-Χαίρετε, ένα από τα ενδιαφέροντα θέματα της προχθεσινής εκλογικής αναμέτρησης είναι οι… σκηνές απείρου κάλλους που εκτυλίχθηκαν με τους δημοσκόπους για την τελική εκτίμησή τους, δηλαδή το περίφημο exit poll. Οι έξι γνωστοί δημοσκόποι των αντίστοιχων καναλιών «είχαν δει» λοιπόν την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ από τις έξι το απόγευμα και δεν ήξεραν τι να κάνουν, πώς να το διαχειριστούν. Η αλήθεια είναι ότι στις κάλπες που είχαν στήσει έξω από τα εκλογικά κέντρα διαπίστωσαν και μια ελαφρά υποαντιπροσώπευση του ΣΥΡΙΖΑ και από τον… φόβο των Ιουδαίων (ή των Συριζαίων) έδωσαν την πιο συγκρατημένη διαφορά των οκτώ-δέκα μονάδων. Ρώτησα την πηγή μου -εκ των δημοσκόπων- αν όντως αληθεύουν αυτά που γράφτηκαν ότι πράγματι έβλεπαν τον ΣΥΡΙΖΑ στο 20% εδώ και ημέρες. «Κοίτα, υπερβολές είναι, γιατί με αστάθμητα δεν μιλάμε στις έρευνες, η αλήθεια είναι ότι βλέπαμε ένα 26%-28% για τον ΣΥΡΙΖΑ και ένα 36%-40% για τον Μητσοτάκη». Και η αλήθεια είναι λέω εγώ, ότι το μπούλινγκ του ΣΥΡΙΖΑ έπιασε τόπο προφανώς γιατί δεν το λες κι επιτυχία να πάρει 20% ένα κόμμα και να το έχεις δώσει έστω 26%, εκτός αν φοβάσαι. Αυτό όμως σημειώνει η πηγή «λειτούργησε ευεργετικά για τη ΝΔ γιατί ο κόσμος τρόμαξε μην τυχόν και συμβεί ό,τι συνέβη το 2019 που ο ΣΥΡΙΖΑ πήγε 4-5 μονάδες ψηλότερα και έσπευσε «σούμπιτος» να τους καταψηφίσει».

Οι εκλογές της 25ης Ιουνίου

-Και τώρα τι γίνεται, συνέχισα τις ερωτήσεις στη δημοσκοπική πηγή. «Άκουσέ με, εγώ τα είπα και εκεί που έπρεπε, οι κάλπες της 25ης Ιουνίου είναι… άδειες, ξεκινάμε από την αρχή. Δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού και αποσυσπείρωσης γιατί αν μπουν η Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο Νάτσιος, η ΝΔ θα χρειαστεί τουλάχιστον 38%». Αυτό σημαίνει ότι το ματς ξαναρχίζει από εβδομάδα…

ΠΑΣΟΚ-Ανδρουλάκης

-Ένα άλλο εξόχως ενδιαφέρον θέμα είναι η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ προς τη ΝΔ και ειδικά του Ανδρουλάκη προς τον Μητσοτάκη. Ας θέσουμε ένα διόλου απίθανο ερώτημα προς απάντηση στον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ: Αν η ΝΔ στις εκλογές του Ιουνίου συγκεντρώσει ας πούμε 38% και 148 έδρες ή κάτι τέτοιο, και δεν σχηματίζει κυβέρνηση, τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ; Ισχύει το… ούτε Μητσοτάκης; (γιατί το «ούτε Τσίπρας», μας τελείωσε). Δηλαδή ο αρχηγός του πρώτου κόμματος δικαιούται να είναι πρωθυπουργός μόνο αν είναι αυτοδύναμος; Προσοχή, εγώ ρωτάω… από σήμερα γιατί το μείζον ερώτημα των εκλογών της 25ης Ιουνίου θα είναι αυτό. Αν το ΠΑΣΟΚ θα συνδράμει στον σχηματισμό κυβέρνησης εφόσον χρειαστεί ή όχι; Εκτός αν το λύσει ο Ανδρουλάκης από τώρα, ξεκαθαρίσει ότι δεν συνεργάζεται και επιμένει στο «ούτε Μητσοτάκης» και ο κόσμος γνωρίζει ότι εάν θέλει να προκύψει κυβέρνηση θα πρέπει να πάει να ξαναψηφίσει τον Μητσοτάκη.

ΣΥΡΙΖΑ-Τσίπρας

-Ομολογώ ότι συνεχίζω να εκπλήσσομαι με τη στρατηγική (!) Τσίπρα. Χθες βγήκε να πει ότι θα ηγηθεί των εκλογών του Ιουνίου, δηλαδή δεν θα παραιτηθεί, εντάξει, δεκτό. Αν και χωράει πολύ συζήτηση για το αν πράττει σωστά για την υστεροφημία του ή ακόμα και για το μέλλον του, δηλαδή τις όποιες πιθανότητες επιστροφής του. Αλλά αυτό είναι ένα πολύ ειδικό (και προσωπικό) θέμα που ουδείς εξ ημών γνωρίζει λεπτομέρειες σε βάθος, παρά μόνον ο ίδιος. Το να αποφασίζει λοιπόν να δώσει μια μάχη χαμένη εκ των προτέρων, για όποιους λόγους, είναι κατανοητό. Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί επιτίθεται στο ΠΑΣΟΚ το οποίο στο κάτω κάτω ουδέποτε ψήφισε την απλή αναλογική (η αείμνηστη Φώφη) ούτε και την αποδέχτηκε ο Ανδρουλάκης. Έστω λοιπόν και αν το ΠΑΣΟΚ είναι «ο νέος εχθρός του», (άλλαξε κατηγορία, έπεσε στα… χαμηλά), θα ανέμενε κανείς το πρώτο 24ωρο κάποιας μορφής αυτοκριτική, γιατί όντας αντιπολίτευση έπεσε το κόμμα του από το 31,5% στο 20%. Δύσκολα μονοπάτια…

Πράσινο φως από τις τράπεζες για First Sentier - ΤΕΝΕΡΓ

-Έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την ολοκλήρωση του deal της First Sentier με την ΤΕΝΕΡΓ. Απολύτως έγκυρες πηγές αναφέρουν πως την περασμένη Πέμπτη, 18 Μαΐου, η Εθνική Τράπεζα ενέκρινε τη χορήγηση χρηματοδότησης που καλύπτει το ήμισυ του ποσού που προβλέπει η συμφωνία. Χρηματοδοτικές εγκρίσεις έχουν δοθεί και από τις Alpha Bank, Πειραιώς και Εurobank. Κάθε τράπεζα έχει θέσει τους δικούς της όρους, π.χ. μια εξ αυτών ζητά να υπάρχει ταυτόχρονη χρηματοδότηση από δύο άλλες τράπεζες – που υπάρχει κ.λπ. Αυτές οι εγκρίσεις πρέπει κατά κάποιον τρόπο να “ευθυγραμμιστούν” μεταξύ τους, ώστε να προκύπτει μια ενιαία χρηματοδότηση. Αυτό κάνουν τώρα οι τράπεζες και συνεπώς μιλάμε για μια τυπική, γραφειοκρατική διαδικασία μόνον σε συγκεκριμένες τράπεζες και όχι για κάτι ουσιαστικό, αφού η δουλειά είναι τελειωμένη.

Επιχορήγηση για το Grand Resort Lagonissi

-Όταν με το καλό ξεκαθαρίσουμε από τα εκλογικά και η χώρα αποκτήσει πάλι κυβέρνηση, έχει ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε ποια θα είναι διαχείριση της υπόθεσης Grand Resort Lagonissi /Παντελής Μαντωνανάκης VS ΕΤΑΔ που μπορεί να εξελιχθεί σε δημοσιονομική βόμβα, καθώς ο ξενοδόχος μετά τη δικαίωση από τη διαιτησία αθροίζει συνεχώς οφειλές σε βάρος του Δημοσίου. Στο μεταξύ ο Παντελής Μαντωνανάκης ζήτησε πιστοποίηση ότι η «ΑΤΤΙΚΟΣ ΗΛΙΟΣ Α.Ε.» κατέβαλε και δαπάνησε την ίδια συμμετοχή ύψους 30,5 εκατ. για την πραγματοποίηση της επένδυσης “Ίδρυση συνεδριακού κέντρου δυναμικότητας 1.030 συνέδρων» στη θέση Λαγονήσι του Δήμου Σαρωνικού, συνολικού ύψους 74,31 εκατ. για την οποία δικαιούται επιχορήγηση 26 εκατ. προκειμένου να εκταμιευτεί η δεύτερη δόση της επιχορήγησης, ύψους 4,46 εκατ. Η πληρωμή των 4.460.989,16 ευρώ, σημειώνεται στη σχετική απόφαση, θα γίνει “λαμβάνοντας υπόψη την υπ΄ αριθμ. 1631493/04-02-2004 Σύμβαση Ενεχυρίασης απαίτησης της επιχορήγησης του φορέα του επενδυτικού σχεδίου με την «Τράπεζα Πειραιώς».

Τα φώτα σε ΔΕΗ και Μυτιληναίο

-Το ράλι στο Χρηματιστήριο μετά τον θρίαμβο της ΝΔ, αν και αναμενόμενο, εξέπληξε ευχάριστα με την ορμή του, κάτι που αποτυπώθηκε στον εκρηκτικό τζίρο των 363 εκατ. ευρώ. Οι τραπεζικοί τίτλοι εκτοξεύτηκαν, η ΕΧΑΕ πλησίασε μετά από καιρό τα 5 ευρώ, ενώ ξεχώρισε η επίδοση της ΔΕΗ και της Mytilineos. Η ΔΕΗ αφού «γλίτωσε« την... κρατικοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε σε υψηλό 1,5 έτους, στα 9,39 ευρώ, πάνω δηλαδή από την τιμή διάθεσης των μετοχών της τελευταίας ΑΜΚ. Αντίστοιχα η μετοχή της Mytilineos έπιασε ακόμη ένα ιστορικό ψηλό, στα 29,5 ευρώ και πλέον η κεφαλαιοποίησή του με φόντο το Χρηματιστήριο του Λονδίνου και τον FTSE100, ξεπέρασε τα 4 δισ. ευρώ,

Άνοιξαν νέοι κωδικοί χθες – ενεργοποιήθηκαν παλιοί

-Σε κάθε περίπτωση χθες η Αθήνα ήταν μια τέλεια αγορά. Όσοι ήθελαν να πουλήσουν έβρισκαν πρόθυμους αγοραστές, όσο ήθελαν να αγοράσουν δεν αγωνιούσαν για τις τιμές, αφού όλοι ποντάρουν τώρα πως τα πράγματα θα πάνε καλύτερα τις επόμενες μέρες και εβδομάδες. Τα τηλέφωνα στις χρηματιστηριακές εταιρείες κουδούνιζαν από το πρωί, θυμίζοντας άλλες εποχές. Άνοιξαν αρκετοί νέοι χρηματιστηριακοί κωδικοί και ενεργοποιήθηκαν μόλις χθες. Υπάρχει σίγουρα μια υπερβολή, αλλά ουδείς αρνείται ότι οι μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής κεφαλαιαγοράς είναι θετικές, λόγω επενδυτικής βαθμίδας, αξιοποίησης ευρωπαϊκών πόρων, ξένων επενδύσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πιο δημοφιλές θέμα χθες στο Bloomberg ήταν το Ελληνικό (boost in Greece).

Αντεντοκούμπο, Βαρδινογιάννης και Calamos σε… ενεργειακή σύμπραξη

-Την περασμένη εβδομάδα γράφαμε για τη νέα επένδυση της Calamos Investments στην Κασσιόπη της Κέρκυρας σε συνεργασία με το αμερικανικό FORT Hospitality Fund. Μεθαύριο ξεκινά μια μεγάλη διαφημιστική εκστρατεία από την Calamos Antetokounmpo Asset Management LLC, με «συμπαίκτες» τον μπασκετμπολίστα Γιάννη Αντεντοκούμπο, τον CEO της Calamos Investments Γιάννη Κουδούνη και τον Ελληνοαμερικανό μεγαλοεπενδυτή Τζον Κάλαμος. Από την Πέμπτη 25 Μαΐου, ξεκινά η μεγάλη διαφημιστική καμπάνια για το νέο ενεργειακό ποτό Ready που φιλοδοξεί να κατακτήσει τη νέα γενιά. Την αποκλειστική εισαγωγή των προϊόντων της Ready Nutrition πήρε η εταιρία AVE (του Ομίλου Βαρδινογιάννη) και αντίστοιχα την αποκλειστική διανομή για όλη τη χώρα η The Love Company Hellas. Το διαφημιστικό σποτάκι είναι θεαματικό.

Ισχυρό τρίμηνο στον ΟΠΑΠ

-Ένα ισχυρό πρώτο τρίμηνο για το 2023 περιμένουν οι αναλυτές ότι θα ανακοινώσει αύριο Τετάρτη ο ΟΠΑΠ. Παίρνοντας τη σκυτάλη από το δυναμικό κλείσιμο της περασμένης χρονιάς, ο ΟΠΑΠ έχει τοποθετήσει τον πήχη για το EBITDA του 2023 στα 740-760 εκατ. ευρώ και οι επιδόσεις του πρώτου τριμήνου θα δώσουν μια καλή εικόνα για την πορεία των μεγεθών. Σημειώστε πως η Eurobank Equities σε μετεκλογικό της note συμπεριλαμβάνει τη μετοχή του ΟΠΑΠ στις κορυφαίες επενδυτικές επιλογές της, μαζί με τις ΔΕΗ (σε αντικατάσταση του OTE), την Τράπεζα Πειραιώς, τη Jumbo και τη Mytilineos, έχοντας δώσει τιμή – στόχο στα 17,9 ευρώ από 16,6 ευρώ προηγουμένως για τη μετοχή του ΟΠΑΠ που χθες έκλεισε στα 16,28 ευρώ.

Μίνι ανασχηματισμός στη Σαράντης

-Έπειτα από 27 χρόνια στη Sarantis, τα 25 από τα οποία στη θέση της Οικονομικής Διεύθυνσης του ομίλου, o Kώστας Ροζακέας, αποχωρεί από τη Sarantis. Η αλλαγή φρουράς γίνεται στο πλαίσιο ενός μίνι ανασχηματισμού (μέρες που είναι) στην εταιρεία των αδελφών Σαράντη, με τον Χρήστο Βάρσο να αναλαμβάνει καθήκοντα CFO επισήμως στα μέσα Ιουνίου. Ο Ροζακέας που πάντοτε έλεγε λίγα και διατηρούσε επαφές με ακόμη λιγότερους (ιδιαίτερα δημοσιογράφους), πριν από τη Sarantis είχε εργαστεί ως Ορκωτός Λογιστής στη SOL και σύμβουλος επιχειρήσεων στην Arthur Andersen. Τώρα θα αναλάβει καθήκοντα Group Strategic Advisor, αναφερόμενος στον CEO Κυριάκο Σαράντη.

An Impulse... at Karditsa valley

-Την ερχόμενη Δευτέρα συγκαλείται το Διοικητικό Συμβούλιο της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας και θα ακολουθήσει η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της περασμένης χρονιάς, που παρουσιάζουν βελτίωση της κερδοφορίας, μείωση των «κόκκινων δανείων» και απόδοση κεφαλαίων της τάξης του 15%. Αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων -σύμφωνα με πληροφορίες- θα ανακοινωθεί η είσοδος του Impulse Fund των Βρυξελλών στο μετοχικό κεφάλαιο της συνεταιριστικής τράπεζας με τους 13.000 μετόχους.

Για πρώτη φορά η AustriaCard στην Ένωση Θεσμικών

-Oύτε τώρα γίνεται συνωστισμός, αλλά είναι γεγονός πως σε άλλες εποχές η παρουσίαση της Inform Lycos στην Ένωση Θεσμικών επενδυτών θα περνούσε παντελώς απαρατήρητη. Σήμερα το πρωί λοιπόν ενώπιον των θεσμικών η AustriaCard θα επιχειρήσει να εξηγήσει πώς η διασυνοριακή συγχώνευση με την Inform Lycos έχει δημιουργήσει έναν εξωστρεφή όμιλο με παρουσία σε 35 χώρες και να διαφωτίσει για το πώς θα καταφέρει να αυξήσει φέτος τα λειτουργικά κέρδη κατά 25%-30%.

Η Γαλλία επενδύει στην ελληνική τεχνολογία

-Στις 8 Ιουνίου πραγματοποιείται η εκδήλωση που σηματοδοτεί την έναρξη της συνεργασίας της κοινότητας French Tech Athens με το μεγάλο δίκτυο French Tech. Στόχος είναι η διασύνδεση των παραγόντων του ελληνογαλλικού οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων που επιθυμούν να συμμετάσχουν σε μια δομή που θα ενώνει τους τοπικούς φορείς καινοτομίας. Η κοινότητα French Tech Athens περιλαμβάνει startups, επιχειρηματίες, καινοτόμες επιχειρήσεις, αλλά και επενδυτές που συνδράμουν στην ανάπτυξη του τοπικού οικοσυστήματος (αξίας σήμερα άνω των 8 δισ. €) και την πρόοδο του ψηφιακού επιχειρείν.