Μακρόν, Κάρολος και Μεντβέντεφ εν Αθήναις, η μεγάλη μέρα της Τρ. Πειραιώς, τα ακίνητα Γουλανδρή και Εφραίμογλου και τα εξώδικα των «Μπάκων»! ///


 

-Χαίρετε! Καλή Σαρακοστή, υπομονή και μεγάλη προσοχή γιατί πάμε για… δυσκολότατη εβδομάδα στα κρούσματα, αλλά μέσα στη μιζέρια των ημερών έχουμε και ευχάριστα. Λοιπόν, η Ελληνική Δημοκρατία υποδέχεται για την εφετινή ιστορική επέτειο των 200 ετών από την 25η Μαρτίου 1821 τον Εμανουέλ και την Μπριζίτ Μακρόν, τον Κάρολο και την Καμίλα των (…ταλαιπωρημένων από τη νεαρά ηθοποιό Μέγκαν Μαρκλ) Windsor της βασιλικής οικογένειας της Αγγλίας και τον Αντιπρόεδρο Ντιμίτρι Μεντβεντεφ, εκπρόσωπο της Ρωσίας, μαζί με άλλους εκλεκτούς καλεσμένους. Το πριγκιπικό ζεύγος θα μείνει στη βρετανική πρεσβεία, ο Γάλλος πρόεδρος στη βασιλική σουίτα της Μεγάλης Βρετανίας και ο Ρώσος αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας (αυτή είναι η νέα ιδιότητά του μετά την Πρωθυπουργία) στο Χίλτον. Ευτυχώς, σταμάτησε την απεργία πείνας ο Κουφοντίνας!

-Κάτι αλλαγούλες μου μυρίζουν στο Μ.Μ. και η μύτη μου δεν με ξεγελά… Θα δούμε…

-Αύξηση κεφαλαίου Νο1: Το σημερινό θέμα της ημέρας για την αγορά είναι η αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς καθώς έφτασε η στιγμή που ο Χρήστος Μεγάλου πατάει το κουμπί. Στις 6μμ σήμερα, στην τηλεδιάσκεψη που θα ακολουθήσει τα αποτελέσματα της Πειραιώς, θα παρουσιάσει όλο το επιχειρηματικό σχέδιο της τράπεζας: Θα πει για την αύξηση κεφαλαίου που θα είναι 1 δισ. ευρώ, για έκδοση tier II ύψους 500-600 εκατ. για την πώληση των ΡΟS (που είναι κοντά και κλείνει με ένα ποσό πέριξ των 250 εκατ.) για τη συνθετική τιτλοποίηση που προσδοκάται να αποφέρει ποσό της τάξης των 500 εκατ. και το swap που έγινε και έφερε στην τράπεζα 220 εκατ. Την άλλη Δευτέρα 22 Μαρτίου συνεδριάζει το ΤΧΣ να εγκρίνει την αύξηση κ.λπ. κ.λπ. Η στήλη δίνει ψήφο εμπιστοσύνης καθώς θεωρεί ότι η αύξηση θα πάει “τρένο”, επειδή έχει εντυπωσιαστεί από την τύχη του Μεγάλου. Όχι μόνον έπεσε από την Ακρόπολη και στάθηκε όρθιος, όχι μόνον βρήκε πορτοφόλι που επιπλέον ανήκε σε Άραβα κροίσο, αλλά οι πρώτοι που έσπευσαν να τον περιθάλψουν ήταν το γκρουπ των καλλιστείων της Μις Πελοπόννησος που τυχαία ξεναγούσαν εκείνη την ώρα στην Ακρόπολη. Με τέτοια τύχη πώς δεν θα υπερκαλυφθεί η αύξηση;

-Αύξηση κεφαλαίου Νο2: Για τον Μάιο πάει η αύξηση κεφαλαίου της Αegean Airlines προκειμένου να τακτοποιηθούν εκκρεμότητες με ομολογιούχους της εταιρίας, πάντως οι παλαιοί μέτοχοι, μου λένε, ότι θα συμμετέχουν όλοι κανονικά και αν περισσέψουν μετοχές θα τις πάρουν οι ίδιοι.

-Αύξηση κεφαλαίου Νο3: Αύριο έχουμε την τηλεδιάσκεψη της ΕΛΛΑΚΤΩΡ όπου θα μάθει η αγορά λεπτομέρειες σε σχέση με την προτεινόμενη αύξηση κατά 120 εκατ. του μετοχικού κεφαλαίου. Τα 100 εκατ. της αύξησης θα πάνε στην ΑΚΤΩΡ, τον κατασκευαστικό βραχίονα του ομίλου. Ολλανδοί και Μπακοκαϋμενάκηδες παίρνουν θέσεις μάχης καθώς 2 Απριλίου θα αναμετρηθούν στη Γενική Συνέλευση. Η πρόταση είναι για αύξηση στα 0,90 ευρώ. Οι Μπακοκαϋμενάκηδες έχουν εξαπολύσει επίθεση. Πώς βλέπεις στα ντοκιμαντέρ για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο να φεύγουν η μια μετά την άλλη οι ρώσικες ρουκέτες Κατιούσα; Με τον ίδιο καταιγιστικό ρυθμό οι Μπακοκαϋμενάκηδες βομβαρδίζουν τον Ολλανδό με εξώδικα. Ταυτόχρονα ακούω (από την πλευρά τους) ότι έχουν φέρει τα χρήματα για να συμμετάσχουν στην αύξηση. Θα μου πείτε, τότε γιατί πήραν με δόσεις το πακέτο; Από την άλλη, ο Ολλανδός ετοιμάζει αντεπίθεση εφαρμόζοντας τον χρυσό κανόνα: Δηλαδή, όποιος έχει τον χρυσό μιλάει. Ακούω, λοιπόν, ότι θα πει επειδή οι ανάγκες της ΑΚΤΩΡ είναι πιεστικές, πάρτε τώρα προκαταβολικά ένα 50άρικο (εκατομμύρια) έναντι της αύξησης να πορεύεστε και επιπλέον εγγυώμαι την αύξηση. Κοινώς, καλύπτω ό,τι μου αναλογεί και καλύπτω ό,τι μείνει αδιάθετο.

-Είναι αυτό που λέμε ότι «συμβαίνουν και στις καλύτερες οικογένειες». Τα προβλήματα χρέους του Κοινωφελούς Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού γνωστά από παλιά και μεγάλα… Σε σημείο που βρίσκονταν στην κορυφή της λίστας του NPL Forum καθώς αν δεν με απατά η μνήμη μου, πλησίαζαν τα 600 εκατ. ευρώ οι οφειλές. Κι αν τα προηγούμενα χρόνια δεν φαινόταν να κινείται κάτι, πλέον το δημιούργημα της οικογένειας Εφραίμογλου είναι αντιμέτωπο με μία σκληρή πραγματικότητα… το ηλεκτρονικό σφυρί. Ήδη ο πρώτος πλειστηριασμός έχει αναρτηθεί. Αφορά το οικόπεδο με το κτίριο στο Θησείο, όπου στεγάζεται το Πνευματικό Κέντρο που έχει δημιουργήσει το Ίδρυμα. Επισπεύδων εμφανίζεται η εταιρεία ειδικού σκοπού GALAXY IV FUNDING DESIGNATED ACTIVITY COMPANY. Ο πλειστηριασμός θα γίνει περίπου σε δύο μήνες για οφειλή περίπου 2 εκατ. ευρώ και ως τιμή εκκίνησης έχουν προσδιοριστεί τα 1,1 εκατ. ευρώ.

-Ένα άλλο βαρύ όνομα που φιγουράρει στις λίστες των πλειστηριασμών είναι αυτό του Μιχάλη Γουλανδρή, γόνου της γνωστής εφοπλιστικής οικογένειας, ο οποίος είχε προ πολλών ετών την ατυχή έμπνευση να ποντάρει στο ακριβό real estate. Δηλαδή σε ακίνητα «διαμάντια» που βρίσκονται στην πλέον αριστοκρατική γειτονιά των Αθηνών, αυτήν που οι μεγαλύτεροι ονόμαζαν «περιοχή των παλαιών ανακτόρων». Έτσι αποφάσισε να ιδρύσει το 2001 την εταιρεία «T. Network Real Estate LTD», με σκοπό την εκπόνηση μελετών για εξαγορές επιχειρήσεων και την αγοραπωλησία ακινήτων. Πράγματι η εταιρεία άρχισε σταδιακά να χτίζει ένα μικρό σε αριθμό, αλλά μεγάλο σε αξία χαρτοφυλάκιο. Το ένα ζήτημα όμως, -που το βρήκε αργότερα μπροστά του-, ήταν ότι ο Γουλανδρής για να κάνει τις επενδύσεις του πήρε μεγάλα δάνεια από τις τράπεζες. Κι αυτό παρά την ισχυρή οικονομική του επιφάνεια. Αρκεί να θυμίσουμε ότι το 2006 είχε εισπράξει 24 εκατ. ευρώ από την πώληση στην Εθνική Τράπεζα της χρηματιστηριακής Π&K, όπου ήλεγχε το 50%.

Το δεύτερο ζήτημα ήταν ότι όταν όμως ήρθε η ώρα της αξιοποίησης των «χρυσών» ακινήτων, η κρίση είχε ήδη ισοπεδώσει το real estate. Έτσι, από το 2012 ο Γουλανδρής άρχισε να αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας, όπως φαίνεται τόσο από την πώληση εκείνη την περίοδο της θαλαμηγού του Beluga έναντι 3,4 εκατ. ευρώ σε Σαουδάραβα billionaire, όσο και από τα (πολλά) «μικρότερου» ύψους δάνεια (400.000-500.000 ευρώ) που έλαβε από τις τράπεζες τα τελευταία χρόνια… Κάπως έτσι ο γόνος της μεγάλης εφοπλιστικής οικογένειας, άρχισε να βλέπει τα «φιλέτα» του, πέριξ του Μ.Μ. και του Προεδρικού Μεγάρου, να παίρνουν το δρόμο για την πλατφόρμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

-Τα πρώτα «επεισόδια» αφορούσαν το ακίνητο επί της Βασιλέως Γεωργίου, όπου το σφυρί αρχικά ανεστάλη, αλλά στη συνέχεια χτύπησε για 4 διαμερίσματα με συνολικό τίμημα 15,52 εκατ. ευρώ και για τα οποία υπήρχαν υποθήκες και κατασχέσεις για δάνεια άνω των 30 εκατ. που δόθηκαν την περίοδο 2006-2010. Το ένα από αυτά άλλαξε χέρια στα 765.000 ευρώ, δηλαδή στην πρώτη τιμή προσφοράς, ενώ για τα άλλα τρία ο αρχικός πλειστηριασμός ήταν άγονος και δεν είναι γνωστή η συνέχεια. Η «T. Network Real Estate LTD» επανεμφανίστηκε στην πλατφόρμα τον περασμένο Νοέμβριο, αυτή τη φορά για το βασικό της περιουσιακό στοιχείο που ήταν διαμέρισμα 246 τ.μ. στην οδό Στησιχόρου 11 που αποκτήθηκε το 2004. Και αυτό το διαμέρισμα έχει «ιστορία» καθώς μπήκε στη λίστα των πλειστηριασμών από τον Οκτώβριο του 2018, με επισπεύδουσα τη Eurobank, -για δάνειο 2,34 εκ.-, και τιμή εκκίνησης 1,48 εκατ. ευρώ. Τώρα έχει προγραμματιστεί να ξαναβγεί στις 9 Ιουνίου, -αν μέχρι τότε «ξεπαγώσουν» οι πλειστηριασμοί-, με επισπεύδουσα τη doValue και με πρώτη τιμή στα 1,57 εκατ. ευρώ. Εκτελεστός τίτλος είναι «η υπ’ αριθμ. 6382/2019 Απόφαση του Εφετείου Αθηνών, 15ο Τμήμα, με την παρά πόδα αυτής από 13/10/2020 επιταγή προς πληρωμή», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. Ποια είναι η διαφορά; «Κατά την επιτόπια μετάβαση διεπιστώθη ότι στην ως άνω κατασχεθείσα οριζόντια ιδιοκτησία – διαμέρισμα του 6ουορόφου διαμένει ο νόμιμος εκπρόσωπος της ως άνω καθ ης οφειλέτριας εταιρείας, κ. Μιχαήλ Γουλανδρής του Ιωάννη»…

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Δημοφιλή