-Χαίρετε, λοιπόν ο Μητσοτάκης δεν χαλάρωσε και πολύ απ’ ό,τι μαθαίνω, σήμερα δίνει την πρώτη μετεκλογική-προεκλογική συνέντευξή του στον Σρόιτερ (Alpha) και την Τρίτη, μετά την (τυπική) ορκωμοσία της Βουλής (την Κυριακή) θα ξεκινήσει την πρώτη προεκλογική του περιοδεία από την Κρήτη. Λογικό το βλέπω γιατί, όπως και να το κάνουμε, είναι μεγάλη υπόθεση για τη ΝΔ αλλά και ειδικά γι’ αυτόν, το γεγονός ότι βάφτηκε γαλάζια όλη η Κρήτη. Στη συνέχεια η πρόθεσή του είναι να πάει πάλι σχεδόν παντού σ’ όλη την Ελλάδα. Σε μέρη που δεν πήγε στις εκλογές που πέρασαν και σε περιοχές φυσικά κομβικές, όπου θα ξαναπάει.

Ο μηχανισμός

-Το ίδιο θα κάνει και ο κομματικός μηχανισμός, 20 προβεβλημένα στελέχη του κόμματος θα κάνουν μεγάλες συγκεντρώσεις σ’ όλη την Ελλάδα, αλλά και όλοι οι βουλευτές που εξελέγησαν θα πρέπει να κάνουν ό,τι ακριβώς έκαναν στις πρώτες εκλογές, δηλαδή επαφές, συγκεντρώσεις, sms κ.λπ. Μάλιστα αυτό ο Μητσοτάκης δεν θα τ’ αφήσει στην τύχη του, έχει αναλάβει ο Παύλος Μαρινάκης να του «ραπορτάρει» την προεκλογική δραστηριότητα όλων των βουλευτών ώστε να μην υπάρξει χαλάρωση.

Το δίλημμα

-Το κεντρικό δίλημμα των εκλογών υποθέτω ότι μπορεί να συμπυκνωθεί στο εξής απλό: Πάμε να ξαναψηφίσουμε τη ΝΔ γιατί… κάναμε τη μισή δουλειά. Με δεδομένο ότι ο Ανδρουλάκης λέει ξεκάθαρα πλέον «εγώ δεν πάω με τον Μητσοτάκη, θέλω να είμαι η ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση», τότε κυβέρνηση δεν θα έχουμε και θα μπλέξουμε.

Τσίπρας

-Ο Τσίπρας χθες είπε, για τη θέση που βρίσκεται, ένα λογικό επιχείρημα - όσο αυτό μπορεί να σταθεί - και μετά το έκανε λάθος όλο. Έξω από το Προεδρικό Μέγαρο δήλωσε ότι θα μείνει και θα δώσει τη μάχη για να μην έχουμε έναν ηγεμόνα πρωθυπουργό, το οποίο ως «γραμμή» μπορεί να μην είναι τόσο δυνατή, αλλά έχει έστω κάποια λογική. Βεβαίως, δεν είμαστε στο 2019 που μετά τις ευρωεκλογές κάποιος κόσμος φοβήθηκε τον Μητσοτάκη ως αντιλαϊκό δεξιό πολιτικό που θα τους έκοβε μισθούς, θα δούλευαν εφταήμερο, γιατί ακριβώς το αντίθετο αποδείχθηκε στην τετραετία που κυβέρνησε. Εκείνο που ακούστηκε παράδοξο είναι πώς γίνεται 48 ώρες μετά τη λαϊκή ετυμηγορία να λέει κάποιος που έχασε με 20 μονάδες από τον αντίπαλό του ότι... φοβάται ότι έκανε λάθος η κοινωνία και οι ψηφοφόροι της ΝΔ. Αρκούσε μία αυτοκριτική, την οποία και είμαι πολύ περίεργος να ακούσω, αν θα την κάνει και σε τι θα συνίσταται.

Πικρό ποτήρι

-Η αλήθεια είναι ότι το να ξανακάνεις εκλογές έναν μήνα έπειτα από τέτοια συντριβή μάλλον δεν έχει ξαναγίνει για πολιτικό και χρειάζεται να επιστρατεύσει μεγάλα ψυχικά αποθέματα, τα οποία και του ευχόμεθα, αν και, ως γνωστόν, δεν… είμαστε και κολλητοί.

Σαν να είμαστε... χώρα του G7

-Είναι εντυπωσιακό το πώς εξέλαβαν το αποτέλεσμα των εκλογών οι αγορές και ιδιαίτερα τα ομόλογα. Η ελληνική δεκαετία μόλις λίγα ποντάκια πιο πάνω από το αντίστοιχο αμερικανικό ομόλογο! Η Ελλάδα στο 3,89% και το Ηνωμένο Βασίλειο στο 4,03% και η Ιταλία στο 4,33%. Κόστος δανεισμού σαν να είμαστε χώρα του G7 και σε κάποιες περιπτώσεις και καλύτερα!

Στη Γαλλία για δουλειές ο ΟΔΔΗΧ

-Με την ευκαιρία που ήρθε η συζήτηση για τον δανεισμό, να προσθέσουμε πως στη Γαλλία βρίσκεται αυτές τις μέρες ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Δημήτρης Τσάκωνας, ο οποίος μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής εκπονεί ένα ευρύτερο σχέδιο «ενάρετου κύκλου» για το Ελληνικό Δημόσιο Χρέος. Έχοντας καλύψει από τον 5ο μήνα του έτους, σχεδόν το σύνολο των δανειακών αναγκών της χώρας για φέτος, ο ΟΔΔΗΧ δεν αποκλείει -αμέσως μετά την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας- να προχωρήσει σε μια νέα έκδοση πολυετών ομολόγων και σε κάποιες επανεκδόσεις παλαιότερων προς το τέλος του έτους. Με τα ποσά που θα αντλήσει ο ΟΔΔΗΧ, ο νέος Υπουργός Οικονομικών θα μπορούσε να προχωρήσει στην εξαγορά ακριβού χρέους από το πρώτο Μνημόνιο και με τον τρόπο αυτόν να βοηθήσει έμμεσα τους Προϋπολογισμούς των επόμενων ετών. Στόχος του ΟΔΔΗΧ είναι πλέον το Ελληνικό Χρέος να μη συγκρίνεται με αυτό της υπερχρεωμένης Ιταλίας αλλά περισσότερο με εκείνο της Πορτογαλίας που έχει ίδιο μέγεθος οικονομίας και περισσότερο τακτοποιημένες υποχρεώσεις.

Φουλ προσλήψεις για το One & Only στα Αστέρια Γλυφάδας

-Προσλήψεις στο φουλ αυτή την περίοδο από την One & Only σε Αθήνα και Κέα, με την υπερ-πολυτελή αλυσίδα να έχει «ανοικτές» αυτή τη στιγμή συνολικά 61 θέσεις εργασίας στην Ελλάδα για τα δύο 5άστερα resorts που θα ανοίξουν προσεχώς. Ήδη έχουν προχωρήσει τις τελευταίες ημέρες οι προσλήψεις για το resort της Αθήνας στη θέση των πρώην Αστεριών Γλυφάδας που ανοίγει από τη φετινή σεζόν, νωρίτερα σε σχέση με το άλλο στην Τζιά. Την περασμένη εβδομάδα οι συνολικές ανοικτές θέσεις ήταν περί τις 85 σε όλα τα πόστα, από την κουζίνα και τα δωμάτια μέχρι τους πληροφορικάριους και τους τεχνικούς-μηχανικούς, ενώ τώρα από τις 61 διαθέσιμες θέσεις η πλειονότητα αφορά τα πρώην Αστέρια Γλυφάδας. Κάτω από 10 είναι οι διαθέσιμες θέσεις για το Οne & Only Kea Island, για το οποίο όπως ανακοίνωσε από το εξωτερικό η μητρική της One & Only, η Kerzner έχει μεταθέσει την έναρξη λειτουργίας για τη σεζόν του 2024. Το One & Only Aesthesis στα πρώην Αστέρια Γλυφάδας θα ξεκινήσει τη δοκιμαστική λειτουργία του την 1η Αυγούστου με τις κρατήσεις να εκκινούν από τις αρχές Οκτωβρίου, ενώ η συνολική επένδυση για το project από την Grivalia Hospitality που έχει αναμορφώσει πλήρως το ακίνητο-«φιλέτο» στο παραλιακό μέτωπο της Γλυφάδας αντιστοιχεί σε 300 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων όλων των δαπανών εξαρχής, ακόμη και του κόστους δανεισμού της εταιρείας.

Το ιταλικό φλερτ του Κοπελούζου

-Προ μηνών και πριν ακόμη συμβεί το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη υπήρξαν φήμες ότι ο όμιλος Κοπελούζου είχε συζητήσει την προοπτική συμμετοχής στη Hellenic Train (πρώην ΤΡΑΙΝΟΣΕ). Όταν μάλιστα είχε ερωτηθεί αρμοδίως μου μεταφέρουν ότι ούτε το είχε επιβεβαιώσει, αλλά ούτε και διαψεύσει, λέγοντας ότι υπάρχει συνεργασία με τους Ιταλούς. Αυτή η συνεργασία επισφραγίζεται τελευταία και στον διαγωνισμό για τη ΣΔΙΤ στο Θριάσιο ΙΙ που οι δύο εταιρείες συνέπραξαν σε κοινό σχήμα για τη διαχείριση του εμπορευματικού συγκροτήματος, εκτιμώμενου προϋπολογισμού 560 εκ. Ο ανάδοχος θα αναλάβει την ολοκλήρωση και διαχείριση του Εμπορευματικού Σιδηροδρομικού Σταθμού και Σταθμού Διαλογής (ΕΣΣΣΔΙ) συνολικής έκτασης 1.450 στρεμμάτων του ΟΣΕ που γειτνιάζει με το Εμπορευματικό Κέντρο που θα αναπτύξει, με σύμβαση παραχώρησης, η ΘΕΚ ΑΕ στην οποία συμμετέχουν η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ και ο όμιλος Goldair και θα κατασκευάσει ο όμιλος Μυτιληναίου. Η κατακύρωση του έργου για το Θριάσιο ΙΙ ήταν μια από τις τελευταίες αποφάσεις που υπέγραψε ο υφυπουργός Υποδομών κ. Γιώργος Καραγιάννης τις προηγούμενες μέρες, κλείνοντας μία μία τις εκκρεμότητες του υπουργείου. Το αμέσως επόμενο βήμα είναι η αποστολή και η έγκριση της σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Για τον διαγωνισμό που έχει περάσει από σαράντα κύματα, οι δύο εταιρείες συμμετείχαν ως μοναδικοί ενδιαφερόμενοι και στην προηγούμενη διαγωνιστική διαδικασία που κηρύχθηκε άγονη πέρσι το καλοκαίρι. Στη συνέχεια ο διαγωνισμός επαναπροκηρύχθηκε από το υπουργείο και σε αυτόν ενδιαφέρον εκδήλωσε και πάλι μόνο το σχήμα Hellenic Train –Damco.

Η Επιτροπή για τον ΒΟΑΚ

-Αν και είμαστε εν μέσω εκλογικής αναμέτρησης, στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας συγκροτήθηκε στο υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών η πενταμελής επιτροπή (με πέντε αναπληρωματικά μέλη) που θα αξιολογήσει τις προσφορές για την παραχώρηση του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), έργο προϋπολογισμού 1,7 δισ. ευρώ.

Η εξαγορά στα ψάρια (που πέρασε απαρατήρητη)

-Λόγω της προεκλογικής περιόδου πέρασε σχετικά απαρατήρητο, ωστόσο προ ημερών έγινε ένα deal με άμεσο ελληνικό ενδιαφέρον. Η αμερικανική εταιρεία Innovasea, που αναπτύσσει τεχνολογία για τον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας, εξαγόρασε την ομοειδή (παράγει cloud-based λογισμικό) βρετανική Aquanetix. Οι Αμερικάνοι αποφάσισαν να μεταφέρουν το στρατηγείο της Aquanetix στην Ελλάδα και να ιδρύσουν γραφείο στην Κόρινθο. Το σκεπτικό πίσω από την κίνηση αυτή έχει να κάνει με την πρόθεση να βρίσκονται πιο κοντά σε βασικές αγορές στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Η Aquanetix δεν είναι μικρή εταιρεία, το λογισμικό της χρησιμοποιείται σε πάνω από 200 μονάδες σε 31 χώρες και εμφανίζει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης. Ήδη έχει προχωρήσει σε προσλήψεις εν όψει μετεγκατάστασης του «στρατηγείου» της στην Ελλάδα, ενώ ο συνιδρυτής της, Ντιόγκο Τομάζ, είχε εργαστεί για πολλά χρόνια στο κομμάτι του R&D στη Σελόντα, αλλά και πολλά μέλη του διοικητικού team είναι ελληνικής καταγωγής. Βrain gain στην πράξη.

Ξαφνικά, θέλουν να μπουν στο Χρηματιστήριο

-Η προχθεσινή -πρώτη μετά τις εκλογές- συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο της Αθήνας ήταν στην πραγματικότητα όχι μία, αλλά τρεις σε συσκευασία μιας. Με τζίρο στα 362 εκατ. ευρώ και με εντυπωσιακή άνοδο όλων των επιμέρους χρηματιστηριακών δεικτών, ουδεμία αμφιβολία υπήρχε για τις προθέσεις της αγοράς. Χθες, κάποιοι έσπευσαν νωρίς νωρίς να κατοχυρώσουν τα μεγάλα ημερήσια κέρδη τους, σύντομα όμως το μετάνιωσαν γιατί διαπίστωσαν ότι υπάρχει αγοραστικό βάθος. Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι ότι οι αρμόδιοι δέχονται τηλεφωνήματα για την επιτάχυνση ή έναρξη διαδικασιών για την είσοδο νέων εταιρειών στο Χρηματιστήριο. Στην αίθουσα αναμονής του ΧΑ, βρίσκονται ήδη εταιρείες ακινήτων (Noval της Βιοχάλκο, Trade Estates της Fourlis κ.ά., αλλά και το placement της Prodea που ουσιαστικά ισοδυναμεί με δημόσια εγγραφή, καθώς η εταιρία έχει μεγάλη συγκέντρωση). Έτοιμη είναι και η Optima Bank καθώς ο βασικός μέτοχος επιθυμεί να μειωθεί δραστικά η συμμετοχή της ΜΟΗ όπως και ορισμένων φυσικών προσώπων, ενώ στην ουρά είναι και το Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας, εφόσον ξεπεραστούν οι εσωτερικές διχογνωμίες επί του θέματος. Ξαφνικά όμως έχουν προκύψει και άλλες εταιρείες που τώρα βλέπουν ότι δημιουργούνται οι κατάλληλες προϋποθέσεις για άντληση κεφαλαίων από ένα «ώριμο» χρηματιστήριο που λειτουργεί σε μια χώρα με επενδυτική βαθμίδα. Εάν κι εφόσον φυσικά επιβεβαιωθεί το εκλογικό αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής.

Υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα προκύψει εξαγορά

-Ένα εκατομμύριο ευρώ είναι το ποσό που θα διαθέσει στη φετινή χρήση για μέρισμα η AustriaCard (πρώην Λύκος) όπως ειπώθηκε στη χθεσινή παρουσίαση, ποσό που προφανώς οδηγεί σε ένα μικρό μέρισμα. Για το 2024, προσέθεσαν, ο στόχος είναι να διανεμηθεί για μέρισμα ποσό ύψους 3-4 εκατ. και να υιοθετηθεί για τα επόμενα χρόνια μερισματική πολιτική διανομής 20% έως 30% των ετήσιων κερδών, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα παρουσιαστεί κάποια εξαγορά που θα απαιτήσει κεφάλαια.

Στην Τράπεζα της Ελλάδος ετοιμάζουν νέο πλαίσιο για τους servicers

-H (μεθ)επόμενη Βουλή θα νομοθετήσει, αλλά στην Τράπεζα της Ελλάδος επεξεργάζονται ήδη τις πληροφορίες και τις εμπειρίες της αγοράς ώστε το πλαίσιο λειτουργίας των Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων να γίνει πιο ευέλικτο, πιο αποτελεσματικό, περισσότερο κοινωνικά ευαίσθητο αλλά και πιο γρήγορο. Στην ΤτΕ έχουν διαπιστώσει ότι πολλοί από τους servicers καθυστερούν να δώσουν απαντήσεις ακόμη και σε δανειολήπτες που έχουν διάθεση να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Οι πλειστηριασμοί μπορούν να γίνουν πιο αποτελεσματικοί αν επιτραπεί η χρηματοδότησή τους με τραπεζικά ή άλλα δάνεια. Οι μικρές κατοικίες που ανήκουν σε κοινωνικά και οικονομικά ευάλωτους δανειολήπτες πρέπει να προστατεύονται θεσμικά και να λειτουργήσει -επιτέλους- ο Φορέας Ανάκτησης και Επαναμίσθωσης Κατοικιών. Σε κάθε περίπτωση, ο νέος Υπουργός Οικονομικών που θα προκύψει μετά τις 25 Ιουνίου, θα βρει στο γραφείο του έναν φάκελο με παρατηρήσεις, προτάσεις και σχέδια νομοθετικών πρωτοβουλιών.

Ο γενναίος Αμερικανός καταναλωτής σε εξαιρετικά δύσκολη θέση

-Ο Αμερικανός καταναλωτής σώζει πάντα την αμερικανική οικονομία από κάθε δύσκολη κατάσταση. Το χρήμα κινείται, δουλειές δημιουργούνται, τα προβλήματα επικαλύπτονται. Σήμερα όμως τα πράγματα έχουν δυσκολέψει. Το ανεξόφλητο υπόλοιπο πιστωτικών καρτών στις ΗΠΑ για πρώτη φορά ξεπερνά το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια. Τα επιτόκια των καρτών φτάνουν ακόμη και το 25%. Το μέσο επιτόκιο στεγαστικού δανείου είναι πάνω από 7%. Τα δάνεια για την αγορά μεταχειρισμένου αυτοκινήτου τιμολογούνται με 14%. Και όλα αυτά μέσα σ’ ένα κύμα ακρίβειας και ανασφάλειας που επιδεινώνεται από την αδυναμία πολιτικής συμφωνίας για το ύψος του χρέους, με την προθεσμία να εκπνέει σε λίγες μέρες…