Οι περιπέτειες του Πάνου σε West Point και NSA, οι μεταγραφές αεροδρομίου στην αγορά και ο κύριος 13,5 δισ. στην Αθήνα ///


 

-Χαίρετε! Μια και χθες θυμηθήκαμε… κάτι φίλους από τα παλιά, όπως ο Μάικλ Καρλούτσος, ήρθε στη μνήμη μου μία άλλη μεγάλη προσωπικότητα που μάλιστα συνδεόταν «φιλικά» με τον Μάικλ, ο Πάνος Καμμένος, επί μία πενταετία συγκυβερνήτης της χώρας. Θα θυμάστε ότι ο Μάικλ ισχυριζόταν παντού ότι είχε «κανονίσει» να πάει το καζίνο προς «Hard Rock» πλευρά με την συμπαράσταση του Πανάρα του Καμμένου. Λοιπόν, μου λέει άνθρωπός μου, ότι ο Πάνος – ο νέος, αδύνατος Πάνος – είναι στα καλύτερά του, (άσε που ψιλομιλάει πού και πού με κυβερνητικούς) ούτε… γαλή, ούτε ζημιά. Ζάχαρη και μέλι, όλα. Κυκλοφορεί όπως πάντα στον Αργοσαρωνικό (με προτίμηση τη Δοκό, που έβαλε και το δεύτερο στεφάνι) με το «Lay Back» το αγαπημένο του 25μετρο Ferretti, ψαρεύει και γλεντάει τη «γλυκιά ζωή».

-Πέραν όμως των χαλαρών θερινών διακοπών στο Αιγαίο, ο Πάνος μού λένε ότι διδάσκει κιόλας. Βρέθηκε προσφάτως στο περίφημο West Point Military Academy στη Νέα Υόρκη όπου έδωσε διάλεξη σε ανώτατα στρατιωτικά στελέχη των ΗΠΑ. Τι είπε ο «στόμας» του Πανάρα στους στρατηγούς ένας Θεός ξέρει, ίσως τους έδειξε πώς «σταυρώνουν» ένα F16 (για να μην το ματιάσουν). Μετά μου λέει η ίδια πηγή ότι ο ίδιος ο Πάνος διηγείται και μία συνάντηση με «μεγάλο κεφάλι» του περίφημου National Security Agency των ΗΠΑ. Να σας πω τη… μαύρη αλήθεια μου δεν ξέρω πόσο ακριβή είναι όλα αυτά που διηγείται ο ίδιος ο αρχηγός των ΑΝΕΛ, εδώ κι εκεί, αλλά δεν μπορεί να λέει και ψέματα, ολόκληρος συγκυβερνήτης της Ελλάδας ήταν από το 2015 έως το 2019, μπορεί να είναι μυθομανής; Εγώ πάντως τον πιστεύω. Γιατί στη δημοσιογραφία καμία φορά (καλοκαιράκι, ιδίως) δεν πρέπει… ποτέ να αφήνεις την αλήθεια να σου χαλάει μία ωραία ιστορία, όπως έλεγε και ένας στενός μου φίλος διευθυντής ειδήσεων σε κανάλια.

-Στην Αθήνα για επαφές κορυφής βρέθηκε ο κ. 13,6 δισ. Ο λόγος για τον Vivek Badrinath που μπορεί να μην είναι γνωστός στην Ελλάδα, αν και ως επικεφαλής της Vantage Towers Group ηγείται ενός ομίλου με αποτίμηση 13,6 δισ. ευρώ στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, αλλά για τον ίδιο η Ελλάδα είναι μια πολύ σημαντική αγορά. Και πώς θα μπορούσε να γίνει αλλιώς, αφού η χώρα μας είναι η τρίτη μεγαλύτερη (με πάνω από 5.200 σημεία) πίσω από Γερμανία και Ισπανία στο χαρτοφυλάκιο της Vantage Towers που, όπως λέει και το όνομά της διαχειρίζεται 82.000 πύργους και κεραίες τηλεπικοινωνιών σε 10 ευρωπαϊκές χώρες. Ο Badrinath τις ημέρες που πέρασε στην Αθήνα κινήθηκε «κάτω από το ραντάρ» αν και οι επαφές του έγιναν σε κορυφαίο κυβερνητικό επίπεδο. Βλέπετε, δεν είναι μόνο τα έργα για το 5G που προσελκύουν το επενδυτικό ενδιαφέρον αλλά και τα μεγάλα ψηφιακά και τηλεπικοινωνιακά project (και οι συνέργειες με την ενέργεια…) που θα χρηματοδοτηθούν από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.

-Κινητικότητα έχουμε στην αγορά με μετακινήσεις ανώτατων στελεχών. Καταρχάς, ακριβώς έναν χρόνο από την ανάληψη των καθηκόντων του ως CFO, αποχώρησε από την ΕΛΛΑΚΤΩΡ ο Γιώργος Πουλόπουλος, γνωστός κυρίως από τη θητεία του στο παρελθόν στην τράπεζα Πειραιώς και στον όμιλο ΑΝΤΕΝΝΑ. Τη θέση του κατέλαβε ο Δημοσθένης Ρέβελας που προέρχεται από τη Γρηγόρης Μικρογεύματα. Υπάρχει όμως και άλλη μετακίνηση στα σκαριά, καθώς φαίνεται ότι το CVC εντάσσει στο δυναμικό του έναν ικανό και έμπειρο manager. Oπως φημολογείται στην αγορά, ζήτημα ολίγου χρόνου (για κανά μήνα μου λένε) είναι η μετακίνηση του Τάκη Θρουβάλα στη Vivartia.

-Σας είχα ενημερώσει εγκαίρως για τη σούπερ μείωση κατά 15 εκατ. ευρώ του μετοχικού κεφαλαίου της Siemens Hellas, με συνέπεια το κεφάλαιο της εταιρίας να απομείνει στις 552.776 ευρώ. Προς αποφυγή άλλων υποθέσεων ένα πουλάκι -το οποίο κελαηδάει άπταιστα στη γερμανική- με ενημέρωσε ότι η μείωση έγινε με σκοπό την επιστροφή του ποσού σε μετρητά στους μετόχους αναλογικά και συγκεκριμένα 10,56 εκατ. ευρώ στην Siemens International Holding B.V., η οποία κατέχει ποσοστό συμμετοχής 70,46% και στη Siemens Aktiengesellschaft, που κατέχει ποσοστό 29,54%.

Πάμε τώρα στα πιο… δύσκολα. Το αλήστου μνήμης ηλεκτρονικό σύστημα για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004, το περίφημο C4I, το θυμάστε… Όσον αφορά το ποινικό σκέλος, ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αποφάσισε την απαλλαγή και των 17 κατηγορουμένων για την υπόθεση της προμήθειας και της ανανέωσης της συμφωνίας από το ελληνικό Δημόσιο. Όσον αφορά όμως το χρήμα, το Δημόσιο πλήρωσε, τον Σεπτέμβριο του 2019, στην αμερικανική εταιρεία SAIC 52 εκατ. ευρώ, μετά την απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου (ICC), εκ των οποίων τα 40 εκατ. αφορούσαν «υπόλοιπο οφειλής» (για το σύστημα που δεν λειτούργησε ποτέ, υπενθυμίζω) και τα 12 εκατ. τόκους. Αυτή ήταν η κατάληξη της δικαστικής διαμάχης που κράτησε μια ολόκληρη δεκαετία. Η αρχική απόφαση του ICC για την «καμπάνα» των 40 εκατ. ήρθε τον Ιούλιο του 2013, με την απόρριψη των θέσεων του υπουργείου Δημόσιας Τάξης περί μη οριστικής παραλαβής του C4I από το Δημόσιο, λόγω «τεχνολογικού χαρακτήρα αποκλίσεων» των υποσυστημάτων τα οποία παραδόθηκαν το… 2008.

-Ακολούθησε ένας δικαστικός μαραθώνιος με το Εφετείο Αθηνών να αναστέλλει την εκτέλεση της απόφασης, ζητώντας επανεξέταση της υπόθεσης, μετά με τον Άρειο Πάγο να προχωρά σε αναίρεση της απόφασης του Εφετείου, και στη συνέχεια με το σήριαλ που παίχτηκε σχετικά με τον κίνδυνο κατάσχεσης της περιουσίας του ελληνικού Δημοσίου στις ΗΠΑ, σε εκτέλεση της απόφασης αποζημίωσης της SAIC. Για να μη συμβεί κάτι τέτοιο το Δημόσιο κατέθεσε αίτηση αναίρεσης κατά της απόφασης του Αρείου Πάγου, η οποία όμως τελικά απορρίφθηκε κι έτσι φάγαμε και το «καπέλο» των 12 εκατ. για τους τόκους. Τώρα θα μου πείτε, πώς και τα θυμήθηκα όλα αυτά…

Η Siemens, ως γνωστόν, ήταν υπεργολάβος της SAIC στην υπόθεση του C4I. Το πουλάκι, που σας έλεγα προηγουμένως λοιπόν, με ενημέρωσε ότι στις τελευταίες οικονομικές καταστάσεις της Siemens Hellas (για τη χρήση Οκτώβριος 2019-Σεπτέμβριος 2020) αναφέρεται ότι «η εταιρεία έχει σχηματίσει προβλέψεις στα πλαίσια της σύμβασης υπεργολαβίας της με την LeidosInc (πρώην SAIC) αναφορικά με την προμήθεια και εγκατάσταση του συστήματος ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων C4I καθώς εκκρεμεί σχετική δικαστική διαδικασία μεταξύ της LeidosInc και του Ελληνικού Δημοσίου που ήταν ο τελικός πελάτης του προαναφερθέντος συστήματος. Οι εν λόγω προβλέψεις συμπεριλαμβάνονται αφαιρετικά κατά ποσό 22,71 εκατ. ευρώ στις «Εμπορικές απαιτήσεις» και κατά ποσό 14,72 εκατ. ευρώ στις «Λοιπές Προβλέψεις». Όπως αναφέρεται ξεκάθαρα, «η εταιρεία LeidosInc έχει δικαιωθεί πρόσφατα για την εν λόγω δικαστική διαμάχη με το ελληνικό Δημόσιο και αναμένεται η οριστικοποίηση του ποσού για την οποία η εταιρεία θα εισπράξει από την ανωτέρω απαίτηση. Η διοίκηση της εταιρείας (Siemens Hellas) θεωρεί ότι με την οριστικοποίηση της συμφωνίας με τη LeidosInc δεν θα προκύψει επιπρόσθετη ζημία σε σχέση με τις ανωτέρω προβλέψεις αξίας 37,4 εκατ. ευρώ». Το ερώτημα που προκύπτει, είναι εάν αυτή η «πρόσφατη δικαίωση» της LeidosInc αφορά τα 52 εκατ. που έχει πληρώσει το Δημόσιο ή μήπως έχουμε και συνέχεια…;

-Το κύμα αποχώρησης εταιρειών από το Χρηματιστήριο αντί να κοπάζει, μεγαλώνει. Στην πόρτα της εξόδου που βρίσκονται οι Ιασώ, Newsphone και Forthnet, έρχεται να προστεθεί και η Paperpack. Οι αποχωρήσεις δεν είναι κατ’ ανάγκη αρνητική εξέλιξη, γιατί περιθωριοποιημένες εισηγμένες τελικά επιβαρύνουν την εικόνα του ΧΑ και η διαγραφή τους είναι ένδειξη εξομάλυνσης της χρηματιστηριακής αγοράς από τις υπερβολές της περιόδου 1999-2000. Στη Λ. Αθηνών όμως, πρέπει να προβληματιστούν γιατί ενώ στις περισσότερες ξένες αγορές πραγματοποιείται πάρτι νέων εισαγωγών, το ελληνικό Χρηματιστήριο πετάει χαρταετό.

-Συνεδριάζει σήμερα η Διοικούσα Επιτροπή του Χρηματιστηρίου για να εγκρίνει τον ορισμό των Πειραιώς ΑΧΕΠΕΥ και Eurobank Equities AEΠEY ως market makers για τη μετοχή της IDEAL στα πλαίσια της νέας επιχειρηματικής τροχιάς που διαγράφει η εταιρία.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.