-Χαίρετε, ασφαλώς και ο πόλεμος με τα παρεπόμενά του και κυρίως με την πρωτοφανή ακρίβεια στην Ενέργεια και κατά επέκταση σε όλη την καταναλωτική αλυσίδα, φέρνει ανατροπές παντού, σε όλον τον κόσμο και κυρίως στην Ευρώπη που πλήττεται περισσότερο απ' όλους. Αν και οι ανατιμήσεις στην Ενέργεια είχαν ξεκινήσει τουλάχιστον τρεις μήνες πριν από τον πόλεμο, γεγονός που φαίνεται στις πληθωριστικές πιέσεις σε Ευρώπη και Αμερική. Στο Μ.Μ., που από σήμερα γυρνάει ο Μητσοτάκης μετά τη σύντομη απουσία του -ούτε εβδομάδα-από τον κορωνοϊό, μελετούν κυρίως τρόπους αντίδρασης στην ακρίβεια και ειδικά στο «περίεργο φαινόμενο» που συμβαίνει αενάως στην Ελλάδα να μην πέφτει σχεδόν ποτέ κατά αντιστοιχία η τιμή της βενζίνης όταν μειώνεται η τιμή του πετρελαίου διεθνώς. Μάλιστα, το μελετάει (μου λέει ο Peanut) ο ίδιος ο πρωθυπουργός γιατί κάτι δεν πάει καλά -σ' αυτό, το επαναλαμβάνω… αρχαίο φαινόμενο- στην αγορά. Κατά τ’ άλλα, για τις βελτιώσεις του εκλογικού νόμου θα μάθετε εκεί κοντά στο Πάσχα τι και πώς. Πάντως, καλό θα ήταν στο μέλλον οι αρμόδιοι επ’ αυτού υπουργοί να μην προτρέχουν δημοσίως γιατί ενίοτε μπορεί και να εκτίθενται, αλλά βέβαια η αλήθεια είναι ότι στα θεσμικά ο Μητσοτάκης είναι πάντα φειδωλός και προσεκτικός, οπότε και οι αρμόδιοι τι να κάνουν, λένε ό,τι «βλέπουν» εκείνη την ώρα. Βέβαια, υπάρχουν και κάτι περίεργοι που κάνουν τους παράγοντες ως «φωνές της παράταξης», αλλά βασικά συνεχίζουν να προμοτάρουν τους Σχοινάδες για οικουμενικούς πρωθυπουργούς (όχι, καλέ, αυτόν της Καιτούλας, τον άλλον...), αλλά όλοι πλέον γνωρίζουν ότι οι συγκεκριμένοι τύποι απλώς δεν θέλουν να ξαναβγεί ο Μητσοτάκης πρωθυπουργός. Το θέμα είναι ότι το ξέρει κι ο Μητσοτάκης αυτό, όποτε καλό θα ήταν να μη νομίζουν ότι περνάνε απαρατήρητοι. Αυτά τα λέει πηγή μου στο Μ.Μ., εγώ ρεπορτάζ κάνω, δεν ασχολούμαι με την παραγωγή γεγονότων, αλλά με την αναπαραγωγή αυτών.

Oι δουλειές που πάνε πίσω και οι εκλογές

-Η ίδια πηγή λέει ότι ο πρωθυπουργός, έχοντας όλη την εικόνα, μάλλον σήμερα είναι πιο κοντά στις εκλογές για το 2023 και όχι μετά το καλοκαίρι (τα περί φετινού Μαΐου δεν αξίζει σχολιασμού, είναι απλώς γελοίο) με τη λογική ότι οι πληγές της ακρίβειας θέλουν χρόνο να κλείσουν. Ταυτοχρόνως, τα μεγάλα πρότζεκτ που ήταν για φέτος, όπως η αποκρατικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας, ο διαγωνισμός της Αττικής Οδού, η ΔΕΠΑ Εμπορίου καθώς και η αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, πάνε όλα τουλάχιστον κανένα εξάμηνο και παραπάνω πίσω, λόγω πολέμου. Άρα, δεν προλαβαίνουν να φτιάξουν κλίμα στην αγορά. Ο μόνος λόγος να πάει για εκλογές Φθινόπωρο είναι να αποκλιμακωθούν ραγδαία οι τιμές το καλοκαίρι και να αναμένεται νέο κύμα ακρίβειας τον επόμενο χειμώνα. Αυτά ο Μητσοτάκης θα τα δει στα Χανιά τον Δεκαπενταύγουστο και θα κρίνει ποτέ θα πατήσει το κουμπί, μου λέει η γνωστή πηγή. Οι μόνες εταιρείες που στην κρίση αυτή επωφελούνται και γίνονται «χρυσές νυφούλες» είναι όσες έχουν πράσινη ενέργεια στο πορτοφόλι τους - μια ματιά στο ταμπλό του ΧΑ θα σας πείσει…

Κολοβή εβδομάδα

-Αυτή η χρηματιστηριακή εβδομάδα που ξεκινά σήμερα είναι κολοβή και την Πέμπτη το αγοραστικό ενδιαφέρον μάλλον θα ατονήσει, για τον γνωστό λόγο: Ουδείς θέλει να είναι μετοχικά εκτεθειμένος μπροστά σ’ ένα τριήμερο αβέβαιων εξελίξεων. Τελειώνει και το α’ τρίμηνο του έτους, επομένως όλοι κλειδώνουν τα χαρτοφυλάκια και περιμένουν την Άνοιξη. Την Τρίτη ο ΟΠΑΠ θα μας ανακοινώσει το γενναίο μέρισμα και έπονται Μοτοδυναμική και Fourlis. Την Τετάρτη η Aegean θα μας εξηγήσει πώς έχει ξεκινήσει η ανάκαμψη της ταξιδιωτικής αγοράς.

Μετ΄ εμποδίων

-Ήρθε η Παρασκευή των αξιολογήσεων, έφυγαν οι 3 μάγισσες των παραγώγων, η αγορά ξαναμπαίνει σε ήρεμες θάλασσες. Η Moody’s δεν έβγαλε κουβέντα για την Ελλάδα και μας διατηρεί 3 σκαλοπάτια μακριά από την επενδυτική βαθμίδα. Η καναδική DBRS (η πιο «μικρή» από τους οίκους αξιολόγησης) έκανε το βήμα αλλά ταυτόχρονα αναθεώρησε σε σταθερές από θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Οι ελληνικές εταιρείες όμως αξιολογούνται από τους 3 «μεγάλους Οίκους» οι οποίοι μας κρατούν μακριά από το Invesment Grade. Η Moody’s έχει κατατάξει την Ελλάδα στην κατηγορία με Ba3 και σταθερές προοπτικές και είναι η μόνη που μας κατατάσσει ακόμη τρεις βαθμίδες χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα (investment grade). Standard & Poor’s (S&P) και Fitch αξιολογούν την Ελλάδα δύο βαθμίδες κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Δύσκολα, πάντως, θα δούμε θεαματικές αλλαγές στο επόμενο διάστημα, δεδομένου του ευρύτερου οικονομικού περιβάλλοντος όπως έχει διαμορφωθεί μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ενας για τη ΛΑΡΚΟ

-Στην τελική ευθεία μπαίνει ο διαγωνισμός της ΛΑΡΚΟ, καθώς δόθηκε βέβαια μια παράταση την εβδομάδα που μας πέρασε, αλλά αυτό φαίνεται να είναι το τελευταίο επεισόδιο ενός σήριαλ που κρατά χρόνια. Το τοπίο δείχνει να ξεκαθαρίζει και ο διεκδικητής φαίνεται οριστικά ότι είναι ένας, η κοινοπραξία που συμμετέχει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Η Μytilineos, που είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον σε παρελθόντα χρόνο, έχει αποσύρει οριστικά το ενδιαφέρον της και δεν θα συμμετέχει στον διαγωνισμό. Με την ευκαιρία σημειώστε πως μεθαύριο Τετάρτη, πραγματοποιείται η γενική συνέλευση μετόχων της Μytilineos. Πρόκειται για τυπική διαδικασία, για να ανανεωθεί η απόφαση για επαναγορά μέχρι 10% των ιδίων μετοχών.

Μεγάλες κινήσεις στη μικρή Ασφαλιστική Αγορά

-Δεν είναι μόνον οι ισχυροί πολυεθνικοί όμιλοι που με εξαγορές και συγχωνεύσεις παίρνουν θέση γι’ αυτό που πολλοί περιμένουν ως «έκρηξη της Ελληνικής Ασφαλιστικής Αγοράς». Η συγκέντρωση του Ασφαλιστικού μας κλάδου, σε λίγα πολυεθνικά χέρια των τελευταίων ετών, δημιουργεί ταυτόχρονα σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης, για τις εξειδικευμένες μεσιτικές εταιρείες με μακροχρόνια παρουσία στην ελληνική αγορά οι οποίες διατηρούν διεθνείς συνεργασίες με ξένες αγορές (π.χ. την αγορά των Lloyd’s) και παρέχουν εξειδικευμένα ασφαλιστικά προϊόντα. Μία από αυτές τις εταιρείες είναι η Cromar που διοικείται από τον ελληνικής καταγωγής Βρετανό John Croger. Πριν από 2 χρόνια η Cromar είχε εξαγοράσει το 34% της Ασφαλιστικής Infotrust Insurance Agents SA. Κατόπιν εξαγόρασε κι ένα μεγάλο Ασφαλιστικό Γραφείο του Γιώργου Κουτίνα. Σήμερα ακούγεται στην αγορά, ότι η Cromar ετοιμάζεται να πουλήσει το μερίδιο της στην Infotrust, αποκομίζοντας σημαντικό κεφαλαιακό κέρδος σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Όλοι παίρνουν θέση γιατί περιμένουν τον αφέτη να κηρύξει την έναρξη του μεγάλου αγώνα…

Γιατί τρέχουν (και δεν φτάνουν) σε ΕΥΔΑΠ και Υπερταμείο

-Σε έντονες διεργασίες για την υπόθεση της ΕΥΔΑΠ μετά την απόφαση του ΣτΕ βρίσκονται Υπερταμείο, αρμόδια υπουργεία και κυβέρνηση. Υπενθυμίζεται πως στις αρχές Φεβρουαρίου το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις του νόμου που ψηφίστηκε το 2016 με την οποία μεταβιβάστηκε η πλειοψηφία των μετοχών των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο. Όλο αυτό το διάστημα αναζητείται μια φόρμουλα για να παραμείνουν οι εταιρείες ύδρευσης στο χαρτοφυλάκιο των προς αξιοποίηση εταιρειών. Εάν δεν καταστεί εφικτό, το πλάνο των ιδιωτικοποιήσεων μεταβάλλεται αισθητά και θα πρέπει να αναζητηθούν «αντίβαρα».

Στην Παπουτσάνης έχουν μεγάλα σχέδια

-Επέκταση των δραστηριοτήτων της σχεδιάζει η Παπουτσάνης. Με την πανδημία του κορωνοϊού που απογείωσε τα μεγέθη της (το μερίδιό της στα αντισηπτικά είναι από τα μεγαλύτερα στην αγορά, ενώ στην 3ετία διπλασίασε τις πωλήσεις της) να βρίσκεται (;) σε αποδρομή, η διοίκηση ετοιμάζει είσοδο σε νέες κατηγορίες προϊόντων, με σκέψεις για απορρυπαντικά, χωρίς ακόμη να έχει «κλειδώσει", καθώς εξετάζονται διάφορα σχέδια. Πάντως, η εταιρεία έχει προχωρήσει σε αγορές όμορων οικοπέδων για να επεκτείνει τις εγκαταστάσεις της στη μονάδα της Ριτσώνας.

«Γκολ» Εμπειρίκου στη ναυμαχία των Πεταλιών

-Οι τακτικοί αναγνώστες ίσως θυμούνται τη «ναυμαχία των Πεταλιών» που είχαμε αναφέρει στο παρελθόν, δηλαδή τη σύγκρουση μεταξύ του Μαρή Εμπειρίκου, γόνου της γνωστής εφοπλιστικής οικογένειας και της έτερης εφοπλιστικής οικογένειας του Σπύρου Καρνέση, που ελέγχει επίσης και την εταιρεία Ελινόιλ. Μετά από πολλές εξώδικες και δικαστικές περιπέτειες εκδόθηκε η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, που κάνει εν μέρει δεκτή την αγωγή του Εμπειρίκου με την οποία στρεφόταν κατά της εταιρείας «Κτήμα Πεταλιοί» (που κατέχει το ομώνυμο νησιωτικό σύμπλεγμα στον Ευβοϊκό, γνωστό και ως «Ελληνικές Μαλδίβες»), καθώς και των μελών του Δ.Σ. Σπύρου Καρνέση, της συζύγου του Αγγελικής Γκίλα και της κόρης του Ανζελίκ Καρνέση. Το δικαστήριο διέταξε να εγγραφεί στο βιβλίο μετόχων της εταιρείας ο προσωρινός ονομαστικός μετοχικός τίτλος του Εμπειρίκου «που ενσωματώνει 17.636 κοινές, μη εισηγμένες στο ΧΑΑ, ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας εκάστης μετοχής 59,09 ευρώ». Αυτές οι μετοχές μαζί με τις ήδη εγγεγραμμένες δικές του αντιστοιχούν το 50% της εταιρείας. Επίσης, απαγγέλθηκε σε βάρος της εταιρείας χρηματική ποινή ύψους 10.000 ευρώ και επιπλέον προσωπική κράτηση τριών μηνών σε βάρος των μελών της οικογένειας Καρνέση σε περίπτωση που δεν γίνει η εγγραφή, ενώ ακυρώθηκε και η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της 30/9/2019, με την οποία ουσιαστικά αμφισβητήθηκαν τα μετοχικά δικαιώματα του Εμπειρίκου. Τώρα βέβαια υπάρχουν και οι εφέσεις, οπότε το σήριαλ αναμένεται να έχει κι άλλα «επεισόδια»… -Θα πρέπει να υπενθυμίσω ότι η συνύπαρξη του Μαρή Εμπειρίκου με την οικογένεια Καρνέση ξεκίνησε το 1988. Ο Εμπειρίκος είχε κληρονομήσει το 50% της εταιρείας Κτήμα Πεταλιοί από τον πατέρα του, τον γνωστό λογοτέχνη και ψυχαναλυτή Ανδρέα Εμπειρίκο, ενώ ο Καρνέσης απέκτησε το υπόλοιπο 50% που προηγουμένως κατείχε η οικογένεια Παπαληού, μέσω της λιβεριανής εταιρείας συμφερόντων του “Vestry Trading Corporation”, όταν η τράπεζα First National Bank of Chicago εκποίησε τις μετοχές που είχαν μπει ενέχυρο για ένα δάνειο του παρελθόντος. Έκτοτε οι σχέσεις τους παρέπεμπαν σε… εκκρεμές, όσον αφορά τη διοίκηση και την πορεία της εταιρείας. Όταν η κόντρα κορυφώθηκε ακολούθησαν προσφυγές στη Δικαιοσύνη, που με τη σειρά της διόρισε προσωρινές διοικήσεις, με τη συμμετοχή εκπροσώπων και των δυο πλευρών. -Όλα αυτά μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019, όταν η επίμαχη Γενική Συνέλευση της Κτήμα Πεταλιοί εξέλεξε νέο τριμελές διοικητικό συμβούλιο, το οποίο ελέγχεται απολύτως από την πλευρά Καρνέση, καθώς πρόεδρος ανέλαβε η Ανζελίκ Καρνέση, ενώ τα άλλα δύο μέλη είναι οι γονείς της Σπύρος Καρνέσης και Βασιλική Γκίλα. Τούτο κατέστη δυνατό καθώς ο Μ. Εμπειρίκος, όπως υποστηρίζει, «αποκλείστηκε» από την Γενική Συνέλευση. Έτσι, τον Ιούνιο του 2020 κατέθεσε μια αγωγή 186 σελίδων κατά της εταιρείας και της διοίκησής της, που δεν είχε συνέχεια εξαιτίας και της αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων λόγω της πανδημίας. Ωστόσο, την… Πρωταπριλιά του 2021 ο Εμπειρίκος κατάθεσε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών αίτηση με την οποία ζητούσε να επανέλθει προς συζήτηση η αγωγή. Αυτό έγινε και είχαμε αυτή την απόφαση…

Χαίρε, Νίκο μας

-Κλείνω σήμερα τη στήλη με ένα ύστατο χαίρε στον Νίκο Νικολάου, τον αγαπημένο μας Νίκο που μεγαλώσαμε μαζί 38 χρόνια. Ηταν ο δάσκαλος, ο αυστηρός κριτής μας, συχνά σκληρός ανταγωνιστής ακόμα και στα δικά του παιδιά στο ρεπορτάζ. Ηταν ένας υπέροχος άνθρωπος, μια νότα αισιοδοξίας και κουράγιου στην καθημερινή μας ζωή τα ατελείωτα 24ωρα στις εφημερίδες, αλλά και στα υπέροχα ταξίδια που κάναμε μαζί σ’ όλο τον κόσμο. Ο Νίκος έμαθε τη δουλειά της σύγχρονης οικονομικής δημοσιογραφίας σε δεκάδες νέους συντάκτες, καθιέρωσε όλα όσα εσείς διαβάζετε σήμερα, από τις σομόν σελίδες της Καθημερινής και μετά του Βήματος, μέχρι τις στήλες με παραοικονομικά ρεπορτάζ και πληροφορίες - όλα αυτά, «πρόγονοι» των οικονομικών sites. Ολοι όσοι πέρασαν από «τα χέρια του», από τη Σχολή που δημιούργησε, αποτελούν σήμερα τους πιο καλούς οικονομικούς συντάκτες ή διευθυντές εφημερίδων στον δικό μας μικρό μηντιακό κόσμο, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι δεν ακολουθούν πολλοί και καλοί νεότεροι συντάκτες. Πραγματικός ιδεολόγος και ρομαντικός Αριστερός με «περγαμηνές» όπως η εξορία, υπήρξε μετέπειτα ένα από τα πιο σύγχρονα και φιλελεύθερα πνεύματα της δημοσιογραφίας στην εποχή του. Ο Αλέκος, ο Γρηγόρης, ο Γιάννης, ο Γιώργος, ο Νίκος, ο Αλέξης, ο Αντώνης, ο Κώστας, ο Μπάμπης, ο Στάθης, ο Δημήτρης, η Ζέζα, ο Ζώης, εγώ, και δεκάδες άλλοι φίλοι σου δημοσιογράφοι, θα σε θυμόμαστε για πάντα. Χαίρε, Νίκο μας.