Μαλλιοτραβήγματα! ///


 

 

-«Έχουν γράψει μέχρι και το ενημερωτικό δελτίο. Μόλις αποφασιστεί και τυπικά η αύξηση, οριστικοποιούν τα νούμερα και καταθέτουν το δελτίο για έγκριση». Αυτό μετέφερε έγκυρη πηγή στη στήλη σχετικά με την αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας Πειραιώς δίνοντας το στίγμα για το πόσο προχωρημένα είναι τα πράγματα και οι διαδικασίες. Η στήλη έγραφε τις πρόσφατα για τις άτυπες συναντήσεις που γίνονται με μεγάλα θεσμικά χαρτοφυλάκια, στα πλαίσια του active marketing προκειμένου να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου. Και πράγματι έτσι είναι, γιατί έχουν έτοιμο το ενημερωτικό, έχουν κάνει και άτυπο road show με τους επενδυτές κι έχουν εξασφαλίσει και commitments για συμμετοχή που καλύπτουν το ύψος της αύξησης.

-Η αύξηση έχει ήδη δρομολογηθεί με τον Χρήστο Mεγάλου στη δουλειά του investment banking που ξέρει καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη, τον Χάρη Ηλιάδη της Goldman Sachs πίσω από τις κουίντες σε ρόλο σκηνοθέτη, τον Στέφανο Παπαπαναγιώτου της UBS στον αγαπημένο ρόλο του μυστικοσύμβουλου και στην πλατεία μπροστά από τη σκηνή σε ρόλο μαέστρου της ορχήστρας ο Αλέξης Πατέλης. (Το κυλικείο ανέλαβε ο Τζουζέπε Τζιάνο). Αν δεν πέσει ο ουρανός στο κεφάλι μας, η αύξηση της Πειραιώς είναι κλειδωμένη: τέλη Φεβρουαρίου θα πρέπει να ψηφιστεί ο νόμος για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, προς τα τέλη Μαρτίου θα εκδοθούν τα αποτελέσματα της τράπεζας και τον Απρίλιο πατούν το κουμπί για αύξηση περίπου 1 δισ.

-Σας έχω φρέσκα νέα από το μέτωπο της πολύπαθης Εθνικής Ασφαλιστικής: Οι πληροφορίες της στήλης είναι ότι το deal έχει ζωντανέψει και πάλι, γιατί η νέα πρόταση του CVC ξεπερνά τα εμπόδια που το βάλτωσαν. Εκτός απροόπτου πάντοτε -γιατί όπως έχουμε πει η Εθνική Ασφαλιστική είναι ένα deal που δεν κρίνεται αποκλειστικά και μόνον από ιδιωτικοικονομικά κριτήρια- η Εθνική τράπεζα είναι πολύ κοντά στη συμφωνία για την πώληση. Αν μάλιστα δεν έχουμε αιφνίδιες ανατροπές, είναι ζήτημα ολίγων ημερών.

-Ορισμένοι στην αγορά θεωρούσαν ότι το Dark Room υπερέβαλε όταν έγραφε για δοσατζήδες στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Ηρθε την Παρασκευή το βράδυ η ανακοίνωση των Σακομπακοκαϋμενάκηδων για την αγορά του πακέτου της Faralon (αυτό για το οποίο αρχικά ανακοίνωσαν ότι υπήρχε δεσμευτική συμφωνία να αγοραστεί στις 12/1/21) πως θα αγοραστεί με δόσεις ως το καλοκαίρι και μπήκαν τα πράγματα στη θέση τους. Το ερώτημα τώρα είναι: Πώς θα καλύψουν τη συμμετοχή τους στην αύξηση κεφαλαίου; Και αυτή με δόσεις;

-Αλλαγή φρουράς στην Τράπεζα της Ελλάδος όπου καθ’ υπερβολήν μπορούμε να ισχυριστούμε πως εξ αγχιστείας και εμμέσως, ο ΣυΡιζΑ πραγματοποίησε τελικά το κρυφό του όνειρο, να ελέγξει τις τράπεζες. Η στήλη ασφαλώς αστειεύεται (και προφανώς εκνευρίζει διάφορους για το ύφος της) με αφορμή τη Σκωτσέζα Χέδερ Γκίμπσον, σύζυγο Ευκλείδη Τσακαλώτου, η οποία ανέλαβε επικεφαλής μίας εκ των δυο σημαντικότερων Διευθύνσεων της Τράπεζας της Ελλάδος, αυτήν της εποπτείας χρηματοπιστωτικού συστήματος. Η κυρία Γκίμπσον διαδέχεται την κυρία Σίσσυ Παπαγιαννίδη η οποία ασκούσε μέχρι πρότινος τη διεύθυνση της εποπτείας των τραπεζών.

Μαλλιοτραβήγματα Νο 1: (και μάλιστα από ανθρώπους που δεν το περιμένεις): Μεγάλος επιχειρηματίας, άνθρωπος σεμνός, πολύ ήπιων τόνων, που αποφεύγει τη δημοσιότητα και δεν προκαλεί παρά τα πλούτη του, βρίσκεται σε μετωπική σύγκρουση με πρώην ανώτατο στέλεχός του που κάποτε ήταν το δεξί του χέρι στις επιχειρήσεις. Όχι, δεν πρόκειται για καινούργια κόντρα, αλλά τελευταία έχει λάβει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις που πλέον υπερβαίνουν τον χώρο των δικαστικών αιθουσών, καθώς ο πόλεμος -ένθεν κακείθεν- διεξάγεται με όλα τα διαθέσιμα μέσα.

Μαλλιοτραβήγματα Νο 2: Μεγάλο λάθος έκανε ο I. Καματάκης της MLS να μην πληρώσει τα κουπόνια των ομολόγων. Πίσω από κυπριακή εταιρία που φεσώθηκε από ομόλογα της MLS είναι γνωστός εφοπλιστής, ο οποίος παλαιότερα είχε έρθει και στην επικαιρότητα για λάθος λόγους και ο όποιος έχει εκμανεί για την απώλεια των χρημάτων του. Οχι ότι οι άλλοι ομολογιούχοι διατηρούν την ψυχραιμία τους, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχουν τα απαραίτητα κεφάλαια ώστε η οργή του εφοπλιστή να μεταφράζεται σε νομικές ενέργειες.

Μαλλιοτραβήγματα Νο 3: Ακούω ότι η γαλλική EDF προσέφυγε αστικά και ποινικά στην ελληνική Δικαιοσύνη κατά πρώην στελέχους της στη χώρα μας. Οι πιο υποψιασμένοι αναγνώστες ίσως θυμούνται παλαιότερα που η στήλη είχε αναφερθεί στις απορίες των γειτόνων, όταν σε εντυπωσιακή βίλα στην Κηφισιά, έκαναν μετακόμιση της οικοσκευής στις 2 το πρωί. Τελικά, όσα ξέρει ο νοικοκύρης…

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Απόρρητο Απόρρητο