-Χαίρετε, φαίνεται πλέον ότι τα καλοκαίρια μας θα γίνονται πολύ πιο δύσκολα από τις φωτιές και τους παρατεταμένους καύσωνες και η αντιμετώπιση της πολιτικής προστασίας μια εξαιρετικά σύνθετη υπόθεση. Δεν γνωρίζω λεπτομέρειες, ούτε άκουσα ακραίες θεωρίες για τη Ρόδο, αλλά το ξεκάθαρο είναι ότι έγιναν δεκάδες εκκενώσεις περιοχών και μετακινήσεις χιλιάδων ανθρώπων, χωρίς να ανοίξει μύτη. Λάβετε υπόψη ότι σε χώρες όπως είναι η Αγγλία δεν υπάρχει ούτε καν το 112, το οποίο δοκιμάζεται εκεί αυτήν την περίοδο. Το βέβαιο είναι ότι ξεκίνησε μια πολύ δύσκολη εβδομάδα, με καύσωνα και ισχυρούς βοριάδες.

Πρόστιμα-Σκρέκας

-Εβδομάδα προστίμων ξεκινά από σήμερα - αύριο στην αγορά -με εξαψήφια νούμερα, παρακαλώ- από τον αρμόδιο υπουργό Σκρέκα. Η αρχή θα γίνει με τις πλασματικές εκπτώσεις στα ηλεκτρικά είδη που εκεί βέβαια όσοι το κάνουν… το έχουν παρακάνει, με απλά λόγια κοροϊδεύουν τον κόσμο με τις δήθεν προσφορές.

Πρόστιμα και στα τρόφιμα-σχολικά-παιχνίδια

-Ευθύς αμέσως, σε 15 ημέρες οι έλεγχοι θα πάνε στα περιθώρια κέρδους των εταιρειών τροφίμων και λοιπών εταιρειών, εισαγωγικών και εγχώριων, σχολικά, παιχνίδια κ.λπ. Υπενθυμίζω ότι υπάρχει πλαφόν στο κέρδος με βάση τον νόμο που επεκτάθηκε έως τέλος έτους. Τα είπαμε, τα γράψαμε, στα τρόφιμα γίνεται όργιο κερδοσκοπίας, ώρα να κινηθεί δραστικά η κυβέρνηση.

ΣΥΡΙΖΑ

Κινητικότητα βλέπω από τους υποψηφίους, βασικά από την Αχτσιόγλου και τον Παππά, συνεντεύξεις κ.λπ. Θέλω όμως να παρατηρήσω το εξής: πώς είναι δυνατόν να μιλάς για άνοιγμα στην κοινωνία και αλλαγή πλεύσης και να κατεβάζεις αυτήν την τραγική τροπολογία για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού; Αδιανόητο να προτείνεις να ψηφίζουν όσοι είναι στους εκλογικούς καταλόγους, αλλά να μην προσμετρώνται στο αποτέλεσμα των εκλογών! Ποιος το σκέφτηκε, ρε συντρόφια, εσείς πιστεύετε ότι θα υπάρξει ένας μη Συριζαίος που να πει ότι «τώρα θα πάω με την Έφη ή τον Νίκο», ας πούμε, «γιατί… εκσυγχρονίζουν το κόμμα»; Στη θέση τους θα άλλαζα αμέσως γραμμή αφού (θεωρώ ότι) αποτελεί τρομερή δυσφήμηση για μια υποτιθέμενη νέα αρχή. Πιο… 3% πεθαίνεις!

Ρόδος: Προβλήματα στον τουρισμό - Σε επιφυλακή οι αεροπορικές

-Επανέρχομαι στην καταστροφική πυρκαγιά στη Ρόδο, που δυστυχώς είναι το θέμα της ημέρας, για να πω ότι φυσικά και η πρώτη προτεραιότητα τώρα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, ωστόσο η λαίλαπα της φωτιάς προκαλεί και σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις που φυσικά δεν μπορούν να εκτιμηθούν τώρα. Από ένα πρώτο ρεπορτάζ λοιπόν, οι ξενοδόχοι λένε ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και θα συνεχίσουν να είναι για τις επόμενες αμέσως μέρες. Η σεζόν, τουλάχιστον έως τα τέλη Αυγούστου για το μισό νησί, προφανώς χάνεται αν και τώρα όλες οι προσπάθειες εστιάζουν στο να απομακρυνθούν οι τουρίστες. Από τις αεροπορικές εταιρίες λένε επίσης ότι είναι σε ετοιμότητα για την επιστροφή των τουριστών, αλλά επειδή αυτό πρέπει να γίνει συγκεκριμένα προς τις χώρες τους, θα χρειαστεί συντονισμός από την Πολιτική Προστασία.

Η ρευστότητα των τραπεζών ανησυχεί την ΕΚΤ

-Και μέσα στον καύσωνα του Σ/Κ, η στήλη -διαβάζοντας τις δηλώσεις του επικεφαλής του SSM, Αντρε Ενρία- πάγωσε. Στο τέλος αυτής της εβδομάδας περιμένουμε τα αποτελέσματα των stress tests στις 57 μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρωζώνης. Κι ενώ η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει και προφανώς οι τραπεζικοί επόπτες έχουν τουλάχιστον μια πρώτη εικόνα για τα αποτελέσματα, ο Α. Ενρία μας ενημέρωσε, μέσω συνέντευξής του στη Milano Finanza, ότι από τον Σεπτέμβριο η ενημέρωση της ΕΚΤ με κατάθεση στον επόπτη των στοιχείων ρευστότητας των τραπεζών, δεν θα γίνεται σε μηνιαία βάση (όπως σήμερα) αλλά σε εβδομαδιαία. Μπορεί να είναι μια εποπτική απόφαση που επιβάλλουν οι ιδιαίτερες οικονομικές συνθήκες, αλλά το "ενώ σας παρακολουθώ κάθε μήνα, τώρα θέλω κάθε εβδομάδα", επιδέχεται και την ερμηνεία πως «θέλω να έχω στενότερη παρακολούθηση και πιο άμεση εικόνα, γιατί κάποια στοιχεία με ανησυχούν». Φυσικά ο επόπτης πρόσθεσε πως οι τράπεζες είναι τώρα ισχυρότερες από ό,τι στο παρελθόν, αλλά οι αγορές είναι σε «ευαίσθητη φάση» λόγω Ουκρανίας, επιτοκίων και πληθωρισμού.

Τράπεζες και μόδα

-Με την ευκαιρία σημειώστε για τις τράπεζες και την επικείμενη αποεπένδυση του ΤΧΣ, ότι από πολιτικής πλευράς στο Μ.Μ υπάρχει σαφής προτίμηση σε μοντέλα που επιτρέπουν σε ιδιώτες μικρο-επενδυτές να συμμετάσχουν στη διαδικασία αποεπένδυσης του Δημοσίου αγοράζοντας μετοχές. Με άλλα λόγια, το μοντέλο που εφαρμόστηκε στην ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς δεν είναι στη μόδα.

Γκριμάλντι και Ηλιόπουλος τα δίνουν όλα για να χαλάσουν τον γάμο ΑΝΕΚ-Αttica

-Σήμερα Δευτέρα συνεδριάζει και πάλι η Επιτροπή Ανταγωνισμού προκειμένου να εξετάσει τη συγχώνευση ΑΝΕΚ-Αttica Group. Για αυτό και την Παρασκευή παρενέβη ο Εμ. Γκριμάλντι με επιστολή του προς την Επιτροπή, όπου και δεσμεύτηκε πως αν ναυαγήσει η συγχώνευση ΑΝΕΚ-Αttica, θα δρομολογήσει άμεσα πλοία του στις γραμμές Κρήτης και Αδριατικής ώστε να μην υπάρξουν κενά στα δρομολόγια και δημιουργηθούν προβλήματα στο μεταφορικό έργο, ενώ ταυτόχρονα είπε ότι θα προσλάβει και το προσωπικό της ΑΝΕΚ. Δηλαδή ο Γκριμάλντι, σε ελεύθερη μετάφραση, λέει «αν, παιδιά, κλείσετε την ΑΝΕΚ (δηλαδή, απορρίψετε τη συγχώνευση) θα φροντίσω να μη διαταραχθεί η συγκοινωνία και να μη δημιουργηθούν κοινωνικά προβλήματα». Επιπλέον ο Γκριμάλντι είχε προτείνει την αγορά του πλοίου ΕΛΥΡΟΣ της ΑΝΕΚ και παράλληλα ο Μ. Ηλιόπουλος, με τις προτάσεις εξαγοράς της ΑΝΕΚ, προσπαθεί να αποδομήσει το επιχείρημα ότι η ΑΝΕΚ είναι χρεοκοπημένη υπό κατάρρευση εταιρία. Οπως καταλαβαίνετε, Γκριμάλντι και Ηλιόπουλος τα δίνουν όλα για να χαλάσουν τον γάμο, καθώς μετά τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού περιμένουμε στις 4 Αυγούστου την τελική απόφαση της Επιτροπής.

Πώς "ξεκλείδωσε" το Ελ. Βενιζέλος

-Εχουμε νεότερα για την εισαγωγή του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος στο ΧΑ. Το ΤΑΙΠΕΔ προχώρησε τη διαδικασία και συμφωνήθηκε το MoU μεταξύ των υφιστάμενων μετόχων, ενώ αναμένεται συντόμως και σχετική τροπολογία στη Βουλή που ρυθμίζει θέματα της σύμβασης παραχώρησης. Καναδοί και όμιλος Κοπελούζου ζητούσαν παράταση της σύμβασης κατά 10 χρόνια, αίτημα που δεν έγινε αποδεκτό, αφενός επειδή δεν μπορούσε να ικανοποιηθεί χωρίς διαγωνισμό και αφετέρου γιατί ήταν ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία. Ο σκόπελος ξεπεράστηκε και ο συμβιβασμός επιτεύχθηκε με υιοθέτηση ρήτρας right to match, εφόσον τότε (όποτε κι αν γίνει) το επιτρέπει η ευρωπαική νομοθεσία. Δηλαδή, αν π.χ. έπειτα από 18-19 χρόνια (η παραχώρηση έχει διάρκεια ακόμη 23 χρόνια) γίνει ο διαγωνισμός για την επέκταση της παραχώρησης του αερολιμένα, οι υφιστάμενοι ιδιώτες μέτοχοι θα έχουν δικαίωμα να πάρουν και πάλι το Ελ. Βενιζέλος, δίνοντας τίμημα ίσο με την καλύτερη προσφορά που θα φέρει τότε ο διαγωνισμός. Οσον αφορά τον χρόνο εισαγωγής του Βενιζέλος στο ΧΑ, η ταχύτερη δυνατή περίοδος είναι όπως ακριβώς είπε ο Πρωθυπουργός: Α' εξάμηνο 2024.

Στο χρηματοκιβώτιο του ΤΑΙΠΕΔ τα μυστικά της Αττικής Οδού

-Στο χρηματοκιβώτιο του ΤΑΙΠΕΔ βρίσκονται ασφαλισμένες οι προσφορές που κατατέθηκαν για την παραχώρηση της Αττικής Οδού. Στο ένα ράφι είναι τοποθετημένες (σε σφραγισμένους φακέλους) οι προσφορές και στο άλλο ράφι βρίσκεται η αποτίμηση της παραχώρησης όπως την προσδιόρισε εξειδικευμένη αυστραλιανή εταιρία. Αυτός είναι και ο "μπούσουλας" που θα χρησιμοποιήσει η διοίκηση του Ταμείου για να διαμορφώσει άποψη για τις προσφορές των έξι ενδιαφερόμενων. Ο έτερος φάκελος της προσφοράς, αυτός που περιέχει τα υπόλοιπα νομιμοποιητικά έγγραφα, αποσφραγίστηκε ενώπιον εκπροσώπων των υποψηφίων την περασμένη Πέμπτη χωρίς προβλήματα. Το περιεχόμενο εξετάζεται τώρα από νομικούς και άλλα στελέχη του Ταμείου για να πιστοποιηθεί ότι δεν λείπουν π.χ. σφραγίδες, εγκρίσεις, επικυρώσεις κ.λπ. Αν διαπιστωθούν τυπικού χαρακτήρα ελλείψεις, θα δοθεί μια περίοδος π.χ. 10 ημερών να διευθετηθούν. Στη συνέχεια, το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ εγκρίνει τον κατάλογο των υποψηφίων και τρέχει από τον νόμο προθεσμία 10 ημερών για τυχόν ενστάσεις. Στη συνέχεια, κι όταν έχουμε τον κατάλογο των επιλέξιμων επενδυτών, καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν εγγυητικές επιστολές και ανοίγουν οι οικονομικές προσφορές.

Οι Ισπανοί που ήρθαν για να μείνουν (και ψάχνουν για Έλληνα partner)

-Ως τότε δεν μπορούμε να έχουμε εικόνα ποιου σχήματος η προσφορά είναι η υψηλότερη. Μια πρώτη εικόνα θα την αποκτήσουν οι διαγωνιζόμενοι πιθανότατα όταν εκδοθούν οι εγγυητικές επιστολές. Ναι, ξέρω, αυτές οι πληροφορίες ποτέ δεν διαρρέουν, αλλά κατά περίεργο τρόπο, όταν ο επιχειρηματικός ανταγωνισμός χτυπά κόκκινο, όλο και κάτι κυκλοφορεί. Μέχρι λοιπόν να ανοίξουν επισήμως τα χαρτιά τους και μάθουμε ποιος θα είναι το νέο αφεντικό της παραχώρησης, όλα παίζουν. Με την ευκαιρία, σημειώστε ότι οι Ισπανοί της Abertis φαίνεται πως έχουν μεγάλα σχέδια για την Ελλάδα. Στην Αbertis, βασικός της μέτοχος είναι η Μundys, (όμιλος με σημαντικούς μετόχους την Blackrock και την οικογένεια Benetton) και αντιμετωπίζουν την Αττική Οδό ως σημαντική για αυτούς δουλειά, όπως τουλάχιστον κατάλαβαν οι τράπεζες που συνεργάζονται μαζί τους. Βέβαια, το ενδιαφέρον αυτό μένει να επιβεβαιωθεί και από το ύψος της προσφοράς. Η Μundys σημειώστε πως ενδιαφέρεται και για αεροδρόμια στην Ελλάδα -ακόμη και για το Ελ. Βενιζέλος- καθώς διαχειρίζεται το Fiumicino στη Ρώμη, τα αεροδρόμια σε Νίκαια, Κάννες κ.ά. Με δυο λόγια, οι Ισπανοί ήρθαν για να μείνουν στην Ελλάδα και μεταξύ άλλων ενδιαφέρονται και για Έλληνα partner.

Και η Ηines θέλει το κτίριο Μποδοσάκη στην Αμαλίας

-Γράφαμε τις προάλλες για το κτίριο Μποδοσάκη στη Βασ. Αμαλίας, που σήμερα φιλοξενεί τα κεντρικά της Εurobank και τον σχετικό διαγωνισμό για την αξιοποίησή του, ο οποίος συγκέντρωσε ισχυρό ενδιαφέρον με μεγάλα ονόματα να δίνουν το «παρών» στο πρώτο στάδιο της διαδικασίας, όπως ο όμιλος Λασκαρίδη, η Grivalia Ηospitality, ο Σπύρος Διβάνης. Οι πληροφορίες βγαίνουν με δυσκολία, αλλά στον κατάλογο μπορείτε να προσθέσετε και την αμερικανική Hines, γνωστή στη χώρα μας από το Grand Hyatt στη Συγγρού, τα ξενοδοχεία που αγόρασε στην Κρήτη, το οικιστικό project στη Βούλα κ.ά.

Στην Μπλε Κέδρος "πάνε ταμείο"

-Στην πιο κρίσιμη φάση της πορείας της, δεδομένων των εξελίξεων γύρω από το ξενοδοχείο Coco-MatBC στην περιοχή της Ακρόπολης, συνέρχεται αύριο Τρίτη 25 Ιουλίου η Γενική Συνέλευση της Μπλε Κέδρος. Μάλιστα, τώρα που φαίνεται να έχουμε ξεπεράσει τον φόβο της πανδημίας, η Γενική Συνέλευση της ΑΕΕΑΠ των αδελφών Ευμορφίδη «θα διεξαχθεί με φυσική παρουσία των μετόχων στην έδρα της Εταιρείας στην Κηφισιά Αττικής, επί της Παλαιάς Τατοΐου αριθ. 4», όπως αναφέρεται στη σχετική πρόσκληση. Τώρα, για να πάμε στην ουσία, εκτός από τα κλασικά θέματα της ημερήσιας διάταξης, δηλαδή την έγκριση των χρηματοοικονομικών καταστάσεων της χρήσης 2022 και τα συναφή, προβλέπεται η απόφαση για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά το ποσό των 4.320.000 ευρώ. Προσέξτε όμως, αυτή θα γίνει «με ισόποση κεφαλαιοποίηση από τον λογαριασμό «διαφορά από έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο», με αντίστοιχη αύξηση της ονομαστικής αξίας κάθε μετοχής κατά το ποσό των δέκα λεπτών (0,10€), από ένα ευρώ (1,00€) σε ένα ευρώ και δέκα λεπτά (1,10€) και ταυτόχρονη ισόποση μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, σύμφωνα με το άρθρο 30 του ν.4548/2018, κατά το συνολικό ποσό 4.320.000 ευρώ, με μείωση της ονομαστικής αξίας κάθε μετοχής κατά το ποσό των δέκα λεπτών (0,10€) από ένα ευρώ και δέκα λεπτά (1,10€) σε ένα ευρώ (1,00€) και επιστροφή κεφαλαίου σε μετρητά στους μετόχους κατά το λόγο συμμετοχής τους στο μετοχικό κεφάλαιο». Τώρα, τι σημαίνει το παραπάνω… περίπλοκο σχήμα; Ότι μη περιλαμβανομένων των 1.900.053 ίδιων μετοχών που κατέχει σήμερα η εταιρεία, ως προς τις οποίες το ποσό της επιστροφής ύψους 190.005,3 ευρώ σχηματίζει ειδικό αποθεματικό, η επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους ανέρχεται σε 4.129.994,7 ευρώ, συνολικά ήτοι 0,10 ευρώ ανά μετοχή (πριν από την αφαίρεση τυχόν φορολογικής επιβάρυνσης, εάν υφίσταται). Έτσι, «ακολούθως της ως άνω αύξησης και επακόλουθης μείωσης μετοχικού κεφαλαίου, το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας παραμένει αμετάβλητο και ανέρχεται στο ποσό των 43.200.000 ευρώ, διαιρούμενο συνολικά σε 43.200.000 κοινές μετά ψήφου μετοχές, ονομαστικής αξίας ενός ευρώ εκάστης». Με απλά λόγια μέσω της… αυξομείωσης του μετοχικού κεφαλαίου θα εισπραχθούν από τους μετόχους 4,13 εκατ. ευρώ. Κι όταν λέμε τους μετόχους, εννοούμε κατά κύριο λόγο τους αδελφούς Ευμορφίδη, αφού ελέγχουν το 77,71% (39,46% ο Πωλ Ευμορφίδης και 38,25% ο Μιχάλης Ευμορφίδης, που είναι και Πρόεδρος της Μπλε Κέδρος).

Το Χρηματιστήριο της Αθήνας και το σενάριο για τη Scope

-Οι ρυθμοί ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας είναι σαφώς ανώτεροι του μέσου ευρωπαϊκού όρου. Τα δημοσιονομικά στοιχεία αναδεικνύουν υγεία και σταθερότητα. Η κερδοφορία των εισηγμένων κινείται ανοδικά. Σήμερα, η μικρή εταιρεία πληροφορικής Entersoft ανακοινώνει αύξηση λειτουργικής κερδοφορίας της τάξης του 30%. Την Πέμπτη, στους ίδιους ρυθμούς αύξησης κερδών θα κινηθεί η Mytilineos, ενώ ο ΤΙΤΑΝ θα ανακοινώσει θεαματική αύξηση των περιθωρίων κέρδους και βελτίωση της λειτουργικής κερδοφορίας κατά 60%. Από 31 Ιουλίου μέχρι 9 Αυγούστου, δημοσιεύουν αποτελέσματα οι τράπεζες, χωρίς να περιμένουμε δυσάρεστες εκπλήξεις από τα stress tests. Όλα αυτά θα βρουν το ταίρι τους, αν την Πέμπτη ακούσουμε την Κριστίν Λαγκάρντ να ανακοινώνει ότι ο γερμανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Scope Ratings πληροί τα κριτήρια και στο εξής περιλαμβάνεται στους επίσημους οίκους που λαμβάνονται υπόψη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αν η Λαγκάρντ δώσει το «πράσινο φως» στη Scope, τότε είναι αρκετά πιθανό η πολυαναμενόμενη ανακοίνωση για την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα να μας έρθει νωρίτερα, από τη Scope, στις 4 Αυγούστου.

Η ευχάριστη έκπληξη με τα δημόσια έσοδα

-Αξιόπιστες πληροφορίες αναφέρουν ότι στον τομέα των Δημοσίων Εσόδων τα στοιχεία είναι εκπληκτικά καλά. Στο πρώτο εξάμηνο του 2023 τα δημόσια έσοδα ξεπέρασαν τα αντίστοιχα περυσινά κατά 2,171 δισ. ευρώ. Το φαινόμενο δεν είναι συγκυριακό, αφού σταθερά ανοδική εμφανίζεται η πορεία των εσόδων κάθε μήνα. Ούτε οφείλεται μόνον στον πληθωρισμό, γιατί φέτος -σε σχέση με πέρυσι- ο πληθωρισμός βαίνει μειούμενος. Αν όμως συνεχιστεί αυτή η εξαιρετικά καλή πορεία των δημοσίων εισπράξεων, τότε το «περίσσευμα» του Προϋπολογισμού στο τέλος του έτους θα είναι ικανό για μια σειρά θεαματικών κοινωνικών παρεμβάσεων, όπως μας έχει συνηθίσει τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση.

Μα, πού να δω με αυτά τα γυαλιά;

-Στο εξωτερικό, Ευρώπη και Αμερική, η αγορά κοχλάζει και οι Επιτροπές Ανταγωνισμού επιβάλλουν πρόστιμα. Το Bloomberg αποκαλύπτει ότι στις ΗΠΑ η EssilorLuxottica SA έχει στήσει καρτέλ στα γυαλιά Ray-Ban και Oakley, με διόγκωση τιμών έως 1.000%. Από το Παρίσι, η EssilorLuxottica SA, η μεγαλύτερη εταιρεία γυαλιών στον κόσμο, που φέρεται να είναι ο «εμπνευστής και ο κύριος εκτελεστής» του καρτέλ στην αγορά των ΗΠΑ, κάνοντας παράνομες συμφωνίες μεταξύ άλλων με τις Frames for America Inc. και For Eyes Optical Co. Μία ακόμη μήνυση με βάση την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία κατατέθηκε την Παρασκευή στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο. Η κατηγορία είναι ότι η θυγατρική της EssilorLuxottica, η EyeMed, έχει συνάψει παράνομες συμφωνίες που πλήττουν τον ανταγωνισμό με χιλιάδες παρόχους οφθαλμικής φροντίδας και «ωθεί εκατομμύρια καταναλωτές να αγοράσουν τα υπερτιμημένα γυαλιά του ομίλου». Περίπου 20 άλλοι κατασκευαστές γυαλιών πολυτελείας κατονομάζονται επίσης ως εναγόμενοι. Εδώ στην Ελλάδα, η αγορά χονδρικής επώνυμων γυαλιών ηλίου ανέρχεται σε 48 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτά, τα 25 εκατ. ευρώ ανήκουν στην EssilorLuxottica SA η οποία επίσης ελέγχει το 75% της αγοράς οφθαλμικών φακών και γυαλιών οράσεως. Έξω μιλούν για καρτέλ. Εδώ; Αγάπη μόνο;