Οι πονοκέφαλοι του Μ.Μ., το «αίμα» της Φουτζέιρα και το χρυσό ακίνητο της Ακαδημίας Αθηνών ///


 

 

Χαίρετε! Καλή σεζόν να έχουμε, επιστρέψαμε δριμύτεροι από τις διακοπές μας, πήγαμε και ήρθαμε και ο… μαύρος ο πρωθυπουργός, εκεί. Μεταξύ Μεγάρου και κέντρου επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής την έβγαλε, μαζί με τον Δημητριάδη. Αντιθέτως, στο υπόλοιπο γραφείο του, μαζί και τους υπουργούς του, τους άφησε και πήγαν ολιγοήμερες διακοπές αλλά μη φανταστείτε γι’ αυτή την εβδομάδα, μιλάμε σεμνά και ταπεινά που έλεγε και ο Καραμανλής ο Κώστας και, φυσικά, όλοι από Δευτέρα θα είναι πίσω. Τώρα που μιλάμε για υπουργούς, σε όλους έχει μείνει μια απορία, τι θα κάνει τελικά ο Μητσοτάκης με τον (κανονικό) ανασχηματισμό, ποτέ θα τον επιχειρήσει, τώρα ή τα Χριστούγεννα; Η λογική λέει ότι επειδή χρειάζεται αλλαγές θα το κάνει τώρα κοντά στη ΔΕΘ (αρχές Σεπτεμβρίου) οι πληροφορίες όμως «μιλάνε» για αρκετά αργότερα.

-Καλά, για τα επιχειρησιακά των πυρκαγιών ούτε συζήτηση, μόλις τελειώσει ο μήνας (αντιπυρική περίοδος) νομίζω δεν θα μείνει ούτε ρουθούνι στη θέση του. Κυκλοφορούν επίσης σενάρια και πληροφορίες για το κατά πόσο έχουν επηρεαστεί τα δημοσκοπικά νούμερα από τις φωτιές, γιατί ναι μεν δεν κάηκαν άνθρωποι, αλλά η αλήθεια είναι ότι συνταράχτηκε το σύμπαν από τα εκατοντάδες χιλιάδες καμένα στρέμματα και για καλό στην κοινή γνώμη δεν το λες. Η αλήθεια είναι ότι αρχικώς 3-4 μονάδες θα τις έχασε η κυβέρνηση, αλλά αυτό που λένε οι έμπειροι αναλυτές και δημοσκόποι είναι ότι θα ανακτηθεί σχετικά γρήγορα, σε αντίθεση με τα ποιοτικά στοιχεία των οποίων η ζημιά χρειάζεται δουλειά για να αναλυθεί. Άλλωστε, εκλογές δεν έχουμε και υπάρχει χρόνος βελτίωσης της κατάστασης, αρκεί τον χειμώνα να μην επαναληφθεί το δράμα, αυτή τη φορά με πλημμύρες, γιατί δυστυχώς μοιραία θα συμβούν μετά τόσο καμένο γύρω μας.

-Στο Μ.Μ. είδατε το νέο πρόσωπο, τον Οικονόμου, ο οποίος αρχίζει να δοκιμάζεται στην πράξη. Αξιοθαύμαστη η… αντοχή που επιδεικνύει η Αριστοτελία, στην οποία έπρεπε από καιρό να είχε μπει… μια τελεία. Έχει συμπάθειες, τι να κάνουμε, ανθρώπινα είναι αυτά στη ζωή. Να μου θυμηθείτε ότι το επόμενο ζήτημα που θα έχει να αντιμετωπίσει το Μ.Μ. είναι τα κρούσματα και η πίεση στις εντατικές, αφού τα 4.000 του Αυγούστου θα πάνε αβάδιστα στα 10.000 σε έναν μήνα και τότε θα δούμε τι θα γίνει και στα σχολεία. Και για να κλείσουμε τα πολιτικά (καιρό είχαμε να τα πούμε) στα συν της κυβέρνησης είναι ο τουρισμός ο οποίος «πάει σφαίρα» -ειδικά τον Αύγουστο- και θα συνεχίσει έτσι μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου, γιατί μετά ανοίγουν και τα σχολεία σε όλο τον κόσμο, αλλά μιλάμε για τριπλάσιο χρήμα από πέρυσι και το ίδιο με το 2019, τουλάχιστον γι’ αυτόν τον μήνα.

«Θα χυθεί αίμα» ήταν ο τίτλος της ταινίας του 2007 με πρωταγωνιστή τον Ντάνιελ Λούις που πραγματευόταν τις περιπέτειες ενός πετρελαιά στο Τέξας. Πετρελαιάδες και οι αποκαλούμενοι αετοί της Φουτζέιρα, οι θρυλικοί Μπακοκαϋμενάκηδες, οι οποίοι Αυγουστιάτικα σήκωσαν τα λάβαρα της επανάστασης στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ κατά του Ολλανδού. Το παιχνίδι που παίζεται (προς μεγάλη χαρά των υπολοίπων μετόχων) είναι ποιος θα αγοράσει περισσότερες μετοχές. Είναι σε εξέλιξη εδώ και ημέρες, με τις πληροφορίες να υπολογίζουν περίπου στο 40% το ολλανδικό στρατόπεδο και περίπου στο 30% τους Μπακοκαϋμενάκηδες, αν και χθες μια πηγή υποστήριζε ότι, αισίως, είναι ήδη στο 31%.

-Η στήλη προσπαθεί να μην υποκύπτει σε ρομαντισμούς και για αυτό πιστεύει ότι στις ενδοεταιρικές μετοχικές συγκρούσεις κερδίζει πάντα ο πλουσιότερος. Και στην περίπτωσή μας ο Ολλανδός είναι δισεκατομμυριούχος. Ωστόσο, οι Μπακοκαϋμενάκηδες σταμάτησαν τις αγορές με δόσεις (βλέπε πακέτο Farallon) και τώρα αγοράζουν μετρητοίς. Οπότε, εφόσον δείχνουν το χρώμα του χρήματος, το ματς παίζεται και περιμένουμε με αγωνία τι θα γίνει όταν το ποσοστό (ενός εκ των δύο) φτάσει το 33,3% και απαιτείται υποβολή δημόσιας πρότασης. Για αυτό σας λέω: Θα χυθεί αίμα.

-Οι αποτιμήσεις για ελληνικά deals στον ιδιωτικό τομέα το τελευταίο διάστημα έχουν ξεφύγει: 1,6 δισ. η Chipita, 1,4 δισ. η Pharmathen και 1 δισ. η Wind. Ειδικά για την περίπτωση της Wind, η αποτίμηση έχει καταπλήξει την αγορά καθώς δεν περίμενε κανείς να γίνει deal στο 1 δισ., ποσό το οποίο σε πρώτη ανάγνωση φαντάζει υπερβολικό. Το ερώτημα είναι τι ακριβώς έχουν στο μυαλό τους ΒC Partners – Ν. Σταθόπουλος και έδωσαν τόσα χρήματα; Σκοπεύουν μέσω ΝOVA και Wind να ταράξουν τα λιμνάζοντα νερά στη συγκεκριμένη αγορά κινητής, σταθερής, internet και τηλεόρασης, μια αγορά η οποία στη χώρα μας έχει έντονα ολιγοπωλιακά χαρακτηριστικά και κυριαρχούν Cosmote και Vodafone; Πάντως, η United διαθέτει τις απαραίτητες υποδομές, όπως και η BC Partners διαθέτει τα απαραίτητα κεφάλαια. Αν για να επιτευχθούν οι αποδόσεις που αναφέρονται στα φιλόδοξα business plan -οι οποίες δικαιολογούν αποτιμήσεις 1 δισ.- ζωηρέψει ο υποτονικός ανταγωνισμός στον κλάδο, μπορεί κάτι θετικό να προκύψει και για τους καταναλωτές.

Υ.Γ.: Η εισαγωγή της United στο Χρηματιστήριο με την ισχύ ενός περιφερειακού παίκτη στον ευρύτερο τομέα των τηλεπικοινωνιών προφανώς και είναι στο business plan, αλλά δεν αρκεί από μόνη της για να δικαιολογήσει τόσο υψηλές αποτιμήσεις.

Ακαδημία Αθηνών, εκτός από τα υψηλά πνευματικά της καθήκοντα, ασχολείται και με τα ταπεινά ζητήματα της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας της. Έτσι λοιπόν, με απόφαση που έλαβε η Γενική Διεύθυνση Πολεοδομίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στα τέλη Ιουλίου αποχαρακτηρίστηκε ακίνητο επί των οδών Ελευθερίας και Ναυαρίνου, στο Καλαμάκι, «φερόμενο ως ιδιοκτησία της Ακαδημίας Αθηνών ΝΠΔΔ», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, στο κείμενο της απόφασης, μήπως και μπερδευτεί κανείς ως προς την ταυτότητα του ιδιοκτήτη.

-Κατά την απόφαση, «για το εν λόγω κτίριο δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του άρθρου 6, παρ. 3.α, του Ν. 4067 (ΦΕΚ 79/A/2012), για τον χαρακτηρισμό του ως διατηρητέου». Κάτι που είναι αρκετό για να… ανοίξει κανείς σαμπάνιες, εάν αναλογιστούμε τι τραβάνε όσοι έχουν την ατυχία να κληρονομήσουν κάποιο «μνημείο» και θέλουν να το αξιοποιήσουν ή έστω να το ανακαινίσουν. Πρόκειται, πάντως, για οικόπεδο «γωνία», αρκετά μεγάλο, σε μια ιδιαίτερα ανερχόμενη περιοχή και υπό το πρίσμα αυτό το λες και «φιλέτο». Και μιλάμε για οικόπεδο, επειδή υπάρχει αίτημα για την κατεδάφιση του (εγκαταλελειμμένου) διώροφου κτιρίου που βρίσκεται εντός του οικοπέδου.

– Η στήλη άφησε σκόπιμα να περάσει λίγος χρόνος γιατί ορισμένες ειδήσεις, για να έχουν σημασία, χρειάζεται να είναι «μπαγιάτικες»: Ίσως θυμάστε το παιδί από τη Ναύπακτο που ενώ έχασε και τους δύο γονείς του από κορωνοϊό, έγραψε στις Πανελλήνιες πάνω από 18.000 μόρια. Λοιπόν, για το παιδί αυτό (που έχει άλλα τρία αδέλφια – όλοι φοιτητές) η Εurobank αποφάσισε τη συνολική διαγραφή των δανειακών απαιτήσεων που βάρυναν τους γονείς και την ακίνητη περιουσία τους, ενώ προσέφερε και δυνατότητα εργασίας στην τράπεζα.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.