-Χαίρετε, όπως ήταν αναμενόμενο τα τρία μικρότερα κόμματα μαζί με τη Ν.Δ. συμφώνησαν να πάνε την Εξεταστική Επιτροπή για τις παρακολουθήσεις πιο πίσω από την τρέχουσα κοινοβουλευτική θητεία 2019-2022, βγάζοντας κλασικά… offside και εκθέτοντας το ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ που δεν το ήθελαν. Τώρα εγώ καταλαβαίνω γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελε να πάει πιο πίσω η Εξεταστική, αλλά δεν αντιλαμβάνομαι γιατί το έκανε το ΠΑΣΟΚ που συνεχίζει να «φωνάζει» όλα στο φως, αλλά δεν μας λέει ούτε γιατί άκουγαν τον Ανδρουλάκη οι ΕΥΠατζήδες, ούτε γιατί ταυτίζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ στο να μην πάμε «πιο πίσω».

Πέφτει το volume…

-Πάντως, αισθάνομαι ότι όσο περνούν οι ημέρες και αφού βέβαια θα έχουμε την απαραίτητη «έξαρση» την Παρασκευή στη Βουλή μεταξύ αρχηγών, το θέμα πέφτει. Κάτι λίγο λειτουργεί η λογική του συμψηφισμού και του αμοιβαίου φόβου, καθώς τώρα μπορεί να γίνει έρευνα στις ΕΥΠ από την εποχή του… Περικλέους, κάτι επειδή αυτοί που ξεκίνησαν το θέμα «μαζεύτηκαν» από εκεί που ακούν τιμόνι (if you know what I mean), κάτι γιατί για την ώρα πλην της νόμιμης επισύνδεσης Ανδρουλάκη άλλα στοιχεία δεν υπάρχουν.

...αλλά δεν καθάρισαν

-Φυσικά, η υπόθεση δεν έληξε ακόμα γιατί εκτός από τις «δημόσιες συναθροίσεις», Εξεταστική Επιτροπή, Βουλή, Επιτροπή Θεσμών κ.λπ. σοβούν υπογείως τα εσωτερικά χτυπήματα εντός του ευρύτερου χώρου της παρατάξεως, όχι υπό τη στενή έννοια… αν με καταλαβαίνετε. Για να μη σας μπερδεύω (και με διαολοστέλνετε από μέσα σας) πώς αλλιώς να το πω, υπάρχουν και εσωτερικές εκκαθαρίσεις λογαριασμών με αφορμή κυρίως την «απόσυρση» του κεντρικού παίκτη του Μ.Μ. και την αναδιανομή της εξουσίας και του power game που παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον. Ειδικά σε μία περίοδο που πολιτικά είμαστε στην κόκκινη γραμμή με εκλογές σε λίγους μήνες, με το Ταμείο Ανάκαμψης να μοιράζει μερικά δισ. ευρώ και τα ιδιωτικά projects, κατασκευές, ενέργεια, ψηφιακά να στάζουν επίσης δεκάδες δισ. ευρώ. Πολύ ενδιαφέρων χειμώνας έρχεται, μείνετε συντονισμένοι…

Βusiness με το Κατάρ

-Το χθεσινό ταξίδι του Πρωθυπουργού στο Κατάρ είχε έναν αντικειμενικό σκοπό: Να συμφωνήσουν για τη διαδικασία προμήθειας φυσικού αερίου. Η πολιτική συμφωνία έγινε και τώρα θα αρχίσουν συζητήσεις η ΔΕΠΑ με τον ανάλογο φορέα του Κατάρ για να τεθεί σε εφαρμογή η προμήθεια. Το απρόσμενο στην επίσκεψη του Πρωθυπουργού ήταν ότι εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από την πλευρά του Κατάρ για επενδύσεις. Τους Καταριανούς ενδιαφέρουν οι κλάδοι τουρισμού, υποδομών, αγροτική παραγωγή, τεχνολογία και υγεία. Όχι οι τράπεζες. Πρόκειται για αρχικό στάδιο κι όπως συνήθως συμβαίνει με τα αραβικά κεφάλαια, θέλουν επαφές για έτοιμες δουλειές. Οπότε οι ενδιαφερόμενοι για εγχώριες business με συμμετοχή και καταριανών κεφαλαίων ας σπεύσουν.

Δεν αυξήθηκαν οι οφειλέτες της ΔΕΗ - Αντίθετα, μειώθηκαν

-Δεν ισχύει ότι λόγω της ενεργειακής κρίσης αυξήθηκε το ποσοστό των πελατών της ΔΕΗ - με ληξιπρόθεσμες οφειλές. Την επισήμανση έκανε ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του Πρωθυπουργού Αλ. Πατέλης, ο οποίος σε tweet του ανέφερε ότι οι καταναλωτές με ληξιπρόθεσμα χρέη στη ΔΕΗ μειώθηκαν στο 20,6% του συνόλου τον Ιούνιο 2022, από 23,1% τον Ιούνιο 2021 και από 30,2% το 2018. Η στήλη θα προσέθετε πως για τη μείωση του αριθμού των οφειλετών στη ΔΕΗ έπαιξαν ρόλο οι επιδοτήσεις για την ενέργεια που δίνει η Κυβέρνηση και, φυσικά, το γεγονός ότι η οικονομία πάει καλύτερα.

Τελική ευθεία για τα 75 ξενοδοχεία της Ιntrum...

-Χθες Δευτέρα στην Ιntrum σήκωσαν τα ρολά και ξεκίνησε και πάλι η λειτουργία της εταιρίας μετά τις καλοκαιρινές διακοπές. Ακολουθώντας τις οδηγίες για περιορισμό στην κατανάλωση ενέργειας, η Intrum από τον Ιούνιο κλείνει μια ώρα νωρίτερα από το προγραμματισμένο τον κλιματισμό, ενώ η εταιρία ανέστειλε για τρεις εβδομάδες τη λειτουργία στέλνοντας όλο το προσωπικό σε διακοπές (τα καλά να δουλεύεις σε μεγάλη εταιρία). Από όλο αυτό εξοικονόμησαν 700.000 ΚW, αλλά όλα αυτά δεν μας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα. Αυτό που μας ενδιαφέρει όμως είναι ότι επιστρέφοντας χθες στα γραφεία, ξεκίνησαν και πάλι τις διαπραγματεύσεις με τους επενδυτές που υπέβαλαν δεσμευτικές προσφορές για το χαρτοφυλάκιο Tethys με μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα 75 ξενοδοχειακών μονάδων, συνολικού ανοίγματος 291,4 εκατ. ευρώ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τελικά η Intrum έχει στα χέρια της πέντε διαφορετικές προσφορές, εκ των οποίων οι δύο κατατέθηκαν από συμπράξεις εταιριών. Και οι πέντε προσφορές είναι από σοβαρούς παίκτες της αγοράς, οι συζητήσεις ξεκίνησαν και εκτός απροόπτου πάντα πριν από το τέλος του μήνα, το αργότερο αρχές Σεπτεμβρίου θα έχουν καταλήξει ποιος θα αποκτήσει τα ξενοδοχεία. Πρόκειται για 75 ξενοδοχειακές μονάδες που ανήκουν σε 73 εταιρίες σε όλη την Ελλάδα, συνολικής δυναμικότητας περίπου 4.300 δωματίων με το 50,4% να βρίσκεται σε ελληνικά νησιά.

...κι ακολουθεί πακέτο με 25 οινοποιεία

Με την ευκαιρία να προσθέσω ότι στην Intrum είδαν ότι τα κλαδικά χαρτοφυλάκια περπατούν στην αγορά και ετοιμάζουν το επόμενο. Μόλις λοιπόν τελειώσουν στο επόμενο δεκαήμερο με τα ξενοδοχεία, η σκυτάλη περνά στα οινοποιεία. Στην Intrum ήδη ετοιμάζουν το “πακέτο” το οποίο θα περιλαμβάνει πάνω από 20 ίσως και 25 οινοποιεία σε όλη την Ελλάδα. Και ολοκληρώνω τις ειδήσεις για την Intrum λέγοντας πως εν μέσω θέρους αναδείχθηκε προτιμητέος επενδυτής για τη συναλλαγή Souk (συνολικής απαίτησης 2 δισ.) που πουλάει η Do Value και αποτελεί τμήμα του μεγαλύτερου χαρτοφυλακίου Cairo. Το Souk θα παραμείνει στη διαχείριση της Do Value. Χωρίς να υπολογίζουμε τη συναλλαγή του Souk, η Intrum διαχειρίζεται συνολικές απαιτήσεις 52 με 53 δισ. ευρώ.

Το deal του Μυτιληναίου με τον γιο του υπουργού

-Στην αγορά λιανικής ηλεκτρικού και φυσικού αερίου άρχισε η συγκέντρωση στα χέρια των μεγάλων. Η εξαγορά της WATT+VOLT από τη MYTILINEOS εκτός από στρατηγικό χαρακτήρα έχει και χρηματιστηριακή διάσταση. Με το deal η MYTILINEOS διευρύνει σημαντικά το χαρτοφυλάκιο πελατών της Protergia καθώς η WATT+VOLT διαθέτει 200.000 πελάτες αλλά και δίκτυο 85 καταστημάτων. Με την προσθήκη της εξαγορασθείσας εταιρείας το ενιαίο μερίδιο της MYTILINEOS στη λιανική αγορά προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου ανεβαίνει στο 10% με 550.000 πελάτες και σχεδόν 100 καταστήματα, ενώ στην ηλεκτροκίνηση τα σημεία φόρτισης φτάνουν τα 516 σε όλη την επικράτεια. Η συμφωνία τώρα έκλεισε στα 36 εκατ. ευρώ, από τα οποία 20 εκατ. cash και τα υπόλοιπα 16 εκατ. ευρώ θα δοθούν με τη μορφή μετοχών της MYTILINEOS (θα αξιοποιηθούν ίδιες μετοχές). Οι μετοχές αυτές θα διατεθούν στα 17 ευρώ ανά μετοχή, με τον τίτλο να κλείνει χθες στο Χρηματιστήριο στα 16,19 ευρώ. Άρα, μιλάμε για περίπου 942 χιλ. ίδιες μετοχές, ενώ ο Όμιλος διαθέτει σήμερα συνολικά 5,2 εκατ. ίδιες μετοχές (ποσοστό 3,65% του συνόλου). Σημειώστε επίσης πως οι επικεφαλής της WATT+VOLT υπό τον CEO Τάσο Παπαναγιώτου (γιος του εκλιπόντος πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Παπαναγιώτου) θα ενταχθούν στο στελεχιακό δυναμικό της διεύθυνσης Λιανικής Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου της MYTILINEOS.

Ο Ιπποκράτης πουλάει στη Noval

-Σε άλλα νέα, θυγατρική ομίλου αποκτά ακίνητο ιδιοκτησίας του CEO της μητρικής της εταιρείας. Μπερδευτήκατε; Το ΔΣ της Noval Property, της εταιρείας επενδύσεων σε ακίνητα του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ που οδεύει στο ΧΑ, παρέσχε ειδική άδεια για την σύναψη σύμβασης αγοραπωλησίας μεταξύ της Noval, ως αγοράστριας, και του Ιπποκράτη-Ιωάννη Στασινόπουλου ως πωλητή, με αντικείμενο ακίνητο επί της οδού Αμαρουσίου-Χαλανδρίου. Πρόκειται για οικόπεδο 1,5 στρέμματος στο οποίο λειτουργεί το Κέντρο Ανακύκλωσης της «ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ», με την αποτίμηση που πραγματοποιήθηκε να ανεβάζει την αξία του στο 1,41 εκατ. ευρώ. Τη εξουσιοδότηση να χειριστεί την αγοραπωλησία από πλευράς Noval έλαβε ο αντιπρόεδρος Π. Καπετανάκος. Παρεμπιπτόντως, ο Γιάννης Στρούτσης (πρώην Ηλεκτρονική Αθηνών) εκτός από το ΔΣ, τοποθετήθηκε και μέλος στην Επιτροπή Ελέγχου της Noval.

Ζόρικοι οι hackers της ΔΕΣΦΑ

Εξαιρετικά σοβαρή η κυβερνοεπίθεση στo ΔΕΣΦΑ που αποκάλυψε το newmoney. Ακόμη και σήμερα καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια να απεμπλακεί μέρος των πληροφοριακών συστημάτων του Διαχειριστή από την κυβερνοεπίθεση που δέχθηκε το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής. Σημειώνεται πως το σύστημα φυσικού αερίου είναι απόλυτα θωρακισμένο και όλα λειτουργούν κανονικά, ωστόσο τα κίνητρα της κυβερνοεπίθεσης διερευνώνται. Οι πληροφορίες θέλουν οι hackers να έχουν αποκτήσει πρόσβαση σε -κυριολεκτικά- χιλιάδες  αρχεία του ΔΕΣΦΑ, από καταστάσεις μισθοδοσίας μέχρι επιχειρηματικές συμβάσεις, ενώ σε βοήθεια έσπευσε γνωστή εξειδικευμένη εταιρεία σε θέματα κυβερνοασφάλειας. Είναι η δεύτερη μεγάλη επίθεση που έχει γίνει γνωστή στο κοινό τους τελευταίους μήνες – τον περασμένο Μάρτιο θύμα έπεσαν τα ΕΛΤΑ – σε εταιρεία που διαχειρίζεται στρατηγική υποδομή για τη χώρα και μάλλον θα πρέπει να προβληματιστούν οι υπεύθυνοι.

Οι κυρίες της Lamda

-Στη Lamda Development οι αμοιβές (στελεχών και υπαλλήλων) είναι από τις υψηλότερες στην πιάτσα και δικαίως αφού τρέχουν μια επένδυση 6 δισ. Ωστόσο, υπάρχουν στελέχη που ετοιμάζονται να αποχωρήσουν. Εκτός της Ελένης Βρεττού που δεν στέριωσε, καθώς τον περασμένο Μάιο πήρε τη θέση Chief Strategy and IR Officer της Lamda Development αλλά τώρα ετοιμάζει βαλίτσες για τη θέση της διευθύνουσας συμβούλου στην Τράπεζα Αττικής, νέες επαγγελματικές προκλήσεις (sic) εκτός Lamda αναζητά και η Υβέτ Κοσμετάτου, νυν Chief Marketing & Communications Officer, η οποία πέρασε το κατώφλι της εταιρείας τον Ιανουάριο του 2020 και αφού έληξε το εγχείρημα της Praxia Bank.

Μπλε Κέδρος: Μέρισμα για όλους

-Αφού βρέθηκε λύση στο θέμα που είχε ανακύψει με τη διανομή μερίσματος, η γενική συνέλευση των μετόχων της Μπλε Κέδρος θα πραγματοποιηθεί στις 2 Σεπτεμβρίου. Δικαιούχοι θα είναι όλοι οι μέτοχοι της εισηγμένης, ενώ το προς διάθεση ποσό, σύμφωνα με τα πληροφοριακά έντυπα της γ.σ., ανέρχεται στα 3,5 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό θα κατανεμηθεί στις 43.200.000 κοινές ονομαστικές μετοχές της εταιρείας και αντιστοιχεί σε μέρισμα 0,0824 ευρώ ανά μετοχή, το οποίο δεν υπόκειται σε παρακράτηση φόρου μερισμάτων, λόγω της ειδικής νομοθεσίας που διέπει τις ΑΕΕΑΠ.

Τα πετρέλαια και η νονά

-Αρχόντισσα και κυρία είχαν την Ντέμι Μουρ οι Ανδρέας και Αθανασία Στέγγου οι οποίοι φιλοξένησαν την ηθοποιό, που τυγχάνει και νονά της κόρης τους. Η κρουαζιέρα στο σκάφος του ζεύγους, το Μy Τoy, από το Ιόνιο και τους Παξούς, πέρασε στις Κυκλάδες, κατέβηκε ως τα Δωδεκάνησα, έκανε μια στάση στην Πάτμο και αφού διέσχισαν όλες τις ελληνικές θάλασσες, σφύριξαν τη λήξη. Φαντάζομαι πόσο θα κόστισαν τα πετρέλαια του σκάφους, αλλά μια είναι η νονά.