-Χαίρετε, ωραία χώρα η Ελλάδα, ο «Εσκο» (κατά το Εσκομπάρ, φαντάζομαι) σεσημασμένος κακοποιός… συγκατοικούσε στη φοιτητική εστία του Ζωγράφου με τα παιδιά φτωχών οικογενειών που δεν είχαν να πληρώσουν ένα νοίκι για ένα καλύτερο διαμέρισμα, αλλά ο Τζανακόπουλος ανακάλυψε μια «επίδειξη αυταρχισμού και κατατρομοκράτησης της Αστυνομίας» στην Πολυτεχνειούπολη. Ειλικρινά… σαν τον Δημητράκη δεν έχει, που θα λέγανε και στη Σαλόνικα.

Το χούι φεύγει τελευταίο

-Μια νέα… καριέρα, πάντοτε στις κατασκευές, ξεκινάει μου λένε ο πιο παλαιός στον κλάδο, Δημήτρης Κούτρας. Πρόκειται να αγοράσει (ή να μπει) σε μια μικρή κατασκευαστική εταιρεία της Κρήτης, τη «Δομική Κρήτης» στο Ηράκλειο, με πτυχίο έκτης τάξης, αφού η συνεργασία του με τον όμιλο Κόκκαλη «δεν πήγε» καθόλου (με φέσι τις μετοχές έμεινε). Όρεξη να ‘χει κανείς να πορεύεται.  

Κοντά στο photo finish η Τράπεζα Αττικής

-Σπρώξε, σπρώξε η Τράπεζα Αττικής φαίνεται να πλησιάζει στο τέλος του δράματος (για την παρούσα φάση). Οι συζητήσεις συνεχίζονται και η εκτίμηση είναι ότι μέχρι την Παρασκευή, άντε Κυριακή βράδυ, θα συγκλίνουν σε κάποιου είδους συμφωνία. Αύριο Παρασκευή είναι η τελευταία ημέρα για τη δημοσίευση αποτελεσμάτων πρώτου εξαμήνου. Όποια εισηγμένη δεν ανταποκριθεί, τη Δευτέρα θα είναι εκτός χρηματιστηριακού ταμπλό και η Τράπεζα Αττικής δεν θέλει να επαναληφθεί το δράμα που ζήσαμε στην τελευταία φορά με την αναστολή της μετοχής.

Γιατί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς άρχισε τα τηλέφωνα στις εισηγμένες

-Με την ευκαιρία που ήρθε η συζήτηση για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εξαμήνου, τα πράγματα δεν νομίζω ότι εξελίσσονται ομαλά. Ακούω ότι τις τελευταίες ημέρες πέφτουν μαζικά τηλέφωνα στις εισηγμένες εταιρίες από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, όπου οι εκπρόσωποι των εταιριών ερωτώνται πότε προτίθενται να κάνουν τις ανακοινώσεις Α’ εξαμήνου. Η κινητοποίηση της Επιτροπής έγινε γιατί το περίπου το 1/3 των εισηγμένων εταιριών, δεν έχουν ανακοινώσει ακόμη αποτελέσματα, αλλά ούτε και την ημερομηνία που θα το πράξουν. Επιπλέον, μόνον για αύριο Παρασκευή, στη λίστα του χρηματιστηρίου αναφέρεται ότι θα ανακοινώσουν περί τις 30 εταιρίες. Αν μιλάμε ότι το 1/3 των εισηγμένων δεν έχει δώσει καθόλου σημεία ζωής για το εξάμηνο και ταυτόχρονα καμιά 30 εισηγμένες το προγραμματίζουν για αύριο Παρασκευή, τότε τουλάχιστον οι μισές εισηγμένες δεν έχουν ακόμη ανοίξει τα χαρτιά τους. Προφανώς για αυτό πέφτουν τα τηλέφωνα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Οπότε τη Δευτέρα το πρωί δεν αποκλείεται να έχουμε αναστολές διαπραγμάτευσης.

Άνοιξε το VDR για την Αττική Οδό

- Χωρίς καθυστερήσεις μου λένε ότι προχωρεί ο διαγωνισμός για την παραχώρηση της Αττικής Οδού. Μάλιστα άνοιξε το Virtual Data Room (VDR) και η όλη διαδικασία έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον σοβαρών και αξιόλογων παικτών. Όλα δείχνουν ότι το Macquarie Group (το οποίο έχει ήδη εξασφαλίσει χρηματοδότηση) και θεωρείται φαβορί καθώς διαθέτει αποδεδειγμένα βαθιές τσέπες, θα βρει απέναντι του σοβαρό και υπολογίσιμο ανταγωνισμό. Από τις εγχώριες δυνάμεις το γκρουπ που ετοιμάζεται να δώσει ιερό πόλεμο για να διατηρήσει την Αττική Οδό είναι η σύμπραξη Χόλτερμαν - Βαρδινογιάννη- Ιωάννου/ΑΒΑΞ.

Η ημέρα της Google

-Συζητώντας λοιπόν για big business, αλλάζω θέμα γιατί όλα τα φώτα σήμερα στρέφονται στην Google και τις ανακοινώσεις που θα κάνει για την επένδυσή της στην Ελλάδα. Ενόψει λοιπόν της σημερινής παρουσίασης, οι άνθρωποι της Google είχαν από χθες εγκατασταθεί στο Νιάρχος και υποδέχονταν πελάτες.

Η Eurobank ψηφίζει δαγκωτό Μυτιληναίο

Το report της Eurobank Equities για τη Mytilineos δεν ξεχωρίζει μόνο για το upside 89% (!) που δίνει για τη μετοχή με τιμή-στόχο τα 25,60 ευρώ, αλλά και γιατί οι αναλυτές, Νίκος Αθανασούλιας και Σταμάτης Δραζιώτης (Head of Research) προβλέπουν αύξηση των EBITDA του ομίλου κατά 32% στην επόμενη 3ετία. Παράλληλα, η χρηματιστηριακή αναμένει ότι το «πράσινο EBITDA» της Mytilineos θα αυξηθεί από 174 εκατ. ευρώ το 2022, σε περίπου 600 εκατ. ευρώ έως το 2025. Στο report γίνεται λόγος για μια «συναρπαστική» επενδυτική πρόταση, λαμβάνοντας υπόψη τη χαμηλή αποτίμηση (4.5x 1yr EV/EBITDA) και γι’ αυτόν τον λόγο η Eurobank Equities τοποθετεί τη Mytilineos στις κορυφαίες επιλογές της (top pick). Σημειωτέον πως από τα 22 ευρώ τιμή-στόχο πριν από έναν χρόνο (όταν η μετοχή είχε 14,84 ευρώ), ο πήχης πλέον έχει ανέβει στα 25,60 με τη μετοχή στα 13,56 ευρώ.

Το ΤΧΣ προσλαμβάνει σύμβουλο για την Εθνική

-Στο ΤΧΣ, αφού επέλεξαν τη Rothschild για σύμβουλο αποεπένδυσης από τις συμμετοχές στις τράπεζες -με βάση βελτιωμένη προσφορά που κατέθεσε η Rothschild- τώρα ετοιμάζονται να επιλέξουν και τον σύμβουλο διάθεσης. Μόνον που δεν θα τον επιλέξει το Ταμείο, αλλά θα στείλουν στον Χρήστο Σταϊκούρα μια λίστα με τρεις προτεινόμενες επενδυτικές τράπεζες και ο ΥΠΟΙΚ θα επιλέξει μια από αυτές. Αν αναρωτιέστε τι ακριβώς θα κάνει ο “Σύμβουλος Διάθεσης” η απάντηση είναι ότι θα ασχοληθεί με το μέλλον των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας που έχει το Ταμείο και τις προτάσεις επ’ αυτών.

Διαθέσιμα στο ταμείο 583 εκατ. (όχι, δεν είναι ο Βακάκης)

-Αν ψάχνετε πάντως για εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο με γεμάτο (εάν όχι το πιο γεμάτο, -μαζί με την Jumbo) ταμείο, να σας ενημερώσω πως ο όμιλος Καρέλια στο τέλος του περασμένου Ιουνίου είχε χρηματικά αποθέματα με τη μορφή επενδύσεων και διαθεσίμων ύψους 583 εκατ. ευρώ! Το μεγαλύτερο μέρος τους είναι εκτός Ελλάδας, σε ξένες τράπεζες. Μάλλον εκεί στην Καλαμάτα ακόμη θυμούνται την ένδοξη περίοδο του 2015...

Δύσκολη εποχή (ακόμη) και για βιομήχανους τροφίμων

-Επιδεινώνεται διαρκώς η κατάσταση για τις εταιρείες τροφίμων. Η Κρι-Κρι του Π. Τσινάβου, στο πρώτο εξάμηνο της χρονιάς, είδε τα περιθώρια κέρδους της να μειώνονται αισθητά. Υποχώρησε στα επίπεδα του 22%, από 35% έναν μόλις χρόνο νωρίτερα, αποτέλεσμα της απότομης αύξησης στις τιμές των πρώτων υλών και της ενέργειας, σε συνδυασμό με τη χρονική υστέρηση των ανατιμήσεων που πραγματοποιήθηκαν στα προϊόντα. Αν και στο παγωτό η κατάσταση είναι καλύτερη, με το περιθώριο στο 44,2%, από 51,1% το 2021, στα γαλακτοκομικά έπεσε στο 14,6% από 30% πέρυσι.

Τι ψάχνει ο Νίκος Σταθόπουλος στην Αθήνα

-Μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Οκτωβρίου, ο Νίκος Σταθόπουλος της BC Partners έρχεται στην Αθήνα «για δουλειές». Έχει τη φήμη του επενδυτή που αγοράζει όταν όλοι οι άλλοι πουλάνε και το απέδειξε το 2015 με τη Pharmaten. Τώρα φαίνεται ότι το ενδιαφέρον του επικεντρώνεται σε δραστηριότητες που δεν επηρεάζονται από το κόστος των πρώτων υλών και έχουν σταθερές ταμειακές ροές. Κυρίως στον τομέα των Τηλεπικοινωνιών, αλλά και της Υγείας.

Αυτό το ακίνητο, ποιος θα το πάρει;

-Η έντονη κινητικότητα που παρουσιάστηκε σε μεταβιβάσεις ή και μισθώσεις ακινήτων την τελευταία τριετία στο Βιοτεχνικό Πάρκο του Ωραιοκάστρου συνεχίζεται, παρά την επιφυλακτικότητα που υπάρχει στην αγορά βιομηχανικών ακινήτων, λόγω κυρίως των γεωπολιτικών ζητημάτων στην Ουκρανία. Το βιοτεχνικό πάρκο του Ωραιοκάστρου αποτελεί διαχρονικά περιοχή που προσέλκυε το ενδιαφέρον των επιχειρηματιών, λόγω της εγγύτητάς του με το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης και της δυνατότητας να αναπτυχθούν πολυεπίπεδα κτίσματα που εξυπηρετούσαν τις ανάγκες κυρίως βιοτεχνικών μονάδων και εταιριών επεξεργασίας καπνού σε φύλλα. Μέσα στα πλαίσια των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που διενεργούνται, υπάρχει μία ενδιαφέρουσα ευκαιρία ακινήτου που έχει καταληκτική ημερομηνία εγγραφής την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου, και αφορά σε βιομηχανικό ακίνητο επί της οδού Λέκκα, εντός του Βιοτεχνικού Πάρκου, πλησίον της Εγνατίας Οδού και της Εσωτερικής Περιφερειακής Οδού Θεσσαλονίκης, σε απόσταση 10 χλμ. από το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Το ακίνητο είναι κτισμένο σε οικόπεδο επιφάνειας 5.000 τ.μ. και αποτελείται από τρία ενοποιημένα κτίρια συνολικής επιφάνειας 6.000 τ.μ., συνδυάζοντας χώρους γραφείων, παραγωγής και αποθήκευσης. Οφειλέτιδα είναι η εταιρεία Unique ΑΕΒΕ Ενδυμάτων. Το κτίριο Α (κατασκευής 1995) διαθέτει συνολική επιφάνεια 4.500 τ.μ., ενώ τα κτίρια Β και Γ (κατασκευής 2000) διαθέτουν συνολική επιφάνεια 900 τ.μ. και 600 τ.μ. αντίστοιχα. Το ακίνητο αποτελείται στο σύνολό του από τα ακόλουθα επίπεδα: ημιυπόγειο (2.100 τ.μ.), ισόγειο (2.100 τ.μ.) και πρώτο όροφο (1.800 τ.μ.). Ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου 2022 με τιμή πρώτης προσφοράς το ποσό του 1,2 εκατ. ευρώ.

Τι σορτάρουν στο ΧΑ τα παιδιά από το Λονδίνο

-Τα παιδιά του Λονδίνου που σορτάρουν (ποντάρουν στην πτώση) του δείκτη FTSE25 έχουν δύο μεγάλα πλεονεκτήματα: Πρώτον, η μετοχή της Coca Cola 3E που διαπραγματεύεται ταυτόχρονα σε Λονδίνο και Αθήνα. Με την κατάρρευση της λίρας και τις μεγάλες πιέσεις στις βρετανικές αξίες (ομόλογα, μετοχές κ.λπ.) οι πιέσεις στην ελληνική αγορά μεγιστοποιούνται. Δεύτερον, η μετοχή του ΟΤΕ. Από την αρχή του μήνα, από την τιμή των 18 ευρώ, υπάρχει ένας θεσμικός που συστημικά πουλά μετοχές του ΟΤΕ ειδικά στο τέλος κάθε συνεδρίασης, στις λεγόμενες δημοπρασίες. ΟΤΕ και 3Ε είναι μακράν οι πιο «βαριές» μετοχές του 25άρη. Λειτουργούν σαν τον Δούρειο Ίππο στην ελληνική αγορά αφού μέσα τους έχουν πολλά ξένα συμφέροντα. Η αλήθεια είναι ότι στη χρηματιστηριακή αγορά σήμερα, ψιθυρίζουν ότι ο πωλητής του ΟΤΕ ολοκληρώνει τη θέση του (χθες έγιναν πολλά πακέτα εκεί κοντά στα 14,2 ευρώ) και ένα shortcovering είναι πολύ πιθανό να εκδηλωθεί τις επόμενες μέρες…

Αναζητώντας την επόμενη Lehman Brothers…

Όλες οι αγορές βρίσκονται σε μεγάλη αναταραχή. Φουρτουνιασμένη θάλασσα χωρίς σωσίβιο. Σε τέτοιες περιόδους «σκάνε» οι πρώτες μεγάλες χρεοκοπίες. Όλο και κάποιο hedge fund θα πήρε λάθος στοίχημα, όλο και κάποιο ασφαλιστικό ταμείο θα επένδυσε με μεγαλύτερη αισιοδοξία απ’ όσο επέτρεπαν τα οικονομικά του. Είναι πολλοί οι διαχειριστές που αντιστάθμιζαν το ρίσκο που έπαιρναν σε μετοχές, αγοράζοντας κάποια ομόλογα. Σήμερα πέφτουν και οι μετοχές και τα ομόλογα. Οι διαχειριστές χάνουν το έδαφος κάτω από τα πόδια τους και κάνουν περισσότερες νευρικές κινήσεις μήπως και ρεφάρουν. Υπάρχουν πολλοί που αγόραζαν ομόλογα με leverage και τώρα φτωχαίνουν επικίνδυνα. Ο κίνδυνος μιας χιονοστιβάδας ελλοχεύει. Γι’ αυτό οι αγοραστές σπανίζουν. Κρύβονται και περιμένουν.

Το κόλπο με το δολάριο

-Ο Αμερικανός κεντρικός τραπεζίτης Τζερόμ Πάουελ, αποφασισμένος να κτυπήσει τον πληθωρισμό, εφαρμόζει πραγματικά περιοριστική πολιτική. Όχι μόνον δεν ανανεώνει τα ομόλογα που λήγουν, αλλά επιπλέον η FED αποσύρει ρευστότητα της τάξης των 94 δισ. δολαρίων κάθε μήνα. Σπανίζει το δολάριο, μένουν τα αξιόγραφα, ανεβαίνει η ισοτιμία του αμερικανικού νομίσματος. Η βρετανική λίρα έχει χάσει ήδη το 30% της αξίας της έναντι του δολαρίου. Το ευρώ χάνει περίπου 16% από την αρχή του χρόνου. Όλοι ψάχνουν για δολάρια στην αγορά. Φυσικά, όσοι έχουν έσοδα σε δολάρια και δαπάνες σε τοπικό νόμισμα απλώς πλουτίζουν.

Ο επιχειρηματίας και «το κρουασανάκι του»

επιχειρηματίας είναι νέος (τώρα, με αντιλαμβάνεστε, νέος της εποχής, δηλαδή 65άρης) δραστήριος και πολύ πετυχημένος, βγήκε από μακροχρόνιο δεσμό και τον κέρδισε (κι αυτόν...) η χάρη του γυαλιού, δηλαδή μια τηλεοπτική παρουσιάστρια ειδήσεων, νεότερη κατά μια δεκαετία, όμορφη και σικάτη κυρία. Οι φίλοι του τον πειράζουν αποκαλώντας την «το κρουασανάκι του». Ζηλιάρηδες, απλώς…