-Χαίρετε, υπάρχουν αδύναμα σημεία στην κυβέρνηση, να συμφωνήσουμε γι’ αυτό, τα οποία μπορεί να έχουν να κάνουν και με το «ελληνικό κράτος», τη δημόσια διοίκηση, ίσως και τα πρόσωπα. Όμως δύσκολα μπορεί να αμφισβητήσει κανείς τις ικανότητες του Μητσοτάκη, ειδικά στην αντιμετώπιση των συνεπειών μίας κρίσης. Πήγε μέσα σε 48 ώρες από τη φυσική καταστροφή, τις πλημμύρες της Θεσσαλίας, στην Ευρώπη και εξασφάλισε ένα πολύ ισχυρό πακέτο ενίσχυσης των κατοίκων, της οικονομίας, της χώρας. Η Φον Ντερ Λάιεν γύρισε από την Ινδία ειδικά για τη συνάντηση αυτή και δίχως καμία καθυστέρηση η Ε.Ε. ενέκρινε 2,25 δισ. ευρώ για την Ελλάδα. Δεν το λες αμελητέο.

Η task force για τα λεφτά

-Το ραντεβού Μητσοτάκη-Φον Ντερ Λάιεν θα έχει και συνέχεια πάντως, καθώς θα συσταθεί μια task force, για να τρέχουν οι εκταμιεύσεις. Πηγή μου που ξέρει, μου είπε ότι ρόλο για να υπάρξει εκ μέρους της Κομισιόν η task force έπαιξε ο αντιπρόεδρος και Έλληνας επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς. Από μέρους των Βρυξελλών θα συμμετέχει η Λετονή Γενική Διευθύντρια της Επιτροπής, Ilze Juhansone, και από ελληνικής μεριάς ο υφυπουργός Οικονομικών, Θάνος Πετραλιάς, ο οποίος άφησε πολύ καλές εντυπώσεις στη σύσκεψη.

Από βδομάδα για το Ταμείο Ανάκαμψης

-Ένα από τα όσα συμφωνήθηκαν στο ραντεβού Μητσοτάκη-Φον Ντερ Λάιεν είναι η Ελλάδα να έχει μια επιπρόσθετη ευελιξία για να καταθέσει σχέδιο ανακατεύθυνσης πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Αυτό θα τρέξει από μέρους μας γρήγορα και μαθαίνω ότι ένα πρώτο draft θα πάνε στις Βρυξέλλες στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης και ο υφυπουργός Επικρατείας, Θανάσης Κοντογεώργης.

Ανασχηματισμός

-Ρώτησα την πηγή μου στο Μ.Μ., αν έχει νεότερα για τον ανασχηματισμό και μου είπε ότι «ο Μητσοτάκης χθες είχε μόνο στο μυαλό του τη Φον Ντερ Λάιεν και πώς θα πάει καλά το ραντεβού για τα λεφτά. Από σήμερα θα σκεφτεί και πάλι το θέμα των αλλαγών στην κυβέρνηση. Φαίνεται εξίσου πιθανό να το κάνει πριν από το ΣΚ της ΔΕΘ για να πάει εκεί ξεκάθαρος, ή μετά, για να μη μονοπωλήσουν οι αλλαγές το ενδιαφέρον της ΔΕΘ». Μεταξύ μας, βλέπω πιο λογικό το πρώτο σενάριο. Λάβετε υπόψιν ότι μιλάμε για περισσότερες από μία κυβερνητικές αλλαγές, όχι απαραίτητα μόνο σε θέση υπουργών. Μέχρις εδώ…

Η Αγαπηδάκη, ο ΕΟΔΥ και το μπάχαλο

-Ένα ανακάτεμα άνευ προηγουμένου έχει προκληθεί στο κομμάτι της Δημόσιας Υγείας, με φόντο την καταστροφή στη Θεσσαλία. Από την αρχή, στο κυβερνητικό συντονιστικό που στήθηκε, πήγε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη. «Κανένα πρόβλημα», θα μπορούσε να πει κάποιος. Έλα, όμως, που ο ΕΟΔΥ, ο αρμόδιος οργανισμός για τη Δημόσια Υγεία, δεν κλήθηκε να συμμετάσχει σε καμία σύσκεψη. Δεν είναι μυστικό ότι η κυρία Αγαπηδάκη προωθεί σημαντικές αλλαγές στην ηγεσία του ΕΟΔΥ και το όνομα που ακούγεται είναι αυτό του καθηγητή Χρήστου Χατζηχριστοδούλου. Ο οποίος -ω, του θαύματος- εμφανίστηκε προχθές να κάνει ενημέρωση στους πολίτες. Και εκεί που ο Χατζηχριστοδούλου εμφανίστηκε, εξαφανίστηκε ξανά και χθες το απόγευμα στην ενημέρωση εμφανίστηκε η Αγαπηδάκη, η οποία νωρίτερα είχε γυρίσει στην Αθήνα. Ο ΕΟΔΥ, δε, πουθενά σε όλα αυτά. Με τούτα και μ' εκείνα, μη σας πω τι ακούγεται στον χώρο της Υγείας για την υπουργό...

ΣΥΡΙΖΑ - Εξυπνάδες Γιώργου Τσίπρα

-Λοιπόν, πήρα μία συριζαϊκή αντικασσελακική πηγή μου χθες και τη ρώτησα τι γνώμη έχει για το γκάλοπ της Prorata που δίνει σχεδόν neck to neck την Εφη με τον Stefanos και μου απάντησε: «Αυτές είναι εξυπνάδες του Γιώργου Τσίπρα, δεν υπάρχουν σοβαρές μετρήσεις γιατί δεν ξέρουμε πόσοι θα πάνε να ψηφίσουν. Εγώ σου λέω ότι μετά βίας θα πάνε 50.000 νοματαίοι και ο Κασσελάκης δεν θα βρει πάνω από 6.000 ψήφους». Καλάαααα, κοίτα μη δούμε κανένα… πολύχρωμο τσουνάμι και τους πνίξει…

Παγώνουν όλα τα δάνεια στις πληγείσες περιοχές ως 31.12.23

-Για σήμερα έχει προγραμματιστεί η Εκτελεστική Επιτροπή της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, για να αποφασίσει το ύψος της δωρεάς στην οποία θα προχωρήσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα προς το κράτος, για να συνδράμει στις προσπάθειες στήριξης των πληγέντων από τις φυσικές καταστροφές. Οι πληροφορίες είναι ότι οι τράπεζες θα δωρίσουν 50 εκατομμύρια ευρώ για την ανασυγκρότηση, ενώ θα ανακοινωθεί πως παγώνουν τις πληρωμές των δανείων ως 31.12.23. Τα μέτρα θα έχουν ισχύ και για επιταγές κ.ά.

Ο Κεραυνός, οι φήμες και οι τράπεζες

-Διαβάζοντας τον κυπριακό Τύπο (εκτός από τις νέες περιπέτειες με τις κυπριακές αρχές του Ισραηλινού επιχειρηματία Μπένι Στάινμετς - που ήταν η σειρά τους να τον συλλάβουν) πληροφορήθηκα και τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Μάκη Κεραυνού, ο οποίος στις 28/8/23 έκανε δηλώσεις για επιβολή φόρου στις τράπεζες ίσου με το 0,15% των καταθέσεων. Οι κακές γλώσσες λένε πως την προηγουμένη των δηλώσεων, η κυπριακή κυβέρνηση είχε απευθύνει προτροπές και συστάσεις στις τράπεζες για τα επιτόκια των καταθέσεων. Οι δηλώσεις Κεραυνού προκάλεσαν στις 7/9 αντίδραση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας Κ. Ηροδότου, ο οποίος κατέβασε τους τόνους υπενθυμίζοντας ότι το SRB επιβάλλει ειδικές κεφαλαιακές απαιτήσεις στις τράπεζες, ότι οι τράπεζες κινούνται προς την κατεύθυνση της μείωσης της ψαλίδας επιτοκίων μεταξύ καταθέσεων και δανείων, ότι το ύψος των επιτοκίων δεν επιβάλλεται διοικητικά από την κεντρική τράπεζα κ.ά. Η συζήτηση για έκτακτο φόρο "σέρνεται", αλλά για την Ελλάδα και παρά τις ανόητες φημολογίες που κυκλοφορούν είναι ένα απίθανο ενδεχόμενο για δύο λόγους: Α) Λόγω αναβαλλόμενης φορολογίας δεν μπορείς να φορολογήσεις λογιστικά (δηλαδή ανύπαρκτα) κεφάλαια Β) η Κυβέρνηση θα ήταν σαν να πυροβολεί τα πόδια της αν επέβαλε έκτακτη φορολογία παραμονές της αποεπένδυσης του ΤΧΣ.

Οι παρεμβάσεις Στουρνάρα (παλιά) και Πατέλη (πρόσφατα)

-Επιπλέον, σημειώστε πως στην πρώτη θητεία της Κυβέρνησης, όταν πέρασαν κάτι τέτοιες σκέψεις, ο Γ. Στουρνάρας είχε εξηγήσει στο Μ.Μ. γιατί μια τέτοια απόφαση θα κατέστρεφε το τραπεζικό σύστημα, επιχειρηματολογία που τότε έγινε δεκτή. Τώρα αν στο Χρηματιστήριο αναζητούν δικαιολογίες και ενόχους για την πτώση, μη δίνετε ιδιαίτερη σημασία. Τα είπαμε και χθες: Με τις πλημμύρες έγιναν μεγάλες καταστροφές που δεν έχουν ακόμη αποτιμηθεί. Για αυτό και ο Α. Πατέλης τη Δευτέρα έσπευσε με δηλώσεις στο Bloomberg να διαβεβαιώσει για την τήρηση των δημοσιονομικών στόχων. Οι ζημίες στα τραπεζικά χαρτοφυλάκια (όπως και στους servicers) δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστούν στην παρούσα φάση και αυτό λογικό είναι να δημιουργεί αβεβαιότητα, όχι μόνον στον τραπεζικό κλάδο, αλλά και σε όλες τις επιχειρήσεις που έχουν εγκαταστάσεις στις πληγείσες περιοχές.

Στην ΕΥΔΑΠ βαθμολογούνται πριν αυξήσουν τα τιμολόγια

-Πανηγυρικά επανεξελέγη στην ηγεσία της ΕΥΔΑΠ ο Χ. Σαχίνης κατά τη χθεσινή Γενική Συνέλευση, παρά τη μάλλον χαμηλή αξιολόγηση από τους 18 Διευθυντές της εταιρείας. Η μυστική βαθμολογία στην αξιολόγηση (αφορούσε επίτευξη στόχων κ.λπ.) ήταν 4,5 με άριστα τα 10, αν και μερικές φορές - ειδικά στο Δημόσιο - αυτές οι αξιολογήσεις έχουν... ανομολόγητα κίνητρα. Όλους εμάς βέβαια ελάχιστα μας ενδιαφέρει αν επανεξελέγη ο Σαχίνης, γιατί το σοβαρό θέμα είναι πως στην ΕΥΔΑΠ έχει συσταθεί Επιτροπή και συζητά αυξήσεις στα τιμολόγια νερού. Κατά την πάγια τακτική, τα νούμερα της αύξησης που κυκλοφορούν είναι τρελά - λένε για 25% - ώστε στο τέλος να είμαστε ευχαριστημένοι με τις εκτιμήσεις που είναι για 10%. Οπότε όλους μαζί, η στήλη τους βαθμολογεί με τρία.

Κωτσόβολος

-Η εικόνα δεν έχει αλλάξει: Ο Θ. Φέσσας θέλει πολύ να αποκτήσει την εταιρεία, αλλά η ΔΕΗ έχει το πάνω χέρι. To data room του Κωτσόβολος, όπως προφανώς φαντάζεστε, περιέχει πολλές και χρήσιμες πληροφορίες για το μέγεθος, τη δομή αλλά και τις δυνατότητες της αγοράς retail στην Ελλάδα. Η Κωτσόβολος, στην Ελλάδα, εξελίχθηκε σε κέντρο διακίνησης, ένα hub που δεν πουλάει μόνον προϊόντα, αλλά και υπηρεσίες. Έχει επενδύσει σε συστήματα και κατηγορίες δραστηριότητας που κάποιοι θεωρούν ως «κρυμμένη» υπεραξία της εταιρείας, με δυνατότητα να προσφέρει δίκτυο για τραπεζικές, ασφαλιστικές υπηρεσίες, υπηρεσίες προς τρίτους, υπηρεσίες logistics και last mile. Φυσικά οι πληροφορίες του data room που δημιούργησαν η JP Morgan και η Citi είναι προσβάσιμες μόνον σε όσους ασχοληθούν σοβαρά για την εξαγορά της Κωτσόβολος.

To διαζύγιο του Π. Παναγιωτίδη από τη HIG και το νέο εγχείρημα

αποχώρηση του Πάνου Παναγιωτίδη από την Inventio της HIG ήρθε με συνοπτικές διαδικασίες μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο, με τον ίδιο να προχωρά με την ίδρυση μίας νέας εταιρείας στον χώρο των ακινήτων. Ο πρώην -πλέον- CEO της Inventio Edge Development προχώρησε τώρα στην ίδρυση της P- Development με δραστηριότητα στον χώρο των ακινήτων. Ο Π. Παναγιωτίδης έμεινε για 10 μήνες περίπου στην Inventio Edge Development, την εταιρεία ανάπτυξης και εκμετάλλευσης ακινήτων που συνδέεται με τη HIG έχοντας αναλάβει την υλοποίηση των επενδύσεων της τελευταίας στον τουρισμό και τα logistics, μεταβιβάζοντας ταυτόχρονα και το ποσοστό του. Να θυμίσει εδώ η στήλη ότι ο ίδιος είχε διατελέσει προηγουμένως για μακρά περίοδο - άνω των 17 ετών - σε επιτελική θέση στην Dimand, στην ομάδα του Δημήτρη Ανδριόπουλου.

Οι ζημιές, οι ασφαλιστές και εκτιμήσεις για αποζημιώσεις +300 εκατ.

-Στη Λάρισα, εδώ και έναν αιώνα ακριβώς, λειτουργούσε η 10η πιο σημαντική σε όγκο και πωλήσεις βιομηχανία ζυμαρικών στην Ευρώπη. Το εργοστάσιο της Μέλισσα Κίκιζας, πρόσφατα ολοκλήρωσε μια μεγάλη επένδυση 47 εκατ. ευρώ και θεωρείται το μεγαλύτερο καθετοποιημένο συγκρότημα μύλων και μακαρονοποιείου στη χώρα μας. Η ετήσια παραγωγή ξεπερνούσε τους 100.000 τόνους ζυμαρικών. Η ζημιά από την πρωτοφανή κακοκαιρία Δανιήλ είναι τεράστια. Το ίδιο συμβαίνει και με τα μεγάλα εργοστάσια γάλακτος, τυριού και βουτύρου που θα χρειαστούν μήνες σκληρής δουλειάς για να ξαναβρούν κάποιον ρυθμό παραγωγής. Αυτές οι μεγάλες βιομηχανικές και μεταποιητικές μονάδες είναι -ευτυχώς γι’ αυτές- ασφαλισμένες. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτες εκτιμήσεις για τις ασφαλιστικές αποζημιώσεις που πρέπει να καταβληθούν για τις πλημμύρες και φωτιές στην Ελλάδα θα ξεπεράσουν τα 300 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ποσού αφορά την κάλυψη BI (Business Interruption), που αφορά στη διακοπή εργασιών των επιχειρήσεων, λόγω των ακραίων φυσικών φαινομένων. Ήδη μεγάλοι ασφαλιστικοί όμιλοι έχουν αποφασίσει να σταματήσουν να ασφαλίζουν μονάδες έναντι φυσικών καταστροφών μέχρι να προσδιοριστεί το τελικό κόστος των αποζημιώσεων. Ηδη οι αντασφαλιστικοί όμιλοι συζητούν πλέον για αύξηση στο κόστος αντασφάλισης (των ασφαλιστικών εταιρειών) κατά τουλάχιστον 30%.

Δεύτερες σκέψεις στη HelleniQ Energy

-Ένα μικρό road show στο Λονδίνο πραγματοποιούν αυτές τις μέρες τα στελέχη της HelleniQ Energy. Οι συναντήσεις με τους επενδυτές δεν αφορούν ωστόσο το ενδεχόμενο πώλησης μετοχών του Ομίλου, αλλά την πρόωρη ανανέωση του μεγάλου ομολόγου των 500 εκατ. ευρώ που λήγει τον Οκτώβριο του 2024. Για την πώληση του πακέτου μετοχών σε θεσμικά χαρτοφυλάκια από την Paneuropean Oil και το ΤΑΙΠΕΔ -με το κλίμα που έχει δημιουργηθεί- ακούγονται διάφορες αντιφατικές ιδέες που ξεκινούν από την αναβολή του εγχειρήματος και καταλήγουν στην πώληση ακόμη μεγαλύτερου ποσοστού αλλά… σε δόσεις.

Optima Bank: Ούτε σκέψη για αναβολή

-Παρά τις οικονομικές και χρηματιστηριακές αναταράξεις του τελευταίου διαστήματος, στο επιτελείο της Optima Bank ουδεμία αμφιβολία υπάρχει για το εγχείρημα της δημόσιας εγγραφής, στις τελευταίες 3 εργάσιμες μέρες του Σεπτεμβρίου. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν γνωστοί επιχειρηματίες που έχουν ήδη δεσμευτεί να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου (που θα ξεπεράσει τα 120 εκατ. ευρώ) καλύπτοντας το 40% του ποσού.

Η νέα μεγάλη επένδυση της Παπαστράτος

-Στο πλαίσιο της 87ης ΔΕΘ, σε ειδική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, είχε προγραμματίσει η διοίκηση της Παπαστράτος να ανακοινώσει τη νέα μεγάλη επένδυση. Τα θλιβερά γεγονότα της περασμένης εβδομάδας οδήγησαν σε αναβολή της εκδήλωσης και των ανακοινώσεων. Οι επενδύσεις της Παπαστράτος ξεκίνησαν από το 2017. Ήδη καταγράφεται μεγάλη αύξηση της παραγωγής προϊόντων IQOS από το εργοστάσιο της εταιρείας στον Ασπρόπυργο. Ως αποτέλεσμα, οι καθαρές πωλήσεις της θυγατρικής της Philip Morris International ανήλθαν το 2022 σε 657 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 40%.

Οι κλοπές στα πολυκαταστήματα οδηγούν σε αυξήσεις τιμών

-Στην Αμερική και τη Βρετανία, η ραγδαία αύξηση των τιμών προκάλεσε αύξηση των κλοπών στα μεγάλα καταστήματα λιανικής. Η Walmart ανακοίνωσε επίσημα στοιχεία για να ενημερώσει ότι θα χρειαστεί να αυξήσει τις τιμές για αντιμετωπίσει το κόστος. Στη Βρετανία η αλυσίδα λιανικής John Lewis μιλά για φαινόμενο που έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας. Στην Αμερική, οι συλλήψεις κλεφτών στα πολυκαταστήματα αυξήθηκαν κατά από 50% σε σχέση με το 2022. Το 78% των εμπόρων λιανικής αναφέρει αύξηση των «επισκεπτών με βίαιη συμπεριφορά». Το 71% των εμπόρων λιανικής μιλά για αύξηση του οργανωμένου εγκλήματος λιανικής και το 57% έχει δει αύξηση στις κλοπές «εκ των έσω».