-Χαίρετε, ορίστε που φωνάζατε ότι δεν έχουμε δει άσπρη μέρα με Μητσοτάκη, όλα άσπρα από χθες λοιπόν και μετά το περυσινό κάζο στους δρόμους και στην Αττική Οδό προβλέπω να ξαναλειτουργήσουν το κράτος, δρόμοι, σχολεία και υπηρεσίες κατά την Καθαρή Δευτέρα, για να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα συμβεί τίποτα προεκλογικά με τον χιονιά. Κατά τα άλλα, οι πάντες αδημονούν για το ποτέ θα κηρύξει την έναρξη του ματς ο Μητσοτάκης, ο μηχανισμός ακόμα δεν έχει πάρει μπροστά αλλά ετοιμάζεται, τα ψηφοδέλτια δεν έχουν τελειώσει αλλά σιγά σιγά κλείνουν και φαίνεται ότι στο μυαλό του έχει ωριμάσει πλέον η ιδέα της 9ης Απριλίου. Αυτά λένε τώρα εκεί στο Μ.Μ. και τα βασίζουν στην πολύ καλή δημοσκοπική εικόνα που βλέπουν καθημερινά στις κυλιόμενες μετρήσεις και στα focus groups.

Γκρίνμπεργκ

-Την καλή δημοσκοπική εικόνα στο Μ.Μ. τη δίνει και ο διάσημος Αμερικανός πολιτικός σύμβουλος Σταν Γκρίνμπεργκ που όλο και πιο συχνά έρχεται πλέον στην Αθήνα και ηγείται της προεκλογικής καμπάνιας, αυτός μάλιστα εκτιμάει μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ από εκείνη που βλέπουν στο Μ.Μ. Συνιστά χαμηλούς τόνους, αποφυγή λαθών και γενικώς... συνταγή 2019, την οποία άλλωστε αυτός έφτιαξε.

Έρχεται θύελλα από Παντσέρι-Βρυξέλλες;

-Τώρα έχουμε ένα άλλο άκρως ευαίσθητο θέμα που έρχεται από τις Βρυξέλλες και το οποίο ναι μεν δεν έχει διασταυρωθεί, αλλά κυκλοφορεί εντόνως τις τελευταίες ώρες. Ο Παντσέρι, αυτός ο καλός άνθρωπος που άρχισε να κελαηδάει ως προστατευόμενος μάρτυρας για το σκάνδαλο του Κατάρ, έχει ανακατέψει λέει στις καταθέσεις του αρκετούς ευρωβουλευτές, μεταξύ των οποίων και Έλληνα ή Έλληνες. Κάποιος εξ αυτών λένε οι φήμες ότι κατέθεσε πριν από λίγες ημέρες στο Ευρωκοινοβούλιο και αίτημα για μη άρση της ασυλίας του. Είναι πραγματικό γεγονός, έχει διαστάσεις ή απλώς είναι μια ακόμη φήμη από τις πολλές που... σαρώνουν το σύμπαν στην υπόθεση αυτή που συγκλονίζει την Ευρωπαϊκή Ένωση εδώ και δυο μήνες; Ειλικρινά δεν ξέρω κάτι παραπάνω. Ακόμα…

Ριζόπουλος και Εύα

-Πάντως, η υπόθεση της Καϊλή, όπως θα διαπιστώνετε, δεν εξελίσσεται και πολύ καλά, γιατί η Καϊλή -για την ώρα- δεν φαίνεται να υιοθετεί τις συμβουλές του δικηγόρου της στις Βρυξέλλες Αντρέ Ριζόπουλου να αποδεχθεί την ενοχή της και να συνεργαστεί -όπως ο Παντσέρι- με τις Αρχές. Οσο δεν το κάνει, λογικά θα την κρατάνε προφυλακισμένη.

Δεύτερος γύρος Σταϊκούρα - Τραπεζιτών

-Περνάμε τώρα στα νέα της αγοράς όπου η ειδησεογραφία είναι... ανησυχητικά πλούσια. Θεωρητικά διανύουμε προεκλογική περίοδο που συνήθως παγώνουν τα πάντα, αλλά από τις αρχές του χρόνου είχαμε το deal του Ακτωρα και της Κλουκίνας, τον καυγά για τον θησαυρό της MIG και ποιος ξέρει τι άλλο εξελίσσεται εκτός της εμβέλειας των ραντάρ της αγοράς. Στις ειδήσεις τώρα, ετοιμαστείτε το αμέσως επόμενο διάστημα να παρακολουθήσουμε τον δεύτερο γύρο του ματς Σταϊκούρα-Τραπεζιτών με την ίδια θεματολογία, δηλαδή επιτόκια, προμήθειες κ.λπ. Στο ΥΠΟΙΚ οπλίζουν την επιχειρηματολογία τους και ετοιμάζονται να πιέσουν τις τράπεζες, αλλά και οι τράπεζες από τη δική τους πλευρά "ζεσταίνονται" ενόψει της συνάντησης.

Alpha Bank, Dimand, Premia: υπέγραψαν το Σαββατοκύριακο

-Μέσα στο Σαββατοκύριακο ολοκληρώθηκε η συναλλαγή SKYLINE που αφορά ακίνητα της Alpha Bank. Μετά από πολύμηνες και εξαντλητικές διαπραγματεύσεις μπήκαν οι υπογραφές για το μεγαλύτερο deal ακινήτων της ελληνικής αγοράς που προέκυψε έπειτα από διαγωνιστική διαδικασία. Δημιουργείται μια εταιρία με εκατοντάδες ακίνητα μεταξύ των οποίων και ορισμένα πολύ γνωστά κτίρια στο κέντρο της Αθήνας και στην οποία η Alpha Bank συμμετέχει με 35% ενώ οι Dimand, Premia, EBRD ελέγχουν το υπόλοιπο ποσοστό.

Η Τράπεζα Πειραιώς κάνει επιστράτευση...

-Η σύγκρουση για τη ΜIG εξελίσσεται με τον καλύτερο τρόπο... για εμάς τους δημοσιογράφους. Οι δύο μονομάχοι, Μεγάλου και Ηλιόπουλος, είναι δύο τόσο διαφορετικές προσωπικότητες που μόνο και μόνο αυτό κάνει την αναμέτρηση εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Δυο τελείως αντίθετες σχολές: Ο ένας γαλουχημένος στις ξένες τράπεζες και ο άλλος ενσάρκωση της φολκλόρ επιχειρηματικότητας. Κάπως σαν τους Βαυαρούς αυλικούς του Οθωνα με τους οπλαρχηγούς του αγώνα, καθώς είναι τόσο μεγάλη η απόσταση μεταξύ τους που ο αγώνας θα εξελιχθεί με ασύμμετρα χτυπήματα. Στην Πειραιώς, όταν ανακοινώθηκε το 5% του Ηλιόπουλου, κλήθηκε γενική επιστράτευση: Τράπεζα και MIG ξεκίνησαν τα τηλέφωνα σε όσους γνώριζαν από το μετοχολόγιο. Το πρόβλημα είναι ότι η μετοχή της MIG ήταν πολύ καιρό απαξιωμένη και δεν περιλαμβάνεται σε θεσμικά χαρτοφυλάκια οπότε η Πειραιώς δεν μπορεί να κάνει εύκολα τα κουμάντα της, ούτε και μπορεί να βάλει (τα δικά της, τουλάχιστον) Α/Κ να αγοράζουν. Ωστόσο, μια τράπεζα δεν είναι ποτέ εύκολος αντίπαλος και στην Πειραιώς έχουν μετοχική πλειοψηφία στη MIG, αλλά και κρυφούς άσσους που θα χρησιμοποιήσουν. Αλλωστε το διακύβευμα για την Πειραιώς είναι σημαντικό, καθώς το σχέδιο για τα NPLs απειλείται με εκτροχιασμό, το deal της ΑΝΕΚ κολλάει κι αυτά σε μια συγκυρία που η μετοχή έχει ανοδική πορεία.

...κι ο Ηλιόπουλος αντάρτικο

-Ο Μεγάλου, για να οργανώσει την αντίδραση της τράπεζας, χρειάζεται επειγόντως δύο ασφαλείς (και συναφείς) απαντήσεις: Α) Ο Ηλιόπουλος ξεκίνησε την υπόθεση MIG μόνος του ή έχει και άλλα πρόσωπα μαζί του, που θα εμφανιστούν στη σκηνή τον κατάλληλο χρόνο; Με δύο λόγια, ποιον αντιμετωπίζει και τι πραγματική ισχύ έχει ο αντίπαλός του; Για την ιστορία, δυο φορές κατά το παρελθόν που ο Ηλιόπουλος "ξανακοίταξε" προς την πλευρά της Attica Group είχε μαζί του συνεταίρους. Tώρα; Β) Πού οδηγούν οι μετοχικοί συσχετισμοί όπως διαμορφώνονται σήμερα; Η Πειραιώς σχεδίασε μια άριστη για την ίδια συμφωνία και θα την εγκρίνει σε μια γενική συνέλευση στην οποία ελέγχει το 31%. Το υπόλοιπο 69% των μετόχων με τη συμφωνία για μεταφορά της Attica Group στη STRIX, μένει αφενός με ένα κουφάρι που δεν έχει άλλη δραστηριότητα από τα ακίνητα στη Σερβία και αφετέρου με το δίλημμα μεταξύ αργού και γρήγορου θανάτου. Οπότε και τρέλες να λέει ο Ηλιόπουλος, ένας μέτοχος της MIG, ποιον από τους δύο θα υποστήριζε; Από την άλλη, οι αποφάσεις των ΓΣ λαμβάνονται επί των παρόντων, οπότε η Πειραιώς με το 31% μάλλον είναι σχετικά ασφαλής.

Αναβλήθηκε η σημερινή συνέλευση της MIG

-Ομως μόνο και μόνο το γεγονός ότι ξαφνικά μας προέκυψε στη MIG ο Αναστάσιος Στάμου της Βιομηχανίας Πλαστικών ΡΟΛΟΠΑΚ ως δεύτερος μέτοχος με 5% (και μην εκπλαγείτε αν εμφανιστεί και τρίτος) δείχνει πόσες απότομες στροφές έχει η διαδρομή μέχρι τον τερματισμό. Επιπλέον ο Ηλιόπουλος, εκτός από μετοχικά θέματα, κινείται και στα νομικά. Θα επιδιώξει να στριμώξει την Πειραιώς με επιχειρηματολογία του τύπου: «Εχετε το 31% και μεταφέρετε την Attica Group σε μια εταιρία (τη STRIX) 100% δική σας. Αν βγάλετε έστω κι ένα ευρώ κέρδος από τη συναλλαγή με εξαπατήσατε». Βέβαια μια τράπεζα έχει ανεξάντλητους πόρους και δυναμικό για να διαχειριστεί τέτοιες καταστάσεις, αλλά το κρίσιμο πάντα είναι τι θα πράξουν οι υπόλοιποι μέτοχοι. Και αυτό δεν πρόκειται να το μάθουμε σήμερα καθώς η σημερινή Γενική Συνέλευση της MIG αναβλήθηκε ελλείψει απαρτίας.

Με τον Γ. Περιστέρη στη Βαρβάκειο αγορά (τι άλλο θα δούμε, πια;)

-Δύο βραδιές έμεινε ο επικεφαλής του Ομίλου Hard Rock στο ξενοδοχείο Dolli του Ομίλου Grecotel στην Ακρόπολη και πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων για το νέο Ολοκληρωμένο Θέρετρο Αναψυχής (IRC) και το Καζίνο του Ελληνικού. O Τζιμ Άλεν συναντήθηκε με τους επικεφαλής 2 συστημικών τραπεζών, με τον επικεφαλής της Επιτροπής Παιγνίων Δημήτρη Ντζανάτο, φυσικά με τον Άδωνι Γεωργιάδη αλλά πρόλαβε να πιει κι ένα τσάι με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στη Μεγάλη Βρετανία. Με τον Γιώργο Περιστέρη συζήτησαν πολλά, περπάτησαν μέσα από τη Βαρβάκειο αγορά, έφαγαν μαζί, ενώ είχαν και άλλες συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη. Η υπόθεση IRC Hellinicon φαίνεται να προχωρά.

«Αγάπη μου, έκλεισα μια τράπεζα…»

-Ήταν μια τράπεζα με 4 καταστήματα (2 στη Δράμα κι από 1 σε Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα) και ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων… 83%. Οι βασικοί της μέτοχοι (3 Ρώσοι, δύο κύριοι και μια κυρία που ζουν στη Γενεύη), με μεγάλες δυσκολίες στη διαχείριση των κεφαλαίων τους στην Κύπρο, εμφάνισαν 4 από τα 12 εκατ. ευρώ που απαιτούσε η Τράπεζα της Ελλάδος. Οπως ήταν προγραμματισμένο Σάββατο πρωί πρωί, συνεδρίασε η Επιτροπή Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων της ΤτΕ και αποφάσισε να ανακαλέσει την άδεια λειτουργίας της πρώην Συνεταιριστικής Τράπεζας Έβρου, πρώην Συνεταιριστική Δράμας που τον τελευταίο καιρό λειτουργούσε ως Olympus Bank. Για τους περίπου 40 εργαζόμενους της τράπεζας έχει προβλεφθεί ένα ποσό 2 εκατ. ευρώ για την αποζημίωσή τους. Οι καταθέσεις της Olympus Bank περνούν στην Εθνική Τράπεζα, ενώ η PQH θα κάνει την εκκαθάριση.

Βούλγαροι δισεκατομμυριούχοι και Ισραηλινοί για τον Βόλο

-Ισχυρό το ενδιαφέρον για την παραχώρηση του Οργανισμού Λιμένος Βόλου, ενώ στα οκτώ επενδυτικά σχήματα που κατέθεσαν φάκελο ενδιαφέροντος υπάρχουν και εκπλήξεις. Αρχικά η ΓΕΚΤΕΡΝΑ, που μέχρι πρότινος δεν επιβεβαίωνε ότι θα ενδιαφερθεί για το λιμάνι, υπέβαλλε φάκελο ενδιαφέροντος. Και με δεδομένο ότι έχει κινηθεί για όλα τα λιμάνια που βρίσκονται υπό παραχώρηση (πήρε Καβάλα, διεκδικεί και για το Ηράκλειο), υπάρχει σαφής στρατηγική δημιουργίας χαρτοφυλακίου σε λιμενικές υποδομές. Ενδιαφέρον υπάρχει και από Βουλγαρία με την Advance Properties του ομίλου Domuschiev, έναν πολύ ισχυρό παίκτη στη χώρα (τα αδέλφια Κίριλ και Γκεόργκι περιλαμβάνονται στη λίστα των δισεκατομμυριούχων του Forbes), ο οποίος προ διετίας πούλησε τον μιντιακό του όμιλο Nova Broadcasting Group στην United Group (BC Partners) που ελέγχει στη χώρα μας τη NOVA (πρώην Forthnet και WIND). Επίσης έχουμε μνηστήρα και από το Ισραήλ (Israel Shipyards Industries), τη Μάλτα (Mariner Capital της Hili Company) και το Κατάρ (QTerminals). Οι υπόλοιποι Έλληνες παίκτες, πέραν της ΓΕΚΤΕΡΝΑ, περιλαμβάνουν τον ΟΛΘ, τη Goldair, τη ΤΕΚΑΛ, τη Χαλυβουργία Ελλάδος και την ΙΝΤΡΑΚΑΤ.

Η κόντρα κίνηση της οικογένειας Φιλίππου

ΒΙΣ της οικογένειας Φιλίππου προχώρησε σε ΑΜΚ για να τακτοποιήσει οφειλές και άλλες υποχρεώσεις, καθώς εδώ και καιρό ακουγόταν πως υπήρχε ενδιαφέρον εξαγοράς της. Το ενδιαφέρον επιβεβαίωσε επίσημα την Παρασκευή η εταιρεία, λέγοντας πως υπάρχει μεν ενδιαφέρον, αλλά όχι πρόταση. Και σε ένα Χρηματιστήριο που όλοι ψάχνουν το επόμενο deal κυνηγώντας κάθε φήμη, η μετοχή της ΒΙΣ έκλεισε στο -10%. Αλλά όλες τις προηγούμενες συνεδριάσεις, η πίεση στη μετοχή ήταν σημαντική. Ίσως γιατί η μετοχή δεν έχει πρακτικά free float.

Στο Χρηματιστήριο αύριο Πατέλης και Δήμας

-Με την παρουσία του Αλέξη Πατέλη, επικεφαλής στο Οικονομικό Γραφείο του πρωθυπουργού και του Χρήστου Δήμα, Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιου για την Έρευνα και την Καινοτομία, το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει προγραμματίσει για αύριο τη διεξαγωγή του ATHEX Digital Technology Forum. Ο Γιάννος Κοντόπουλος, διευθύνων σύμβουλος του ATHEXGROUP θα αναλύσει τα χρηματοδοτικά εργαλεία, τις υπηρεσίες και τις δυνατότητες που προσφέρει το Χ.Α. για τη βιώσιμη ανάπτυξη των εταιρειών, ενώ από πλευράς εισηγμένων θα μιλήσουν οι Βασιλική Αναγνώστου (Αναπληρώτρια Διευθύνουσα Σύμβουλος Epsilon Net), Aπόστολος Γεωργαντζής (CEO Quest Συμμετοχών) και Λάμπρος Παπακωνσταντίνου (Πρόεδρος Ideal Holdings).

Εμφανίστηκαν επενδυτές και για χρηματιστηριακές εταιρείες!

-Παρά τη δραματική μείωση των χρηματιστηριακών προμηθειών και την αύξηση του μεριδίου των remote members, ξαφνικά διαφαίνεται σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον από χώρες κυρίως της Νοτιοανατολικής Μεσογείου (Λίβανος, Ισραήλ, Κύπρος κ.λπ.) για μικρομεσαίες χρηματιστηριακές εταιρείες στην Ελλάδα και είναι πιθανό να δούμε κάποια deals. H επικείμενη αναβάθμιση της χώρας αλλάζει τα δεδομένα. Η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών στο Χρηματιστήριο ανέβηκε στα 100 εκατ. ευρώ, η κεφαλαιοποίηση της χρηματιστηριακής αγοράς ανέβηκε στα 72 δισ. ευρώ, αλλά παραμένει κάτω από 30% του ΑΕΠ, με ρεαλιστικές προοπτικές για υπερδιπλασιασμό. Να δούμε την ερχόμενη Πέμπτη και τις τυχόν αλλαγές στον δείκτη MSCI Greece Standard, καθώς στην αγορά υπάρχουν προσδοκίες ένταξης δύο ακόμη μετοχών (Motor Oil και Τρ. Πειραιώς) ώστε η Ελλάδα να εκπροσωπείται από 11 πλέον μετοχές.