-Χαίρετε, το είπαμε αλλά θα το ξαναπούμε γιατί το βλέπουμε μπροστά μας καθημερινώς όσο μπαίνουμε πια στην προεκλογική εκστρατεία, αν κι ακόμα δεν έχουν προκηρυχθεί εκλογές. Ο πρωθυπουργός έχει ξεκάθαρα επιλέξει στρατηγική ήπιων τόνων σ’ αυτή την εκστρατεία όχι μόνο απέναντι στον αντίπαλό του, τον Τσίπρα, αλλά και γενικώς σ’ ό,τι ερωτάται. Χθες, σχεδόν σε κάθε αντιπολιτευτική ή κριτική ερώτηση (απευθείας αναθέσεις, ακρίβεια κ.λπ.) η απάντησή του ήταν ήπια κι όχι απολογητική, αλλά πάντοτε σε πνεύμα συγκατάβασης. Επαναλάμβανε συχνά το μότο «εγώ δεν είπα ότι τα κάναμε όλα τέλεια» υιοθετώντας το προφίλ ενός σοβαρού αρχηγού που γνωρίζει ότι του πάει γάντι. Είναι ρεαλιστής, δεν κοροϊδεύει και λέει την αλήθεια. Αυτό για να το καταλάβεις δεν χρειάζεται να είσαι και σαΐνι της Madison Avenue, που λέγανε παλιά οι Αριστεροί, που κατηγορούσαν τους Δεξιούς ότι προσλάμβαναν ξένους συμβούλους για τις εκλογές. Αν και όλοι τώρα έχουν και Αμερικανούς advisors (παρακαλώ) γιατί η αλήθεια είναι ότι έχουν άλλες εμπειρίες στη δουλειά της πολιτικής επικοινωνίας.

Σόλο καριέρα…

-Τώρα, το εκλογικό επιτελείο της Ν.Δ. ζεσταίνεται στο κόμμα και στο Μ.Μ. Κεντρικό ρόλο θα έχει ο Μπρατάκος, ρόλο εκπροσώπου ο Σκέρτσος, στρατηγικής ο Λιβάνιος, με το κόμμα θα ασχοληθεί ο Παύλος Μαρινάκης και ο Νίκος Χαρδαλιάς, οι οποίοι όμως είναι και καλοί ομιλητές, στέκονται άνετα στον δημόσιο λόγο. Βοηθάνε κι άλλοι… shadow που λένε στη βρετανική, αλλά όλα αυτά είναι με το μέτρο… Γιατί ο Μητσοτάκης θα το πάει one man show στις εκλογές, αφού θα εμφανίζεται από μια έως τρεις φορές την ημέρα από εδώ και στο εξής δημοσίως.

Εβρος-ΣΥΡΙΖΑ

-Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ, κάνει… ό,τι μπορεί, μάλλον ό,τι ξέρει τόσα χρόνια, πετάει πέτρες στους απέναντι, βασικά αλλά -όπως και να το κάνουμε- συσπειρώνουν κόσμο. Ας είναι καλά το ΠΑΣΟΚ που απλώς δεν κάνει τίποτα, με αποτέλεσμα να συνεχίζονται έστω και πιο αργά οι διαρροές είτε προς τα δεξιά, είτε προς τα αριστερά του. Πάντως, ειλικρινά, αυτό, με το να επιμένουν με τη «νεκρή Μαρία» στον Εβρο και να το υποστηρίζουν με τέτοια μανία δεν το πιάνω. Μάλλον είναι ψυχολογικό σύνδρομο το να μην παραδέχεσαι ποτέ ότι κάποια στιγμή έκανες ένα λάθος. Απλά τους κοστίζει, αλλά περισσότερο τους κοστίζει ο Τζανακόπουλος και ο Φίλης που αντιτίθενται στο τείχος του Έβρου. Εκεί πάνω δεν θα βρουν την ψήφο τους

Εκκλησία-Μητσοτάκης

-Σιγά μη συζήτησαν ο Ιερώνυμος με τον Πρωθυπουργό αν θα γίνουν εκλογές την Κυριακή των Βαΐων, αν ενοχλεί αυτό την Εκκλησία κ.λπ. Αυτό άλλωστε (ότι δεν την ενοχλεί) το έχουν διαμηνύσει οι εκπρόσωποι του Ιερώνυμου εδώ και έναν μήνα στο Μ.Μ. Αντιθέτως, τον ενοχλεί ότι ακόμη δεν έχουν λυθεί τα νομοθετικά κωλύματα για την επένδυση του Σχιστού, εκεί όπου έχει μεγάλες εκτάσεις και συμφέροντα η Εκκλησία. Και αυτό συζήτησαν κυρίως χθες Μητσοτάκης και Ιερώνυμος.

Ο “stealth” επιχειρηματίας που έφαγε πόρτα από τις τράπεζες

-Στην Αθήνα οι δουλειές ανοίγουν και το τελευταίο διάστημα κόβουν βόλτες διάφορες ενδιαφέρουσες φυσιογνωμίες. Για παράδειγμα ο “stealth” επιχειρηματίας Μπένι Στάινμετζ, γνωστός από τη δουλειά της ΠΑΝΓΑΙΑ/Ρrodea αλλά και τις διάφορες δικαστικές εμπλοκές του ανά την υφήλιο για τον οποίο γράφαμε και τις προάλλες, πράγματι έχει σχέδια για νέες business στην Ελλάδα και μάλιστα πληροφορούμαι ότι τα επενδυτικά του σχέδια αφορούν τον χώρο των ακινήτων. Ο Ισραηλινός δισεκατομμυριούχος (μου λένε μάλιστα ότι στην Ελλάδα προτιμά να μένει σε ένα γιοτ, αλλά δύσκολα επιβεβαιώνονται τέτοιες πληροφορίες καθώς αποφεύγει όπως ο διάολος το λιβάνι τη δημοσιότητα, εξ ου και “stealth”) έκανε μια γύρα στις τράπεζες ζητώντας να τον δανειοδοτήσουν. Ωστόσο, δεν βρήκε ανταπόκριση – μάλιστα, οι πληροφορίες είναι ότι τουλάχιστον σε μια, τα δάνεια που ζήτησε σκόνταψαν στο compliance. (Από την Εθνική Τράπεζα υποθέτω ότι δεν θα πέρασε). Κατόπιν αυτού στράφηκε σε μη συστημική τράπεζα ελπίζοντας να βρει μεγαλύτερη κατανόηση.

Ο Ιταλός επιχειρηματίας με το PR boy

-Μια άλλη επιχειρηματική φυσιογνωμία που έκοβε βόλτες στην Αθήνα το τελευταίο διάστημα είναι ο Αντρέα Πινιατάρο της ΙΟΝ Group. Ο ιταλικός όμιλος είχε καταθέσει στο ΤΧΣ την πρόταση να αγοράσει στρατηγική συμμετοχή στην Πειραιώς πληρώνοντας 1,34 ευρώ ανά μετοχή. Με τη μετοχή της Πειραιώς να κλείνει χθες στο 1,80 ευρώ η πρόταση της ΙΟΝ θεωρείται ως μη γενόμενη, ιδιαίτερα μάλιστα αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για την ένταξη της μετοχής στους δείκτες MSCI ή έστω οι φημολογίες της πιάτσας πως η μετοχή μπορεί να φτάσει τα 2,20 ευρώ. Μάλιστα ο Πινιατάρο είχε αλά μπρατσέτα ένα PR boy που ξημεροβραδιάζεται στο Τατόι, και του οργάνωνε τις επαφές. Με την πρότασή του να έχει ακυρωθεί από τα γεγονότα, είναι απορίας άξιο τι έκανε στην τελευταία επίσκεψή του στη χώρα μας. Σε συγκεκριμένους κύκλους της αγοράς υπάρχει η αίσθηση (προσοχή, λέμε για αίσθηση, δηλαδή καμία βεβαιότητα) πως είναι πιθανόν να στείλει νέα επιστολή στο ΤΧΣ, αλλά γενικά θα πρότεινα να κρατάτε μικρό καλάθι. Επίσης, σχετικά με την υφιστάμενη πρόταση της ΙΟΝ υπάρχουν προϋποθέσεις που δεν τις γνωρίζουμε, όπως και κάποιες προθέσεις που δεν είναι βέβαιο ότι μπορούν να γίνουν αποδεκτές.

Τρεις (μεταξύ των οποίων ο Α. Μυστακίδης) για την ΑΒΒ

-Πάμε τώρα σε δύο deal που κυοφορούνται στην ελληνική αγορά, ξεκινώντας από την πώληση της Αegean Baltic Bank. Ο διαγωνισμός για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου της τράπεζας πέρασε στη δεύτερη φάση με τρεις υποψήφιους επενδυτές, καθώς προτιμήθηκε να γίνει μια ταυτόχρονη διαπραγμάτευση. Πρόκειται για ιδιώτες και επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες πως ο ένας από αυτούς είναι ο δισεκατομμυριούχος Αριστοτέλης Μυστακίδης. Το τίμημα για την ΑΒΒ φαίνεται ότι θα είναι πάνω από τη λογιστική αξία και θα χρειαστεί αρκετός καιρός μέχρι να ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία, καθώς ο νέος μέτοχος πρέπει να πάρει fit and proper.

Εξαγορά στα φάρμακα

-Το δεύτερο deal είναι μια εξαγορά στον φαρμακευτικό κλάδο, που εξετάζει γνωστό family fund που γνωρίζει άριστα τον κλάδο. Πρόκειται για μικρομεσαία εταιρεία της συγκεκριμένης αγοράς, με γνωστά όμως εμπορικά σήματα και καλή παρουσία στα φαρμακεία.

Η Mytilineos, η Morgan Stanley και το... Metaverse

-Βροχή από πακέτα στη χθεσινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου. Αφορούσαν, μεταξύ άλλων, την Τράπεζα Πειραιώς, τη Eurobank, τη ΓΕΚΤΕΡΝΑ, τη Lavipharm, αυτό όμως που ξεχώρισε ήταν το πακέτο που αφορούσε το 0,7% περίπου της Mytilineos, με τη συνολική αξία της συναλλαγής να ανέρχεται στα 23,113 εκατ. ευρώ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αγοραστής ήταν η Morgan Stanley, κάτι που έχει τη σημασία του καθώς η συναλλαγή έγινε τρεις μέρες πριν από την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του Ομίλου (που παρεμπιπτόντως θα παρουσιασθούν σε περιβάλλον Metaverse). Ήδη η μετοχή της Mytilineos βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά κλείνοντας χθες στα 22,66 ευρώ. Με την ευκαιρία σημειώστε πως η Morgan Stanley αγοράζει μετοχές της ΕΧΑΕ για τους πελάτες της. Γενικότερα στο ΧΑ αγοράζονται στις τελευταίες συνεδριάσεις εκατομμύρια μετοχές του τραπεζικού κλάδου, ενώ η ΔΕΗ προφανώς θα ανακοινώσει τη μεγάλη εξαγορά της Ρουμανίας σε τιμή πολύ κοντά στα 9 ευρώ (τιμή της αύξησης κεφαλαίου).

Στο Παρίσι οι μεγάλοι εισηγμένοι όμιλοι

-Σε μεγάλα επενδυτικά forum, όπως αυτά της JP Morgan και της Citi στο Λονδίνο, έχει συμμετάσχει το τελευταίο διάστημα ο ΟΠΑΠ. Τώρα ετοιμάζεται για ένα ελληνικό, αλλά... στο Παρίσι και συγκεκριμένα στο 5ο Greek Investment Day της Piraeus Securities. Το event θα πραγματοποιηθεί στις 2 Φεβρουαρίου στο συνεδριακό κέντρο Espace Vinci και σε αυτό έχουν προσκληθεί, μεταξύ άλλων, και οι ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, Alpha Bank, Fourlis, ΕΧΑΕ, Motor Oil, Mytilineos, Piraeus Bank, ΔΕΗ, Σαράντης, ΤΙΤΑΝ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Στο Λονδίνο, τώρα όλοι βλέπουν Ελλάδα

-Πολλές ελληνικές επιχειρήσεις έχουν επιλέξει να στήνουν τους δικούς τους επικοινωνιακούς μηχανισμούς στο Λονδίνο για να προσελκύσουν επενδυτικά κεφάλαια που επενδύουν σε αγορές με επενδυτική βαθμίδα. Ταυτόχρονα, πολλοί επενδυτικοί οργανισμοί του Λονδίνου, πυκνώνουν τα ταξίδια τους στην Αθήνα, γιατί θεωρούν δεδομένη την επενδυτική βαθμίδα της Ελλάδος και σπεύδουν να πάρουν θέση. Ταυτόχρονα, υπάρχει όρεξη και για επενδύσεις όχι μόνον στη χρηματιστηριακή αλλά κυρίως στην πραγματική οικονομία αφού η Ελλάδα παραμένει μια χώρα με χαμηλούς μισθούς, σχετικά φθηνό real estate και καλές διασυνδέσεις με την Ανατολή όσο και με τη Δύση.

Το ΑΕΠ του 2022 πάνω από +6%

-Στην Εθνική Στατιστική Υπηρεσία προσπαθούν να διορθώσουν το τεχνικό λάθος της τελευταίας επίσημης ανακοίνωσης και να ξαναμετρήσουν -συντηρητικά μεν, ρεαλιστικά δε- τη θεαματική αύξηση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος το 2022. Όλα τα δεδομένα που συγκεντρώνονται στο επιβλητικό «κόκκινο κτίριο» χαμηλά στη Λεωφόρο Πειραιώς, καταλήγουν σ’ ένα συμπέρασμα. Το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε πάνω από 6% κατά το 2022 και όσο να το συμπιέσουν (ώστε να υπάρχει μια εντυπωσιακή εκτίναξη στις αρχές του 2023) κάτω από τα 210 δισ.ευρώ, δεν βγαίνει.

Δανεισμός με άνεση

-Η μεγαλύτερη επιτυχία του πρόσφατου δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου με το 10ετές ομόλογο έγκειται στο γεγονός ότι ξαφνικά μηδενίστηκαν οι πιθανότητες να είναι η Ελλάδα μία από τις χώρες που θα χρειαστούν τη βοήθεια, του Έκτακτου Μηχανισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο Έκτακτος Μηχανισμός δημιουργήθηκε από τη Φρανκφούρτη, τον περασμένο Οκτώβριο, για να βοηθήσει τις υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης να δανείζονται από τις αγορές σε δύσκολες περιόδους. Η Ελλάδα απέδειξε ότι δεν χρειάζεται τις πατερίτσες της Λαγκάρντ και τώρα όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα προς τη Ρώμη και τη Μαδρίτη.

Όταν οι τεχνολογικοί κολοσσοί απολύουν

-Το μεγάλο όνειρο των Αμερικανών φοιτητών ήταν να βρουν δουλειά σε μια μεγάλη τεχνολογική εταιρεία. Το όνειρο αυτό γίνεται τώρα εφιάλτης. Αυτήν την εβδομάδα στην Αμερική όλοι μιλούν για τα έσοδα των εταιρειών ίντερνετ. Μιλούν όμως και για τις μαζικές απολύσεις που ανακοινώνουν ο ένας μετά τον άλλο οι ψηφιακοί κολοσσοί. Ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα η μητρική Alphabet της Google και η Wayfair, και χθες ήρθε και το Spotify. Οι τεχνολογικοί όμιλοι προσπαθούν να πείσουν τους επενδυτές ότι διατηρούν τα υψηλά περιθώρια κέρδους παρά την κρίση, μειώνοντας το προσωπικό τους από 5% έως 10%. Πολλές από αυτές τις εταιρείες (μεγάλες και μικρές) ξόδευαν χρήματα όπως οι rock stars της δεκαετίας του '80 και τώρα πρέπει να δείξουν ότι μπορούν να ελέγξουν τις δαπάνες τους. Σήμερα, λοιπόν, ανακοινώνουν κερδοφορία 2022, οι Microsoft, Johnson & Johnson, General Electric, Verizon Communications και Lockheed Martin. Αύριο έχουμε αποτελέσματα από την Tesla, την AT&T, την Boeing και την IBM. Η American Airlines Group, η Comcast, η Intel, η Mastercard, η Southwest Airlines και η Visa θα ανακοινώσουν αποτελέσματα την Πέμπτη, ενώ η American Express, η Charter Communications και η Chevron θα κλείσουν την εβδομάδα την Παρασκευή.