Μερικά πρώτα συμπεράσματα από τη χθεσινή μεγάλη νίκη του Stefanos στον δρόμο προς την αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ. Πρώτον, αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι δεν υπήρχε ΣΥΡΙΖΑ αλλά Τσίπρας και συγκυρία (μνημόνια και αδύναμη ηγεσία ΠΑΣΟΚ) για να γίνει κόμμα εξουσίας αυτό το τόσο… αντιτουριστικό συνονθύλευμα που κυβέρνησε για σχεδόν μια πενταετία. Μόλις έφυγε ο Τσίπρας και πήρε μαζί του και τα μνημόνια, έμεινε ένα άδειο πουκάμισο που το βρήκε έτοιμο να το φορέσει ένας περαστικός με λαμπερό χαμόγελο που εμφανίστηκε ουσιαστικά στα media για πρώτη φορά στις 19 Αυγούστου (protothema.gr) και είχε την ίδια ή καλύτερη φωτογένεια με τον πρώην και ένα πολύ ελκυστικό παρελθόν που αποτέλεσε όλα αυτά τα χρόνια το… παράπονο της παράταξης. Το παιδί μας είναι κι αυτό νέο και ωραίο, είναι και μορφωμένο στα καλύτερα σχολεία του εξωτερικού (να σκάσει η Δεξιά) είναι open minded, που αποτελεί φετίχ της Αριστεράς, ξέρει τέλεια Αγγλικά (μάλιστα μπορεί και καλύτερα από τον αντίπαλο, λες και θα δώσουν εξετάσεις για TOEFL) και, το κυριότερο: μοιάζει να... τα λέει, δηλαδή να βρίζει το ίδιο καλά με τον Αλέξη, το ίδιο καλά τους γνωστούς διαπλεκόμενους, δημοσιογράφους κ.λπ. που φταίνε πάντα για όλα. Τι άλλο θέλουμε; Θα πείτε «κι εσύ πού ξέρεις ότι ο Κασσελάκης δεν είναι -ή δεν θα αποδειχτεί- ένας καλός αρχηγός;». Συμφωνώ, δεν τον ξέρω, ούτε το ξέρω, μπορεί να είναι τρομερός, απλά δεν τον ξέρουν ούτε όσοι τον θέλουν για αρχηγό. Συνήθως ψηφίζεις κάποιον που σε πείθει για την πορεία του στη ζωή, τις ιδέες του, τις ικανότητές του κ.λπ. Δύσκολα αποφασίζεις με βάση μερικά καλογυρισμένα σποτ που παίζουν στο Instagram ή στο FB.

Τσίπρας

Ρώτησα την πηγή μου στον ΣΥΡΙΖΑ, τι λέει καταρχήν ο ιδρυτής και φυσικός ηγέτης (τους) Αλέξης και φυσικά δεν χρειαζόταν και πολύ να καταλάβω ότι χάρηκε ιδιαιτέρως που έχασε η Εφη με την οποία έχει υπάρξει βαριά παρεξήγηση και μάλιστα μεταξύ πρώτης και δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης (λεπτομέρειες άλλη φορά). Τώρα βέβαια δεν ξέρω πόσο χαρούμενος μπορεί να είναι όταν θα αντιληφθεί (μπορεί και ήδη να το έχει) ότι ο Κασσελακης θεωρεί -και δικαίως- ότι ήρθε για να μείνει, αφού κέρδισε το κόμμα μέσα σε 30 ημέρες, οπότε σου λέει ποιος Τσίπρας, εγώ είμαι ο... νέος Αλέξης, πιο έξυπνος, μορφωμένος, μάγκας και καραμπουζουκλής. Ωραία, τουλάχιστον δεν θα πλήξουμε.

Τι θα γίνει;

Το αν θα φτάσει στον Κασσελάκη το σούπερ ποσοστό του 45%, στο να το πάρει τελικά την ερχόμενη Κυριακή, είναι κάπως νωρίς να το πούμε, γιατί λογικά θα γίνει μάχη, κυρίως στο παρασκήνιο, με κλειδί τις ψήφους του Νίκου Παππά κυρίως, αφού οι Τσακαλώτοι και οι Τζουμάκες θα πάνε σχεδόν όλοι στην Αχτσιόγλου. Σε κάθε περίπτωση, τα ποσοστά των δυο πλευρών είναι κοντά, άρα η επόμενη ημέρα θα είναι δύσκολη για το κόμμα. Αλλο να το καθάριζε από χθες και άλλο να περάσουν έξι νύχτες ακόμα, αλλά πάντως αυτός είναι το φαβορί.

Μέγαρο Μαξίμου – ΔΕΘ - Ερντογάν

Στο Μ.Μ. παρακολουθούν την εντυπωσιακή εξέλιξη στον ΣΥΡΙΖΑ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και περιμένουν να δουν πού θα καταλήξει όλο αυτό το σοκ, τι θα γίνει στο κόμμα, αν θα σπάσει στα δυο ή θα έχουμε κάποιες αποχωρήσεις. Το ίδιο βέβαια συμβαίνει και στο ΠΑΣΟΚ. Η παρουσία του Μητσοτάκη, σε συνδυασμό με τα γεγονότα στον ΣΥΡΙΖΑ, έφερε μια σταθερότητα στο σύστημα πάντως, γιατί έφυγαν από τη δημοσιότητα τα άσχημα νέα και οι κακές εικόνες της Θεσσαλίας, τώρα υπάρχει η επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και η συνάντησή του με τον Ερντογάν, προνομιακό πεδίο γι’ αυτόν. Φτιάχνει το κλίμα και την εικόνα.

Η Εurobank πατά το κουμπί

-Ξεκινάμε τα νέα της αγοράς από τα σοβαρά που μας έρχονται από την πλευρά της Εurobank, η οποία αυτήν την εβδομάδα πατά το κουμπί για να ξεκινήσει η διαδικασία αγοράς του 1,4% των μετοχών της από το ΤΧΣ. Το πρόγραμμα για το 20% της Εθνικής Τράπεζας που ακολουθεί, παραμένει στον προγραμματισμό χωρίς όμως να έχουν "κλειδώσει" ημερομηνίες, μέχρι τουλάχιστον να καθαρίσει ο ορίζοντας στις αγορές.

ΔΕΗ: Υπογράφει Ρουμανία, περιμένει Σκόπια

-Μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου η ΔΕΗ θα υπογράψει το κλείσιμο της συμφωνίας για την εξαγορά της ΕNEL Romania. Oσον αφορά το υδροηλεκτρικό έργο των 330 MW στα Σκόπια, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου -την περασμένη εβδομάδα- δόθηκε η έγκριση του Κοινοβουλίου. Ωστόσο, η ΔΕΗ επί του παρόντος αναμένει να ειδοποιηθεί για την πρόοδο σχετικά με το έργο δια της επισήμου οδού. Οι επιχειρηματικές ενέργειες της ΔΕΗ (με λίγη καλή τύχη, του Κωτσόβολου περιλαμβανομένου) ωριμάζουν τις επόμενες εβδομάδες και για αυτό το investor day της επιχείρησης προγραμματίζεται για τον Νοέμβριο.

Η μαύρη τρύπα της ΑΝΕΚ, οι φιλίες από το παρελθόν και οι δικηγόροι

-Σε ποιον μίλησε από την εταιρία ο καπετάνιος του Blue Horizon και περίμενε να είναι όλα τακτοποιημένα όταν φτάσει στο λιμάνι, είναι ένα σημείο που ερευνούν οι Αρχές. Γενικότερα οι συνομιλίες του πληρώματος που ήρθαν στη δημοσιότητα βάζουν στο κάδρο την Αttica Group, η οποία φαίνεται πως θα βρεθεί αντιμέτωπη με μεγάλες αποζημιώσεις, ιδιαίτερα μάλιστα όταν μέτοχος της ακτοπλοϊκής εταιρίας είναι η Τράπεζα Πειραιώς. Ηδη στη αγορά λένε πως οι δικηγόροι κάνουν ουρές για να αναλάβουν την υπόθεση. Η δολοφονία του 36χρονου δεν φαίνεται να επηρεάζει ουσιαστικά τη συγχώνευση με την ΑΝΕΚ αν και η εταιρία είναι σε εξαιρετικά άσχημη οικονομική κατάσταση, αναμένοντας την ολοκλήρωση της συγχώνευσης με την Attica Συμμετοχών που καθυστερεί μετά το τραγικό συμβάν στο Blue Horizon. Το κεφάλαιο κίνησης της ΑΝΕΚ είναι αρνητικό κατά 300 εκατ. ευρώ, εμφανίζει αρνητικά κεφάλαια 92 εκατ. και οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς πιστωτικά ιδρύματα ανέρχονται σε 273 εκατ., σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις 6μηνου. Υπάρχει όμως και μια σοβαρή απειλή από το παρελθόν. Αφορά ένα επίσης τραγικό γεγονός, τη φωτιά που ξέσπασε εν πλω το 2014 στο ναυλωμένο από την ΑΝΕΚ πλοίο Norman Atlantic. Η εταιρεία αναφέρει πως το δικαστικό σκέλος στην Ιταλία ολοκληρώθηκε και η απόφαση αναμένεται τον επόμενο μήνα. Όπως σημειώνει, «στην εν λόγω διαδικασία εμπλέκεται, πέραν των μελών της διοίκησης και των μελών πληρώματος, η ίδια η εταιρεία ως νομική οντότητα, κατά της οποίας υφίσταται πιθανότητα επιβολής διοικητικού προστίμου. Ως προς την ενδεχόμενη αυτή οικονομική επιβάρυνση, η εταιρεία έχει προβεί σε σχηματισμό σχετικής πρόβλεψης. Η υπό έκδοση απόφαση δύναται να εφεσιβληθεί». Υπάρχουν δηλαδή σοβαρά επιχειρηματικά θέματα ανοικτά και χρειάζεται ένα νέο management να τα διαχειριστεί με νηφαλιότητα και όχι έχοντας κατά νου πώς θα ξεγλιστρήσει από το βάρος των δικών του ευθυνών. Αλλωστε, μετά τις σχετικές δηλώσεις της Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και την αναφορά του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη σε ακτοπλοϊκές εταιρίες όταν αναφερόταν στην ανομία, είναι απορίας άξιο γιατί ο CEO της Πειραιώς Χ. Μεγάλου εξακολουθεί να καλύπτει τον Εκτελεστικό Πρόεδρο και ουσιαστικό αφεντικό της Αttica Group, Κυριάκο Μάγειρα. Εκτός κι αν η φιλία που έχουν Μεγάλου και Μάγειρας από το παρελθόν είναι τόσο ισχυρή που δεν κλονίζεται ούτε από ένα τόσο σοβαρό και αποτρόπαιο γεγονός.

Το εργοτάξιο και ο "χορτάτος" manager

-Αυτές οι δουλειές του real estate development δεν είναι εύκολες ούτε και σε πολύ μικρότερη κλίμακα και το διαπιστώνει εύκολα όποιος κάνει μια βόλτα να θαυμάσει το απέραντο εργοτάξιο που είναι ακόμη τα παλιά Αστέρια Γλυφάδας. Το πολυσυζητημένο one and only της Grivalia υποτίθεται ότι θα άνοιγε (soft opening) τον περασμένο Αύγουστο και θα δεχόταν κανονικά κρατήσεις από 1ης Οκτωβρίου. Ωστόσο, λόγω κατασκευαστικών θεμάτων και δυσκολιών στην ανεύρεση προσωπικού -όπως μου λένε- το χρονοδιάγραμμα ακυρώθηκε από τα γεγονότα. Θέλω να ελπίζω ότι το χρυσό παιδί της Grivalia και του Πρεμ Γουάτσα, ο Γ. Χρυσικός, δεν την έχει πάθει σαν τους εκατόνταρχους της αρχαίας Ρώμης που αφού κατέλαβαν όλον σχεδόν τον γνωστό τότε κόσμο, παραδόθηκαν στην τρυφηλή ζωή που προσέφερε η Ρώμη, εκφυλίζοντας τις ικανότητες που τους ανέδειξαν.

Εφοπλιστές, κατασκευαστές και βιομήχανοι βάζουν πλάτη

-Ένα ποσό που αντιστοιχεί σε 15.000 ευρώ για κάθε πλοίο που είναι εγγεγραμμένο στο μητρώο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών πρόκειται να πληρώσουν οι Έλληνες πλοιοκτήτες για την εθελοντική συνεισφορά τους στο ειδικό Ταμείο Φυσικών Καταστροφών, μέτρο που οδηγεί σε 50 εκατ. ευρώ. Οι Τράπεζες ξεκίνησαν με τη δική τους πρωτοβουλία βάζοντας ήδη στο τραπέζι 50 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα με 50 εκατ. ευρώ σχεδιάζει να συμβάλλει στο Ταμείο και ο ΣΕΒ. Ο Τουριστικός κλάδος θα προικοδοτήσει το Ταμείο Φυσικών Καταστροφών με το αυξημένο τέλος διαμονής (από 1 έως 6 ευρώ η αύξηση) στα ξενοδοχεία που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός. Γενικότερα ο ιδιωτικός τομέας βάζει πλάτη να βοηθήσει στη διαχείριση που γίνεται για να ανακουφιστούν οι πληγείσες περιοχές από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία. Ειδικά οι όμιλοι οι οποίοι λόγω αντικειμένου διαθέτουν μηχανήματα, γεννήτριες, τεχνογνωσία κ.λπ. προσφέρουν έμπρακτη και ουσιαστική βοήθεια. Για παράδειγμα, την Παρασκευή εμφανίστηκαν στη Θεσσαλία πάνω από 35 μηχανήματα της Ιntrakat μαζί με τους χειριστές τους που συνδράμουν το έργο των αρχών σε διάφορα μέτωπα.

Το Χρηματιστήριο ψάχνει τα πρόσημά του…

-Η «επιστροφή της Moody’s στην κανονικότητα» των αξιολογήσεων της Ελληνικής Οικονομίας θα στηρίξει από σήμερα την προσπάθεια των αγοραστών να κρατήσουν το οχυρό των 1.200 μονάδων του Γενικού Δείκτη που σηματοδοτεί το «business as usual» του Χρηματιστηρίου της Αθήνας. Η διαβεβαίωση του Πρωθυπουργού ότι θα συνεχιστεί η πολιτική μείωσης των φόρων και των εισφορών και ότι η Ελλάδα θα ξεχωρίσει στην Ευρωζώνη με ρυθμό ανάπτυξης +2%, όταν όλες οι άλλες οικονομίες βολοδέρνουν με την ύφεση, αναμένεται να συντηρήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό. Κάποιες συναντήσεις οικονομικών παραγόντων στη Νέα Υόρκη αυτή την εβδομάδα, ίσως φέρουν κάποια συγκεκριμένα αποτελέσματα στο χρηματιστηριακό ταμπλό…

Η επόμενη ημέρα της ΕΛΛΑΚΤΩΡ μετά τις κατασκευές

-Σήμερα το απόγευμα στις 6, η διοίκηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ θα εξηγήσει στους αναλυτές τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε το μεσημέρι της Παρασκευής. O ισολογισμός παρουσιάζει εμφανή βελτίωση με κέρδη προ φόρων στο φετινό εξάμηνο 46 εκατ. (έναντι 12 εκατ.) και καθαρά κέρδη 32 εκατ. έναντι ζημιών 300.000 ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο και θετικές λειτουργικές ταμειακές 87 εκατ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον Όμιλο δεν παρουσιάζουν πια τα αποτελέσματα της κατασκευαστικής δραστηριότητας αφού η εταιρία αλλάζει χέρια, μόλις ανάψει το πράσινο φως η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Οι καλές επιδόσεις σε Παραχωρήσεις (+28 εκατ. ) και Real Estate (+5 εκατ.) στηρίζουν τα αποτελέσματα του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ και γι’ αυτό ο σχεδιασμός της διοίκησης για το μέλλον αποκτά πλέον σημασία.

Δέκα χρόνια και μια κηδεία μετά

-Τις αμέσως προηγούμενες ημέρες, το Ανώτατο Δικαστήριο της Κύπρου εξέδωσε μια απόφαση με την οποία άρει το πάγωμα της προσωπικής περιουσίας του μακαρίτη Ανδρέα Βγενόπουλου, το οποίο είχε επιβληθεί το 2013. Δέκα χρόνια και μια κηδεία μετά. Είναι να μη σου τύχει...

Νέοι πάροχοι για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες

-Μετά τη HelleniQ Energy και την «Αλουμίνιον της Ελλάδος, ένας από τους μεγαλύτερους ενεργοβόρους βιομηχανικούς ομίλους της Υψηλής Τάσης, η ΒΙΟΧΑΛΚΟ, αποφάσισε να αλλάξει προμηθευτή και να παίρνει ηλεκτρική ενέργεια από έναν ιδιώτη εναλλακτικό πάροχο, τον ΗΡΩΝ. Η HelleniQ Energy φυσιολογικά έκλεισε συμφωνία με την Elpedisson. Η Αλουμίνιον της Ελλάδος του Ομίλου Μytilineos προφανώς συνεργάζεται με την Protergia και τη Watt+Volt. Οι υπόλοιπες μεγάλες και ενεργοβόρες βιομηχανίες διαπραγματεύονται σκληρά με τη ΔΕΗ για να συνάψουν μακροχρόνιες συμβάσεις («πράσινα PPAs») για την προμήθεια ρεύματος από τα φωτοβολταϊκά της έργα.

Συνεχίζεται ο χορός των Κεντρικών Τραπεζών

-Μετά την οδυνηρή έκπληξη της Λαγκάρντ, οι αγορές αντιμετωπίζουν με δέος τις επόμενες συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών αυτή την εβδομάδα. Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτών Αγορών της Αμερικανικής FED θα ολοκληρώσει τη διήμερη συνεδρίασή της την Τετάρτη. Όλοι (δηλαδή, η συντριπτική πλειοψηφία των αναλυτών και οι αγορές παραγώγων) πιστεύουν ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή στα επιτόκια του δολαρίου αυτή τη φορά και θα παραμείνουν στο 5,25% με 5,50%. Αντιθέτως, την Πέμπτη, η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να αυξήσει το επιτόκιο-στόχο της κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας, στο 5,5%. Στη συνέχεια, την Παρασκευή, η κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας είναι πιθανό να διατηρήσει το επιτόκιό της αμετάβλητο, στο (ακόμη αρνητικό) -0,1%.