-Χαίρετε, κακές λέξεις όπως καλό χειμώνα δεν λέμε ποτέ, αλλά εδώ που τα λέμε δεν είναι να λείπεις ούτε για ολιγοήμερες διακοπές γιατί μπορεί στον γυρισμό σου... να μην βρεις κυβέρνηση! Καλέ τι είναι ετούτο, τι ιστορία κι αυτή με τις παρακολουθήσεις και μάλιστα νομίμως με τη βούλα της Eισαγγελέως κόντεψαν μέσα στο κατακαλόκαιρο να ρίξουν την κυβέρνηση που δεν έπεσε τρία χρόνια τώρα με πανδημίες, Τούρκους, πολέμους και ενεργειακές κρίσεις… Τέλος πάντων σαφώς και το θέμα αυτό έφερε σε πολύ δύσκολη θέση την κυβέρνηση, άνευ προφανούς λόγου και αιτίας, γιατί το να «στήσεις» νόμιμη παρακολούθηση στον Ανδρουλάκη (τρεις μήνες πριν από την εκλογή του) δεν αντέχει καμιάς λογικής εξήγησης όσο και να θέλει ο ίδιος να το παρουσιάζει έτσι. Ο άνθρωπος καλά κάνει και το πιστεύει ή το παρουσιάζει έτσι, αλλά συγγνώμη η «κοινή λογική» δεν μπορεί να το εξηγήσει. Ειδικά αν ισχύει (μαθαίνω ότι όντως έτσι είναι) η πληροφορία του δημοσιογράφου Βασίλη Λαμπροπούλου στο Βήμα της Κυριακής χθες, σύμφωνα με την οποία «δικαστικοί λειτουργοί που γνωρίζουν τα δεδομένα της διακίνησης του σχετικού εγγράφου με το αίτημα παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη λένε ότι αυτό είχε, ούτε λίγο, ούτε πολύ έξι υπογραφές στελεχών της ΕΥΠ.» Και συνεχίζει το ρεπορτάζ «με ορισμένες πηγές να επιμένουν ότι πράγματι η παρακολούθησή του προέκυψε από αιτήματα χωρών όπως η Ουκρανία και η Αρμενία λόγω επαφών που υποστηρίζεται ότι είχε ο κ. Ανδρουλάκης με αξιωματούχος από την Κίνα, οι οποίοι είχαν φιλορωσικές θέσεις». Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι «το αίτημα αυτό είχε διατυπωθεί αρκετούς μήνες πριν» κ.λπ., κ.λπ. Τώρα εγώ λοιπόν ως καλόπιστος παρατηρητής δεν πιστεύω τίποτα, αλλά συγγνώμη έξι άνθρωποι που δουλεύουν στις Μυστικές Υπηρεσίες της χώρας, συμπεριλαμβανομένης μιας Eισαγγελέως Εφετών, «συνωμότησαν δια υπογραφής» για να ακούει το Μ.Μ τον Νίκο Ανδρουλάκη τρεις μήνες πριν αυτός γίνει αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, σε περίοδο που η αείμνηστη Φώφη δεν είχε πάει ούτε στο νοσοκομείο και ήταν φαβορί να ξανακερδίσει; Εγώ λοιπόν, αν ήμουν στη θέση του Ανδρουλάκη, θα είχα πάει να ζητήσω εξηγήσεις από το πρώτο λεπτό από τη… μισή ΕΥΠ που έβαλε την υπογραφή της για μια τέτοια βαρύτατη κατηγορία περί φιλοκινεζικών και φιλορωσικών θέσεων, η οποία κατέληξε στην παρακολούθηση του τηλεφώνου μου. Στο κάτω κάτω όπως οφείλουμε να γνωρίζουμε αν παρακολουθούσαν τον Ανδρουλάκη με εντολή Μαξίμου όπως λένε στην αντιπολίτευση, άλλο τόσο είναι ανάγκη να μάθουμε τι είναι επιτέλους όλη αυτή η ιστορία γιατί ο άνθρωπος είναι και αρχηγός κόμματος. Και μήπως μάθουμε -επί τη ευκαιρία- και τίποτα... αλλά παλιότερα που μας λέγανε επί ΣΥΡΙΖΑ, ότι «εκτός από την ΕΥΠ διαθέτει μηχάνημα παρακολουθήσεων και η ΓΑΔΑ, πηγαίντε εκεί να ψάξετε αν σας ακούνε». Αυτά τα ολίγα.

Η Κύπρος άνοιξε το παιχνίδι των εξαγορών στις τράπεζες

-Με τα αισθήματα αφενός μιας ελαφράς απογοήτευσης που καταλαμβάνει (τους μισθωτούς) με την ολοκλήρωση των καλοκαιρινών  διακοπών κι αφετέρου της κάπως αόριστης ανησυχίας για το τι μας επιφυλάσσει ο δύσκολος χειμώνας, αλλά και την προσδοκία ότι επιτέλους θα απαλλαγούμε από αυτές τις ανυπόφορες ζέστες, η στήλη σηκώνει και πάλι αυλαία ξεκινώντας από τις τράπεζες γιατί στον κλάδο ανάψαν τα αίματα. Η πλέον σοβαρή και ενδιαφέρουσα εξέλιξη μας ήρθε από το εξωτερικό και συγκεκριμένα είναι η πολιορκία του Lone Star στην Τράπεζα Κύπρου. Το Lone Star περικυκλώνει την Τράπεζα Κύπρου εδώ και τρεις μήνες και στο διάστημα αυτό κατέθεσε τρεις διαφορετικές προτάσεις αγοράς των μετοχών. Οι μάγκες του Lone Star έχουν τη στρατηγική (όταν οι προτάσεις τους δεν γίνονται δεκτές από τα ΔΣ, όπως στην περίπτωση της Τράπεζας Κύπρου) να δημοσιοποιούν την προσφορά τους με στόχο να ασκηθεί πίεση στη διοίκηση μέσω των μετόχων που έχουν άλλη οπτική. Συνεπώς μιλάμε για μια πολιορκία που είναι σε εξέλιξη και μπαίνει σε ένα στάδιο.

Εθνική, Αlpha Bank και Πειραιώς παρακολουθούν και ετοιμάζονται

-Γιατί όμως η στήλη υποστηρίζει ότι πρόκειται για την πλέον σοβαρή και ενδιαφέρουσα εξέλιξη στον τραπεζικό κλάδο; Επειδή από την περασμένη Παρασκευή που έγινε γνωστή η πολιορκία της Τράπεζας Κύπρου είναι βέβαιον ότι έχει σημάνει συναγερμός σε Εθνική, Αlpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς. Εξαιρώ την Εurobank επειδή αυτοί έπαιξαν ήδη τα στοιχήματα τους στην Κύπρο με την Ελληνική Τράπεζα Κύπρου, με το ποσοστό που απέκτησαν και το επιπλέον που θέλουν να αγοράσουν. Αlpha Bank, Εθνική και Τράπεζα Πειραιώς δεν μπορούν στρατηγικά να αψηφήσουν τα όσα συμβαίνουν με την Τρ. Κύπρου. Τους παρουσιάστηκε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να ενισχύσουν τον ισολογισμό, τα μεγέθη τους γενικώς και να δώσουν ώθηση στις μετοχές τους. Θεωρείστε δεδομένο (κι ας μην το παραδεχθεί ποτέ κανείς) ότι οι συστημικές τράπεζες (εκτός Εurobank) τρέχουν τώρα την άσκηση της Τράπεζας Κύπρου αναλύοντας συνέργειες, δυνατότητες, κόστη και κάθε φύσης σενάρια. Επιστρατεύονται σύμβουλοι, εξειδικευμένα στελέχη, δικηγόροι με στόχο τη μονομαχία των ελληνικών τραπεζών στην Κύπρο. Μια πρόταση ελληνικής τράπεζας για την Τρ. Κύπρου μπορεί να γίνει με μετρητά, με συνδυασμό μετοχών και μετρητών ή και αποκλειστικά με αντάλλαγμα μετοχών. Οπότε όλοι παίζουν γιατί δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά. Δεν γνωρίζουμε πως ακριβώς θα εξελιχθεί, αλλά θεωρείστε δεδομένο ότι το παιχνίδι στις τράπεζες άνοιξε.

Τα... γαλλικά του Γ. Στουρνάρα στο ΤΧΣ

-Μια ακόμη απόδειξη ότι άναψαν τα αίματα για τα καλά στις τράπεζες, είναι ότι έπεσαν και τα πρώτα... γαλλικά από τον Γ. Στουρνάρα στο ΤΧΣ.  Όπως διάβασα στο Βήμα, ο διοικητής μιλάει «για καμώματα του ΤΧΣ στην Τράπεζα Αττικής» (σ.σ. υποθέτω ότι θα χρησιμοποίησε άλλο χαρακτηρισμό αλλά για λόγους ευπρέπειας ο δημοσιογράφος το μετέφρασε σε καμώματα), λέει ότι «το ΤΧΣ εξέπνευσε, δεν έχει ρόλο πια να παίξει στο τραπεζικό σύστημα, έχει ξεπεραστεί από τις εξελίξεις και πρέπει να τελειώνουμε με τη λειτουργία του». Αυτοοικτίρεται που αποδέχθηκε την παράταση ζωής του Ταμείου έως το 2025, ενώ το δημοσίευμα που μεταφέρει τις απόψεις του αναφέρει ότι στο Ταμείο δεν κατείχαν, ούτε και απέκτησαν ποτέ την τραπεζική τέχνη. Επειδή ο Γ. Στουρνάρας είναι ιδιαίτερα έμπειρος και εξοικειωμένος με το παιχνίδι στα media, είναι βέβαιο ότι συνειδητά σήκωσε τους τόνους και κατηγορεί το Ταμείο αποκαλώντας τους ουσιαστικά άχρηστους και άσχετους. Το ερώτημα είναι γιατί ξέφυγαν τόσο τα πράγματα; Η απάντηση είναι μάλλον απλή: Επειδή η Αττικής χρόνια τώρα δεν εξυγιάνθηκε και συνεχίζει να εξαντλεί τη μια προθεσμία μετά την άλλη χωρίς να διαφαίνεται ικανοποιητική λύση με διαρκή κίνδυνο να οδηγηθούμε σε δυσάρεστες εξελίξεις, οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις.

Το... παλτό της Τράπεζας Αττικής

-Παρά το κεφαλαιακό χάλι της Τρ. Αττικής, η μετοχή σε πέντε μόλις συνεδριάσεις (με εξαίρεση την περασμένη Παρασκευή) σημείωσε άνοδο 76%. Η αιτία είναι οι πληροφορίες που κυκλοφόρησαν στην αγορά κι ήθελαν το κεφαλαιακό κενό να είναι πέριξ των 400 εκατ. Οι συγκεκριμένες πληροφορίες φαίνεται ότι προήλθαν τόσο από το το ΤΧΣ όσο και την ΤτΕ, οπότε λόγω των πηγών κρίθηκαν ως αξιόπιστες. Αν το ψάξεις όμως λίγο παραπάνω, φαίνεται πως βασίζονται στα αποτελέσματα της αξιολόγησης που έκανε η DBRS για τις συναλλαγές κόκκινων δανείων ΑΣΤΗΡ. Σε αυτές πράγματι βγήκε μικρότερο το κόστος για την τράπεζα, οπότε όλοι αναθάρρησαν. Το σύνολο όμως των κόκκινων δανείων της Αττικής είναι 2,6 δισ. και από αυτά τα 1,3 δισ. είναι στη συναλλαγή ΩΜΕΓΑ για την οποία η DBRS θα δώσει prerating στις 25/8, όπως και για τις άλλες τιτλοποιήσεις, ενώ υπάρχει και η συναλλαγή Metexelixis για την οποία δεν γνωρίζουμε τίποτε. Οι 4 συστημικές τράπεζες στην πιο πρόσφατη συναλλαγή (το Solar) είχαν ένα ποσοστό ζημιών επί του λογιστικού υπολοίπου του πωλούμενου χαρτοφυλακίου στο 73%. Αυτό χοντρικά σημαίνει ότι στο 1 δισ. τιτλοποιούμενα δάνεια, περίπου τα 750 εκατ. είναι ζημία. Αν υπολογίσετε και τις προβλέψεις των τραπεζών που είναι της τάξης του 50% βγαίνει ότι η πώληση έχει κόστος που πρέπει να αφαιρεθεί από τα κεφάλαια των τραπεζών της τάξης των 250 εκατ. Πιστεύει κανείς ότι η Αττικής (που είχε και μικρομεσαία πελατεία -η οποία είναι πιο επίφοβη) έκανε καλύτερη διαχείριση από τις 4 τράπεζες; Πιθανότατα όχι, κι αυτό μας οδηγεί -χοντρικά πάντα- ότι για τα 2,6 δισ. που είναι τα κόκκινα, η Αττικής πρέπει να πάρει ζημία περίπου 600 εκατ. Επειδή όμως με την τιτλοποίηση μειώνονται τα Risk Weight Asset της Τρ. Aττικής, η αύξηση κεφαλαίου που θα χρειαστεί ξεκινά στα 450 εκατ. Χρειάζεται όμως η τράπεζα κι ένα κεφάλαιο με το οποίο θα καλύψει το κόστος της αναγκαίας αναδιάρθρωσης (στον τομέα αυτό η παρούσα διοίκηση -που αδίκως την πετροβολούν- έχει κάνει καλή δουλειά) όπως κι ένα κεφάλαιο για την ανάπτυξη των εργασιών ώστε να δίνει δάνεια κ.λπ. Συνεπώς  δύσκολα η αύξηση της Τράπεζας Αττικής θα είναι μικρότερη των 550 εκατ. -εκτός κι αν η συμφωνία των μετόχων για καθαρή τράπεζα προσαρμοστεί καταλλήλως και οδηγεί σε «σχεδόν καθαρή τράπεζα». ΥΓ: Τα κεφάλαια αναδιάρθρωσης και ανάπτυξης για την Τρ. Αττικής είναι απαραίτητα γιατί σήμερα έχει πράσινο δανειακό χαρτοφυλάκιο μόλις 960 εκατ. και βάση ετήσιου κόστους 70 εκατ. (που έχει περικοπεί σε κάποιο βαθμό λόγω εθελουσίας, περιστολής δαπανών κ.λπ, της υφιστάμενης διοίκησης).

Μια γυναίκα δύο άνδρες, κομπολόι δίχως χάντρες

-Όσον αφορά τα πρόσωπα της Τρ. Αττικής η επιθυμία - εντολή Γ. Στουρνάρα είναι για την Ελ. Βρεττού, γνωστή την αγορά κυρίως από την απρόσμενα διακοπείσα συνεργασία που είχε με την Τράπεζα Πειραιώς. Προσωπικά δεν με εκπλήσσει η συγκεκριμένη προτίμηση μετά και τα πυρά Στουρνάρα κατά ΤΧΣ, καθώς οι άλλοι δύο υποψήφιοι στην short list είναι δυο επίσης γνωστά στελέχη στην αγορά, ο Α. Ξενόφως και ο Γ. Κουτσός οι οποίοι αμφότεροι έχουν (την ατυχία στην προκειμένη περίπτωση) ότι διατέλεσαν CEO ο πρώτος και αναπληρωτής CEO ο δεύτερος στο ΤΧΣ. Με τη γνώμη που έχει πλέον ο κεντρικός τραπεζίτης για το ΤΧΣ, μάλλον απίθανο να έκανε μια επιλογή για την Αττικής με «άρωμα» ΤΧΣ. Στο μεταξύ η Ε. Βρεττού, η οποία είναι σε διακοπές ως 29/8, σε συνομιλίες με δημοσιογράφους παρουσιάζει ότι δεν είναι βέβαιο, κ.λπ. - προφανώς γιατί δεν την ενημέρωσαν ότι την ίδια στιγμή ο Γ. Στουρνάρας λέει ότι απαίτησε τον διορισμό της. Προσέξτε ένα ενδιαφέρον σημείο στο παιχνίδι εξουσίας: Ο διορισμός της Ε. Βρεττού πρέπει να επικυρωθεί και να ψηφιστεί στη Γ. Συνέλευση απ' το ΤΧΣ που είναι ο βασικός μέτοχος της Τρ. Αττικής. Εγώ πάντως έχω μείνει με την απορία: Αφού η Βρεττού είναι η κατάλληλη για την Τράπεζα Αττικής, γιατί δεν το πρότειναν πριν από 4 μήνες που έψαχνε η γυναίκα  δουλειά;

Μαρί Σαντάλ και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος στις Σπέτσες

-Αρκετά πια με τα τραπεζικά, η στήλη αλλάζει διάθεση και περνάμε σε κάτι πιο ανάλαφρο, καλοκαιρινό και τελικά πιο... κοσμικό. Ο Παύλος και η πραγματική πριγκιποπούλα (λόγω μπαμπά) Μαρί Σαντάλ πέρασαν τις καλοκαιρινές διακοπές τους στις Σπέτσες κι όχι όπου- όπου, αλλά στη βίλα Κουτσολιούτσου. Το ζεύγος με τα παιδιά, υποθέτω υπηρέτες κ.λπ., έμεινε αρκετές ημέρες κι αν πιστέψω τις φήμες που κυκλοφορούν στο νησί, αυτό το εξαιρετικό σπίτι, τους παραχωρήθηκε έναντι ενοικίου 15.000 ευρώ ημερησίως (πραγματικών ευρώ υποθέτω κι όχι λογιστικών). Όταν τα πριγκιπόπουλα αναχώρησαν από τη βίλα, εγκαταστάθηκαν οι Δημήτρης, Καίτη και Τζώρτζης Κουτσουλιούτσος για τα καλοκαιρινά μπάνια, χωρίς φυσικά ελικόπτερα, πάρτι και κότερα. Και μου το έλεγε η μανούλα μου: Να έχεις πάντα ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι σου, δεν ξέρεις πως τα φέρνει η ζωή.

Η ώρα των Πεταλιών

-Τη Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου συγκαλείται το πρωί μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα Γενική Συνέλευση. Πρόκειται για την τακτική Γενική Συνέλευση της εταιρείας «Κτήμα Πεταλιοί» που θα πραγματοποιηθεί σε αίθουσα γνωστού ξενοδοχείου επί της οδού Μιχαλακοπούλου. Στα θέματα της ημερήσιας διάταξης περιλαμβάνονται τα τυπικά, δηλαδή η έγκριση των ετήσιων χρηματοοικονομικών καταστάσεων για τη χρήση του 2021, η οποία παρακαλώ είναι η 84η στη διαδρομή της εταιρείας, οι εκθέσεις του Διοικητικού Συμβουλίου, η έγκριση της συνολικής διαχείρισης καθώς και «διάφορα θέματα και ανακοινώσεις». Το ενδιαφέρον δεν βρίσκεται βέβαια στα τυπικά, αλλά στο γεγονός ότι πρόκειται για την πρώτη Γενική Συνέλευση της εταιρείας μετά την νίκη του Μαρή Εμπειρίκου, πρωτόδικα, στη θρυλική πλέον αντιπαράθεσή του με την οικογένεια του εφοπλιστή Καρνέση σχετικά με τις μετοχές του στην εταιρεία. Η οποία υπενθυμίζεται ότι διαχειρίζεται την απαράμιλλου κάλους νησιωτική συστάδα των Πεταλιών στον Ευβοϊκό. Τον περασμένο Φεβρουάριο το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών δικαίωσε τον Μ. Εμπειρίκο σε σχέση με τα μετοχικά του δικαιώματα, τα οποία αμφισβητούνταν από την άλλη πλευρά. Μένει να δούμε πώς θα εκφραστεί η νέα κατάσταση στην επερχόμενη Γενική Συνέλευση…

Λες;

-Με τις τράπεζες και τις κοσμικότητες κόντεψα να ξεχάσω το πιο σημαντικό. Στις αρχές Σεπτεμβρίου περιμένουμε από την ΕΛΣΤΑΤ να ανακοινώσει την πορεία του ΑΕΠ για το β’ τρίμηνο του έτους. Τα πρόσφατα στοιχεία για τον τζίρο των επιχειρήσεων, η καλή επίδοση (κυρίως τον Ιούνιο) του τουρισμού, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο συνήθως προσεκτικός Αλ. Πατέλης βγήκε πριν από λίγες ημέρες στο Bloomberg και δήλωσε ότι η ανάπτυξη της οικονομίας το 2022 μπορεί να ξεπεράσει τις προβλέψεις, με κάνουν να πιστεύω ότι οι ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ είναι πιθανό να μας εκπλήξουν ευχάριστα.

Την Παρασκευή κληρώνει για τη ΛΑΡΚΟ

-Ολιγοήμερες διακοπές στην Κέρκυρα έκανε ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ Δημήτρης Πολίτης καθώς ο σχεδιασμός για τους επόμενους διαγωνισμούς έχει δρομολογηθεί. Το μεγάλο «αγκάθι» είναι πάντως η ΛΑΡΚΟ καθώς έπειτα από αρκετές παρατάσεις μένει να φανεί κατά πόσο την ερχόμενη Παρασκευή 26/8 θα υπάρξουν δεσμευτικές προσφορές από τους τυπικά τρεις ενδιαφερόμενους επενδυτές. Στοίχημα και μάλιστα μεγάλο είναι η παραχώρηση του λιμένα Αλεξανδρούπολης, με το διαγωνισμό να οδεύει προς το στάδιο της κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών στο τέλος Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για εξαιρετικά σύνθετο εγχείρημα, δεδομένης της γεωπολιτικής σημασίας που απέκτησε το λιμάνι αλλά και η ευρύτερη περιοχή. Προ ημερών στον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης πραγματοποίησε ιδιωτική επίσκεψη ο Γερουσιαστής και Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων, Mπόμπ Μενέντεζ, συνοδευόμενος από τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζόρτζ Τσούνη.

Το ταμπλό σπάνια κάνει λάθος

-Το δηλώνω εξαρχής με πάσα ειλικρίνεια: Πληροφόρηση δεν έχω. Ωστόσο η συμπεριφορά της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο χρηματιστηριακό  ταμπλό όλες τις τελευταίες ημέρες που εσείς κολυμπούσατε αμέριμνοι στις παραλίες, δείχνει ότι πλησιάζει η ώρα του deal για την ΤΕΝΕΡΓ. Και συνήθως το ταμπλό σπάνια κάνει λάθος.