Πέφτουν υπογραφές, τουρκικά φέσια, δεκαχίλιαρα στην Πάρο, αλλάζουν πακέτα μετοχών και τα self test της Siemens ///


 

-Χαίρετε και χρόνια πολλά για χθες, ημέρα εθνικής παλιγγενεσίας, ό,τι και να ‘ναι, έστω και μέσα στην πανδημία, ήταν μια ημέρα ανάσας, αλλάξαμε λίγο εικόνες. Είδαμε και ολίγον από ‘’The Crown’’ με τον Κάρολο να δακρύζει, ειδικά όταν του έδειξαν φωτογραφίες στο Προεδρικό Μέγαρο από τον πατέρα του ντυμένο τσολιαδάκι. Κατά τα άλλα, συγκρατώ τη φωτογραφία από το επίσημο γεύμα στην Προεδρία της Δημοκρατίας, προς τιμήν των ηγετών, όπου καθόταν ο Τσίπρας αντικριστά στον Πικραμμένο τον οποίο δυο χρόνια πριν -με την αρωγή του Μίμη-…πήγαν να τον βγάλουν κλέφτη. Έχει η ζωή γυρίσματα, γι’ αυτό πρέπει κανείς να είναι προσεκτικός πάντα, ιδίως στην πολιτική, όταν ανοίγει το στόμα του ή… πατάει το κουμπί για να καταστρέψει κάποιον. Όπως «το λύσσαξαν» στον ΣΥΡΙΖΑ όλη μέρα χτες οι ίδιοι περί Siemens, ότι δηλαδή τα self test για τον κορωνοϊό που θα προσφέρει δωρεάν η κυβέρνηση θα τα προμηθευτούν από τη γνωστή γερμανική εταιρεία με το (επίσης γνωστό) παρελθόν στην Ελλάδα. Αμ δε, τους άφησαν οι πονηροί στο Μ.Μ. να βράσουν στο ζουμί τους και εντός της ημέρας ή αύριο θα ανακοινώσουν… ό,τι άλλο εκτός από Siemens ως μάρκα που θα προμηθευτούν self test. «Αντιπολίτευση αούα» λέγεται αυτό και να με συγχωρείτε, εξού και τα πενιχρά αποτελέσματα στις δημοσκοπήσεις.

-Tης παλιγγενεσίας όμως θα γίνει και στην Εθνική Τράπεζα, όπου μετά από πονοκεφάλους, ζαλάδες και δεύτερες σκέψεις, το πήραν (επιτέλους) απόφαση και πουλάνε την Εθνική Ασφαλιστική. Το «επιτέλους» πάει στο γεγονός ότι ανέλαβαν την υποχρέωση πώλησης το 2015 (συνδικαλιστές και εργαζόμενοι που αντιδρούν μπορούν να στείλουν λουλούδια στην Κουμουνδούρου) και από τις αρχές του 2017 τρέχουν διαγωνισμοί πώλησης της Ασφαλιστικής που κόντεψαν να μας πείσουν ότι οι σύμβουλοι της πώλησης, Goldman Sachs και Morgan Stanley, είναι παντελώς ανίκανοι. Λοιπόν, οι πληροφορίες της στήλης είναι ότι την Τετάρτη συνεδρίασε το Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ και έδωσε το «πράσινο φως». Στη συνέχεια ακολούθησε νυκτερινό (αυτά κάνει το ΖΟΟΜ) Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας. Κατόπιν αυτών, όλα σήμερα είναι έτοιμα και προγραμματισμένα ώστε να επισημοποιηθεί η απόφαση του ΔΣ για την πώληση του 90% και να υπογραφεί με το CVC η συμφωνία. Προσέξτε όμως, γιατί (σχεδόν) τελειώσαμε: Η Εθνική Τράπεζα στη συνέχεια θα συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση (κάπου στο δεύτερο δεκαπενθήμερο Απριλίου) η οποία και θα επικυρώσει την πώληση. (Πρακτική ασφαλής που κατοχυρώνει τη διοίκηση έναντι μελλοντικών προβλημάτων σε περιπτώσεις πώλησης περιουσιακών στοιχείων, την οποία π.χ. αξιοποίησε κατά κόρον η ΜΙG). Εννοείται, φυσικά, ότι σχετική ρήτρα θα περιλαμβάνεται στο σημερινό συμφωνητικό πώλησης. Η Εθνική διατηρεί στον έλεγχό της το 10% της Ασφαλιστικής και συνάπτει μακρόχρονη συμφωνία συνεργασίας στο bankassurance. Τα περί τιμήματος δεν θέλω να τα συζητήσουμε σήμερα, γιατί πάνω από όλα είμαι άνθρωπος και όπως, τραγουδούσε ο Τόλης, είναι μια ώρα δύσκολη του χωρισμού ή ώρα…

-Σε αγώνα ανώμαλου δρόμου εξελίχθηκε για τη Fourlis η επένδυση (εδώ και μια δεκαετία) στην Τουρκία με την Intersport και τα Althelet’s Foot. Η κατάσταση είναι ζόρικη για την εταιρία λόγω της διαρκούς υποτίμησης της λίρας και της επιδείνωσης των συνθηκών της τουρκικής οικονομίας που πλήττουν την κατανάλωση. Το αποτέλεσμα είναι η τουρκική θυγατρική του ομίλου Fourlis να είναι εδώ και μια τριετία στο «κόκκινο» και να χρειάζεται κεφαλαιακές ενέσεις. Το 2020 έκλεισαν πέντε καταστήματα Intersport και η διοίκηση ανέφερε στους αναλυτές ότι το 2021 εξετάζει να κλείσουν άλλα πέντε. Η Fourlis παλεύει να ελέγξει τις ζημιές και σχεδιάζει να δώσει βάρος στο e-commerce και για αυτό ετοιμάζει μεγάλη επένδυση για τεράστιο logistics center.

-Από χωρίου εις χωρίον (κυρίως της Βορείου Ελλάδος) κινείται το τελευταίο διάστημα ο πρώην CEO της ΕΤΕ και νυν επικεφαλής του EOS Capital, Απόστολος Ταμβακάκης όπου επισκέπτεται διάφορες παραγωγικές μονάδες. Τα αποτελέσματα της τουρνέ ανά την Ελλάδα θα τα μάθουμε σύντομα γιατί ετοιμάζεται μπαράζ νέων επενδύσεων του EOS, κυρίως στον κλάδο των τροφίμων. Στην αγορά κυκλοφορεί μάλιστα ότι με το επικείμενο επενδυτικό μπαράζ ο Ταμβακάκης σχεδόν εξαντλεί τα διαθέσιμα κεφάλαια και για αυτό σχεδιάζει ήδη νέο μεγαλύτερο (150 εκατ. είναι το υφιστάμενο) fund.

-Κάτι λιγότερο από 10 χιλιάρικα τον μήνα -κατ΄ ελάχιστον- ζητεί η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας για την εκμίσθωση εξωτερικού χώρου κυλικείου με τραπεζοκαθίσματα για τρία χρόνια στον κρατικό αερολιμένα Πάρου, ένα από τα νησιωτικά αεροδρόμια με τη μεγαλύτερη αύξηση την περίοδο προ πανδημίας 2016- 2019 (το 2020 δεν μετράει, λόγω της κατάρρευσης των αερομεταφορών). Ενδεικτικά σε σχέση με το 2016 αφίξεις και αναχωρήσεις στο αεροδρόμιο σχεδόν τριπλασιάστηκαν, ενώ και μετά την πανδημία το νησί αναμένεται και πάλι να… απογειωθεί αν κρίνει κανείς από τις νέες επενδύσεις στο αεροδρόμιο, αλλά και τα ξενοδοχεία 5 αστέρων (Summer Senses, Cosme κ.ά.). Να θυμίσουμε εδώ ότι τον περασμένο Νοέμβριο το υπουργείο Υποδομών εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους 43 εκατ. ευρώ για τα έργα στο αεροδρόμιο της Πάρου (νέο τέρμιναλ, επέκταση χώρων στάθμευσης αεροσκαφών κ.ά.).

-Αν φαντάζεστε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας απαρτίζεται μόνο από «σκληρούς τεχνοκράτες» και δη Έλληνες κάνετε λάθος. Γιατί από τα τέλη Φεβρουαρίου και έπειτα, μέλος του είναι και μια κυρία, ονόματι Dariga Sambayeva. Η συγκεκριμένη κυρία, που κατάγεται από το μακρινό Καζακστάν, αλλά διαμένει στο Λονδίνο (απόφοιτος, άλλωστε, του London Business School), είναι Αναπληρωτής Διευθύντρια στον Όμιλο Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ), με πάνω από 15 χρόνια εμπειρίας σε σημαντικές επενδύσεις στην Ευρώπη. Κατά τη διάρκεια της καριέρας της στην ΕΤΑΑ η Dariga έχει δομήσει, διαπραγματευτεί και εφαρμόσει ένα ευρύ φάσμα έργων χρέους και ιδίων κεφαλαίων σε τράπεζες, εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και χρηματιστήρια σε όλη την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, στη Ρωσία, στην Τουρκία και αλλού. Σύμφωνα με το ομολογουμένως πλούσιο βιογραφικό της, διαχειρίζεται περίπλοκες επενδύσεις σε μετοχές και εμπορεύματα, σε διάφορα χρηματιστήρια όπως της Μόσχας, του Ζάγκρεμπ και το Borsa Istanbul. Προς το παρόν, ηγείται του σχεδιασμού στρατηγικής και υλοποίησης τόσο στην ανάπτυξη της υποδομής κεφαλαιαγορών όσο και στη δομημένη χρηματοδότηση (προϊόντα προερχόμενα από τιτλοποίηση και εγγυημένα ομόλογα) για τράπεζες και εταιρείες. Κάπως έτσι προφανώς βρέθηκε και στο ΕΧΕ…

-Θα χρειαστώ μια-δυο ημέρες ακόμη να διασταυρώσω τις πληροφορίες (αντίθετα από την περιρρέουσα αίσθηση δεν κατέχω και την ολλανδική – που έλεγαν και οι παλιότεροι) πριν σας τα μεταφέρω, αλλά νομίζω ότι το ματς στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ μεταξύ Ολλανδού – Μπακοκαϋμενάκηδων κρίθηκε ήδη.

-Εγώ το άκουσα με χαρά (φίλος είναι) αλλά το μεταφέρω με επιφύλαξη γιατί του αρέσει να περνάει απαρατήρητος κι επιπλέον είναι και παρεξηγησιάρης. Το πρόσφατο πακέτο μετοχών της Jumbo που πούλησε ο Απόστολος Βακάκης (κι έκτοτε όλη η αγορά προσπαθεί να καταλάβει γιατί ο επιχειρηματίας πουλάει τώρα που υποτίθεται ότι η αγορά πάει να ανοίξει) προφανώς και το θυμάστε. Συζητώντας λοιπόν γιατί ο Βακάκης πουλάει τις μετοχές του, πληροφορήθηκα ότι το συγκεκριμένο πακέτο πήγε από τη Citi στη Eurobank Χρηματιστηριακή, επειδή -όπως πιστεύουν στην αγορά- πίσω από την κίνηση ήταν ο Βίκτωρ Ασσέρ, παλιός γνώριμος της αγοράς από τις ημέρες της ΤELESIS και μετέπειτα επικεφαλής της Eurobank Χρηματιστηριακή.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Απόρρητο Απόρρητο