-Χαίρετε, το «ντιμπέι» που έλεγε κι ο αείμνηστος Αλέφαντος το είδατε χθες (όσοι το είδατε) νομίζω πιο σοφοί δεν βγήκατε, οι «παράλληλοι μονόλογοι» δεν προσθέτουν κάτι. Όμως γενικά ο μέσος τηλεθεατής που θα… πέρασε λίγο από την οθόνη πήρε μια ιδέα για τον καθένα τους, αν και πραγματικά πρόκειται για μια ατέρμονη τρίωρη διαδικασία για… μερακλήδες μόνο. Ατάκες πολλές δεν είχε, πλην μιας καλής του Σρόιτερ που είπε στον Τσίπρα ότι και στις ταβέρνες φέρνουν αναλυτικό λογαριασμό (πόσο περισσότερο στα προγράμματα των κομμάτων). Μητσοτάκης σταθερός και προσεκτικός αφού κερδίζει, Τσίπρας εξίσου προσεκτικός (χάνει, αλλά το θέλει το 30%,  έστω και στις δεύτερες κάλπες, οπότε δεν είναι για να κάνεις… ταρζανιές). Ανδρουλάκης ως συνήθως άοσμος (ο ορισμός του ζάπινγκ όταν μιλάει), τηλεοπτικός ο Βελόπουλος (τόσες κηραλοιφές έχει πουλήσει στη ζωή του)… Κουτσούμπας ο Κουτσούμπας και πιο χαμηλός σε volume ο Βαρουφάκης για να μην τρομάξει κι άλλο τον κόσμο με τις Δήμητρες. Και μια κακία, δηλώσεις πριν από το «ντιμπέι» οι δημοσιογράφοι, δηλώσεις και μετά! Μήπως το χάσαμε λίγο;

Πόσα κόμματα τελικώς;

Λοιπόν, πάμε τώρα στα πιο ζουμερά που είναι διάφορα ευρήματα των γκάλοπ, όχι για τα ποσοστά των τριών μεγάλων κομμάτων, αυτά -είπαμε- κινούνται στο 35%-28%-10%. Έχουν ενδιαφέρον τα play out που λένε και στο ποδόσφαιρο, δηλαδή η… παραμονή στην κατηγορία, στην προκείμενη περίπτωση αν θα μπουν στη Βουλή οι ουραγοί. Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται με βάση τις δημοσκοπήσεις είναι πόσα θα είναι τα κόμματα που θα περάσουν το όριο του 3% στην πρώτη κάλπη, έξι ή εφτά; Και αν είναι κοντά στο 3% θα το ξαναπεράσουν στο πιο πολωμένο σκηνικό της δεύτερης κάλπης, στις 2 Ιουλίου; Γιατί με εφτά κόμματα η αυτοδυναμία θέλει 38%, με έξι 37% και με πέντε περίπου 36,5%.

Εκ δεξιών…

-Στη δεξιά παλεύει ο Βελόπουλος στο όριο, ή μάλλον λίγο πιο πάνω, αλλά από κάτω του… γίνεται σφαγή. Οι «Κασιδιάρηδες» δεν φαίνεται να τον παίζουν και γενικώς ο έγκλειστος αρχηγός δεν δίνει το χρίσμα πουθενά, για την ώρα. Η Νίκη, το κόμμα κλώνος του Βελόπουλου, με τις άκρες του Θεολόγου Δημήτρη Νατσιού αρχηγού της στα μοναστήρια, στις εκκλησιαστικές οργανώσεις «Ζωή», «Χρυσοπηγή» αλλά και στο Άγιον Όρος, όλο και φουσκώνει. Μέσα σε λίγες ημέρες οι δημοσκόποι τον βρήκαν στις έρευνες από 1% στο 1,5% και ακόμα έχει χρόνο να κάνει φώτο-φίνις έως τις 2 Ιουλίου. Ακολουθεί το ΕΑΝ του εισαγγελέα Κανελλόπουλου λίγο πιο κάτω.

Αριστερά η Ζωίτσα!

-Και να, νάτη, νάτη πετιέται από ξαρχής κι αντρειεύει (!) και θεριεύει… Η Ζωή Κωσταντοπούλου, λένε οι δημοσκόποι, όχι μόνο ανιχνεύτηκε αρχικώς στο 1%, αλλά πήγε στο 1,6% και ανεβαίνει. Νομίζω κυρίως μιας πολύ συστηματικής καμπάνιας στο tik tok που παρακολουθούν με τρέλα τα παιδιά και οι νέοι. Αντιθέτως, οι μπαρούφες του Βαρουφάκη με τις τράπεζες ψιλοφρίκαραν το φιλοθεάμoν δήθεν αντισυστημικό κοινό, που κάποτε μονοπωλούσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τα σενάρια για αναταραχή... στα ψάρια

-Η είδηση είχε αναφερθεί αρχικά πριν από μερικές εβδομάδες σε ισπανικά μέσα και διαψεύστηκε από την AVRAMAR, την εταιρεία που προέκυψε από την ένωση του ομίλου Ανδρομέδα και των εταιρειών Νηρέας, Σελόντα, Περσεύς. Τα δημοσιεύματα του ισπανικού τύπου, τα οποία επισημαίνω πως διαψεύστηκαν, έφεραν την AVRAMAR να είναι σε αναζήτηση κεφαλαιακών ενέσεων. Παρά τις διαψεύσεις όμως στην αγορά υπάρχουν πηγές που αναφέρουν ότι έγιναν κρούσεις σε δυνητικούς επενδυτές που βολιδοσκοπήθηκαν για να συμμετάσχουν στο κεφάλαιο της εταιρίας, ενώ οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι η AVRAMAR έχει προσλάβει την αμερικανική επενδυτική τράπεζα Houlihan Lokey με στόχο να διαπραγματευτεί την αναδιάρθρωση του δανεισμού της και τη συγκέντρωση φρέσκων κεφαλαίων. Το φιλόδοξο σχέδιο της AVRAMAR συνένωσε σε μια εταιρία, κάτω από ένα κοινό εμπορικό σήμα την ελληνική και ισπανική ιχθυοκαλλιέργεια, δημιουργώντας έναν όμιλο με συνολικό όγκο παραγωγής άνω των 70.000 τόνων και παρουσία σε περισσότερες από 30 αγορές. Ο δανεισμός της AVRAMAR φέρεται να είναι της τάξης των 350 εκατ. ευρώ, ενώ οι πιέσεις που ασκούν στην αγορά της ιχθυοκαλλιέργειας οι τουρκικές μονάδες συνεχίζουν να είναι ισχυρές.

Το παράγωγο της Morgan Stanley υπόσχεται μεγαλύτερες συγκινήσεις

-Η χρηματιστηριακή αγορά καλωσόρισε το νέο Συμβόλαιο Μελλοντικής Εκπλήρωσης στην Αγορά Παραγώγων που συνδέεται με τον νέο δείκτη MSCI GR Rebased Index. Χθες, ήταν η πρώτη μέρα διαπραγμάτευσης του νέου χρηματιστηριακού παραγώγου προϊόντος - μία μόλις μέρα πριν από την αναδιάρθρωση του δείκτη MSCI Greece Standard. H απόδοσή του, με τις 10 μετοχές, ήταν διπλάσια της απόδοσης του Γενικού Δείκτη του ΧΑ και πολύ μεγαλύτερη του άλλου παραγώγου προϊόντος που συνδέεται με τις 25 μετοχές του FTSE25. Με απλά λόγια το νέο προϊόν της Morgan Stanley υπόσχεται μεγαλύτερες συγκινήσεις.

ΕΧΑΕ: Σύγκρουση για τις αμοιβές

-Κι αφού ο λόγος ήρθε στο Χρηματιστήριο, θυμήθηκα να σας πω ότι κάτι πήρε το αυτί μου, για έναν καυγά που ξέσπασε στην ΕΧΑΕ μεταξύ της διοίκησης και του συλλόγου των εργαζομένων. Οι τελευταίοι “πήραν τα όπλα” και τα ‘έβαλαν με τη διοίκηση για την πολιτική αποδοχών, η οποία στην περίπτωση της ΕΧΑΕ δεν περιλαμβάνει μόνον μέλη Δ.Σ. αλλά και κάποια στελέχη. Η διοίκηση της ΕΧΑΕ προσέλαβε νέα στελέχη με υψηλές αμοιβές κι έτσι δημιουργήθηκε ένα μισθολογικό χάσμα με τα παλιότερα στελέχη της εταιρίας. Αυτό το χάσμα αμοιβών μεταξύ παλαιών και νέων είναι και η αιτία της σύγκρουσης.

Κυρ Παντελής σε Δημόσιο: Μου χρωστάτε 712 εκατ. και έπεται συνέχεια

-Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της πλευράς του μεγαλοξενοδόχου Παντελή Μαντωνανάκη, η ΕΤΑΔ του… χρωστάει 712 εκατ. ευρώ. Πώς βγαίνει αυτό το νούμερο; Όπως αναφέρεται στις τελευταίες οικονομικές καταστάσεις, «ολοκληρώθηκε η εκδίκαση των 8 διαιτητικών προσφυγών της εταιρείας κατά της ΕΤΑΔ Α.Ε. και εξεδόθησαν οι υπ’ αριθμ. 20/19.9.2019, 24/28.11.2019, 28/30.12.2019, 29/30.12.2019, 1/07.01.2020, 2/07.01.2020, 3/17.01.2020 και 4/17.01.2020 διαιτητικές, οι οποίες επιδικάζουν συνολικά 567 εκ ευρώ σε αποζημιώσεις, νομιμοτόκως από την ημερομηνία επίδοσης της προσφυγής πλέον δικαστικών εξόδων. Το συνολικό ποσό κεφαλαίου, τόκων και δικαστικών εξόδων που επιδικάσθηκε, μέχρι 31 Μαρτίου 2023, ανέρχεται σε ποσό άνω των 712 εκ ευρώ». Τι να πούμε, άντε με το καλό να τα φτάσει και στο… 1 δισ.

Κέρδη 2,5 εκατ. για Elounda Beach και Elounda Bay

-Όσο για τις επιδόσεις της Ήλιος Α.Ε., που λειτουργεί τα ξενοδοχεία στην Κρήτη Elounda Beach και Elounda Bay Palace, το 2021 υπήρξε μια μερική επιστροφή στην κανονικότητα. Αυτό είναι το συμπέρασμα αν λάβουμε υπόψη ότι ο τζίρος της εταιρείας το 2019 ήταν στα 22,7 εκατ. ευρώ, το 2020 κατέρρευσε λόγω πανδημίας στα 5,14 εκατ. ευρώ και το 2021 ανέβηκε στα 19,98 εκατ. ευρώ (γράφοντας καθαρά κέρδη 2,5 εκατ. ευρώ). Ακόμη, πέραν όλων των άλλων, η διοίκηση του ομίλου μας πληροφορεί ότι «εντός του έτους 2022 ολοκληρώθηκαν οι αναδιαρθρώσεις των ενδοεταιρικών δανείων των εταιρειών Αττικός Ήλιος ΑΕ, Αργολικός Ήλιος ΑΕ και Τουριστική ΑΕ, στα οποία η Ήλιος ΑΕ είναι ομολογιούχος. Σύμφωνα με τις αναδιαρθρώσεις μετατράπηκαν όλες οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις των δανείων σε μακροπρόθεσμες με τη νέα λήξη των δανείων να ορίζεται η 31/12/2031». Κάπως έτσι «καθάρισε» από τα ενδοεταιρικά δάνεια. Να δούμε τι θα κάνει με τα άλλα 375 εκατ. ευρώ που είναι τα καταγγελμένα τραπεζικά δάνεια.

Αλλαγή φρουράς στη Fourlis έπειτα από 17 χρόνια

-Ένα... μπαρουτοκαπνισμένο στέλεχος της αγοράς βάζει στο τιμόνι της η Fourlis, αντικαθιστώντας έπειτα από θητεία 17 ετών τον Απόστολο Πεταλά. Συγκεκριμένα, καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου στη Fourlis Συμμετοχών αναλαμβάνει ο Δημήτρης Βαλαχής, ένας από τους μάνατζερ που βγήκαν από τη μεγάλη σχολή της Global Finance του Άγγελου Πλακόπητα. Ο Βαλαχής είχε διατελέσει επί σειρά ετών CEO της εταιρείας ιχθυοκαλλιέργειας Ανδρομέδα, η οποία είχε ιδρυθεί το 1998 ως συνέχεια της Riopesca. Με τον ίδιο επικεφαλής, υλοποιήθηκε ένα απαιτητικό πλάνο μετασχηματισμού, η Ανδρομέδα κατέστη ένας από τους ισχυρούς παίκτες του κλάδου και το 2016 εξαγοράστηκε από την Amerra Capital Management. Ακολούθως ανέλαβε συμβουλευτικό ρόλο στις διοικήσεις γνωστών εταιρειών και συμμετείχε σε διάφορα επενδυτικά project. Καθήκοντα CEO στη Fourlis αναλαμβάνει επίσημα την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ ο Απόστολος Πεταλάς θα συνεχίσει στην εταιρεία ως σύμβουλος διοίκησης για την ολοκλήρωση σημαντικών υπό εξέλιξη projects.

Οι μέτοχοι της ΔΕΗ περιμένουν (ύστερα από χρόνια) μέρισμα

-Όσοι ψάχνουν τους οιωνούς για το αποτέλεσμα των εκλογών, μέσα από τα μηνύματα της χρηματιστηριακής αγοράς, έχουν εντυπωσιαστεί από την πορεία της μετοχής της ΔΕΗ. Τις τελευταίες μέρες, η ΔΕΗ εγκατέλειψε την κίνηση μεταξύ 7,5 και 8 ευρώ στην οποία καθόταν για πολύ καιρό ως αποστασιοποιημένος παρατηρητής των πολιτικών εξελίξεων και κινείται έντονα ανοδικά. Η κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ ξεπέρασε ήδη τα 3,2 δισ. ευρώ και όλα δείχνουν πως η αγορά πιστεύει το σενάριο των ομαλών πολιτικών εξελίξεων στη χώρα αλλά ταυτόχρονα πιστεύει και τη διοίκηση της ΔΕΗ πως φέτος θα παρουσιάσει λειτουργικά κέρδη 1,1 δισ. ευρώ, δηλαδή δυναμική επιστροφή στην κερδοφορία και διανομή μερίσματος για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια.

Aegean: Περιμένοντας το Δημόσιο

-Το καλοκαίρι (τέλη Ιουλίου) έρχεται η ώρα για το Ελληνικό Δημόσιο να εξασκήσει ή μη, τα δικαιώματα warrants που πήρε στην Aegean Airlines έναντι της κρατικής ενίσχυσης των 120 εκατ. ευρώ. Η τιμή των warrants είναι στα 3,5 ευρώ ενώ η τιμή της μετοχής της Aegean οδεύει ολοταχώς προς τα 8 ευρώ. Όλα θα εξαρτηθούν από τις προθέσεις του Δημοσίου για το αν θα ασκήσει ή όχι τα δικαιώματα των warrants με το σχετικό “παράθυρο” για τις αποφάσεις να ανοίγει το καλοκαίρι. Αν τελικά το Δημόσιο αποφασίσει να μην τα εξασκήσει, τότε η διοίκηση της Aegean θα πληρώσει στο Δημόσιο τη διαφορά μεταξύ 3,5 ευρώ και 8 ευρώ για να πάρει πίσω τις μετοχές.

Οι προσπάθειες της Ανδρομέδας να πιάσει το κύμα

-Η Ανδρομέδα είναι η μοναδική εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Εταιρία Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου, η οποία μάλιστα έχει αποφασίσει να διανείμει μέρισμα στους μετόχους για τη χρήση του 2022, παρά τις ζημιές. Η μετοχή διαπραγματεύεται με έκπτωση της τάξης του 14% σε σχέση με την εσωτερική της αξία, ενώ η διοίκηση της ΕΕΧ έχει αποφασίσει να κινηθεί για να περιορίσει αυτό το χάσμα. Στο πρώτο τρίμηνο του 2023, η Ανδρομέδα εμφανίζει κέρδη 1,9 εκατ. ευρώ που συγκρίνονται με ζημιές 735.000 ευρώ πέρυσι. Στο τέλος του α’ τριμήνου ο Γενικός Δείκτης ήταν 13,4% υψηλότερα από το τέλος της περυσινής χρονιάς. Χθες ξεπέρασε το 21%. Άρα τα κέρδη έχουν και συνέχεια.

H αισιοδοξία περισσεύει στην Austriacard

-Αισιοδοξούν (και με το παραπάνω) στην Austriacard - πρώην Inform Lycos - για τη φετινή χρονιά. Περιμένουν – λέει – πως τα λειτουργικά κέρδη θα ξεπεράσουν κατά 25-30% την περυσινή επίδοση. Σε αυτήν την εκτίμηση έχει ενδιαφέρον ότι πέρυσι οι εκλογές στην Κένυα αποτέλεσαν ένα σημαντικό μη επαναλαμβανόμενο, αλλά λειτουργικό κέρδος περίπου 25 εκατ. ευρώ. Φέτος η εταιρία λέει όχι μόνον ότι θα το ισοσκελίσει με αυξημένο τζίρο, αλλά κι ότι θα το υπερβεί κατά 30%. Όλα αυτά βέβαια είναι απλώς εκτιμήσεις και πρέπει να δούμε να επιβεβαιώνονται στην πράξη.

Bonus 226 εκατομμύρια και περικοπές

-Καλό είναι να βλέπουμε τι γίνεται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού για να προετοιμαζόμαστε γι’ αυτά που θα μας έρθουν. Η ανεργία στην αμερικανική οικονομία (3,4%) έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 54 ετών και τον Απρίλιο δημιουργήθηκαν 253.00) νέες θέσεις εργασίας. Ταυτόχρονα όμως τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι οι 1.700 μεγαλύτεροι τεχνολογικοί όμιλοι των ΗΠΑ τους τελευταίους 16 μήνες, έχουν απολύσει περισσότερους από 355.000 εργαζόμενούς τους. Επικαλούνται την επιβράδυνση της οικονομίας, την αλλαγή των συνθηκών στην αγορά (βλ. επιτόκια) αλλά -κυρίως- τις δραματικές αλλαγές που φέρνει στην αγορά της τεχνολογίας η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI). Αλλάζουν οι απαιτήσεις, οι γνώσεις και οι ανάγκες της τεχνολογίας. Ταυτόχρονα, για πρώτη φορά έχουμε κινητοποιήσεις εργαζομένων στον τεχνολογικό παράδεισο της Google επειδή, ο όμιλος αποφάσισε περικοπές δαπανών και θέσεων εργασίας αλλά δεν παρέλειψε να ανταμείψει τον CEO Sundar Pichai με συνολική αμοιβή 226 εκατ. δολαρίων τη χρονιά που πέρασε.