-Χαίρετε, πυκνή εβδομάδα αυτή που ξεκινά για το Μαξίμου, καθώς θα έχουμε εξελίξεις στα δύο μεγάλα μέτωπα των τελευταίων εβδομάδων, το αγροτικό και τον γάμο ομοφύλων που ψηφίζεται την Πέμπτη. Ξεκινώντας από τους αγρότες, ο Μητσοτάκης -με την αναφορά ότι η κυβέρνηση «θα ξύσει τον πάτο του βαρελιού»- έδωσε το στίγμα των παρεμβάσεων που θα γίνουν και θα είναι στοχευμένες, γιατί πολλά επιπλέον λεφτά στο ταμείο δεν υπάρχουν.

Ο Στάσσης στο Μαξίμου και η έκπτωση στο ρεύμα

-Έψαξα χθες τι παραπάνω θα μπορούσε να δοθεί για τους αγρότες και με διαβεβαίωσαν ότι ο Μητσοτάκης δεν μπορεί να «βγάλει λαγούς» από το καπέλο, πέραν της επιστροφής του ΕΦΚ πιο γρήγορα στους αγρότες και από ορισμένες πιο στοχευμένες παρεμβάσεις για τη Θεσσαλία και ειδικά ως προς το ρεύμα. Μου έλεγε, όμως, ένας άνθρωπός μου ότι ίσως να μπορούσε να γίνει κάτι «εκτός προϋπολογισμού». Έμαθα, λοιπόν, ότι το Σάββατο έκανε μια βόλτα από το Μέγαρο Μαξίμου ο Γιώργος Στάσσης της ΔΕΗ, μαζί με στελέχη του οικονομικού επιτελείου και του υπουργείου Ενέργειας, ενώ για να πηγαίνει ο Στάσσης εκεί, σημαίνει ότι και ο Μητσοτάκης είχε κατέβει από το σπίτι του για τις αναγκαίες προπαρασκευαστικές ενέργειες. Καταλαβαίνω, λοιπόν, ότι γίνονται οι αναγκαίες συνεννοήσεις, ώστε ενδεχομένως η έκπτωση στους αγρότες στην κιλοβατώρα κατά τους παραγωγικούς μήνες να είναι κάπως μεγαλύτερη από 10%, ίσως 15%.

Οι υπουργοί και η σύνθεση των αγροτών

-Από το Μαξίμου, τον χειρισμό της υπόθεσης «αγρότες» έχουν ο διευθυντής του γραφείου Μητσοτάκη Γιάννης Μπρατάκος και ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης που μιλά με πολύ κόσμο. Παρών στο ραντεβού της Τρίτης θα είναι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης, που το Σαββατοκύριακο έκανε πολλά ραντεβού με αγρότες και κτηνοτρόφους, ο Θεόδωρος Σκυλακάκης που χειρίζεται τα θέματα του ρεύματος και ο υφυπουργός Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς που «κρατά το ταμείο». Ως προς τη σύνθεση των 15 αγροτών, άνθρωπός μου έλεγε ότι υπάρχουν μεν εκπρόσωποι του ΚΚΕ, αλλά υπάρχουν και αρκετοί πιο «μετριοπαθείς», ώστε να βγει μια άκρη. Κάτι που δεν είναι εγγυημένο πάντως.

Το τελικό μέτρημα για τον γάμο

-Την ερχόμενη Πέμπτη τώρα ο Μητσοτάκης θα μιλήσει στη Βουλή για το νομοσχέδιο που αφορά τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Μια μεταρρύθμιση εμβληματική για ένα κεντροδεξιό κόμμα όπως η ΝΔ, ακόμα και αν έχει πρόσκαιρη φθορά. Ο άνθρωπός μου στο Μ.Μ. με ενημέρωσε χθες για το τελικό «μέτρημα», καθώς εκτιμάται ότι περίπου 110 βουλευτές της ΝΔ, ίσως και 2-3 ακόμα, θα υπερψηφίσουν. Οι υπόλοιποι 40+ θα κατανεμηθούν μεταξύ αποχής και καταψήφισης, αν και γενικώς αρκετοί στρέφονται προς την αποχή. Υπάρχει, βεβαίως, και ένας σκληρός πυρήνας διαφωνούντων για διάφορους λόγους, με πρώτο τον Αντώνη Σαμαρά που ετοιμάζει μια σκληρή ομιλία.

Τα 60 εκατομμύρια του Άδωνι

-Αποφασισμένος να κλείσει εκκρεμότητες από τη λίστα των χειρουργείων είναι ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος θα παρουσιάσει μεσοβδόμαδα με συνέντευξη Τύπου το σχέδιο για δωρεάν απογευματινά χειρουργεία. Στην πραγματικότητα, το υπουργείο Υγείας θα δεσμεύσει 60 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για να «αγοράσει» χειρουργεία και να πληρώσει έτσι γιατρούς και νοσηλευτές. Μου έλεγαν ότι η λίστα αναμονής για χειρουργεία μπορεί να φτάνει μέχρι και τα τέσσερα χρόνια, συνεπώς το υπουργείο Υγείας θα ξεκινήσει αντίστροφα, από αυτούς που περιμένουν περισσότερο. Το σχήμα δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε όλες τις κλινικές, αλλά σε πολλές είναι εφικτό. Τα χειρουργεία που εκκρεμούν, πάντως, είναι περίπου 91.000, αριθμός διόλου ευκαταφρόνητος.

Οι επαφές Γεραπετρίτη και ο Ποντέστα από το Λεωνίδιο

-Πηγαίνω στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, όπου ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης συνεχίζει τις επαφές που κάνει για την προώθηση της ελληνικής υποψηφιότητας για τη θέση του μη μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την περίοδο 2025-2026. Όντας στη Νέα Υόρκη, είχε και έχει πρωινά, μεσημεριανά και… απογευματινά sessions με χώρες από τον Ειρηνικό, την Καραϊβική και τη Λατινική Αμερική, για να πάρουμε όσο το δυνατόν περισσότερες ψήφους. Κεντρικό θέμα στις επαφές, η κλιματική αλλαγή. Και μιας και λέω για κλιματική αλλαγή, έχουμε αλλαγή σκυτάλης στον εκπρόσωπο των ΗΠΑ για το θέμα, καθώς αντί του Τζον Κέρι αναλαμβάνει ως προεδρικός σύμβουλος ο Τζον Ποντέστα, παλιός chief of staff του Λευκού Οίκου επί Κλίντον και σύμβουλος του Ομπάμα. Ο Ελληνοαμερικανός Ποντέστα κατάγεται από το Λεωνίδιο και θα είναι τον Απρίλιο στην Αθήνα για τη Σύνοδο για τους Ωκεανούς που διοργανώνει η χώρα μας.

Η Σδούκου και το ενδιαφέρον του DFC

-Παρούσα στην Ουάσιγκτον για τον ελληνοαμερικανικό στρατηγικό διάλογο ήταν και η υφυπουργός Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, η οποία είχε αρκετές σημαντικές επαφές. Ένα από αυτά τα ραντεβού ήταν με τον DFC, τον Αναπτυξιακό και Επενδυτικό Οργανισμό των ΗΠΑ, που στο πρόσφατο παρελθόν έχει χρηματοδοτήσει την ONEX. Στο τραπέζι ως πιο ώριμο project έπεσε το σχήμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, το οποίο είναι αρκετά ώριμο και υπάρχουν ευρωπαϊκά χρήματα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης για την υλοποίησή του. Οι Αμερικανοί άκουσαν με προσοχή και από όσα έργα τους παρουσίασε η Σδούκου, γι’ αυτό ενδιαφέρθηκαν περισσότερα. Να δούμε τι εξελίξεις θα υπάρξουν.

Το χρονοδιάγραμμα για το placement της Τράπεζας Πειραιώς...

-Η αγορά στρέφει τα βλέμματα στα αποτελέσματα της Τράπεζας Πειραιώς που ανακοινώνονται μεθαύριο Τετάρτη και σηματοδοτούν την αντίστροφη μέτρηση για το placement. Mε την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων το ενημερωτικό δελτίο για το placement κατατίθεται στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και η έγκριση θα δοθεί -εκτός απροόπτου- στις 29 Φεβρουαρίου. Στο μεταξύ, στο διάστημα αυτό των δυο εβδομάδων, το ΔΣ του ΤΧΣ θα έχει δώσει τις δικές του εγκρίσεις οπότε -και αναλόγως με το κλίμα στις αγορές- το πιθανότερο είναι 4-5 Μαρτίου να ανοίξει το βιβλίο προσφορών. Ακόμη όμως κι αν για λόγους συγκυρίας χρειαστεί το χρονοδιάγραμμα να μετατεθεί για λίγες ημέρες, το βέβαιο είναι ότι όλα θα έχουν τελειώσει μέχρι τις 15 Μαρτίου, γιατί στις 31/3 είναι το Πάσχα των καθολικών.

...και οι λεπτές ισορροπίες με τον Πόλσον

-Αυτό που δεν ξέρουμε και πιθανότατα δεν θα το μάθουμε μέχρι και την τελευταία στιγμή (όταν πλέον θα είναι υποχρεωτικό από τη διαδικασία) είναι το ποσοστό που θα διαθέσει το ΤΧΣ. Το επικρατέστερο σενάριο είναι το 20%+2% χωρίς όμως να είναι βέβαιο καθώς υπάρχουν κυβερνητικοί παράγοντες που προκρίνουν τη διάθεση όλου του ποσοστού. Ωστόσο, στο ΜΜ φαίνεται ότι λόγω και Ταμείου Ανάκαμψης κλίνουν προς την επιλογή να διατηρήσουν -προσωρινά- ένα ποσοστό της τάξης του 5% στην Πειραιώς και αναλόγως να πράξουν και στην περίπτωση της Εθνικής. Ο Πόλσον, που διαθέτει 18,62%, έχει διαμηνύσει πως θα το διατηρήσει και δεν θεωρείται πιθανό, αλλά και δεν μπορεί να αποκλειστεί, το ενδεχόμενο να αυξήσει λίγο τη θέση του. Γενικότερα οι ισορροπίες με τον Πόλσον είναι λεπτές, επειδή αφενός έχει ταχθεί υπέρ της πώλησης του 27% κι αφετέρου δεν είναι ευτυχής με τις κυβερνητικές επιλογές της μη κρατικοποίησης της ΕΥΔΑΠ. Οπότε, εφόσον το ερμηνεύω σωστά, στο ΜΜ βλέπουν την προσωρινή διατήρηση ποσοστού πέριξ του 5% ως ελάχιστη γραμμή άμυνας, που επιπλέον προσφέρει άλλες δυνατότητες π.χ. αν στο μέλλον προκύψει κάποιος στρατηγικός επενδυτής ή αν η αγορά επιτρέπει να διατεθεί σε υψηλότερες τιμές.

Η στρατηγική του Μ.Μ για τις τράπεζες

-Ανάλογη διάθεση φαίνεται να υπάρχει στο Μ.Μ και για την Εθνική Τράπεζα, με τα σενάρια να κάνουν λόγο για επιθυμία διατήρησης ενός ποσοστό οριακά κάτω του 10%. Και εδώ το σκεπτικό είναι το ίδιο, με απώτερο στόχο στο μέλλον είτε να βρεθεί κάποιος στρατηγικός είτε να πουληθεί σε υψηλότερη τιμή. Αυτός προφανώς είναι και ο λόγος που η διοίκηση της Εθνικής δείχνει να φλερτάρει με την πρόταση να αγοράσει η ίδια το 8%, αν και στο ΜΜ δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους για την πρόταση η οποία δείχνει να μην ενθουσιάζει. Σε κάθε περίπτωση και εκτός απροόπτου πάντα, όταν τον Μάρτιο τελειώσουμε με το placement της Πειραιώς - το οποίο παρεμπιπτόντως φαίνεται από τις μέχρι τώρα ενδείξεις ότι θα πάει πολύ καλά - θα ακολουθήσει μια περίοδος "αγρανάπαυσης" (που είναι και της μόδας) σε σχέση με τις αποεπενδύσεις του ΤΧΣ έως και τα τέλη του έτους. Στο μεταξύ, οι τράπεζες θα πρέπει στη διάρκεια του έτους και μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 2023 να πάρουν την εποπτική έγκριση για να μοιράσουν μερίσματα, ώστε να ανοίξει ο δρόμος της αναβάθμισής τους που θα οδηγήσει σε καλύτερες αποτιμήσεις. Τότε το θέμα της αποεπένδυσης θα επανεκτιμηθεί σε νέα βάση, με δεδομένο ότι η Κυβέρνηση ιδανικά θα ήθελε τα ποσοστά σε Τράπεζα Πειραιώς και ΕΤΕ να περάσουν σε στρατηγικούς επενδυτές, θεσμικούς ή σοβαρούς ιδιώτες. Ολα αυτά βεβαίως όπως είπαμε μέχρι στιγμής, καθώς οι συγκυρίες μεταβάλλονται και οι οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ακόμη ληφθεί.

Μυλωνάς και Αράπογλου

-Κι επειδή βλέπω να σηκώνεται αρκετή σκόνη (χωρίς πραγματικό λόγο και αιτία) σχετικά με το λογότυπο της Εθνικής Τράπεζας, να σας πω ότι αδίκως προσάπτουν στη διοίκηση Μυλωνά πως με το απλό «Εθνική Τράπεζα», στο ανανεωμένο λογότυπο της τράπεζας που παρουσιάστηκε πριν από λίγες ημέρες, υποβαθμίζεται η ελληνικότητα του ιστορικού πιστωτικού ιδρύματος, επειδή δεν περιλαμβάνει πλέον και τον αυτοπροσδιορισμό Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Για να σταματήσουν λοιπόν τα «εθνικά» δάκρυα και να επανέλθουμε στην ουσία και την πραγματική ιστορία του θέματος, επιτρέψτε μου να υπενθυμίσω ότι η αφαίρεση του εν λόγω προσδιορισμού έγινε από τη διοίκηση Αράπογλου, το 2008. Πριν από 16 δηλαδή χρόνια! Έκτοτε, η Εθνική άλλαξε τέσσερεις διαφορετικές διοικήσεις και η χώρα πέντε διαφορετικές κυβερνήσεις.

Folli Follie: Κάθε μέρα και πιο κοντά στην παραγραφή

-Για να μην κάνουμε όλοι τους έκπληκτους και κουνάμε τα κεφάλια με απορία διερωτώμενοι πως και συνέβη αυτό, σημειώστε πως έγκυροι νομικοί υποστηρίζουν πως η υπόθεση της Folli Follie, αφού συρθεί δικαστικά, τελικά θα παραγραφεί. Το σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε τον Μάιο 2018 και εκδικάζεται τώρα -σχεδόν έξι χρόνια μετά- σε πρώτο βαθμό, με τους ρυθμούς αυτούς που ακολουθεί η διαδικασία θα παραγραφεί, καθώς η υπόθεση πρέπει να τελεσιδικήσει μέσα στη χρονική προθεσμία παραγραφής που θέτει ο νόμος από την τέλεση των αδικημάτων. Αν ακόμη περιμένουμε την απόφαση σε πρώτο βαθμό, φανταστείτε πως χρειάζεται να εκδοθεί η απόφαση, να καθαρογραφεί, να ασκηθεί έφεση, να εκδικαστεί η έφεση κ.λπ. κ.λπ. Οπότε, αν δεν λάβει την απαραίτητη μέριμνα το υπουργείο και η ηγεσία της Δικαιοσύνης...

Μυτιληναίος: Μεταγραφή και γραφείο trading στην Ευρώπη

-Μια ενδιαφέρουσα μεταγραφή μαθαίνω ότι έκανε η Mytilineos. Πριν από λίγες ημέρες μετακινήθηκε εκεί η Νίνα Παπαγεωργίου, η οποία αναλαμβάνει Head of Business Development, NG Supply & Trading. Το ενδιαφέρον είναι ότι η Ν. Παπαγεωργίου, πριν πάει στην εταιρεία του Ευάγγελου Μυτιληναίου, είχε εργαστεί στο Λονδίνο σε front office trading desk για οργανισμούς με διεθνή παρουσία όπως ENI Trading & Shipping και VITOL, με πιο πρόσφατο ρόλο της -με την επιστροφή της στην Ελλάδα- στην Trafigura. Η είδηση έρχεται να δέσει με αυτό που άκουσα πρόσφατα από τον Ευαγ. Μυτιληναίο όταν είπε στους αναλυτές, μετά τα οικονομικά αποτελέσματα, ότι ετοιμάζεται να ανοίξει γραφείο trading στην Ευρώπη. Μεγαλώνουν κι άλλο οι δουλειές του Ευάγγελου στα εξωτερικά!

Το ομόλογο της Intralot

-Μέσα στην εβδομάδα, εκτός απροόπτου, θα λάβει τις εγκρίσεις το ενημερωτικό δελτίο για το retail bond της Intralot, ύψους κατ’ ελάχιστον 130 εκατ. Προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να πραγματοποιηθεί η δημόσια προσφορά των ομολογιών. Αμέσως μετά παίρνει σειρά και το κοινοπρακτικό δάνειο των 100 εκατ. ευρώ της εταιρείας για να διασφαλίσει τη χρηματοδότηση για την αποπληρωμή του συνόλου των ομολογιών (λήξης Σεπτεμβρίου 2024) που εκδόθηκε από τη θυγατρική Intralot Capital Luxembourg.

Τα 150 εκατ. της ΔΕΗ Ανανεώσιμες

-Ολοκληρώθηκε η αύξηση κεφαλαίου κατά 150 εκατ. ευρώ και πιστοποιήθηκε η καταβολή του μετοχικού κεφαλαίου. Η θυγατρική της ΔΕΗ, που αποφάσισε να προχωρήσει σε μια μεγάλη ΑΜΚ τον περασμένο Οκτώβριο, το διάστημα αυτό υλοποιεί και σχεδιάζει ευρείας κλίμακας έργα. Μεταξύ αυτών το project Φοιβη, ένας από τους μεγαλύτερους φωτοβολταϊκούς σταθμούς στην Ευρώπη που θεωρείται έργο-ορόσημο για τη ΔΕΗ και την ενεργειακή μετάβαση και απο-ανθρακοποίηση της χώρας. Το έργο που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2025 είναι συνολικού προϋπολογισμού 368 εκατ., έλαβε χρηματοδότηση 110,4 εκατ. από τις Eurobank και Τρ. Πειραιώς, 73,6 εκατ. θα καλυφθούν από ίδια κεφάλαια της εταιρείας και το υπόλοιπο μέσω μακροπρόθεσμου δανείου από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Βusiness is business

-Εγινε γνωστό τις τελευταίες ημέρες πως το Ανώτατο Δικαστήριο κατά της διαφθοράς της Ουκρανίας έκανε δεκτή αξίωση του υπουργείου Δικαιοσύνης για την κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων του Ιβάν Σαββίδη και της συζύγου του στην Ουκρανία. Υπενθυμίζεται ότι, πριν από μερικούς μήνες, το πρόγραμμα Τrap Aggressor του think Tank "State Watch" περιέλαβε τον Ιβάν Σαββίδη σε λίστα επιχειρηματιών που δεν είχαν κατασχεθεί τα περιουσιακά τους στοιχεία αν και οι εταιρίες τους στήριζαν τη ρωσική στρατιωτική βιομηχανία. Αυτό δεν εμποδίζει μια αμερικανική πολυεθνική, την Deloitte, να νοικιάσει στη Θεσσαλονίκη στο τμήμα του ΟΛΘ το κτίριο αποθηκών της ΠΑΕΓΑΕ εμβαδού 13.700 τ.μ. το οποίο η Dimera, επίσης ιδιοκτησίας Σαββίδη, θα μετατρέψει σε κτίριο γραφείων. Στους big four ανήκει η Deloitte, δικηγόρους προφανώς έχουν, οπότε κάποιο κώλυμα νομικής φύσης δεν υπάρχει. Ακούγεται όμως κάπως παράξενο ή business is business;

Νευρικότητα στους servicers - Οι μισές εταιρίες θα μας αποχαιρετίσουν

-Στην αγορά είναι γνωστό: Οι μεγάλες εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων, όταν πωλούνται πακέτα δανείων σε επενδυτές, επιβάλλουν με ειδική ρήτρα μέσα στη συμφωνία ότι η διαχείριση αυτών των δανείων θα παραμείνει στις ίδιες. Με τον τρόπο αυτόν, οι 3 μεγάλοι της αγοράς παραμένουν μεγάλοι και οι υπόλοιποι απλώς διαμαρτύρονται γιατί δεν έχουν αντικείμενο. Ο νόμος προβλέπει ότι αν μια εταιρεία διαχείρισης δεν «αξιοποιήσει την άδειά της» για έναν χρόνο, με απλά λόγια -αν δεν έχει χαρτοφυλάκιο κόκκινων δανείων υπό διαχείριση- τότε χάνει την άδειά της. Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει αυστηροποιήσει πολύ τα κριτήρια και τις διαδικασίες αξιολόγησης για την επαναδειδότηση των servicers κι αυτό σημαίνει ότι μισή ντουζίνα από τις εταιρείες της αγοράς, μέχρι το καλοκαίρι, θα μας αποχαιρετίσουν οριστικά.

Οι επενδυτικοί σύμβουλοι των social με ύφος... Σώρρα

-Όποιος έχει έστω και μικρή επαφή με τα social media και εσχάτως με το Tik Tok, θα έχει πέσει σίγουρα πάνω σε διάφορους «γκουρού» που με ένα ύφος Γουόρεν Μπάφετ, αλλά στο πιο… Σώρρας, δίνουν επενδυτικές συμβουλές και τάζουν λεφτά με τη σέσουλα. Η Επ. Κεφαλαιαγοράς εξέδωσε μια ακόμη προειδοποίηση για αυτά τα φαινόμενα υπογραμμίζοντας πως η διάδοση επενδυτικών συστάσεων στα κοινωνικά δίκτυα συνιστά αδίκημα και επισύρει σοβαρές ποινικές κυρώσεις.

Το συγκρότημα του Βορρά, το σφυρί και ο επίλογος

-Ένα σωρό παλιά έπιπλα και υπολογιστές, ένα εγκαταλελειμμένο αυτοκίνητο χωρίς κλειδιά και ένα αρχείο που αντιπροσωπεύει μέρος της ιστορίας του ελληνικού Τύπου. Αυτά είναι που έμειναν από το άλλοτε κραταιό συγκρότημα της «Μακεδονική Εκδοτική Εκτυπωτική Α.Ε.» της οικογένειας Βελλίδη, που αφού πέρασε σε άλλα χέρια οδηγήθηκε στο λουκέτο για να… αναγεννηθεί υπό νέα εταιρική μορφή (Μακεδονία Ενημέρωση Α.Ε.) και ιδιοκτησία τουλάχιστον για τον ιστορικό τίτλο της Μακεδονίας. Την ερχόμενη Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου αυτά τα… ολίγα που έχουν μείνει από το παλαιό καθεστώς αναμένεται να βγουν στο σφυρί. Για τα 211 αντικείμενα της λίστας των παγίων (από έπιπλα γραφείου, αναλώσιμα και συσκευές γραφείου, υπολογιστές, οθόνες, εκτυπωτές, κεντρικές μονάδες μέχρι μικρά ψυγεία) η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί σε 1.525,50 ευρώ. Για το επιβατικό αυτοκίνητο, με έτος κυκλοφορίας 2008, άγνωστα χιλιόμετρα και… χωρίς κλειδιά η τιμή είναι στα 530 ευρώ. Όσο για το αρχείο, στην έκθεση γίνεται λόγος για «πλήθος τόμων έντυπων εφημερίδων, οι οποίοι φυλάσσονταν ως αρχείο και αποτελούνται από έντυπες εφημερίδες που είχε στην κατοχή της η πτωχή εταιρεία. Το εν λόγω αρχείο αποτελείται (κατά προσέγγιση και από διάσπαρτους τόμους ετών) από την εφημερίδα Μακεδονία (ετών 1936 – 2017), από την εφημερίδα Θεσσαλονίκη (ετών 1960-2017), από την εφημερίδα Σπορ του Βορρά (ετών 1976-2012), από την εφημερίδα Ελληνικός Βορράς». Όλα αυτά, μεγάλης ιστορικής, αλλά μικρής χρηματικής αξίας, βγαίνουν στο σφυρί με τιμή 3.000 ευρώ. Πώς προέκυψε αυτός ο «πήχης»; Από τη μία και μοναδική προσφορά προς απόκτησή του, ύψους 3.000 ευρώ, που περιήλθε σε γνώση του εκτιμητή. Έτσι, η αξία αυτή λαμβάνεται ως «Αξία Αναγκαστικής Πώλησης» (υπολογίζεται βάσει συγκριτικών στοιχείων και ανάλογων απομειώσεων, συνυπολογιζόμενης της κατάστασης, της παλαιότητας και του υπόλοιπου χρόνου ωφέλιμης ζωής). Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πέραν των παραπάνω εντοπίστηκαν και δύο πίνακες ζωγραφικής που «σύμφωνα με ενδείξεις αποδίδονται στον Βάρναλη». Ωστόσο, όπως τονίζεται, η γνησιότητά τους δεν μπορεί να ελεγχθεί, ενώ η κατάστασή τους κρίνεται κακή (κουτσουλιές, χτυπήματα κ.λπ.). Έτσι, για τα συγκεκριμένα «πάγια» δεν δόθηκε καμία αξία… Υπενθυμίζεται ότι η Κατερίνα Βελλίδη έφυγε από τη ζωή τον Μάιο του 2022. Tο εμβληματικό εκδοτικό «συγκρότημα» της Β. Ελλάδας υπό τη Μακεδονική Εκδοτική Εκτυπωτική Α.Ε. είχε «εκπνεύσει» και τυπικά από το 2020 όταν κηρύχθηκε σε κατάσταση πτώχευσης με απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης. Τώρα, αν μη τι άλλο, πρόκειται για έναν θλιβερό επίλογο σε αυτό το κεφάλαιο.

Στην Ελλάδα πανηγύρι με 1.400 μονάδες, στις ΗΠΑ ρεκόρ του S&P με 5.000

-Στη Νέα Υόρκη, έπειτα από μια μόνο αποτυχημένη προσπάθεια νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, ο δείκτης S&P 500 πέρασε και διατήρησε τις 5.000 για πρώτη φορά στην ιστορία του. Οι 5.000 μονάδες είναι απλώς ένας αριθμός αλλά και ορόσημο για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης που δείχνει την εκπληκτική ανθεκτικότητα της αμερικανικής οικονομίας που απέφυγε την ύφεση και της αγοράς που συνεχίζει να αισιοδοξεί παρά την ακρίβεια και τα προβλήματα της καθημερινότητας. Στην Αθήνα, ο Γενικός Δείκτης αγωνίζεται να ανακαταλάβει το οχυρό που έχασε το 2010 και κινείται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 ετών. Το Χρηματιστήριο της Αθήνας αξίζει πλέον 97,7 δισ. ευρώ. Την τελευταία φορά που το ΧΑ άξιζε τόσα λεφτά ήταν τον Νοέμβριο 2009 με 200 περισσότερες εισηγμένες εταιρίες. Για τον δείκτη S&P 500 χρειάστηκαν 719 συνεδριάσεις για να φύγει από τις 4.000 μονάδες και να κλείσει στις 5.000. Για να πάει από τις 2.000 μονάδες στις 3.000, χρειάστηκε 1.227 χρηματιστηριακές συνεδριάσεις. Για να διπλασιαστεί από τις 1.000 το 1998, χρειάστηκαν 4.168 συνεδρίες για να φτάσει στις 2.000 το 2014.

Περιμένοντας την Coca Cola 3E

-Μεθαύριο Τετάρτη, πριν από την έναρξη της χρηματιστηριακής συνεδρίασης, η Coca Cola 3E θα ανακοινώσει αποτελέσματα. Αργά αύριο βράδυ θα μάθουμε από την Αμερική τα αποτελέσματα της Coca Cola Company. Την Παρασκευή, η αγορά υποδέχθηκε τα τριμηνιαία αποτελέσματα της PepsiCo με μια γενναία πτώση της τιμής της μετοχής, παρά τα έσοδα των 27,8 δισ. δολαρίων που ανακοίνωσε. Η απογοήτευση της αγοράς οφείλεται στο γεγονός ότι ο μεγάλος ανταγωνιστής της Coca Cola, η PepsiCo, παραδέχθηκε ότι το υψηλό κόστος δανεισμού και η μείωση των προσωπικών αποταμιεύσεων μειώνουν την κατανάλωση, ιδιαίτερα στη Βόρεια Αμερική. Οι καταναλωτές επιλέγουν όλο και περισσότερο μικρότερα μεγέθη συσκευασίας. Το πρώτο συμπέρασμα για μας εδώ στην Ελλάδα, είναι ότι σε εποχές υψηλού πληθωρισμού και ανόδου των τιμών, δεν πρέπει να δίνουμε σημασία στα έσοδα των πωλήσεων αλλά στην ποιότητα και την προέλευση των κερδών. Ειδικά για την Coca Cola 3E πρέπει να δούμε αν η επικείμενη είσοδος του ΔΝΤ στην Αίγυπτο επηρεάσει την κατανάλωση, αν η αύξηση σε βασικούς συντελεστές του κόστους παραγωγής (ηλεκτρισμός, αλουμίνιο, ζάχαρη) επηρεάζει την τελική γραμμή του ισολογισμού κι αν τελικά η 3Ε καταφέρει να μοιράσει φέτος το μέρισμα που υποσχέθηκε (στα 0,89 ευρώ ανά μετοχή, αυξημένο κατά 14% σε σχέση με πέρυσι)…

Όλη η Ελλάδα βλέπει συνδρομητική τηλεόραση

-Για τους νεότερους δεν υπάρχει αμφιβολία. Αποφεύγουν την τηλεόραση, ενημερώνονται και διασκεδάζουν μέσω του live streaming. Οι μεγαλύτερες ηλικίες συνεχίζουν να προτιμούν την τηλεόραση, εμπλουτίζουν ωστόσο τη διασκέδασή τους με τη συνδρομητική τηλεόραση που στην Ελλάδα εμφανίζει ανοδικές τάσεις. Η Cosmote TV κυριαρχεί με περίπου 680 χιλιάδες συνδρομητές, η Nova πλησιάζει τους 435.000 συνδρομητές ενώ η Vodafone TV εκτιμάται ότι έχει ήδη κερδίσει 180 χιλιάδες συνδρομητές. Το Netflix κάνει πρωταθλητισμό και στην Ελλάδα με 650.000 συνδρομητές (χωρίς το πλεονέκτημα των αθλητικών μεταδόσεων ελληνικού ενδιαφέροντος) ενώ το Disney+, μέσα σε ενάμιση χρόνο παρουσίας στην ελληνική αγορά, εκτιμάται ότι έχει φθάσει στις 200 χιλιάδες. Στην ελληνική αγορά είναι όμως διαθέσιμες και άλλες συνδρομητικές video streaming υπηρεσίες, τόσο διεθνείς (π.χ. Amazon Prime, Apple TV+) όσο και ελληνικές (π.χ. ANT1+, Cinobo) που έχουν το δικό τους κοινό. Επίσης, υπάρχουν και δωρεάν υπηρεσίες περιεχομένου on demand, όπως είναι το ERTFlix, το οποίο έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα δημοφιλές.

Και οι έσχατοι έσονται πρώτοι

-Δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, στο Bloomberg, ένας χάρτης της Ευρώπης ο οποίος -με βάση τα στοιχεία του Ινστιτούτου ifo αλλά και του Ελβετικού Ινστιτούτου Οικονομικής Πολιτικής (ifo Institute & Swiss Economic Policy Institute IWP)- «χρωμάτιζε» τις χώρες ανάλογα με την πιθανότητα εμφάνισης οικονομικής ύφεσης. Με απλά λόγια, πιο «κόκκινες» χώρες (δηλαδή, με μεγάλη άνω του 65% πιθανότητα οικονομικής ύφεσης) ήταν η Λευκορωσία και η Βοσνία Ερζεγοβίνη, αλλά αρκετά «κοκκινισμένες» εμφανίστηκαν η Γερμανία, η Βρετανία, η Σουηδία και η Πορτογαλία. Η μεγάλη είδηση σ’ αυτόν τον χάρτη ήταν η Ελλάδα, η οποία στη συγκεκριμένη ανάλυση παρουσιάζει τις λιγότερες πιθανότητες (μικρότερες του 15%) για ύφεση στην οικονομία της τα επόμενα χρόνια…