Τα bots της αντιπολίτευσης, το σκληρό παιχνίδι με τα εμβόλια και το μαγικό χαρτάκι της Τράπεζας Πειραιώς ///


 

-Χαίρετε! Δύσκολη η απόφαση της κυβέρνησης να μη διακόψει τους εμβολιασμούς με το AstraΖeneca ειδικά στο timing, όταν η μία μετά την άλλη οι ηγέτιδες χώρες της Ε.Ε. ανακοίνωναν την αναστολή. Την απόφαση την πήρε, ως πληροφορούμαι, ο ίδιος ο Μητσοτάκης λαμβάνοντας υπόψη τρία στοιχεία. Πρώτον, από την ακριβή ενημέρωση που έχει διεθνώς έβλεπε ότι δεν έχει τεκμηριωθεί (ακόμα τουλάχιστον) επιστημονικά η σύνδεση του εμβολίου με το πρόβλημα υγείας, δηλαδή με τις θρομβώσεις. Δεύτερον, είδε ότι ήταν θέμα ωρών να συνεδριάσει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων αλλά και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, οπότε ανέμενε με ψυχραιμία. Τρίτον και, κυριότερον, προφανώς ο πρωθυπουργός έχει ιδίαν άποψη για το άγριο παρασκήνιο μεταξύ των ηγετών της Ε.Ε. και της φαρμακοβιομηχανίας Astra Ζeneca, η οποία «κατ’ εξακολούθηση έχει σχεδόν εξευτελίσει» την Ευρωπαϊκή Ένωση με τις συνεχείς καθυστερήσεις παραδόσεων. Τούτο όμως (το πραγματικό γεγονός) δεν σημαίνει ότι το εμβόλιο είναι «σκάρτο» και φυσικά αν δεν είναι, δεν αποφασίζει μία χώρα να πάψει το ένα από τα δύο εμβόλια που κάνουν σήμερα οι Έλληνες πολίτες. Άλλο πολιτική κι άλλο αντίποινα σε βάρος του μοναδικού τρόπου σωτηρίας που έχουμε, όπως είναι τα εμβόλια. Ας δούμε πώς θα εξελιχθεί.

-Έχετε ακούσει τίποτα μήπως για την αντιπολίτευση των “bots”; Όπου «bots» είναι τα προαγορασμένα από κάποιον internet robots (απλά bots) που πολλαπλασιάζουν τα κλικ στο Facebook ή στο tweeter ενός λογαριασμού. Φτιάχνουμε, ας πούμε, ένα σλόγκαν στο διαδίκτυο (hashtag) που λέγεται «troxaio vouli» και υποθετικά 60.000 λογαριασμοί στο FB ή στο Tweeter «ξεπατώνουν» την Ντόρα για το ατύχημα του αστυνομικού της φρουράς της που σκότωσε έναν νεαρό μοτοσικλετιστή έξω από τη Βουλή. Προσέξτε, μπορεί η Μπακογιάννη να μην ήταν καν στο περιστατικό αλλά το «αόρατο χέρι» (καλά τώρα, πιο ορατό δεν γίνεται!) του διαδικτύου ανέβαζε δεκάδες χιλιάδες bots που μόνο δεν έγραφαν ότι η οικογένεια Μητσοτάκη είναι ζόμπι που ρουφάνε αίμα έξω από τη Βουλή. Την άλλη μέρα το γύρισαν σε πιο light κατάσταση, πάτησαν πάνω στην ανοησία του Αδωνι να παραστεί σε μία βάφτιση ως νονός, γεγονός που φυσικά απαγορεύεται πολιτικά, αλλά και με βάση τον νόμο. Και τα bots πήραν φωτιά στο διαδίκτυο να θάψουν τον υπουργό για την, επαναλαμβάνω, αδικαιολόγητη παρουσία του σε τελετή, έστω κι αν τα βαφτίσια είχαν δέκα άτομα, ενώ οι διαδηλώσεις που γίνονται μερικές χιλιάδες.

-Εγκαίρως προειδοποίησε η στήλη ότι η χθεσινή ημέρα ήταν της Πειραιώς, αλλά το +26,17% που έγραψε η μετοχή είναι εντυπωσιακό και παραπέμπει στις χρηματιστηριακές ημέρες του μακρινού 1999. Γιατί ξαφνικά αυτή η τρέλα με τη μετοχή της Πειραιώς; Επειδή αυξήσεις κεφαλαίου δεν γίνονται κάτω από την ονομαστική τιμή της μετοχής. Λόγω και της μετατροπής των COCOS, η ονομαστική τιμή της μετοχής για την Πειραιώς είναι τα έξι ευρώ και για την αύξηση κεφαλαίου θα χρειαστεί διαγραφή ζημιών και reverse split, ώστε να μειωθεί η ονομαστική αξία σε φυσιολογικά επίπεδα. Στην αγορά τρέχουν τα διάφορα σενάρια και προεξοφλούν ότι θα μειωθεί -για παράδειγμα- στο 1 ευρώ. Για αυτό είχαμε και το χθεσινό ράλι. Αν ισχύει αυτό που μόλις διαβάσετε, θα πρέπει από τη σημερινή συνεδρίαση να επανέλθει η ηρεμία.

-Ρευστοποίηση μετοχών της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής προκειμένου να χρηματοδοτήσει την αγορά των μετοχών της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ από την ολλανδική Reggeborgh Invest ήταν το χθεσινό πακέτο που έγινε στο χρηματιστήριο και αφορούσε 2,16 εκατομμύρια μετοχές συνολικής αξίας περί τα 28 εκ. ευρώ. Προφανώς, ο Γ. Περιστέρης προετοιμάζει την επόμενη ημερα για τις νεες μετοχικές ισορροπίες στον όμιλό του, στον οποίο πάντως ο ίδιος θα είναι κυρίαρχος ως μέτοχος και ως manager.

-Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η στρατηγική επένδυση, ύψους 310 εκατ. ευρώ, της Motor Oil για το νέο συγκρότημα κατεργασίας νάφθας. Πρόκειται για μια επένδυση που αναβαθμίζει αισθητά το διυλιστήριο του Ομίλου καθώς θα συμβάλει στην αύξηση της παραγωγής βενζινών υψηλής προστιθέμενης αξίας καθώς και κηροζίνης και υδρογόνου. Ήδη έχουν δαπανηθεί περί τα 120 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα κεφάλαια θα προέλθουν από το retail bond (θα εισαχθεί προς διαπραγμάτευση στο Χ.Α.) ύψους 200 εκατ. ευρώ που εκδίδει η Motor Oil, η δημόσια προσφορά ξεκινά σήμερα Τετάρτη και ολοκληρώνεται την Παρασκευή.

-Σήμερα κρίνεται (και πάλι) το μέλλον της Ναυτεμπορικής. Ζητήθηκε από την οικογένεια Αθανασιάδη να συζητηθεί σήμερα η ανακοπή του πλειστηριασμού και το αίτημα έγινε αποδεκτό από τον πρόεδρο του δικαστηρίου. Εφόσον απορριφθεί το αίτημα της ανακοπής, ο πλειστηριασμός της Ναυτεμπορικής θα πραγματοποιηθεί κανονικά στις 24 Μαρτίου.

-Λιτό και σύγχρονο φαίνεται εκ πρώτης όψεως το νέο site της ΡΑΕ που έκανε τα «εγκαίνιά» του την Καθαρά Δευτέρα. Μένει να φανεί κατά πόσο είναι και λειτουργικό. Η Ρυθμιστική Αρχή ταλαιπωρείται εδώ και τουλάχιστον μια διετία με τα «σκαμπανεβάσματα» στη διαδικτυακή πλατφόρμα της ενώ κατά το παρελθόν έγινε και στόχος κυβερνοεπίθεσης με αποτέλεσμα για κάποιες μέρες να μην έχει site και, -το σοβαρότερο-, να υπάρξει και διαρροή στοιχείων από τη βάση δεδομένων. Με λίγα λόγια, τα ηλεκτρονικά συστήματα της Αρχής ήταν για τα… πανηγύρια και σωστά όλο το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη μια ριζική αναβάθμιση. Την υπόθεση ανέλαβε, όπως μαθαίνω, η έμπειρη Quality & Reliability AE (Q&R SA) που αρχικά ανέπτυξε το λογισμικό το οποίο υποστηρίζει τον ιστότοπο της ΡΑΕ και στη συνέχεια έκανε τη μεταφορά του στο GCloud. Η Αρχή θα κρατήσει τη νέα ιστοσελίδα σε πιλοτική λειτουργία έως και την 31η Μαρτίου και στο μεταξύ καλεί τους χρήστες να καταθέσουν μέχρι τότε τις προτάσεις τους για αλλαγές που θα μπορούσαν να βελτιώσουν περαιτέρω την χρηστικότητα της. Με άλλα λόγια κάνει ένα… άτυπο γκάλοπ. Προχωρημένα πράγματα…

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.