-Χαίρετε, η κοινή γνώμη βιώνει από προχθές το βράδυ το σοκ της δολοφονίας ενός νέου ανθρώπου που καθυστέρησε να φτάσει στο καράβι και έστω και από απερισκεψία προσπάθησε να μπει αντιμετωπίζοντας τη βίαιη συμπεριφορά, το σπρώξιμο από τα δυο κτήνη - μέλη του πληρώματος που κυριολεκτικά τον πέταξαν στη θάλασσα -στις προπέλες- και τον έπνιξαν. Το βίντεο που ανήρτησε λίγο μετά το συμβάν το protothema.gr συγκλόνισε την κοινή γνώμη και φυσικά οι αρμόδιες αρχές όταν αντελήφθησαν τι συμβαίνει, από δεκάδες τηλεφωνήματα αυτοπτών μαρτύρων, έκαναν τη δουλειά τους. Τέτοια κτηνωδία δεν έχει ξαναγίνει και φυσικά… δεν είναι τέτοιοι οι ναυτικοί μας ούτε οι καπετάνιοι ούτε και οι πλοιοκτήτες μας, για να λέμε την αλήθεια τέτοια ντροπή δεν έχουμε ξαναζήσει…

Ο Μεγάλου, ο Μάγειρας και η αντικειμενική ευθύνη

-Κι επειδή δεν μπορούμε ως κοινωνία να δεχθούμε να δολοφονούν έναν άνθρωπο εν ψυχρώ, οι ευθύνες πρέπει να αποδοθούν και πέραν των μελών του πληρώματος. Υπάρχει σαφώς ευθύνη και της διοίκησης της Attica Group (στην οποία ανήκει το Blue Horizon) όπως και ευθύνες που βαρύνουν τον μέτοχο της Attica Group, την Τράπεζα Πειραιώς. Οι Έλληνες ναυτικοί πάντοτε βοηθούν ανθρώπους που βρίσκονται σε αδυναμία στη θάλασσα. Για να φτάσει το πλήρωμα του Blue Horizon να πνίξει έναν άνθρωπο και στη συνέχεια να αναχωρήσουν σαν να μην τρέχει τίποτε, σημαίνει πως οι εμπλεκόμενοι έχουν αποκτηνωθεί. Εκτός της ποινικής πλευράς, τίθεται ζήτημα εταιρικής κουλτούρας, νοοτροπίας που επικρατεί μέσα στην εταιρία και προφανώς έλλειψης εκπαίδευσης, ζητήματα για τα οποία αναλογεί μερίδιο ευθύνης στη διοίκηση. Για να φτάσουν στο Blue Horizon να πνίξουν εν ψυχρώ έναν άνθρωπο, ο Κ. Μάγειρας κάτι δεν έχει κάνει σωστά. Και σε αυτές τις υψηλόβαθμες θέσεις τα bonus, οι εταιρικές κάρτες και οι ωραίοι μισθοί πάνε μαζί με την αντικειμενική ευθύνη.

Πονηριές με τα media

Με το πανελλήνιο να έχει παρακολουθήσει δημοσίως έναν φόνο σε πλοίο της Attica Group, φαντάζουν τελείως ψεύτικα (και γελοία) τα link του site της ναυτιλιακής εταιρίας για “καταγγελίες παραβατικής συμπεριφοράς” και “διαδικασίες διερεύνησης”. Επίσης, κάτι τελευταίο, καλό θα είναι να κοιτάξουν στην Attica να κάνουν την αυτοκριτική τους και να αντιληφθούν τι και πώς πήγε τόσο λάθος στην εταιρεία, αντί να βάζουν γραφεία δημοσίων σχέσεων να… μαλαγρώνουν media. Και λίγο ντροπή!

Μητσοτάκης στη ΔΕΘ μεσοβδόμαδα

-Και αφήνω τη σοκαριστική δολοφονία στο πλοίο της Attica Group για να επιστρέψω στην πολιτική και συγκεκριμένα στο πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, το οποίο είναι υπό πλήρη αναθεώρηση. Διάφορες επισκέψεις της Παρασκευής αναβάλλονται, ενώ το πνεύμα στο M.M. σήμερα είναι «μόνο ομιλία και συνέντευξη Τύπου» για τον πρωθυπουργό. Τελικά οι εξελίξεις οδήγησαν τον πρωθυπουργό σήμερα το πρωί να αναβάλει την ομιλία και τη συνέντευξη οι οποίες μετατίθενται χρονικά και θα πραγματοποιηθούν μεσοβδόμαδα.

Επίσκεψη στη Θεσσαλία

-Τις επόμενες μέρες, παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές στη Θεσσαλία. Η κατάσταση θα αξιολογηθεί και σήμερα το πρωί στις συσκέψεις που θα γίνουν στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά ως τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας ο πρωθυπουργός αναμένεται να πάει στις περιοχές που χτυπήθηκαν από τον «Ιανό 2», όπως το έλεγαν στο Μαξίμου, καθώς τους ενημερώνουν από πάνω για ένα φαινόμενο που ήταν πολύ χειρότερο και από αυτό του 2020.

Τέλος τα πάρτι

-Γενικότερα το βαρύ κλίμα με τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, αλλά και το τραγικό περιστατικό στο λιμάνι του Πειραιά, φέρνουν ριζικές αλλαγές στο πρόγραμμα της ΔΕΘ που ετοιμαζόταν για το επόμενο ΠΣΚ. Κατ’ αρχάς, με ρητή εντολή του Μαξίμου τελειώνουν τα πάρτι: το κάλεσμα της ΟΝΝΕΔ το βράδυ της Παρασκευής στο ARC, αυτό της γραμματείας Οργανωτικού της ΝΔ το Σάββατο στο Shelter, αλλά λογικά και το κοκτέιλ του κυβερνητικού εκπροσώπου το βράδυ της Παρασκευής στους δημοσιογράφους, στο Electra Palace, πάνε… για του χρόνου.

Ο Αντρέα φεύγει, η Κλαούντια έρχεται

-Πάμε τώρα στην αγορά, ξεκινώντας από μια ευρωπαϊκή είδηση που έχει και εγχώριο ενδιαφέρον. Στις 31/12/2023 ο Αντρέα Ενρία, ο επικεφαλής του SSM (δηλαδή, του εποπτικού μηχανισμού της ΕΚΤ) ολοκληρώνει τη θητεία του και αποχωρεί από τη θέση. Η διαδικασία για την αντικατάστασή του έχει ήδη προχωρήσει και έχουμε φτάσει σε δύο υποψηφιότητες, μεταξύ των οποίων θα γίνει η επιλογή του νέου επόπτη: Η μια είναι η σημερινή αντιπρόεδρος της Buba, Κλαούντια Μπουχ και η άλλη είναι η υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ισπανίας, Μαργκαρίτα Ντελγκάδο. Η απόφαση της ΕΚΤ αναμένεται να ληφθεί την επόμενη εβδομάδα, με τα στοιχήματα να υπερτερούν σαφώς υπέρ της Γερμανίδας, καθώς ο Α. Ενρία είναι Ιταλός, οι Ισπανοί θα πάρουν την ΕΤΕπ και επιπλέον οι Γερμανοί έχουν χάσει τελευταία αρκετές θέσεις. Η επιλογή του υποψηφίου της ΕΚΤ την επόμενη εβδομάδα θα πρέπει να εγκριθεί από την Επιτροπή Οικονομικών του Ευρωκοινοβουλίου στις 20 Σεπτεμβρίου. Η εποπτεία των τραπεζών κινείται υποχρεωτικά βάσει του θεσμικού πλαισίου, αλλά οι προσωπικότητες πάντα παίζουν ρόλο, καθώς άλλοι βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο κι άλλοι μισοάδειο.

Ο SSM ανησυχεί για νέα γενιά κόκκινων δανείων... και τον καιρό

-Με την ευκαιρία που συζητάμε για τον SSM, έχουμε και τις συνομιλίες του επόπτη με τις συστημικές τράπεζες για τo SREP (διαδικασία εποπτικού ελέγχου και αξιολόγησης) και τις προτεραιότητες για τον επόμενο χρόνο. Στον SSM εμφανίζονται στις ελληνικές τράπεζες κάπως “μαγκωμένοι” για την πιστωτική επέκταση και υποδεικνύουν να γίνεται σοβαρή ανάλυση των χρηματοδοτούμενων επιχειρήσεων. Οι επιφυλάξεις τους φαίνεται να συνδέονται με το φόβο νέων επισφαλειών αν επιβραδύνει η ευρωπαϊκή οικονομία. Ένα άλλο σημείο που στέκονται ιδιαίτερα είναι οι επιπτώσεις στα χαρτοφυλάκια από την κλιματική αλλαγή.

Η Avramar ικετεύει τις τράπεζες (για 20 εκατ.) και την Cargill (για τα ασημικά).

-Όπως ακριβώς λέει και το λαϊκό άσμα: Για τα λεφτά τα κάνεις όλα. Ενώ είναι σε εξέλιξη (τους τελευταίους μήνες) η προσπάθεια των τραπεζών να διασώσουν την Avramar (προήλθε από τη συγχώνευση των Ανδρομέδα, Νηρέα, Σελόντα) και υπάρχουν διεργασίες για την εξασφάλιση ενδιάμεσης χρηματοδότησης 20 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες (αν και δύο εξ αυτών είναι -και δικαίως- εξαιρετικά διστακτικές), το μάνατζμεντ της εταιρείας διαπραγματεύεται assets της εταιρείας ιχθυοκαλλιεργειών. Συγκεκριμένα, η διοίκηση του Thor Talseth που έριξε στα βράχια την Avramar, εμφανίζεται τώρα να συζητά την πώληση των εργοστασίων ιχθυοτροφών της εταιρείας σε εταιρεία συμφερόντων του κολοσσού Cargill. Οι τράπεζες είναι σε γνώση των διεργασιών αυτών, αλλά δεδομένης της κατάστασης κινούνται στο μοτίβο «δεν έχουμε την πολυτέλεια να κλείνουμε πόρτες» και συμπληρώνουν πως πρώτο μέλημα είναι να σταθεροποιηθεί η εταιρεία. Πάντως το όλο θέμα φαίνεται πως θα τραβήξει για καιρό και όλοι συστήνουν υπομονή.

Ο δισεκατομμυριούχος που τον συλλαμβάνουν μόλις προσγειωθεί

-”Αφού, βρε πουλάκι μου, σε πειράζει το αεροπλάνο... γιατί ταξιδεύεις”. Ομολογώ ότι αυτή η απορία μού ήρθε στο κεφάλι όταν πληροφορήθηκα από δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας “Πολίτης” της 4ης Σεπτεμβρίου πως ο Ισραηλινός μεγιστάνας Μπένι Στάινμετς -που δραστηριοποιείται στον κλάδο της εξόρυξης- συνελήφθη στην Κύπρο την περασμένη Πέμπτη (31/8/23) λόγω ευρωπαϊκού εντάλματος που εξέδωσαν οι ρουμανικές αρχές. Ο Στάινμεντς (που τον πρωτογνωρίσαμε στην Ελλάδα όταν αγόρασε την Πανγαία (νυν Prodea) από την Εθνική, αναμένεται να παρουσιαστεί ενώπιον του δικαστηρίου εντός της εβδομάδας, γράφει ο “Πολίτης”. Αστυνομικές πηγές της Κύπρου επιβεβαίωσαν στην εφημερίδα τη σύλληψη, ενώ εκπρόσωπος του επιχειρηματία υποστήριξε ότι το ευρωπαϊκό ένταλμα έχει ακυρωθεί σε Ελλάδα και Ιταλία. Ο Στάινμετς είναι η μοναδική περίπτωση δισεκατομμυριούχου που γνωρίζει η στήλη τον οποίο μπαγλαρώνουν όταν φτάνει στο αεροδρόμιο. Στο παρελθόν τον είχαν κρατήσει στο Ισραήλ, στην Ελλάδα και δεν θυμάμαι πια που αλλού. Οι δικοί του λένε πως το ένταλμα κατέπεσε, αλλά τώρα ήρθε η σειρά της Κύπρου, ενώ είχε και μπλεξίματα στην Ελβετία.

Γεμίζει τα κρατικά ταμεία ο ΟΠΑΠ

-Με μέση μερισματική απόδοση στο 8,5% από την εισαγωγή του ομίλου στο Χ.Α. και συνολική απόδοση σε διάστημα 5ετίας της τάξης του 163%, ο ΟΠΑΠ δεν έχει χρυσώσει μόνο τους μετόχους, αλλά και τα κρατικά ταμεία, αποτελώντας έναν από τους «αιμοδότες» του Δημοσίου. Την τελευταία 5ετία ο Οργανισμός έχει καταβάλλει πάνω από 2,3 δισ. ευρώ ως εισφορά επί των καθαρών εσόδων των παιγνίων και άλλα 382 εκατ. ευρώ σε εταιρικούς φόρους. Έρχονται μάλιστα και άλλα έσοδα καθώς προχωρούν οι ετοιμασίες για το λανσάρισμα του Eurojackpot και στην Ελλάδα τον προσεχή Μάρτιο.

Σε νέα φάση η πώληση του Κωτσόβολου

- Ο διαγωνισμός για την πώληση της «Κωτσόβολος» πέρασε σε νέα φάση. Αφού οι ενδιαφερόμενοι “σήκωσαν το χέρι”, τώρα η διοίκηση της Κωτσόβολος ξεκινά παρουσιάσεις της εταιρίας σε έναν έκαστο εξ αυτών. Η διαδικασία των παρουσιάσεων θα διαρκέσει μέχρι και τέλη Σεπτεμβρίου, με αρχές Οκτωβρίου. Οπότε οι δεσμευτικές προφορές πάνε αμέσως μετά, συνεπώς η διαδικασία φαίνεται πως θα τραβήξει μέχρι το τέλος του χρόνου.

Επενδυτές με το δάκτυλο στη σκανδάλη

-Είναι προφανές ότι για τις επόμενες 40 μέρες, μέχρι να διαβάσουμε τον χρησμό της Standard & Poors για την ελληνική Οικονομία, στις 20 Οκτωβρίου, κι αφού μεσολαβήσουν οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τα επιτόκια, οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο της Αθήνας δεν θα αγοράζουν με ενθουσιασμό αλλά θα πωλούν κάθε φορά που η αγορά τούς δίνει την ευκαιρία κατοχύρωσης κερδών. Η ανακοίνωση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας (+2,7% στο δεύτερο τρίμηνο, που δείχνει ότι η Ελλάδα ανέκαμψε από τον CoViD πολύ υψηλότερα από την υπόλοιπη Ευρώπη) δεν στάθηκε ικανή να περιορίσει την αμηχανία των επενδυτών. Η στρατηγική των διαχειριστών σήμερα είναι η αποφυγή ανάληψης περαιτέρω ρίσκου. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν γίνονται συναλλαγές. Ακόμη και μέσα στον πτωτικό Αύγουστο, ο τζίρος ήταν ικανοποιητικός. Απλά η αγορά δεν έχει κατεύθυνση περιμένοντας ουσιαστικά μηνύματα, τόσο από την κυβέρνηση για τον ρυθμό υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων, όσο και από την Ευρώπη για τη διαχείριση των πολλαπλών κρίσεων.

Η ΕΧΑΕ ετοιμάζει εκπλήξεις…

-Με τον αριθμό των δημοσίων εγγραφών να μεγαλώνει, τους τζίρους να αυξάνονται ακόμη και σε περιόδους ραστώνης και την προσμονή των αναβαθμίσεων, η μετοχή της ΕΧΑΕ ακολουθεί τη δική της διαδρομή στο Χρηματιστήριο. Η διοίκηση του Χρηματιστηρίου έχει δρομολογήσει μια σειρά συνεργασιών και συμμαχιών που μαζί με την επενδυτική βαθμίδα θα αλλάξουν κατηγορία για το Ελληνικό Χρηματιστήριο… Το Χρηματιστήριο της Αθήνας δεν έχει δει ακόμη τους τζίρους που προσδίδουν οι επενδυτές οι οποίοι επενδύουν σε ώριμες αγορές (είτε λόγω καταστατικού είτε λόγω άλλων αιτιών). Η αύξηση του τζίρου είναι αυτοτροφοδοτούμενη. Όσο θα ανεβαίνουν οι τιμές, μεγεθύνεται η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. (χωρίς να έχουμε διαγραφές εταιρειών) και συνεπώς ο τζίρος του χρηματιστηρίου, αφού ίσος όγκος συναλλαγών με αυξημένες τιμές οδηγεί σε αυξημένο τζίρο και αυξημένα έσοδα για την ΕΧΑΕ…

Στην Ισπανία, ξεκίνησε ο πόλεμος των καταθέσεων

-Εδώ στην Ελλάδα, το υπουργείο Οικονομικών μέσω των Εντόκων Γραμματίων, προσπαθεί να πείσει τις τράπεζες να ανεβάσουν τις αποδόσεις των καταθέσεων. Στην Ισπανία, η Caixabank είναι η πρώτη τράπεζα που αποφάσισε να ανταμείβει τους καταθέτες της, με αποδόσεις ακόμη και για πολύ χαμηλά ποσά. Με ελάχιστη κατάθεση 5.000 ευρώ, χωρίς όριο ανώτατου ποσού, η Caixabank με έδρα τη Βαλένθια, ξεκινά από το 1% και ανεβαίνει αμέσως στο 2% ενώ οι αποδόσεις των καταθέσεων ανεβαίνουν κατά μισή ποσοστιαία μονάδα αν ο καταθέτης έχει ασφάλιση (υγείας, κατοικίας ή ζωής). Στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στη Νότια Ευρώπη, η κινητικότητα των καταθετών από τράπεζα σε τράπεζα είναι χαμηλή, σε αντίθεση με αυτό που συνέβαινε στην Αμερική και τελικά οδήγησε στη μεγάλη κρίση της περασμένης Άνοιξης. Στην Ισπανία, ο δείκτης beta που καταγράφει την κινητικότητα στις καταθέσεις των νοικοκυριών είναι μόλις στο 5%, ενώ στην Ευρωζώνη είναι 16%. Φαίνεται όμως ότι ο πόλεμος για την προσέλκυση καταθέσεων ξεκίνησε με αφορμή την πρωτοβουλία της Caixabank η οποία διαθέτει και θυγατρική και στην Πορτογαλία (100% Banco BPI).

Στην Αμερική οι καταθέτες εγκαταλείπουν τις τράπεζες

-Από τότε που η αμερικανική κεντρική Τράπεζα FED ξεκίνησε τον χορό της αύξησης των επιτοκίων του δολαρίου (Μάρτιος 2022), έχουν αποσυρθεί από τις αμερικανικές τράπεζες καταθέσεις ύψους 862 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Στην προηγούμενη μεγάλη οικονομική κρίση, στην εποχή της Lehman Brothers, το 2008, οι Αμερικανοί είχαν αποσύρει από τις τράπεζες ένα ποσό (ρεκόρ τότε) ύψους 70 δισ. δολαρίων. Με απλά λόγια, τους τελευταίους 18 μήνες, οι Αμερικανοί απέσυραν από τις τράπεζές τους 12 φορές περισσότερες καταθέσεις από την εποχή της μεγάλης κρίσης του 2008. Αυτά βλέπουν οι τραπεζίτες στην Ευρώπη και φυλάνε τα νώτα τους.