Η συμμετοχή της ΓΕΚ – Τέρνα στην Optima φέρνει νέες συμμαχίες! ///


 

-Πιθανόν να έχετε πληροφορηθεί ότι η συμφερόντων Γ. Βαρδινογιάννη ΟPTIMA Bank προχώρησε πρόσφατα σε αύξηση κεφαλαίου κατά 80 εκατ. ευρώ. Οι πληροφορίες της στήλης είναι ότι από τα 80 εκατ. τα μισά έβαλε η οικογένεια των βασικών μετόχων και τα υπόλοιπα 40 εκατ. τρίτα πρόσωπα, μεταξύ των οποίων ο επιχειρηματίας Γιώργος Περιστέρης που συμμετείχε στην αύξηση με το ποσό των 10 εκατ. ευρώ. Πιθανόν η σύμπραξη στον τραπεζικό τομέα προοιωνίζεται ευρύτερη συνεργασία των δύο ομίλων, καθώς τόσο η ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ όσο και η ΓΕΚ – ΤΕΡΝΑ δραστηριοποιούνται στον κλάδο της ενέργειας.

-Η αγορά για τα διάφορα deals είναι σαν να συνωστίζεται στην πλατεία του Αγίου Πέτρου περιμένοντας να βγει λευκός καπνός από το Βατικανό. Πάρτε για παράδειγμα την ΕΛΛΑΚΤΩΡ: παρά τις κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις που παρείχαν στον Τύπο ότι η συμφωνία δήθεν έχει υλοποιηθεί, σήμερα, με ανακοίνωσή της, μάθαμε ότι τα λεφτά δεν μπήκαν και οι Σακομπακοκαϋμενάκηδες ετοιμάζονται να περάσουν στο νέο story που είναι αγορά του πακέτου… με δόσεις. Παρεμπιπτόντως, η στήλη σημειώνει ότι το χθεσινό +6,43% της ΕΛΛΑΚΤΩΡ στο ΧΑ, οφείλεται σε προφανώς ανυπόστατες φήμες που κυκλοφόρησαν στην αγορά για δημόσια πρόταση στα 2 ευρώ, μάλιστα. Με δυο λόγια: όνειρα θερινής νυκτός.

-Περιμένουμε, επίσης, να βγει λευκός καπνός για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής αν φυσικά «περπατήσει» η βελτιωμένη πρόταση του CVC. Το γεγονός πάντως είναι ότι όσο περνούν οι ημέρες τα περιθώρια για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής μειώνονται δραστικά. Καταλύτης προς αυτή την κατεύθυνση ήταν η πώληση της ΑΧΑ στην Generali. Αν το συμβόλαιο bankassurance της Alpha Bank στη δεκαετία αποτιμήθηκε 164 εκατ. τότε γιατί της ΕΤΕ με την Εθνική Ασφαλιστική να μην έχει την ίδια αποτίμηση; Οπότε 420 εκατ. αφαιρουμένων 164 εκατ. πάμε στα 256 εκατ. αφαιρουμένων των 50 εκατ. για το ομόλογο πάμε στα 206 εκατ… Με τέτοιους λογαριασμούς δύσκολα θα μπουν υπογραφές.

-Λευκό καπνό περιμένουμε να βγει και από την Atticabank που καλείται να αποφασίσει από τη short list των δυο υποψηφίων επενδυτών που έχει για το ποιος θα αγοράσει τα 60 εκατ. senior ομόλογα και 38 εκατ. mezzanine ομόλογα από την τιτλοποίηση Artemis 1 και αλλά 15 εκατ. mezzanine από τη Μετεξέλιξη.

– Μπορεί η Μάντης Εμπορική (διανέμει το Red Bull στην Ελλάδα) να θέλει να δώσει… φτερά στη Μαλαματίνα που αποκτά μέσω συμφωνίας εξυγίανσης, όμως μπορεί ο λογαριασμός να βγει “αλμυρός”. Η Μαλαματίνα είναι φορολογικά ανέλεγκτη εδώ και χρόνια και μόνο για χρήση του 2013 της έχει επιβληθεί πρόστιμο 1,1 εκατ. ευρώ. Για το 2014 λέγεται ότι το πρόστιμο θα είναι πενταπλάσιο, ενώ άγνωστο παραμένει το “κουστούμι” για τις υπόλοιπες χρήσεις.

-Το active marketing για την επικείμενη αύξηση κεφαλαίου έχουν ήδη ξεκινήσει o CEO της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, η Goldman Sachs και η UBS κάνοντας άτυπες συναντήσεις -ξεχωριστά ο καθένας- με μεγάλους θεσμικούς παίκτες των αγορών παρουσιάζοντας τον σχεδιασμό και βολιδοσκοπώντας διαθέσεις.

-Φιλόδοξα σχέδια έχουν στη Εurobank. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τη χθεσινή παρουσίαση που έκανε η Τράπεζα σε 900 στελέχη και εργαζόμενους του δικτύου. Η διαδικτυακή παρουσίαση ξεκίνησε με χαιρετισμό του CEO Φωκίωνα Καραβία και στη συνέχεια ο αναπληρωτής CEO Ανδρέας Αθανασόπουλος παρουσίασε το σχέδιο που έχει τον τίτλο «Eurobank 2020-2030». Στη Εurobank έχουν ήδη ξεκινήσει να δουλεύουν με εξειδικευμένους συμβούλους για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και υπολογίζεται ότι μέσα στο επόμενο τετράμηνο θα είναι έτοιμο το πλήρες σχέδιο.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Δημοφιλή