Η Pharmathen στο κλαρί, οι… και μπετάδες της Νιγηρίας, ο ευγενής Πατρίκ και η επένδυση στο Γιαλισκάρι ///


 

-Χαίρετε! Eπειδή κάτι πήρε το αυτί μου τελευταία στην αγορά, η στήλη έψαξε και σας ενημερώνει ότι η BC Partners και ο Νίκος Σταθόπουλος ετοιμάζονται  (σε ένα δίμηνο, είπαν οι πηγές) να βγάλουν στη διεθνή αγορά προς πώληση τη Pharmathen. Η φαρμακευτική εταιρία που ιδρύθηκε στο Μαρούσι το 1969 και κατέχει ισχυρή θέση στην αγορά των γενοσήμων και όχι μόνον, θα βγει στην αγορά τον Μάιο με αποτίμηση σημαντικά υψηλότερη από αυτήν της εξαγοράς της από την οικογένεια Κάτσου, το 2015. Oι ενδιαφερόμενοι ας ετοιμάζονται, κοντά είναι ο Μάιος.

-Η στήλη θέλει να ευχηθεί καλή τύχη στον επόμενο CEO της Εθνικής Ασφαλιστικής. Πιστεύει ακράδαντα ότι θα τη χρειαστεί, ειδικά αν κρίνουμε από την ανακοίνωση – πολεμικό ανακοινωθέν του Συλλόγου Υπαλλήλων της εταιρίας που εκδόθηκε με αφορμή τη συμφωνία πώλησης της Ασφαλιστικής την περασμένη Παρασκευή. Το τέλος της ανακοίνωσης, με τους στίχους του Παλαμά για «πουλιά σκιασμένα» και τα «δένδρα που δε φελάν παρά για μετερίζια», τον χαλασμό που «δεν πρέπει να φοβάσαι και τη φωτιά και το τσεκούρι», προειδοποιεί τον νέο CEO να ετοιμαστεί για υψηλές και έντονες συγκινήσεις. Αυτά συζητούσε η στήλη με φίλο που έχει εμπειρίες στο αντικείμενο, ο οποίος ατάραχος επεσήμανε κυνικά ότι το CVC τα έχει ξαναδεί αυτά και διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία ασφαλούς προσέγγισης και εξουδετέρωσης των απειλών.

-Αυτή η εβδομάδα πάντως προσφέρεται για στοιχήματα καθώς την Παρασκευή έχουμε τη Γενική Συνέλευση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ για την αύξηση κεφαλαίου. Για παράδειγμα, μπορείτε να στοιχηματίσετε: «θα πραγματοποιηθεί ή θα αναβληθεί η συνέλευση»; Κι «αν πραγματοποιηθεί θα εγκριθεί ή όχι η αύξηση;», «θα αλλάξει ή όχι το ΔΣ;» κοκ. Τώρα, θα μου πείτε, πού μπορεί κάποιος να βάλει τέτοια στοιχήματα; Η στήλη έχει απάντηση για όλα: Μπορείτε, για παράδειγμα, να απευθυνθείτε στη στοιχηματική εταιρία Betbiga στη μακρινή Νιγηρία. Η Betbiga (εμπορικό σήμα της Crystal Gaming Ltd.) με έδρα στο Λάγος της Νιγηρίας (στην ίδια διεύθυνση, στην περιοχή του Ikoyi, υπάρχει και μια εταιρεία bunkering), πήρε άδεια λειτουργίας από τις αρχές της χώρας τον Ιούνιο του 2018 και πηγαίνει αρκετά συμπαθητικά, αλλά όχι τόσο, όπως λέγεται, ώστε να είναι ακόμη κερδοφόρος. Πάντως, η Betbiga προσφέρει πλήρη γκάμα παιχνιδιών και στοιχημάτων, ακόμη και από το ελληνικό πρωτάθλημα. Στην πιάτσα φημολογείται ότι πίσω από τη συγκεκριμένη εταιρία, μέτοχοι είναι τρεις Έλληνες επιχειρηματίες: Ενας manager που δεν πρόκοψε καθόλου με τη βιομηχανία, αλλά στη συνέχεια τα πήγε περίφημα με τα στοιχήματα και ένα πολυσυζητημένο τελευταία εφοπλιστικό δίδυμο. Η στήλη δεν βάζει ονόματα γιατί δεν υιοθετεί και αρνείται να δώσει βάση στις συγκεκριμένες φημολογίες της αγοράς. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα κι άλλωστε πώς θα μπορούσε να είναι αλήθεια; Υπάρχουν και ασυμβίβαστα…

-Προς τα τέλη Μαΐου πρέπει να υπολογίζουμε την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών για τη συναλλαγή Frontier ύψους 6,1 δισ. της Εθνικής Τράπεζας.

-Τέρμα τα κόκκινα δάνεια, οι αυξήσεις κεφαλαίου και οι καυγάδες μετόχων. Η στήλη αλλάζει πίστα και πάει σε κάτι πιο ευχάριστο, που είναι οι business του τένις. Τον Πατρίκ Μουράτογλου, τον ιδιοκτήτη του προπονητικού κέντρου στη Γαλλία, λόγω του Τσιτσιπά, τον γνωρίζουν πλέον όλοι. Ο πατέρας του Πάρης Μουράτογλου -Γάλλος επιχειρηματίας μεγάλου βεληνεκούς, με δραστηριότητες μεταξύ άλλων και στην Ελλάδα μέσω του ΕREN Group- παρότρυνε συστηματικά τον γιο του Πατρίκ να κάνει κάποια δουλειά και στην Ελλάδα. Ο υιός Μουράτογλου αυτή την περίοδο ανοίγει ανά τον κόσμο (π.χ. ΗΠΑ, Μαλαισία) προπονητικά κέντρα τένις. Υπέγραψε λοιπόν συμφωνία με τον Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο για ένα προπονητικό κέντρο τένις στο Costa Navarino. Θα είναι κάτι σαν ακαδημία τένις, που αν περπατήσει καλά θα εξελιχθεί και σε προπονητικό κέντρο, όπως αυτό στη Γαλλία.

-Ο Πατρίκ Μουράτογλου είναι ευτυχής για τη συνεργασία του στην Ελλάδα, επειδή στο πρόσωπο του Κωνσταντακόπουλου βρήκε έναν σοβαρό επιχειρηματία. Τώρα, αν αυτή η επιχειρηματική χημεία οδηγήσει και σε διεύρυνση της συνεργασίας τους, θα το δείξει ο χρόνος. Υπενθυμίζεται πάντως ότι ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος με τον Ιπποκράτη – Γιάννη Στασινόπουλο της ΒΙΟΧΑΛΚΟ πήραν τα 16 γήπεδα τένις του ΟΑΚΑ για να τα αξιοποιήσουν. Αυτά συμβαίνουν στον Νότο με τη σύμπραξη Κωνσταντακόπουλου, Group Olayan και Μουράτογλου. Στο Βορρά παίζεται περίπου το ίδιο έργο με άλλες όμως δυνάμεις, όπου Ανδρεάδης, Oaktree Capital και Ναδάλ δημιουργούν μια αντίστοιχη υποδομή. Αυτές είναι οι business που βάζουν τις βάσεις για το νέο πρόσωπο του ελληνικού τουρισμού και την επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν.

-Κι επειδή οι τουριστικές επενδύσεις είναι τα τελευταία χρόνια στη μόδα, η στήλη ενημερώνει πως αν διαθέτετε μερικά εκατομμύρια, υπάρχουν ευκαιρίες. Με τίμημα κοντά στα 5 εκατ. ευρώ -για την ακρίβεια, 4,96 εκατ.- πωλείται εκ νέου μέσω ηλεκτρονικής δημοπρασίας το πρώην Yaliscari Hotel στην Κέρκυρα, το οποίο παραμένει κλειστό την τελευταία δεκαετία και είχε περιέλθει στην ΑΤΕ Leasing. Το ξενοδοχείο κατασκευάστηκε το 1979, μέρος του ανακαινίσθηκε το 2003 και βρισκόταν σε λειτουργία έως το 2011. Τώρα η PQH, η οποία, ως γνωστόν, διαθέτει τμηματικά ακίνητα που προέρχονται από τα υπό εκκαθάριση πιστωτικά ιδρύματα, έχει απευθύνει πρόσκληση σε ενδιαφερομένους για την υποβολή προσφοράς μέσα στον Απρίλιο (α’ φάση, με τη β’ φάση να ακολουθεί). Η αντικειμενική αξία προσεγγίζει τα 10 εκατ. ευρώ, ενώ προσπάθεια πώλησης είχε γίνει και στο πρόσφατο παρελθόν. Το ξενοδοχειακό συγκρότημα, με τα 294 δωμάτια είναι συνολικού εμβαδού 14.000 τ.μ. και περιλαμβάνει και 4 μεζονέτες σε 25 στρέμματα, σε παραθαλάσσια περιοχή, που συνορεύει με δασική έκταση.

-Η δουλειά δεν είναι ντροπή. Ακόμη κι αν είσαι CEO. Αλλωστε, στις δύσκολες ώρες κάνει ο καθένας ό,τι μπορεί: Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της MLS, αναλαμβάνει και τη θέση του investor relations (IR), καθώς ο προηγούμενος δεν έμεινε στη θέση ούτε χρόνο. Πολύ βολικό για τον Γιάννη Καματάκη, για να μην πληρώνει και πολλά σε μισθούς. Αλήθεια, εκείνες οι οικονομικές καταστάσεις του 2019, για τις οποίες η εταιρία είχε απαντήσει στις 29 Ιανουαρίου – σε σχετικό ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς – πως «επιδιώκουμε το συντομότερο δυνατό, και σε κάθε περίπτωση μέσα στον επόμενο μήνα (δηλαδή, τον Φεβρουάριο), να έχουν δημοσιευτεί», τι γίνονται, άραγε;

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Δημοφιλή