-Χαίρετε, ήσυχο το τριήμερο με ολίγη πολιτική δραστηριότητα και χωρίς ιδιαίτερες εντάσεις γιατί βέβαια ούτε η εποχή βοηθάει, μπαίνουμε πια στο καλοκαίρι, ήταν και ο Μητσοτάκης σπίτι του λόγω κορωνοϊού που ξεπέρασε από χθες -όπως ο ίδιος ανακοίνωσε- και λογικά από σήμερα ξαναβγαίνει στον… δρόμο. Για έρευνες μη ρωτάτε, γιατί φυσικά το τριήμερο δεν έγινε τίποτα, έχω την εντύπωση ότι χοντρικά τα νέα στις δημοσκοπήσεις θα βρίσκονται στην… από κάτω πλευρά κυρίως, δηλαδή αν θα μπουν και οι εφτά στη Βουλή, όπως φαίνεται για την ώρα, ή αν θα υποχωρήσει ένα από τα δυο ψεκ-κόμματα, η Ελληνική Λύση ή η Νίκη.

Ροδόπη

-Η ησυχία αυτή πάντως δεν βλέπω να κρατάει και πολύ γιατί υπάρχει ένα πολύ σοβαρό εθνικό ζήτημα που θα ταράξει την κοινή γνώμη και τις εκλογές τις επόμενες ώρες, αφορά τους δυο υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ στη Ροδόπη. Ο Μητσοτάκης δια της πλέον ευθείας οδού (ανώτατο στέλεχος του κόμματος του παρέδωσε φάκελο με στοιχεία σε υψηλόβαθμο στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης) έχει ενημερώσει τον Τσίπρα για τις «ειδικές επαφές» των δυο αυτών υποψηφίων με την Τουρκία. Εξ ου και οι δηλώσεις Σκέρτσου για το θέμα αυτό ότι «ο κ. Τσίπρας γνωρίζει προσωπικά». Το ζήτημα είναι όταν ο ίδιος ο Μητσοτάκης θα το θέσει ανοιχτά στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ τι θα συμβεί, θα επιμείνει εκείνος να τους κρατήσει; Δεν γνωρίζω, αλλά περιμένω να εξελιχθεί.

Τα καρτέλ…

-Τώρα ήθελα να πω δυο λόγια για την... υψηλή ένταση και τη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ για τα «καρτέλ», εννοώντας τα διυλιστήρια, τις εταιρείες ενέργειας κ.λπ. που έχει... αμολήσει στην τηλεοπτική πιάτσα και τα καταγγέλλουν διάφορα στελέχη του, αλλά ενίοτε και στις κεντρικές ομιλίες του ο ίδιος ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ. Επειδή τα πρόσωπα και οι εταιρείες είναι πολύ λίγες, μια χούφτα θα έλεγα στη χώρα που «ανθεί η φαιδρά πορτοκαλέα» και τα πρόσωπα εξίσου πασίγνωστα και μετρημένα στα δάχτυλα και επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησε και είχε τις πιο στενές σχέσεις -η ηγεσία του- με ορισμένους εξ αυτών, καλό είναι να υπάρξει ένα μέτρο. Γιατί όλοι θυμούνται και γνωρίζουν τι συνέβη και ειδικά με έναν από αυτούς, ακούω μάλιστα ότι ο Μητσοτάκης όπου να ‘ναι θα το ξαναθυμίσει, όπως το έκανε και σε δυο - τρεις περιπτώσεις στη Βουλή. Θα πείτε «και τι έγινε, εκλογές έχουμε, ακούγονται και μερικές κορώνες παραπάνω». Σωστό κι αυτό, αρκεί να μην εκτίθενται ...

Τα ομόλογα ψήφισαν. Σειρά μας τώρα

-Kι επειδή η στήλη έλαβε τη φώτιση του Αγίου Πνεύματος, επιλέγει να περάσει στα θέματα της αγοράς αναφωνώντας από το Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο, "πολλοί δε έσονται πρώτοι έσχατοι και έσχατοι πρώτοι". Διότι χθες στις 10 το πρωί το κόστος του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου ήταν 3,74, δηλαδή όσο και των ΗΠΑ που διαπραγματευόταν στο 3,73 και πίσω μας ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο με 4,15, η Ιταλία με 4,15, η Αυστραλία με 3,79 και η γείτων Τουρκία με 12,21. Μας χωρίζουν 19 και σήμερα μέχρι τις εκλογές, αλλά οι αγορές μάς αναγνωρίζουν προκαταβολικά την επενδυτική βαθμίδα.

O τυχερός υπουργός, το "έμφραγμα" και οι 17 συναλλαγές

-Κι αν εμείς τελικά στις 25 Ιουνίου ψηφίσουμε... σαν την αγορά ομολόγων, ήθελα να ήξερα ποιος θα είναι ο τυχερός που θα αναλάβει το Υπουργείο Οικονομικών. Γιατί ο νέος υπουργός, μεταξύ άλλων, θα κληθεί επειγόντως να ασχοληθεί και να πάρει δραστικές αποφάσεις για την αγορά των κόκκινων δανείων. Το ένα θέμα - που το γνωρίζουμε σχεδόν όλοι - είναι η ανάγκη να συμφωνηθεί και να μπει μπροστά ο Ηρακλής ΙΙΙ για να "μαζέψει" τα υπόλοιπα NPLs. Κι αυτό μάλλον θα είναι το εύκολο, γιατί το άλλο - που δεν το διαφημίζουμε και για αυτό δεν είναι γνωστό όσο ο Ηρακλής ΙΙΙ - είναι ότι έχει κολλήσει η δευτερογενής αγορά κόκκινων δανείων. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν σε αναμονή δεκαεπτά συναλλαγές! Εχουμε σε αναμονή τις Pearl, Pegasus, Heliopolis, Citrus, επτά παράλληλες συναλλαγές της Intrum με την επωνυμία Hermes, μια διμερή συναλλαγή της Ιntrum με την Τράπεζα Πειραιώς, Αστήρ, Σελέστια, Ευκλείδη των Centerbridge - Elliot (το οποίο αγόρασαν πριν από έναν χρόνο και τώρα είναι προς πώληση γιατί φεύγουν από την Ελλάδα) και κάποιες ακόμη που δεν θυμάμαι. Οι επενδυτές (δηλαδή, τα funds) τηρούν στάση αναμονής μέχρι να δουν τι θα γίνει με τις αυξήσεις των επιτοκίων, οι servicers πιέζονται να πιάσουν τους (ζόρικους) στόχους των business plan, ενώ και οι τιμές στην αγορά δεν λες ότι είναι και στα καλύτερά τους. Κι αν αυτά δεν σας αρκούν, ταυτόχρονα στην ουρά του Ηρακλή ΙΙ εκκρεμούν οι τιτλοποιήσεις Frontier II, Sunrize III και Solar. Οπότε στον νέο υπουργό τι πρέπει να του ευχηθείς; Καλός πολίτης;

Και ο Σαρακάκης στα… «κόκκινα»

-Παρά τα προβλήματα που λέγαμε παραπάνω για την αγορά των κόκκινων δανείων, έχουμε έναν νέο παίκτη κι όχι όποιον όποιον, αλλά την Αφοί Σαρακάκη, από τις ισχυρότερες στην αγορά οχημάτων. Συγκεκριμένα, η Γενική Συνέλευση των μετόχων στις 3 Μαΐου 2023 αποφάσισε την τροποποίηση του άρθρου 3 του καταστατικού περί των σκοπών της εταιρείας και… αυτός που προστέθηκε είναι: «H απόκτηση απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις». Τώρα εδώ βέβαια υπάρχει ένα… ζητηματάκι, με την έννοια ότι ο όμιλος Σαρακάκη κουβαλάει εδώ και χρόνια ένα σημαντικό πρόβλημα με τα δικά του δάνεια, ύψους 180 εκατ. ευρώ. Όπως αναφέρεται και στην έκθεση του ορκωτού, «η Εταιρεία και θυγατρικές της, λόγω μη τήρησης των συμβατικών υποχρεώσεων ομολογιακών δανείων, τόσο σε προηγούμενες χρήσεις όσο και στην τρέχουσα, δεν βρίσκονται σε συμμόρφωση με τους όρους των δανείων αυτών, με αποτέλεσμα το σύνολο των δανείων να καθίσταται ληξιπρόθεσμο και απαιτητό». Βεβαίως για την εξασφάλιση των δανείων αυτών, που στις 31/12/2021 ανέρχονταν σε 179.842.808 ευρώ, έχουν εγγραφεί υποθήκες και προσημειώσεις ύψους 222,12 εκατ. ευρώ επί ακινήτων του ομίλου, ο οποίος ως γνωστόν, διαθέτει μεγάλη ακίνητη περιουσία με 37 ιδιοκτησίες σε όλη την Ελλάδα. Από το «στρατηγείο», άνω των 50 στρεμμάτων, της λεωφόρου Αθηνών, μέχρι σπίτια στο Ψυχικό και άλλες περιοχές, εκτάσεις στη Θεσσαλονίκη, την Κόρινθο, την Πάτρα και την Κέρκυρα. Προ ετών η Eurobank μεταβίβασε το δικό της «κομμάτι» των ομολογιακών, ονομαστικής αξίας 70 εκατ. στον νορβηγικό όμιλο B2Holding που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα ως διαχειριστής κόκκινων δανείων μέσω της B2Kapital. Στην υπόθεση Σαρακάκη τα δάνεια του fund έχουν περάσει στην κυπριακή θυγατρική του, Sohanalo Limited. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στις τελευταίες οικονομικές καταστάσεις (για τη χρήση 2021) «ομολογιούχοι δανειστές την 31.12.2021 είναι οι επενδυτικές εταιρίες Sohanalo Ltd, Galaxy IV Funding Designated Activity Company και η Piraeus S.N.F Designated Company», καθώς και ότι «ο Όμιλος είναι σε διαδικασία διαπραγμάτευσης των όρων των ομολογιακών δανείων στα πλαίσια αναδιάρθρωσης του δανεισμού των Εταιριών του». Τώρα για το εάν η «Σαρακάκης» θέλει να μπει στα «κόκκινα δάνεια» για τα… δικά της ή των άλλων, μένει να φανεί στην πορεία. Πάντως, ο ορκωτός -παρά την αύξηση του τζίρου- κρούει διάφορα «καμπανάκια» περί «ουσιώδους αβεβαιότητας». Ωστόσο, οι πωλήσεις το 2021 αυξήθηκαν κατά 28,76% στα 144,92 εκατ. ευρώ (από 112,55 εκατ. ευρώ το 2020) λόγω της ανάκαμψης της αγοράς αυτοκινήτου. Ωστόσο, το τελικό (μετά φόρων) αποτέλεσμα ήταν ζημιές 14,53 εκατ. ευρώ (έναντι ζημιών 17,2 εκατ. το προηγούμενο έτος). Επίσης, έχει τη σημασία της η αναφορά πως «η Διοίκηση του Ομίλου θεωρεί ότι η συνέχιση των δραστηριοτήτων της μητρικής εταιρίας και των θυγατρικών της στο προβλεπτό μέλλον είναι εξασφαλισμένη, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι μέτοχοι της Εταιρίας θα συνδράμουν στο βαθμό που θα απαιτηθεί στην οικονομική στήριξή τους».

Η Ελλάδα θα εκπλήξει με τον ρυθμό ανάπτυξης

-Η Γερμανία έχει επισήμως τεθεί σε τροχιά ύφεσης, με δύο -προς το παρόν- συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικού ρυθμού ανάπτυξης. Η Βρετανία ισορροπεί στο 0% αλλά με διψήφιο πληθωρισμό, που τρώει το εισόδημα των πολιτών της. Αύριο η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοινώνει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ελλάδα συνεχίζει αμείωτος στο +3% ξεχωρίζοντας μέσα στην Ευρώπη, σαν τη μύγα μεσ’ το γάλα, μαζί με την Ιρλανδία. Για αυτό και τα ομόλογα, όπως λέγαμε παραπάνω, "φωνάζουν" και στο Χρηματιστήριο, ο Γενικός Δείκτης από την αρχή του χρόνου προσφέρει κέρδη +30,98% και ο τραπεζικός +50,35%.

Νέα δάνεια άνω των 5 δισ. από Alpha Bank

-To Investors Day, που διοργανώνει αύριο Τετάρτη η διοίκηση της Alpha Bank, προσφέρει μια καλή ευκαιρία να καταγραφεί ο ορίζοντας των εξελίξεων στον Όμιλο. Αξιοποιώντας τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τη δυναμική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, ο CEO της Alpha Bank Βασ. Ψάλτης θα παρουσιάσει το πώς ο σχεδιασμός της τράπεζας αξιοποιεί τις οικονομικές προοπτικές της χώρας για ακόμη μεγαλύτερη πιστωτική επέκταση, με βασικό πυλώνα το whole sale, που είναι από τα πιο δυνατά σημεία της Alpha. Η στήριξη των επιχειρήσεων είναι στον πυρήνα του νέου επιχειρησιακού σχεδίου, με τη διοίκηση της τράπεζας να οργανώνει καθαρή πιστωτική επέκταση ως το 2025, που υπερβαίνει τα 5 δισ. ευρώ.

Το σιωπηλό deal που αιφνιδίασε αγορά (και μετόχους)

-Από τα πιο ενδιαφέροντα... και σιωπηλά deals στην αγορά ήταν αυτό του SMERemedium Capital του Νίκου Καραμούζη με την ΕΨΑ. Απέκτησε την πλειοψηφία σε ένα ισχυρό και με προοπτικές ελληνικό brand και τα βλέμματα τώρα στρέφονται στις 22 Ιουνίου που θα γίνει η Γενική Συνέλευση της ΕΨΑ για να εγκρίνει την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας που ιδρύθηκε το 1924. Η πλευρά των μετόχων της Βίκος -η οικογένεια Σεπετά, που ελέγχει το 25% της EΨΑ, αφού συνήλθε από τον αιφνιδιασμό- καλωσόρισε την επένδυση.

Αντίστροφη μέτρηση για Κλουκίνας - Λάππας

-Αντίστροφη μέτρηση για την υποχρεωτική δημόσια πρόταση που θα υποβάλλει ο όμιλος Ιντρακόμ για την Κλουκίνας - Λάππας (ΚΛΜ). Μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται να υποβληθεί και επίσημα η πρόταση προς τους μετόχους, έπειτα από την απόκτηση του 74% της εισηγμένης από την Intracom Properties, θυγατρική της Ιντρακόμ. Σημειώστε πως στόχος είναι η εισαγωγή της εταιρείας ακινήτων του ομίλου στο Χ.Α. μέσω της ΚΛΜ, οπότε ανεξαρτήτως της έκβασης της δημόσιας πρότασης δεν θα έχουμε έξοδο μιας ακόμη εταιρείας από το ταμπλό. Στόχος της Intracom Properties είναι να αποκτήσει αξία χαρτοφυλακίου ακινήτων ύψους 200 εκατ. ευρώ την επόμενη τριετία.

Στο Βενιζέλος ζεσταίνουν τις μηχανές

-Μετά την υπογραφή του MoU μεταξύ των μετόχων της εταιρείας για την εισαγωγή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών Ελ. Βενιζέλος στο Χρηματιστήριο, σειρά παίρνουν τα επόμενα βήματα που αφορούν, μεταξύ άλλων, την τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης, αλλά και την εκκίνηση σύνταξης του ενημερωτικού δελτίου. Ο ΔΑΑ έκλεισε το 2022 με πολύ ικανοποιητικά οικονομικά μεγέθη και με δεδομένο ότι το ΙΡΟ δρομολογείται για πριν από το τέλος της χρονιάς, πιθανόν στο τρίτο τρίμηνο, στο ενημερωτικό δελτίο θα αξιοποιηθούν και τα στοιχεία 6μήνου 2023 ώστε να δοθεί πληρέστερη ενημέρωση στους επενδυτές. Το ΤΑΙΠΕΔ θα διαθέσει σε αρχική δημόσια προσφορά το 30% των μετοχών, με προσδοκίες για άντληση κεφαλαίων ύψους να αντληθούν 800 εκατ. - 1 δισ. ευρώ. Η PSP θα έχει το δικαίωμα απόκτησης του 10% των μετοχών, καταβάλλοντας ένα ελεγχόμενο premium (στην προκειμένη περίπτωση το καναδικό ασφαλιστικό ταμείο θα καταστεί μέτοχος πλειοψηφίας). Το υπόλοιπο 20% θα διατεθεί στο Χρηματιστήριο.

Στην Κέρκυρα ετοιμάζουν το καζίνο

-Ενώ το δράμα στο καζίνο Ρίου συνεχίζεται (μετά την ανάκληση της άδειας έγινε και έξωση από την ιδιοκτησία του ξενοδοχείου), στην Κέρκυρα η Glafka Capital ετοιμάζεται σε λίγες εβδομάδες να ξεκινήσει τη λειτουργία του καζίνο σε νέο κτίριο. Η επένδυση για τη μετεγκατάσταση του Casino Corfu σε νεοκλασικό κτίριο 1.500 τ.μ., κοντά στα ιστορικά ξενοδοχεία Corfu Palace και Cavalieri, ολοκληρώθηκε και σύντομα θα γίνουν και τα εγκαίνια. Για το συγκεκριμένο καζίνο εκκρεμεί η απόφαση για την αίτηση εξυγίανσης που υπέβαλε η Glafka.

Oι αυξήσεις επιτοκίων των Κεντρικών Τραπεζών

-Στην αμερικανική αγορά οι αναλυτές φαίνεται να πιστεύουν σε ποσοστό 67,3% ότι η Federal Reserve δεν θα αυξήσει τα επιτόκια του δολαρίου στην επόμενη συνεδρίασή της, τον Ιούνιο. Αντιθέτως, για τη συνεδρίαση του Ιουλίου, οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι πιθανότητες μη αύξησης μειώθηκαν στο 32,5%, από 46% την Πέμπτη. Οι πιθανότητες για αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης αυξήθηκαν στο 51,3% από 45,4%. Και οι πιθανότητες για αύξηση 50 μονάδων βάσης διπλασιάστηκαν σήμερα στο 16,2% από 8,6%. Κι αν στις ΗΠΑ διχάζονται, στην Ευρώπη τα πράγματα είναι πιο σαφή: Ο μέσος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλότερος από τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.