-Χαίρετε, σήμερα είναι μια θλιβερή ημέρα για την ευρύτερη «γειτονιά της Μεσογείου» μετά το πολύνεκρο ναυάγιο στα διεθνή ύδατα, ανοιχτά της Πύλου. Θα πρέπει επιτέλους έπειτα απ’ αυτή την τεράστια ανθρωποθυσία οι Ευρωπαίοι μαζί με την Τουρκία, αλλά και όποιες άλλες χώρες εμπλέκονται στην παράνομη μετανάστευση, να συζητήσουν με ειλικρίνεια τι μπορεί να γίνει.

«Νεολαία» ΣΥΡΙΖΑ

-Στο τραγικό συμβάν βεβαίως δεν έλειψαν και τα παρατράγουδα. Ένα μάτσο τύποι, που δηλώνουν «νεολαία ΣΥΡΙΖΑ», έβρισαν την Πρόεδρο της Δημοκρατίας γιατί… συμφωνεί με την επέκταση του φράκτη στον Έβρο, ο οποίος -στο άρρωστο μυαλό τους- οδήγησε τους μετανάστες στα λαθρόπλοια, ενώ κατά τη γνώμη τους έπρεπε οι μετανάστες να κινούνται ελεύθερα μέσα στη χώρα. Η Πρόεδρος δεν έχασε την ψυχραιμία της βεβαίως και τους είπε το απλό και λογικό ότι «ο φράχτης είναι η προστασία των συνόρων της πατρίδας μου». Πραγματικά θα έλεγα ότι είναι τόσο αδιανόητο όλο αυτό -αλλά και τόσο θλιβερό συνάμα- που δεν μπορεί καν να το συλλογιστεί ανθρώπινος νους.

Debate

-Τέλος, επ’ αυτού, κάτι αυτονόητο. Την ημέρα του μεγαλύτερου ναυαγίου έστω σε διεθνή ύδατα, αλλά κοντά στα σύνορά μας και ενώ ακόμα «μαζεύουν ψυχές» από τη θάλασσα, δεν θα ήταν δυνατόν να γίνονται debates πολιτικών αρχηγών. Λες και θα αλλάξει κάτι από το προηγούμενο debate που έγινε πριν από έναν μήνα.

Διαγνωστικά κέντρα εξαγοράζει ο όμιλος ΥΓΕΙΑ/Metropolitan

-Μεθοδικά και ταχύτατα επεκτείνεται στον χώρο της πρωτοβάθμιας υγείας η Hellenic Health Care, δηλαδή ο όμιλος του ΥΓΕΙΑ, Μetropolitan κ.λπ. Το γκρουπ που μετοχικά ανήκει στο CVC, με στοχευμένες εξαγορές επεκτείνεται δημιουργώντας ένα δίκτυο διαγνωστικών κέντρων και γενικότερα πρωτοβάθμιας υγείας, σε όλη την Ελλάδα με έμφαση και στις ιδιαίτερα αναπτυγμένες τουριστικά περιοχές. Συγκεκριμένα, η Hellenic Health Care εξαγόρασε πρόσφατα την ΠΛΑΤΩΝ ΔΙΑΓΝΩΣΙΣ, μια εταιρία με ισχυρή φήμη στον κλάδο, που διαθέτει δύο διαγνωστικά κέντρα στη Θεσσαλονίκη και τρία στην Αθήνα. Επίσης, απέκτησε τη City Hospital (πρώην Λητώ Μαιευτήριο) στην Καλαμάτα, όπως και τη SEA Medical Health Clinic στη Μύκονο. Εκτός από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, που ο όμιλος αναζητά ευκαιρίες περαιτέρω επέκτασης, αυτήν την περίοδο δημιουργεί τέσσερις ακόμη ανάλογες υποδομές σε Λασίθι, Ρέθυμνο, Σαντορίνη και Πύλο.

Η απάντηση Ιωάννου, η χαρά του Μιτζάλη και η μείωση των δανείων της ΑΒΑΞ

-Πάμε τώρα στις κατασκευές όπου ο κλάδος διάγει την καλύτερη περίοδο της τελευταίας δεκαετίας, όπως παραδέχθηκε ο Κωνσταντίνος Μιτζάλης, CEO της ΑΒΑΞ, μιλώντας στο γεμάτο από κόσμο αμφιθέατρο της εταιρείας και στο πλαίσιο της γ.σ. των μετόχων της. Όπως χαρακτηριστικά είπε, «ο κλάδος είναι μια χαρά, τόσες συμβάσεις έργων δεν είχαν υπογραφεί τα τελευταία χρόνια». Υπάρχει βέβαια ένα σοβαρό πρόβλημα, όλα αυτά τα έργα δεν υπάρχουν χέρια να τα κατασκευάσουν, γι' αυτό και οι εργολάβοι πάνε σε λύσεις εξασφάλισης εργαζόμενων από το εξωτερικό, όπως οι ξενοδόχοι. Κατά τα άλλα, ο κατασκευαστικός όμιλος της ΑΒΑΞ έχει ανεκτέλεστο – ρεκόρ που θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο μέσα στο 2023, έχοντας παράλληλα καταφέρει να απαλλαγεί σε σημαντικό βαθμό από ένα μεγάλο «αγκάθι», αυτό του δανεισμού. Για την ακρίβεια, έχει μειώσει τον καθαρό δανεισμό του στα 220 εκατ. ευρώ, δηλαδή στο μισό σε σχέση με το 2020 και φέτος θα μειωθεί ακόμη περισσότερο. Έτσι, η διοίκηση κατέστησε σαφές πως δεν θα γίνουν άλλες πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων της ΑΒΑΞ. Τέλος, ετοιμόλογος ο πρόεδρος Χρήστος Ιωάννου, σε ερώτηση μετόχου για το κατά πόσον είναι ηθική η αύξηση των απολαβών που αποφασίστηκε για τα μέλη της διοίκησης, απάντησε ευθαρσώς καταφατικά, συμπληρώνοντας πως είναι ηθικό να πληρώνονται όσοι κάνουν τη δουλειά που έχουν αναλάβει.

Το μέλλον της Volterra, έρχεται ο ενεργειακός Τειρεσίας

-Πάντως, χθες δεν φώτισε περισσότερο η διοίκηση της AVAX τους μετόχους της για την πώληση της Volterra. Εκείνο όμως που έγινε σαφές είναι ότι ακόμη και αν η εταιρεία πουληθεί, θα αποσχιστεί ένα κομμάτι της που θα συνεχίσει να έχει μια αυτόνομη πορεία στην αγορά. Όπως έλεγαν αρμόδια στελέχη, η Volterra έχει αναπτύξει μια ικανή ομάδα μηχανικών που μπορεί να υποστηρίξει διάφορα έργα στον τομέα των ΑΠΕ, όπως εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων, έργα ενεργειακής εξοικονόμησης, εγκατάσταση σημείων φόρτισης κ.ά. Το τελευταίο διάστημα η αγορά της προμήθειας βρίσκεται σε αναβρασμό, αφενός γιατί έχει να καταρτίσει τα νέα τιμολόγια ρεύματος που θα λανσάρει από το Φθινόπωρο στην αγορά, αφετέρου γιατί πρέπει να εισπράξει τα χρήματα που οφείλονται στις εταιρείες για τις επιδοτήσεις που μοιράστηκαν στην κορύφωση της κρίσης για κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας μη οικιακών καταναλωτών, τα οποία ανέρχονται σε πολλά εκατομμύρια. Πρόκειται για παροχές ισχύος μέχρι και 35 kVA σε αρτοποιία και καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας με παροχή αγροτικής χρήσης. Για το θέμα του ενεργειακού Τειρεσία που έχουν σχεδιάσει και δρομολογήσει οι προμηθευτές για να αποτρέψουν από τα δίκτυα τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, που έχουν γεννήσει φέσια άνω από 300 εκατ. στον κλάδο, οι εξελίξεις φαίνεται ότι πάγωσαν λόγω εκλογών. Για το θέμα υπάρχουν ειλημμένες αποφάσεις που θα δούμε να υλοποιούνται τους επόμενους μήνες.

Στο Athens Capital τα στελέχη της Louis Vuitton

-Σφαίρα πάνε οι πληρότητες στο ξενοδοχείο Athens Capital - MGallery, στην οδό Πανεπιστημίου. Το νέο ξενοδοχείο αποτελεί σημείο αναφοράς για διεθνείς luxury ομίλους και αυτές τις ημέρες φιλοξενεί τα στελέχη της Louis Vuitton που ήρθαν στην Ελλάδα για την εκδήλωση παρουσίασης της συλλογής των κοσμημάτων του οίκου που έγινε στο Ηρώδειο. Πριν από λίγες ημέρες στο ξενοδοχείο είχαν καταλύσει τα στελέχη της ROLEX που ήρθαν στην Αθήνα, στο πλαίσιο εσωτερικής εκδήλωσης του ομίλου.

Τύφλα να έχει το Ozempic

-Η άσχετη (αλλά ενδιαφέρουσα) πληροφορία από την αγορά: Η φαιντανύλη είναι ένα συνθετικό οπιοειδές, 50 έως 100 φορές πιο ισχυρό από τα φυσικά οπιοειδή. Χρησιμοποιείται ως αναλγητικό και φυσικά χορηγείται με συνταγή, καθώς στις ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη η χρήση φαιντανύλης ως ναρκωτικό, με αποτέλεσμα να έχουν 150 θανάτους την ημέρα. Το παράγουν και ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες αλλά συμβαίνει (σύμφωνα, τουλάχιστον, με κάποιες από αυτές) το εξής παράδοξο: Έχουν παραγγελίες που δεσμεύουν την παραγωγή τους για τα επόμενα δυο χρόνια. Ο πόλεμος στην Ουκρανία;

Μειώσεις φόρων υπόσχεται ο Γ. Κοντόπουλος

-Επί ελβετικού εδάφους χθες, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΧΑΕ Γ. Κοντόπουλος υποσχέθηκε μειώσεις φόρων στο ελληνικό Χρηματιστήριο. Από την επενδυτική ημερίδα της Γενεύης, με αντικείμενο τις προοπτικές των εταιρειών μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, η διοίκηση υποστήριξε ότι έχει πάρει διαβεβαιώσεις για μια σειρά μέτρων που θα ληφθούν αμέσως και θα λειτουργήσουν υπέρ της κεφαλαιαγοράς, ξεκινώντας από τον μηδενισμό του φόρου επί των τόκων των εταιρικών ομολόγων, αλλά και τη μείωση στο 0,1% του τέλους επί των πωλήσεων μετοχών, που σήμερα είναι 0,2%. Τα μέτρα αυτά κινούνται οπωσδήποτε σε θετική κατεύθυνση, ευνοούν όμως περισσότερο τους day traders και ενδιαφέρουν λιγότερο τους μακροπρόθεσμους επενδυτές. Σε κάθε περίπτωση, και η αύξηση της εμπορευσιμότητας είναι ένα από τα βασικά κριτήρια αναβάθμισης της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς στις ώριμες. Θα ακολουθήσει αντίστοιχο roadshow της ΕΧΑΕ στις 22 Ιουνίου στο Παρίσι.

H Kaizen παίζει το στοίχημα του Καναδά

-Διευρύνει σταδιακά την παρουσία της στον Καναδά η Kaizen Gaming. Η game tech εταιρεία είχε πραγματοποιήσει ένα soft launch στο Οντάριο όπου είναι ρυθμισμένη η αγορά τυχερών παιχνιδιών, με στόχο να μάθει τα χαρακτηριστικά της αγοράς, να προσαρμόσει κατάλληλα το προϊόν της και τώρα πλέον επεκτείνεται σταδιακά και στην υπόλοιπη χώρα. Η Kaizen, με το brand Betano, βρίσκεται ήδη σε 12 αγορές, έχει στο στόχαστρο την τεράστια αγορά της Αφρικής και της Ν. Αμερικής και φιλοδοξεί, έως το 2026, να είναι σε 26 χώρες.

Ετοιμάζεται η Ένωση Ναυπηγείων

-Θέμα λίγων ημερών θεωρείται η απόφαση του Ειρηνοδικείου που θα επισημοποιεί την ίδρυση ενός νέου φορέα, για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην κατασκευή πλοίων, τη ναυπηγική βιομηχανία και τις προμήθειες υλικών και συσκευών για πλοία με την ονομασία «Ένωση Ελληνικών Ναυπηγείων» (Ε.Ε.Ν.). Ο πρόεδρος του Ομίλου ΟΝΕΧ Πάνος Ξενοκώστας και ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Βασίλης Κορκίδης, πρωταγωνιστούν στη νέα προσπάθεια που μέχρι σήμερα έχει ήδη προσελκύσει 25 εταιρείες του χώρου.

Το rebalancing του δείκτη FTSE

-Κλειστή θα παραμείνει η Wall Street την ερχόμενη Δευτέρα, λόγω εορταστικής αργίας. Την Παρασκευή στην ελληνική αγορά είναι η ημέρα των 3 μαγισσών, με ταυτόχρονο κλείσιμο παραγώγων μηνός, τριμήνου και εξαμήνου σε δείκτες και μετοχές. Την Πέμπτη έχουμε το rebalancing του δείκτη FTSE μεγάλης κεφαλαιοποίησης που ουσιαστικά σημαίνει πολλά για τη CENERGY που εντάσσεται (ίσως υπάρξει και αλλαγή στάθμισης μερικών άλλων μετοχών που ήδη συμμετέχουν στον δείκτη). Επομένως, το παιχνίδι στο Χρηματιστήριο γίνεται -κυρίως- από την εδώ πλευρά του Ατλαντικού, αφού ακόμη και οι δύο αναλυτές της Moody’s που θα επισκεφθούν την Αθήνα τη Δευτέρα, μας έρχονται από τη Γερμανία. Ήδη 26 μετοχές του Χρηματιστηρίου της Αθήνας διαπραγματεύονται σε υψηλά 52 τουλάχιστον εβδομάδων, μερικές σε ιστορικά υψηλά.

Μεγάλα λιμάνια μεγάλες φουρτούνες

Εμάνουελ Γκριμάλντι των Μινωικών και ο Μάριος Ηλιόπουλος της Seajets έχουν έναν κοινό αντίπαλο: το Attica Group. Tα λεφτά που έβαλε ο Γκριμάλντι στο Λιμάνι της Ηγουμενίτσας και στο Λιμάνι του Ηρακλείου αποδεικνύουν περίτρανα ότι η πραγματική αξία του λιμανιού του Πειραιά δεν είναι αυτή που δείχνει το χρηματιστηριακό ταμπλό. Η Βαλένθια και η Αμβέρσα επιβεβαιώνουν τον ισχυρισμό. Αμέσως μετά τις εκλογές ο διαγωνισμός για την παραχώρηση του 67% του Λιμένος Βόλου μπαίνει στη δεύτερη φάση του. Όλα αυτά μαζί και ταυτοχρόνως δημιουργούν ένα πολλά υποσχόμενο λιμενικό σκηνικό στην Ελλάδα, με συμμαχίες, ίντριγκες, φανερούς και υπόγειους πολέμους.

Η ΕΚΤ αποσύρει στις 28 Ιουνίου ρευστότητα 476,8 δισ.

-Στις 28 Ιουνίου, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αφήσει να λήξουν (δεν θα ανανεώσει, δηλαδή) ομόλογα αξίας 476,8 δισ. ευρώ, από τα δάνεια TLTRO που είχε χορηγήσει στις ευρωπαϊκές τράπεζες κατά την περίοδο της πανδημίας… Για τις ελληνικές τράπεζες η «ζημιά» είναι μικρή γιατί η διαθέσιμη υπερβάλλουσα ρευστότητά τους είναι ίση με τις οφειλές προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Χάνουν όμως μια πηγή εύκολου κέρδους αφού χρησιμοποιούσαν κεφάλαια μηδενικού κόστους -αγοράζοντας Έντοκα Γραμμάτια Ελληνικού Δημοσίου με υψηλές αποδόσεις- και εισέπρατταν τη διαφορά. Τώρα οι ελληνικές τράπεζες θα είναι περισσότερο προσεκτικές όσον αφορά την ποσότητα των τίτλων που θα ζητούν να αγοράσουν στις δημοπρασίες.

To σχέδιο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

-Όλοι σήμερα μιλούν για την αρχή του τέλους στον κύκλο της αύξησης των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών. Αφορμή η σταδιακή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού σε Ευρώπη και Αμερική. Πλην όμως, ακόμη και στο 0% να πέσει ο πληθωρισμός, οι τιμές των βασικών προϊόντων θα παραμείνουν υπερβολικά ψηλές σε σχέση με τα εισοδήματα των πολιτών. Αν οι κυβερνήσεις επιτρέψουν μεγάλες αυξήσεις μισθών για να ανακουφίσουν τα νοικοκυριά, τότε κινδυνεύουν να αναζωπυρώσουν τον πληθωρισμό. Κατά συνέπεια, ο μοναδικός τρόπος ενίσχυσης των εισοδημάτων είναι η μείωση της φορολογίας. Η μείωση των φόρων οδηγεί σε αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος. Γι’ αυτό άλλωστε όλες οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης θα αποδυθούν σε αγώνα μείωσης των φορολογικών επιβαρύνσεων ώστε και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας να αυξήσουν, αλλά και τα νοικοκυριά να βοηθήσουν.