-Χαίρετε, η εβδομάδα ξεκίνησε δυναμικά θα έλεγα και… τα νέα μάς ήρθαν από τον χώρο της αντιπολίτευσης. Εκεί που λέγαμε ότι δεν είχαμε αντιπολίτευση, τσάαακ, μας ήρθε ένα δημοκρατικό σκίρτημα, θα έλεγε κάποιος νορμάλ άνθρωπος, για την ανακοίνωση συνεργασίας Ζωίτσας με Κασσελάκη. Βέβαια, ο ίδιος την αποκάλεσε «δημοκρατικό εφιάλτη». Τώρα γύρευε γιατί πρέπει να χαρακτηρίσεις ένα χαρμόσυνο γεγονός "εφιάλτη", τι εσώψυχο είναι αυτό… Τέλος πάντων, εγώ -ως φανατικός της Ζωής- θα περιμένω ν’ ακούσω πολύ προσεκτικά τι θα πει Αυτή και όχι ο Κασσελάκης, γιατί ήδη η αρχηγός μάς άρχισε τους… αστερίσκους για τη συνεργασία. Επίσης, θέλω ευγενικά να θυμίσω ότι στο κόμμα υπάρχει ένας αρχηγός και, επίσης, η ψήφος είναι μία. Αυτά τα ολίγα, αλλά εξαρχής δηλώνω fan της κίνησης. Επιτέλους και κάτι σέξι στην αντιπολίτευση, βρε παιδί μου!

Μελόνι-Τρένα

-Στη σημερινή του συνάντηση με τη Μελόνι στη Ρώμη ο Μητσοτάκης θα συζητήσει μεταξύ άλλων και το ζήτημα των τρένων. Δεν είναι τυχαίο ότι δεν είχαμε διαρροές μετά τη συνάντηση Κυρανάκη-Σαλβίνι την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά η λογική των σημερινών τοποθετήσεων θα είναι η εξής: οι Ιταλοί θα δεσμευτούν για νέα τρένα και εμείς θα δεσμευτούμε για επενδύσεις σε ασφάλεια και σιδηροδρομικές υποδομές.

Μερτς-ΗΠΑ

-Την Τρίτη ο Κ.Μ αναχωρεί για Βερολίνο, όπου θα βραβευτεί από το Οικονομικό Συμβούλιο των Χριστιανοδημοκρατών, παρόντος του Μερτς. Παρών στην εκδήλωση θα είναι ο νέος καγκελάριος και θεωρώ δεδομένο ότι θα υπάρξει κάποια συνάντηση, έστω σύντομη, με τον Μητσοτάκη. Και μετά από μία στάση την Τετάρτη στο συνέδριο του ygeiamou, ο Κ.Μ αναχωρεί την Πέμπτη για τις ΗΠΑ, όπου έχει οικογενειακές υποχρεώσεις με τις ορκωμοσίες των παιδιών του και στη συνέχεια υποχρέωση στον ΟΗΕ.

Γνωμοδοτικό-Καραμανλής

-Στην πιάτσα έχει κυκλοφορήσει τις τελευταίες μέρες το σενάριο ότι η κυβέρνηση σκέφτεται να ζητήσει από το γνωμοδοτικό συμβούλιο της Βουλής άποψη για τη δίωξη που θα προτείνει να ασκηθεί στον Κώστα Καραμανλή. Ρώτησα την πηγή μου στο Μ.Μ και μου είπε ότι τέτοια σκέψη συζητήθηκε μεν, αλλά δεν θα προχωρήσει. Η κυβέρνηση θα περιμένει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ που θα κατατεθεί σήμερα-αύριο και στη συνέχεια θα παρουσιάσει τη δική της πρόταση, που λογικά θα είναι σε βαθμό πλημμελήματος για τον πρώην υπουργό. Θα ξεκαθαρίζει όμως ότι, αν το Δικαστικό Συμβούλιο το κρίνει, μπορεί να αναβαθμίσει την κατηγορία σε κακούργημα.

Οι κυβερνητικές επαφές της Mrs. United

CEO της μητρικής εταιρείας της Nova, United Group, Victoriya Boklag, βρέθηκε στην Ελλάδα την προηγούμενη εβδομάδα για μια σειρά συναντήσεων με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Κωστή Χατζηδάκη, τον υπουργό Οικονομικών Κυριάκο Πιερρακάκη, τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο και τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου. Ακούω ότι η V. Boklag συζήτησε τις επενδύσεις της United Group στην Ελλάδα, οι οποίες αναμένεται να αυξηθούν σύντομα με την προσθήκη του Alpha στο χαρτοφυλάκιο του ομίλου. Μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν η πρόοδος στην ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών της Nova, το θέμα κατάργησης του τέλους της συνδρομητικής τηλεόρασης, καθώς και η ανάγκη για μείωση των ρυθμιζόμενων τιμών πρόσβασης σε υποδομές οπτικών ινών στις τηλεπικοινωνίες, προκειμένου να επιταχυνθεί η μετάβαση της Ελλάδας από τον χαλκό στην οπτική ίνα.

Ύδρα – Προσοχή, κίνδυνος

-Κατά καιρούς έχουμε αναφερθεί σε διάφορα περιβαλλοντολογικά θέματα ή και «εγκλήματα» ανά την Ελλάδα. Να μου επιτρέψετε, όμως, μια πιο ειδική αναφορά για τον τόπο καταγωγής μου. Η Ύδρα, λοιπόν, έχει μια μοναδικότητα που διασώθηκε χάρη σε προσπάθειες των κατοίκων και των σπουδαίων φίλων της, πολλές δεκαετίες τώρα. Δεν επιτρέπονται τροχοφόρα – πλην μιας σκουπιδιάρας – και το γεγονός αυτό της χάρισε μια απαράμιλλη ομορφιά και αυθεντικότητα. Τους τελευταίους μήνες, δυστυχώς, άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους κάτι τρακτέρ, κάτι γκρέιντερ και άλλα βοηθητικά τροχοφόρα οικοδομών, καθώς και μπόλικα ποδήλατα που κυκλοφορούν παντού, σε όλο το νησί. Θυμάμαι τη δεκαετία του ’80, έτσι ξεκίνησε και η υπόθεση στις Σπέτσες: μετά ήρθαν τα μοτοποδήλατα, έπειτα τα μηχανάκια και στο τέλος τ’ αυτοκίνητα. Στις 20 του μηνός υπάρχει μια τηλεδιάσκεψη μεταξύ Μενδώνη, Σκέρτσου και του δημάρχου Ύδρας, Κουκουδάκη, για να αντιμετωπιστεί το θέμα και νομικά, γιατί… λέει πως υπάρχει κενό, ότι απαγορεύονται μόνο τα μηχανοκίνητα και όχι τα ποδήλατα. Ερωτήματα: πρώτον, εμείς βλέπουμε και μηχανοκίνητα τροχοφόρα και, δεύτερον, τόσα χρόνια γιατί δεν υπήρχαν ποδήλατα; Πώς ξαφνικά εμφανίστηκαν τώρα και ποιος τ’ αφήνει; Λοιπόν, ωραίες οι συσκέψεις και δημοκρατικές, αλλά επειδή συνήθως δεν καταλήγουν πουθενά, νομίζω ότι η κυβέρνηση μπορεί να το λήξει. Και οι Υδραίοι μπορεί να τραβήξουν και ένα κράξιμο σε όποιους φταίνε, ε;

Το σχέδιο της Eurobank για το Wealth Management

-Η διοίκηση της Εurobank προχώρησε σε μια σειρά κινήσεων που δημιουργούν νέα δομή στον όμιλο για το Wealth Management, μια στρατηγική που προφανώς έχει στόχο να δημιουργήσει σημαντικές υπεραξίες. Ο επικεφαλής της Eurobank Wealth Management Θ. Μυλωνάς μετακόμισε στο Λουξεμβούργο όπου ανέλαβε CEO της τράπεζας Eurobank Λουξεμβούργου, η οποία μετατρέπεται στο κέντρο υπό το οποίο θα "στεγαστούν" όλες οι δραστηριότητες διαχείρισης περιουσίας του Ομίλου, με θυγατρικές σε Αθήνα, Λευκωσία και Σόφια. Ετσι η τράπεζα θα αποκτήσει μια θυγατρική με δραστηριότητες asset management σε διαφορετικές χώρες, που θα απολαμβάνει τα φορολογικά πλεονεκτήματα του Λουξεμβούργου. Μια ανεξάρτητη εταιρεία που κάποια στιγμή με τα κατάλληλα μεγέθη θα μπορούσε και να εισαχθεί στο ΧΑ δημιουργώντας νέες υπεραξίες για τον όμιλο. Ο Θ. Μυλωνάς έχει την απαιτούμενη εμπειρία, ξέρει καλά την κυπριακή αγορά, που νομίζω πως έχει συμμετοχή σε κάποια δουλειά asset management, ενώ με κάποιες συμφωνίες που έχει κάνει ο όμιλος -π.χ. με την ιταλική Eurizon Capital SGR (του Ομίλου Intesa San Paolo) και στη συνέχεια με την JP Morgan Asset Management- η Eurobank Wealth Management διαχειρίζεται κεφάλαια αρκετών δισ. ευρώ, από τα οποία συγκεντρώνει προμήθειες περίπου 80 εκατ. ευρώ.

Τι μάθαμε από τα αποτελέσματα των τραπεζών

-Οι συστημικές τράπεζες ολοκλήρωσαν τον κύκλο των ανακοινώσεων με την ALPHA BANK να κερδίζει τις εντυπώσεις, καθώς κατάφερε να κλείσει το gap που είχε με τις άλλες τράπεζες. Τα 223,3 εκατ. (προσαρμοσμένα 239,3 εκατ.) είναι η ισχυρότερη κερδοφορία τριμήνου στην ιστορία της τράπεζας, όπως είπε ο CEO B. Ψάλτης, καθώς φαίνεται πως το σχετικά μεγάλο χαρτοφυλάκιο δανείων σταθερού επιτοκίου προστάτεψε τα έσοδα από τόκους. Η ALPHA BANK κατάφερε να ενισχύσει κρίσιμους δείκτες, όπως π.χ. η απόδοση ενσώματων κεφαλαίων (15,4%), παρουσίασε αξιοσημείωτες επιδόσεις όπως το +16% στα έσοδα από προμήθειες σε επαναλαμβανόμενη βάση και ταυτόχρονα εκμεταλλεύτηκε τα θετικά αποτελέσματα και πέρασε στις λογιστικές καταστάσεις πρώτου τριμήνου, το σύνολο της επιβάρυνσης από την εφαρμογή των κανόνων «Βασιλεία ΙV» που οι άλλες τράπεζες περνούν σταδιακά στους ισολογισμούς τους. Κατά τα λοιπά, η στήλη στέκεται στις διαφορετικές αντιλήψεις που διατυπώθηκαν από τις διοικήσεις σε ό,τι αφορά τη στεγαστική πίστη. Πλην Εθνικής Τράπεζας, οι άλλοι τραπεζίτες ήταν συγκρατημένοι για τις επιδόσεις του συγκεκριμένου τομέα, σημειώνοντας πως το «Σπίτι μου 2» έχει μεγάλη συμμετοχή και λίγες εκταμιεύσεις. Οι αναλυτές έδωσαν όλο τους το βάρος στο τι θα συμβεί στα έσοδα από τόκους, που είναι το αφήγημα που θα μονοπωλήσει το επόμενο διάστημα το ενδιαφέρον. Ο νέος πονοκέφαλος ήρθε από την αποδυνάμωση του δολαρίου που τραυμάτισε την πιστωτική επέκταση στις τράπεζες που έχουν σημαντικές χορηγήσεις σε δολάρια, π.χ. σε διυλιστήρια, ναυτιλιακές, εξαγωγικές εταιρίες κ.λπ. όπως συνέβη στη Εurobank και στην Εθνική που επιπλέον έπρεπε να προσαρμόσει αποτιμήσεις σε senior notes. Η Eurobank, ενοποιώντας την Ελληνική, επιβεβαίωσε στην πράξη τη στρατηγική αύξησης των εσόδων από το εξωτερικό, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς ποντάρει στην επικείμενη λειτουργία της Snappi και περιμένει τις τελικές εγκρίσεις για την Εθνική Ασφαλιστική. Ο Π. Μυλωνάς (όπως ήταν φυσικό) δεν άνοιξε τα χαρτιά του για τις κινήσεις που σχεδιάζει η Εθνική.

Κόλλησε...

-Θυμάστε τα σχέδια που λέγαμε για δημιουργία Trump Tower στο Ελληνικό; Νομίζω πρέπει να τα ξεχάσουμε. Το project του Ελληνικού προχωράει, οι αξίες αυξάνονται και έτσι είναι μάλλον δύσκολο να επιτευχθούν συγκλίσεις. Οπότε συνήθως αν κολλάνε αυτές οι δουλειές...

Ο ΑΔΜΗΕ και τα σενάρια μετοχικού ενδιαφέροντος από ευρωπαϊκό διαχειριστή

-Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος -και όχι τυχαία- βρίσκεται το τελευταίο διάστημα ο διαχειριστής μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Ο πρώτος και ουσιαστικός λόγος είναι η τύχη του ηλεκτρικού καλωδίου Κρήτης-Κύπρου, ειδικά μετά τις ανακοινώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου την προηγούμενη εβδομάδα, ο οποίος φάνηκε να παραγκωνίζει εντελώς το τμήμα Κρήτης-Κύπρου και να επικεντρώνεται στο δεύτερο κομμάτι της ηλεκτρικής διασύνδεσης (Ισραήλ-Κύπρου), το οποίο μάλιστα ενέταξε σε ένα ευρύτερο γεωπολιτικό σχέδιο που έχει την αμερικανική στήριξη και προβλέπει τη διασύνδεση Ινδίας με Μέση Ανατολή και Ευρώπη (σχέδιο IMEC). Η απραξία γύρω από το έργο, για το οποίο ο ΑΔΜΗΕ έχει κηρύξει στάση πληρωμών εδώ και δύο μήνες, δημιουργεί μεγάλα ερωτηματικά για την πορεία του καλωδίου, αλλά κυρίως για τη σχέση με τη γαλλική Nexans που είναι ο κατασκευαστής και έχει υπογράψει ένα γιγαντιαίο συμβόλαιο με τον διαχειριστή. Ο δύσκολος δρόμος συνδέεται με το τι θα συμβεί σε πιθανό ναυάγιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης, καθώς με βάση τη διακρατική συμφωνία που έχει υπογραφεί τον περασμένο Σεπτέμβριο μεταξύ των δύο χωρών, η μη κατασκευή του έργου θα μπορούσε να επιβαρύνει σε ποσοστό 50%-50% Ελλάδα και Κύπρο, μόνο στην περίπτωση που αποδεικνυόταν ότι οι λόγοι του παγώματος είναι γεωπολιτικοί. Επί του παρόντος, η ελληνική κυβέρνηση έχει αποφύγει οποιαδήποτε αναφορά στους λόγους της αναβολής του σχεδιασμού, ενώ βρισκόταν ένα βήμα πριν από την έκδοση της Navtex. Ωστόσο, φαίνεται ότι έχουν αρχίσει εδώ και καιρό οι ασκήσεις για το τι θα συμβεί αν η κυπριακή πλευρά αρνηθεί να καταβάλει το 50% που της αναλογεί σε περίπτωση που υπάρξει η παραδοχή του ναυαγίου του έργου για λόγους που εκθέσαμε. Και ενώ η μάχη για το καλώδιο καλά κρατεί (και απ’ ό,τι φαίνεται θα μας απασχολήσει πολύ το επόμενο διάστημα), τελευταία κυκλοφορούν διάφορα σενάρια στην αγορά που θέλουν τον ΑΔΜΗΕ να βρίσκεται στο επίκεντρο μετοχικού ενδιαφέροντος από μεγάλο ευρωπαϊκό διαχειριστή. Επειδή το έψαξα λίγο παραπάνω και ρώτησα σχετικά κορυφαίο υπουργό της κυβέρνησης, εισέπραξα μία χλιαρή απάντηση περί άγνοιας. Ωστόσο, οι πληροφορίες συνεχίζουν να κάνουν τον κύκλο της αγοράς και έχουν αναζωπυρωθεί από επαφές σε κορυφαίο επίπεδο που θα κάνει τις επόμενες μέρες ο πρωθυπουργός εκτός Ελλάδας. Το ζήτημα είναι αρκετά σύνθετο, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι ο ΑΔΜΗΕ ελέγχεται κατά 24% από τους Κινέζους της State Grid -με ισχυρό λόγο στη εταιρεία- και κατά 51% από το ελληνικό Δημόσιο. Κορυφαίος πάντως ενεργειακός παράγοντας, με γνώση αντίστοιχων μετοχικών ανακατατάξεων, έλεγε τις προηγούμενες μέρες ότι υπάρχει τρόπος για αλλαγές στη μετοχική βάση του διαχειριστή, χωρίς να θίγονται τα συμφέροντα της κινεζικής εταιρείας. Σε κάθε περίπτωση μιλάμε για σενάρια που ο χρόνος και οι εξελίξεις θα δείξουν τον ρεαλισμό τους. Ολοκληρώνω το ρεπορτάζ μου για τον ΑΔΜΗΕ προσθέτοντας ένα ακόμη στοιχείο: Ο ισχυρός άνδρας του ΑΔΜΗΕ, ο Μανουσάκης, ετοιμάζει βαλίτσες για το προγραμματισμένο ταξίδι που έχει στην Κίνα στις 20 Μαΐου.

Πέντε χρόνια ανόδου στο Χρηματιστήριο

-Πάμε τώρα στο Χρηματιστήριο όπου ίσως να μην έχει γίνει απόλυτα εμφανές, αλλά έχει φτάσει να μετράει πέντε χρόνια συνεχόμενης ανόδου και γενικά όποιος έχει παράπονα από την απόδοση της αγοράς μάλλον έχει αγοράσει τις… λάθος μετοχές. Η φετινή απόδοση του ΧΑ ξεπερνά πλέον το +19% και ο Γενικός Δείκτης ήδη κατέκτησε το ορόσημο των 1.750 μονάδων για πρώτη φορά έπειτα από 15 χρόνια, φτάνοντας έως τις 1.752,25 μονάδες στα υψηλά ημέρας. Το επόμενο στοίχημα είναι οι 1.777,55 μονάδες της 4ης Αυγούστου 2010. Στο «άρμα» της ανόδου έχουν ανέβει οι τράπεζες με απόδοση άνω του +29% εντός του 2025. Μιλώντας για τράπεζες, η Alpha Bank «εκτοξεύθηκε» σε νέο υψηλό 9ετίας λόγω του ισχυρότερου τριμήνου στην ιστορία της από άποψη κερδοφορίας. Έχει ενισχυθεί περισσότερο από +50% φέτος, ενώ η μέση τιμή-στόχος που έχουν δώσει οι αναλυτές διαμορφώνεται κοντά στα 2,7 ευρώ.

Η ώρα του MSCI

-Επ’ ευκαιρία που ξεκινήσαμε με το Χρηματιστήριο, να επισημάνω πως αύριο βράδυ θα ανακοινωθεί η αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI που αφορά και το Χρηματιστήριο της Αθήνας. Οι αλλαγές θα εφαρμοστούν μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης της 30ής Μαΐου 2025. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στη μετοχή του ΤΙΤΑΝα που καλύπτει τα όρια κεφαλαιοποίησης και free float που απαιτούνται αλλά και στη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου που δεν καλύπτει το κριτήριο της κεφαλαιοποίησης, αλλά εμφανίζει άλλα ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά, ειδικά ενόψει άλλων σημαντικών εξελίξεων, όπως η αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας μέσα στον Μάιο και η αναβάθμιση του ΧΑΑ σε ώριμη αγορά μέσα στο 2026. Ο MSCI Greece Standard Index σήμερα περιλαμβάνει 9 μετοχές (Eθνική, Eurobank, Piraeus, Alpha, Metlen, OPAP, JUMBO, ΔΕΗ και OTE), ενώ η τελευταία αλλαγή ήταν η έξοδος της Motor Oil τον Αύγουστο του 2024.

Το ενδιαφέρον της Τράπεζας Κύπρου

-Σήμερα το πρωί, πριν από την έναρξη της χρηματιστηριακής συνεδρίασης, θα ανακοινώσει αποτελέσματα πρώτου τριμήνου η Τράπεζα Κύπρου. Οι αναλυτές περιμένουν καθαρή κερδοφορία της τάξης των 110-115 εκατ. ευρώ που συγκρίνεται με τα 120 εκατ. € της αντίστοιχης περιόδου πέρυσι. Πέρυσι όμως η χρονιά ήταν δίσεκτη, ο Φεβρουάριος είχε μία μέρα περισσότερη και τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ήταν υψηλότερα, γεγονός που δικαιολογεί μια διαφορά της τάξης του 1,5% στα έσοδα από τόκους. Η Τράπεζα Κύπρου επέστρεψε στο Χρηματιστήριο Αθηνών, τον περασμένο Σεπτέμβριο, με τιμή 4,78€ και σήμερα η μετοχή διαπραγματεύεται στα 6 €, με την κεφαλαιοποίηση πάνω από τα 2,6 δισ. €.

Εξελίξεις στα λιμάνια του Υπερταμείου

-Στα λιμάνια, που έχουν απομείνει στο χαρτοφυλάκιο του Υπερταμείου, επικρατεί οργασμός δραστηριοτήτων. Καταρχήν, στο Λαύριο, στη διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση του 50% + 1 μετοχής του Οργανισμού Λιμένος Λαυρίου, κατόπιν συμφωνίας όλων των υποψηφίων, αποφασίστηκε να δοθεί παράταση ενός μηνός, λόγω αυξημένου ενδιαφέροντος, μέχρι τις 20 Ιουνίου. Στο Λιμάνι του Βόλου, που παραμένει υπό τον έλεγχο του Υπερταμείου μετά τη ματαίωση του διαγωνισμού πώλησης του 67% των μετοχών, έχουν ξεκινήσει επενδύσεις 9 εκατ. ευρώ για την εκβάθυνση που θα επιτρέψει τον ελλιμενισμό κρουαζιερόπλοιων, ενώ θα προσληφθεί Σύμβουλος για το νέο επιχειρηματικό σχέδιο και σταδιακά παραδίδονται εγκαταστάσεις της χερσαίας ζώνης προς αξιοποίηση από τον δήμο. Τα λιμάνια στο Κατάκολο, στην Πάτρα και στην Καβάλα (που θα επισκεφθεί ο Πρωθυπουργός την Πέμπτη) αποφασίστηκε να μην παραχωρηθούν μαζί ως σύνολο αλλά ένα ένα, ξεχωριστά. Για την Αλεξανδρούπολη φαίνεται πως «ωριμάζει» ένα νέο σχέδιο, για το οποίο τηρείται ακόμη άκρα μυστικότητα…

Κινητικότητα στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης

-Μεθαύριο το μεσημέρι πραγματοποιείται η Τακτική Γενική Συνέλευση μετόχων του ΟΛΘ για το μέρισμα των 2 ευρώ/μετοχή. Ταυτόχρονα, θα συζητηθεί η διεύρυνση των δραστηριοτήτων και στον… ξενοδοχειακό τομέα, με αρχή το ιστορικό κτήριο του παλιού τελωνείου του ΟΛΘ (το ισόγειο χρησιμοποιείται σήμερα ως επιβατικός σταθμός) που θεωρείται ένα από τα τοπόσημα της Θεσσαλονίκης. Στόχος της διοίκησης είναι να πάρει την άδεια για την ανακαίνιση του κτηρίου προκειμένου λειτουργήσει ως ξενοδοχείο. Το εμβληματικό διατηρητέο νεοκλασικό κτήριο είναι έργο του αρχιτέκτονα Αλεξάντερ Βαλορύ - και με επιβλέποντα μηχανικό τον Ελί Μοδιάνο. Η διοίκηση του ΟΛΘ προετοιμάζεται για τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για την ανάπτυξη Επιχειρηματικού Πάρκου με logistics center στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου. Ενδιαφέρον για το έργο έχουν εκδηλώσει εκτός από τον ΟΛΘ και η Goldair Cargo με τον όμιλο AKTOR, ένα σχήμα υπό την Trade Logistics (θυγατρική του ομίλου Fourlis), η Noval Property (θυγατρική του ομίλου Viohalco) και η ΙντερΚατ. Ο διαγωνισμός αφορά την παραχώρηση του στρατοπέδου Γκόνου για -τουλάχιστον- 30χρόνια από την αδειοδότηση μέχρι τη συντήρηση και εκμετάλλευση ολόκληρης της περιοχής (συνολικής έκτασης 672 στρεμμάτων). Η μετοχή του ΟΛΘ τον τελευταίο μήνα καταγράφει άνοδο 22% και η κεφαλαιοποίηση ξεπέρασε τα 340 εκατ. ευρώ.

Ενωτικός ο Σπ. Θεοδωρόπουλος

-Στην Ετήσια Ανοικτή Γενική Συνέλευση του ΣΘΕΒ, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στη Λάρισα, συμμετείχε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Σπύρος Θεοδωρόπουλος ο οποίος έχει εντείνει τις επαφές του με όλους τους περιφερειακούς επιχειρηματικούς φορείς στο πλαίσιο της νέας «πελατοκεντρικής» πολιτικής του ΣΕΒ. Ο Σπ. Θεοδωρόπουλος επανέλαβε διακριτικά την προτροπή για επανένωση των δυο επιχειρηματικών συνδέσμων -τον ΣΘΕΒ (Λάρισα) και τον ΣΒΘΣΕ (Βόλος)- «κατανοώ τους λόγους της διάσπασης κάποτε, αλλά σήμερα η επιχειρηματική Θεσσαλία δεν μπορεί να παραμένει διαιρεμένη σε δυο φορείς». Για τη Θεσσαλία προβλέπονται ενισχύσεις 300 εκατ. ευρώ που θα στηρίξουν επενδύσεις οι οποίες θα ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ. Παράλληλα, έχουν ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο 44 επενδυτικά σχέδια με οικονομική ενίσχυση 50 εκατ. ευρώ. Ο Σπ. Θεοδωρόπουλος εστίασε στην ανάγκη η Ελλάδα να αυξήσει την παραγωγικότητά της και να αυξηθούν οι επενδύσεις. Στις παρεμβάσεις του χρησιμοποίησε ένα σύνθημα του αείμνηστου επιχειρηματία Σπύρου Μεταξά (1935-2025), της οικογενείας με το διάσημο κονιάκ, που έλεγε πως «μπορείς να κερδίσεις οτιδήποτε επιθυμήσεις, αρκεί να παθιαστείς μαζί του».

Μοντέλο Αρμενίας

-Εμείς ψαχνόμαστε πώς θα αντιμετωπίσουμε τους μπαχαλάκηδες και με ποιον τρόπο θα γίνεται η ταυτοποίηση στα ελληνικά πανεπιστήμια, στη μακρινή Αρμενία -που έχει πληγεί από δεκαετίες συγκρούσεων- αποφάσισαν να επενδύσουν στο μέλλον και πραγματοποίησαν μια εκπαιδευτική επανάσταση με αιχμή την τεχνολογία. Πριν από 10 χρόνια αποφασίστηκε, μέσω σύμπραξης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, η δημιουργία του εκπαιδευτικού προγράμματος Armath, μέσω του οποίου μαθητές από νεαρή ηλικία διδάσκονται στο σχολείο προγραμματισμό, ρομποτική, 3D μοντελοποίηση και άλλες δεξιότητες. Σήμερα λειτουργούν 650 εργαστήρια σε σχολεία της χώρας και έχουν 17 χιλιάδες ενεργούς μαθητές, ενώ στόχος είναι κάθε χρόνο 5.000 νέοι να επιλέγουν την τεχνολογία ως επαγγελματική πορεία. Και αυτά δεν είναι λόγια, καθώς στην Αρμενία ήδη λειτουργούν 4 χιλιάδες εταιρείες τεχνολογίας, με τη χώρα να μετατρέπεται σε μια μικρή Silicon Valley του Καυκάσου.

Οι «ευαισθησίες» του Αμερικανού Προέδρου και η Wall Street

-Προτού καν ξεκινήσουν οι σινο-αμερικανικές διαπραγματεύσεις για το θέμα των δασμών ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, τον Εμπορικό Εκπρόσωπο, Τζέιμισον Γκριρ, και τον αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης, Χε Λι Φενγκ, ο Ντόναλντ Τραμπ έσπευσε να «κάνει σκόντο» στους δασμούς και από 145% «πρότεινε» 80% ως βάση διαπραγμάτευσης. Η κίνηση του Αμερικανού Προέδρου δεν ήταν τυχαία. Ξεκίνησε από τη διαπίστωση ότι οι εταιρείες του Δείκτη S&P 500 έχουν έσοδα ύψους 1,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων από τις πωλήσεις τους σε Κινέζους καταναλωτές τους τελευταίους 12 μήνες. Το ποσό αυτό είναι 4 φορές μεγαλύτερο από το συνολικό εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Κίνα. Με απλά λόγια, η αγορά της Κίνας πρέπει να μείνει ανοικτή για τους Αμερικανούς εξαγωγείς του Δείκτη S&P 500, που προσδοκούν τουλάχιστον 7% του ετήσιου τζίρου τους από τις πωλήσεις στην Κίνα. Αν η πόρτα αυτή κλείσει ξαφνικά, οι χρηματιστηριακές συνέπειες θα είναι προφανείς. Το κακό νέο -σύμφωνα με τους Αμερικανούς αναλυτές- είναι ότι η μείωση των δασμών στο 80% μπορεί να μην είναι αρκετή για να ξεπαγώσει το εμπόριο ΗΠΑ-Κίνας. Οι αναλυτές σημειώνουν ότι οι δασμοί πρέπει να πέσουν κάτω από το 60% για να ξαναρχίσει το εμπόριο με την Κίνα.