-Χαίρετε, πήρε πάνω από μιάμιση ώρα χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο να καταλήξει στη νομοθετική ρύθμιση που προτείνει στη Βουλή η κυβέρνηση για να αποκλείσει τον Κασιδιάρη. Και αυτό για να μην έχουμε… κανένα δράμα στο Εκλογοδικείο τελευταία στιγμή και την απορρίψει, αλλά και για να… αποκλειστεί κανένας κλώνος - κόμμα του και να κατέβει αυτό στις εκλογές. Θα μου πείτε, πώς γίνεται να αποκλείσεις τους «κλώνους» δεν γνωρίζω, αλλά όντως μου φαίνεται δύσκολο.

Θα ήταν μέσα…

-Πάντως, από τις μετρήσεις που βλέπουν στο Μ.Μ., αν τον άφηναν τον Κασιδιάρη, μάλλον θα έμπαινε ανέτως στη Βουλή. Αν δει κανείς την τελική κατανομή στην έρευνα της Marc για τον ΑΝΤ1, η Ν.Δ. πάει για 36%, ο ΣΥΡΙΖΑ για 28%, η Αρχηγάρα για 12% (το ΠΑΣΟΚ είναι αυτό), 6% το ΚΚΕ, 4,5% ο Κεραλοιφής (Βελόπουλος) που… την ακούει από τον όμορο χώρο του Κασιδιάρη και κάτω από 3% ο Βαρούφας ο τρομερός που ποστάρει από το Μεξικό την επίσκεψή του σε μία Μεξικάνα δήμαρχο. «Και τι θα γίνει αν έρθουν έτσι τα αποτελέσματα την πρώτη Κυριακή;», ρώτησα τους εκλογολόγους του Μ.Μ. Αν έρθουν, έτσι μου είπαν, τότε τη δεύτερη Κυριακή η Ν.Δ. πάει για αυτοδυναμία, ο ΣΥΡΙΖΑ ανέτως πάνω από 30%, η αρχηγάρα… πιο χαμηλά, πιο χαμηλά και ο «κλώνος Κασιδιάρη» άγνωστος Χ. Γιατί εξαρτάται ποιο θα είναι και έπειτα τι συμφωνία θα έχει κάνει με τον ηγέτη Ηλία της Ακροδεξιάς. Γίνονται συμφωνίες από ποινικούς;

Η Οδύσσεια του Οδυσσέα…

-Τώρα που είπαμε για το ΠΑΣΟΚ, μαθαίνω ότι μεταξύ (δεκάδων) άλλων προβλημάτων που ανακύπτουν σχεδόν καθημερινά στα ψηφοδέλτια του κόμματος, προσφάτως υπάρχει ζήτημα και στην Αρκαδία. Η αρχηγάρα γλυκοκοιτάζει έναν ντόπιο παράγοντα, τον Βαγγέλη Γιαννακούρα που έχει πάει καλά και στις περιφερειακές εκλογές, για να τον κατεβάσει στα ψηφοδέλτια. Ελα όμως που εκεί, στην Αρκαδία, θα κατέβει για υποψήφιος και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος που – όπως και να το κάνουμε – υπήρξε στυλοβάτης του Ανδρουλάκη; Και εκεί βέβαια το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να πάρει δεύτερη έδρα. Λέτε να τον πουλήσει;

Το deal της ΤΕΝΕΡΓ

-Όσον αφορά το deal της ΤΕΝΕΡΓ οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, οι προθέσεις είναι και παραμένουν καλές, ωστόσο δεν παύει να είναι ένα απαιτητικό και δύσκολο deal που εξελίσσεται σε διαφορετικά στάδια, καθώς έχει μια σύνθετη δομή. Οπότε, σε δημοσιογραφικό χρόνο αυτές οι δουλειές δεν γίνονται. Υπομονή, λοιπόν.

Ο επενδυτής Κόκκαλης, το προσύμφωνο και η δημόσια πρόταση

-Η εκρηκτική τις τελευταίες ημέρες άνοδος της μετοχής της Κλουκίνας Λάππας (Mothercare, ΕLC κ.ά.) στο Χρηματιστήριο είχε αιτία. Η Intracom, που μετά την πώληση πολλών δραστηριοτήτων της έχει μετασχηματιστεί σε εταιρεία συμμετοχών, προχώρησε στην πρώτη της επενδυτική τοποθέτηση, αποκτώντας το ποσοστού του Λουκά Σπεντζάρη, δεύτερου μεγαλύτερου μετόχου στην Κλουκίνας – Λάππας, ενώ υπάρχει προσύμφωνο για το 46,6% που ελέγχουν και οι υπόλοιποι μέτοχοι καθώς η οικογένεια Κόκκαλη θέλει να ξεκινήσει τη νέα επενδυτική της δραστηριότητα από τo προφανές, το ελληνικό real estate καθώς η Intracom Συμμετοχών (σημειωτέον, έχει συστήσει ήδη την Intracom Properties) ενδιαφέρεται κυρίως για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία της Κλουκίνας Λάππας. Τα ακίνητα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, δύο μεγάλα ακίνητα στην οδό Ερμού, ένα στου Ρέντη, το 3ώροφο κτίριο των παλαιών γραφείων κοντά στο Ινστιτούτο Παστέρ και κάτι αποθήκες στη Θήβα. Χθες η μετοχή της Κλουκίνας-Λάππας έκλεισε με άνοδο 10,55% (στα 0,88 ευρώ) και συνολικά +70% σε 15 μόλις συνεδριάσεις. Αντίθετα, η μετοχή της Intracom ενισχύθηκε χθες μόλις κατά 1,11% (στα 1,8260 ευρώ) και χωρίς ιδιαίτερες μεταβολές το τελευταίο διάστημα. Σήμερα αναμένεται ένα ακόμη πακέτο από τα πολλά που θα ακολουθήσουν πριν από τη δημόσια πρόταση.

MIG: Τράπεζα Πειραιώς και Μ. Ηλιόπουλος σε θέσεις μάχης

-H μετοχή της MIG, πριν από 2 εβδομάδες άξιζε 0,035 ευρώ. Σήμερα, μετά τη θορυβώδη είσοδο του Μάριου Ηλιόπουλου (που χθες ανέβασε ακόμη περισσότερο το ποσοστό του κοντά στο 10%), η μετοχή αξίζει 0,0725 ευρώ. Χτίζοντας επιθετικά θέση στη MIG, στην αγορά λέγεται ότι πιθανόν μπορεί να διαπραγματευτεί μια μακροπρόθεσμη ρύθμιση για την εξόφληση των δανείων της Τρ. Πειραιώς και να του μείνει η Attica Συμμετοχών και η ΑΝΕΚ, δηλαδή ΟΛΟΚΛΗΡΗ η ελληνική ακτοπλοΐα, συμβατική και ταχύπλοη, αφού ήδη ο Μ. Ηλιόπουλος έχει τη SeaJets. Και αν ένα τέτοιο σχέδιο είναι προφανώς δύσκολο να προχωρήσει, λόγω Επιτροπής Ανταγωνισμού, έχοντας θέση στη MIG μπορεί να είναι σε θέση να διαπραγματευτεί την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων τής Attica Group, τα οποία θα πουληθούν στο πλαίσιο της συγχώνευσης με την ANEK ή και σε άλλη περίσταση. (Παραδείγματος χάρη, τα ταχύπλοα σκάφη της Attica - τομέας στον οποίον, ως γνωστόν, δραστηριοποιείται ο Ηλιόπουλος). Οπότε ο Μ. Ηλιόπουλος έχει ένα σχέδιο που οι μέτοχοι της MIG πιθανόν αν τους πείσει να τον υποστήριζαν. Από την άλλη πλευρά: Η Τρ. Πειραιώς έχει το 31% της MIG που ελέγχει το 81% της Attica Group. Η Strix έχει ήδη ένα 11% της MIG. Μόλις ολοκληρωθεί η συμφωνία που είχε σχεδιάσει η Τρ. Πειραιώς, το δανειακό της χαρτοφυλάκιο μειώνεται και πλησιάζει τον στόχο του 6% σε κόκκινα δάνεια, οπότε η τράπεζα θα πιέσει για να προχωρήσει το σχέδιό της χωρίς καθυστερήσεις. Συμπέρασμα: Η Γενική Συνέλευση MIG της Δευτέρας 6 Φεβρουαρίου είναι κρίσιμη. Παίζεται μια παρτίδα σκάκι η οποία, αν δεν καταλήξει προς όφελος του βασικού μετόχου (δηλαδή, της Τρ. Πειραιώς), θα οδηγηθεί σε αναβολή που -προς το παρόν- φαντάζει ως η πιθανότερη εκδοχή.

Λες;

-Πρόωρες ενδείξεις ότι μπορεί κάπως να αρχίσει να ελέγχεται η άνοδος των τιμών έρχονται από την αγορά και συγκεκριμένα από τη γαλακτοβιομηχανία. Την περασμένη εβδομάδα οι αδελφοί Σαράντη της “Όλυμπος” πρώτοι και στη συνέχεια η ΔΕΛΤΑ μείωσαν (κάτι λεπτά) τις τιμές στους παραγωγούς, οι οποίοι και είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι με τη συγκεκριμένη κίνηση. Στην αγορά λένε πως πιθανόν αυτό να επιδέχεται την ερμηνεία σταθεροποίησης και στην καλύτερη περίπτωση περιορισμένη αποκλιμάκωση των τιμών του γάλακτος που ήταν από τα πρώτα προϊόντα που πήρε την ανιούσα.

Το σημαντικό βήμα της Alpha Bank και η τετραπλή στόχευση

-Η απόφαση της Alpha Bank να προχωρήσει στην έκδοση πρόσθετων πρωτοβάθμιων κεφαλαίων (ΑΤ 1), η οποία έτυχε θερμής αποδοχής από τη επενδυτική κοινότητα, αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα για το μέλλον του ομίλου. Με την κίνηση αυτή η Alpha Bank πετυχαίνει ταυτόχρονα πολλαπλούς στόχους: 1. Ενισχύει τη συνολική της κεφαλαιακή επάρκεια (κατά περίπου 120μβ), 2. Επιτυγχάνει μια πιο ολοκληρωμένη κεφαλαιακή δομή έχοντας εκδώσει τίτλους σε όλο το φάσμα των κεφαλαιακών τίτλων, 3. Δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μείωση του κόστους δανεισμού μέσω των τίτλων υψηλότερης εξασφάλισης, και 4. κάνει ένα ακόμη βήμα για την επίτευξη των ενδιαμέσων στόχων για την Ελάχιστη Απαίτηση Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων MREL. Με απλά λόγια, μέσω της κίνησης αυτής, η οποία είναι μέρος του μεσοπρόθεσμου σχεδιασμού της διοίκησης, ήδη από το 2021, ο όμιλος της Alpha Bank δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την πλήρη επιστροφή στην κανονικότητα η οποία -μεταξύ άλλων- περιλαμβάνει και την επανέναρξη της πληρωμής μερισμάτων από την επόμενη χρήση με βάση τους σχεδιασμούς της διοίκησης, εφόσον βέβαια υπάρχει και η σχετική συναίνεση από τις εποπτικές αρχές. Στην έκδοση του ομολόγου της Alpha, στη χθεσινή διαδικασία συμμετείχαν περισσότεροι από 190 θεσμικοί επενδυτές προσφέροντας περισσότερα από 1,8 δισ. ευρώ, γεγονός που οδήγησε τη διοίκηση να αντλήσει 400 εκ., περισσότερα από τον αρχικό στόχο των 300 εκ. Δεδομένης της σημαντικής ενίσχυσης των εσόδων από την εξέλιξη των επιτοκίων οι προοπτικές κερδοφορίας για το 2023 της Alpha παραμένουν εξαιρετικά θετικές, όπως αποτυπώνεται και στην άνοδο της μετοχής τις τελευταίες εβδομάδες που ξεπερνά το 25% από την αρχή του χρόνου.

Οι όροι της συμφωνίας Motor Oil και ΔΕΗ

-Θεωρείται το καύσιμο του μέλλοντος. Ο λόγος για το πράσινο υδρογόνο που αποτελεί καθαρότερη μορφή ενέργειας καθώς παράγεται από την ηλεκτρόλυση νερού με ηλεκτρική ενέργεια χρησιμοποιώντας εξ ολοκλήρου ΑΠΕ. Με στόχο επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα Motor Oil και ΔΕΗ προχώρησαν στη σύσταση της Hellenic Hydrogen που, σύμφωνα με το καταστατικό της, θα αναπτύξει και λειτουργήσει έργα ανάπτυξης και κατασκευής υποδομών για την εγκατάσταση στην Ελλάδα μονάδων πράσινου υδρογόνου. Με δεδομένο ότι στη νέα εταιρεία η Motor Oil κατέχει το 51% του μετοχικού κεφαλαίου και η ΔEΗ το 49%, τη θέση του CEO πήρε ο Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος, ενώ το ΔΣ της Hellenic Hydrogen είναι 7μελές, με τη ΔΕΗ να διορίζει απευθείας τρία μέλη όσο το ποσοστό της δεν υπερβαίνει το 49,99% και δεν υποχωρεί κάτω του 37,5%.

Στο Παρίσι... μας ξαναθυμήθηκαν

-Το ισχυρό ενδιαφέρον, ακόμα και από επενδυτές που είχαν να κοιτάξουν την Ελλάδα πολλά χρόνια, ήταν το πιο ελπιδοφόρο μήνυμα του 5ου conference (του πρώτου της μετά covid εποχής) που διοργάνωσε χθες στο Παρίσι η Πειραιώς Χρηματιστηριακή. Οι 13 ελληνικές εταιρίες που συμμετείχαν έκαναν 85 συναντήσεις με 23 γαλλικά Asset Management houses. Μεταξύ αυτών ήταν οι AXA, AMUNDI, ALLIANZ, AMIRAL, OFI, EDMOND DE ROTHSCHILD, LAZARD, OCTO, DNCA, EQUIGEST, GEFIP. Είναι εμφανές ότι το ενδιαφέρον από τελικούς επενδυτές αναζωπυρώνεται ενόψει της αναβάθμισης σε INVESTMENT GRADE.

Η Ελλάδα χρηματιστηριακό bull market

-Ποιος είναι ο ορισμός του bull market; Να ανεβαίνουν οι μετοχές, να φοβάσαι και να πουλάς ένας μέρος του χαρτοφυλακίου σου για να κλειδώσεις τα κέρδη και να αγοράσεις φθηνότερα όταν «γυρίσει» η αγορά, αλλά οι μετοχές να συνεχίζουν ανοδικά κι εσύ να τρέχεις να προλάβεις το τρένο που φεύγει. Είναι λογικό όλοι να φοβούνται σήμερα μια διόρθωση στο Χρηματιστήριο της Αθήνας και να αναζητούν την αφορμή. Από την άλλη πλευρά, είναι προφανές ότι αυτά τα μεγέθη των χρηματιστηριακών εντολών δεν γίνονται από μεμονωμένους επενδυτές αλλά από επαγγελματίες διαχειριστές που παίρνουν θέση γι’ αυτό που έρχεται. Βλέπουμε εντολές από ETFs που αγοράζουν σχεδόν «τυφλά» μετοχές με μεγάλη διασπορά και ρευστότητα, γι’ αυτό ξεχωρίζουν και οι τραπεζικές μετοχές. Μοναδική πυξίδα για τις επιλογές τους τα αδιαμφισβήτητα μακρο-οικονομικά μεγέθη και η επικείμενη επενδυτική βαθμίδα.

Μια συναρπαστική χρηματιστηριακή συνεδρίαση…

-Η χθεσινή μέρα στο Χρηματιστήριο ήταν ξεχωριστή. Είχε τα πάντα: Μεγάλες εντολές στα βαριά χαρτιά, νέα επιχειρηματικά deals, επιχειρηματικές φήμες, επιθετικές αγορές μετοχών στρατηγικού χαρακτήρα, έντονες διακυμάνσεις και αλλαγές προσήμου μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας, μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων κεντρικών τραπεζών. Για τέταρτη συνεχή εβδομάδα ο τζίρος της συνεδρίασης ξεπέρασε με άνεση τα 90 εκατ. ευρώ. Ο Τραπεζικός Δείκτης, από την πρώτη μέρα του χρόνου μέχρι χθες, κατέγραψε κέρδη άνω του 25% δηλαδή 8 φορές υψηλότερα από τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό τραπεζικό δείκτη Eurostoxx. Το συμπέρασμα είναι ότι το Χρηματιστήριο ζωντάνεψε, ο τζίρος πλησίασε τα 150 εκατ. ευρώ και η γενική διάθεση είναι προς την κατεύθυνση ότι κάτι αλλάζει στην Ελλάδα και κάποιοι θέλουν να πάρουν από τώρα θέση.

Θα σταματήσει στο 3,5% η Λαγκάρντ;

-Την αύξηση -κατά μισή μονάδα- των επιτοκίων του Ευρώ, την περίμεναν πολλοί. Ότι δεν υπήρχαν αρκετά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ να προτείνουν μετριοπαθέστερη αύξηση, δεν το περίμεναν οι αγορές. Όλα δείχνουν πως τα επιτόκια του Ευρώ από το 3% σήμερα θα ανέβουν σταδιακά στο 3,5% κι εκεί -ελπίζουν πολλοί- να σταματήσει η ανηφόρα των δανείων και η κατηφόρα του διαθέσιμου εισοδήματός μας. Ο πληθωρισμός θα σταματήσει να τρέχει, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι τιμές θα πέσουν.