-Χαίρετε, ασφαλώς και πρόκειται για επιτυχία της κυβέρνησης μέσα σε τρία χρόνια να «σου έρθουν» στη χώρα σου η Microsoft, η Amazon και τώρα η Google για επενδύσεις και ας μην είμαστε μεμψίμοιροι, προφανώς και οφείλεται στο επενδυτικό πλαίσιο, αλλά και στο κλίμα που διαμόρφωσε η κυβέρνηση και ο αρμόδιος επί των ψηφιακών Πιερρακάκης. Γενικώς, είναι μία θετική εικόνα που τη χρειάζεται το κυβερνών κόμμα βαδίζοντας προς τις εκλογές. Αντιθέτως, προς τον ίδιο δρόμο, των εκλογών, δεν νομίζω ότι βοηθάει – πλην ενός πολύ στενού κοινού των αναρχομπαχαλάκηδων – να ασχολείται ο ΣΥΡΙΖΑ πρωί, μεσημέρι, βράδυ στα κανάλια με τη ζοφερή υπόθεση της Πολυτεχνειούπολης Ζωγράφου και με τους εγκληματίες και ναρκέμπορους που ζούσαν ανάμεσα σε φτωχούς φοιτητές. Δεν προσθέτει στην εικόνα, τους βουλευτές να τσακώνονται με τη βοήθεια τηλεοπτικών παρουσιαστών που αναζητούν «ταραχή» για να κάνουν κανένα νούμερο.

Ακόμη περισσότερα εκατομμύρια… για πέταμα στα κανάλια

-Το κόλπο το ‘χε κάνει σκοινί – κορδόνι ο ΣΚΑΪ, που «πουλάει τσαμπουκάδες» μεταξύ Νεοδημοκρατών, Συριζαίων και άλλων επαγγελματιών τηλεμαϊντανών (τη δουλειά τους κάνουν οι άνθρωποι). Τώρα που είπα ΣΚΑΪ, φέτος κλείνει τη χρονιά με μεγάλη επιτυχία στα σήριαλ και στις τηλεθεάσεις βλέπω (βρε, τη φουκαριάρα τι έπαθε…). Θα είναι, πάντως, μία δύσκολη χρονιά με πολύ ανταγωνισμό και ακόμα περισσότερα εκατομμύρια… για πέταμα στα κανάλια. Τώρα που μπήκανε και οι «Μπάκοι» με αρχή για μπάτζετ κανένα τάλιρο μύρια (ετησίως) στο Action 24 σίγουρα κάτι θα κάνουν, από κάπου θα κόψουν νούμερα, άρα και λεφτά. Ωραία πράγματα.

Γιατί ανησυχεί η Hilton

-Να μην το ματιάσουμε, αλλά τόσο καλά οι δουλειές στα ξενοδοχεία στην Ελλάδα δεν είχαν πάει για πάρα πολλά χρόνια. Δεν υπάρχει Έλληνας εφοπλιστής και Ισραηλινός επιχειρηματίας που να σέβεται τον εαυτό του και να μην έχει αγοράσει κάπου ένα ξενοδοχείο. Αρκεί μια βόλτα στο κέντρο για να δείτε πόσα νέα ξενοδοχεία λειτουργούν και πόσα άλλα ανακατασκευάζονται. Επικρατεί ένας επενδυτικός οργασμός. Όχι παντού όμως, γιατί υπάρχουν φαινόμενα επενδυτικής δυσλειτουργίας. Για παράδειγμα, ακούω ότι η Hilton ανησυχεί επειδή ο καιρός περνάει και ο Θ. Δουζόγλου δεν έχει βάλει ούτε ένα κεραμίδι στο Πεντελικό και στο Μιστράλ στον Πειραιά. Οπότε οι άνθρωποι αναρωτιούνται για την τύχη της συμφωνίας που έκαναν για τα δύο ξενοδοχεία.

Τι κρύβεται πίσω από την ξεχωριστή εταιρία για την παραλία του Αστέρα

-Η στήλη θορυβήθηκε όταν διάβασε ότι η παραλία του Αστέρα Βουλιαγμένης εντάσσεται σε ξεχωριστή εταιρία. Συνήθως αυτοί οι επιχειρηματικοί μετασχηματισμοί υποκρύπτουν κάποιον νέο επιχειρηματικό σχεδιασμό. Ωστόσο, πηγές που γνωρίζουν, καθησύχαζαν λέγοντας πως έγινε για καθαρά χρηματοδοτικούς λόγους. Το ξενοδοχειακό συγκρότημα (που φέτος πετάει σε πληρότητα) θεωρείται ώριμη και σταθερή επένδυση καθώς έχει ήδη τρία χρόνια λειτουργίας. Η μαρίνα χαρακτηρίζεται επικείμενη ανάπτυξη, ενώ η παραλία δεν ταίριαζε σε κανένα από τα δύο προφίλ. Οπότε δημιουργήθηκε μια ξεχωριστή εταιρία για την Αstir Beach.

Το δυνατό 6μηνο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

-Τι είδαν οι αναλυτές στα αποτελέσματα του πρώτου 6μήνου της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή; Ο διπλασιασμός (+98,2%) των πωλήσεων του Ομίλου από συνεχιζόμενες δραστηριότητες (276,7 εκατ. έναντι 139,6 εκατ.) προήλθε κυρίως από την αύξηση του κύκλου εργασιών της εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας σε Ελλάδα και Βαλκάνια, καθώς και από την αύξηση στις πωλήσεις παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ το +25% στα EBITDA οφείλεται κυρίως στην έναρξη λειτουργίας νέων αιολικών πάρκων στη χώρα μας. Ξεχώρισαν επίσης το +516% στα έσοδα από την κατασκευαστική δραστηριότητα της ΤΕΝΕΡΓ, η οποία εκτοξεύτηκε λόγω της ανάπτυξης νέων αιολικών πάρκων στη Ν. Εύβοια καθώς και της κατασκευής μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων στην Πελοπόννησο. Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή επιβεβαίωσε επίσης τον στόχο για 3.200 MW εγκατεστημένης ισχύος έως το τέλος του έτους 2025 και άνω των 6.400 MW έως το τέλος του έτους 2029, καθώς και ότι διερευνά επενδυτικές ευκαιρίες και εκτός Ελλάδας, π.χ. σε χώρες των Βαλκανίων και της Κεντρικής Ευρώπης, όπου εξετάζει το ενδεχόμενο ανάπτυξης νέων έργων ΑΠΕ, συνολικής ισχύος άνω του 1 GW. Στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές δεν υπήρξε νεότερο για τις κουβέντες με τη First Sentier.

Τα «αποκαλυπτήρια» της MORE του ομίλου Βαρδινογιάννη

-«Αποκαλυπτήρια» για το ευρύ κοινό στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για τη MORE (Motor Oil Renewable Energy), της (σχετικά) νέας θυγατρικής εταιρείας του Ομίλου Motor Oil στην «πράσινη ενέργεια» τη μεθεπόμενη εβδομάδα. Η θυγατρική του ομίλου, που απέκτησε το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ της Ελλάκτωρ, έχοντας λάβει στις αρχές του μήνα και το «πράσινο φως» από την έκτακτη ΓΣ των μετόχων για τη συναλλαγή, σε συνδυασμό με τις σημαντικές επενδύσεις που υλοποιεί, καθίσταται πλέον ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ΑΠΕ στην Ελλάδα και από τους σημαντικότερους στη ΝΑ Ευρώπη.

Από οπτική ίνα καλά πάμε, από σταθερό….

-Καλή η οπτική ίνα, κ. Τσαμάζ μου, αλλά χωρίς σταθερό τηλέφωνο έναν μήνα τώρα στο κέντρο της Αθήνας, πέριξ του Μουσείου Γουλανδρή και να μην υπάρχει ένας τεχνικός να πάει να δει τη βλάβη, δεν λέει. Μπορεί εκεί ψηλά να μην το βλέπετε, αλλά μου λένε ότι πέφτει επικό κράξιμο για τις υπηρεσίες του Οργανισμού στο twitter. Εκτός κι αν στον ΟΤΕ με τις μειώσεις προσωπικού (sic) έμειναν μόνον τα ρομπότ κι αυτά δεν κάνουν επισκευές. Μάλιστα, στην πιάτσα κυκλοφορεί ότι οι... μειώσεις σταμάτησαν άρον άρον όταν διαπιστώθηκαν επαναλαμβανόμενα τεχνικά προβλήματα με ανησυχητική συχνότητα σε Internet, κινητή κ.λπ.

Μύλος με τα αποτελέσματα της Attica Bank

-Προχθές Τετάρτη, με βάση το οικονομικό ημερολόγιο της Attica Bank (ακόμη υπάρχει αναρτημένη η σχετική αναφορά στο site) θα έπρεπε να είχαμε μάθει τα αποτελέσματα α' εξαμήνου της τράπεζας. Ανακοίνωση, φυσικά, δεν υπήρξε. Τώρα, στην ιστοσελίδα του Χρηματιστηρίου αναφέρεται πως σήμερα Παρασκευή η Attica θα ανακοινώσει το εξάμηνό της. Εάν δεν το πράξει, όπως είπαμε, τη Δευτέρα θα είναι εκτός χρηματιστηριακού ταμπλό.

Βρετανία: Η ημέρα που κινδύνεψαν τα ασφαλιστικά ταμεία

-Τη Μελόνι φοβόμασταν, τελικά το κτύπημα ήρθε από τη Λιζ Τρας. Οι δραματικές στιγμές που πέρασαν, προχθές, οι αγορές ομολόγων στη Βρετανία (με πτώση -24% μέσα σε μια μέρα) προκάλεσαν πανικό στα Ασφαλιστικά Ταμεία της χώρας και υποχρέωσαν την Τράπεζα της Αγγλίας σε μια παρέμβαση «whatever it takes» που επανέφερε κάπως την ισορροπία. Τρεις μόλις μέρες πριν ξεκινήσει το πρόγραμμα «πιστωτικής σύσφιξης» από την Τράπεζα της Αγγλίας, μεγάλα Βρετανικά Ασφαλιστικά Ταμεία, που κατά κύριο λόγο είχαν επενδύσει τις αποταμιεύσεις των ασφαλισμένων τους σε ομόλογα, κτύπησαν τις καμπάνες κινδύνου, προειδοποιώντας ότι αντιμετωπίζουν κίνδυνο χρεοκοπίας και ανάγκασαν την κεντρική τράπεζα σε στροφή 180ο. Όλη την ημέρα χθες, οι αναλυτές στις τηλεοράσεις και στα videoconferences, κατηγορούσαν το πρόγραμμα της νέας Βρετανίδας Πρωθυπουργού, κάποιοι άλλοι κατηγορούσαν το Brexit, όλοι μαζί τον Πούτιν. Η πραγματικότητα όμως είναι αδυσώπητη: Οι κεντρικές τράπεζες κλείνουν τις στρόφιγγες της ρευστότητας για να νικήσουν τον πληθωρισμό, σ’ ένα αβέβαιο περιβάλλον χωρίς πυξίδα. Ουδείς γνωρίζει πώς θα εξελιχθούν οι τιμές, τα επιτόκια και το κόστος ζωής, ουδείς γνωρίζει πότε και πώς θα σταματήσει ο πόλεμος, πότε θα αποκατασταθούν οι ομαλές συνθήκες στην αγορά.

Οι κατασκευαστές θέλουν την Κρήτη…

-Με όλα τα μεγάλα έργα υποδομής που εκτελούνται αυτή την εποχή στην Κρήτη, εύλογα το ενδιαφέρον των μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων επικεντρώνεται στον διαγωνισμό για τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου. Ο ΒΟΑΚ, το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι, η παλιά αμερικανική βάση στο Ηράκλειο, είναι μεγάλα έργα στο νησί που απαιτούν καλές και αποτελεσματικές υπηρεσίες στο Λιμάνι.

Ημέρα short covering σήμερα

-Τελευταία μέρα του μήνα, του τριμήνου και του εννεαμήνου σήμερα, γι’ αυτό θα δούμε πολλά και διάφορα εκπληκτικά να συμβαίνουν σε όλες τις αγορές. Διάφορες κινήσεις short covering που είδαμε χθες, θα δούμε και ίσως και σήμερα, αλλά το χαρακτηριστικό αυτής της στρατηγικής προσδιορίζεται από το πρώτο συνθετικό του ονόματος: Είναι μικρής διάρκειας. Ενώ το δολάριο ίπταται στην υψηλότερη ισοτιμία των τελευταίων 20 ετών έναντι του ευρώ, στην Αμερική οι hedge fund managers κλείνουν τις εκκρεμότητες, προσπαθούν να περιορίσουν τις ζημιές ώστε να καταγραφούν και να αντισταθμιστούν με τον capital gains tax. Επομένως, ό,τι και να δούμε σήμερα στις αγορές (και στη δική μας μικρή χρηματιστηριακή λίμνη) ελάχιστη σημασία θα έχει, αφού τη Δευτέρα ξεκινά ένας νέος μήνας, ένα νέο -το τελευταίο- τρίμηνο, μιας πολύ δύσκολης χρονιάς.

Ο δήθεν αντισυμβατικός Τζώρτζης

-Ήταν Τετάρτη μεσημέρι, στον κεντρικότερο δρόμο της Αθήνας, στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας. Ένας ψηλός κύριος, με μαύρα γυαλιά, που επιμελώς έκρυβαν το πρόσωπό του, κινείται με ταχύτητα ανοδικά -πάνω σ’ ένα ηλεκτρικό πατίνι- κόντρα στην κίνηση. Ανέβαινε από το κτίριο της Λέσχης Αξιωματικών προς το Πολεμικό Μουσείο. Αγέρωχος, σοβαρός και αδιάφορος για τα βλέμματα των περαστικών και των οδηγών. Ήταν ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, που προφανώς επιδιώκει με το πατίνι να περάσει το μήνυμα ότι τα ακριβά, γυαλιστερά οχήματα μεγάλου κυβισμού ανήκουν στο παρελθόν. Το πιθανότερο όμως είναι ότι ως πορφυρογέννητος νεόπλουτος (σ.σ. αναγνωρίζω την αντίφαση, αλλά αναφέρομαι στη συμπεριφορά κι όχι στα χρονικά πλαίσια) μάλλον θα αισθάνεται άσχημα μέσα σε ένα Fiat ή ένα μικρό VW. Ενώ πάνω στο πατίνι φαντάζομαι θα πιστεύει πως πρεσβεύει μια cool κουλτούρα μοντερνισμού. Αυτά βέβαια επί του παρόντος και μέχρι να τελειώσει με τα δικαστήρια και τις φυλακές. Μετά θα βγουν τα Land Rover, οι Porsche, μέχρι και τα δωδεκακύλινδρα, ενώ το πατίνι βλέπω να καταλήγει σε κάποιον Φιλιππινέζο να φέρνει πούρα από το... περίπτερο.