-Χαίρετε, διαβάζω σε μεγάλο media της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, για να εξηγούμαι) ότι ο Μητσοτάκης έλεγε ψέματα που ανακοίνωσε ότι είχε κορωνοϊό γιατί, λέει, δεν τον ήθελαν να πάει στο Άγιον Όρος. Εντάξει, εμάς δεν μας πέφτει λόγος, ο καθένας μπορεί να γράφει ό,τι θέλει, να κρίνει (και να κρίνεται, φυσικά), άλλωστε ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης είναι κι όποιος θέλει τα επιλέγει ή όχι για την ενημέρωσή του. Απλά δεν μπορώ να μην κάνω ένα σχόλιο, λαλήσανε οι άνθρωποι και λένε και γράφουν ότι να ‘ναι, βουλιάζοντας ακόμα πιο βαθιά στην ανυποληψία και φυσικά δυσκολεύοντας ακόμα και τον ίδιο τον Τσίπρα στην επόμενή του ημέρα, αν φυσικά δεν ιδιωτεύσει και καταφέρει να μείνει στη θέση του.

Τζόαν Μπαέζ

-Δημοσκοπήσεις δημοσίως θα ξαναβγούν την Τρίτη (αν δεν κάνω λάθος) ιδιωτικώς από τα κόμματα γίνονται συνεχώς. Η χθεσινή (πρώην) κυβερνητική πηγή μου, μου λέει ότι η ΝΔ συνεχίζει μπετοναρισμένη πάνω 40%-41%, ο ΣΥΡΙΖΑ περνάει μια ελαφριά κάμψη, το ΠΑΣΟΚ είναι μισή μονάδα πάνω, τα δυο ακροδεξιά εντός Βουλής, αλλά οριακά με τη ΝΙΚΗ να πέφτει λίγο. Η έκπληξη συνεχίζει σταθερά να είναι το κόμμα της… Τζόαν Μπαέζ που δεν είναι άλλη από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου. Ναι, η πηγή μου έτσι την παρομοιάζει, σαν τη γνωστή επαναστάτρια τραγουδίστρια των 60’s που πλέον… το γύρισε από υψωμένη γροθιά σε καρδούλα και σαρώνει σε -κυρίως- νεανικά κοινά ΣΥΡΙΖΑ. «Εάν γράψει 1 μπροστά το κοντέρ του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές -και όχι 2- η αιτία θα είναι η Κωνσταντοπούλου», επιμένει η πηγή, που δεν έκανε λάθος στις κάλπες του Μαΐου.

Οι στραβές του ΤΑΙΠΕΔ και η Αττική Οδός

-Πληθαίνουν διαρκώς τα αιτήματα και οι «παραινέσεις» για παράταση της προθεσμίας του διαγωνισμού για την παραχώρηση της Αττικής Οδού. Με ρευστό πολιτικό περιβάλλον και το ενδεχόμενο των τρίτων εκλογών να είναι θεωρητικά στο τραπέζι, η συγκυρία για τα ξένα funds προφανώς και δεν είναι η καλύτερη και είναι εύλογο να έχουν δισταγμούς κι επιφυλάξεις μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Πολύ περισσότερο μάλιστα όταν το ΤΑΙΠΕΔ έδωσε στους ενδιαφερόμενους τη σύμβαση παραχώρησης μόλις την 1η Ιουνίου και στις 10 Ιουλίου υποτίθεται ότι πρέπει να δοθούν οι δεσμευτικές οικονομικές προσφορές. Ωστόσο, η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ εμφανίζεται να υιοθετεί σκληρή στάση και να μην προτίθεται να αλλάξει τον προγραμματισμό για τις προσφορές. Βλέπετε, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ταμείου Δ. Πολίτης καίγεται να παρουσιάσει έργο, αλλά αυτό τον παρασύρει σε λάθη, όπως τότε που προεκλογικά πρότεινε ένα κυλιόμενο σύστημα χρέωσης στα διόδια, που ουσιαστικά οδηγούσε σε μέση τιμή 3,20 με 3,30 ευρώ ανά διέλευση. Τότε τον μάζεψε το ΜΜ και μάλιστα συνέβη το αντίθετο, με μείωση της τιμής διέλευσης. Τώρα πάλι βιάζεται και μάλιστα σε μια συγκυρία που οι προσδοκίες για την οικονομία είναι πολύ θετικές, ενόψει και της ανάκτησης επενδυτικής βαθμίδας. Στο ΤΑΙΠΕΔ νομίζω ότι πέραν των συμφερόντων της διοίκησης, πρέπει να σκεφθούν και το δημόσιο συμφέρον.

Οι (δίκαιες) γκρίνιες των μετόχων του ΟΤΕ

-Στη χθεσινή γενική συνέλευση του ΟΤΕ ακούστηκαν γκρίνιες από τους μετόχους, όχι τόσο πολλές αλλά εν πάση περιπτώσει άγγιξαν ένα ευαίσθητο θέμα. Στο πλαίσιο λοιπόν των ερωτήσεων που έθεσαν οι μέτοχοι, η διοίκηση ρωτήθηκε για την πολιτική απόκτησης και στη συνέχεια ακύρωσης των ιδίων μετοχών που εφαρμόζει ο όμιλος τα τελευταία χρόνια, κάτι που -όπως σημειώθηκε- έχει ως αποτέλεσμα το ποσοστό της Deutsche Telecom να έχει ανέλθει από το 45%, στο 52%. Η ένσταση που διατυπώθηκε είναι πως για την αγορά των ιδίων μετοχών «ψαλιδίζεται» το μέρισμα προς τους μετόχους, ενώ υπήρξαν και ερωτήματα κατά πόσον η πρακτική αυτή είναι σύννομη με τη συμφωνία μετόχων μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της Deutsche Telekom. Η διοίκηση ανταπάντησε πως με την ακύρωση των ιδίων μετοχών αυξάνεται αναλογικά το ποσοστό συμμετοχής όλων των μετόχων και πως η πολιτική ανταμοιβής προς τους μετόχους είναι απολύτως σύννομη με το ελληνικό και κοινοτικό πλαίσιο και γίνεται εκ των προτέρων γνωστή σε όλους.

Αργεί το πωλητήριο του ΟΤΕ στη Ρουμανία

-Το άλλο θέμα που έβγαλε είδηση στη ΓΣ του ΟΤΕ είχε να κάνει με την πώληση της ρουμανικής θυγατρικής του ομίλου στην κινητή τηλεφωνία. Όχι βέβαια ότι θα πουληθεί, άλλωστε αυτό είναι βέβαιο, αλλά πως η πώληση μάλλον αργεί και θα γίνει μόνο εάν βρεθεί το κατάλληλο τίμημα. Όπως είπε ο Μ. Τσαμάζ, η Telekom Romania Mobile Communications (TKRM) έχει δουλειά ακόμα, ο στόχος είναι να εξασφαλιστεί πως παραμένει υγιής και για τον λόγο αυτόν τοποθετήθηκε ο CFO του OTE Μπάμπης Μαζαράκης στην κρίσιμη θέση του CEO της ρουμανικής εταιρείας.

Εμφύλιος NN και MetLife για τα συμβόλαια υγείας

-Ένα επείγον ραντεβού με τα κορυφαία στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος έχουν ζητήσει οι ασφαλιστές της MetLife, η οποία πλέον ανήκει στον Όμιλο της NN. Αιτία της κρίσης που έχει προκύψει εσχάτως είναι η επιθυμία των Ολλανδών να καταγγείλουν μια σειρά από συμβόλαια υγείας που έχουν υπογράψει ασφαλισμένοι της MetLife. Η άποψη των Ολλανδών είναι ότι πριν από την υπογραφή των συμβολαίων αυτών δεν προηγήθηκε ενδελεχής ιατρικός έλεγχος, με αποτέλεσμα, μετά την υπογραφή, να προκύπτουν «ξαφνικά» σοβαρές ασθένειες με δαπανηρές θεραπείες. Φημολογείται μάλιστα ότι η θρυαλλίδα που προκάλεσε την απόφαση των Ολλανδών να επιδιώξουν ακύρωση των συμβολαίων ήταν η περίπτωση επιφανούς και γνωστού Αθηναίου που ήταν ασφαλισμένος, λες και ο άνθρωπος αρρώστησε σκόπιμα. Από την άλλη πλευρά, τα συμβόλαια έχουν υπογραφεί και αποτελεί ζήτημα τιμής, αξιοπρέπειας και επαγγελματικής αξιοπιστίας η απόλυτη και συνεπής τήρησή τους. Τον γόρδιο δεσμό καλείται να λύσει ο Επόπτης.

Ο Αστέρας αποκτά… delivery

-Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα τροποποίηση του καταστατικού της αποφάσισε η Αστήρ Παλάς κατά την τελευταία Γενική Συνέλευση των μετόχων, που έγινε τον Απρίλιο. Η τροποποίηση αφορά το άρθρο 3 περί του σκοπού της επιχείρησης. Με βάση λοιπόν τα «νεότερα», οι σκοποί της εταιρείας που λειτουργεί το εμβληματικό συγκρότημα αυξάνονται και πληθύνονται με… αλματώδη ρυθμό, αφού από 14 που ήταν έφτασαν αισίως τους 29. Μάλιστα αυτοί οι νέοι σκοποί περιλαμβάνουν ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς. Συγκεκριμένα, υπηρεσίες κατ’ οίκον παράδοσης τροφίμων (delivery), υπηρεσίες παροχής γευμάτων από ξενοδοχείο, εστιατόριο, ταβέρνα, ψαροταβέρνα, χωρίς ζωντανή μουσική ή με ορχήστρα, με παροχή σερβιρίσματος, υπηρεσίες παροχής γευμάτων και ποτών από σνακ μπαρ, με παροχή σερβιρίσματος, υπηρεσίες τροφοδοσίας συνεστιάσεων-εκδηλώσεων (catering), υπηρεσίες γηπέδων (4x4, 5x5 κτλ), υπηρεσίες γυμναστηρίου, υπηρεσίες αποδυτηρίων και βεστιαρίων παραλιών (πλαζ), υπηρεσίες μίσθωσης ομπρελών ή/και καθισμάτων παραλιών (πλαζ), εμπόριο ειδών καπνιστού και συναφή εμπορεύματα, εμπόριο επιτραπέζιων σκευών, μαγειρικών σκευών, άλλων οικιακών ειδών και ειδών καλλωπισμού, εμπόριο βιβλίων, αθλητικών ειδών, ειδών διατροφής, ειδών δώρων. Τέλος, «το χοντρικό και λιανικό εμπόριο οποιουδήποτε εμπορεύσιμου αγαθού», που… πιάνει ό,τι έχει μείνει απέξω…

Η νέα επίσκεψη της Moody’s στην Αθήνα

-Για τις 19 Ιουνίου έχει προγραμματιστεί η άφιξη των δύο κορυφαίων, γερμανικής καταγωγής, αναλυτών της Moody’s στην Αθήνα. Έχουν ήδη κλείσει τα ραντεβού με τους σημαντικότερους οικονομικούς θεσμούς της χώρας, τους τραπεζίτες αλλά και επιχειρηματικούς φορείς. Όπως πάντα θα τους συνοδεύει ο πανταχού παρών Νώντας Νικολαΐδης. Το ενδιαφέρον είναι ότι η επίσκεψη των Γερμανών της Moody’s πραγματοποιείται πριν από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, που μπορεί να επιδέχεται και την ερμηνεία ότι το μετεκλογικό σκηνικό θα παραμείνει σταθερά προσανατολισμένο στην υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων που οδηγούν στην επενδυτική βαθμίδα. Τα κριτήρια της Moody’s -όπως δηλώνουν τα στελέχη της- είναι κυρίως ποιοτικά και λιγότερο ποσοτικά (ταχύτητα απονομής Δικαιοσύνης, αξιολόγηση αποτελεσματικότητας Δημόσιας Διοίκησης, περιορισμός «γκρίζας» οικονομίας κ.λπ.).

Η βράβευση του Βαρδή Βαρδινογιάννη

-Πλήθος επιχειρηματιών και όχι μόνον, έδωσε το «παρών» την Τρίτη στην εκδήλωση που έγινε στο Ζάππειο για τη βράβευση του Βαρδή Βαρδινογιάννη από τη “Hellenic Initiative”. Τον επιχειρηματία, που συνόδευε η σύζυγος και τα παιδιά του, τίμησαν με την παρουσία τους η Μαριάννα Λάτση, ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, μέλη της οικογένειας Μαρτίνου, ο επικεφαλής της ΔΕΗ Γ. Στάσσης, ο Ν. Σταθόπουλος της BC Partners, o Αλεξ Φωτακίδης της CVC, ενώ ισχυρή ήταν και η εκπροσώπηση των ελληνοαμερικανικών επιχειρηματικών δυνάμεων, με τον Ντην Μητρόπουλο, τον Αλεξ Καρλούτσο, τον Τζον Κουδούνη κ.ά. Εκτός των επιχειρηματιών, από τον καλλιτεχνικό χώρο την εκδήλωση παρακολούθησαν ο Σάκης Ρουβάς μετά της συζύγου και ο Θ. Πετρέλης.

Μάχη πλασαρίσματος στην αγορά

-Όπως προχθές έτσι και χθες, περίπου το 50% των χρηματιστηριακών συναλλαγών αφορούσε όχι περισσότερες από 6-7 μετοχές. Οι τράπεζες συνεχίζουν να πρωταγωνιστούν, με την Alpha και την Πειραιώς να διαπραγματεύονται στο 0,54 της ενσώματης καθαρής θέσης τους όταν η Eurobank και η Εθνική βρίσκονται στο 0,75 και ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 0,7. Πλησιάζουν τις 20 οι εισηγμένες στο ΧΑ με κεφαλαιοποίηση μεγαλύτερη του 1 δισ. ευρώ κι αυτό είχαμε να το δούμε πολύ πριν από την πανδημική κρίση. Γενικά η αγορά φαίνεται να πιστεύει στο σενάριο των ομαλών πολιτικών εξελίξεων, περιμένει μια αλλαγή στάσης από τη FITCH αύριο (αναβάθμιση του outlook σε «θετικό» από «ουδέτερο») που θα προοιωνίζεται ταχύτερες εξελίξεις το Φθινόπωρο. Οι επενδυτές παίρνουν θέση από τώρα για αυτούς που θα έρθουν αργότερα. Τα δύο βαριά «καλάθια» μετοχών, το MSCI Greece ETF και GREK ETF προσφέρουν αποδόσεις σε υψηλά 8ετίας.

Οι «επιχειρηματικοί άγγελοι» τώρα αποκομίζουν κέρδη…

-Ακριβώς πριν από δύο χρόνια, τον Ιούνιο 2021, μια παρέα φίλων που ενδιαφέρονταν για επενδύσεις σε νεοφυείς επιχειρήσεις ίδρυσαν έναν μικρό μη κερδοσκοπικό οργανισμό, κυρίως για να συντονιστούν και να αλληλοβοηθηθούν. Έτσι γεννήθηκε το Ελληνικό Δίκτυο Επιχειρηματικών Αγγέλων (Hellenic Business Angels Network – HeBAN). Σήμερα το Heban αριθμεί περισσότερα από 70 μέλη και εκπροσωπεί την Ελλάδα στο European Business Angels Network (EBAN) και το Global Business Angels Network (GBAN). Μέσα σε δύο χρόνια η μικρή παρέα του HeBAN τοποθετήθηκε σε 10 νεοφυείς επιχειρήσεις, με συνολικά κεφάλαια που ξεπέρασαν το 1 εκατ. ευρώ. Μεταξύ των εταιρειών, στις οποίες επένδυσαν τα μέλη του HeBAN περιλαμβάνονται καινοτόμες και πολλά υποσχόμενες startups, όπως οι Aidplex, Athletopia, Campsaround, Cordella, Jamjar, Moveo, Planet Foods, Pop, Swaplanet και Tourmie. Το εντυπωσιακό είναι ότι ορισμένες από αυτές τις επενδύσεις προσφέρουν ήδη τριψήφιες αποδόσεις.

Εξατμίστηκαν κρυπτονομίσματα αξίας 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων

-Τον περασμένο Νοέμβριο κατέρρευσε το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων FTX –με έδρα τις Μπαχάμες– και η αμερικανική θυγατρική του FTX U.S. Περιουσίες αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων εξανεμίστηκαν, σ’ ένα σκάνδαλο που εκτιμάται ότι είναι πολύ μεγαλύτερο από εκείνο της ENRON. Προχθές, η Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) υπέβαλε αγωγή εναντίον του Coinbase Global σε ομοσπονδιακό αμερικανικό δικαστήριο της Νέας Υόρκης, με την κατηγορία ότι επιτρέπει στους χρήστες της πλατφόρμας να συναλλάσσονται σε διάφορα crypto tokens τα οποία στην πραγματικότητα ήταν μη εξασφαλισμένα χρεόγραφα. Ανάλογη αγωγή υποβλήθηκε από τη SEC εναντίον του Binance. Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης μεγάλης χρηματιστηριακής κρίσης εξατμίστηκαν κρυπτονομίσματα συνολικής αξίας 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Εκατοντάδες μαζικές αγωγές υποβάλλονται εναντίον των διαφόρων πλατφορμών κρυπτονομισμάτων. Ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης για την κατάρρευση του περιφερειακού τραπεζικού συστήματος στις ΗΠΑ οφείλεται στις δραματικές απώλειες περιουσιών σε κρυπτονομίσματα. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού έχει ξεσπάσει πόλεμος. Τα Δικαστήρια καλούνται να αποφασίσουν αν τα κρυπτονομίσματα είναι «μετοχικοί τίτλοι» (επομένως, υπάγονται στους κανόνες της Κεφαλαιαγοράς) ή κάτι άλλο, που ουδείς μπορεί να προσδιορίσει. Στο μεταξύ, η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς κρυπτονομισμάτων εξακολουθεί να είναι πάνω από 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια. Ο πόλεμος του παραδοσιακού χρηματοπιστωτικού συστήματος εναντίον του «επαναστατικού» ψηφιακού κόσμου, σίγουρα θα έχει θύματα.