-Χαίρετε, στην επικαιρότητα συνεχίζει να κυριαρχεί η δολοφονία της νεαρής γυναίκας έξω από το αστυνομικό τμήμα και ενώ αυτή ήταν ήδη εντός αυτού και συζητούσε την ασφάλειά της. Ασφαλώς και υπήρξε, απ’ ό,τι καταλαβαίνουμε όλοι, μία σειρά από λανθασμένες κρίσεις, κυρίως από την πιο έμπειρη αστυνομικό που χειρίστηκε το ζήτημα και όπως προκύπτει ασφαλώς και υπήρχε πρωτόκολλο να προστατευθεί αυτή η γυναίκα, που δεν τηρήθηκε. Τέτοια μοιραία λάθη θα γίνονται πάντα, ακόμα και αν ήταν πολύ καλά οργανωμένες οι Αρχές. Που δεν είναι. Υπάρχουν όμως δύο βασικά πράγματα που αν δεν αλλάξουν δεν θα γίνει στο τέλος τίποτα. Πρώτον η αξιολόγηση, αν όλοι οι Δ.Υ. και φυσικά οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ δεν αξιολογούνται και ανέρχονται μισθολογικά και σε ιεραρχία όταν κάνουν καλά τη δουλειά τους, ή παραμένουν στάσιμοι ή και απολύονται (μεγάλο θέμα, ε;) αν δεν την κάνουν, δεν θα αλλάξει τίποτα. Και δεύτερον, ειδικά για την ΕΛΑΣ αν δεν αλλάξει ο νόμος με τον οποίον οι αστυνομικοί έπειτα από μία σύντομη θητεία 4-5 ετών επιλέγουν «Αθήνα ή επαρχία» με αποτέλεσμα από τους 57.000 οι 40.000 να βρίσκονται στην επαρχία κοντά στα χωριά τους, τότε θα καταλήγουμε πάντοτε στο σημερινό θέαμα στα τμήματα και δυστυχώς μερικές φορές σε δράματα.

Χωρίς Σπαρτιάτες στις ευρωεκλογές;

-Πάμε στα τρέχοντα. Μετά τη δίωξη από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, οι Σπαρτιάτες αντιμετωπίζουν έναν ορατό κίνδυνο, ακόμα και αν δεν διώκεται ο αρχηγός τους (στα χαρτιά) Βασίλης Στίγκας: να μη συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές (η Pulse τους μέτρησε προχθές στο 2,5%). Και αυτό γιατί, όπως μου έλεγαν, ο Άρειος Πάγος, αφού κατατεθούν τα ψηφοδέλτια σε δύο εβδομάδες από τώρα, θα συνεκτιμήσει τη δίωξη που έχει ασκηθεί και περιγράφει στην πραγματικότητα ένα κόμμα-κέλυφος. Κάποιοι θεωρούν πιθανό ο Στίγκας να επιχειρήσει μια ντρίμπλα με τον εαυτό του ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου και πρόσωπα εντελώς άσχετα, πλην όμως το εγχείρημα πλέον είναι εξαιρετικά δύσκολο.

Η Λατινοπούλου περιμένει

-Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τις εξελίξεις στους Σπαρτιάτες παρακολουθούν με... λύσσα όλα τα κόμματα στα δεξιά της ΝΔ. Αυτή, πάντως, που θεωρεί ότι έχει πιο βάσιμες ελπίδες να αντλήσει ψήφους από τη διόλου αμελητέα δεξαμενή των Κασιδιάρηδων είναι η όμορφη Αφροδίτη Λατινοπούλου με το κόμμα Φωνή Λογικής, το οποίο έχει αρχίσει και καταγράφεται σε όλες τις μετρήσεις μεταξύ 1-2%. Άλλωστε, στα posts της Λατινοπούλου στο Intragram μαζεύονται αρκετοί οπαδοί Κασιδιάρη, οι οποίοι δεν κρύβουν την εκτίμησή τους για το πρόσωπό της (είδατε πόσο κομψά το γράφω).

Η μοιρασιά των εδρών

-Ενός κακού μύρια έπονται, πάντως, για το κόμμα που είχε ως "καύσιμο" τον Κασιδιάρη (κατά Στίγκα). Και αυτό γιατί, αν γίνουν δεκτές οι ενστάσεις κατά βουλευτών του κόμματος που έχουν κατατεθεί στο Εκλογοδικείο, τότε θα αρχίσουν να ανακατανέμονται έδρες του κόμματος. Εφόσον, λοιπόν, γίνει η σχετική ερμηνεία, τότε μπορεί να μοιραστούν και οι 12 έδρες του κόμματος, με ενσωμάτωση των ποσοστών του στα ποσοστά των κομμάτων. Η άσκηση είναι σχετικά εύκολη και εκτιμάται ότι μπορεί να πάρουν επιπλέον 5-6 έδρες η ΝΔ, 3 ο ΣΥΡΙΖΑ και από 1 το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και η Πλεύση Ελευθερίας. Θα χρειαστούν, πάντως, κάποιοι μήνες για κάτι τέτοιο, αν και η απόφαση του Εκλογοδικείου ίσως βγει και εντός Απριλίου, καθώς η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί.

Μυστήριο πράγμα οι αγορές

-Τι απέγιναν άραγε όλοι αυτοί που έκαναν ουρές για να πάρουν τη μετοχή της Πειραιώς στα 4 ευρώ; Αν θυμάμαι σωστά, μόλις πριν από λίγες ημέρες με το placement το ξένο βιβλίο καλύφθηκε 9 φορές και 4 το ελληνικό. Η μετοχή της Τρ. Πειραιώς χθες υποχώρησε στα 3,70 ευρώ. Πώς εξαντλήθηκε τόσο γρήγορα το τεράστιο αγοραστικό ενδιαφέρον και τη μετοχή -που οι επενδυτές ήταν πρόθυμοι να πληρώσουν στα 4 ευρώ- τώρα δεν την αγοράζουν στα 3,70; Ούτε άλλαξαν οι συνθήκες στις αγορές, ούτε τα οικονομικά στοιχεία και οι προοπτικές της τράπεζας. Οπότε υπάρχουν δυο λογικές εξηγήσεις γιατί δεν ψωνίζουν στα 3,70 ευρώ αυτό που δέχονταν να πληρώσουν στα 4 ευρώ: Ή πιστεύουν ότι θα έχουν την ευκαιρία να αγοράσουν τη μετοχή σε χαμηλότερη τιμή ή οι ουρές δεν ήταν τόσο μεγάλες όσο μας είπαν.

Ο ΣΕΒ... αποκτά αντιπολίτευση

-Τα έχουμε πει καιρό τώρα ότι στις προσεχείς εκλογές του ΣΕΒ σπάει η παράδοση του ενός και κοινής αποδοχής υποψηφίου και θα έχουμε αναμέτρηση Σπύρου Θεοδωρόπουλου και Ιουλίας Τσέτη για την ηγεσία του Συνδέσμου. Οι εκτιμήσεις όσων γνωρίζουν συσχετισμούς και εκλογικές ισορροπίες στον ΣΕΒ είναι πως “ο Σ. Θεοδωρόπουλος θα πάρει τις εκλογές αέρα”. Ωστόσο, ακούω ότι η στρατηγική Ι. Τσέτη είναι να εγγράψει υποθήκες για το μέλλον, γεγονός που σημαίνει ότι για πρώτη φορά στον ΣΕΒ θα έχουμε και αντιπολίτευση.

Οι πρώτες κινήσεις Νεμπή στον ΟΤΕ

-Η αντίστροφη μέτρηση για την αλλαγή διοικητικής σκυτάλης στον Όμιλο ΟΤΕ και την αποχώρηση του Μιχάλη Τσαμάζ έχει ξεκινήσει. Ο χρόνος μέχρι τη ΓΣ στις 28 Ιουνίου, όταν και τυπικά θα επικυρωθεί η τοποθέτηση του Κώστα Νεμπή στη θέση του προέδρου Δ.Σ. και CEO, λιγοστεύει και τα ανοιχτά θέματα παραμένουν πολλά, οπότε ήδη πραγματοποιεί έναν πρώτο κύκλο επαφών και συζητήσεων με κύκλο υψηλόβαθμων στελεχών του ΟΤΕ. Οι επαφές αυτές θα διευρυνθούν και σε επίπεδο Διευθυντών ώστε από την 1η Ιουλίου, όταν και επίσημα θα αναλάβει καθήκοντα, να έχει όσο το δυνατόν καλύτερη γνώση της ανθρωπογεωγραφίας του Ομίλου. Δεν είναι πάντως ότι δεν γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα στο Διοικητικό Μέγαρο στο Μαρούσι. Πριν αποχωρήσει για την Κροατία και τη θέση του CEO και Προέδρου ΔΣ της Hrvatski Telekom, θυγατρικής της Deutsche Telekom στη χώρα, κατείχε τη θέση του Chief Commercial Officer Consumer Segment στον ΟΤΕ και Marketing Director στην Cosmote. Εξάλλου, πολλοί από τους τότε συναδέλφους του παραμένουν σε διάφορες θέσεις στον Όμιλο.

Το πρώτο εγχείρημα του Θ. Δουζόγλου στη Μύκονο

-Είναι είδηση και την προτάσσω γιατί κάτι φαρμακόγλωσσες, (της στήλης περιλαμβανόμενης) είχαν φαγωθεί ότι δεν κάνει τίποτε για να λειτουργήσουν τα ξενοδοχεία και να αξιοποιήσει τα ακίνητα που αγόρασε. Ο λόγος για τον επιχειρηματία Θ. Δουζόγλου που επιτέλους ξεκίνησε τη λειτουργία της πρώτης μονάδας του ομίλου του στη Μύκονο. Πρόκειται για την AGL Luxury Villas, ένα σύμπλεγμα με 10 πολυτελείς βίλες σε παραθαλάσσια έκταση 38 στρεμμάτων στον Αγιο Λάζαρο. Ο επιχειρηματίας έχει αγοράσει κι ένα ακόμη ξενοδοχείο στη χώρα της Μυκόνου και αυτό προφανώς θα είναι το δεύτερο βήμα που θα κάνει ως ξενοδόχος στη Μύκονο.

Πού είσαι, Θανάση…

-Εννέα χρόνια μετά την απομάκρυνσή του από το τιμόνι της πρώην ΤΡΑΙΝΟΣΕ (και νυν Helleniq Train), το όνομα του τέως διευθύνοντος συμβούλου Θανάση Ζηλιασκόπουλου έχει επανέλθει στο προσκήνιο και στις συζητήσεις για την επόμενη μέρα της πολύπαθης σιδηροδρομικής εταιρείας. Οριστικές πάντως αποφάσεις δεν φαίνεται να έχουν ληφθεί για τον Πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ με κάποιους (κοντινούς του) να υποστηρίζουν ότι δεν έχει κάποια πρόταση στα χέρια του. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχουν γίνει διερευνητικές επαφές ή κάποιες κινήσεις βολιδοσκόπησης από τους ιταλικούς σιδηροδρόμους που αρχίζουν να ψάχνουν και Έλληνα μάνατζερ. Εκείνο πάντως που είναι σαφές είναι ότι τον προσεχή Ιούνιο η θητεία του Θ. Ζηλιασκόπουλου λήγει από την θέση του Προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ. Επομένως, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έχει λίγο χρόνο να σκεφτεί και να ζυγίσει όλα τα δεδομένα σε μια περίοδο που οι Ιταλοί δείχνουν απελπισμένοι με τη θυγατρική τους στην Ελλάδα, αλλά και με όσα εξελίσσονται γύρω αλλά και έξω από την υπόθεση των Τεμπών. Η τύχη πάντως του Θ. Ζηλιασκόπουλου εξαρτάται και από τις προθέσεις της κυβέρνησης. Εάν, δηλαδή, θα θελήσει να ανανεώσει τη θητεία του στο ΤΑΙΠΕΔ ή αν θα του ανοίξει διάπλατα τον δρόμο για μια νέα καριέρα στην ελεύθερη αγορά.

Επενδύσεις άνω των 30 εκατ. για την Quest και η μεγάλη αλλαγή με την Apple

-Πάνω από 30 εκατ. ευρώ έχει προϋπολογίσει η διοίκηση της Quest για επενδύσεις το 2024. Με τα έως τώρα δεδομένα, η διοίκηση προβλέπει θετική πορεία για τα μεγέθη των ενοποιημένων πωλήσεων, των λειτουργικών κερδών EBITDA και της προ φόρων κερδοφορίας σε σχέση με το 2022. Αυτό όμως δεν θα ισχύσει για τη θυγατρική της, Isquare, που εμπορεύεται τα προϊόντα Apple στην Ελλάδα. Η αιτία είναι πως από πέρυσι τον Ιούλιο η iSquare στην Ελλάδα έγινε Apple Authorised Distributor, από Value Added Distributor, λόγω της λειτουργίας του τοπικού γραφείου της Apple στη χώρα μας. Η αλλαγή αυτή ξεκίνησε να αποτυπώνεται στα οικονομικά αποτελέσματα και στο δεύτερο εξάμηνο πέρυσι μειώθηκε σημαντικά το περιθώριο κέρδους και κατά συνέπεια η κερδοφορία της. Το ίδιο αναμένει η διοίκηση και για το 2024 που θα είναι το πρώτο ολόκληρο έτος υπό το νέο μοντέλο διανομής και λειτουργίας στην Ελλάδα. Αν και εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξη για τις πωλήσεις, προβλέπει πως η κερδοφορία της iSquare φέτος αναμένεται σημαντικά μειωμένη σε σύγκριση με το 2023.

Γυναίκα CEO για πρώτη φορά σε ελεγκτική εταιρία

-Σε σχέση με τις διοικητικές αλλαγές που είχαμε στην KPMG, όπου νέα Senior Partner, δηλαδή Διευθύνουσα Σύμβουλος, ανέλαβε η Μαρίνα Καπετανάκη, που διαδέχεται τον Νικ. Βουνισέα στην ηγεσία της εταιρείας, υπάρχουν δυο ενδιαφέροντα στοιχεία: Α) είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που μια γυναίκα αναλαμβάνει καθήκοντα CEO σε ελεγκτική εταιρία Β) η KPMG επέλεξε για CEO ένα στέλεχος που προέρχεται από το συμβουλευτικό τμήμα της εταιρίας, κάτι που δείχνει τη σημασία που δίνουν πλέον οι ελεγκτικές εταιρίες στο συγκεκριμένο τομέα.

Αγώνας στήθος με στήθος Quest – ΕΥΔΑΠ

-Με την είσοδο του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών στον FTSE 25, μοιραία θα βγει από τον δείκτη μία εκ των ΕΥΔΑΠ ή Quest. Ο αγώνας κεφαλαιοποίησης αυτών των δύο εταιρειών δεν έχει προηγούμενο. Χθες, η ΕΥΔΑΠ (607,05 εκατ.) ξεπέρασε την Quest (606,88 εκατ.) κατά μόλις 170.000 ευρώ. Τις προηγούμενες δύο μέρες ήταν η Quest πάνω από την ΕΥΔΑΠ και προσπαθούσε να κερδίσει έδαφος. Ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος Απριλίου γιατί από τον Μάιο παίρνει τη θέση της στον FTSE 25 ο ΔΑΑ που η κεφαλαιοποίησή του ξεπέρασε τα 2,5 δισ. ευρώ.

Από Δευτέρα η Lavipharm στον FTSE Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης

-Φθινόπωρο 2022 ξεκίνησε η Lavipharm την προσπάθεια αναγέννησής της, με τη Γενική Συνέλευση να εγκρίνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 58 εκατ. ευρώ, ενώ η εταιρεία στην κατηγορία της επιτήρησης άξιζε μόλις 32 εκατ. ευρώ. Σήμερα, η εταιρεία αξίζει 146 εκατ. και από την ερχόμενη Δευτέρα εντάσσεται στον δείκτη Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης FTSE M παίρνοντας τη θέση της Entersoft η διοίκηση της οποίας έχει ουσιαστικά ξεκινήσει τη διαδικασία αποχώρησης από το χρηματιστηριακό ταμπλό.

Στο παιχνίδι των εξαγορών θέλει να μπει ο Παπουτσάνης

-Νέα άνοδος και νέα υψηλά έως τα 2,62 ευρώ στη χθεσινή συνεδρίαση για την Παπουτσάνης που έκλεισε τελικά με άνοδο +6,58% στα 2,59 ευρώ, ενώ από την αρχή του έτους κερδίζει 11,35%. Στην αγορά ψιθυρίζεται ότι η διοίκηση αναζητά ευκαιρίες για εξαγορές ώστε να μεγαλώσει πιο γρήγορα η εταιρεία. Οι ψίθυροι εντάθηκαν όταν η Eurobank Securities στις 7 Μαρτίου ξεκίνησε την "κάλυψη" της εταιρείας, με τιμή-στόχο τα 3 ευρώ. Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Μενέλαος Τασόπουλος, εκτιμά ότι φέτος οι πωλήσεις θα είναι της τάξεως των 70 εκατ. ευρώ (+12,4% σε σύγκριση με πέρυσι). Όταν ρωτήθηκε πού εδράζεται η αισιοδοξία του, αναφέρθηκε στην προβλεπόμενη αύξηση εσόδων από τα προϊόντα ξενοδοχείου τόσο στα ίδια σήματα, όσο και στις παραγωγές για λογαριασμό τρίτων. Μίλησε επίσης για τη δυναμική ανάπτυξη των προϊόντων «Αρκάδι», για τα οποία έχει τεθεί φέτος ο φιλόδοξος στόχος για +85%.

Η Autohellas στην προοπτική νέων συνεργασιών

-Ξεχώρισε η μετοχή της Autohellas, χθες, σε μια συνεδρίαση που φοβόταν ο Γιάννης το θεριό και το θεριό τον Γιάννη. Τον Μάρτιο, η Autohellas είχε έναν σταθερό πωλητή αλλά φαίνεται πως η προσφορά των προηγούμενων 2-3 εβδομάδων έχει απορροφηθεί μεθοδικά, σταδιακά από τα 13,20-13,40 ευρώ. Χθες με ένα +3,18% οι αγοραστές ανέβηκαν έως τα 13,62 ευρώ. Τα αποτελέσματα συντηρούν τα μεγέθη. Όπως εξήγησε ο Ευτύχης Βασιλάκης, από το 2018 έως το 2023 υπερδιπλασιάστηκαν τα μεγέθη του ομίλου και φέτος η τουριστική χρονιά αναμένεται εξίσου δυναμική κι αυτό ανεβάζει τις προβλέψεις για τις μισθώσεις των αυτοκινήτων. Όταν αυξάνεται η ζήτηση αυξάνεται και η επιθυμία για νέες συνεργασίες, ώστε οι πελάτες να έχουν περισσότερες επιλογές.

Τα αμφίσημα μηνύματα της Φρανκφούρτης…

-Όσοι μιλούν με Ευρωπαίους αναλυτές, ειδικά αυτούς που ζουν και εργάζονται στη Φρανκφούρτη, ακούν μετ’ επιτάσεως ότι η Κριστίν Λαγκάρντ δεν πρόκειται να βιαστεί και να προηγηθεί του Αμερικανού ομολόγου της στην προσπάθεια μείωσης των επιτοκίων. Από την άλλη πλευρά, διαβάζοντας τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ που δημοσιεύθηκαν χθες, ανακαλύπτουμε ότι οι Ευρωπαίοι κεντρικοί τραπεζίτες θεώρησαν πρόωρη τη συζήτηση για τη μείωση των επιτοκίων τον Μάρτιο, με το επιχείρημα ότι η ευρωζώνη δεν έχει μπει ακόμη στον ρυθμό του αποπληθωρισμού που απαιτείται και η ΕΚΤ χρειάζεται πρόσθετα στοιχεία προκειμένου να συμπεράνει ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον στόχο εγκαίρως και με βιώσιμο τρόπο. Ωστόσο, τα μέλη του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συμφώνησαν επίσης ότι “η υπόθεση για την εξέταση των μειώσεων των επιτοκίων ενισχύεται” και ότι η ημερομηνία της πρώτης μείωσης των επιτοκίων “είναι πιο ξεκάθαρη”. Σύμφωνα με την ING, το ενδεχόμενο μιας μικρής μείωσης επιτοκίων του Ευρώ, τον Ιούνιο, κερδίζει όλο και περισσότερους πόντους, με τον Πιέρο Σιπολόνε να ακολουθεί τον Γιάννη Στουρνάρα ως προς την τακτική που θα μπορούσε να ακολουθήσει η ΕΚΤ. Ο Ιταλός είναι το νεότερο μέλος του δ.σ της ΕΚΤ- από τον Νοέμβριο 2023- και προέρχεται από την Banca d' Italia. Έχει ξεκάθαρα ενταχθεί στην ομάδα των «περιστεριών». Προς την πλευρά των "doves" φαίνεται να συγκλίνει τελευταία ο Ρόμπερτ Χόλτσμαν της Osterreichischer Nationalbank, κι αυτή είναι μία από τις (μετα)κινήσεις-έκπληξη των τελευταίων ημερών.

Χρυσός πυρετός

-Κάτι φοβίζει τις αγορές και αναζητούν καταφύγιο στον χρυσό. Από την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου (14 Φεβρουαρίου) μέχρι σήμερα η τιμή του χρυσού αυξήθηκε κατά 300 δολάρια η ουγκιά ή 15% μέσα λιγότερο από 2 μήνες. Οι αγορές έχουν πλέον συνειδητοποιήσει ότι ο πληθωρισμός είναι επίμονος κι έχει δομικά χαρακτηριστικά. Παρά τις εξαγγελίες των πολιτικών, παρά τις υποσχέσεις των κεντρικών τραπεζών, η ακρίβεια ήρθε για να μείνει και η μοναδική θετική προοπτική εντοπίζεται στην επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των τιμών. Στη σημερινή συγκυρία η τιμή του πετρελαίου επιβεβαιώνει τους φόβους των αγορών, ενώ στα χρηματιστήρια ο δείκτης φόβου ανεβαίνει και οι γεωπολιτικές αναταραχές δίνουν την αφορμή. Τα ακίνητα, που στο παρελθόν αποτελούσαν καταφύγιο προστασίας απέναντι στην ακρίβεια, στην Κίνα γκρεμίζονται με κρότο, ενώ στις ΗΠΑ η αποδόμηση έχει ξεκινήσει από τα καταστήματα και τα γραφεία… Αυτοί μάλλον είναι οι λόγοι που οι τιμές του χρυσού ξεπέρασαν επίσημα τα 2.300 δολάρια για πρώτη φορά στην Ιστορία.