-Χαίρετε, λοιπόν μίλησα χθες με την πηγή μου στο Μ.Μ. και της ζήτησα ένα πρώτο σχόλιο από τα… σπουδαία της προχθεσινής ημέρας του ανασχηματισμού. «Όπως ξέρεις, ο Κ. δεν αρέσκεται στους εντυπωσιασμούς και στις flashy κινήσεις γενικώς αλλά και ειδικώς, δηλαδή στους ανασχηματισμούς, έχει κάνει έναν μεγάλο στην προηγούμενη θητεία το φθινόπωρο του 2021, οι άλλοι ήταν διορθωτικές αλλαγές. Ετσι έκανε και τώρα για την Ασφάλεια, στο Προ-Πο, αλλά αυτό ακριβώς σημαίνει ότι διορθωτικές αλλαγές μπορεί να κάνει κι άλλες στην πορεία. Θέλω να πω ότι μπορεί να μη συμβαίνει κάθε… τρεις και λίγο αλλαγή στο σχήμα, αλλά όποιος δεν πάει καλά θα αντικαθίσταται χωρίς πολλά πολλά». Τώρα, μπήκα στον πειρασμό να ρωτήσω αν υπάρχουν στο κυβερνητικό σχήμα «κίτρινες κάρτες» για μέλη της κυβέρνησης, αλλά απάντηση δεν πήρα. Και ούτε και θα ήταν λογικό…

Τριημεράκι στις Σπέτσες

-Καιρό έχω να σας γράψω για τον Κασσελάκη και πλέον δεν με ρωτάτε καν τι κάνει αυτό το boy, είπαμε, το χειρότερο για έναν πολιτικό είναι να μην ασχολούνται τα media μαζί του γιατί δεν πουλάει. Εντάξει, ο Στέφανος δεν έχει φτάσει ακόμα εκεί, αλλά κοντά είναι. Διάβασα ότι ετοιμάζει λέει τριημεράκι με βουλευτές στις Σπέτσες, σε λίγο θα χωράνε στο φιλόξενο σπίτι του και οι ψηφοφόροι του άλλοτε κραταιού ΣΥΡΙΖΑ. Ρώτησα την πηγή μου στο κόμμα τι γίνεται τελικά με τα media της Πρώτης Φοράς Αριστερά (το θυμάστε;) και αυτά τα κουλά με τα δάνεια για να καλυφθούν οι τρέχουσες ανάγκες, να πληρωθούν οι άνθρωποι δηλαδή. «Ακου τι συμβαίνει στ’ αλήθεια και νομίζω ότι όλοι το ξέρουν, αλλά είναι από αυτά που δεν λέγονται. Από την ώρα που κατέρρευσε το κόμμα, άρχισε και το… silver alert στους χορηγούς. Ποιος θα πάρει τηλέφωνο τώρα τον… και τον… (ονόματα δεν λέμε, οικογένειες δεν θίγουμε) και θα του πει ''δώσε ένα κατοστάρι ή ένα διακοσάρι (χιλιάδες ευρώ) τον χρόνο για το ραδιόφωνο ή την εφημερίδα ή τον δικό μας άνθρωπο''. Αρα, μοιραία, το περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ που λείπει από τον λογαριασμό, δεν βρίσκεται». Τι λες, ρε παιδάκι μου, εντυπωσιάστηκα, κι εγώ νόμιζα ότι οι «διαφημιζόμενοι» τα έδιναν μέχρι τώρα για εμπορικούς σκοπούς.

Αφίξεις στα Χανιά

-Σας είπα χτες ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μπλίνκεν θα πιει καφέ με τον Μητσοτάκη στο σπίτι του στο Ακρωτήρι Χανίων, σας λέω και σήμερα ότι πολύς κόσμος κινείται για να κατέβει στην Κρήτη τα Φώτα. Μεταξύ αυτών παρόντες θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, αλλά και ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζωρτζ Τσούνης. Στην Κρήτη θα βρίσκεται και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, με δεδομένο ότι ο υψηλός προσκεκλημένος εξ Αμερικής θα προσγειωθεί στη Σούδα ερχόμενος από την Άγκυρα. Παράλληλα, είναι πολύ μεγάλο και το ενδιαφέρον των ΜΜΕ, με το Μαξίμου να σκέφτεται να επιτρέψει στις κάμερες να πάρουν πλάνα από την υποδοχή του πρωθυπουργού, όπως είχε γίνει και στην επίσκεψη Πομπέο πριν από λίγα χρόνια.

Τα 89+50 εκατομμύρια της Lamda για τη mega-μαρίνα στην Κέρκυρα

-Η Lamda Development προετοιμάζεται χωρίς καθυστερήσεις για το project της μαρίνας mega-yacht στην Κέρκυρα. Έχοντας κερδίσει τον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την υπο-παραχώρηση του δικαιώματος κατασκευής, λειτουργίας, διαχείρισης, συντήρησης και εκμετάλλευσης της μαρίνας μέσα στο λιμάνι της Κέρκυρας, προχώρησε στη σύσταση της Lamda Corfu Marina, με πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο τον Σταύρο Κατσικάδη (Managing Director της Lamda Marinas Investments) και προ ημερών έγινε και μερική καταβολή του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Η συνολική αξία του τιμήματος που θα καταβάλλει η Lamda με βάση τη σύμβαση που θα υπογραφεί για την παραχώρηση θα ξεπεράσει τα 89 εκατ. ευρώ, σε διάστημα 40 ετών. Πέραν του τιμήματος που θα εισπράξει το ΤΑΙΠΕΔ, η Lamda θα επενδύσει άλλα 50 εκατ. ευρώ για την κατασκευή και ανάπτυξη της μαρίνας που θα έχει 98 θέσεις σκαφών μήκους 30 έως 140 μέτρων, εμπορικούς χώρους, καταστήματα εστίασης και ξενοδοχείο, μεταξύ άλλων. Οι τελικές υπογραφές για τη σύμβαση μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και Lamda αναμένονται μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου.

Bonus της Τράπεζας Πειραιώς σε εργαζόμενους με αμοιβές έως 30.000 ευρώ

Με επιστολή που έστειλε χθες ο CEO Χρ. Μεγάλoυ, ανακοίνωσε τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης για όλους τους εργαζόμενους της τράπεζας με αποδοχές έως 30.000 ευρώ. Εργαζόμενοι με μεικτές ετήσιες αποδοχές έως 21.000 ευρώ παίρνουν μπόνους έναν μηνιαίο καθαρό μισθό, οι εργαζόμενοι με μεικτές αποδοχές 21.000-30.000 ευρώ θα λάβουν ενίσχυση μισό μηναίο μισθό.

Βρήκε «φάρμακο» για τις ζημιές η Novartis Hellas

-Η Novartis Hellas, το 2022, εμφάνισε καθαρή κερδοφορία 15 εκατ. ευρώ, ωστόσο είχε πολύ υψηλές συσσωρευμένες ζημιές που στο σύνολο της χρήσης διαμορφώθηκαν σε 169,6 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση προχώρησε σε δραστικά μέτρα και σε γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε πριν από τα Χριστούγεννα αποφάσισε να μειωθεί το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας κατά 92,1 εκατ. ευρώ, προχωρώντας στον συμψηφισμό μέρους των συσσωρευμένων ζημιών. Παράλληλα, με τη Novartis να έχει προχωρήσει στην απόσχιση του κλάδου των γενοσήμων και βιοομοειδών, δηλαδή της Sandoz σε παγκόσμιο επίπεδο, γίνεται γνωστό πως στην Ελλάδα η απόσχιση θα λάβει χώρα το 2024.

Νέος CEO στο Costa Navarino

-Αλλαγή φρουράς στη διοίκηση της ΤΕ.ΜΕΣ. Α.Ε., η οποία «τρέχει» ως γνωστόν το εμβληματικό συγκρότημα της Costa Navarino και φυσικά τη μεγάλη επένδυση στο πρώην Hilton Aθηνών που θα είναι έτοιμη σε έναν χρόνο από τώρα, από κοινού με τον όμιλο Olayan. Σύμφωνα με το σχετικό πρακτικό του διοικητικού συμβουλίου στις 29/12/2023, παραιτήθηκε ο κ. Στέφανος Θεοδωρίδης, εκτελών χρέη διευθύνοντος συμβούλου από το 2012 στη εταιρεία και εκλέχθηκε ως νέο μέλος ο κ. Ευγένιος Δενδρινός, ο οποίος αναλαμβάνει πλέον τη θέση του διευθύνοντος. Το νέο δ.σ. συγκροτήθηκε λοιπόν σε σώμα ως εξής: Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος ως πρόεδρος, αντιπρόεδροι οι κύριοι Νικόλαος Κατσικερός, Δημήτριος Φρυδάς, Gerald Lawless, Ευγένιος Δενδρινός διευθύνων Σύμβουλος και μέλη οι κύριοι Ευτύχιος Βασιλάκης, Ιωάννης - Σάμερ Γιάγναμ, Μαρίνα Παπατσώνη, Jonathan Richard Mccann Shelton.

Η μετοχή λάστιχο του κ. Παντελή και η νέα αγωγή

-Όπως γνωρίζετε από προηγούμενα δημοσιεύματα της στήλης, βρίσκονται σε εξέλιξη παρασκηνιακές προσπάθειες για να βρεθεί λύση (κρατάτε μικρά καλάθια) στο πρόβλημα με τον όμιλο Μαντωνανάκη, αλλά τα «όμορφα» συνεχίζονται. Έτσι, για παράδειγμα, στη Γενική Συνέλευση της «Αττικός Ήλιος» (που διαχειρίζεται το «ασημικό» του Grand Resort Lagonissi), η οποία έγινε πριν λίγες μέρες, είχαμε ενδιαφέρουσες αποφάσεις. Τέτοιες που αναδεικνύουν τη μετοχή της (μη εισηγμένης βεβαίως) εταιρείας σε… λάστιχο. Υπενθυμίζω ότι έπειτα από διάφορες ακροβασίες περί το μετοχικό κεφάλαιο, η Γενική Συνέλευση στις 30 Ιουνίου 2023 αποφάσισε την αύξησή του κατά 1.047.000 ευρώ με καταβολή μετρητών και έκδοση 1.047.000 μετοχών ονομαστικής αξίας 1 ευρώ εκάστης. Ταυτόχρονα, όμως, μετατράπηκε η ονομαστική αξία της μετοχής από 1 ευρώ σε 100 ευρώ εκάστη. Με άλλα λόγια, βάζεις 1 και βγάζεις 100… Τώρα, στις 18 Δεκεμβρίου 2023, η Γενική Συνέλευση των μετόχων αποφάσισε νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 850.000 ευρώ με καταβολή μετρητών. Ταυτόχρονα με την ίδια Γενική Συνέλευση μετατράπηκε η ονομαστική αξία της μετοχής από 100 ευρώ σε 10 ευρώ εκάστη. Έτσι, το μετοχικό κεφάλαιο της Αττικός Ήλιος ανέρχεται σε 73.993.100 ευρώ και διαιρείται σε 7.399.310 ονομαστικές μετοχές ονομαστικής αξίας 10 ευρώ η κάθε μία. Παράλληλα, όμως, την 1η Δεκεμβρίου 2023 καταχωρήθηκε στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.) και η από 25/09/2023 κατατεθείσα ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Λασιθίου αγωγή της Eurobank κατά της εταιρείας «Ήλιος Α.Ε.», δηλαδή του βραχίονα του ομίλου Μαντωνανάκη που διαχειρίζεται τα ξενοδοχεία στην Κρήτη, με την οποία ζητείται, μεταξύ άλλων, να αναγνωριστεί «το ανυπόστατο, άλλως η ακυρότητα, κατ’ άρθρα 136 και 140 Ν.4548/2018, των από 03.08.2022 και 02.05.2023 αποφάσεων Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της εναγόμενης με μοναδικά θέματα ημερησίας διάταξης ''Μετατροπή της ονομαστικής αξίας της μετοχής και τροποποίηση του άρθρου 5 του Καταστατικού'' και ''Τροποποίηση του άρθρου 5 του Καταστατικού''», αντίστοιχα.

Η Ελλάδα ξεχωρίζει

-Τρίτη διαδοχική ανοδική συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, παρά το διστακτικό και γκρίζο ξεκίνημα των άλλων μεγάλων χρηματιστηρίων σε Ευρώπη και Αμερική. Με πρωταγωνιστή τον Τραπεζικό Δείκτη (αφού οι τράπεζες το επόμενο τρίμηνο έχουν πολλά να παρουσιάσουν στους μετόχους τους), ο Γενικός Δείκτης έκλεισε πάνω από τις 1.310 μονάδες με άνοδο 0,73%. Η αξία των συναλλαγών δεν εντυπωσιάζει, στα 83 εκατ. ευρώ, με 9,6 εκατ. σε πακέτα, αλλά εμπνέει εμπιστοσύνη για την ύπαρξη αυθεντικού -καθόλου βιαστικού- επενδυτικού ενδιαφέροντος… Σ’ αυτά τα επίπεδα ο Γενικός Δείκτης είχε ξαναβρεθεί το καλοκαίρι, μετά τον ενθουσιασμό που προκάλεσε το εκλογικό αποτέλεσμα με τις διπλές κάλπες…

Απεγκλωβίζει επενδυτές ο ΟΤΕ

-Ξεκίνησε ανοδικά τη νέα χρονιά η μετοχή του ΟΤΕ και χθες έκλεισε σταθεροποιητικά στα 13,4 ευρώ, δηλαδή κατά 4% υψηλότερα από το κλείσιμο της περασμένης χρονιάς. Η μετοχή πέρυσι είχε απογοητεύσει τους επενδυτές με πτώση -11%, αλλά φέτος φαίνεται πως υπάρχουν οι προϋποθέσεις για ένα νέο ξεκίνημα, ειδικά μετά την ολοκλήρωση της πώλησης της Τelekom Romania Mobile που συνεπάγεται μια έκτακτη διανομή μερίσματος ή επιστροφής κεφαλαίου… για τους μετόχους. Όπως ακριβώς συνέβη και με τη μετοχή της ΔΕΗ, σταδιακά ο ΟΤΕ θα επιτρέψει στους παλαιούς μετόχους του να απεγκλωβιστούν, δηλαδή να έχουν τη δυνατότητα να αποχωρήσουν χωρίς ζημία και κατόπιν θα ανακοινώσει τα σχέδιά της η νέα διοίκηση.

Η Artificial Intelligence σαγηνεύει και το ελληνικό Χρηματιστήριο

-Χθες η μετοχή της μικρής εταιρείας πληροφορικής Quality & Reliability (Q&R) εντυπωσίασε με μια ανοδική κίνηση +11,7%. Όλα αυτά με με τζίρο μόλις 230 χιλ. ευρώ. Προχθές η ίδια μετοχή κινήθηκε επίσης εντυπωσιακά με άνοδο +9%. Όλα αυτά επειδή η Q&R ανακοίνωσε ότι πήρε ένα σημαντικό για τα μεγέθη της έργο ψηφιοποίησης του διπλωματικού και ιστορικού αρχείου του υπουργείου Εξωτερικών σε συνεργασία με την Cosmote (συνολικού προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ). Το μυστικό πίσω από αυτή τη δουλειά είναι η χρήση για πρώτη φορά στην Ελλάδα, της πλατφόρμας ΑΙ (Artificial Intelligence) της ΙΒΜ. Φαίνεται ότι ήρθε και στην Ελλάδα η μόδα της Τεχνητής Νοημοσύνης, αφού στην Αμερική οι μετοχές των εταιρειών που αξιοποιούν την τεχνολογία ΑΙ γίνονται ανάρπαστες…

O Ζούκερμπεργκ βγήκε πωλητής στην ΜΕΤΑ

-Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ιδρυτής και μεγαλομέτοχος του Facebook που τώρα ονομάζεται ΜΕΤΑ, αποδείχθηκε ότι πουλούσε, τους τελευταίους δύο μήνες του 2023, κάθε μέρα κι ένα «μικρό» πακέτο μετοχών της εταιρείας του αξίας 10 εκατ. δολαρίων κάθε φορά. Συνολικά τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο ο Ζούκερμπεργκ πούλησε 1,28 εκατ. μετοχές ΜΕΤΑ εισπράττοντας 428 εκατομμύρια δολάρια.

Όταν τα παλιά στεγαστικά δάνεια γίνονται περιουσιακό στοιχείο

-Συνήθως όταν ένα νοικοκυριό επιβαρύνεται με ένα στεγαστικό δάνειο, αυτό προσμετράται στο παθητικό του. Όταν όμως αυτό το στεγαστικό δάνειο έχει επιτόκιο μόλις 3% και στην αγορά τα στεγαστικά επιτόκια είναι διπλάσια, το Παθητικό μετατρέπεται σε Ενεργητικό. Όσοι Αμερικανοί έχουν δανειστεί με τα χαμηλά επιτόκια του παρελθόντος, ουδεμία σκέψη κάνουν να ψάξουν για ένα καλύτερο, μεγαλύτερο σπίτι πουλώντας το παλιό, αφού αυτό θα τους οδηγήσει σε νέο, ακριβό δανεισμό. Την περασμένη εβδομάδα η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια στις ΗΠΑ μειώθηκε κατά 9,4%, παρόλο που τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων… μειώθηκαν… στο 6,8%. Το 90% των Αμερικανών δανειοληπτών έχει σήμερα επιτόκια κάτω του 5%. Ακόμη κι αν τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων έπεφταν στο 5%, η συντριπτική πλειοψηφία των δανειοληπτών θα εξακολουθούσε να έχει ένα οικονομικό αντικίνητρο για να πουλήσει.