-Χαίρετε, το δράμα στην Ουκρανία συνεχίζεται και το χειρότερο είναι ότι έτσι όπως πάει σε λίγες ημέρες-εβδομάδες ο πόλεμος θα μαίνεται, ο κόσμος και οι αγορές θα «απορροφήσουν» τους κραδασμούς και ο Πούτιν… απλώς θα σκοτώνει χιλιάδες αθώους άμαχους ανθρώπους, έτσι όπως έγινε πολλές φορές στο παρελθόν, στο Λένινγκραντ, το Αλέπο, την Γκέρνικα και αλλού. Τα είπε όλα χθες ο ηρωικός πρόξενος Ανδρουλάκης της Μαριούπολης. Στο μεταξύ, η Ε.Ε. ακόμα διαβουλεύεται για το πώς θα βοηθήσει τους πολίτες της με οικονομικές ενισχύσεις στις χώρες μέλη της για την ακρίβεια. Όταν έπειτα από έξι μήνες θα έχει γίνει «οίκος με ροζ φωτάκι», στο πολιτικό σκηνικό θα έχουν ξεπεταχτεί ακροδεξιά κόμματα και νέοι Βαρουφάκηδες και θα κοιτάζονται όλοι μαζί.

Παγωμάρα

-Στα καθ’ ημάς, έχει πέσει γενικώς μια παγωμάρα (και λόγω καιρού, βεβαίως) διότι απλούστατα ό,τι μέτρα ενίσχυσης των πολιτών να λάβεις, οι τιμές -ειδικά στο φυσικό αέριο και στο πετρέλαιο- δεν παίζονται. Δεν πρόκειται να κρατήσει το μαρτύριο για πάντα φυσικά, αλλά δεν θα έχουμε και ραγδαία αποκλιμάκωση. Για τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο δεν θα επανέλθω αν δεν έχω κάτι πολύ συγκεκριμένο, απλώς να πω ότι χθες ρωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Οικονόμου επ’ αυτού και απάντησε ότι: «Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και αυτή τη στιγμή την κυβέρνηση δεν την απασχολεί καμία αλλαγή του εκλογικού νόμου…». Ούτε εμένα με απασχολεί αυτή τη στιγμή να αγοράσω αντικουνουπικό για το καλοκαίρι…

Το τελεσίγραφο των εργολάβων

-Και ξεκινάμε από τα πιο σοβαρά και επικίνδυνα. Συνθήκες ασφυξίας προκαλεί πλέον το ενεργειακό κόστος στις κατασκευές, με τους εργολήπτες να προβλέπουν ότι αν δεν υπάρξουν άμεσα μέτρα από την πλευρά της πολιτείας, θα σταματήσουν έργα. Το καμπανάκι χτύπησαν χθες με επιστολή τους στους συναρμόδιους υπουργούς Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη και Υποδομών Κώστα Καραμανλή οι μικροί εργολήπτες που δέχονται και τις μεγαλύτερες πιέσεις, ενώ βαθιά προβληματισμένες είναι και οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες που βλέπουν να ψαλιδίζονται τα περιθώρια κέρδους, παρά τον καταιγισμό των έργων. Ο πόλεμος στην Ουκρανία επιδείνωσε το ήδη αυξημένο ενεργειακό κόστος που έχει εκτινάξει στα ύψη τις τιμές των πρώτων υλών. Εκτός από τις αυξήσεις στον χάλυβα 70%, στο σίδερο 10%, στην άσφαλτο 20%, στο πετρέλαιο κίνησης 25%, οι οποίες δυσχεραίνουν τη συνέχιση των έργων, έχουν αρχίσει να παρατηρούνται και σοβαρές ελλείψεις υλικών και εξοπλισμού, με αποτέλεσμα ακόμη και προχωρημένα έργα να καθυστερούν για μήνες. -Οι εργολάβοι θέτουν επιτακτικά το ζήτημα της μη ολοκλήρωσης των υφιστάμενων δημοσίων έργων, λέγοντας ότι οι συνθήκες -όπως διαμορφώνονται- ισοδυναμούν με καθεστώς ανωτέρας βίας, καθώς ήταν αδύνατον να προβλεφθούν τα γεγονότα αυτά κατά τη σύνταξη και υποβολή οικονομικών προσφορών. Οι τεχνικές εταιρείες αναφέρουν επίσης ότι η εξέλιξη του ενεργειακού κόστους καθιστά προβληματική έως αδύνατη τη συνέχιση των εκτελούμενων έργων και δημιουργεί αδυναμία κατάρτισης συμβάσεων για υποβολή προσφορών. Τονίζουν επίσης ότι η πρόσφατη προσπάθεια -με τον μηχανισμό αναθεώρησης τιμών, από το υπουργείο Υποδομών- δεν είναι ρεαλιστική, διότι δεν καλύπτει παρά στο ελάχιστο τις τεράστιες αυξήσεις των πρώτων υλών και υλικών.

Ο Βλάσσης άνοιξε το ταμείο

Για πολλές επιχειρήσεις αυτή η ξαφνική έκρηξη του κόστους πρώτων υλών και ενέργειας είναι χαριστική βολή. Είναι πολλοί αυτοί που ζούσαν επικινδύνως όλα αυτά τα χρόνια, ισορροπούσαν σε τεντωμένο σχοινί, που τώρα δεν τους κρατάει. Είναι χαρακτηριστική η κίνηση του επιχειρηματία Βλάσση Γεωργάτου, που είναι ευρύτερα γνωστός από τη δραστηριότητά του στον χώρο της εστίασης, με τη μεγάλη αλυσίδα «Γρηγόρης Μικρογεύματα». Με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς τυμπανοκρουσίες, άνοιξε το ταμείο του και μοίρασε 1,5 εκατ. ευρώ ως έκτακτη χρηματική ενίσχυση στο δίκτυο των 370 καταστημάτων του (μαζί με τα franchise). «Με τα χρήματα αυτά να στηρίξετε τους εργαζόμενους των καταστημάτων που δεν τα βγάζουν πέρα, αλλά και ένα κομμάτι από τις έκτακτες ανάγκες των επιχειρήσεών σας, λόγω του αυξημένου λειτουργικού κόστους», ήταν το μήνυμα. Είναι προφανές ότι δεν έλυσε το πρόβλημα (τους) αλλά αν μη τι άλλο έχει συναίσθηση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι συνεργάτες του.

Κληρώνει ως το Πάσχα για ΕΤΕΜ-Cosmos

Στο διάστημα μέχρι το Πάσχα, αναφέρουν πολύ καλά πληροφορημένες πηγές, θα πρέπει να αναμένεται η οριστική κατάληξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των ομίλων Στασινόπουλου και Καντώνια για τη συγχώνευση της ΕΤΕΜ με την Cosmos Aluminium. Ο όμιλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ είχε προετοιμάσει καιρό αυτή την κίνηση αναθέτοντας προ διετίας σε ένα έμπειρο στέλεχος της αγοράς, τον Μιχάλη Παναγή, να προετοιμάσει και υλοποιήσει το restructuring της ΕΤΕΜ. Πρόσφατα, μάλιστα, ανέλαβε καθήκοντα προέδρου και CEO στην ΕΤΕΜ με το mandate να ολοκληρώσει τη στρατηγική συνεργασία και το integration με την Cosmos Aluminium. Όπως έχουμε αναφέρει, εφόσον το deal προχωρήσει, η Cosmos Aluminium θα απορροφήσει την ΕΤΕΜ, με τον όμιλο Στασινόπουλου να διατηρεί μειοψηφικό ποσοστό στη νέα εταιρία.

Super market, CVC και deals

Τώρα που οι λειτουργικές δαπάνες των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ έχουν εκτιναχθεί στα ύψη, είναι πολλοί αυτοί που μετανιώνουν πικρά επειδή κατά καιρούς απέρριψαν γαλαντόμες προσφορές εξαγοράς. Τώρα, η ίδια συζήτηση επαναλαμβάνεται κάτω από πολύ διαφορετικές συνθήκες, γιατί τα λεφτά (των αγοραστών) υπάρχουν πάντοτε διαθέσιμα, αλλά οι αντοχές (των επιχειρηματιών) περιορίζονται. Δεν υπάρχει λόγος να ρωτάτε «τι και ποιος». Το CVC Capital αρνείται ότι έχει ενδιαφέρον για την αγορά των σούπερ μάρκετ, αλλά ως τώρα έχει αποδείξει ότι στοχεύει πάντα και μόνο στον υπ’ αριθμόν 1 ή έστω στον υπ’ αριθμόν 2 πρωταγωνιστή κάθε αγοράς. Ωστόσο, παρά τις διαψεύσεις, οι πληροφορίες στην αγορά επιμένουν πως το ίδιο έκανε (κάνει) και στον χώρο των σούπερ μάρκετ. Το Fund CVC Capital έχει ήδη επενδύσει κεφάλαια πάνω από 620 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του υπ’ αριθμόν 1 Οµίλου στα Τρόφιμα Vivartia (∆ΕΛΤΑ, Μπάρµπα Στάθης, Goody’s - Everest κ.ά.) και φυσικά έχει ήδη τοποθετηθεί στη «∆ωδώνη» (Νο 1 στην Ελλάδα). Τώρα που η αγορά τροφίμων πνίγεται στα χρέη και τα αυξημένα κόστη, το ποιος είναι νούμερο 1 και ποιος νούμερο 2, μικρή σημασία έχει. Ο σώζων εαυτόν σωθήτω

Ζόρικη κυβερνοεπίθεση στα ΕΛΤΑ

Πολύ σοβαρή χαρακτηρίζουν αρμόδιες πηγές την κυβερνοεπίθεση που δέχθηκαν αργά το βράδυ της Κυριακής τα ΕΛΤΑ. Ήταν τέτοια η σοβαρότητα του συμβάντος ώστε αποφασίστηκε η απομόνωση ολόκληρου του data center της εταιρείας προκειμένου να μη γίνει μεγαλύτερη ζημιά. Την υπόθεση χειρίζονται οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες ενώ έχουν αναλάβει δράση και ΙΤ εταιρείες με ειδίκευση στην κυβερνοασφάλεια. Στα ΕΛΤΑ τώρα τρέχουν να διαχειριστούν τη ζημιά, αλλά μη νομίζετε πως οι εταιρείες του ευρύτερου δημοσίου βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το δει προσεκτικά η κυβέρνηση.

Ένα ράθυμο, φοβισμένο Χρηματιστήριο

Στις 3 το μεσημέρι της Δευτέρας ο τζίρος στη χρηματιστηριακή αγορά μόλις και μετά βίας ξεπερνούσε τα 23 εκατ. ευρώ. Καμιά ώρα αργότερα, λίγο μετά τις 4, η αξία συναλλαγών είχε εκτιναχθεί από τα 23 στα 27 εκατ. ευρώ. Μέσα στη γενική απραξία, ο Γενικός Δείκτης διατηρεί τα επίπεδα αξιοπρέπειας -δεδομένων των συνθηκών- λίγο πάνω από τις 850 μονάδες, με συνολικό τζίρο της τάξης των 44 εκατ. ευρώ. Προς το παρόν, πωλητές και αγοραστές εμφανίζονται διστακτικοί. Φλερτάρουν, κοιτάζουν, δοκιμάζουν, αλλά δεν επιχειρούν.

Μεταλλουργία Βοιωτίας ΑΕΒΕ: Από 200 τόνους παραγωγής, στον πλειστηριασμό

Ερχεται η σειρά των εγκαταστάσεων της Μεταλλουργίας Βοιωτίας στο Ύπατο της Θήβας στη θέση “Δραγάνια”, για να εκποιηθούν μέσω διαδικασίας δημόσιου ηλεκτρονικού πλειστηριασμού (e-auction.gr) την 30ή Μαρτίου 2022. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1992 στα Οινόφυτα έχοντας ως αντικείμενο την παραγωγή χαλυβδοσωλήνων και επεκτάθηκε το 2006, κατασκευάζοντας νέες εγκαταστάσεις στο Ύπατο Θηβών. Παράλληλα, προχώρησε σε σημαντικές επενδύσεις και σε μηχανολογικό εξοπλισμό (ο οποίος δεν εντάσσεται στον εν λόγω ηλεκτρονικό πλειστηριασμό). Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πλήρη λειτουργία, στο απόγειο της δυναμικότητάς της, μπορούσε να φτάσει την παραγωγή σε 200 τόνους ημερησίως. Η εταιρεία δήλωνε στον ιστότοπό της, το 2014, πως είναι πρώτη σε πωλήσεις στον τομέα της στην ελληνική αγορά, ενώ επεκτεινόταν με ταχείς ρυθμούς, κάνοντας εξαγωγές στο εξωτερικό οι οποίες έφθαναν στο 50% επί του συνολικού τζίρου. Υπήρξαν προσπάθειες να διασωθεί η εταιρεία, κυρίως με τη βοήθεια των προμηθευτών της. Ο κύριος προμηθευτής της εταιρείας κατά το παρελθόν, που ενδεχομένως να συνεργάζεται και σήμερα με τα στελέχη της Μεταλλουργίας, ήταν μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές βιομηχανίες χάλυβα, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής πάνελ και πρωτοπόρος παραγωγός μαύρων και γαλβανισμένων συρμάτων, πρόκας και δομικών πλεγμάτων στην Ελλάδα. Το ακίνητο που βγαίνει σε πλειστηριασμό -με επισπεύδουσα τη SPECIAL FINANCIAL SOLUTIONS Μ.Α.Ε.Δ.Α.Δ.Π. και υπεύθυνη για την προώθηση του πλειστηριασμού την εταιρεία συμβούλων ΔΑΝΟΣ- είναι αγροτεμάχιο επιφανείας 31.490 τ.μ., που βρίσκεται στον δήμο Θηβαίων, στην Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας. Επί του οικοπέδου έχουν κατασκευαστεί κτιριακές εγκαταστάσεις 12.175 τ.μ. Σύμφωνα με πληροφορίες, εταιρείες με αντίστοιχη δραστηριότητα έχουν δείξει ενδιαφέρον και εξετάζουν την απόκτησή του, μετά και την τελευταία μείωση της τιμής βάσης του πλειστηριασμού στα 2,012 εκατ. ευρώ ή 165 ευρώ ανά τ.μ. δόμησης. Ημερομηνία των προκαταβολών είναι η 24η Μαρτίου - λόγω της εθνικής εορτής - και ύψος της προκαταβολής είναι οι 603.600 € (30% της τιμής α’ προσφοράς).

Στις… εκπτώσεις το «σαλέ των Κουτσολιούτσων»

Κι αφού πιάσαμε τους πλειστηριασμούς, να σας πω για το λεγόμενο «σαλέ των Κουτσολιούτσων» στο Πήλιο, που βγαίνει και ξαναβγαίνει στο σφυρί χωρίς μέχρι τώρα κάποιος να το έχει διεκδικήσει, την επόμενη φορά θα προσφερθεί με… έκπτωση. Εμαθα ότι ο νέος πλειστηριασμός, με επισπεύδουσα την Intrum, έχει οριστεί για τις 6 Απριλίου και η τιμή πρώτης προσφοράς είναι κατά 20% χαμηλότερη. Το σφυρί για το ακίνητο της οικογένειας Κουτσολιούτσου, το οποίο σημειωτέον ανήκει στην Κατερίνα Κουτσολιούτσου (αναφερόμενη στην έκθεση πλειστηριασμού με το πατρικό της ως «Αικατερίνη Αραπίδου, σύζυγος Δημητρίου Κουτσολιούτσου»), χτύπησε μετά πολλές αναβολές στις 15 Δεκεμβρίου 2021, χωρίς να υπάρξει ενδιαφερόμενος. Ο επαναληπτικός πλειστηριασμός έγινε στις 23 Φεβρουαρίου και κατέληξε πάλι άγονος. Πρόκειται για ιδιοκτησία που αγοράστηκε το 1978 και περιλαμβάνει ένα οικόπεδο 2,3 στρεμμάτων στη θέση «Ζαφειρέικα» ή «Πιτσέικα» της Ζαγοράς Πηλίου, στο οποίο υπάρχουν πέντε ανεξάρτητοι κτιριακοί όγκοι και ειδικότερα διώροφο κτίσμα, εμβαδού περίπου 230 τ.μ, καθώς και τρία ακόμα μικρότερα κτίσματα εμβαδού 40 τ.μ., 35 τ.μ. και 25 τ.μ., τα οποία προφανώς αποτελούν ξενώνες. Στο «πακέτο» περιλαμβάνεται και όμορο οικόπεδο 3 στρεμμάτων με καστανιές. -Πριν, οι τιμές πρώτης προσφοράς ήταν για το ακίνητο 504.500 ευρώ και για το οικόπεδο 75.000 ευρώ. Άρα, η συνολική τιμή διαμορφωνόταν στις 579.500 ευρώ. Για τον επικείμενο πλειστηριασμό της 6ης Απριλίου έχει επέλθει «κούρεμα» της τάξης των 115.900 ευρώ. Έτσι, η τιμή εκκίνησης για το ακίνητο έχει μειωθεί στις 403.600 ευρώ και για το οικόπεδο με τις καστανιές στις 60.000 ευρώ, με τον συνολικό λογαριασμό να φτάνει τώρα στις 463.600 ευρώ. Τώρα, με το «σκόντο», θα βρεθεί άραγε κανείς που θα θελήσει να… διαδεχθεί την «αγία οικογένεια» της Folli Follie στο Πήλιο; Υπενθυμίζω ότι εκτός από τα άλλα βάρη, το «σαλέ των Κουτσολιούτσων» φέρει και προσημείωση υποθήκης υπέρ της ελβετικής εταιρείας «Petrus A.G.» που εδρεύει στη Βασιλεία Ελβετίας για το ποσό των 800.000 ευρώ. Πρόκειται για την εταιρεία που ανήκε στον στενό φίλο της οικογένειας Κουτσολιούτσου -και μέχρι τον Νοέμβριο του 2018 Αντιπρόεδρο του Δ.Σ. της Dufry AG- Andres Holzer Neumann. Είναι αυτός που έδωσε δάνειο 36,5 εκατ. ευρώ στους Κουτσολιούτσους μετά το σκάσιμο του σκανδάλου, δεσμεύοντας όλα τα προσωπικά ακίνητα της οικογένειας.

Πορτογαλία: Η Μέκκα των κρυπτονομισμάτων

Η βιομηχανία των κρυπτονομισμάτων έχει αποκτήσει τη δική της Μέκκα στην Ευρώπη. Η Πορτογαλία ξεχωρίζει γιατί επιβάλλει μηδενικούς φορολογικούς συντελεστές στα κέρδη ψηφιακών νομισμάτων, προσφέρει εργασιακό περιβάλλον με προσιτό κόστος διαβίωσης και ήπιες θερμοκρασίες και έχει δημιουργήσει συνθήκες προσέλκυσης οπαδών κρυπτογράφησης εκεί. Μία ακόμη ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια είναι ότι η χώρα φιλοξενεί ήδη μια ευάριθμη και καλά εγκατεστημένη κοινότητα Ουκρανών που τώρα είναι πρόθυμη να φιλοξενήσει τους πρόσφυγες συμπατριώτες της. Πριν από τη ρωσική εισβολή, οι Ουκρανοί ήταν η 5η μεγαλύτερη ομάδα ξένων υπηκόων στην Πορτογαλία. Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, η χώρα δέχθηκε περισσότερους από 13.000 Ουκρανούς πρόσφυγες, αφού η κυβέρνηση ενέκρινε μέτρα για την επιτάχυνση και την απλούστευση της διαδικασίας εισόδου όσων διέφυγαν από τον πόλεμο. Σήμερα, λοιπόν, οι 40.000 Ουκρανοί είναι η τρίτη μεγαλύτερη ομάδα απόδημων της Πορτογαλίας. Οι Βραζιλιάνοι είναι το Νο1 και ακολουθούν οι Βρετανοί. Η βιομηχανία των κρυπτονομισμάτων προσφέρει την ευκαιρία για δουλειά, στέγη κι εγκατάσταση σε πολλούς από αυτούς τους πρόσφυγες πολέμου.