors που εκείνη την εποχή διαχειριζόταν ο κολλητός του, ένα ιδιωτικό νησί στον Παναμά, ονόματι Pearl Island, συνολικής επιφάνειας 13.230 στρεμμάτων. Για το νησί πλήρωσε τότε 27 εκατ. δημιουργώντας αρκετά εύλογα ερωτήματα στην αγορά για την ξαφνική επένδυση στον εξωτικό Παναμά. Το διαφήμιζε μάλιστα στους δημοσιογράφους ως την πρώτη κίνηση εκτός Ελλάδος της Grivalia Hospitality, θυγατρικής της Grivalia με στόχο το νησί -όπως έλεγε – να μετατραπεί σε παραθεριστικό προορισμό με τρία πολυτελή θέρετρα και βίλες. Τελικά όσοι αναρωτιόνταν “τι ψάχνει ο Χρυσικός στον Παναμά;” αποδείχθηκε ότι είχαν απόλυτο δίκιο, γιατί -από τον περασμένο Μάιο- ο Γ. Χρυσικός ξεκίνησε να λέει πως θα αποεπενδύσει - με κέρδος, όπως ισχυριζόταν - από το Pearl Island για να επικεντρωθεί στην ελληνική αγορά. Στο μεταξύ το κόστος της επένδυσης στον Παναμά για την Grivalia έχει ξεπεράσει τα 35 εκατ. ευρώ και υποστήριζαν ότι συζητούσαν με έναν αμερικανικό ξενοδοχειακό όμιλο που ενδιαφερόταν να το αγοράσει. Τελικά όμως το τεφαρίκι ακίνητο που του φόρτωσε ο κολλητός στο Archipelago de las Perlas, παραμένει ακόμη στην Grivalia Hospitality με την ένδειξη under development.

Οι «ιερές business» της οικογένειας Στέγγου

-Μετά την πώληση του Πόρτο Καρράς (για το οποίο ακόμη δεν έχουν καταλήξει στο τελικό τίμημα), η οικογένεια Στέγγου άνοιξε τη βεντάλια των επιχειρηματικών της δραστηριοτήτων και μέσω της Τεχνικής Ολυμπιακής και θυγατρικών της επεκτάθηκε στη ναυτιλία, τα κόκκινα δάνεια και τη διαχείριση ακινήτων. Ωστόσο και το κομμάτι των κατασκευών παραμένει ενεργό και τελευταία ενισχύεται με νέα έργα, δύο από τα οποία αφορούν εκκλησιαστικά project. Συγκεκριμένα, εταιρεία του ομίλου ανακηρύχθηκε από τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο οριστική ανάδοχος για την ανέγερση 8 κατοικιών σε οικόπεδο 5,5 στρεμμάτων στην Κηφισιά, πολύ κοντά στο άλσος Κεφαλαρίου που θα ανεγερθούν με αντιπαροχή (το 50,1% θα το λάβει η Τεχν. Ολυμπιακή). Άλλες τέσσερις κατοικίες, έπειτα από απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Σύνοδου, θα αναλάβει να κατασκευάσει και στη Βουλιαγμένη σε ακίνητο 1,3 στρεμμάτων κοντά στο Vouliagmeni Tennis Club, με το ποσοστό αντιπαροχής να είναι σε αυτή την περίπτωση στο 43%.

Επιτροπή κεφαλαιαγοράς: “Βρέχει” ενημερωτικά δελτία

-Συνωστισμός ενημερωτικών δελτίων στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για νέες εισαγωγές εταιριών στο Χρηματιστήριο αλλά και αυξήσεις κεφαλαίου ήδη εισηγμένων. Κατ΄ αρχήν έχουμε το ενημερωτικό της Optima bank που αναμένεται να εγκριθεί άμεσα. Ενημερωτικό κατέθεσε η Trade Estate του ομίλου Φουρλή, η Orilina ΑΕΕΑΠ όπως και η INTRALOT για την αύξηση κεφαλαίου. Εντός των ημερών έρχεται το ενημερωτικό της Noval του ομίλου Στασινόπουλου, εκκρεμεί το ενημερωτικό για την ΑΜΚ της Τράπεζας Αττικής και επίκειται το ενημερωτικό δελτίο για την εισαγωγή στο ΧΑ του Ελ. Βενιζέλος.

Αναβάθμιση χωρίς πάρτι

-Το γνωστό σκηνικό, με την προσπάθεια εγκλωβισμού των υπεραισιόδοξων, στην αρχή της συνεδρίασης και την εμφάνιση του ιππικού των πωλητών μετά το μεσημέρι, επαναλήφθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση, πρώτη μετά την «έκπληξη» της Moody’s. Η UBS είναι η πρώτη τράπεζα που τόλμησε να συνυπολογίσει τη “θεσσαλική ζημιά” στον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας κι έδωσε την πρώτη αφορμή για τη διόρθωση. O πραγματικός τζίρος της αγοράς είναι χαμηλός -σε σύγκριση με τα 200 εκατ. ευρώ της Παρασκευής- γιατί προς το παρόν δεν υπάρχει κατεύθυνση. Πολλά από τα Συμβόλαια στο Χρηματιστήριο Παραγώγων που έκλεισαν την Παρασκευή δεν ανανεώθηκαν για τον επόμενο μήνα, ίσως επειδή αφορούσαν κυρίως το κλείσιμο short θέσεων. Ξαφνικά όμως, στις 5 και 13 λεπτά το απόγευμα ήρθε ένα μεγάλο πακέτο μετοχών της Eurobank αξίας 37 εκατ. ευρώ, να αλλάξει χέρια στην τιμή 1,4995 ευρώ, λίγες μέρες πριν η διοίκηση ξεκινήσει τη διαδικασία αγοράς του 1,4% των μετοχών της από το ΤΧΣ.

Η κλάψα του Γ. Μυλωνά τρόμαξε τους μετόχους

-Βγαίνει δημοσίως ένας επιχειρηματίας, επικεφαλής εισηγμένης στο Χρηματιστήριο εταιρείας και για τους δικούς του λόγους λέει τον πόνο του: Οι κακοί servicers που με πιέζουν, που δεν μ’ ακούν, που δεν επικοινωνούν, που δεν μ’ αφήνουν να αναπνεύσω, που ζητούν λύτρα κ.λπ. Προτού η κυβέρνηση καταθέσει το νέο νομοθετικό πλαίσιο που θα διέπει τη λειτουργία των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων, ο επιχειρηματίας προσπαθεί να διαμορφώσει κλίμα για να υποστηρίξει τα συμφέροντά του. Δικαίωμά του. Η δημόσια εξομολόγηση-κλάψα του Γ. Μυλωνά είχε σαν αποτέλεσμα να καταρρεύσει η μετοχή της Alumil Μυλωνάς στο απόλυτο limit down. Η μετοχή έκλεισε με πτώση -22,69% στα 2,59 ευρώ με 453.000 μετοχές σε ανεκτέλεστη εντολή πώλησης. Αυτά που είπε, ο πόνος του, τρόμαξε τους μετόχους του που φοβήθηκαν ότι έχει πρόβλημα. Και μην αρχίσουμε ανοησίες για τις χρηματιστηριακές αρχές που πρέπει δήθεν να παρέμβουν και άλλα τέτοια ψυχοπονιάρικα. Το Χρηματιστήριο είναι για μεγάλα παιδιά κι άλλωστε ο Γ. Μυλωνάς έφτιαξε την εταιρία, αυτός τη διοικούσε όταν έσκασαν τα 120 εκατ. δάνεια που είχε υπογράψει και αυτός ηγείται τώρα στην προσπάθεια ανάκαμψης. Οπότε, προς τι η κλάψα; Αν οι servicers έχουν ευθύνη, είναι επειδή άφησαν την ίδια διοίκηση στην εταιρεία που στα τελευταία αποτελέσματα παρουσίασε μείωση των καθαρών κερδών κατά 84%.

Η Κρήτη και το καζίνο της…

-Έχουν δρομολογηθεί οι εξελίξεις και έχουν χαρτογραφηθεί οι επόμενες ενέργειες. Πρέπει να εκδοθεί μια Κοινή Υπουργική Απόφαση 4 Υπουργείων (Τουρισμού, Περιβάλλοντος, Ανάπτυξης, Οικονομικών) και της Επιτροπής Παιγνίων ώστε -σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα- τον Απρίλιο του 2024 να δοθεί η πρώτη άδεια καζίνο στο νησί της Κρήτης, στις Γούρνες, εκεί όπου κάποτε υπήρχε μια Αμερικανική Στρατιωτική Βάση. Για την άδεια καζίνο της Κρήτης φαίνεται να μονομαχούν δύο κοινοπραξίες, Έλληνες και Γάλλοι. Οι Αμερικανοί της Hard Rock μάλλον δεν θα ασχοληθούν γιατί έχουν άλλες, σοβαρότερες επενδύσεις προς το παρόν, στο Ελληνικό.

H Ένωση Θεσμικών, το πληθωριστικό περιβάλλον και οι Αμερικανοί

-Την ερχόμενη Πέμπτη, στο Μέγαρο Μουσικής, η Ένωση Θεσμικών Επενδυτών καλεί τους διαχειριστές κεφαλαίων, τις ΑΕΔΑΚ, τις ΑΕΑΠ, τους «εναλλακτικούς» επενδυτές και τα Private Equity της χώρας, να συζητήσουν πώς ο επίμονος πληθωρισμός αλλάζει την επενδυτική τους στρατηγική. Ανάμεσα στους πολλούς και ξεχωριστούς ομιλητές, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η σπάνια εμφάνιση του Συμβούλου Οικονομικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Ελλάδα, κ. Erik Holmgren, ο οποίος θα παρουσιάσει το σχέδιο της αμερικανικής κυβέρνησης για τις επενδύσεις στην Ελλάδα…

Ακριβή μου μπύρα, ακόμη και στη Γερμανία

-Όσοι έχουν επισκεφτεί Φθινόπωρο τη Γερμανία, σίγουρα γνωρίζουν τη μεγάλη γιορτή Oktoberfest του Μονάχου. Είναι το μεγαλύτερο λαϊκό πανηγύρι στον κόσμο, διαρκεί δύο εβδομάδες και ολοκληρώνεται πάντα το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου. Εκεί, οι συνήθως σφιγμένοι και αυστηροί Γερμανοί ξεδίνουν, τραγουδούν και χορεύουν με παραδοσιακές φορεσιές, πάντα μ’ ένα γιγαντιαίο ποτήρι μπύρα. Φέτος, αυτό το ποτήρι του ενός λίτρου κοστίζει 13,75 ευρώ και είναι ακριβότερο κατά 4,2% από πέρυσι. Η Γερμανική Επενδυτική Τράπεζα Berenberg κάθισε και μέτρησε την τιμή της μπύρας στο Oktoberfesτ. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι από το 1991, αυτό το τεράστιο ποτήρι του ενός λίτρου ακριβαίνει -κάθε χρόνο- κατά 3,9%, δηλαδή με διπλάσιο ρυθμό από τον μέσο επίσημο πληθωρισμό (περίπου 2%). Φέτος η γερμανική οικονομία τρέχει με πληθωρισμό 6,5%.