-Χαίρετε, το «κουτί» των κυβερνητικών αλλαγών άνοιξε με την παραίτηση Βαρβιτσιώτη και δεν έκλεισε εδώ όπως φαίνεται και ούτε πρόκειται να κλείσει χωρίς άλλες αλλαγές στην κυβέρνηση. Πότε θα γίνουν ακριβώς δεν ξέρω αλλά, το ‘παμε και από χθες, το σκέφτεται ο Μητσοτάκης και φαίνεται ότι θα το κάνει. Αφού, όμως, άνοιξε το κουτί, καλό είναι να κλείσει σύντομα γιατί θα σέρνεται η υπόθεση ανασχηματισμού, ειδικά μετά τη δήλωση Παύλου Μαρινάκη ότι όλοι «κρινόμαστε συνεχώς». Δηλαδή, αυτοί κρίνονται γιατί εμάς -ευτυχώς- μας κρίνουν οι αναγνώστες.

Βαρβιτσιώτης

-Πάντως ο Βαρβιτσιώτης, για να είμαστε ξεκάθαροι, την πλήρωσε για μια λάθος δήλωση και όχι γιατί έκανε κάποιον λάθος χειρισμό στην υπόθεση του φόνου στο καράβι της Blue Star και φυσικά όλοι αντιλαμβάνονται ότι είναι άλλο το ένα και άλλο το άλλο. Επίσης ο Βαρβιτσιώτης έθεσε την παραίτησή του την Παρασκευή στη διάθεση του πρωθυπουργού και ανέμενε οδηγίες.

Τι συμβαίνει στο Αιγαίο;

-Από τις αρχές σχεδόν του καλοκαιριού βλέπουμε ότι οι ροές των παράνομων μεταναστών ξαναπήραν μπρος, έχουμε από 50 έως 200 την ημέρα, ήτοι 4-5 χιλιάδες τον μήνα, ήτοι καμιά πενηνταριά χιλιάδες τον χρόνο… ήτοι ζήτω που ξανακαήκαμε; Ρώτησα λοιπόν την πηγή μου στο Μ.Μ. και μου είπε ότι είναι συνδυασμός της τακτικής των λαθροδιακινητών που σκλήρυναν τη στάση τους και πετάνε τους ανθρώπους στο νερό στα δικά μας χωρικά ύδατα, με αποτέλεσμα να τους περισώζει το Λιμενικό μας, και της μη συνεργασίας των τουρκικών αρχών με τις ελληνικές. Να δούμε λοιπόν επ’ αυτού τι θα κάνει ο υπουργός Καιρίδης.

ΣΥΡΙΖΑ-Γκάλοπ

-Πάμε τώρα στα ωραία που δεν είναι άλλα από τα «δρώμενα» στον ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία πάνε για κορύφωση την Κυριακή που μας έρχεται. Μου λένε λοιπόν ότι υπάρχει ένα γκάλοπ της Prorata για λογαριασμό της Έφης που δίνει την Αχτσιόγλου στο 37%, τον Κασσελάκη στο 30% και τον Νίκο Παππά στο 15%. Άλλος μου είπε ότι το επιτελείο Κασσελάκη (ναι, ναι, παρακαλώ, έχουμε κι εμείς επιτελείο…) δίνει σχεδόν το ανάποδο, δηλαδή μπροστά τον Stefanos και πίσω την Έφη. Καταλαβαίνετε ότι όλα αυτά τα αποτελέσματα είτε έτσι είτε αλλιώς παραπέμπουν σε ένα εκλογικό θρίλερ τη δεύτερη Κυριακή, με άγνωστο αποτέλεσμα και αρκετές πιθανότητες να δούμε ανατροπές. Σατανά, Αλέξη, τι τους έστησες…

Σύσκεψη τραπεζιτών

-Οι CEO των τραπεζών συνεδρίασαν χθες το απόγευμα προκειμένου να καταλήξουν στο πλαίσιο των μέτρων που θα χρειαστεί αφενός για να ανακουφιστούν οι πληγέντες και αφετέρου για να επανεκκινήσει η οικονομία της Θεσσαλίας. Οι τραπεζίτες, λόγω της συγκυρίας, είναι σε ανοικτή γραμμή με το οικονομικό επιτελείο και υπολογίζουν πως οι νέες επισφάλειες από τις καταστροφικές πλημμύρες δεν θα ξεπεράσουν τα 2 δισ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση πάντως είναι αρκετά νωρίς ακόμη για να εκτιμηθεί με ασφάλεια το ύψος του λογαριασμού.

Μήπως ξέρει κανείς τι θα γίνει με το δάνειο του ομίλου Σφακιανάκη;

-Κι αφού η κουβέντα είναι για τις τράπεζες και τα κόκκινα δάνεια από το κακό που μας βρήκε στη Θεσσαλία, η στήλη θα ήθελε να ρωτήσει: Μήπως γνωρίζει κάποιος να μας ενημερώσει τι πρόκειται να γίνει με το δάνειο του ομίλου εμπορίας ΙΧ Σφακιανάκη, που λήγει στις 27 Σεπτεμβρίου; Γιατί συμφωνία -προς το παρόν, τουλάχιστον- δεν υπάρχει και μιλάμε για περίπου 300 εκατ. ευρώ. Αν αθροίσουμε και τα περίπου 330 εκατ. της AVRAMAR...

Αttica Group: Λεφτά υπάρχουν (με τις ευλογίες της Strix)

-Συζητήθηκε αρκετά στην αγορά το σχόλιο της στήλης για την αναβολή της Γενικής Συνέλευσης της Αttica Group που επρόκειτο, μεταξύ άλλων, να εγκρίνει την ετήσια μικτή αμοιβή των 667.606 ευρώ, που πήρε το αφεντικό της Αttica Group Κυριάκος Μάγειρας, να αυξήσει τους μισθούς και να ανάψει το πράσινο φως για bonus (stock options) έως 3,5% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας με τιμή διάθεσης 1,80 ευρώ. Το ωραίο είναι ότι δικαιούχοι των 7.553.204 μετοχών -ή του 3,50% της εταιρίας, αν προτιμάτε- είναι τα εκτελεστικά μέλη του ΔΣ της Αttica Group “με δυνατότητα επέκτασης του προγράμματος σε μη εκτελεστικά μέλη του ΔΣ και στελέχη του ομίλου”. Τα επόμενα τέσσερα χρόνια που, σύμφωνα με το πρόγραμμα, η διοίκηση θα μοιράζεται το 3,5% της εταιρίας, εκτός του εκτελεστικού προέδρου Κ. Μάγειρα, δύναται να ωφεληθεί κι ένα άλλο πρόσωπο που μετέχει ως μη εκτελεστικό μέλος στο ΔΣ της Αttica Group και είναι ο CEO της Strix Asset Management ltd, Ιωάννης Βογιατζής.

Οι ίδιοι τα εγκρίνουν, οι ίδιοι τα εισπράττουν;

-Πρόκειται για πρώην στέλεχος της Τράπεζας Πειραιώς που παραιτήθηκε από την τράπεζα (όπου ήταν επιφορτισμένος με την Αttica Group) για να προσληφθεί από τη Strix και να συνεχίσει να κάνει την ίδια δουλειά. Μπορεί ο άνθρωπος και να μην ψήφισε στο ΔΣ τα bonus, τις αυξήσεις κ.λπ., αλλά όπως και να 'χει η Strix έχει αναλάβει τη διαχείριση των θυγατρικών της Πειραιώς και φυσικά της Αttica Group. Δηλαδή, έχουμε έναν διαχειριστή σε ένα ΔΣ που εγκρίνει bonus τα οποία δυνητικά αφορούν και τον ίδιο. Κι όλα αυτά συμβαίνουν στην Αttica Group προεδρεύοντος του Κ. Μάγειρα, ενώ η Πειραιώς ξόδεψε μόλις το περασμένο καλοκαίρι 150 εκατ. για να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο του ομίλου. Του ίδιου ομίλου που προτείνει τώρα να μοιράσει το 3,5% του μετοχικού κεφαλαίου ως bonus στα μέλη των ΔΣ. Δεν καταλαβαίνω κάτι ή κάποιοι κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν;

Καλύτερο μέρος να μιλήσουν για τραπεζικές συμβάσεις δεν θα έβρισκαν

-Συζητήθηκε αρκετά σε νομικούς και τραπεζικούς κύκλους το γεγονός ότι η νεοσύστατη Εταιρεία Μελετών Ιδιωτικού Δικαίου θα πραγματοποιήσει την εναρκτήρια εκδήλωσή της -με θέμα τραπεζικές συμβάσεις- στο Grand Resort Lagonisi, του γνωστού μας Παντελή. Στην εταιρεία συμμετέχουν πάνω από 100 μέλη, στην πλειοψηφία τους εν ενεργεία δικαστές, αλλά και δικηγόροι που ανήκουν στο νομικό επιτελείο του Παντελή. Το γεγονός σχολιάζεται ποικιλότροπα λόγω της πολυετούς δικαστικής διαμάχης του Ομίλου Μαντωνανάκη με το Δημόσιο. Υπενθυμίζεται ότι τα Διαιτητικά Δικαστήρια έχουν εκδικάσει υπέρ του Ομίλου Μαντωνανάκη ποσό-μαμούθ (πλέον των 600 εκ. ευρώ), ενώ η ΕΤΑΔ έχει προχωρήσει σε σειρά αιτήσεων ακύρωσης αυτών των αποφάσεων.

Νέο στέλεχος στην ΙΝΤΡΑΚΑΤ

-Ενισχύεται συνεχώς με νέα και ικανά πρόσωπα η ομάδα των στελεχών της Intrakat. Μετά τον Κώστα Αδαμόπουλο (από την Εθνική Τράπεζα) που ανέλαβε καθήκοντα CFO, ο Αλέξανδρος Εξάρχου ενέταξε στη διοικητική ομάδα τον Λουκά Καραλή (από το ΤΧΣ) που αναλαμβάνει επικεφαλής Στρατηγικής & Επενδυτικών Σχέσεων. Ο Α. Εξάρχου εφαρμόζει στην ΙΝΤΡΑΚΑΤ ένα διαφορετικό μοντέλο λειτουργίας από αυτό των παραδοσιακών κατασκευαστικών εταιριών με έμπειρα στελέχη από τον χρηματοοικονομικό κλάδο, ώστε να ενισχυθεί η τεχνοκρατική προσέγγιση.

ΤΑΙΠΕΔ: Μέσα στην εβδομάδα ο έλεγχος της προσφοράς για Αττική Οδό

-Μετά το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών που αποκάλυψε το τίμημα-μαμούθ των 3,27 δισ. ευρώ, με το οποίο η ΓΕΚΤΕΡΝΑ επικράτησε στον διαγωνισμό για τη νέα παραχώρηση της Αττικής Οδού, στο ΤΑΙΠΕΔ ξεκίνησαν ήδη τον έλεγχο - όπως προβλέπει η διαδικασία - του φακέλου της οικονομικής προσφοράς. Ο έλεγχος αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στην εβδομάδα και εφόσον δοθεί το «καλώς έχειν» θα ανακηρυχθεί και επίσημα η ΓΕΚΤΕΡΝΑ ως προτιμητέος επενδυτής. Θα ακολουθήσει ο έλεγχος της σύμβασης από το Ελεγκτικό Συμβούλιο και αρκετά άλλα βήματα και διαδικασίες (υπογραφή της σύμβασης, κύρωση από Βουλή κ.ά.) που θα απαιτήσουν σημαντικό χρόνο μέχρι να παραλάβει η ΓΕΚΤΕΡΝΑ τα «κλειδιά» της Αττικής Οδού.

Για το 2024 μετατέθηκε η εισαγωγή των Malls της Lamda

-Ο σχεδιασμός της Lamda Development για την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο της θυγατρικής της Lamda Malls, στην ομπρέλα της οποίας θα περάσουν όλες οι συμμετοχές στα εμπορικά κέντρα, μετατέθηκε για το 2024 και πλέον ο όμιλος έχει τον χρόνο να προχωρήσει στον απαραίτητο εταιρικό μετασχηματισμό. Ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση θα γίνει την προσεχή Παρασκευή καθώς σε έκτακτη Γενική Συνέλευση θα ζητηθεί από τους μετόχους να εγκρίνουν σειρά κινήσεων που αφορούν θυγατρικές (Lamda Olympia Village, The Mall Athens SMSA, το Designer Outlet Athens στα Σπάτα κ.ά.) ώστε να απλοποιηθεί η υπάρχουσα δομή και να δημιουργηθεί ένα εταιρικό σχήμα εμπορικών κέντρων στον όμιλο για να διευκολυνθεί η άντληση κεφαλαίων από την κεφαλαιαγορά. Στο σχήμα αυτό θα υπάρχουν τέσσερα εν λειτουργία εμπορικά κέντρα (The Mall Athens, Golden Hall και Designer Outlet, Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη) της Lamda Development, ενώ θα προστεθούν τα δύο που θα κατασκευαστούν στο Ελληνικό (Vouliagmenis Mall και Riviera Galleria). Ανάλογα με τις συνθήκες στις αγορές, στόχος από την εισαγωγή στο πρώτο μισό του 2024 είναι μία κύρια προσφορά της τάξης των 150 εκατ. ευρώ που θα αξιοποιηθούν για τα Mall στο Ελληνικό και μείωση του δανεισμού.

Θύμα της πλημμύρας και το Χρηματιστήριο

-Οκ, σαφώς και έπαιξε τον ρόλο της η γνωστή ιστορία του «Buy the Rumor, Sell the Fact» στη ρηχή αγορά του Χρηματιστηρίου της Αθήνας. Την Παρασκευή, οι short term traders αγόραζαν βαριά χαρτιά με μεγάλη εμπορευσιμότητα (τράπεζες, κυρίως) ενόψει της επικείμενης αναβάθμισης από την DBRS. Τη Δευτέρα το πρωί, με το ξεκίνημα της αγοράς κι αφού η Αθήνα βομβαρδίστηκε με εκθέσεις, αναλύσεις και προβλέψεις για το πού μας οδηγεί η αναβάθμιση, μόλις ο τραπεζικός δείκτης πήρε +3%, πούλησαν αυτά που αγόρασαν την Παρασκευή. Γι’ αυτό και στην πρώτη ώρα συνεδρίασης, η αξία των συναλλαγών εκτινάχθηκε στα 27 εκατ. ευρώ και κατόπιν προσγειώθηκε σε αρνητικό πρόσημο με χαμηλότερους τζίρους. Το «Buy the Rumor, Sell the Fact» όμως δεν ήταν η μοναδική - και σίγουρα όχι η βασική - αιτία για την καχεξία του ΧΑ. Το βασικό πρόβλημα που η αγορά πιέζεται, είναι ότι δεν έχει διαμορφωθεί ακόμη σχετικά ασφαλής αποτίμηση των οικονομικών ζημιών που προκάλεσαν οι καταστροφικές πλημμύρες.

Μετά πολλών εμποδίων η ελληνο-δανέζικη συμμαχία στις ΗΠΑ

-Υπό τις παρούσες συνθήκες όρκο δεν παίρνουμε, αλλά όλες οι πληροφορίες και τα δεδομένα, συγκλίνουν στη διαπίστωση ότι η πολυθρύλητη και πολυαναμενόμενη κοινή επένδυση της CENERGY με τη δανέζικη Orsted, τον μεγαλύτερο κατασκευαστή υπεράκτιων αιολικών πάρκων στον κόσμο, δεν είναι και στην καλύτερή της φάση και δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να μην υλοποιηθεί. Οι Δανοί χάνουν πολλά λεφτά στις ΗΠΑ αυτή την εποχή (πάνω από 2,3 δισ. δολάρια), λόγω του ακριβότερου δολαρίου, των σοβαρών προβλημάτων στην αλυσίδα εφοδιασμού αλλά και της απροθυμίας της αμερικανικής κυβέρνησης να στηρίξει τις επενδύσεις της Orsted με φορολογικές εκπτώσεις. Η τιμή της μετοχής της Orsted σήμερα διαπραγματεύεται περίπου 70% χαμηλότερα από τα υψηλά του 2021, ενώ οι Δανοί δεν βρίσκουν διαύλους επικοινωνίας με την αμερικανική κυβέρνηση και αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα καθυστερήσεων από τους προμηθευτές. Κατά συνέπεια η κοινή ελληνο-δανέζικη επένδυση (Cenergy Holdings-Orsted), στην πολιτεία του Μέριλαντ, η οποία είχε ανακοινωθεί με τυμπανοκρουσίες τον Δεκέμβριο του 2021 και προέβλεπε τη δημιουργία εργοστασίου υποβρύχιων καλωδίων διασύνδεσης ανεμογεννητριών ("inter array cables"), μετατίθεται συνεχώς. Βεβαίως, άνθρωποι της CENERGY είναι στις ΗΠΑ και συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις ενώ η καθυστέρηση - πάει κοντά στα δύο χρόνια - αποδίδεται στις πολλές παραμέτρους και το εξαιρετικά σύνθετο του εγχειρήματος.

Κάποιες χώρες ξεφορτώνουν τα Αμερικανικά Κρατικά Ομόλογα

-Είναι δύσκολο να αποφανθεί κανείς αν πρόκειται για «πολιτική» ή «επενδυτική» στρατηγική. Το σίγουρο όμως είναι ότι μεγάλες οικονομικές δυνάμεις του πλανήτη εγκαταλείπουν τα «ασφαλή» αμερικανικά κρατικά ομόλογα και επενδύουν αλλού, κυρίως στο χρυσάφι. Τελευταίο αξιόλογο γεγονός είναι η πώληση ενός τεράστιου ποσού αμερικανικών ομολόγων από τη Σαουδική Αραβία. Πριν από τριάμισι χρόνια, τον Φεβρουάριο του 2020, η Σαουδική Αραβία είχε υπό τον έλεγχο της κρατικά ομόλογα ΗΠΑ αξίας 184 δισ. ευρώ. Σήμερα το χαρτοφυλάκιο αυτό μίκρυνε κατά 41%, σε 108 δισεκατομμύρια δολάρια. Την ίδια στρατηγική ακολουθεί και η Κίνα που μείωσε κατά 40% το δικό της χαρτοφυλάκιο σε αμερικανικά ομόλογα, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 ετών, σε 835 δισ. δολάρια.

Αγορά κατοικιών ΗΠΑ. Παλιά και νέα σπίτια στην ίδια τιμή

-Το φαινόμενο δεν είναι πρωτόγνωρο, αλλά η τελευταία φορά που παρατηρήθηκε ήταν πριν από δύο σχεδόν δεκαετίες, το 2005. Για πρώτη φορά, έπειτα από 18 χρόνια, το να αγοράσεις ένα παλιό σπίτι κοστίζει περίπου το ίδιο όσο θα πλήρωνες για ένα καινούργιο σπίτι. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η μέση τιμή πώλησης νέων κατοικιών στις ΗΠΑ έχει κατρακυλήσει στα 416.000 δολάρια. Αντιθέτως, η μέση τιμή πώλησης υφιστάμενων κατοικιών ανέβηκε στα 396.000 δολάρια. Οι αναλυτές του real estate προβλέπουν ότι, μέχρι τον Δεκέμβριο, οι υφιστάμενες κατοικίες θα είναι ακριβότερες από τις καινούργιες. Προφανώς τώρα που τα στεγαστικά επιτόκια πήγαν στο 7%, ουδείς ιδιοκτήτης κατοικίας ενδιαφέρεται να πουλήσει το σπίτι του (για το οποίο πληρώνει δάνειο 3%) και να αγοράσει ένα καινούργιο με ακριβότερο δάνειο. Γι’ αυτό άλλωστε η Mortgage Bankers Association ανακοίνωσε χθες ότι ο όγκος των αιτήσεων για στεγαστικό δάνειο έχει συρρικνωθεί στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 1996. Κι ως γνωστόν, όταν σε μια αγορά το παλιό πωλείται ακριβότερα από το καινούργιο, κάτι δεν πάει καλά.