-Χαίρετε, λοιπόν δια (τηλεοπτικού γραφείου Τύπου) του Αρη Σπηλιωτόπουλου μάθαμε χθες ότι όποιο site έγραψε και περιέγραψε το ντινεράκι που παρέστη ο ίδιος καθώς και σημαίνουσες προσωπικότητες των Αθηνών -όπως ο Λαζόπουλος, η Σοφία Μπεκατώρου κ.λπ.- ως χλιδάτο... τα παίρνει από την κυβέρνηση ενόψει εκλογών και ότι δεν ήξερε το μενού ο Αρης όταν πήγε, αλλά και να «είχανε φακές και ρέγγα θα πήγαινε» και λοιπές αρλουμπολογίες. Αντιλαμβάνεστε ότι η γραφική φιγούρα του Αρη συναντά, δια του Κασσελάκη, τις θεωρίες Τσίπρα – Πολάκη για «πετσωμένα μέσα» αλλά, ρε παιδί μου, άλλες εποχές τώρα, κάτι πιο σικ δεν βρήκαν; Αυτό όλο του Αρούλη αποπνέει μία αύρα κιτσαρίας και trashαδούρας, γιατί τουλάχιστον ο Πολάκης όταν έβριζε είχε μία αυθεντικότητα. Δεν πειράζει (οι φακές μόνο πειράζουν, αλλά ευτυχώς δεν υπήρχαν στο μενού), δεν μας πειράζει ό,τι και να λένε και φυσικά ξέρουμε ότι δεν τα πιστεύουν και οι ίδιοι, αλλά κοροϊδεύουν τον κόσμο με ανοησίες για φακές και για σαρδέλες, λες και δεν ήξεραν ότι τα media παρακολουθούν τα social media τους και σίγουρα θα έβρισκαν… χαβαλετζίδικο το θεματάκι για να το ανεβάσουν. Άλλωστε εμείς τους συμπαθούμε και ειδικά τον οικοδεσπότη του diner grandiose και περιμένουμε να μας πει πού βρήκε το χαβιάρι γιατί μάθαμε από συνδαιτυμόνα ότι σε συνδυασμό με τα handmade blinis ήταν μαγικό.

Μητσοτάκης

-Κατά τα λοιπά έχω να σας πω ότι παρακολούθησα τα λεγόμενα του Μητσοτάκη χθες για τα αθλητικά και κυρίως εκείνα που είπε και λέει τον τελευταίο μήνα για τη βία στα γήπεδα, ότι δεν έχει θέση κ.λπ., ότι «από τότε που πήραν τα μέτρα δεν είχαμε περιστατικά βίας» κ.λπ. Λοιπόν ο Μητσοτάκης, μου λέει πηγή από το Μ.Μ. ότι το καλοκαίρι έχει τη διαβεβαίωση από τον Χρυσοχοΐδη ότι θα καθαρίσει και άλλες πληγές και εστίες βίας, χούλιγκαν άλλων ομάδων, ώστε να καταλήξουμε το φθινόπωρο σε αγώνες που θα μπορούν να πηγαίνουν φίλαθλοι και οπαδοί και των δύο ομάδων, όπου κι αν γίνονται αυτοί. Η αλήθεια είναι ότι ο Τελικός Κυπέλλου το Σάββατο χωρίς κόσμο ενόχλησε και τον ίδιο και φυσικά μπορεί να «φταίει η ΕΠΟ», όπως λέει στερεότυπα η κυβέρνηση, αλλά όλοι ξέρουν ότι φταίει και ο Βρούτσης που κάνει… τον Ιταλό και κρύβεται από το πρόβλημα.

Περιοδεία ή τελικός;

-Το Σαββατοκύριακο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προγραμματίσει διήμερη εξόρμηση και συγκεκριμένα σε Αγρίνιο, Άρτα και Ιωάννινα, κρίσιμες περιοχές σε Δυτική Ελλάδα και Ήπειρο. Βέβαια, το πρόγραμμα αυτής της περιοδείας ενδέχεται να αλλάξει εφόσον Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός κερδίσουν αμφότεροι απόψε και περάσουν στο F-4 της Euroleague, καθώς τότε ο πρωθυπουργός θα πάρει την πτήση για Βερολίνο την Κυριακή.

Νίκη στηρίζει Ελεονώρα

-Μια νέα «γυναικεία συμμαχία» πληροφορήθηκα ενόψει των ευρωεκλογών, μετά την υφιστάμενη «Άννα Ασημακοπούλου στηρίζει Ελίζα Βόζενμπεργκ γιατί είναι πολύ φίλες». Μου λένε, λοιπόν, ότι η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως στηρίζει την Ελεονώρα Μελέτη και μάλιστα κάνει και σχετική κινητοποίηση μέσω του γραφείου της.

Το όριο για τα Σκόπια

-Σοβαρή πηγή της ελληνικής διπλωματίας μου εξηγούσε αυτές τις μέρες ότι, όσο και αν συνεχίζουν οι Σκοπιανοί τα «κόλπα» με την αναφορά σε Μακεδονία, χωρίς να την αναγράφουν σε δημόσια έγγραφα, αυτό το παιχνίδι έχει όριο. Ήδη, οι Αμερικανοί είναι πυρ και μανία για τη διασάλευση της τάξης στα Βαλκάνια και το διαμηνύουν με όποιον τρόπο μπορούν στα Σκόπια. Και αν δεν το καταλάβουν με το καλό οι γείτονες, οι Αμερικανοί έχουν και άλλα, πιο πειστικά μέσα, όπως έμμεσες κυρώσεις, οι οποίες προβάλλουν ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από τη χώρα. Ρισκάρω λοιπόν την εκτίμηση ότι ο Μίτσκοσκι θα πάει στο ΝΑΤΟ στις 9 Ιουλίου (που γίνεται και στην Ουάσιγκτον φέτος) ως πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας και το θέμα θα λήξει.

Το κάρφωμα για τα μετρητά που ήρθαν στην Αθήνα…

-Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή δεν μαίνεται μόνον με τα συμβατικά όπλα που ξερνούν τον θάνατο σε μαχητές και αμάχους. Μαίνεται και με άλλα μέσα. Όπως με τις «μαύρες» συναλλαγές και τα «καρφώματα». Με μια τέτοια υπόθεση είναι αντιμέτωπες αυτό το διάστημα οι ελληνικές αρχές, οι οποίες, αξιοποιώντας πληροφορίες, κατέσχεσαν στο αεροδρόμιο της Αθήνας χαρτοφύλακα με περίπου 250.000 ευρώ που μετέφερε στις αποσκευές του γιος σημαίνοντος προσώπου με πολιτική ισχύ σε μια από τις εμπόλεμες πλευρές της πολεμικής σύρραξης που είναι σε εξέλιξη από τον περασμένο Οκτώβριο στην πολύπαθη Παλαιστίνη. Ο κάτοχος των μετρητών επικαλέστηκε διπλωματική ιδιότητα, όπως και το ελληνικό ΑΦΜ, αλλά ούτε το ένα ούτε το άλλο θεωρήθηκαν δικαιολογίες για να υπερβεί το όριο των 10.000 ευρώ σε μετρητά που επιτρέπεται να φέρει κάποιος στην Ελλάδα. Τον λόγο έχει τώρα η Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος και ο επικεφαλής της Χαράλαμπος Βουρλιώτης που καλείται να εξετάσει την προέλευση των χρημάτων. Αν θεωρηθούν «μαύρα» τότε ο κάτοχός τους θα πρέπει να τα… ξεχάσει. Αλλά και αν δικαιολογηθούν θα πρέπει να πληρώσει πρόστιμο ίσο με το ένα τέταρτο του κατασχεθέντος ποσού, περί τις 60.000 ευρώ για την υπέρβαση του ορίου. Το γεγονός πάντως ότι δεν έστειλε τα χρήματα με τραπεζικό έμβασμα, αλλά τα κουβαλούσε πάνω του, δημιουργεί υποψίες που δεν διαλύονται επειδή είναι φορολογικός κάτοχος Ελλάδος.

Τα νέα για τη NOVA

-Ξεκινάμε τα νέα της αγοράς από τη NOVA, για την οποία όπως με πληροφόρησαν οι πηγές, οι σύμβουλοι της πώλησης δεν έχουν δώσει ακόμη τα σχετικά στοιχεία. Σοβαρές πηγές που έχουν γνώση, έλεγαν πως το ενδιαφέρον της Ε& από το Αμπου Ντάμπι, που πρόσφατα ανέφερε το Bloomberg, είναι ένα σενάριο που είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατον. Οπότε το πιθανότερο είναι τμηματική πώληση, που σημαίνει ανεξάρτητη πώληση της ΝΟVA, εξέλιξη που αν επαληθευτεί το επόμενο διάστημα εξυπηρετεί σχεδιασμούς και εγχώριων ομίλων.

Οι εκτιμήσεις για NOVAL

-Και από τη ΝOVA περνάμε στη NOVAL για την οποία την επόμενη εβδομάδα στο διάστημα 29 με 31 Μαΐου θα τρέξει η δημόσια εγγραφή για την εισαγωγή των μετοχών στο Χρηματιστήριο. Οι εκτιμήσεις είναι ότι η δημόσια εγγραφή θα έχει επιτυχία με κάλυψη της έκδοσης μια φορά και κάτι, στο συντηρητικό σενάριο.

Τη μάτιασαν…

-Κι ενώ το θερμόμετρο για την εκλογική αναμέτρηση τον Ιούνιο στον ΣΕΒ ανεβαίνει, η Ιουλία Τσέτη είχε ένα ατύχημα και από μια πτώση έσπασε το χέρι της. Περαστικά.

Οι μεζονέτες του ΟΤΕ στην Κηφισιά

-Ένα από τα δεκάδες ακίνητα του ΟΤΕ (που έχουν περάσει στην ΟΤΕ Estate) είναι και αυτό στην οδό Πρωτέως στην Κηφισιά όπου στεγάζει το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών εδώ και πολλά χρόνια. Ο Οργανισμός ήδη προχωρά στην ολική ανακαίνιση ενός ιστορικού του κτιρίου, του Υπηρεσιακού Μεγάρου Αττικής (το γνωστό ΥΜΑ) στην οδό Πατησίων 83, το οποίο όταν ολοκληρωθεί σε βάθος 3-4 ετών, θα φιλοξενήσει το νέο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών. Οπότε το ακίνητο (περί τα 2 – 2,5 χιλ. τ.μ.) στην Κηφισιά αδειάζει και θα αναζητηθεί ο καλύτερος τρόπος αξιοποίησής του. Επειδή όμως βρίσκεται σε περιοχή αμιγούς κατοικίας, το πιθανότερο είναι στο μέλλον να εξεταστεί (αν δεν πουληθεί) να γίνει... μεζονέτες. Αν συμβεί, θα είναι από τα λίγα οικιστικά project που θα υλοποιήσει ο Οργανισμός. Προ 20ετίας οι κατοικίες στο Χωριό Τύπου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στον Λόφο Έντισον στην Παλλήνη (πριν από πολλές δεκαετίες βρισκόταν ο λεγόμενος Ασύρματος του ΟΤΕ) μοσχοπουλήθηκαν από κοινή εταιρεία με τη Reds, ενώ πιο πρόσφατα η ΟΤΕ Estate υλοποίησε οικιστικό έργο στην Πάτρα.

Με την Goldman Sachs στη Μαδρίτη

-Στη Μαδρίτη πραγματοποιείται 4 με 6 Ιουνίου το 28ο ετήσιο Ευρωπαϊκό Χρηματοοικονομικό Συνέδριο της Goldman Sachs στο οποίο θα συμμετάσχουν και οι ελληνικές τράπεζες.

Οι Ισπανοί της Apivita

-Μετά την πώληση της Apivita από την οικογένεια Κουτσιανά στους Ισπανούς της Puig, άλλαξαν πολλά στη γνωστή εταιρεία και πλέον αυτό αποτυπώνεται στα οικονομικά της μεγέθη τα οποία δημοσιοποιήθηκαν χθες. Για το 2023 η Apivita πραγματοποίησε πωλήσεις 57,8 εκατ. ευρώ από 50,8 εκατ. Το 2022 (+14%) και κέρδη προ φόρων στα 2,4 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 33%. Η εταιρεία αύξησε τον τραπεζικό της δανεισμό στα 4 εκατ. ευρώ (από 1,5) έχοντας σχεδόν ισόποσα ταμειακά διαθέσιμα. Για το 2024 η εταιρεία αναμένει να αυξήσει τα μερίδιά της στη διεθνή αγορά και να δώσει ώθηση στην κερδοφορία της μέσω των εξαγωγών. Αυτός είναι και στρατηγικός στόχος του ομίλου στοχεύοντας την αγορά της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής καθώς και το ηλεκτρονικό εμπόριο (e-commerce).

Πόσο… κοστίζουν οι πρεσβείες;

-Οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των κρατών είναι απολύτως απαραίτητες. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ όμως πόσο μας κοστίζουν οι πρεσβείες (και οι πρεσβευτικές κατοικίες) της χώρας μας στο εξωτερικό; Για να έχετε μια εικόνα, να σας αναφέρω για παράδειγμα ότι για το ενοίκιο του δευτέρου εξαμήνου του 2024 (από 20/7/2024 έως 19/1/2025) των γραφείων της πρεσβείας της Ελλάδας στο Σεράγεβο θα χρειαστούν 89.926,10 ευρώ. Το ενοίκιο για την πρεσβευτική κατοικία επίσης στο Σεράγεβο για το ίδιο διάστημα, θα φτάσει τις 21.000 ευρώ. Αν δούμε ένα άλλο παράδειγμα, η πρεσβευτική κατοικία στο Ελσίνκι για το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους θα στοιχίσει 39.327,12 ευρώ, ενώ για το ίδιο διάστημα το ενοίκιο γραφείων και πρεσβευτικής κατοικίας στο Μοντεβιδέο θα κοστίσει 53.461,47 ευρώ. Εάν υπολογίσουμε τις διπλωματικές αντιπροσωπείες της Ελλάδας ανά τον κόσμο, το κονδύλι φτάνει σε… δυσθεώρητα ύψη, με σημαντικές διαφορές βέβαια ανάλογα με τη χώρα.

Οι λευκές πετσέτες των Servicers

-Αυξάνονται και πληθύνονται οι Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Τραπεζικά Δάνεια (οι Servicers των κόκκινων δανείων, δηλαδή) που ετοιμάζονται να πετάξουν λευκή πετσέτα, να περισώσουν ό,τι απέμεινε από τα περιουσιακά τους στοιχεία και να εγκαταλείψουν τη μάχη. Από τις 23 υφιστάμενες Εταιρείες Διαχείρισης, ζήτημα είναι αν τελικά περάσουν οι μισές αλώβητες από τον έλεγχο της αδειοδότησης της Τράπεζας της Ελλάδος. Από τις 17 που κατέθεσαν μέχρι χθες αίτημα αδειοδότησης, σχεδόν όλες είχαν σοβαρές ελλείψεις στους φακέλους που κατέθεσαν, γεγονός που προκάλεσε ένα κύμα ανταλλαγής μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, για την έγκαιρη προσαρμογή. Ήρθαν και τα χθεσινά πρόστιμα ύψους 305.000 ευρώ που επέβαλε το υπουργείο Ανάπτυξης σε 3 από τις μεγάλες εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων για να στείλουν ένα επιπλέον μήνυμα αυστηροποίησης του καθεστώτος. Το υπουργείο Ανάπτυξης ελέγχει τις εμπορικές πρακτικές των εταιρειών και η Τράπεζα της Ελλάδος τη συμμόρφωση με το νέο κανονιστικό πλαίσιο. Στην Τράπεζα της Ελλάδος θέλουν να έχουν τελειώσει με τον έλεγχο των φακέλων αδειοδότησης, το αργότερο μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας. Τον Ιούνιο θα συντάξουν τις εισηγήσεις, κατόπιν θα συνεδριάσουν οι επιτροπές αξιολόγησης και στο τέλος τις αποφάσεις για το ποιοι Servicers θα συνεχίσουν να λειτουργούν στην Ελλάδα, θα πάρει η Επιτροπή Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων (ΕΠΑΘ), το αργότερο μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Η Καμπούλ στη Χαλυβουργική

-Στην Cosmote TV (που είδε να γεννάνε και τα κοκόρια της με το θρίλερ για την ανάδειξη του πρωταθλητή της SuperLeague και τη επιτυχία του Ολυμπιακού να φτάσει στον τελικό του Conference League) ο επικεφαλής, Δημήτρης Μιχαλάκης, εκτός από τη μάχη που δίνει για τις πειρατικές συνδέσεις στη συνδρομητική τηλεόραση (από τις επιχειρήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί το τελευταίο έτος, πάνω από 50.000 χρήστες έχουν ταυτοποιηθεί σε δικογραφίες), έχει το βλέμμα του και στην... Καμπούλ. Όχι στο Αφγανιστάν, αλλά στη νέα συμπαραγωγή της Cosmote TV με τη France Television, για τα γυρίσματα της οποίας αξιοποιήθηκαν οι εγκαταστάσεις της πρώην Χαλυβουργικής στον Ασπρόπυργο. Η προηγούμενη διεθνής συμπαραγωγή με τίτλο Τεχράν, εκτός του ότι πήρε βραβείο Emmy, αγοράστηκε και από την Apple TV.

Η πώληση της ΗΛΕΚΤΩΡ δρομολογήθηκε. Το επόμενο βήμα;

-Πριν από περίπου 6 μήνες, αρχές Νοεμβρίου 2023, η διοίκηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση, για να διαψεύσει πληροφορίες και δημοσιεύματα ότι σχεδιάζει την πώληση της ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις. Το κεντρικό επιχείρημα τότε ήταν ότι η ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις αποτελούσε τη μεγαλύτερη θυγατρική εταιρεία της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, με εκτιμώμενες συνολικές ταμειακές ροές άνω του 1 δισ. ευρώ, από τις υφιστάμενες παραχωρήσεις κατά τη συμβατική τους διάρκεια. Τα πράγματα σήμερα έχουν κάπως αλλάξει καθώς με την πώληση της ΗΛΕΚΤΩΡ στον Όμιλο της Motor Oil, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ ξεκαθαρίζει το χαρτοφυλάκιο των δραστηριοτήτων της και μετατοπίζει βάρος στις παραχωρήσεις. Από την άλλη πλευρά, η Ακτωρ Παραχωρήσεις, έχει μια σύμβαση που λήγει τον ερχόμενο Οκτώβριο, με την Αττική Οδό, θα εισπράξει το μέρισμα για τη χρήση 2024, το 2025, έχει υπογράψει κάποιες συμβάσεις ΣΔΙΤ που θα της προσφέρουν έσοδα τα επόμενα χρόνια αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να προσφέρει τις αποδόσεις επί των ιδίων κεφαλαίων του παρελθόντος. Γι’ αυτό το θέμα της πώλησης της Ακτωρ Παραχωρήσεις κάποια στιγμή μέσα στον χρόνο είναι πολύ πιθανό να επανέλθει στο τραπέζι του διοικητικού συμβουλίου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Η Οrilina δεν κατάφερε να εντυπωσιάσει

-Λίγες μόλις μέρες πριν από τη γενική συνέλευση των μετόχων της «ORILINA PROPERTIES Α.Ε.Ε.Α.Π.», ένα ασυνήθιστα μεγάλο πακέτο 3,1 εκατομμυρίων μετοχών της εταιρείας άλλαξε χθες χέρια στο χρηματιστήριο, στην τιμή των 0,94 ευρώ. Η γενική συνέλευση των μετόχων έχει οριστεί για την 3η Ιουνίου και προβλέπεται η έκδοση 15,7 εκατομμυρίων νέων μετοχών και η δωρεάν διανομή στους μετόχους της εταιρίας, σε αναλογία μία νέα κοινή ονομαστική μετοχή για κάθε 8,8 παλαιές κοινές ονομαστικές μετοχές. Επίσης, αναμένεται να εγκριθεί κι ένα πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών. Η εταιρεία συμφερόντων της Brevan Howard και του επενδυτή Τρύφωνα Νάτση μπήκε στο Χρηματιστήριο τον Δεκέμβριο του 2023, στην τιμή των 0,95 ευρώ. Από τότε μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να εντυπωσιάσει με τις χρηματιστηριακές της αποδόσεις, όπως όλος ο κλάδος άλλωστε…

Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε

-Πολύς κόσμος συγκεντρώθηκε χθες το απόγευμα στο «Σταύρος Νιάρχος» για την εκδήλωση που διοργάνωσε ο ΣΕΒ με θέμα «Ευρωεκλογές 2024: Ο κόσμος αλλάζει. Η Ευρώπη μπορεί;». Πολλά ενδιαφέροντα πηγαδάκια στήθηκαν πριν και μετά την έναρξη της συζήτησης με την Πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Β. Λαζαράκου και τον πρώην πρόεδρο του ΣΕΒ Θεόδωρο Φέσσα, στο επίκεντρο. Εντύπωση προκάλεσαν οι ασυνήθιστα "σκληρές" θέσεις που εξέφρασε ο απερχόμενος πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, λέγοντας ότι έχουμε μια Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία δεν λογοδοτεί αλλά και δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των καιρών. Οτι τα εθνικά συμφέροντα υπερισχύουν των κοινών ευρωπαϊκών στόχων και κάθε χώρα κάνει ό,τι θέλει. Ότι ο ανταγωνισμός των αμερικανικών και κινέζικων επιχειρηματικών ομίλων είναι σκληρός και η Ευρώπη δεν στηρίζει τη δική της επιχειρηματικότητα. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε ο Ε. Μυτιληναίος. Μία επένδυση π.χ. για φωτοβολταϊκό πάρκο στην Ιταλία στην καλύτερη περίπτωση χρειάζεται 5 χρόνια για να υλοποιηθεί. Στον Καναδά η αντίστοιχη περίοδος εγκρίσεων δεν ξεπερνά το εξάμηνο. Όλοι συμφώνησαν ότι η Ευρώπη χρειάζεται έναν Νέο Καταστατικό Χάρτη, να αλλάξει η δομή, να αλλάξει η Λισσαβώνα 2007.

Η 3η χειρότερη ετήσια απόδοση από το 1919

-Πριν από μερικά χρόνια, δεν υπήρχε ασφαλέστερη επένδυση στον κόσμο από τα μακροπρόθεσμα αμερικανικά κρατικά ομόλογα. Ήταν ο ορισμός του zero risk investment. Δεν είναι πια. Ο πληθωρισμός μειώνει την αξία τους και το δολάριο δεν έχει τη δύναμη να στηρίξει την αξία των μακροπρόθεσμων ομολόγων. Φέτος, τα 30ετούς διάρκειας αμερικανικά κρατικά ομόλογα φαίνεται ότι θα καταγράψουν την 3η χειρότερη ετήσια απόδοσή τους από το 1919. Μέχρι σήμερα, η αξία τους έχει μειωθεί κατά 15% από χρονιά σε χρονιά, ενώ είχαν μια μικρή αύξηση περίπου 2% το 2023. Τα τελευταία 105 χρόνια, μόνο το 2009 και το 2022 έδωσαν χειρότερες αποδόσεις για τα μακροπρόθεσμα κρατικά ομόλογα. Υπάρχει ένα δημοφιλές διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο (ETF) που ακολουθεί πιστά τα ομόλογα, αμερικανικού δολαρίου. Ονομάζεται TLT. H αξία του $TLT έχει καταβαραθρωθεί κατά 40% τα τελευταία 4 χρόνια. Χρόνο με τον χρόνο, η αξία του μειώνεται κατά 6% ενώ περιμένει εναγωνίως την αρχή του κύκλου μείωσης των επιτοκίων για να πάρει τα πάνω του.