Η μεγάλη συμπάθεια του σκύλου Peanut, η διάσωση της Notos Com και τα πλάνα της Τράπεζας Πειραιώς για τα καράβια της MIG ///


 

 

-Χαίρετε! Λοιπόν, όπως γνωρίζετε, το δυνατό μου σημείο είναι η πληροφόρηση εκ του Μ.Μ., που -σχεδόν- πάντα έχω, σε καθημερινή βάση. Χθες, λοιπόν, στο Μ.Μ. ήταν «ημέρα Ρέγκλινγκ», αφού αυτός… αναμένετο να ήταν το τιμώμενο πρόσωπο διότι ας μην ξεχνάμε ότι με την ιδιότητά του (επικεφαλής του E.S.M) είναι κι ο μεγαλύτερος δανειστής της χώρας. Ελα, όμως, που τελικώς οι φωτορεπόρτερ που μαζεύτηκαν για να φωτογραφήσουν τον Γερμανό οικονομολόγο βρήκαν πιο δυνατή… περσόνα για τα media τον συμπαθή σκύλο Peanut που «μάζεψε» προ μηνών ο πρωθυπουργός από μια φιλοζωική. Πριν μπει μέσα ο Ρέγκλινγκ λοιπόν, εμφανίστηκε στον κλασικό χώρο έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο ο παιχνιδιάρης σκύλος και άρχισε τα νάζια, με αποτέλεσμα να αστράψουν για τα καλά τα φλας από τους φωτορεπόρτερ, με κίνδυνο φυσικά να μην πάρουν χαμπάρι ούτε καν την έλευση του επισήμου προσώπου. Η πηγή μου με διαβεβαιώνει ότι «το σκηνικό δεν ήταν διόλου στημένο» κι οι υπεύθυνοι της εκδήλωσης είπαν στους αρμόδιους… με τρόπο «παιδιά, πάρτε τον Peanut μέσα, έρχεται ο Ρέγκλινγκ και θα γίνουμε ρεζίλι». Παρεμπιπτόντως, θα σας έλεγα ότι ο Peanut έχει ιδιαίτερη συμπάθεια στον Γεραπετρίτη. Ίσως, τελευταίως, είναι από τους λίγους εκεί στο Μ.Μ!

Υ.Γ.: Έτσι που πάει o Άδωνις με τα θέματα της καννάβεως στο τέλος θα τον ψηφίσει… και ο Καρανίκας.

-Στην Τράπεζα Πειραιώς έχουν πάρει μια βαθιά ανάσα με τον δανεισμό της MIG. H πίεση από τον επόπτη για δραστική και ταχεία μείωση του δανεισμού αποτελεί παρελθόν, οπότε οι επόμενες κινήσεις της ΜΙG δεν υπαγορεύονται από το βάρος του μεγάλου δανεισμού. Άλλωστε, αυτό έγινε φανερό και με την παράταση από την Πειραιώς του ομολογιακού δανείου που έληγε στις 31/7/21. Οι αποφάσεις που έχει λάβει η Πειραιώς από κοινού με τον Τάκη Θρουβάλα, που είναι ο εκτελεστικός πρόεδρος της ΜΙG, είναι να μην προβούν τώρα σε οποιεσδήποτε κινήσεις για την πώληση της Αttica Group. Εκτιμούν ότι το 2022 με την ομαλοποίηση του τουρισμού, η Αttica Group μπορεί να επιτύχει ΕBIDTA της τάξης των 80 εκατ. ευρώ. Δεδομένου ότι η εταιρία έχει ταμειακά διαθέσιμα και καλή χρηματοοικονομική διάρθρωση, η απόφαση είναι να περιμένουν ώστε να επιτύχουν σημαντικά υψηλότερο τίμημα. Οι συζητήσεις Πειραιώς – MIG επικεντρώνονται τώρα στην αποεπένδυση από τη Σερβία, όπου ήδη έχει πουληθεί ένα ακίνητο – μια μεγάλη έκταση στο Βελιγράδι, στο δρόμο προς το αεροδρόμιο. Οι συζητήσεις επικεντρώνονται στο ενδεχόμενο πώλησης και άλλων ακινήτων της θυγατρικής της MIG, Robne Kuce Beograd (RKB). Η RKB είναι η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης ακινήτων και εμπορικών χώρων στις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας με χαρτοφυλάκιο που περιλαμβάνει 32 πολυκαταστήματα στη Σερβία (εκ των οποίων 9 στο Βελιγράδι), 1 κέντρο logistics και το μεγαλύτερο κτήριο γραφείων στο Βελιγράδι.

-Δεν θέλει να ακούει ούτε υποψία κουβέντας για τις φήμες που κυκλοφορούν περί πιθανής αύξησης κεφαλαίου η διοίκηση της Alpha Bank. Άλλωστε το επανέλαβε, εμμέσως πλην σαφώς, χθες στο Delphi Forum ο CEO της τράπεζας Βασίλης Ψάλτης λέγοντας ότι η τράπεζα αντιμετωπίζει το ζήτημα των «κόκκινων δανείων», αξιοποιώντας τα υψηλά κεφαλαιακά της αποθέματα. Η διοίκηση της Alpha στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 2020 είχε τοποθετηθεί και πάλι δημόσια, λέγοντας ότι η τράπεζα δεν χρειάζεται νέα κεφάλαια για να καθαρίσει τον ισολογισμό της. Η Alpha Βank με την ολοκλήρωση του Galaxy (που αναμένεται άμεσα) και τους υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας που διαθέτει (περί του 17% ) μετά και την έκδοση τον περασμένο Μάρτιο του ομολόγου Τ2 ύψους 500 εκατ. μπορεί να προχωρήσει στην εφαρμογή του σχεδιασμού της για περαιτέρω μείωση των NPEs χωρίς κεφαλαιακούς πονοκεφάλους. Η τράπεζα θα ανοίξει τα χαρτιά της για νέες συναλλαγές μείωσης NPEs με στόχο μονοψήφιο ποσοστό και καινούργιο Business Plan με αυξημένους στόχους κερδοφορίας, στις 27 Μαΐου που ανακοινώνει αποτελέσματα α’ τριμήνου.

Θανατηφόρες ατάκες του Άδωνι Γεωργιάδη στο χθεσινό πάνελ του 6ου Delphi Forum για τις ξένες επενδύσεις. Η Ελλάδα έχει αλλάξει είπε, «αφού με τη διακυβέρνηση Τσίπρα πήραμε το εμβόλιο κατά της αριστερής ιδεολογίας που ο κόσμος κατέβαινε στον δρόμο, όποτε είχαμε κάτι ιδιωτικό». Έριξε τα βέλη του και στον Τσίπρα λέγοντας πως «μπορεί να μας κόστισε 100 δισ., όμως τελικά μπορεί να τα πάρουμε διπλά», σε επενδύσεις προφανώς, για να καταλήξει λέγοντας πως τώρα ο κόσμος δεν τον ρωτάει «γιατί ξεπουλάς το Ελληνικό, αλλά γιατί καθυστερείς». Εκτός από ατάκες πάντως έδωσε και ειδήσεις, καθώς στις 26 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί ειδική εκδήλωση για να παρουσιαστεί το σχέδιο (σε συνεργασία με τη World Bank) για τη βελτίωση της απονομής δικαιοσύνης σε σχέση με τις επιχειρήσεις. Επίσης, μάθαμε ότι στις 19 Μαΐου, παρουσία του Πρωθυπουργού, θα γίνουν τα εγκαίνια του νέου τερματικού στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, που κατασκεύασε η Fraport.

-Όσον αφορά τις προοπτικές της χώρας δεν πρέπει να ανησυχούμε. Αν πιστέψουμε τον Αντώνη Αχιλλεούδη της AXIA Ventures (που έχει επαφές με ξένα funds) όπως είπε χθες στο Delphi Forum η Ελλάδα έχει να δει “σοβαρά λεφτά” εδώ και 10 χρόνια και από τον Ιούνιο φέτος, έως τον Ιούλιο του 2022 θα δούμε τη χώρα και την οικονομία να καλπάζουν. Αμήν.

-Κι αφού μιλάμε για επενδύσεις να σας πω ότι (επιτέλους) φάνηκε φως στο βάθος του τούνελ για την πολύπαθη Νotos Com. Το σχέδιο εξυγίανσης του εμπορικού ομίλου του Μιχάλη Παπαέλληνα αρχικά είχε αναλάβει η Pillarstone (της KKR) και στη συνέχεια ο βρετανικός επενδυτικός όμιλος M&G. Το σχέδιο εξυγίανσης έμεινε στη μέση και ουσιαστικά τώρα βρέθηκε το σχήμα που θα βάλει τα 7 εκατ. για να αποχωρήσει η M&G και θα χρηματοδοτήσει τη νέα προσπάθεια. Κομβικός ο ρόλος της OPTIMA Bank που θα δώσει δάνειο 7 εκατ. ευρώ ενώ στο νέο σχήμα θα βάλουν κάποια κεφάλαια ο Σάμι Φάις και ο Μιχάλης Παπαέλληνας (για δεύτερη φορά ο τελευταίος).

-Κατατέθηκαν στο ΓΕΜΗ οι αιτήσεις της ειδικής διαχειρίστριας για τον πλειστηριασμό των ακινήτων και της εφημερίδας / ιστοσελίδας της Ναυτεμπορικής. Η εφημερίδα έναντι 7 εκατ. περνά στην κυπριακή εταιρία ZOFRANK HOLDINGS CO LIMITED και τα ακίνητα (το κτίριο της Λένορμαν, έκταση στην Παιανία και γραφεία στη Θεσσαλονίκη) στην CAIRO ESTATE III ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ, έναντι 4.15 εκατ. Η Do Value αγόρασε τα ακίνητα επειδή έχει back to back συμφωνία να τα πουλήσει, κάτι που θα πράξει άμεσα μόλις επικυρωθεί και από το Δικαστήριο ο πλειστηριασμός, διαδικασία που θέλει ακόμη περίπου έναν μήνα.

Δεν πάει να καταθέτει νόμους η κυβέρνηση για τα κατοικίδια, δεν πάει να «πουσάρει» την ιδέα ο Μητσοτάκης της υιοθεσίας ενός αδέσποτου σκύλου, οι greek-elinares-επιχειρηματίες δεν χαλάνε τη βολή τους. Στον μεν Jumbo ο γνωστός «καλός άνθρωπος» Βακάκης ούτε που θέλει να ακούσει το να επιτρέπει σκυλιά στα μαγαζιά του («μην τα αφήνεις ούτε απέξω γιατί θα μας λερώσει, κυρά μου», είναι η ευγενέστερη απάντηση υπαλλήλων του). Στο δε ΙΚΕΑ σου λέει «αν θες, πάρε αγκαλιά τον σκύλο, αλλά να μην πατάει κάτω» και όταν απαντάς ότι «επειδή είναι μεγάλος ο σκύλος να τον φέρω με φίμωτρο», απλά λένε όχι. Μικρά σημεία πολιτισμού που, φυσικά, λείπουν.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.