-Χαίρετε, πολλοί ρωτούν αν τελικά θα πάει στο Άγιον Όρος τελικώς ο Μητσοτάκης, στην προγραμματισμένη επίσκεψη που δεν έγινε λόγω κορωνοϊού το προηγούμενο ΣΚ. Η απάντηση είναι ότι «θα δει αν του βγαίνει το προεκλογικό πρόγραμμα, αν όχι δεν θα πάει». Κι έτσι δίδεται και μία απάντηση θα έλεγα εγώ στο κατά πόσο… καίγεται ο αρχηγός της Ν.Δ. να πάει στο Αγιον Ορος για να μαζέψει τους υποτιθέμενους υποκινητές της Νίκης που βγάλανε μάλιστα και κάτι φιλορωσικά παρτάλια στην πιάτσα να την υποστηρίζουν με δηλώσεις. Πόσο πιο κάτω, άραγε;

Γκάλοπ

-Ρώτησα τους δημοσκόπους τι βλέπουν και χθες (συγγνώμη, αλλά κατά την προεκλογική περίοδο κάθε μέρα ρωτάμε). Παίρνω στάνταρ την απάντηση ότι «το εκλογικό σώμα δεν πολυασχολείται, δείχνει να έχει σταματήσει το ρολόι στις 21 Μαΐου, άρα 42%-20%-12%, με τον Βελόπουλο και τη Νίκη να μπαινοβγαίνουν στη Βουλή και τη Ζωή σταθερά μέσα, χωρίς όμως να παίρνει και πολλά από τον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι από Βαρουφάκη, κάτι και από την υπόλοιπη εξωκοινοβουλευτική Αριστερά».

Τουρισμός

-Επειδή ακούω διάφορα για την πορεία του φετινού τουρισμού στην Ελλάδα, απευθύνθηκα σε μία εξ αντικειμένου πολύ αξιόπιστη ιδιωτική πηγή και ζήτησα ένα μικρό report. Σας το μεταφέρω αυτούσιο: «Οι επιδόσεις κατά τους δυο πρώτους μήνες της σεζόν (Απρίλιος – Μάιος), αν και κατώτερες των αρχικών προσδοκιών, ήταν τελικά πολύ καλές και με τα μέχρι στιγμής δεδομένα διαφαίνεται ότι η τουριστική κίνηση φέτος θα είναι στο σύνολό της αντίστοιχη του 2022 που ήταν χρονιά ρεκόρ. Από την έξαρση της πανδημίας και μετά, μεταβλήθηκε η συμπεριφορά των ταξιδιωτών ως προς τον χρόνο προγραμματισμού των διακοπών, με αποτέλεσμα να γίνεται ολοένα και πιο έντονο το φαινόμενο των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής (“last minute booking”). Οι κατώτερες των προσδοκιών επιδόσεις κατά τους 2 πρώτους μήνες της σεζόν οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στις όχι καλές καιρικές συνθήκες, με αποτέλεσμα την κάμψη των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής».

Τα αεροδρόμια

-«Κατά το πρώτο πεντάμηνο του 2023, η επιβατική κίνηση σχεδόν σε όλα τα περιφερειακά αεροδρόμια σημείωσε σημαντική αύξηση της τάξεως του 20% σε σχέση με το 2022, με την πλειοψηφία των αεροδρομίων να καταγράφει διψήφιο ποσοστό αύξησης. Το ζήτημα της εκλογίκευσης των τιμών είναι κρίσιμο για όλους τους ελληνικούς προορισμούς και πρέπει να αντιμετωπιστεί εγκαίρως προκειμένου η Ελλάδα να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά της και να παραμείνει στην πρώτη πεντάδα του παγκόσμιου τουριστικού χάρτη. Η σημαντική αύξηση της ζήτησης για κρατήσεις σε καταλύματα Airbnb που παρατηρείται φέτος είναι αποτέλεσμα της πολύ υψηλής αύξησης στις τιμές των ξενοδοχείων και το γεγονός αυτό αποτελεί ιδιαίτερα ανησυχητικό σημάδι. Επίσης, παρατηρείται αυξητική τάση στις κρατήσεις ''all inclusive κι αυτό διότι οι επισκέπτες θέλουν εκ των προτέρων να έχουν ''κλειδώσει'' τα κόστη και να μην βρεθούν προ εκπλήξεων. Να σημειωθεί ωστόσο ότι τα πακέτα “all inclusive” δεν επιφέρουν έσοδα στους προορισμούς».

Το νέο μεγάλο deal – έκπληξη της Macquarie στην Ελλάδα

-Τριπλό χτύπημα στην αγορά ενέργειας, αξίας πολλών εκατομμυρίων, προγραμματίζει η Μacquarie μέσω της θυγατρικής της Chorio Generetion στην Ελλάδα. Ο αυστραλιανός όμιλος, ο οποίος προ τριετίας απέκτησε το 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ, βρίσκεται στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων για τη σύναψη στρατηγικής συμφωνίας στον τομέα των υπεράκτιων αιολικών με ισχυρό ενεργειακό όμιλο της χώρας. Η Chorio Generetion είναι ένας παγκόσμιος παίκτης που έχει σε διάφορα στάδια ανάπτυξης θαλάσσια αιολικά ισχύος 30 GW σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία, η Γαλλία, η Νορβηγία, η Αυστραλία, η Ταϊβάν, Σουηδία κ.ά. Πρόκειται για μια κλειστή αγορά στην Ελλάδα, η οποία όμως έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον διεθνών ενεργειακών κολοσσών καθώς το θεσμικό πλαίσιο που θα επιτρέψει την εγκατάσταση θαλάσσιων ανεμογεννητριών έχει ψηφιστεί από πέρσι το καλοκαίρι και αναμένεται άμεσα το επόμενο βήμα. Η Μacquarie έχει διεισδύσει στην ελληνική αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από πέρσι με τη δημιουργία ενός φωτοβολταϊκού πάρκου στη Δράμα, ισχύος 100 MW. Τους τελευταίους μήνες η εταιρεία έχει χτίσει ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο έργων μέσω της CERO Generation που αποτελεί τον πράσινο βραχίονα του ομίλου. Όμως το διεθνές επενδυτικό fund έχει «κεντράρει» ουκ ολίγες άλλες υποδομές της χώρας όπως η Αττική Οδός, το χαρτοφυλάκιο της Enel Green Power και το 20% της Αριάδνη Interconnection που κατασκευάζει την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης Αττικής.

Ξεκίνησε η μάχη για το λιμάνι του Ηρακλείου

-Τελικά δεν θα έχουμε αύριο 8/6 αποσφράγιση των οικονομικών προσφορών για το λιμάνι του Ηρακλείου. Ο λόγος είναι πως ο ένας εκ των δύο ενδιαφερόμενων ζήτησε να ελέγξει (όπως έχει δικαίωμα) τα νομιμοποιητικά έγγραφα που συνοδεύουν τον φάκελο της προσφοράς του έτερου διεκδικητή. Επειδή λοιπόν προβλέπεται από τη διαδικασία να δοθεί χρόνος για τον έλεγχο, οι οικονομικές προσφορές αναμένεται να αποσφραγιστούν στο ΤΑΙΠΕΔ στις 12 ή στις 15 Ιουνίου. Θυμίζουμε πως το λιμάνι του Ηρακλείου διεκδικούν μέσω διαγωνισμού ο όμιλος Γκριμάλντι και η κοινοπραξία ΓΕΚΤΕΡΝΑ - Aviareps – Nectar Holdings.

Η Βίλα Τρύφωνα Νάτση στο Ελληνικό...

-Είναι γνωστές οι στενές σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ της Οrilina Properties ΑΕΕΑΠ, συμφερόντων της Brevan Howard και του επενδυτή Τρύφωνα Νάτση, με τη Lamda Development για τα νέα projects εντός της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού αλλά και στη Θεσσαλονίκη για την από κοινού αξιοποίηση έκτασης στη συμπρωτεύουσα. Αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι ότι ο Τρύφων Νάτσης και η σύζυγός του Δέσποινα Παντοπούλου είναι και οι ιδιοκτήτες και μιας από τις βίλες στα 28 οικόπεδα που σχεδιάζονται πάνω στο παραλιακό μέτωπο του σε σχέδια κορυφαίων αρχιτεκτονικών γραφείων και προχωρούν τώρα με τις απαραίτητες εγκρίσεις.

...και η Οrilina στο ΧΑ

-Σε σχέδια του γνωστού γραφείου Kengo Kuma and Associates είναι και τα κτίρια που σχεδιάζονται για την ιδιωτική λέσχη χώρων εστίασης, αναψυχής, ευεξίας, εκδηλώσεων μαζί με σύγχρονες κατοικίες μοναδικού αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, που θέλει να φτιάξει η Οrilina σε συνέχεια της συμφωνίας με τη Lamda εντός του Ελληνικού σε μία επένδυση ύψους περί τα 70 εκατ. ευρώ από την ΑΕΕΑΠ. Σημειώστε πως η Οrilina Properties ΑΕΕΑΠ οδεύει προς το Χρηματιστήριο και είναι η μια από τις τρεις ΑΕΕΑΠ (μαζί με τις Trade Estate (Φουρλής) και Noval (ΒΙΟΧΑΛΚΟ) πρέπει να περάσουν τις πύλες του ΧΑ.

Νέα μεταγραφή από τη Vinci στην ΙΝΤΡΑΚΑΤ

Μεθοδικά και σταθερά ο Αλέξανδρος Εξάρχου οργανώνει στην Intrakat μια ομάδα ικανών στελεχών από την αγορά που θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στον νέο όμιλο που δημιουργείται μετά και την εξαγορά της ‘Άκτωρ Κατασκευαστικής. Η αρχή έγινε με τη μεταγραφή από τη Wind του Γιώργου Τσαπρούνη που ανέλαβε πριν από μερικούς μήνες τον τομέα της επικοινωνίας. Μετά η ομάδα ενισχύθηκε με τον Τάσο Αρανίτη που ανέλαβε χρέη γενικού διευθυντή και ο οποίος είναι από τους πλέον έμπειρους της ελληνικής αγοράς στο χώρο των κατασκευών. Οι κινήσεις συνεχίστηκαν και πρόσφατα είχαμε τη μεταγραφή από την Εθνική Τράπεζα στον όμιλο του Κώστα Αδαμόπουλου, που μόλις αναλάβει καθήκοντα θα είναι ο νέος CFO. Τώρα ένα ακόμα έμπειρο στέλεχος εντάσσεται στη διοικητική ομάδα Intrakat. Κατά πληροφορίες πρόκειται για τον Hadi Hanush, επί 20 έτη επικεφαλής της Vinci στην Ελλάδα. Ο Hanush, ο οποίος θα αναφέρεται στον Τ. Αρανίτη πρόκειται να αναλάβει το έργο του Riviera Tower στο Ελληνικό. Παράλληλα, εκτός από το ανώτερο management, ο όμιλος προσελκύει εξειδικευμένο δυναμικό σε όλα τα επίπεδα και είναι χαρακτηριστικό ότι τους τελευταίους μήνες έγιναν προλήψεις περίπου 40 μηχανικών.

Η Goldman Sachs απογείωσε τις τραπεζικές μετοχές

-Το χθεσινό report της Goldman Sachs για τις ελληνικές τράπεζες έδωσε ισχυρή ώθηση για τις μετοχές του κλάδου στο Χ.Α. Η Εθνική Τράπεζα βρέθηκε ξανά πάνω από τα 6 ευρώ (τιμή-στόχος στα 6,90 ευρώ), η Alpha Bank έφθασε στα 1,47 ευρώ (σήμερα η αγορά αναμένει με ενδιαφέρον και το investor day), κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2020 (τιμή-στόχος στα 1,70 ευρώ) η Eurobank ενώ η Τρ. Πειραιώς είναι σε νέο υψηλό έτους στα 2,88 ευρώ με τη GS να δίνει μεγάλα περιθώρια ανόδου και τιμή-στόχο στα 3,35 ευρώ.

Jackpot έγραψε ο ΟΠΑΠ

-Έκοψε το μέρισμα σε μια έντονα ανοδική συνεδρίαση. Η μετοχή του ΟΠΑΠ με την αφαίρεση του μερίσματος 0,7 ευρώ θα έπρεπε να ξεκινήσει τη χθεσινή συνεδρίαση από τα 15,34 ευρώ. Σε καμία στιγμή όμως της χθεσινής ημέρας δεν έπεσε η μετοχή κάτω από τα 15,42 ευρώ, δείγμα της δυναμικής και της εμπιστοσύνης της αγοράς όχι μόνον στις προοπτικές του ΟΠΑΠ (όλοι πλέον δείχνουν να πιστεύουν ότι μπορεί να φτάσει την καθαρή κερδοφορία κοντά στο μισό δισεκατομμύριο) αλλά κυρίως στην οικονομία της χώρας, αφού η πορεία της μετοχής του ΟΠΑΠ ανέκαθεν είναι στενά συνδεδεμένη με το ΑΕΠ της χώρας.

Παλιοί συνάδελφοι

-Γνωρίζονται καλά από το παρελθόν ο νέος υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας Mehmet Simsek με τον Αλέξη Πατέλη. Συγκεκριμένα ο Simsek δούλευε για τον Πατέλη στη Merrill Lynch στο Λονδίνο. Ο πρώτος ήταν Chief economist and strategist για τις χώρες ΕΜΕΑ, όταν ο Πατέλης ως head of International Economist επέβλεπε τους οικονομολόγους εκτός αυτών που είχαν αρμοδιότητα τις ΗΠΑ. Ο Simsek εκτός από καλός οικονομολόγος θεωρείται σοβαρός, εργατικός και ήπιων τόνων. Το θέμα είναι αν αυτές οι ικανότητες θα τον βοηθήσουν, καθώς κληρονομεί ένα τεράστιο πρόβλημα με βαθιά υπερτιμημένο νόμισμα και επιτόκια που πρέπει να αυξηθούν δραστικά, ώστε με λιτότητα και μεγάλη ύφεση στην τουρκική οικονομία να υποχωρήσει ο πληθωρισμός.

Ο παραλογισμός με το φόρο στα μερίσματα

-Ένα από τα βασικά στοιχεία που σκόπιμα υποτιμάται στη δημόσια συζήτηση που άνοιξε την προεκλογική περίοδο για τη φορολογία των μερισμάτων είναι ότι – ειδικά με τη δομή της ελληνικής οικονομίας, που κυριαρχούν οι μικρομεσαίες και οι οικογενειακές εταιρίες - τα μερίσματα στις περισσότερες περιπτώσεις δεν τα παίρνει ένας αλλά τα μοιράζονται διαφορετικά πρόσωπα. Αν υποθέσουμε λοιπόν ότι έστω από ένα ποσό και πάνω (π.χ. τις 100.000 ευρώ), ο φόρος ανεβαίνει από το 5% στο 15%. Σε μια κερδοφόρα τεχνική εταιρεία με 10 μετόχους οι οποίοι ζουν από τα μερίσματα (αφού πληρώσουν φόρους εισοδήματος, προκαταβολές επομένου έτους, έχοντας κάνει κέρδη αφού πλήρωσαν μισθούς υπαλλήλων, έξοδα, ρίσκα, βάρη, δάνεια, υποθήκες, κ.λπ.), καταφέρνουν να διανείμουν στους 10 μετόχους μέρισμα 200.000 ευρώ, από 20.000 στον καθένα. Θα φορολογηθούν με 15% αντί για 5%. Ακόμα και οι μεγάλοι πολυμετοχικοί όμιλοι (όπως οι εισηγμένες εταιρείες) που δίνουν μεγάλα μερίσματα, εκατοντάδες χιλιάδες ή και εκατομμύρια ευρώ, σε χιλιάδες μετόχους κατά πλειοψηφία μικρούς σε πολλές περιπτώσεις, τα μερίσματα της πλειοψηφίας, έστω και μικρά ποσά, θα φορολογηθούν με 15%. Εκτός από τον αντιαναπτυξιακό χαρακτήρα της υψηλής φορολογίας μερισμάτων, κατά βάση θα τιμωρηθούν χιλιάδες μικροί και μεσαίοι μέτοχοι κατά το μέγιστο ποσοστό.

Το μπέρδεμα με τη συνέλευση της Jumbo

-Μια μικρή αναστάτωση υπήρξε με τη γενική συνέλευση της Jumbo. Στις 7 Απριλίου η εταιρεία είχε γνωστοποιήσει πως η ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων θα πραγματοποιούνταν στις 7 Ιουνίου. Ωστόσο, χθες, με νεότερη ανακοίνωση, η εταιρεία ειδοποίησε πως η ΓΣ θα πραγματοποιηθεί σε νέα ημερομηνία, η οποία θα γνωστοποιηθεί. Από το περιβάλλον της εταιρείας λένε πως η συγκεκριμένη ημερομηνία ήταν ενδεικτική, δεν είχε σταλεί πρόσκληση για τα θέματα της ΓΣ και ακόμη διάφορα θέματα, όπως λόγου χάρη τα στοιχεία για την πορεία της Jumbo στο 5μηνο, είναι σε εκκρεμότητα. Σημειωτέον πως η διοίκηση έπειτα από έκτακτες χρηματικές διανομές 1,155 ευρώ για το 2022, γνωστοποίησε πως δεν θα προτείνει προς την προσεχή τακτική γ.σ. την διανομή επιπλέον μερίσματος πέραν αυτού που έχει ήδη καταβληθεί στους μετόχους. Χθες πάντως η μετοχή σάρωσε και με άνοδο 5% βρέθηκε σε νέα ιστορικά υψηλά, με κέρδη άνω του 50% το 2023.

Ήρθε η ώρα να αναλάβει τις ευθύνες του ο ΑΔΜΗΕ

-Την περασμένη Κυριακή -και για 6 ολόκληρες ώρες- η Ελλάδα παρήγαγε ηλεκτρική ενέργεια στο έδαφός της, με μηδενικό κόστος. Οι συνθήκες ανέμου και ηλιοφάνειας βοήθησαν ώστε η παραγωγή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) να είναι τόσο μεγάλη που ισοδυναμούσε με το 80% της συνολικής εγχώριας παραγωγής. Η σημαντική αυτή στιγμή για την ελληνική αγορά ενέργειας όχι μόνον έδειξε ότι οι μεγάλες επενδύσεις ΑΠΕ των τελευταίων ετών αποδίδουν (η ΔΕΗ ξεπέρασε ήδη τα 600 ΜW, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή τα 1.000 MW, η Motor Oil, η Hellenic Energy κ.λπ.) αλλά κυρίως ανέδειξε την επείγουσα ανάγκη να βελτιώσει ο ΑΔΜΗΕ το δίκτυο των καλωδίων του ώστε να «μην πετάμε στα σκουπίδια» την άφθονη φθηνή ενέργεια που μας προσφέρει η φύση.

Στο μεταξύ ο πόλεμος του πετρελαίου καλά κρατεί…

-Τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου (Strategic Petroleum Reserve SPR) των ΗΠΑ σήμερα βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1983. Μόνο το 2022, περισσότερα από 221 εκατομμύρια βαρέλια αποσύρθηκαν από τα αποθέματα. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν έχει από πέρυσι τον Οκτώβριο ανακοινώσει ότι θα αναπληρώσει τα αποθέματα μόλις η τιμή του πετρελαίου πέσει στα 67 έως 72 δολάρια το βαρέλι. Από τότε, κάθε φορά που οι τιμές του αργού πετρελαίου διολισθαίνουν προς τη ζώνη των 67 έως 72 δολαρίων, ο ΟΠΕΚ ανακοινώνει μεγαλόφωνα μια σημαντική περικοπή στην παραγωγή πετρελαίου ανεβάζοντας πάλι τις τιμές. Το «παιχνίδι» αυτό επαναλαμβάνεται τακτικά. Ειδικά όμως τώρα που η αμερικανική οικονομία, δίνει μάχη με τον πληθωρισμό, ο ενεργειακός πόλεμος έχει τη δική του σημασία. Το πετρέλαιο σήμερα κατά 90% χρησιμοποιείται για την κίνηση. Στα αυτοκίνητα γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια με τη χρήση ηλεκτρισμού, αλλά στα αεροπλάνα και τα πλοία η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη με τη χρήση βιοκαυσίμων, υδρογόνου και άλλων εναλλακτικών μορφών ενέργειας.