-Χαίρετε, αν και πώς κανείς… να χαίρεται, έστω και τυπικά, με όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας με την πρωτοφανή κακοκαιρία και τις τραγικές διαστάσεις που έχει πάρει, με κόστος αρκετές ανθρώπινες ζωές (πόσες ακριβώς, θα μάθουμε ίσως σήμερα ή και αύριο) αλλά και τις ανυπολόγιστες ζημιές σε σπίτια και σχεδόν όλες τις καλλιέργειες του Θεσσαλικού κάμπου.

Μητσοτάκης

-Ο πρωθυπουργός, αφού ακύρωσε «ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη», κάτι που δεν το θυμάμαι να έχει ξαναγίνει -και, φυσικά, καλά έκανε- ακολουθώντας ως συνήθως τον δύσκολο δρόμο θα είναι εκεί στη Θεσσαλία από το πρωί και πολύ σύντομα θα ανακοινώσει ένα πρωτόγνωρο οικονομικό πακέτο μέτρων, όσο πρωτόγνωρο είναι βέβαια και το μέγεθος της φυσικής καταστροφής και τις ζημιές έγιναν.

Αλλαγές, τι και πότε;

-Η όλη κατάσταση (σήμερα) όπως είναι, σε συνδυασμό με το έγκλημα στο πλοίο στον Πειραιά, γκρίζαρε πολύ το κλίμα και την εικόνα, με αποτέλεσμα να γίνεται λόγος στην πιάτσα για άμεσες κινήσεις, ανασχηματισμό κ.λπ. Να σας είμαι ειλικρινής δεν γνωρίζω γιατί αυτό το αποφασίζει ένας, ο πρωθυπουργός και φυσικά δεν το μοιράζεται με κανέναν μέχρι να γίνει. Η κυρίαρχη άποψη πάντως είναι να επικρατήσει ψυχραιμία και να πάνε όλα για αργότερα, ενδεχομένως μετά τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

ΣΥΡΙΖΑ

-Μου λένε ότι υπάρχουν δημοσκοπήσεις που δίνουν σχεδόν ίσα ίσα την Έφη με τον Κασσελάκη στην αναμέτρηση της Κυριακής, που μάλλον θα αναβληθεί, λόγω των εκτάκτων γεγονότων. Δεν το έχω από πρώτο χέρι που λένε, γι’ αυτό και δεν το υιοθετώ. Αλλά σαφώς δεν το αποκλείω, έτσι; Ακούω επίσης ότι στο επιτελείο της Αχτσιόγλου φοβούνται μήπως την πάθουν όπως ο Μεϊμαράκης και η αναβολή λειτουργήσει υπέρ του Κασσελάκη. Υπερβολή το θεωρώ, αν το αγόρι είναι πρώτο θα είναι πρώτο, ό,τι και να γίνει.

Όπως όπως η ΔΕΘ

-Η χθεσινή απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να αναβάλλει την παρουσία του στη Θεσσαλονίκη το Σαββατοκύριακο ήταν αναμενόμενη, με βάση την εικόνα καταστροφής στην Καρδίτσα. Η άνοδος προγραμματίζεται πλέον για την επόμενη εβδομάδα, Τετάρτη ή Πέμπτη και λογικά θα μιλάμε για μια μέρα. Ίσως γίνει μόνο η συνέντευξη Τύπου, αλλά κανείς δεν μπορεί να το πει απόλυτα. Οριστικές αποφάσεις στην καλύτερη περίπτωση Κυριακή, αλλιώς Δευτέρα.

Αττική Οδός: Μια καλή είδηση 3,27 δισ. που ξεκλειδώνει εξελίξεις

-Το γκρίζο και στενάχωρο στοιχείο που επικρατεί στην επικαιρότητα έσπασε κάπως χθες με μια πολύ θετική είδηση, που ήταν ο διαγωνισμός για την παραχώρηση της Αττικής Οδού, στον οποίο επικράτησε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ βάζοντας στο τραπέζι το εντυπωσιακό ποσό των 3,27 δισ. ευρώ. Είναι σημαντική είδηση όχι μόνον για την οικονομία, αλλά και για την επιχειρηματική σκηνή, επειδή αλλάζει τους συσχετισμούς στην κατασκευαστική αγορά και ξεκλειδώνει εξελίξεις για στρατηγικές κινήσεις που θα παρακολουθήσουμε το επόμενο διάστημα. Μιλάμε για μια παραχώρηση που έχει έσοδα από τα διόδια σχεδόν 1 εκατ. την ημέρα. Είναι ένα μεγάλο κι εντυπωσιακό deal που θα oδηγήσει σε κάποιας μορφής financial engineering στον όμιλο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, καθώς κοντά στις παραχωρήσεις της Ιονίας Οδού, της Κεντρικής, της Ολυμπίας, της Εγνατίας και του αεροδρομίου στο Καστέλι, αθροίζει τώρα και τη χρυσοφόρο Αττική Οδό. Το ερώτημα στο οποίο η αγορά αναζητεί τώρα απάντηση είναι τι ακριβώς έχει στο μυαλό του ο Γ. Περιστέρης; Ποια θα είναι τα επόμενα βήματα; Η συγκρότηση της μεγαλύτερης εταιρίας παραχωρήσεων της χώρας, η οποία θα εισαχθεί στο ΧΑ δημιουργώντας νέες υπεραξίες; Έχει κάποιο ώριμο deal που κλείνει στο αμέσως επόμενο διάστημα δημιουργώντας νέες ισορροπίες; Έχει εξασφαλίσει κάποια συμμαχία που δεν γνωρίζουμε; Προς το παρόν πάντως την επιτυχία στον διαγωνισμό που σπάει κάθε ρεκόρ αποκρατικοποίησης πιστώνονται η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ και οι χρηματοοικονομικοί του σύμβουλοι Lazard και Τράπεζα Πειραιώς.

Τα βλέμματα στην DBRS

-Κι αν η καλή είδηση χθες ήταν ο διαγωνισμός για την παραχώρηση της Αττικής Οδού, ελπίζουμε πως θα έχουμε και σήμερα το βράδυ μια ακόμη καλή είδηση με την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την DBRS. Αν ο καναδικός οίκος αξιολόγησης μας κάνει σήμερα τη χάρη, τότε η Ελλάδα, μετά από δέκα και βάλε χρόνια, θα επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα. Αμήν.

Τα ελικόπτερα του ΤΑΙΠΕΔ

-Παράλληλα με την Αττική Οδό, χθες το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ ενέκρινε και το Τεύχος Προκήρυξης για την προμήθεια 10 ελικοπτέρων βαρέως τύπου τα οποία θα χρησιμοποιηθούν σε επιχειρήσεις πυρόσβεσης και διάσωσης από την Πολιτική Προστασία. Η Προκήρυξη έχει προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ και αυτή θα είναι η μεγαλύτερη προμήθεια της Ελληνικής Δημοκρατίας για την πολιτική προστασία. Η χρηματοδότηση του σχεδίου στηρίζεται στο Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και σε πόρους του ΕΣΠΑ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Η σύσκεψη με 22 δικηγορικά γραφεία για τα κόκκινα δάνεια (μπρρρρ)

-Την περασμένη εβδομάδα, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων στην Ελλάδα, πραγματοποίησε σύσκεψη (τηλεδιάσκεψη) με 22 δικηγορικά γραφεία της χώρας, ανακοινώνοντας την πρόθεσή της να προχωρήσει σε μαζικούς πλειστηριασμούς, ακόμη και για οφειλές μικρότερες των 100.000 ευρώ. Οι πιέσεις που δέχονται -διεθνώς- οι μεγάλοι Οργανισμοί διαχείρισης κόκκινων δανείων από τους μετόχους - επενδυτές τους είναι μεγάλες. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα ομόλογα που εκδίδουν τιμολογούνται πλέον με διψήφια επιτόκια της τάξης του 15% και 16%. Σε μια -πανευρωπαϊκά- δύσκολη, οικονομική συγκυρία, η ανακτησιμότητα περιουσιακών στοιχείων ή δανείων κυμαίνεται σε χαμηλά ποσοστά και η χαμηλή απόδοση των χαρτοφυλακίων τους, τους αναγκάζει σε αναβολή επενδυτικών κινήσεων, εξαγορών κ.λπ.

Η Aegean εξασφάλισε 22,6 εκατ. για το project στο Ελ. Βενιζέλος

-Προχωρά γρήγορα και σε κάθε περίπτωση εντός πλάνου η μεγάλη επένδυση της Aegean μέσω joint venture, με την καναδική εταιρεία CAE, για την δημιουργία κέντρου εκπαίδευσης προσομοιωτών για πληρώματα πτήσης στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Πριν από λίγες ημέρες και συγκεκριμένα την πρώτη του μήνα η Aegean CAE Flight Training (ACFT), προχώρησε στη σύναψη κοινού ομολογιακού δανείου συνολικού ύψους έως 22,6 εκατ. ευρώ, 12ετούς διάρκειας, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης για τη χρηματοδότηση του project. Οι παραγγελίες για την απόκτηση του εξειδικευμένου εξοπλισμού του κέντρου εκπαίδευσης και της βάσης συντήρησης αεροσκαφών είναι σε πλήρη εξέλιξη και η παράδοση των πρώτων προσομοιωτών αναμένεται μέσα στον Οκτώβριο.

Ο θησαυρός του Φέσσα

-Εναν μικρό θησαυρό έχει στο σεντούκι της η Quest. Πρόκειται για 930.422 ίδιες μετοχές, ποσοστό 0,8677% του συνόλου των μετοχών της εταιρείας του Θ. Φέσσα, που με το χθεσινό κλείσιμο αποτιμώνται στα 5,6 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία βέβαια έχει θεσπίσει πρόγραμμα δωρεάν διάθεσης μετοχών σε μέλη του ΔΣ, αλλά στην αγορά διερωτώνται εάν θα μπορούσε να γίνει στο μέλλον placement. Ο όμιλος πάντως διαθέτει επαρκέστατη ρευστότητα, πάνω από 200 εκατ. ευρώ σε διαθέσιμα μετρητά και πιστωτικές γραμμές, κάτι που της δίνει πλεονέκτημα στη μάχη της «Κωτσόβολος», για την οποία έχει καταθέσει ενδεικτική και μη δεσμευτική προσφορά.

Θέλει κι ο Γερμανός το ξενοδοχείο του στο Αιγαίο

-Real Estate και Τουριστική Βιομηχανία. Παρά τις δυσκολίες και το κακό κλίμα των τελευταίων ημερών, η επενδυτική δραστηριότητα στον τομέα των ακινήτων, αλλά και των νέων πεντάστερων ξενοδοχειακών μονάδων δεν έχει κοπάσει. Αρκετές κινεζικές εταιρείες στον τομέα ακινήτων, αφήνουν τα προβλήματα στη δική τους οικονομία και επιστρέφουν στην Ελλάδα αγοράζοντας μικρά και μεγαλύτερα αστικά ακίνητα για να εκμεταλλευτούν τη χρυσή βίζα και το Airbnb. Ταυτόχρονα, στο Υπουργείο Οικονομικών κατατέθηκε γερμανική (!) πρόταση, για μια μεγάλη επένδυση με στόχο τη δημιουργία νέου 5άστερου ξενοδοχειακού συγκροτήματος, σε νησί του Αιγαίου.

Νέος CEO στην PQH

-Στο γραφείο της αρμόδιας υπηρεσίας της Τράπεζας της Ελλάδος, για την έγκριση του fit & proper, βρίσκεται πλέον η υποψηφιότητα του νέου Διευθύνοντος Συμβούλου της PQH Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση Α.Ε. Μετά την αποχώρηση της Τάνιας Σουσάρη, η οποία ήταν διευθύνουσα σύμβουλος της PQH, από τον Απρίλιο του 2021 μέχρι τον Απρίλιο του 2023, τη διοίκηση της εταιρείας ανέλαβε ο Σπύρος Ρασιάς που ήταν partner και επικεφαλής υπηρεσιών εταιρικής διακυβέρνησης, εσωτερικού ελέγχου, κανονιστικής συμμόρφωσης και διαχείρισης κινδύνων στην PwC Ελλάδας. Μέτοχοι της PQH που ξεκίνησε τη λειτουργία της τον Μάρτιο 2016 με πρώτο Διευθύνοντα Σύμβουλο τον Ιωάννη Πεχλιβανίδη, είναι η Qualco του Ορέστη Τσακαλώτου, η Hoist Finance (Anders Carlsson) και η PwC. Τώρα ολοκληρώνεται η διαδικασία επιλογής νέου CEO, το όνομα του οποίου θα ανακοινωθεί επισήμως μόλις πάρει την έγκριση fit & proper από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Ο συμβιβασμός στη Φρανκφούρτη (για τα επιτόκια)

-Ένα πλαίσιο «χρυσού συμβιβασμού» ανάμεσα στα «περιστέρια» και τα «γεράκια» διαμορφώνεται στη Φρανκφούρτη. Τα «γεράκια» φαίνεται να αποδέχονται την πρόταση, να μην ανακοινωθεί νέα αύξηση επιτοκίων του Ευρώ, στην επόμενη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, την επόμενη Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου, με αντάλλαγμα τη δέσμευση της διοίκησης ότι τα σημερινά υψηλά επιτόκια (3,75%) θα παραμείνουν σε ισχύ για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα περιστέρια κέρδισαν μια μικρή μάχη (της μη αύξησης των επιτοκίων) αλλά δεν έχουν μεγάλα περιθώρια ελιγμών. Ο πληθωρισμός του Αυγούστου παραμένει επίμονα υψηλός, στο 5,3% (χωρίς μεταβολή). Ο πληθωρισμός όμως σε Ενέργεια, τρόφιμα-είδη διατροφής και άλλα αναγκαία της καθημερινότητας προϊόντα κυμαίνεται σε διψήφια ποσοστά σε ολόκληρη την Ευρωζώνη. Ο περιορισμός της κατανάλωσης, η χαλιναγώγηση της οικονομικής δραστηριότητας με το αυξημένο κόστος χρήματος είναι η μοναδική λύση που έχουν οι κεντρικοί τραπεζίτες.

Η FED και η χωρίς ανακοίνωση έμμεση αύξηση των επιτοκίων

-Οι αμερικανικές κυβερνήσεις τυπώνουν δολάρια και η FED αγοράζει ομόλογα. Ο ισολογισμός της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας τον Απρίλιο του 2022 εκτινάχθηκε σε επίπεδα ρεκόρ 8,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ενεργητικού. Αμέσως μετά η FED ξεκίνησε τη μάχη κατά του πληθωρισμού. Άρχισε να ξεφορτώνεται μαζικά ομόλογα και να ανεβάζει τα επιτόκια του δολαρίου. Σ’ αυτή τη διαδικασία νομισματικής σύσφιγξης, η FED έχει σταματήσει να ανανεώνει έως και 60 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ σε κρατικά ομόλογα και 35 δισεκατομμύρια δολάρια ενυπόθηκων ομολόγων. Τα ομόλογα αυτά λήγουν κάθε μήνα χωρίς αντικατάσταση. Ως αποτέλεσμα, μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο, ο ισολογισμός της FED συρρικνώθηκε από 8,1 τρισεκατομμύρια δολάρια σε 7,4 τρισεκατομμύρια δολάρια. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ομόλογα αξίας 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων πρέπει να απορροφηθούν από ιδιώτες επενδυτές... Η διαδικασία αυτή δεν έχει τελειώσει… Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Wall Street, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ σκοπεύει να μειώσει τον ισολογισμό της στα 5,9 τρισεκατομμύρια δολάρια, άρα αυτό είναι άλλο 1,5 τρισεκατομμύριο δολάρια για την αγορά. Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο που η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι υποχρεωμένη να αυξάνει το Δημόσιο Χρέος που εκδίδει, για να αντισταθμίσει την αναντιστοιχία μεταξύ χαμηλότερων φορολογικών εσόδων και υψηλότερων δαπανών. Με απλά λόγια, το κόστος του χρήματος ανεβαίνει χωρίς να ανακοινώνει ο Πάουελ αύξηση επιτοκίων του δολαρίου.