-Χαίρετε, συνεχίζεται το δημοσιογραφικό… μάδημα της μαργαρίτας για το πότε θα πατήσει το κουμπί ο πρωθυπουργός για να προκηρύξει εκλογές, όχι ότι υπάρχουν και πολλές εναλλακτικές ημερομηνίες, μιλάμε για Απρίλιο ή Μάιο. Το Μ.Μ. ξέρει από τον ίδιο (αλλά όχι και επισήμως) ότι πρέπει να ετοιμάζονται για να ξεκινήσουν και τυπικά τον προεκλογικό αγώνα στις 10 Μαρτίου με προκήρυξη εκλογών για πρώτη κάλπη την Κυριακή των Βαΐων, δηλαδή 9 Απριλίου. Αυτό μπορεί να οδηγεί σε δεύτερη κάλπη στις 14 Μαΐου, μια ημερομηνία που θεωρητικά θα βόλευε τον Μητσοτάκη υπό την έννοια ότι υπάρχει και συμβολισμός με την Τουρκία, αφού τότε θα στηθεί εκεί η πρώτη κάλπη. Ο πρωθυπουργός τότε θα μπορεί να ποντάρει ξεκάθαρα στο εθνικό ζήτημα και να δηλώσει κάτι σαν... «πρέπει να έχουμε μια κανονική κυβέρνηση εμείς, όταν θα ξεκινάνε οι εκλογές στην Τουρκία», για λόγους πολιτικής σταθερότητας. Προσοχή, πάντως, δεν έχει αποκλειστεί και το σενάριο πρώτης κάλπης 14 Μαΐου και δεύτερης μετά τις πανελλαδικές εξετάσεις, δηλαδή περί τα τέλη Ιουνίου. Θα λείπουν και οι seasonistas...

Καίγεται ο Ανδρουλάκης

-Αυτός που αναζητά εναγωνίως την ημερομηνία των εκλογών περισσότερο από τους άλλους είναι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος -μετά την υποτροπή που έπαθε στο χειρουργείο του στο πόδι (περαστικά, Νίκο)- θα έπρεπε να ήταν… ήδη για ένα δεύτερο χειρουργείο και μετά να κάτσει και στο κρεβάτι να αναρρώσει καμιά σαρανταριά ημέρες, όπως του είπαν προσφάτως οι γιατροί. Αν μη τι άλλο μπορεί κανείς να του αναγνωρίσει την ατυχία του προεκλογικά, αλλά οκ, δεν είναι και... το τέλος του κόσμου, μπορεί να τα καταφέρει. Αρκεί να ξέρει τι θα λέει σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία

Η συγκυβέρνηση...

-Τώρα, επί της ουσίας, δεν ξέρω τι λέει δημοσίως ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, αλλά ιδιωτικώς μου λένε ότι έχει αρχίσει να «εκμυστηρεύεται» ότι αν το ΠΑΣΟΚ πάρει κανένα 12άρι -αν, λέμε…- και βγαίνει κυβέρνηση με ΝΔ, θα το προτείνει δημοσίως στον Μητσοτάκη. Γιατί γνωρίζει καλά ότι οι περίπου 37-40 βουλευτές που θα προκύψουν από την πρώτη κάλπη αν όντως (ως... εκ θαύματος) πάρει γύρω στο 12%, στη δεύτερη κάλπη θα γίνουν 30-32 αν χαθούν δυο μονάδες. Τώρα, για να συμβεί αυτό και να σχηματισθεί κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή θα πρέπει -εκτός από το ΠΑΣΟΚ, που θέλει μίνιμουμ 12%- να πάρει και η ΝΔ πάνω από 36%, έτσι μόνο θα μπορεί να γίνει μια βιώσιμη κυβέρνηση με 155 βουλευτές ας πούμε.

Τι θα κάνει ο Μητσοτάκης

-Αν πάντως συμβεί αυτό, δηλαδή έχουμε από την πρώτη κάλπη με την απλή αναλογική +155 βουλευτές από ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, το ερώτημα είναι τι θα κάνει ο Μητσοτάκης, θα το αποδεχτεί χάνοντας περί 37 βουλευτές από την κοινοβουλευτική του ομάδα και αντιμετωπίζοντας και μια τεράστια γκρίνια; Η απάντηση είναι κατηγορηματικά όχι. Δεν θα το κάνει, εκτός αν δεν μπορεί να γίνει αλλιώς και αντιμετωπίζει τεράστιο ρίσκο να πάει σε δεύτερη κάλπη. Η πηγή μου (από τις αλάνθαστες, παρακαλώ) που τη ρώτησα για όλο αυτό το σενάριο, μου είπε. «Άκου, ο Μητσοτάκης το άφησε ανοιχτό στη συνέντευξή του την προηγούμενη Κυριακή να πάει με το ΠΑΣΟΚ γιατί πραγματικά δεν υπάρχει άλλο κόμμα να συμπράξει, αν χρειαστεί. Ομως με τον Ανδρουλάκη δεν μπορεί να συνεννοηθεί, αυτός ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ είναι σε άλλο μήκος κύματος, δεν θα καταλαβαίνει τι του λέει ο Κυριάκος και στο τέλος και να κάνουνε κυβέρνηση γρήγορα θα πέσει. Αν έχει λοιπόν πάνω από 34% θα πάει σε δεύτερη Κυριακή και ή θα πάρει αυτοδυναμία ή θα βρει 3-4 βουλευτές και θα σχηματίσει πλειοψηφία. Να το πω κι αλλιώς, έχεις δει αρχηγό κόμματος με παράσταση νίκης 74% να μην κυβερνάει στο τέλος;». Το ακούω…

Τα επιχειρηματικά νέα από Davos (και οι δουλειές με Σιγκαπούρη)

-Ο,τι άποψη και να έχετε για τον Μητσοτάκη, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ο άνθρωπος είναι ικανότατος να πλασάρει την οικονομία της χώρας και τις προοπτικές της στους ξένους. Το έκανε πρόσφατα με τεράστια επιτυχία στο Λονδίνο και το επανέλαβε τώρα στο Davos. Επειδή όμως θα σχηματίσετε την εντύπωση ότι η στήλη πουλάει service, περνάω κατευθείαν στις ειδήσεις, όπως έφθασαν ζεστές ζεστές από το παγωμένο Davos: Ο chief investment officer της GIC (το κρατικό fund της Σιγκαπούρης, ένα από τα μεγαλύτερα - και σοβαρότερα - πορτοφόλια στον κόσμο, που επένδυσε πρόσφατα στον ξενοδοχειακό όμιλο Sani) είπε ότι, κατά την άποψή τους, τα ομόλογα δεν έχουν ακόμα ικανοποιητικές αποδόσεις και για αυτό έχουν στραφεί σε real estate και infrastructure, προσθέτοντας ότι ψάχνουν επιχειρηματίες στην Ελλάδα για να συνεργαστούν. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Larry Summers, αφού ρώτησε πώς κατάφερε η Ελλάδα να διπλασιάσει τις εξαγωγές της χωρίς να υποτιμήσει το νόμισμά της, στο τέλος δήλωσε εντυπωσιασμένος και κάλεσε τον Ελληνα Πρωθυπουργό να παρουσιάσει την οικονομική του στρατηγική σε σεμινάριο στις ΗΠΑ. Τέλος, η Intel έχει συνεργασία στην Ελλάδα με την Accenture, με την οποία πιθανώς να ξεκινήσουν ένα joint venture.

Οι τράπεζες ετοιμάζονται για το... διαγώνισμα

-Οσον αφορά την αγορά, ξεκινά μια πλούσια σε εξελίξεις εβδομάδα που θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 27/1 με τον χρησμό της Fitch για την ελληνική οικονομία. Παρά τα διάφορα σενάρια που κυκλοφορούν στην αγορά, η στήλη δεν ρισκάρει κάποια πρόβλεψη για την αξιολόγηση της Fitch, γιατί με αυτά τα πράγματα ποτέ δεν ξέρεις. Στο μεταξύ, οι συστημικές τράπεζες θα πληροφορηθούν αυτήν την εβδομάδα το βασικό και το δυσμενές σενάριο βάσει των οποίων θα γίνουν φέτος τα stress test. Στις τράπεζες δεν περιμένουν πως θα είναι ένας εύκολος περίπατος και για αυτό έχουν στρέψει την προσοχή τους στην οριστική κατάρτιση των οικονομικών καταστάσεων του 2022 που είναι και η αφετηρία τους για τα stress test.

Α. Ενρία: Ηξεις αφίξεις ουκ εν πολέμω θνήξεις

-Η στήλη, αφού ανέγνωσε προσεκτικά τη συνέντευξη του Α. Ενρία στην Καθημερινή, κατέληξε ότι ο επικεφαλής του SSM -όπως ήταν αναμενόμενο- δεν άνοιξε τα χαρτιά του για τα μερίσματα και παρέμεινε στη θέση που είχε εξαρχής. Δηλαδή, βγάλτε εσείς τα αποτελέσματα και θα δούμε εμείς τι θα κάνουμε. Μάλιστα, τήρησε πολιτική ίσων αποστάσεων, χωρίς να απορρίπτει αλλά και χωρίς να αποδέχεται, καθώς είπε "η διανομή μερίσματος είναι για εμάς θέμα κεφαλαίων γιατί πρόκειται για κεφάλαια που βγαίνουν από τον ισολογισμό της τράπεζας", για να πει λίγο αργότερα ότι "από πλευράς κεφαλαίου οι τράπεζες στην Ελλάδα γενικά έχουν χαμηλότερα διαχειριστικά αποθέματα ασφαλείας, αλλά πάνω από τις απαιτήσεις των εποπτικών αρχών". Οσον αφορά την άσκηση, το τεστ που ζητά από τις τράπεζες να περάσουν ώστε να εγκριθεί η διανομή μερίσματος, στο τέλος της ημέρας δεν θα έχει καμιά σημασία, καθώς λέει: "Φυσικά, καθήκον των εποπτικών μας ομάδων είναι να βεβαιωθούν ότι τα συντηρητικά σενάρια λαμβάνουν σοβαρά υπόψη όλους τους πιθανούς κινδύνους". Κατά τα λοιπά, έχουν ενδιαφέρον δύο ακόμη σημεία: Το πρώτο ότι ο SSM (και για αυτό έχει βαρύτητα) αναφέρει ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ των τραπεζών και άρα κάπου βλέπει επιμέρους αδυναμίες και το σημαντικότερο και πιο επικίνδυνο, ότι παρατηρεί επιδείνωση στα δανειακά χαρτοφυλάκια (δανειολήπτες που ζορίζονται, αλλά δεν έχουν κοκκινίσει) σε ποσοστό που πλησιάζει το 10%.

Ο Μυτιληναίος, ο Βρετανός Πρέσβης και οι business των 800 εκατ.

-Δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο ότι η Μυτιληναίος είναι σήμερα ένας από τους μεγαλύτερους EPC Contractor στον κόσμο (μελέτη, προμήθεια και κατασκευή έργων) και ο δεύτερος μεγαλύτερος στο Ηνωμένο Βασίλειο. Δεκάδες έργα στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της αποθήκευσης αλλά και σημαντικά συμβόλαια για την κατασκευή μονάδων ηλεκτρικής ενέργειας και έργων ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων, έχει προσθέσει στο χαρτοφυλάκιό της η εταιρεία. Υπολογίζεται ότι μόνο στη Μ. Βρετανία η Μυτιληναίος έχει υπογράψει συμβάσεις συνολικής αξίας άνω των 800 εκατομμυρίων ευρώ. Μεταξύ των έργων που υλοποιεί είναι η ανάπτυξη τριών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ανοιχτού κύκλου (OCGT) ύψους 330 εκ. ευρώ με την Drax Group plc, τη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η εταιρεία έχει αναλάβει επίσης ένα νέο χαρτοφυλάκιο έργων αποθήκευσης ενέργειας, συνολικής ισχύος 367,5MW, για λογαριασμό της Gresham House. Τα έργα αυτά είναι σε διάφορα στάδια υλοποίησης και αναμένεται να τεθούν σε εμπορική λειτουργία έως τα τέλη του 2023. Η Μυτιληναίος έχει στενή συνεργασία και με την επίσης βρετανική Lightsousce ΒP στην οποία συμμετέχει με 50% η BP. Για την εταιρεία, η οποία δραστηριοποιείται και στην Ελλάδα, η Μυτιληναίος έχει αναλάβει δύο νέα έργα ηλιακής ενέργειας ύψους 35 εκ. ευρώ και έχει αναπτύξει μέχρι σήμερα για λογαριασμό της 22 φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος 310 ΜW. Οι μεγάλες μπίζνες του πολυεθνικού ομίλου έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον και του Βρετανού Πρέσβη στην Ελλάδα, Μάθιου Λοτζ, με τον οποίο πρόσφατα γευμάτισε ο επικεφαλής του ομίλου, Ευάγγελος Μυτιληναίος. Δεν ξέρουμε τι συζητήθηκε σε αυτή τη συνάντηση, αλλά μαθαίνουμε ότι έγινε σε πολύ καλό κλίμα, με τους Βρετανούς διπλωμάτες να εντυπωσιάζονται από τη διείσδυση της εταιρείας στη Μ. Βρετανία.

Τα... άλογα της ΕΛΛΑΚΤΩΡ

-Καλπάζει η μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, καθώς ανέβηκε την προηγούμενη εβδομάδα λίγο πάνω από 15%. Από την εταιρία ακούγεται κάτι για συμφωνία που ετοιμάζουν με διεθνή παίκτη στα υπεράκτια αιολικά πάρκα. Από την αγορά ακούγεται το ενδεχόμενο πώλησης της ΑΚΤΩΡ, καθώς -παρά τις διαψεύσεις για τον κατασκευαστικό βραχίονα του ομίλου- γίνονται συζητήσεις. Τίποτε δεν αποκλείει βέβαια να συμβούν και τα δύο. Οσον όμως αφορά το αν θα προχωρήσει ή όχι η πώληση της ΑΚΤΩΡ, κανείς δεν μπορεί να το προδικάσει, αλλά στην αγορά όλα είναι ζήτημα κατάλληλης τιμής. Αν η οικονομική προσφορά ικανοποιεί τον μέτοχο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, το deal θα κλείσει σε χρόνο dt. Αν όχι, πάμε ως έχουμε.

Knives out σε ξενοδοχεία και καζίνο

-Βγήκαν για τα καλά τα μαχαίρια (knives out, εξαιρετική η ταινία…) μεταξύ του ομίλου Κυπριώτη και της HIG. Ο ξενοδοχειακός όμιλος, που βρίσκεται μονίμως σε δικαστικές αντιδικίες με τις τράπεζες, κατέθεσε αυτή τη φορά αγωγή 78 σελίδων και κατά της HIG Capital, η οποία απέκτησε το 2021 δανειακές υποχρεώσεις της «Γ. Κυπριώτης και Υιοί». Το fund, που ήδη βρίσκεται σε αντιδικία με την Κυπριώτης, θεωρείται δεδομένο πως θα απαντήσει, όπως και η Glafka Capital που πρόσφατα απέκτησε τα δάνεια για τα καζίνο Πηλαδάκη, αλλά στην περίπτωση του καζίνο Ρίου έχει βρεθεί αντιμέτωπη με πρακτικές που την οδηγούν σε νομικές ενέργειες.

Ο Λύκος κοντά στη Βιέννη

-Μπαίνει στην τελική ευθεία η συγχώνευση της Inform Λύκος με τη μητρική Austriacard για τη δημιουργία ενός μεγαλύτερου σε αξία και μέγεθος ομίλου που θα είναι εισηγμένος στο αυστριακό και ελληνικό Χρηματιστήριο. Η Επιτροπή Εισαγωγών και Λειτουργίας Αγορών του Χ.Α. έδωσε το αρχικό πράσινο φως για την εισαγωγή και διαπραγμάτευση των μετοχών της νέας εταιρείας στην Κύρια Αγορά. Την ερχόμενη εβδομάδα (30/1) οι μέτοχοι της Inform Λύκος καλούνται επίσης να εγκρίνουν τη συγχώνευση σε έκτακτη ΓΣ. Η διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον προσεχή Μάρτιο.

H «εθνική των πιστωτών» και oι Μαρινόπουλοι

-Δεν αποτελεί και την… είδηση της χρονιάς το γεγονός ότι για έναν από τους γνωστούς εταιρικούς βραχίονες της οικογένειας Μαρινόπουλου επιβλήθηκε από το ΓΕ.ΜΗ. αναστολή καταχώρησης λόγω μη δημοσίευσης των οικονομικών καταστάσεων για την οικονομική χρήση του 2021. Πρόκειται για την «Αδελφοί Μαρινόπουλοι Συμμετοχών και Διοίκησης Επιχειρήσεων Α.Ε.» («Αδελφοί Μαρινόπουλοι Α.Ε.»), που κατά τη συνήθη πρακτική της οικογένειας δεν έχει δημοσιεύσει ισολογισμό, όχι για πέρυσι, αλλά από το μακρινό… 2014. Δεν χρειάζεται, νομίζω, να θυμίσω τι συνέβη με τον όμιλο σούπερ μάρκετ που έκανε τα ίδια και κατέληξε «συστημικός κίνδυνος» μετά το «ξαφνικό» κανόνι. Εδώ λοιπόν η «ποινή» από το ΓΕ.ΜΗ. γιατί μέχρι τις 25 Νοεμβρίου δεν δημοσιεύθηκε ο ισολογισμός του 2021, είναι «ψιλά γράμματα». Πέραν αυτού όμως έχει ενδιαφέρον η αγωγή που άσκησε η… «εθνική των πιστωτών», δηλαδή οι Eurobank, Cepal (Alpha Bank), Εθνική Τράπεζα και Intrum (Πειραιώς) από τον Φεβρουάριο του 2022 κατά των εταιρειών «Μαρινόπουλος Ανώνυμη Εταιρεία Γενικού Εμπορίου» και «Αδελφοί Μαρινόπουλοι Συμμετοχών και Διοίκησης Επιχειρήσεων», με αντικείμενο «την πλαγιαστική άσκηση δικαιωμάτων που έχει αποκτήσει και αδρανεί να ασκήσει η πρώτη κατά της δεύτερης από συμβάσεις ομολογιακών δανείων». Η αγωγή, λοιπόν, επιδόθηκε στην πρώτη εταιρεία των Μαρινόπουλων, από τον Μάρτιο. Όταν όμως επιχειρήθηκε να επιδοθεί και στη δεύτερη, ώστε να ολοκληρωθεί έτσι η άσκηση της αγωγής, διαπιστώθηκε ότι αυτή στερείται διοίκησης καθώς η θητεία των μελών του Δ.Σ. είχε λήξει από τον Ιούνιο του 2021. Έτσι, στις 22 Ιουνίου 2022 το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών αποφάσισε τον διορισμό προσωρινής διοίκησης αποτελούμενης από τα πρόσωπα που ήταν σε αυτές τις θέσεις τα προηγούμενα χρόνια. Στις 27 Σεπτεμβρίου ωστόσο εκλέχθηκε νέο Δ.Σ. (με Πρόεδρο τον Αλ. Λιούλιο και μέλη τους Κ. Δικαιούλια και Αικ. Ζουγανέλη). Το ερώτημα είναι αν έχουν γίνει κινήσεις για τη διεκδίκηση των χρωστούμενων από την άλλη εταιρεία της οικογένειας. Μιλάμε για επιστημονικά πράγματα

Η εκδίκηση της Καρούλιας

-Είναι γνωστή η στρατηγική κίνηση της Coca Cola 3E, που πήρε μέσα από το στόμα της «Καρούλιας», τη σχετικά πρόσφατη συνεργασία της με την Anheuser Busch InBer και διακινεί πλέον τις μπύρες Corona, Beck’s, Stella Artois, Bud από το δικό της δίκτυο. Η Καρούλιας όμως πήρε την εκδίκησή της: Ολοκλήρωσε τη συμφωνία με τη Lipton της οποίας το τσάι και τα συναφή ποτά (Pukka Herbs και PG Tips) πραγματοποιούν -ούτε λίγο ούτε πολύ- ετήσιο τζίρο 10 εκατ. ευρώ στη χώρα μας.  Έτσι λοιπόν η «Καρούλιας» όχι μόνον ισοσκελίζει τη ζημιά από τις χαμένες μπύρες, αλλά μπαίνει και στα χωράφια της Coca Cola. H εταιρεία Ekaterra (Lipton, Pukka κ.λπ.) συνεργαζόταν με τη Unilever και τον Ιούλιο του 2022 πέρασε στη CVC Capital Partners. H «Καρούλιας» συνεχίζει παράλληλα τις πωλήσεις των αλκοολούχων ποτών Cutty Sark, Remy Martin, Metaxa, βότκες Stoli και Beluga κ.λπ.

Η επιτήρηση της Ιντραλότ

-Στην Intralot βρίσκονται τακτικά σε συζητήσεις, όπως συμβαίνει και τις τελευταίες ημέρες, με τον στρατηγικό εταίρο του ομίλου, τη Standard General του Κορεάτη Σου Κιμ. Το θέμα της εισαγωγής στο αμερικανικό χρηματιστήριο ή άλλης κίνησης για την ανάδειξη της αξίας της αμερικανικής θυγατρικής παραμένει στο τραπέζι. Σε επίπεδο μεγεθών, ο όμιλος έκλεισε την περασμένη χρονιά με σημαντική αύξηση των ΕBITDA στα επίπεδα των 120 εκατ. ευρώ. Για το θέμα όμως των ιδίων κεφαλαίων υπάρχει εκκρεμότητα, οπότε η έξοδος από την επιτήρηση τελεί εν αναμονή.

Wheeler Dealer

-Μου είπε ένας κακεντρεχής ότι ο επονομαζόμενος και wheeler dealer της πιάτσας πανικοβλήθηκε από την υπερπροβολή και τα νέα καθήκοντα της συντρόφου και... το κόβει λάσπη. Υπερβολές...