-Χαίρετε, έγραφα προ ολίγων ημερών ότι με τον ανασχηματισμό δεν ασχολούμαι γιατί στο θέμα αυτό με τον Μητσοτάκη πέφτω έξω συνεχώς. Για μια ακόμη φορά… δικαιώνομαι, αφού έως προχθές το βράδυ δεν γνώριζαν παρά μόνο πολύ λίγοι την απόφαση του Κ.Μ. να κάνει αυτόν τον μίνι ανασχηματισμό. Και όσοι το έμαθαν από προχθές το βράδυ, όπως π.χ. ο Άδωνις, έπρεπε να το ξέρουν υποχρεωτικά γιατί τους αφορούσε.

Χρυσοχοΐδης

-Όταν γινόταν ανασχηματισμός θα άλλαζε ο υπουργός και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, αυτό ήταν γνωστό από τον Οκτώβριο, όχι γιατί ο Οικονόμου έκανε κάποιο τραγικό λάθος, αλλά γιατί το ζήτημα της Ασφάλειας και της αστυνόμευσης έχει αποδειχθεί ως το πλέον δύσκολο και δυσεπίλυτο πρόβλημα της κυβέρνησης, μετά την ακρίβεια που όμως -όλοι γνωρίζουν- ότι οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες. Έτσι λοιπόν ο Κ.Μ. το σκέφτηκε από εδώ, το είδε από εκεί, το μελέτησε και κατέληξε στον εξής έναν που ξαναγυρνάει στον τόπο του εγκλήματος για πέμπτη φορά στην ιστορία του, με πέντε κυβερνήσεις και δυο κόμματα. «Αν κάποιος μπορεί να κάνει κάτι αυτός είναι ο Μιχάλης και θα κάνει, ο πρωθυπουργός είναι βέβαιος γι’ αυτό», μου είπε η πηγή. Ο Μητσοτάκης εκτίμησε επίσης στον Χρυσοχοΐδη την αποτελεσματικότητα που είχε τους λίγους αυτούς μήνες και στο υπουργείο Υγείας, τομέα στον οποίον δεν είχε εμπειρία στο παρελθόν.

Άδωνις

-Με τον Άδωνι είχε μια δυσκολία το πράγμα, μου λέει η πηγή, αφού ο ίδιος δεν ήθελε να πάει με τίποτα πίσω στο Υγείας. Εξέφρασε κι ένα λογικό παράπονο ότι «είχε γίνει μπάλα» από υπουργείο σε υπουργείο τον τελευταίο χρόνο. Ωστόσο ο Άδωνις, πρώτον, είναι στρατιώτης και, δεύτερον, είναι… γεννημένος υπουργός, σιγά μην έλεγε «όχι» και καθόταν σπίτι του. «Ο Άδωνις την ξέρει την Υγεία και αγαπάει το αντικείμενο, στο κάτω κάτω αν είναι να αφήσει ένα legend σαν υπουργός εκεί θα το αφήσει με τις αλλαγές που ετοιμάζουμε κι όχι στο Εργασίας», είπε η κεντρική πηγή μου στο Μ.Μ.

Ρουσόπουλος-Δόμνα

-Εδώ έχουμε ένα ψιλομυστήριο, ενώ από το Μ.Μ. έλεγαν μέχρι τις 5 το απόγευμα ότι η υπόθεση Ρουσόπουλου στο υπ. Εργασίας δεν έχει λήξει, ο ίδιος ο βουλευτής έλεγε ότι δεν υφίσταται. Και αυτό γιατί πρόκειται να πάει για πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρώπης, 22 του μηνός η εκλογή του θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Ετσι λοιπόν, προέκυψε η αναβάθμιση της Δόμνας σε υπουργό.

Ο Μπλίνκεν τα Φώτα στο σπίτι Μητσοτάκη

-Η είδηση διέρρευσε από τους Τούρκους ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν θα επισκεφθεί την Ελλάδα, αφού βρεθεί στην Άγκυρα, όπου έχει ραντεβού με τον Χακάν Φιντάν. Μαθαίνω ότι ο Αμερικανός υπουργός θα βρεθεί στα Χανιά και συγκεκριμένα στο σπίτι των Μητσοτάκηδων στο Ακρωτήρι το Σάββατο, όπου το απόγευμα θα πιει καφέ με τον πρωθυπουργό. Ο Μητσοτάκης άλλωστε το είχε προγραμματίσει να βρίσκεται στα Χανιά για τον εορτασμό των Θεοφανείων, συνεπώς θα υποδεχθεί με τη γνωστή κρητική φιλοξενία τον Αμερικανό υψηλό προσκεκλημένο, σε ένα σπίτι που έχει φιλοξενήσει κι άλλους Αμερικανούς πολιτικούς, όπως ο Μάικ Πομπέο και ο Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος.

Με Goldman Sachs και UBS η Tρ. Πειραιώς

-Σε πλήρη εξέλιξη είναι η προεργασία για τη διάθεση του 27% της Τράπεζας Πειραιώς. Σε προχωρημένο στάδιο είναι η προετοιμασία του ενημερωτικού δελτίου και εφόσον δεν παρουσιαστεί κάποιο σοβαρό απρόοπτο στις διεθνείς αγορές, στις αρχές Μαρτίου θα ανοίξει το βιβλίο προσφορών. Goldman Sachs και UBS είναι οι σύμβουλοι που θα εκπροσωπήσουν την Τράπεζα Πειραιώς και μετά θα ενταχθούν στην ομάδα των τραπεζών του ΤΧΣ που θα διαχειριστούν τη διάθεση των μετοχών. Το ΤΧΣ έχει σύμβουλο για την πώληση του 27% την Bank of America.

Ο Γ. Χρυσικός και η “επιπόλαιη” επένδυση στον Παναμά

-Από εδώ το προσπαθεί, από εκεί το προσπαθεί, μου λένε ότι ο Γ. Χρυσικός της Grivalia Hospitality μάλλον είναι κοντά να πουλήσει το Pearl Island. Πρόκειται για ένα ιδιωτικό νησί στον Παναμά το οποίο του πούλησε ο Μίλτος Καμπουρίδης την εποχή που ήταν κολλητοί, μια φιλία της οποίας ο επίλογος γράφτηκε σχετικά πρόσφατα στις δικαστικές αίθουσες. Δεν είναι εύκολη δουλειά, γιατί το ζητούμενο είναι να πουληθεί το νησί στον Παναμά και να βγάλει η Grivalia Hospitality κάποιο ποσό της τάξης των 5-6 εκατ. σε σχέση με την τιμή αγοράς, ώστε να βουλώσουν τα στόματα στην αγορά που μιλούν για “επιπόλαιη επένδυση”. Ό,τι πάντως και να λένε στην αγορά, ο Γ. Χρυσικός τα έχει καταφέρει μια χαρά: Δημιούργησε υπεραξίες που έγιναν σωσίβιο για τον μέτοχο, γοήτευσε τον Γουάτσα με τις ικανότητές του και υπέγραψε μια χρυσή σύμβαση που τον έκανε πλούσιο. Οπότε, μια χαρά τα πήγε. Αυτό που καλείται να αποδείξει τώρα στην αγορά (εκτός ότι το Pearl Island δεν ήταν “παλτό”) είναι πως τα πάει καλά και με τις επενδύσεις στα ξενοδοχεία. Γιατί στην αγορά λένε πως το One & Only στη Γλυφάδα κόστισε υπερβολικά πολλά χρήματα και θα αργήσει πολύ να αποσβέσει. Για το ξενοδοχείο στην Πάρο κάτι τρεξίματα με πολεοδομίες είχαν για να πάρει εμπρός, το Όλυμπος Νάουσα στη Θεσσαλονίκη δεν έχει ρολάρει ακόμη, οι Πεταλιοί είναι στο επίκεντρο μιας δικαστικής διαμάχης και το Project Βlue στη Μύκονο έφαγε κόκκινη κάρτα από το ΣτΕ γιατί τους φάνηκε λίγο Blue και περισσότερο μπετά Μύκονος. Δεν ξέρω, ίσως χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να φανούν τα αποτελέσματα. Αυτό πάντως που πηγαίνει εξαιρετικά από τα ξενοδοχεία της Grivalia Hospitality είναι το Αmanzoe στο Πόρτο Χέλι, για τα υπόλοιπα θα δούμε.

Χαραμίζεται στην Τράπεζα της Ελλάδος...

-Διάβασα και σας συνιστώ να το αναζητήσετε για να σχηματίσετε ιδίαν άποψη, ένα άρθρο στην ΑthensVoice του υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Θ. Πελαγίδη με τίτλο “Σκέψεις για τον 21ο αιώνα από το πίσω κάθισμα υπουργικού οχήματος”. Τι ταλέντο είναι αυτός ο άνθρωπος και γιατί χαραμίζεται στην Τράπεζα της Ελλάδος; Και οικονομολόγος και λογοτέχνης και κοινωνιολόγος και φιλόσοφος και πολιτικός και… και… και... Η ενσάρκωση του homo universalis. Το άρθρο ξεκινά με τη φράση “το μόνο πλεονέκτημα του να κάθεται κανείς στο πίσω στο κάθισμα ενός υπουργικού αυτοκινήτου είναι ότι µπορεί ανενόχλητος να παρατηρεί τον κόσµο στη διαδροµή προς το γραφείο”. Αυτό βέβαια μπορείς να το κάνεις και σε ένα ταξί, αλλά ο κ. Υποδιοικητής στοχάζεται και τον εντυπωσιάζουν οι “δεκάδες φυλές στα πεζοδρόµια” με “τα περίεργα τατουάζ, τα παράξενα χτενίσµατα, τα ιδιαίτερα ρούχα ή τα λίγα ρούχα, τα πολλά αξεσουάρ, το περπάτηµα, το ύφος, τη ρευστότητα του φύλου και µύρια άλλα ταυτοτικά σύµβολα” και αναρωτιέται: “Πώς άραγε θα είναι αυτοί οι άνθρωποι όταν φτάσουν στην ηλικία µου;”. Προσεγγίζει τους προβληματισμούς του μεταφέροντάς μας την πλούσια εμπειρία του από έναν κόσμο που είναι άβατο για εμάς τους κοινούς θνητούς, λέγοντάς μας “στο Eurogroup, στον ESM & στην EIB, αλλά κυρίως στο ECOFIN, στα οποία συµµετείχα, η αγωνία της ευρωπαϊκής ηγεσίας είναι διάχυτη”. Ποια ECOFIN, κ. Πελαγίδη μου; 32 ημέρες υπηρεσιακός υπουργός ήσουν, από τις 25 Μαΐου έως τις 26 Ιουνίου, πόσα ECOFIN έγιναν άραγε; Δεν ξέρω αν αληθεύει η ιστορία, αλλά είχα ακούσει ότι στην αρχή που ανέλαβε ο Κ. Μητσοτάκης τη ΝΔ και έψαχνε ανθρώπους, τον είχε κοντά του. Μετά, δεν ξέρω τι συνέβη. Διέκρινε ίσως τη λογοτεχνική του φλέβα; Ίσως την ευρυμάθεια και τον πολιτικό του προβληματισμό; Πάντως στην Κυβέρνηση δεν τον αξιοποίησε και φαίνεται πως αυτή η περιπέτεια άφησε κάποια απωθημένα. Διαβάζοντας το άρθρο τείνω να πιστέψω ότι μπορεί κάπως έτσι να έγιναν τα πράγματα.

Ο Ανδρέας Καρέλιας βγήκε για ψώνια (αξίας 365 χιλ. ευρώ)

-Λίγες ημέρες μετά τις ανακοινώσεις του για 15ο μισθό, έκτακτες παροχές και bonus στους εργαζομένους της «Καρέλιας», ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Ανδρέας Καρέλιας, προχώρησε σε αγορές μετοχών, αυξάνοντας το ποσοστό συμμετοχής του στο μετοχικό κεφάλαιο της εισηγμένης. Συγκεκριμένα, στις 2/1 απέκτησε 1.045 μετοχές, συνολικής αξίας 365.404 ευρώ. Ο Ανδρ. Καρέλιας, ως μέλος της οικογένειας ανά (αραιά) διαστήματα προχωρά σε αγορές μετοχών από το ταμπλό. Σήμερα οι Ανδρέας και Στάθης Καρέλιας και το Ίδρυμα Γεωργίου και Βικτώριας Καρέλια, στο οποίο προεδρεύει η μητέρα τους Βικτωρία, ελέγχουν πάνω από το 50,28% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.

Ο αθόρυβος εφοπλιστής που στηρίζει τις επενδύσεις του

-Η κατάσταση για τις εταιρείες ιχθυοκαλλιέργειας παραμένει δύσκολη και οι περισσότερες φροντίζουν να ενισχυθούν. Στην περίπτωση της Philosofish, συμφερόντων του γνωστού εφοπλιστή Nίκου Λυκιαρδόπουλου, της Diorasis και του fund manager Κ. Παπαδημητρίου, μεταξύ άλλων, έγινε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 10,2 εκατ. ευρώ με έκδοση νέων μετοχών. Η Philosofish αποτελεί έναν από τους μεγάλους παίκτες της αγοράς και είχε ενισχυθεί αποκτώντας μονάδες των Σελόντα και Νηρέα, στο πλαίσιο της εξαγοράς των τελευταίων από το σχήμα Mubadala – Amerra για τη δημιουργία της Avramar. Η Philosofish το 2022 είχε κλείσει με τζίρο 103 εκατ. ευρώ, ζημιές προ φόρων 0,46 εκατ. και μετά από φόρους 1,9 εκατ. ευρώ.

Δύο μικρές εκπλήξεις από τη ΔΕΗ

-Καθώς πλησιάζει η μεγάλη μέρα του Λονδίνου με το Investors Day (23/1) αρχίζουν και διαρρέουν κάποιες πρώτες πληροφορίες για το περιεχόμενο των ανακοινώσεων της διοίκησης όσον αφορά το επιχειρηματικό σχέδιο του νέου Ομίλου που δημιουργείται. Μία από αυτές τις ανακοινώσεις αφορά την είσοδο της ΔΕΗ στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες δημιουργώντας ένα «πορτοφόλι» (wallet) που θα μοιάζει πολύ με το payzy του ΟΤΕ, ενώ ταυτόχρονα θα προσφέρει υπηρεσίες Loyalty μεταξύ Κωτσόβολου και ΔΕΗ. Δηλαδή, οι πελάτες της ΔΕΗ θα απολαμβάνουν εκπτώσεων στα καταστήματα Κωτσόβολος, αλλά και το αντίστροφο… Μία ακόμη ενδιαφέρουσα υπηρεσία που θα προσφέρει στο εξής η νέα ΔΕΗ είναι η πληρωμή κοινοχρήστων στο mydei.dei.gr. Για την υλοποίηση αυτής της υπηρεσίας παράγοντες της επιχείρησης θεωρούν σίγουρο ότι η ΔΕΗ θα προχωρήσει στην εξαγορά μιας ελληνικής νεοφυούς επιχείρησης (startup) που έχει αναπτύξει τέτοιου είδους εφαρμογές. Το ίδιο είχε κάνει τον Ιούνιο του 2022 με την εξαγορά της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ηλεκτροκίνησης CARGE

Ξημέρωσε καλά για το Δημόσιο Χρέος

-Με καλούς οιωνούς ξεκίνησε χθες το ταξίδι των εκδόσεων ομολόγων από τον ΟΔΔΗΧ. Συντηρητικά, με μια έκδοση Εντόκων Γραμματίων 3μηνης διάρκειας, άντλησε περισσότερα κεφάλαια (812,5 εκατ. ευρώ αντί του προγραμματισμένου ποσού των 625 εκατ. ευρώ) και με επιτόκιο ελαφρά χαμηλότερο στο 3,84%, από 3,88% της προηγούμενης αντίστοιχης έκδοσης του Νοεμβρίου. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ΟΔΔΗΧ θα επιχειρήσει μία ακόμη έξοδο στις αγορές, με μεγάλης διάρκειας ομόλογο (10ετίας), πριν από την επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο δεύτερο μισό του Ιανουαρίου. Πέρυσι, η αντίστοιχη έκδοση είχε τύχει ενθουσιώδους υποδοχής και αντί για 2,5 δισ. ευρώ το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε 3,5 δισ. ευρώ, με επιτόκιο 4,2%. Φέτος, οι στόχοι είναι πιο μετριοπαθείς κι αν όλα πάνε καλά, στο τέλος του 2024 το χρέος της γενικής κυβέρνησης θα έχει περιοριστεί στα 356 δισ. με το ΑΕΠ στα 233,77 δισ. ευρώ. Δηλαδή, ο λόγος Χρέους προς ΑΕΠ θα υποχωρήσει στο 152,3% από 206,3% στο υψηλό του 2020, σημειώνοντας πτώση 54 ποσοστιαίων μονάδων μέσα σε 4 χρόνια.

Οι δωρεές Μυστακίδη

Τέλης Μυστακίδης, μετά τα 2.000.000 ευρώ που διέθεσε στους πληγέντες της Θεσσαλίας, προχώρησε σε μια ακόμη δωρεά μέσα στις ημέρες των εορτών και συγκεκριμένα στο ορφανοτροφείο θηλέων "ΜΕΛΙΣΣΑ". Μη θεωρήσετε απίθανο οι κινήσεις προσφοράς για τη Θεσσαλονίκη να είναι πίσω από τις όποιες αποφάσεις λάβει για τη συμμετοχή του ή όχι σε επιχειρήσεις που εδρεύουν στην πόλη. Ο Μυστακίδης, ως γνωστόν, έχει αποκτήσει και σειρά ακινήτων στη Θεσσαλονίκη, μεταξύ των οποίων και το «κτίριο Ρούσβελτ» που βρίσκεται στην ιδιοκτησία της εταιρείας ΝΙΜΤΕΝΚΟ Α.Ε., η οποία συνδέεται με τον γνωστό επιχειρηματία.

Αμυντική επενδυτική στρατηγική στο Χρηματιστήριο

-Στο Χρηματιστήριο όλοι κινούνται προσεκτικά, σαν να περπατούν μέσα σε ενεργό ναρκοπέδιο, κυρίως λόγω των διεθνών γεωπολιτικών εξελίξεων. Η προσοχή όλων είναι στραμμένη στις αποτιμήσεις ενόψει των σημαντικών διεθνών επενδυτικών συναντήσεων. Ακόμη και ο ξεχασμένος ΟΤΕ, που την περασμένη χρονιά ήταν μία από τις 4 βαριές μετοχές που έκλεισαν με πτώση (-11%), χθες θυμήθηκε την παλιά δυναμική του και ανέβηκε πάνω από τα 5,6 δισ. ευρώ, με άνοδο +2,06%. Ο Όμιλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ, μαζί με την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, τήρησαν την παράδοση της ανοδικής εκκίνησης κάθε χρόνο, αφήνοντας πίσω μόνο τη CENERGY η οποία ωστόσο είχε πραγματοποιήσει εντυπωσιακή τροχιά πέρυσι. Η Lamda Development δείχνει ότι φέτος θα είναι η χρονιά της υλοποίησης των υποσχέσεων και χθες ανέβηκε +2,44% με συναλλαγές 1 εκατ. ευρώ. Ο Γενικός Δείκτης κράτησε την επαφή του με το οχυρό των 1.300 μονάδων, έκλεισε στις 1.301,34 μονάδες με πτώση 0,48% και τον τζίρο στα 72,8 εκατ. ευρώ, από τα οποία μόνο 5,6 εκατ. ευρώ σε πακέτα. Στα καλά νέα της ημέρας, η ενίσχυση του κλάδου των Αμοιβαίων Κεφαλαίων με Ενεργητικό που πλησιάζει τα 16 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 158% την τελευταία 5ετία…

JP Morgan: Μετά τη Viva, η σειρά της Tabby

-H JP Morgan, πιστή στο δόγμα της για παροχή wholesale κεφαλαίων (χρηματοδότηση χονδρικής), μετά την πρόσφατη επένδυση στην γνωστή ελληνική fintech (η οποία ακόμα δεν έχει ξεκινήσει τη χορήγηση δανείων), τώρα στρέφει το βλέμμα της στην αγορά της Μέσης Ανατολής. Αναζητά περισσότερο "ώριμα" σχήματα για δημόσια προσφορά και χρηματιστηριακή διαδρομή. Γι’ αυτό, ο Τζέιμι Ντίμον αποφάσισε να επενδύσει 700 εκατ. δολάρια της JP Morgan στην εταιρεία Tabby. Η Tabby αποτελεί την πιο δημοφιλή πλατφόρμα BNPL (Buy Now Pay Later, άτοκες δόσεις χωρίς πιστωτική) στη Μέση Ανατολή. Είναι ενδιαφέρον ότι για να ολοκληρωθεί αυτή η εξαγορά, η Tabby άλλαξε πρόσφατα την έδρα της. Εγκατέλειψε το λαμπερό Ντουμπάι και μεταφέρθηκε στο Ριάντ, την πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας. Σκοπός της μεταφοράς της έδρας φαίνεται πως είναι η εισαγωγή της Tabby στο Χρηματιστήριο του Βασιλείου των Σαούντ (Tadawul).

Οι ΗΠΑ πληρώνουν 2 δισ. δολάρια την ΗΜΕΡΑ μόνο για τόκους…

-Από χθες, το συνολικό δημόσιο χρέος των ΗΠΑ έφτασε στο αστρονομικό ποσό των 34 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, φυσικά για πρώτη φορά στην Ιστορία. Από το 2014 μέχρι σήμερα, δηλαδή σε λιγότερο από 10 χρόνια, το Δημόσιο Χρέος των ΗΠΑ διπλασιάστηκε και τώρα πια είναι μεγαλύτερο από το ΑΕΠ της Κίνας, της Γερμανίας, της Ιαπωνίας, της Ινδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου μαζί… Από φέτος, η αμερικανική κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να αναζητά 2 δισ. δολάρια την ΗΜΕΡΑ για να πληρώνει μόνο τους τόκους του δημοσίου χρέους. Κάθε ενήλικας Αμερικανός χρωστά περισσότερα από 100.000 δολάρια και παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις του κεντρικού τραπεζίτη Πάουελ, δεν υπάρχει στον ορίζοντα κάποιο σημάδι που να οδηγεί σε μείωση του δημοσίου χρέους.