-Χαίρετε, τα είπε χθες όλα ωραία και ξεκάθαρα ο πρόεδρος Αλέξης… «εμείς έχουμε γκρίνιες στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν αλλάζουμε και πρόεδρο αν χάσει εκλογές, όπως γίνεται στ’ άλλα κόμματα». Ε, ναι, το ξέρουμε αυτό, άλλωστε δεν το συναντάς μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ αυτό, αλλά σ’ όλα τα κομμουνιστικά κόμματα ανά τον κόσμο. Χάσει-κερδίσει ο αρχηγός… κερδισμένος είναι πάντα μέχρι τον επόμενο. Αυτή να σημειώσω εγώ είναι η δεύτερη αναφορά σε ένα -Θεός φυλάξοι- ενδεχόμενο ήττας που κάνει ο Τσίπρας, προ ημερών μας είπε ότι «ΣΥΡΙΖΑ χωρίς Αλέξη είναι σκορδαλιά χωρίς σκόρδο»… Μην το μελετάς, πρόεδρεεεε, μακριά από εμάς αυτά.

Ζάππειο

-Όλα στη θέση τους χθες στη συγκέντρωση «κομματικής συσπείρωσης της Δεξιάς» που οργάνωσε η ΝΔ και παρέστησαν δύο (κανονικοί) Δεξιοί πρώην πρωθυπουργοί, ο Καραμανλής και ο Σαμαράς για να υποστηρίξουν έναν Κεντρώο αρχηγό (άντε να πούμε Κεντροδεξιό, προς χάριν των εκλογών) που είναι ο Μητσοτάκης. Ο Καραμανλής, εδώ και αρκετά μεγάλο διάστημα, μου λένε υποστηρίζει ότι η ΝΔ πάει για αυτοδυναμία ή έστω έχει ισχυρές προϋποθέσεις αυτοδυναμίας. Τώρα για τα εσώψυχά του ειδικός δεν είμαι, υπάρχουν και οι φυσιογνωμιστές, όπως ο Αντώναρος φαντάζομαι. Με βεβαιότητα σας λέω πάντως ότι ο Σαμαράς ήταν (και) χθες μες στην καλή χαρά. Γενικώς μέσα στην τετραετία υπήρχε πάντοτε «σημείο επαφής» Μητσοτάκη-Σαμαρά και ο πρώην πρωθυπουργός απολάμβανε ειδικής μεταχείρισης στα θέματα που έβαζε στο τραπέζι της διακυβέρνησης. Λίγες στιγμές έντασης υπήρξαν, «ποτέ δεν λείπουν άλλωστε με τον Αντώνη, αλλά μας ενώνουν οι αγεφύρωτες διαφορές με τον Τσίπρα που έχουμε», μου είπε η γαλάζια πηγή μου.

Tώρα και μεσιτείες από την Καράτζης (με τους 39 σκοπούς)

-Όλο και… απλώνεται η επιχειρηματική δραστηριότητα του ομίλου Καράτζη. Από τα δίχτυα και τα υλικά συσκευασίας μέχρι τα πολυτελή ξενοδοχεία στην Κρήτη και από την ενέργεια μέχρι τις VIP αεροπορικές πτήσεις και την ακτοπλοΐα, ο όμιλος διαθέτει ίσως τους… περισσότερους σκοπούς από οποιονδήποτε άλλον. Σε αριθμό μάλιστα έφταναν μέχρι πρόσφατα τους 38. Εσχάτως προστέθηκε ένας ακόμη με τον αύξοντα αριθμό 39 που προβλέπει την παροχή υπηρεσιών μεσιτείας ακινήτων, η οποία περιλαμβάνει ενδεικτικά και μη περιοριστικά, όπως αναφέρεται, «την υπόδειξη ευκαιριών ή τη μεσολάβηση για τη σύναψη συμβάσεων σχετικών με ακίνητα και ιδίως συμβάσεων πώλησης, ανταλλαγής, μίσθωσης, χρηματοδοτικής μίσθωσης, σύστασης δουλείας ή αντιπαροχής ακινήτων». Με το ανοδικό ρεύμα στην αγορά η δραστηριότητα αυτή φαίνεται να έχει «ψωμί»… Ταυτόχρονα, όμως, στην ίδια τροποποίηση του καταστατικού πέρασε και μια απόφαση της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων από τις 29 Οκτωβρίου 2022, με την οποία αποφασίστηκε η μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά το ποσό των 13.271.307,84 ευρώ με τη μείωση του συνολικού αριθμού των μετοχών της από 14.679.792 σε 6.780.204 κοινές ονομαστικές μετοχές, λόγω της ακύρωσης των 7.899.588 ιδίων μετοχών που κατείχε η εταιρεία συνολικού ποσού13.271.307,84 ευρώ. Μετά ταύτα, λοιπόν, το μετοχικό κεφάλαιο της Καράτζης ανέρχεται πλέον στο ποσό των 11.390.742,72 ευρώ και διαιρείται σε 6.780.204 κοινές ονομαστικές μετοχές ονομαστικής αξίας 1,68 ευρώ ανά μετοχή.

ΑΚΤΩΡ: Ενέσεις ρευστότητας για να βάλουν τα έργα μπροστά

-Ενέσεις ρευστότητας αναζητούν στην Άκτωρ ΑΤΕ για να πάρουν μπρος τα έργα και να φουλάρουν οι μηχανές στα εργοτάξια μετά τις υπογραφές των νέων συμβάσεων. Οι ανάγκες είναι μεγάλες και τα μέτωπα πολλά, με αποτέλεσμα η προκαταβολή των 20 εκ. που έδωσε πρόσφατα η Intrakat με την υπογραφή της σύμβασης για την εξαγορά της κατασκευαστικής να μην καλύπτει τις αυξημένες ανάγκες. Για τον λόγο αυτόν, αυτές τις μέρες στους διαδρόμους της ΑΚΤΩΡ ακούγεται ότι αναζητείται χρηματοδότηση που θα βοηθήσει την τεχνική εταιρεία να δουλέψει στα μέτωπα των έργων που έχει αναλάβει.

To νέο ομολογιακό της Donkey

-Στην έκδοση νέου ομολογιακού δανείου ύψους 8 εκατ. ευρώ προχωρεί η Donkey Hotels (Intercontinental, New Hotel, Σεμίραμις κ.ά.), συμφερόντων της οικογένειας Ιωάννου. Όπως πληροφορείται η στήλη, το Δ.Σ., έκρινε σκόπιμη την έκδοση από την εταιρεία μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου ποσού 8 εκατ. ευρώ, που θα διαιρείται σε 8 εκατ. ονομαστικές ομολογίες, ονομαστικής αξίας ενός ευρώ εκάστης και τιμή εκδόσεως στο άρτιο. Το δάνειο θα εκδοθεί από την Donkey σε σειρές ομολογιών μέχρι τη λήξη της περιόδου διαθεσιμότητας, ήτοι εντός 12 μηνών από την έκδοση της πρώτης σειράς. Αποκλειστικός σκοπός του δανείου, όπως αναφέρεται, θα είναι η χρηματοδότηση επιχειρηματικών και επενδυτικών αναγκών της εταιρείας. Ως αρχικοί ομολογιούχοι δανειστές θα ορισθούν οι μέτοχοι της εταιρείας κατά τον λόγο της συμμετοχής τους στο κεφάλαιό της, ενώ οι ομολογίες θα είναι έντοκες και, πέραν από το δικαίωμα αποπληρωμής τους κατά κεφάλαιο, ενσωματώνουν δικαίωμα απόληψης τόκου από τους ομολογιούχους που ορίζεται σε 9% σε ετήσια βάση. Όπως διευκρινίζεται ειδικότερα, ο τόκος επί των ομολογιών καταβάλλεται δεδουλευμένος σε κάθε ημερομηνία καταβολής τόκων μόνον υπό την προϋπόθεση ότι ο εκδότης θα έχει αποπληρώσει τις απαιτήσεις των δανειστών εκ των δανείων που έχει συνάψει η εταιρεία με πιστωτικά ιδρύματα (Τράπεζα Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα). Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη της περασμένης χρονιάς η Donkey προχώρησε στην απορρόφηση της θυγατρικής εταιρείας «Σαντορίνη Ξενοδοχειακές και Τουριστικές Επιχειρήσεις Α.Ε.», μέσω της οποίας ολοκληρώθηκε το νέο πολυτελές πεντάστερο συγκρότημα του ομίλου στη Μεσαριά, που ξεκίνησε τη λειτουργία του από πέρυσι την Άνοιξη με την επωνυμία “Nous Santorini” και εντάσσεται στον βραχίονα των Yes Hotels.

Το Ελευθέριος Βενιζέλος δύσκολα θα πετάξει φέτος προς το ΧΑ

-Ο αρχικός στόχος ήταν η εισαγωγή των μετοχών του Διεθνούς Αεροδρομίου της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος», να έχει ολοκληρωθεί πριν από τις εκλογές. Μάλιστα, ορισμένοι αισιόδοξοι στο Υπουργείο Οικονομικών είχαν εγγράψει έσοδα της τάξης του 1 δισ. ευρώ, υπέρ του Δημοσίου (και του Χρέους) από αυτή τη συναλλαγή. Η αλήθεια είναι ότι μεσολάβησαν πολλά (πόλεμος, ακρίβεια, ενεργειακή κρίση, επιτόκια κ.λπ.). Όλα όμως δείχνουν πλέον πως η δημόσια εγγραφή για το 30% των μετοχών του ΔΑΑ που έχει στο χαρτοφυλάκιό του το ΤΑΙΠΕΔ ίσως να μην προλάβει να γίνει μέσα στο 2023. Η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ δηλώνει ότι βιάζεται και θέλει να προλάβει την επενδυτική βαθμίδα. Από την πλευρά των ιδιωτών μετόχων του Αεροδρομίου ωστόσο διατυπώνονται αμφιβολίες και ενστάσεις. Μέτοχοι του Ελευθέριος Βενιζέλος, εκτός από το ΤΑΙΠΕΔ που κατέχει το 30%, ποσοστό το οποίο θα διατεθεί κατά τη δημόσια εγγραφή, είναι ακόμη το Υπερταμείο (με 25% το οποίο θα διατηρήσει στο χαρτοφυλάκιό του), οι Avi Alliance GmbH (26,7%) και Avi Alliance Capital GmbH (13,3%), αμφότερες συμφερόντων του καναδικού ασφαλιστικού ταμείου PSP Investments και η οικογένεια Δ. Κοπελούζου (5%). Υπήρχε μάλιστα και μια δεύτερη συμφωνία, μεταξύ Δημοσίου και PSP Investments (που ελέγχει συνολικά το 40% και το management) που προέβλεπε το δικαίωμα της PSP να αποκτήσει, ένα επιπλέον ποσοστό 10%, αλλά με σημαντικό υπερτίμημα (premium) σε σχέση με την τιμή της μετοχής που θα διαμορφωθεί κατά τη δημόσια εγγραφή. Όλα αυτά τώρα φαίνεται να περνούν στις καλένδες της επόμενης χρονιάς.

Ώρα αποφάσεων για το project των 185.000 τ.μ και των 400 εκατομμυρίων

-Από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής αναμένεται να «περάσει» μέσα στις επόμενες ημέρες μία από τις σημαντικές αναπτύξεις του Ελληνικού που δεν είναι άλλη από το έργο για το Commercial Hub, δηλαδή ο εμπορικός πόλος του project. Στην προγραμματισμένη για σήμερα Τετάρτη συνεδρίαση έχει συμπεριληφθεί το θέμα για τη γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το έργο που αφορά την ανέγερση και λειτουργία του κτιρίου ειδικής αρχιτεκτονικής σχεδίασης του εμπορικού κέντρου, των γραφείων και εμπορικών καταστημάτων εντός του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά. Πρόκειται για το συγκρότημα που θα εκτείνεται σε πάνω από 185.000 τ.μ. στο Ελληνικό και όπως αναφέρουν οι επιτελείς της Lamda Development «θα είναι το μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο εμπορικό συγκρότημα της Ελλάδας και ένα από τα μεγαλύτερα της  Νότιας Ευρώπης», εντασσόμενο στα έργα της πρώτης πενταετίας, με την αδειοδότηση να προχωρά τώρα και την ολοκλήρωση να αναμένεται στο β’ εξάμηνο 2026. Η συνολική επένδυση ξεπερνά τα 400 εκατ. και θα καλυφθεί κατά 30% με ίδια κεφάλαια και κατά 70% μέσω δανειοδότησης. Σε σχέση με τα περιβαλλοντικά του έργου διαπιστώνεται ότι θα ενσωματώνει προηγμένες τεχνολογίες και έξυπνες, «πράσινες» λύσεις, στοχεύοντας σε πιστοποιήσεις τύπου LEED Gold, με βιοκλιματικό σχεδιασμό, λειτουργικά φυτεμένα δώματα πράσινης στέγης, εγκατάσταση συστημάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ειδικότερα φωτοβολταϊκών συστημάτων), ορθολογική χρήση υδάτινων πόρων, αξιοποίηση κατά το δυνατόν των όμβριων υδάτων κ.ά. Με βάση τις μελέτες που έχουν κατατεθεί το σύνολο των εργαζομένων στο Commercial Hub εκτιμάται σε περίπου 3.700 θέσεις στο εμπορικό κέντρο και τα εμπορικά καταστήματα και σε περίπου 2.700 θέσεις στα γραφεία ενώ το σύνολο των επισκεπτών εκτιμάται σε 17 εκατ. ετησίως.

Οι Αμερικάνοι… ανησυχούν για τις καταθέσεις τους

-Το CNBC παρουσίασε δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία Gallup, σύμφωνα με την οποία περίπου το 50% των Αμερικανών ανησυχούν για την ασφάλεια των καταθέσεών τους (πολύ ανήσυχοι 19%, μετρίως ανήσυχοι 29%). Την ίδια στιγμή στην Wall Street σχεδιάζουν την απαγόρευση του short selling σε τραπεζικές μετοχές μόνον. Εντελώς συμπτωματικά, καταγράφεται και η νεκρανάσταση των κρυπτονομισμάτων, με απίθανης προέλευσης κρυπτονομίσματα όπως π.χ. το διαβόητο Pepe να καταγράφει θεαματική άνοδο.

Όταν το chatGPT επενδύει καλύτερα από τους fund managers

-Το χαρτοφυλάκιο μετοχών των 10 κορυφαίων αμοιβαίων κεφαλαίων της Βρετανίας, με τις δυσκολίες και τα σκαμπανεβάσματα των αγορών, παρουσιάζει φέτος οριακά αρνητική απόδοση -0,8%. Την ίδια ακριβώς περίοδο, το θεωρητικό χαρτοφυλάκιο μετοχών που δημιουργήθηκε από το chatGPT ξεπερνά σε αποδόσεις τις κορυφαίες εταιρείες διαχείρισης της Βρετανίας αφού αποδίδει ήδη 4,9%.

Η Absolute δεν θα πουλάει βότκα στους Ρώσους

-Η διοίκηση της Absolute Vodka αποφάσισε να αναστείλει τα σχέδιά της για επιστροφή στη ρωσική αγορά. Οι αγρότες της Σουηδίας που προμηθεύουν με σιτάρι την παραγωγή της Absolute, έκαναν μεγάλες κινητοποιήσεις εναντίον της κίνησης της διοίκησης Durroux που ήθελε να πουλήσει σουηδική βότκα στους Ρώσους. Οι αντιδράσεις των Σουηδών αγροτών ακύρωσαν την απόφαση επιστροφής στη Ρωσία.