-Χαίρετε, μπήκαμε αισίως στη «Μεγάλη Εβδομάδα» των εκλογών «Μέρος Α’» και όλοι οι δημοσκόποι περίπου συμφωνούν στα ποσοστά που προβλέπουν, όποτε αν κάνουν λάθος πρέπει να τους... κυνηγάμε όλους μαζί, αν και δεν φαίνεται πιθανό γιατί τα νούμερα δεν προκύπτουν έτσι από μόνα τους, αλλά από σειρά άλλων ερωτημάτων και focus groups πολλών εβδομάδων. Οι μεγάλες δημοκοπικές εταιρείες που δουλεύουν για τα κόμματα και πελάτες (media και άλλους) κάνουν πια το λεγόμενο tracking -ιχνηλάτηση ποσοστών, στα Ελληνικά- καθημερινά σε 300 άτομα, τα προσθέτουν και τα επεξεργάζονται για να βγάλουν ένα συμπέρασμα. Σύμφωνα με το πιο πρόσφατο tracking (του Σαββάτου) η ΝΔ είναι στο 36,3%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 29,2%, το ΠΑΣΟΚ στο 9,8%, ενώ ο Βελόπουλος και ο Βαρουφάκης ξαναπήραν λίγο πάνω τους και βρίσκονται στο 4%. Οι αναποφάσιστοι πέφτουν αρκετά, κι αν η τάση αυτή συνεχιστεί τις επόμενες λίγες ημέρες μην εκπλαγείτε αν δείτε ένα 37% τη ΝΔ και ένα 30% τον ΣΥΡΙΖΑ, αν και οι περισσότεροι εκ των δημοσκόπων δεν πιστεύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πατήσει το «3» στην πρώτη κάλπη αλλά στη δεύτερη.

Αυτοδυναμία

-Αν λοιπόν επιβεβαιωθούν οι δημοσκόποι έστω και μερικώς, δηλαδή η ΝΔ πάρει περί το 35%, τότε θεωρητικά θα είναι πιο εύκολο να αυξήσει τη δύναμή της κατά τρεις μονάδες στις 2 Ιουλίου και να τελειώνει το μείζον ζήτημα της αυτοδυναμίας, που έτσι όπως έχει γίνει το θέμα δεν φαίνεται στον ορίζοντα και κάποια άλλη λύση.

Το blame game

-Ρωτούν πολλοί και λογικά τι θα συμβεί την ερχόμενη Κυριακή το απόγευμα μετά τις 9, στην πιθανότατη πλέον περίπτωση που ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα μπορούν αριθμητικά να σχηματίσουν κυβέρνηση. Ρωτήθηκε προσφάτως ο Ανδρουλάκης και δημοσίως όπως θα γνωρίζετε αλλά και ιδιωτικώς -σας ενημερώνω- και συνεχίζει να ξεκαθαρίζει ότι θα προτείνει συγκυβέρνηση χωρίς τον Μητσοτάκη. Αν είναι έτσι και δεν έχουμε καμία kolotoumba καλύτερη από αυτήν του Τσίπρα στο δημοψήφισμα τότε η… σεμνή τελετή της συγκυβέρνησης θα λήξει από το ίδιο βράδυ. Αν... έχουμε άλλα, θα δούμε ένα blame game έως τα μέσα της άλλης εβδομάδας και μετά τέλος.

Η Εurobank τα βρήκε με τον ESM κι ετοιμάζεται για το 1,4%

-Προς το παρόν λόγω των εκλογών, προφανώς και δεν έχουμε ιδιαίτερη κινητικότητα στον τραπεζικό κλάδο, εννοώ πέραν των αναμενόμενων λειτουργικών θεμάτων, δηλαδή ότι η κερδοφορία εξελίσσεται θετικά, κ.λπ., κ.λπ. Μετά τις εκλογές -κι εφόσον φυσικά δεν έχουμε κυβερνητική αλλαγή- το σκηνικό θα μεταβληθεί καθώς θα ξεκινήσει η αποεπένδυση των συμμετοχών του ΤΧΣ. Δεν χρειάζεται να είσαι βοηθός φακίρη, που έλεγαν παλιά για να πούμε ότι η διαδικασία θα ξεκινήσει από τα ευκολότερα, δηλαδή την πώληση του 1,4% της Eurobank. Μάλιστα -κι εδώ μπαίνουμε στην είδηση- από τη Εurobank έχουν κάνει συζητήσεις με τον ESM του οποίου η έγκριση είναι απαραίτητη για να γίνει η πώληση. Η Εurobank προετοίμασε το έδαφος καθώς εξασφάλισε την έγκριση του ESM και έτσι μετά τις εκλογές το αίτημα θα κατατεθεί και επισήμως, το πράσινο φως θα δοθεί χωρίς καθυστέρηση, το 1,4% θα αλλάξει χέρια και η Eurobank θα απεξαρτηθεί από το ΤΧΣ. Όλο αυτό δίνει μια ιδέα για τις δουλειές που έχουν ωριμάσει και το κλίμα που πρέπει να περιμένουμε μετεκλογικά στο Χρηματιστήριο.

Επανέρχονται τα αραβικά κεφάλαια για το mega project του Αστακού

-Επανέρχονται αραβικά κεφάλαια τα οποία ενδιαφέρονται για την αξιοποίηση των υποδομών του λιμανιού του Αστακού και των όμορων εκτάσεων στο πλαίσιο της υλοποίησης της mega επένδυσης που αφορά τον ενεργειακό τομέα αλλά και το τουριστικό – οικιστικό project όπως και τη μαρίνα για mega yachts. Το συγκεκριμένο περιουσιακό στοιχείο -που κάποτε ανήκε στην ΑΕΓΕΚ- ελέγχεται σήμερα από τις Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς ενώ η σύμβαση αγοραπωλησίας της AΠE Επενδυτικής Περιουσίας ΑΕ θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως τον προσεχή Αύγουστο.

Στην αίθουσα αναμονής η Τράπεζα Πειραιώς

-Αν δεν ήταν διάφοροι «ειδήμονες» που θεωρούσαν βέβαιη την είσοδο της Τρ. Πειραιώς στον δείκτη MSCI Standard Greece, δεν θα είχαν δημιουργηθεί αδικαιολόγητα προσδοκίες στην αγορά, αφού οι περισσότεροι αναλυτές που ασχολούνται με τον MSCI το θεωρούσαν εξ αρχής πολύ δύσκολο. Για παράδειγμα, η Morgan Stanley με σχετικό report της στις 24 Απριλίου προϊδέαζε για τη μη ένταξη. Αλλά και η Societe Generale στις 25 Απριλίου υποστήριζε πως ο μόνος τρόπος για να συμβεί αυτό, είναι να αδειάσει μια θέση (από τις δέκα υφιστάμενες), «δείχνοντας» την ΤΕΝΕΡΓ καθώς όταν κλείσει το deal με τη First Sentier θα μπει στο μικροσκόπιο το κριτήριο της διασποράς της. Αλλά ούτε και αυτό είναι βέβαιο, αφού θα εξαρτηθεί από τον χρόνο ολοκλήρωσης του deal, ενώ υπάρχει περίπτωση να αυξηθεί ο αριθμός των υφιστάμενων ελληνικών μετοχών MSCI Standard σε έντεκα. Σε κάθε περίπτωση πάντως η Τρ. Πειραιώς αναμένει τώρα την επόμενη αξιολόγηση της MSCI, πληροί όλα τα κριτήρια και είναι ζήτημα χρόνου να ενταχθεί στον MSCI Standard.

Οι «δράκοι» για την ΑΒΑΞ και τι σχεδιάζουν στην κατασκευαστική

-Στην ΑΒΑΞ η διοίκηση έχει «κάτσει κάτω από την μπάρα» και κάνει μια σοβαρή προσπάθεια για την ανάταξη της εταιρίας. Μειώθηκε δραστικά ο δανεισμός, το ανεκτέλεστο θα ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ και γενικότερα μέσα στην εταιρία πιστεύουν πως συνεχίζοντας τις ίδιες προσπάθειες θα πάνε φέτος πολύ καλύτερα. Αντιπαρέρχομαι όλα τα σενάρια που κυκλοφορούν στο Χρηματιστήριο πως δήθεν πουλάει πότε ο ένας και πότε ο άλλος μέτοχος, ή ότι την εταιρία αγοράζει ο τάδε, ή ο δείνα ανταγωνιστής, γιατί δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και στέκομαι μόνον στη Voltera για την οποία είναι σε ισχύ η παλιά διαδικασία πώλησης που είχε αναλάβει η Eurobank κι άλλαξαν χέρια οι ΑΠΕ που αγόρασε τότε η ΔΕΗ. Στο πλαίσιο αυτό, χωρίς τίποτε να είναι δεδομένο και υπό προϋποθέσεις, μπορεί με τη Voltera να έχουμε εξελίξεις.

ΟΤΕ: Απλώς «δεν είναι στη μόδα»

-Θα απογοητεύσω τους παίκτες της αγοράς, αλλά ούτε και στην περίπτωση της μετοχής του ΟΤΕ υπάρχουν δράκοι. Η μετοχή στην περιοχή των 13,5 ευρώ -με υψηλό 52 εβδομάδων τα 18 ευρώ- λογικό είναι να προκαλεί δυσαρέσκειες. Η πίεση στη μετοχή όμως προέρχεται από πωλήσεις (κυρίως) ξένων και μάλιστα μεγάλων funds, καθώς και στο εξωτερικό οι εταιρίες τηλεπικοινωνιών πιέζονται λόγω των πεπερασμένων προοπτικών ανάπτυξης και των υψηλών επενδύσεων που απαιτούνται. Δεν χρειάζεται και πολύ άλλωστε για να καταλάβει κάποιος τον αγώνα που κάνουν να αυξήσουν τον τζίρο τους, όταν βλέπεις τον Τσαμάζ να έχει βάλει τον ΟΤΕ στις ασφάλειες, στις ηλεκτρονικές πληρωμές, κ.λπ.

Σε μεταβατικό στάδιο η Υδρόγειος Ασφαλιστική

-Στην ελληνική ασφαλιστική αγορά το κρίσιμο όριο μεγέθους για επιβίωση είναι τα 300 εκατ. ευρώ. Γι’ αυτό και οι μεγάλοι πολυεθνικοί ασφαλιστικοί όμιλοι αναζητούν μικρές ασφαλιστικές εταιρείες με «δεμένο πελατολόγιο» που παραμένουν κάτω από το συγκεκριμένο όριο. Μία από αυτές είναι και η ΥΔΡΟΓΕΙΟΣ Ασφαλιστική, η οποία -παρά τις επίσημες διαψεύσεις- φαίνεται να βρίσκεται πολύ κοντά στην αλλαγή ιδιοκτησίας. Οι πληροφορίες από την αγορά είναι ότι τα στελέχη του ιταλικού ομίλου REAL συζητούν καθημερινά με τη διοίκηση της Υδρογείου. Πάντως η Διεύθυνση Εποπτείας Ασφαλιστικών Εταιρειών της Τράπεζας της Ελλάδος δεν έχει δεχθεί -μέχρι σήμερα- επίσημη ενημέρωση.

Τα δυο ορόσημα για τη μετοχή της ΔΕΗ

-Δεν μπορεί να κρυφτεί πλέον, το συστηματικό επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται τον τελευταίο καιρό για τη μετοχή της ΔΕΗ. Για την περαιτέρω πορεία της ΔΕΗ υπάρχουν δύο καθοριστικά ορόσημα: Το ένα είναι οι εκλογές και το δεύτερο είναι το Investor’s Day που προγραμματίζει η διοίκηση της ΔΕΗ αμέσως μόλις ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο στη χώρα. Όταν θα έχει εξαλειφθεί ο όποιος κίνδυνος «επανακρατικοποίησης» της ΔΕΗ, η διοίκηση θα παρουσιάσει το αναπτυξιακό σχέδιο του Ομίλου, με κεφάλαια που ήδη διαθέτει και συμφωνίες που έχει ήδη υπογράψει αλλά προσφέρουν μεγάλα περιθώρια επέκτασης. Τον περασμένο Σεπτέμβριο η μετοχή είχε διολισθήσει στα 5,2 ευρώ, σήμερα -με βάση το γενικότερο πολιτικό κλίμα- επιστρέφει ολοταχώς προς τα 9 ευρώ που ήταν η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 1,35 δισ. ευρώ.

Τι ετοιμάζει ο Γ. Ζαββός

-Μέχρι τα τέλη της φετινής χρονιάς ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής τράπεζας Γ. Ζαββός αναμένει πως η τράπεζα θα αποκτήσει την πιστοποίηση Pillar assessment. Είναι σημαντικό να τα καταφέρει η Αναπτυξιακή Τράπεζα γιατί τότε θα αντιμετωπίζεται ως investment grade bank, θα μπορεί να δανείζεται απευθείας από τους ευρωπαϊκούς πόρους χωρίς μεσολάβηση των υπουργείων και επιπλέον αποκτά πρόσβαση στη χρηματοδότηση των funds της ΕΕ για τα μη κράτη-μέλη, όπου ως το 2027 θα διατεθούν περίπου 100 δισ.

Η Optima και ο γάμος Κόκκαλη - Λάππα

-Γέμισαν με κόσμο την περασμένη Παρασκευή τα γραφεία της Optima. Η οικογένεια Λάππα, ο διευθύνων σύμβουλος της Intracom Properties Σωτήρης Μπακαγιάννης, στελέχη των δύο εταιρειών και της χρηματιστηριακής ρύθμιζαν από το πρωί τις τελευταίες εκκρεμότητες για τη μεταβίβαση του ποσοστού της οικογένειας στην Ιntracom Properties. Λίγα λεπτά μετά τις 3 το μεσημέρι ξεκίνησε η μεταβίβαση των πακέτων στο 1 ευρώ ανά μετοχή και περίπου είκοσι λεπτά αργότερα το 46% της Κλουκίνας - Λάππας πέρασε και τυπικά στον έλεγχο της θυγατρικής του ομίλου Intracom έναντι 18,7 εκατ. ευρώ. Πλέον η Intracom Properties κατέχει το 74,2% της εταιρείας, σύντομα θα ακολουθήσει η υποβολή υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης και στη συνέχεια θα συγχωνευτούν οι δύο εταιρείες ώστε μέσω της ΚΛΜ να γίνει η εισαγωγή της εταιρείας ακινήτων του ομίλου Κόκκαλη στο Χρηματιστήριο. Η Intracom Properties θα έχει «προίκα» ακίνητα αξίας άνω των 100 εκατ. ευρώ και στόχο να ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ την επόμενη διετία. Παράλληλα, θα δημιουργηθεί θυγατρική για την εμπορική δραστηριότητα των καταστημάτων Mothercare και ELC. Στην εταιρεία αυτή, ποσοστό 60% θα έχει η Intracom Properties και 40% η Βιολέττα Λάππα που έτρεχε μέχρι σήμερα τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Η συμφωνία ΟΝΕΧ-CISCO

-Παρουσία του Αμερικανού Πρέσβη Τζόρτζ Τσούνη θα υπογραφεί μεθαύριο στα Ναυπηγεία Ελευσίνας το Μνημόνιο Συνεργασίας της ONEX με τον τεχνολογικό κολοσσό Cisco. Η συμφωνία προβλέπει την εγκατάσταση ενός προηγμένου δικτύου 5G στον χώρο μαζί με τις απαραίτητες υποδομές ώστε η Ελευσίνα να εξελιχθεί στο πρώτο «έξυπνο ναυπηγείο» της χώρας…

Λαγκάρντ και Πάουελ: Ίδια προβλήματα, διαφορετικοί πονοκέφαλοι

-Το πρόβλημα είναι κοινό: Οι τιμές ανεβαίνουν πιο γρήγορα από το εισόδημα των πολιτών. Τα υψηλά επιτόκια είναι φάρμακο με πολλές οδυνηρές παρενέργειες. Στην Ευρώπη ήδη διαμορφώνονται δύο ταχύτητες: Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα π.χ. είναι στο 50% του γερμανικού και στο 30% του πληθωρισμού των χωρών της Βαλτικής. Η Λαγκάρντ πιέζεται για νέα μεγάλη αύξηση των επιτοκίων του ευρώ τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο, κάτι που θα προκαλέσει κοινωνικές αντιδράσεις σε πολλές χώρες της Ευρωζώνης. Στις Η.Π.Α. ο κεντρικός τραπεζίτης ανέβασε τα επιτόκια του δολαρίου στο 5%, αλλά τα προβλήματα πληθαίνουν. Το ανώτατο όριο του χρέους παραμένει άλυτο. Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ μπορεί να μην έχει επαρκή κεφάλαια για να καλύψει τις υποχρεώσεις του μέχρι το τέλος του μήνα. Όλοι πιέζουν τη Federal Reserve να επέμβει με ρευστότητα για να αποτρέψει την καταστροφή. H Fed θα προτιμούσε να μην έχει μια κατάσταση που απαιτεί περισσότερα χρήματα να προστεθούν στο σύστημα, σε μια εποχή που προσπαθεί να αφαιρέσει χρήματα για να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό.

Πού χάθηκε 1 τρισεκατομμύριο δολάρια;

-Για πρώτη φορά έπειτα από 2 χρόνια, οι τραπεζικές καταθέσεις των Αμερικανών έπεσαν κάτω από τα 17 τρισ. δολάρια. Πέρυσι τέτοια εποχή ήταν πάνω από 18 τρισεκατομμύρια. Οι αναλυτές ψάχνουν να βρουν πού πήγε αυτό το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια εκτός τραπεζικού συστήματος. Η μεγάλη κρίση στα εμπορικά ακίνητα οδηγεί σε κατάρρευση μικρές τράπεζες. Αυτές όμως ήταν οι τράπεζες που προσέφεραν προσωποποιημένη εξυπηρέτηση και χρηματοδότηση στον μικρομεσαίο Αμερικανό επιχειρηματία που προσπαθούσε να διαχειριστεί τις συνέπειες της ακρίβειας και των μειωμένων εισοδημάτων των καταναλωτών. Τα άδεια κτίρια γραφείων και καταστημάτων δεν μπορούν να πληρώσουν τις δόσεις δανείων. Κάποιος όμως θα πληρώσει: Οι ιδιοκτήτες, οι επενδυτές ή οι τράπεζες;

Μεγάλοι managers, μεγάλα λάθη

-Τον περασμένο Νοέμβριο, ο όμιλος Disney επανέφερε άρον-άρον στην ενεργό δράση τον 73χρονο Μπομπ Άιγκερ που ήταν το εμβληματικό αφεντικό της για πολλά χρόνια, αλλά είχε αποχωρήσει από τον Φεβρουάριο του 2020. Τότε η αμοιβή του Μπομπ Άιγκερ έφτανε τα 65 εκατ. δολάρια τον χρόνο. Τα πράγματα όμως είναι πάλι δύσκολα σήμερα για τον Όμιλο Disney. Μια λανθασμένη επιλογή του Άιγκερ (αποφάσισε ότι δεν θα πληρώσει τα δικαιώματα για το ινδικό κρίκετ) προκάλεσε κατάρρευση εσόδων στην Disney+. Η Disney έχασε ξαφνικά εκατομμύρια συνδρομητές στην Ινδία αφού απώλεσε τα δικαιώματα για μετάδοση αγώνων κρίκετ. Η μετοχή της Disney καταρρέει στη Wall Street. Τώρα ο Μπομπ Άιγκερ προσπαθεί να διορθώσει το λάθος του ενσωματώνοντας όλο το περιεχόμενο της πλατφόρμας Hulu στη Disney+. To νέο σχέδιο του Άιγκερ είναι να επιτύχει εξοικονόμηση κόστους άνω των 2 δισ. δολαρίων εξαγοράζοντας όλο το Hulu, μειώνοντας το περιεχόμενο και αναδιπλώνοντας τις διαφημιστικές και τεχνολογικές λειτουργίες του στις λειτουργίες της Disney+. Ο πόλεμος στην αγορά streaming είναι σκληρός. Οι καταναλωτές έχουν πολλές επιλογές και ο πληθωρισμός μειώνει το διαθέσιμο εισόδημα.