Ο πανούργος υπουργός, οι… γερμανικές σκέψεις για την Cosmote και η μητέρα των μαχών για το πακέτο των 6 δισ. ευρώ ///


 

-Χαίρετε! Παρακολουθώντας στην τηλεόραση τη συμπαθή φιγούρα του Καρανίκα πριν από λίγες μέρες να εξομολογείται στον Σρόιτερ τη ζωή του (όποιος τον είδε… κατάλαβε, δεν χρειάζονται σχόλια) μου δημιουργήθηκε μία απορία: προς τι η πρόσκλησή του στο υπουργείο Ανάπτυξης από τον υπουργό Αδωνι, για να συζητήσουν θέματα «προωθήσεως των επενδυτικών σχεδίων περί βιομηχανικής καννάβεως». Γιατί από τη συνολική του εικόνα δεν επείσθην και ιδιαιτέρως ότι χωρίς την παρουσία και «βοήθειά μου δεν θα προχωρήσουν οι επενδύσεις αυτές» που είπε ο πρώην «ένοικος» του Μ.Μ., Ν. Καρανίκας. Με άλλα λόγια, δεν μου φάνηκε σαν να ένιωσε την ανάγκη ο υπουργός να τον φωνάξει επειδή θα έχανε τις επενδύσεις και τους επενδυτές της καννάβεως χωρίς τον Νίκο. Εψαξα λοιπόν, ρώτησα κι έμαθα προς τι η πρεμούρα του υπουργού Ανάπτυξης να καλέσει στο γραφείο του και να καλοπιάσει τον Καρανίκα. Ο πανούργος Αδωνις σε κάποια στιγμή, μέρες πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου στη Βουλή, αντελήφθη ότι αρκετοί «συντηρητικοί» βουλευτές της Ν.Δ. μπορεί και να μην το ψήφιζαν, οπότε θα γινόταν αυτό που λέμε «ρόμπα», στην απλή καθομιλουμένη. Φώναξε, λοιπόν, τον φουκαρά αυτόν, τον καλόπιασε, του είπε και ένα «έχεις δίκιο, ρε μεγάλε, λάθος μας που δεν σκεφτήκαμε πόσο μπροστά ήσουν που ήθελες να φέρεις κάτι σαν… την Amazon να τα κάνει όλα από την Αθήνα, γι΄ αυτό τώρα βάλε τον ‘’δικαιωμένο ΣΥΡΙΖΑ’’ να μας ψηφίσει». Και έτσι και έγινε, αν και ούτως ή άλλως δύσκολα θα μπορούσε να το καταψηφίσει.

-Το ότι τη Wind την «καλοκοιτάνε» διάφορα Funds για να την αγοράσουν δεν είναι κάτι νέο, παίζει εδώ και καιρό, αν και ακόμα δεν φαίνεται να υπάρχει κατάληξη. Το ενδιαφέρον είναι ότι συζητήσεις και σκέψεις δεν γίνονται μόνο για αυτήν, αλλά και για την Cosmote σε επίπεδο κυρίως εκτός Ελλάδος και γι’ αυτό δεν… δέχομαι κουβέντα γιατί η πηγή είναι εξόχως αξιόπιστη. Θα προχωρήσει κάποιο deal; Δεν ξέρω. Aλλά όταν αρχίζουν οι κουβέντες, συνήθως φτάνει και η ώρα του κάποια στιγμή.

-Ξεκινά μια ενδιαφέρουσα εβδομάδα για τον τραπεζικό κλάδο καθώς έχουμε σημαντικές εξελίξεις από όλους τους συντελεστές της αγοράς. Καταρχάς, σήμερα η Τράπεζα Πειραιώς αναμένεται (εφόσον ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες, γιατί κάποιοι πέρασαν μαύρο Σ/Κ δουλεύοντας) να ανακοινώσει την έκδοση ομολόγου Tier 1, ύψους από 300 έως και 400 εκατ., με συμβούλους Goldman Sachs και UBS. Λογικά, περιμένουμε σήμερα να ανακοινωθεί η έκδοση και τις αμέσως επόμενες ημέρες να ανοίξει το βιβλίο. Την προηγούμενη εβδομάδα ο Μεγάλου βρέθηκε στο Λονδίνο από όπου κι επέστρεψε την Πέμπτη. Αναρωτιόμουν κι εγώ: Επιθύμησε την οικογένεια και πήγε στη μέση της εβδομάδας στο Λονδίνο; Αλλά είναι φανερό γιατί πήγε. Ηταν κι οι διάφοροι στην τράπεζα που τους ρώταγες “τι σας λέει ο Μεγάλου τωρα που γύρισε από το Λονδίνο;” κι απαντούσαν πως πρέπει να κάνουμε delivery τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε και άλλες τέτοιες αδιάφορες γενικότητες. Οπότε, από σήμερα ξεκίνησαν το delivery.

-Με την ευκαιρία, αφού μιλάμε για την Τράπεζα Πειραιώς, σημειώστε πως Fortress, DK, Bain και CPIB πέρασαν στον δεύτερο γύρο για τα 600 εκατ. NPEs από συμβάσεις leasing που πουλά η τράπεζα, συναλλαγή που φέρει την επωνυμία Sunshine. H μάχη, μου λένε, θα είναι ζόρικη.

-Αλλά αν για το Sunshine θα είναι ζόρικη η σύγκρουση, περιμένετε να δείτε τι έχει να γίνει με το Frontier της Εθνικής Τράπεζας, καθώς σήμερα στις 10 π.μ. κατατίθενται οι δεσμευτικές οικονομικές προσφορές. Μιλάμε για τη μητέρα των μαχών στο μέτωπο των κόκκινων δανείων. Βλέπετε, η ελληνική αγορά για τους servicers χωράει τρεις, με το ζόρι τέσσερις παίκτες. Οποιος λοιπόν αποκτήσει το Frontier παίρνει κεφάλι από τον ανταγωνισμό. Αναμένεται λοιπόν μια ιδιαίτερα σκληρή μάχη καθώς Do value-Fortress-Bain Capital, Pimco-Quant, DK-Cepal και Intrum θα αναμετρηθούν σήμερα με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, ενώ κάθε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη. Στις μη δεσμευτικές οικονομικές προσφορές η Intrum είχε δείξει διάθεση να χτυπήσει δυνατά τα περίπου 190.000 κόκκινα δάνεια της Εθνικής, ύψους 6,1 δισ., εκ των οποίων τα 4,7 δισ. στεγαστικά, το 1,1 δισ. μικρών επιχειρήσεων και τα υπόλοιπα καταναλωτικά. Είναι η πρώτη μεγάλη συναλλαγή που οι servicers χτυπούν δάνεια χωρίς να αγοράζουν τμήμα διαχείρισης από τις τράπεζες. Στο μεταξύ, στην Εθνική ετοιμάζουν ήδη το Frontier 2 με δάνεια ύψους 1,5 δισ. και στόχο να πουληθεί μέσα στη χρονιά.

-Επόμενη μεγάλη δουλειά που ωριμάζει (σιωπηλά, αλλά μεθοδικά και γρήγορα) είναι αυτή της Eurobank με τη συναλλαγή Μexico ύψους 3,3 δισ. ευρώ. Στην τράπεζα έχουν λάβει την προαξιολόγηση του πακέτου και ήδη έχουν καταθέσει αίτηση για να υπαχθεί η συναλλαγή Μexico στις εγγυήσεις του Ηρακλή ΙΙ.

-Για την Αlpha Bank υπάρχει σοβαρό επενδυτικό ενδιαφέρον για την αύξηση, η οποία μπαίνει στην τελική ευθεία, καθώς την άλλη Τρίτη θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση. Στην αγορά προεξοφλούν επιτυχή ολοκλήρωση της αύξησης των 800 εκατ., γεγονός που εκτιμάται ότι ανοίγει νέες προοπτικές για τη μετοχή της τράπεζας. Σημειώστε πως αυτά ακούν στη συννεφιασμένη Φραγκφούρτη, (ότι, δηλαδή, οι ελληνικές τράπεζες πουλάνε NPEs και ενισχύουν τα κεφάλαιά τους) και στον SSM -ίσως για πρώτη φορά… από ιδρύσεως- είναι ικανοποιημένοι και χωρίς αστερίσκους για τις εξελίξεις όσον αφορά τις ελληνικές τράπεζες.

-Ακόμη και για την Τράπεζα Αττικής φαίνεται πως υπάρχουν καλές ειδήσεις, καθώς ακούω ότι στο ΥΠΟΙΚ (με νομική βοήθεια) τελειώνει (επιτέλους) η σύνταξη της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την κάλυψη των ζημιών με έκδοση νέων μετοχών και τον έλεγχο της τράπεζας να περνάει στο ΤΧΣ. Τις φήμες που κυκλοφορούν στην πιάτσα ότι υπάρχει ξένο fund που ενδιαφέρεται να αποκτήσει στρατηγική συμμετοχή στην Atticabank η στήλη φυσικά και τις ακούει, αλλά υπάρχουν σοβαροί άνθρωποι στην αγορά που όταν τους ρωτάς για το fund που φέρεται να θέλει την Atticabank, σε κοιτούν με νόημα και χειρονομούν απογοητευμένοι. Το μέλλον θα δείξει..

-Κι αφού σήμερα έχουμε τραπεζικό μενού, να σας πω και για την Εθνική Τράπεζα και τον νέο πρόεδρο. Λοιπόν, οι διαδικασίες (συνεντεύξεις κ.λπ.) δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει για να υπάρχει επίσημη εικόνα. Ωστόσο, άλλος υποψήφιος, ακόμη τουλάχιστον, δεν έχει εμφανιστεί και οι πηγές μου επιμένουν ότι η επικρατέστερη υποψηφιότητα παραμένει αυτή του Γκίκα Χαρδούβελη.

-Στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα έμπλεξαν με τους συνδικαλιστές και είναι κρίμα, γιατί μέσα σε 15 μήνες η τράπεζα χορήγησε 30.000 δάνεια, όσα δεν είχαν χορηγηθεί συνολικά στα προηγούμενα 16 χρόνια λειτουργίας της. Η Αναπτυξιακή αποκτά νέα οργάνωση, νέα στελέχη και νέες δυνατότητες για να ανταποκριθεί στον ρόλο της. Οι αλλαγές ενόχλησαν ορισμένους συνδικαλιστές της Τράπεζας οι οποίοι ως καλοί και πιστοί δημόσιοι υπάλληλοι, «διαρρέουν» (κυρίως προς ΣΥΡΙΖΑ μεριά) εσωτερικά έγγραφα του Διοικητικού Συμβουλίου για να ανοίγουν αντιπολιτευτικά μέτωπα. Ταυτόχρονα, προσπαθούν να εξασφαλίσουν προαγωγές και προνόμια με αντάλλαγμα τη δήθεν «εργασιακή ειρήνη» που «μπορούν να εξασφαλίσουν». Καλά ξεμπερδέματα.

-Συνεχίζονται οι κόντρες μεταξύ Cosmote (ΟΤΕ) και Nova (Forthnet) για τα «φιλέτα» των αθλητικών τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Μέσα στον Ιούνιο θα κριθεί ποιος θα επικρατήσει για το πακέτο των αγώνων της Premier League. Το βρετανικό πρωτάθλημα είναι το πιο εμπορικό ποδοσφαιρικό τηλεοπτικό προϊόν μετά το Champions League και UEFA League και είναι βέβαιο πως οι δύο μεγαλύτερες τηλεοπτικές πλατφόρμες της χώρας θα μπουν πολύ γερά στη διεκδίκησή του. Τα δικαιώματα για την Premier League έχει η Cosmote μέχρι το 2022 και ο διαγωνισμός αφορά στην επόμενη τριετία. Η μάχη για το αγγλικό πρωτάθλημα θα φέρει και καραμπόλες αφού όποιος χάσει, θα τα δώσει όλα για την ελληνική Super League που τα τελευταία χρόνια αποτελούσε προνομιακό πεδίο της Nova (Forthnet)…

-Και μιας και ο λόγος για τη Forthnet και την είσοδό της στην κινητή τηλεφωνία ως εικονικός πάροχος (δηλαδή, «πατώντας» στο δίκτυο ενός από τους υφιστάμενους παρόχους), αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμη αφού όλα εξαρτώνται από τις τιμές χονδρικής που θα εξασφαλιστούν, ώστε να έχει επιχειρηματικά και εμπορικά νόημα το εγχείρημα. Η προηγούμενη απόπειρα δεν προχώρησε αφού το τιμολόγιο που είχε κλειδώσει η Forthnet με τη Vodafone εκ των πραγμάτων κατέστη μη ανταγωνιστικό καθώς στο ενδιάμεσο οι τιμές στην αγορά υποχώρησαν χαμηλότερα από αυτές που είχε εξασφαλίσει η εταιρεία.

-Για την τεράστια ζήτηση που εκδηλώθηκε για τις premium κατοικίες και τα διαμερίσματα στον ουρανοξύστη Μarina Bay της Lamda στο Ελληνικό, η στήλη σας έχει ενημερώσει. Η ζήτηση ήταν τόσο μεγάλη που το εύρος στις τιμές ανά τετραγωνικό αυξήθηκε εδώ και κάποιες εβδομάδες κατά 2 χιλιάδες ευρώ και κινείται τώρα στα επίπεδα των 9 χιλ. ανά τ.μ. φθάνοντας σε κάποιες περιπτώσεις και στα 14 χιλ./τ.μ. Με τόσες προκρατήσεις με μικρές προκαταβολές η Lamda θέλει τώρα να αρχίσει να εισπράττει και μέρος της αξίας των διαμερισμάτων. Για να γίνει αυτό πρέπει να ολοκληρωθεί η οριστική συμφωνία για το Ελληνικό και να περάσει η γη στην κυριότητά της. Οπότε μέσα στις αμέσως επόμενες εβδομάδες αναμένονται εξελίξεις για τη μεταβίβαση της έκτασης από το Δημόσιο στη Lamda.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.