-Χαίρετε, βαδίζουμε πλέον προς την τελική ευθεία και ναι μεν υπάρχει έντονη προεκλογική δραστηριότητα, αλλά «το κοντέρ δεν τσιμπάει με τίποτα», μου λέει η έμπειρη περί τα δημοσκοπικά πηγή μου. Δηλαδή, οι άνθρωποι αισθάνονται ότι έχουν τελειώσει οι εκλογές, κάτι που φυσικά δεν συμβαίνει, γιατί όντως οι κάλπες ξανανοίγουν την άλλη Κυριακή. Από χθες άρχισε το νέο κύμα δημοσκοπήσεων, τα νούμερα τα βλέπετε, αλλά σύμφωνα πάντα με την πηγή μου, συγκρατείστε ότι: πρώτον, δεν παίζει να μπουν στη Βουλή τρία ακροδεξιά κόμματα, κάποιος ή κάποιοι ή και όλοι… θα την πληρώσουν και δεν θα μπουν. Και επίσης δεν θα μπει και η Ζωή και ο Βαρουφάκης, όσο και αν φαίνεται ότι είναι κοντά. Η Ζωή ναι, «είναι τεφλόν και καβάλα στο 5%» (ωχ, Παναγία μου, λέω εγώ) ισχυρίζεται ο δημοσκόπος – πηγή. Η Νίκη φαίνεται πια πιο αδύναμη γιατί την πελεκάνε οι Σπαρτιάτες του Κασιδιάρη, οι οποίοι για όσους αναρωτιέστε είναι παλιοί Χρυσαυγίτες, ένας σε κάθε περιφέρεια της χώρας.

Ρεκόρ στον τουρισμό της Πάρου τον Μάιο

-Δεν ξέρω τι λένε οι Κασσάνδρες για την εξέλιξη της τουριστικής κίνησης, αλλά μπορώ να σας πω ότι, σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, η Πάρος τον Μάιο είχε επιδόσεις-ρεκόρ. Συγκεκριμένα, στο νησί έφτασαν 76.611 τουρίστες, οι 61.192 ακτοπλοϊκώς και οι 15.419 αεροπορικώς. Τον περυσινό Μάιο τα αντίστοιχα νούμερα ήταν 59.589 (46.495 με πλοίο και 13.094 με αεροπλάνο).

Στο Παρίσι με την Goldman Sachs

-Ξεκίνησε χθες στο Παρίσι και ολοκληρώνεται αύριο το European Financials Conference της Goldman Sachs. Και οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες συμμετέχουν στο συνέδριο και το ευχάριστο είναι ότι οι αναλυτές (και οι διαθέσεις τους) έχουν αλλάξει σε μεγάλο βαθμό και πλέον επικεντρώνονται σε πολύ διαφορετικά θέματα σε σχέση με το παρελθόν. Για παράδειγμα, ρωτάνε τους Έλληνες τραπεζίτες κυρίως για τις αποδόσεις κεφαλαίου, τη διανομή μερισμάτων, την πιστωτική επέκταση και το Ταμείο Ανάκαμψης, τα έσοδα από τόκους και τα επιτοκιακά περιθώρια. Ρωτούν επίσης για νέα κόκκινα δάνεια και για το DTC. Υπενθυμίζεται ότι η Goldman Sachs σε πρόσφατη έκθεσή της έδωσε σύσταση «buy» για τη μετοχή της Alpha Bank, της Εθνικής και της Πειραιώς, αυξάνοντας περαιτέρω τις τιμές στόχους στα 1,95 (από 1,70) στα 6,90 ευρώ (από 6,20 ) και στα 3,35 ευρώ (από 2,75). Για τη μετοχή της Eurobank η σύσταση ήταν neutral, με τιμή στόχο στα 1,70 ευρώ (από 1,55).

Ο «μουτζούρης» της Avramar...

-Μέρα με τη μέρα τράπεζες και αγορά αντιλαμβάνονται πως η υπόθεση Avramar είναι πολύ πιο δύσκολη, καθώς ο εθνικός πρωταθλητής πολύ εύκολα μπορεί να πάει στα βράχια. Γι' αυτό και όλα δείχνουν πως αναγκαστικά θα στηριχθεί κεφαλαιακά για να αποφευχθεί το ατύχημα, μέχρι να προετοιμαστεί η κατάσταση για την επόμενη ημέρα. Η εταιρεία -που δημιουργήθηκε μέσω της συνένωσης των ΝΗΡΕΑ, ΣΕΛΟΝΤΑ και Ανδρομέδα, με στόχο να γίνει ένας εθνικός πρωταθλητής στη μεσογειακή ιχθυοκαλλιέργεια- εμφανίζεται σήμερα να είναι «στεγνή» από κεφάλαια. Οι βασικοί μέτοχοι, οι Άραβες της Mubadala, το κρατικό επενδυτικό ταμείο του Άμπου Ντάμπι, μπορεί να έχουν ένα τεράστιο μέγεθος, όμως η επένδυση που υλοποίησαν ήταν μια από τις χιλιάδες που κάνουν κάθε χρόνο και, όπως λένε γνώστες του θέματος, «δεν αποτελεί τώρα προτεραιότητα, για να το πούμε ευγενικά, να ασχοληθούν».

...οι Άραβες και οι ευθύνες

-Τα παραπάνω είναι η μία όψη, διότι υπάρχει και άλλη που θέλει τους Άραβες να ρίχνουν ευθύνες στους άλλους μετόχους, το αμερικανικό fund ΑΜΕRRA, για τη διαχείριση των κεφαλαίων που επενδύθηκαν. Η αλήθεια είναι πως τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για τις στρατηγικές αποφάσεις που πάρθηκαν είχε ο Thor Talseth, νυν Group CFO του Ομίλου AVRAMAR και πρώην επικεφαλής στο private equity της Αmerra. Οι κακές γλώσσες λένε πως δαπανήθηκαν μεγάλα ποσά σε συμβούλους, σε προσλήψεις στελεχών άσχετων με τον κλάδο που έτρεχαν δραστηριότητες μέσω... Skype, σε σχέδια επί σχεδίων για νέες δομές και άλλα θεωρητικά και την ίδια στιγμή η εταιρεία έχανε καθημερινά τη μάχη στην αγορά και στα σουπερμάρκετ από τους Τούρκους που πλέον έχουν ξεκάθαρα πάρει το κεφάλι - και με απόσταση - στη μεσογειακή ιχθυοκαλλιέργεια. Επειδή, λοιπόν, η έκθεση των ελληνικών τραπεζών στην AVRAMAR είναι της τάξης των 360 εκατ. ευρώ, έχουν ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες, για να μη μείνουν με τον «μουτζούρη», ώστε η εταιρεία να σουλουπωθεί και από εκεί και πέρα να εξεταστούν όλες οι επιλογές, ακόμη και εξεύρεση επενδυτή υπό την προϋπόθεση πως μπορεί να βρεθεί αγοραστής τέτοιου μεγέθους με την κεφαλαιακή δυνατότητα και τη γνώση να αναλάβει το εγχείρημα.

Κλείδωσε μεγάλη μεταγραφή στον χρηματιστηριακό χώρο

-Η πληροφορία έρχεται από αξιόπιστη πηγή: Επίκειται σημαντική μεταγραφή στον χώρο και μάλιστα από τις μεταγραφές που δεν έχουμε συνηθίσει.

Tα στοιχήματα για τον επόμενο CEO της Microsoft στην Ελλάδα

-Μπορεί η διαδικασία αντικατάστασης στην κεφαλή των δραστηριοτήτων της Microsoft στη χώρα μας, Θεοδόση Μιχαλόπουλου, να ξεκίνησε πρόσφατα, ήδη όμως μυρίζει «έντονα γυναικείο άρωμα». Αν και μαθαίνω ότι υπάρχουν αρκετοί υποψήφιοι για τη θέση, ήδη τα ονόματα των Γιάννα Ανδρονοπούλου και Μυλαίδης Στούμπου είναι αυτά που συγκεντρώνουν τα μεγαλύτερα στοιχήματα στις συζητήσεις ανθρώπων που ξέρουν τα μέσα και έξω της εταιρείας. Η μεν πρώτη είναι Γενική Διευθύντρια Πωλήσεων για τις Μεγάλες Επιχειρήσεις στη Microsoft στη χώρα μας, έχει δηλαδή τη θέση που κατείχε ο Θ. Μιχαλόπουλος πριν αναβαθμιστεί προ τετραετίας σε CEO της ελληνικής θυγατρικής. Η δε Μ. Στούμπου έχει περιφερειακό ρόλο στον όμιλο Microsoft ως διευθύντρια Ανάπτυξης Δικτύου Συνεργατών, σε Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, Βόρεια Αφρική και Μ. Ανατολή, με έδρα όμως την Αθήνα. Πληροφορίες αναφέρουν πάντως πως η επιλογή απ’ τα κεντρικά θα γίνει μέσα στο καλοκαίρι αφού ο Θ. Μιχαλόπουλος, ο οποίος μετακινείται στο Λονδίνο, θα αποχωρήσει στα τέλη Αυγούστου. Σημειώστε πως το πρόσωπο που θα τον διαδεχθεί είναι αυτό που θα αναλάβει να υλοποιήσει τη μεγάλη επένδυση των data centers που αυτήν την εποχή βρίσκεται προς κρίση στο ΣτΕ.

Η Lamda Marinas αγκαλιά με την Κέρκυρα

-Από τους τέσσερις διεκδικητές για τη megayacht μαρίνα στην Κέρκυρα, μόνο ένας υπέβαλε τελικά προσφορά. Πρόκειται για τη Lamda Marinas Investments του ομίλου Λάτση που πλέον έχει σαφές προβάδισμα στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για να αναλάβει την κατασκευή και διαχείριση της μαρίνας που βρίσκεται εντός του Οργανισμού Λιμένος, κοντά σε κεντρικά σημεία της πόλης. Οι υπόλοιποι που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον, η κοινοπραξία των Άβαξ - Άκτωρ Παραχωρήσεις, η TEKAΛ και η D Marinas Hellas (CVC Capital) δεν προχώρησαν στο επόμενο βήμα.

Από τα 550 εκατ. στο 1,7 δισ. το ενεργητικό της ΑΕΔΑΚ του e-ΕΦΚΑ

-Σημαντικές επιδόσεις προς όφελος του e-ΕΦΚΑ και των ασφαλισμένων του καταγράφει σε βραχυχρόνιο -αλλά κυρίως μακροχρόνιο επίπεδο- η ΑΕΔΑΚ Ασφαλιστικών Οργανισμών, ο επενδυτικός βραχίονας του e-ΕΦΚΑ. Το Ενεργητικό των επενδύσεων του e-ΕΦΚΑ που διαχειρίζεται η ΑΕΔΑΚ Ασφαλιστικών Οργανισμών, μέσω των 2 αμοιβαίων κεφαλαίων της, έφτασε τα 1,7 δισ. ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα καταγράφοντας αύξηση άνω του +16% από την αρχή του έτους. Η αξία του Ενεργητικού της ΑΕΔΑΚ που διαχειρίζεται ο CEO της ΑΕΔΑΚ Θεμιστοκλής Χαντζαρίδης και η ομάδα του, έχει υπερτριπλασιαστεί την τελευταία 10ετία - εν μέσω PSI, μνημονίων και λοιπών πολυεπίπεδων κρίσεων - καθώς το 2012 τα αποθεματικά της ΑΕΔΑΚ ΑΟ ήταν μόλις 550 εκατ. ευρώ.

Κινητικότητα στη CENERGY για τη μεγάλη επένδυση στις ΗΠΑ

-Δεδομένη θεωρείται, πλέον, η απόφαση της διοίκησης του Ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ, να επιταχύνει τις διαδικασίες για την υλοποίηση του μεγάλου επενδυτικού σχεδίου που προβλέπει τη δημιουργία σε σύμπραξη με τους Δανούς της Orsted ενός εργοστασίου καλωδίων στο Μέριλαντ των ΗΠΑ. Ο δανέζικος κολοσσός θα χρειαστεί μεγάλες ποσότητες υποβρυχίων καλωδίων -υποχρεωτικά made in USA- για τα ενεργειακά πάρκα που έχει αναλάβει στις ΗΠΑ, επομένως τα πρώτα μεγάλα συμβόλαια για το εργοστάσιο της CENERGY θα προσφέρουν την κρίσιμη αρχική δόση παραγγελιών για τη βιωσιμότητα της μονάδας. Αύριο Πέμπτη, 15 Ιουνίου, η Cenergy πραγματοποιεί on field investors day στη μονάδα της Fulgor, ενώ την Παρασκευή η μετοχή θα ενταχθεί στη σύνθεση του FTSE-25, στη θέση του ΟΛΠ, στην προγραμματισμένη αναδιάρθρωση των δεικτών της αγοράς.

Το Χρηματιστήριο ετοιμάζεται

-Οι κινήσεις στο χρηματιστηριακό ταμπλό γίνονται προσεκτικά χωρίς παρορμητικές αγορές, ενώ οι επιχειρηματίες κρατούν χαμηλούς τόνους και φροντίζουν τα αποτελέσματα που παρουσιάζουν να συνάδουν με τις κεφαλαιοποιήσεις των εταιριών τους. Η διανομή μερισμάτων είναι ένα από τα εργαλεία που χρησιμοποιούν. Ολοένα και περισσότερες εισηγμένες ετοιμάζουν «εκπλήξεις» για τους μετόχους τους. Η διασπορά και η εμπορευσιμότητα των μετοχών είναι σίγουρα ένα κορυφαίο κριτήριο επιλογής. Για να καλύπτει το Χρηματιστήριο της Αθήνας τα κριτήρια του FTSE και του MSCI πρέπει τουλάχιστον 5 εισηγμένες να έχουν κεφαλαιοποίηση πάνω από 3,5 δισ. δολάρια. Το κριτήριο αυτό καλύπτουν ήδη άνετα τουλάχιστον 7 εισηγμένες (3Ε, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Eurobank, ETE ΜΥΤΙΛ και ΔΕΗ), με την Τράπεζα Πειραιώς και την Alpha να έχουν επίσης περάσει το κατώφλι. Επιπλέον όμως καθεμία από αυτές θα πρέπει να έχει free float 50% αλλά και εμπορευσιμότητα με βάση τον δείκτη ATVR (Annualized Traded Value Ratio) πάνω από 20%.

H κρουαζιέρα θέλει το δικό της λιμάνι

-Κι επειδή τα λιμάνια έχουν γίνει της μόδας, σημειώστε πως το λιμάνι του Λαυρίου -όλα δείχνουν- πως θα εξελιχθεί σε κόμβο της ελληνικής κρουαζιέρας. Όλες οι μεγάλες εταιρείες κρουαζιέρας (Royal Cruises, Norwegian, Celebrity, Celestial κ.λπ.), θέλουν να αποκτήσουν θέσεις, ενώ δημιουργούνται υποδομές υψηλού επιπέδου με την κατασκευή των 5 πλωτών προβλητών φιλοξενίας σκαφών αναψυχής και 192 νέες θέσεις ελλιμενισμού. Φέτος εκτιμάται ότι τουλάχιστον 700 κρουαζιερόπλοια θα βρεθούν στο Αιγαίο. Από αυτά τα 570 και πλέον θα κάνουν homeporting στην Ελλάδα, ενώ τα υπόλοιπα θα είναι transit.

Μηδενίστηκαν οι φόβοι για αύξηση επιτοκίων του δολαρίου, αλλά και για τη μείωσή τους

-Η χθεσινή ανακοίνωση του πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία, έσβησε τους φόβους για νέα αύξηση των επιτοκίων της FED μέσα στον Ιούνιο αλλά ταυτόχρονα μηδένισε τις προσδοκίες για έναρξη μιας διαδικασίας μείωσης του κόστους χρήματος. Τα Συμβόλαια παραγώγων της FED τώρα δίνουν 25% πιθανότητες για μία μείωση επιτοκίων του δολαρίου κάποια στιγμή φέτος, ενώ πριν από 3 μόλις εβδομάδες τα παράγωγα έδειχναν να πιστεύουν ότι θα γίνουν 3 μειώσεις επιτοκίων μέσα στο 2023. Γι’ αυτό άλλωστε η επίσημη ανακοίνωση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή πίεσε ακόμη περισσότερο το δολάριο. Αν αύριο ξαφνικά και απρόσμενα η FED αυξήσει τα επιτόκια, τότε το δολάριο θα εκτιναχθεί σαν ελατήριο. Αλλά οι πιθανότητες για μια τέτοια κίνηση είναι ελάχιστες, γιατί η ζωή των Αμερικανών είναι ήδη πολύ δύσκολη. Ο πληθωρισμός στην αμερικανική οικονομία μειώθηκε στο 4,0% για πρώτη φορά τα τελευταία 2 χρόνια. Από την άλλη πλευρά, όλα τα είδη πρώτης ανάγκης εξακολουθούν να είναι πανάκριβα και να ακριβαίνουν με υψηλότερους ρυθμούς. Ο πληθωρισμός στη στέγαση εξακολουθεί να βρίσκεται στο 8%, ο πληθωρισμός των τροφίμων στο 6,7% και ο πληθωρισμός των νέων οχημάτων στο 4,7%. Ο πληθωρισμός ενοικίων, για άτομα που νοικιάζουν την κύρια κατοικία τους, βρίσκεται στο ανησυχητικό 8,7%.