-Χαίρετε, όλα καλά κι ωραία, αλλά σήμερα θα σας κακοκαρδίσω πρωί πρωί γιατί βλέπω ότι εκεί στο Μ.Μ. δεν πάνε καλά. Πρώτον, το είπε ο Άρης Σ. ότι «η επικοινωνιακή πολιτική του Μητσοτάκη είναι παρωχημένη» και για να το λέει ο Σπηλιωτόπουλος κάτι θα ξέρει, τι να λέμε τώρα, ο άνθρωπος είναι ειδικός από εποχή Ραφήνα(ς). Αλλά το βλέπω κι εγώ, μεταξύ μας, ότι κάτι δεν πάει καλά, ο Κ.Μ… έχει μείνει πίσω και κάνει κάτι τραπέζια με ανθότυρα, ρακές και μέλια από τον Μανούσο, που τα φέρνει από κάτι αγροίκους Κρητικούς παραγωγούς και νομίζει ότι έτσι θα τη βγάλει καθαρή. Και την ίδια ώρα το «σύστημα Κασσελάκη» έχει αλώσει κυριολεκτικά όλη την κοσμική Αθήνα, τα είδατε χθες στο protothema.gr τα κοσμικά τραπέζια με φάτσα κάρτα το crème de la crème της καλής κοινωνίας, τον Άρη Σ., τον Λαζόπουλο, τη Σοφία Μπεκατώρου. Και να τα χαβιάρια Κασπίας, να τα μπλε καβούρια να οι πάβλοβες για να γλυκαθούν στο τέλος, μας πέσανε τα σάλια, ζηλέψαμε κιόλας. Άσε που καταλαβαίνω ότι ο Stefanos τους έχει για πλάκα και στα πολιτιστικά-καλλιτεχνικά. Ο Κ.Μ ας πούμε έχει… στην πλάτη του στο Μ.Μ. έναν βαρετό Παρθένη που απεικονίζει την Παναγία με τον Χριστό, ενώ ο Stefanos έβαλε φόντο στο γραφείο του στην Κουμουνδούρου ένα νέο έργο τέχνης Τούρκου καλλιτέχνη που όπως (μας) είπε σε τηλεοπτική του συνέντευξη το αγόρασε από την Κωνσταντινούπολη από μια «γκαλερί φιλελλήνων» και συμβολίζει την ελληνοτουρκική φιλία κ.λπ. Τώρα, εγώ είδα το έργο τέχνης ή έστω όσο φαίνεται από το πλάνο, αλλά ειλικρινά δεν κατάλαβα τον οπτικό συμβολισμό. Ίσως εννοεί ο άνθρωπος (ως συμβολισμό) ότι οι συγκεκριμένοι γκαλερίστες της Πόλης βοηθούν στην ελληνοτουρκική φιλία; Ίσως. Πάντως το έργο αυτό καθ’ αυτό, δείτε το παρακαλώ και πέστε μου τη γνώμη σας για τους συμβολισμούς. Η αλήθεια είναι ότι (το έργο) έχει κάποια κίνηση…

Σύσκεψη για το δημογραφικό στο Μαξίμου

-Τώρα στα… τετριμμένα, φορτώνει την ατζέντα με θέματα που αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη ο Κ.Μ και μου λένε ότι αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για το δημογραφικό. Θα αναπτύξει και σήμερα ορισμένα πράγματα, αλλά χθες έκανε σύσκεψη στο Μαξίμου με την αρμόδια υπουργό Ζαχαράκη και το team του πρωθυπουργικού γραφείου, δίνοντας σαφείς οδηγίες για να σχηματοποιηθεί τους επόμενους μήνες ένα συνεκτικό σχέδιο που θα αφορά τη στήριξη των νέων ζευγαριών και των νέων οικογενειών και θα αφορά μια σειρά θεμάτων, όπως η στέγη, τα φορολογικά κίνητρα κ.ο.κ.

Η αποκατάσταση του Λυμπέρη

-Έχει περάσει περίπου ενάμισης χρόνος από τότε που ο Παναγιώτης Λυμπέρης, αρχηγός Στόλου εκείνη την περίοδο, αποστρατεύτηκε «στη ζούλα», πληρώνοντας εν πολλοίς και τις κάκιστες σχέσεις που είχε με τον Α/ΓΕΕΘΑ Φλώρο. Η ώρα της αποκατάστασης για τον Λυμπέρη ήρθε χθες με την έγκριση του νομοσχεδίου Δένδια για το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας που πέρασε με ευρεία διακομματική συναίνεση και στο οποίο ο ίδιος θα είναι πρόεδρος. Όπως μου έλεγαν από το Πεντάγωνο, ο Λυμπέρης είναι αφενός αρχαιότερος και του νυν Α/ΓΕΕΘΑ Χούπη, αφετέρου είναι αγαπητός στις Ένοπλες Δυνάμεις. Αφήστε, δε, που είναι και ηλεκτρολόγος μηχανικός, οπότε έχει και συναφή ιδιότητα. Μαζί του θα «τρέχει» το ΕΛΚΑΚ ως CEO ο γνωστός από τη θητεία του σε Forthnet, NOVA και Quest Παντελής Τζωρτζάκης, ο οποίος είναι εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Μπερδεματάκι

-Ένα προβληματάκι εσωτερικής συνεννόησης το έχει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Πώς αλλιώς να εξηγηθεί για παράδειγμα ότι η Θεοδώρα Τζάκρη, σε συνομιλία της με κοινοβουλευτικούς συντάκτες, λέει ότι ορθώς η Βουλή κλείνει δύο εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές, προκειμένου να μπορέσουν οι βουλευτές να τρέξουν στις περιφέρειές τους για την κρίσιμη αναμέτρηση, και την ίδια ώρα ο Χάρης Μαμουλάκης ανεβάζει βίντεο καταγγέλλοντας το κλείσιμο του κοινοβουλίου. “Είσαι ό,τι να ’ναι” που τραγουδάει και ο Αργυρός.

Η μάχη της Παρασκευής

-Πάντως, η Βουλή θα κλείσει την Παρασκευή αμέσως μετά τη σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών και θα ανοίξει την Τρίτη 11 Ιουνίου. Η προ ημερησίας διάταξης συνεδρίαση της Παρασκευής γίνεται για το θέμα της ακρίβειας, αλλά είναι δεδομένο πως θα πάρει μορφή γενικευμένης συζήτησης. Η διαδικασία θα ξεκινήσει με την εισαγωγική τοποθέτηση του πρωθυπουργού περίπου στις 10:30 και θα κρατήσει 9 με 10 ώρες. Μαθαίνω βέβαια ότι ο Κ. Μητσοτάκης νωρίς το απόγευμα έχει κρίσιμη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου και θα αποχωρήσει. Να θυμίσω εδώ ότι στις 19:00 ξεκινάει ο πρώτος ημιτελικός του final 4 στο Βερολίνο μεταξύ Παναθηναϊκού και Φενέρμπαχτσε.

Τον Σεπτέμβριο ο νέος διαγωνισμός για τις ταυτότητες

-Μετά τους αλλεπάλληλους άγονους διαγωνισμούς, η κυβέρνηση χθες αποφάσισε, τον διαγωνισμό για τις νέες ταυτότητες -προϋπολογισμού άνω των 300 εκατ. ευρώ- να τον αναλάβει και να τον διεκπεραιώσει η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (Project Preparation Facility – PPF) του ΤΑΙΠΕΔ. Η διαγωνιστική διαδικασία θα ξεκινήσει μέσα στον Σεπτέμβριο και η ολοκλήρωσή της πλέον θα γίνει με πολύ «σφικτές προθεσμίες». Η Κυβερνητική Επιτροπή Έργων Στρατηγικής Σημασίας ενέκρινε την πρόταση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να αναθέσει στο PPF του ΤΑΙΠΕΔ και την προμήθεια του ειδικού εξοπλισμού για την ΕΛΑΣ ταυτόχρονα με τη διενέργεια των νέων διαγωνισμών για τα διαβατήρια και τις ταυτότητες. Από το 2026, όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ είναι υποχρεωμένα να χρησιμοποιούν τις νέου τύπου ταυτότητες υψηλών προδιαγραφών ασφαλείας.

Το 70% των μετοχών του placement σε long only funds

-Το 70% των μετοχών της Μυτιληναίος, που διατέθηκε στο placement, πέρασε σε χαρτοφυλάκια long only funds κυρίως από τις ΗΠΑ, λίγο πιο κάτω από το 20% σε Ελληνες θεσμικούς και 10-11% σε hedge funds. Το γεγονός ότι οι μετοχές πέρασαν σε σοβαρά θεσμικά χαρτοφυλάκια αλλά και η σημαντική ζήτηση που εκδηλώθηκε φάνηκε και από την εντυπωσιακή αντίδραση που είχε χθες η μετοχή του ομίλου καθώς είχε αγοραστικό ενδιαφέρον από όσους δεν ικανοποιήθηκαν στο placement, με αποτέλεσμα να αλλάξουν χέρια (εκτός από τις μετοχές του placement) σχεδόν 1,5 εκατ. μετοχές και να κλείσει πάνω από τα 37 ευρώ. Το placement έτρεξαν Citi, Morgan Stanley και η Euroxx που κάλυψε μεγάλο μέρος της συνολικής συναλλαγής. Η Mυτιληναίος πούλησε το 5% του μετοχικού κεφαλαίου στη μέση τιμή των τελευταίων 12 μηνών, με μια μικρή έκπτωση 4% από τη μέση τιμή μήνα και τριμήνου.

Περιμένοντας την 31η Μαΐου

-Προχθές, με τον Γενικό Δείκτη στο -0,43%, εμφανίστηκε ένας ξένος θεσμικός πωλητής και η μετοχή της Motor Oil κατρακύλησε κατά -3,3%. Χθες, με τον Γενικό Δείκτη να χάνει -1,09%, εμφανίστηκε ξένος θεσμικός αγοραστής και η ίδια μετοχή έκλεισε με άνοδο +3,34%. Μοναδική διαφορά ότι ανακοινώθηκε επισήμως αυτό που γνώριζε όλη η αγορά, δηλαδή ότι η Motor Oil κατέθεσε πρόταση 114,7 εκατ. ευρώ για να αγοράσει την ΗΛΕΚΤΩΡ από τον ΕΛΛΑΚΤΩΡα. Σε λίγες μέρες (28 Μαΐου), η Motor Oil θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου για τα οποία η UBS έβγαλε report θεωρώντας ότι θα είναι εξαιρετικά «υποστηριζόμενα από το ακόμα ισχυρό περιθώριο διύλισης (UBS European composite refining margin στα $11/bbl)». Σύμφωνα με την ανάλυση της UBS, η Motor Oil θα εισπράξει από τη χρηματική διανομή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ 52 εκατ. ευρώ και κατόπιν θα διαθέσει 114,7 εκατ. ευρώ για να αγοράσει την ΗΛΕΚΤΩΡ. Όλα αυτά είναι λίγο – πολύ γνωστά. Το ερώτημα ωστόσο παραμένει: Τι ήταν εκείνο που προκάλεσε τις προχθεσινές πωλήσεις στη μετοχή και τι άλλαξε μέσα σε λίγες ώρες ώστε η μετοχή χθες να επιστρέφει στην κεφαλαιοποίηση των 3 δισ. ευρώ. Ενδεχομένως κάποιες απαντήσεις να δοθούν στη γενική συνέλευση των μετόχων της 31ης Μαΐου.

Στα 121 εκατ. αποτιμά την ΗΛΕΚΤΩΡ η ΜΟΗ

-Με βάση την πρόταση που υπέβαλε η Motor Oil για το 94,44% της ΗΛΕΚΤΩΡ, η εταιρεία αποτιμάται στο σύνολό της στα 121,45 εκατ. ευρώ. Ο Όμιλος ΗΛΕΚΤΩΡ στο τέλος του 2023 είχε σε λειτουργία 4 μονάδες επεξεργασίας αστικών αποβλήτων με δυναμικότητα που υπερβαίνει τους 700.000 τόνους ετησίως, 2 μονάδες επεξεργασίας κλινικών αποβλήτων, καθώς και 4 έργα παραγωγής ενέργειας από αξιοποίηση βιοαερίου εκλυόμενου από Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ), με συνολική εγκατεστημένη ισχύ που υπερβαίνει τα 33 MW. Το, δε, ανεκτέλεστό της ήταν 75,1 εκατ. ευρώ.

Λύθηκε το μυστήριο της βίλας Μεταξά στο Σούνιο

-Μετά από σχετική έρευνα, η στήλη έλυσε το μυστήριο της εξαφάνισης από την πλατφόρμα των πλειστηριασμών της βίλας Μεταξά στο Σούνιο. Το δάνειο που βαρύνει το μοναδικό ακίνητο στο Σούνιο μεταβιβάστηκε από την INTRUM στην κοινοπραξία του fund SMERC του Ν. Καραμούζη, και εταιρειών συμφερόντων Θ. Λασκαρίδη και της Brown, που περιλάμβανε 72 ξενοδοχεία. Η βίλα παραμένει στην κυριότητα του αρχιτέκτονα-μηχανικού Νικ. Μεταξά, ο οποίος ήρθε σε συμφωνία με την κοινοπραξία για την αποπληρωμή του δανείου, συμφωνία η οποία και τηρείται. Λόγω της εξυπηρέτησης του δανείου η κοινοπραξία δεν προβαίνει σε κάποια ενέργεια και ανανεώνεται η διαδικασία του πλειστηριασμού. Ο Ν. Μεταξάς φέρεται να έχει γίνει αποδέκτης σημαντικών οικονομικών προτάσεων για την αγορά του ακινήτου που βρίσκεται σε έκταση 7,3 στρεμμάτων και αγοράστηκε από τον σημερινό ιδιοκτήτη τον Δεκέμβριο του 1990.

Ανεβάζει ταχύτητες η αγορά τυχερών παιχνιδιών

-Το πρώτο τρίμηνο του 2024 για την αγορά τυχερών παιχνιδιών δεν προσέφερε μεγάλες συγκινήσεις, με δεδομένο ότι τζίροι και κέρδη κινήθηκαν ελαφρά ανοδικά σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Με βάση τα στοιχεία της Επιτροπής Παιγνίων, το GGR (καθαρά έσοδα προ εισφορών) της αγοράς αυξήθηκε κατά 6,3% και έφτασε στα 682 εκατ. ευρώ. Ο συνολικός αναμορφωμένος τζίρος στο ίδιο διάστημα διαμορφώθηκε στα 3,89 δισ. ευρώ, έναντι 3,49 δισ. το ίδιο τρίμηνο πέρυσι (+11%). Το δεύτερο τρίμηνο όμως αναμένεται αρκετά καλύτερα, τουλάχιστον στοιχηματικά, αφού έχουμε μπροστά μας τελικούς στη Euroleague με Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, τελικούς Champions League, Europa League και τον Ολυμπιακό την ερχόμενη Τετάρτη στο Conference League και μετά Euro στη Γερμανία.

Ο νόμος του Μέρφι

-Μια ενδιαφέρουσα απόφαση έλαβε προ ημερών η αρμόδια υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού. Η απόφαση αφορά την έγκριση αιτήματος της TANWEER PRODUCTIONS S.S για χορήγηση άδειας κινηματογράφησης με παρεμβολή προσώπων και χρήσης οπτικοακουστικού υλικού, στα κτίρια του Βιομηχανικού Συγκροτήματος ΕΒΜΕ Α.Ε (πρώην Τσαούσογλου) στις 29 -31 Μαΐου 2024 που πραγματοποιείται στο πλαίσιο παραγωγής ταινίας με τίτλο «Ο νόμος του Μέρφι». Είχε προηγηθεί σχετικό έγγραφο αίτημα ενώ για την εγκριτική απόφαση ελήφθησαν υπόψη διάφοροι παράγοντες όπως «το γεγονός ότι η δράση είναι συμβατή με τον σκοπό που υπηρετεί το μνημείο, προβάλλει την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας, και δεν επιφέρει με άμεσο η έμμεσο τρόπο βλάβη σε αυτό» καθώς και ότι «η αιτούμενη άδεια κινηματογράφησης θα πραγματοποιηθεί με επαγγελματικό εξοπλισμό και παρεμβολή προσώπων». Βεβαίως η άδεια συνοδεύεται από διάφορους όρους «περί προσβάσεως και χρήσης μνημείων, αρχαιολογικών χώρων και ιστορικών τόπων», όπως επίσης να καταβληθούν τα αναλογούντα υπέρ του ΟΔΑΠ τέλη κ.λπ. Πόσα είναι αυτά; Λοιπόν, το αναλογούν ποσό των τελών κινηματογράφησης για 3 ημέρες (29-31 Μαΐου 2024) φτάνει τις 5.952 ευρώ ενώ προκαταβάλλεται τουλάχιστον δύο εργάσιμες ημέρες πριν από την έναρξη της κινηματογράφησης- βιντεοσκόπησης. Τώρα, δεδομένου ότι πρόκειται περί παραγωγής μυθοπλασίας δεν ξέρω τι σχέση θα έχει με το ομώνυμο βιβλίο του Arthur Bloch που «διδάσκει» ότι… αν κάτι μπορεί να πάει στραβά, θα πάει, ούτε με την επίσης ομώνυμη ταινία της δεκαετίας του ’80 με τον «σκληρό» Τσαρλς Μπρόνσον. Μέσα στους όρους πάντως περιλαμβάνεται και ότι «για το θέμα να εξασφαλισθεί η προηγούμενη σύμφωνη γνώμη του φορέα διαχείρισης του μνημείου». Αν δεν κάνω λάθος όμως στις αρχές της χρονιάς το πρώην συγκρότημα Τσαούσογλου επί της Πειραιώς πέρασε στην ιδιοκτησία του Υπουργείου Πολιτισμού έναντι 12,6 εκατ. ευρώ που εξασφαλίστηκαν από τα Ταμείο Ανάκαμψης και δόθηκαν στην Εθνική Τράπεζα, στην οποία είχε περιέλθει η έκταση αφότου εγκαταλείφθηκε το εργοστάσιο από τη βιομηχανία επίπλων, τη δεκαετία του '90. Παράξενα πράγματα…

Κτηματολόγιο: Κλείνει τους λογαριασμούς με... το 2021

-Μια εκκρεμότητα πολλών ετών κλείνει στη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κτηματολογίου με την έγκριση των οικονομικών καταστάσεων της… χρήσης 2021. Η μεγέθυνση του φορέα τα τελευταία χρόνια δημιούργησε πολλές «ασυμβατότητες» στα λογιστικά πληροφοριακά συστήματα του Κτηματολογίου, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η συμφωνία δεκάδων χιλιάδων λογιστικών εγγραφών και κατ’ επέκταση η σύνταξη των οικονομικών καταστάσεων. Με μεθοδική δουλειά της διοίκησης τα συστήματα αναβαθμίστηκαν, οι λογαριασμοί συμφωνήθηκαν, οι λογιστικές καταστάσεις οριστικοποιήθηκαν και επιτέλους σήμερα ψηφίζονται, με τους ορκωτούς λογιστές να βάζουν τη σφραγίδα τους χωρίς επιφυλάξεις. Σημειώστε πως η έγκριση των οικονομικών καταστάσεων οδηγεί στην άμεση καταβολή υπέρ του Δημοσίου ποσού περίπου 10 εκατ. ευρώ από το προβλεπόμενο μέρισμα υπέρ του Υπουργείου Οικονομικών και των δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Πολλά λεφτά, μικρές προσδοκίες

-Εντυπωσιακή χθες η συνολική αξία συναλλαγών της συνεδρίασης η οποία -ακόμη και χωρίς το πακέτο των 7,2 εκατ. μετοχών Mytilineos, αξίας 255,6 εκατ. ευρώ- ξεπέρασε τα 177 εκατ. ευρώ. Όλες οι τράπεζες έκλεισαν χθες με αρνητικό πρόσημο, αλλά βοήθεια δεν ήρθε ούτε από τον ΟΠΑΠ (-1,98%) ούτε από τη ΔΕΗ (-15%) παρά τα καλά αποτελέσματα ούτε από τον ΟΤΕ (-2,9%), τη Cenergy και τη Helleniq Energy (-3%). Ακόμη και η JUMBO, που ανακοίνωσε ότι θα μοιράσει μέρισμα 1 ευρώ ανά μετοχή, χθες υποχώρησε στα 27,2 ευρώ (-0,15%).

Ο Κατσιματίδης υποδέχεται τον Πομπέο

-Σε λίγες ημέρες φτάνει στη χώρα μας ο πρώην επικεφαλής του State Department, Μάικ Πομπέο, για το Συνέδριο των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου για τη θρησκευτική ελευθερία, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, στο οποίο θα είναι κεντρικός ομιλητής. Ο πρώην Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών θα έλθει στην Αθήνα από τα νησιά Τερκς και Κέικος στην Καραϊβική, όπου θα βρίσκεται προσκεκλημένος σε γάμο. Θα συνοδεύεται από τη σύζυγό του Σούζαν, η οποία είναι Χριστιανή Ορθόδοξη κι επιδεικνύει σταθερό ενδιαφέρον για τα θέματα του Πατριαρχείου. Ο Μάικ Πομπέο θα μείνει στη χώρα μας σχεδόν ένα 24ωρο, μετά θα αναχωρήσει για το Λονδίνο. Στο Συνέδριο των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου θα τον προλογίσει ο δισεκατομμυριούχος ομογενής από τις ΗΠΑ Τζον Κατσιματίδης, ενώ τη συζήτηση μαζί του θα συντονίσει ο Τζέι Σεκούλοφ. Αν το όνομα του Σεκούλοφ δε σας λέει κάτι, θα σας θυμίσω ότι είναι μεταξύ των προσωπικών δικηγόρων του Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια της έρευνας για τις σχέσεις Τραμπ – Ρωσίας.

Ozempic: Η παραγωγή συνεχίζεται κανονικά

-To Ozempic είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιούν κατά κόρον οι διαβητικοί, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει καθιερωθεί ως (παράνομη) μόδα για όσους θέλουν να απαλλαγούν από τα περιττά κιλά. Χθες, όλοι αυτοί ανησύχησαν μαθαίνοντας ότι τα κεντρικά γραφεία της φαρμακευτικής της Novo Nordisk στο Bagsvaerd της Δανίας, υπέστησαν σοβαρές ζημιές από μεγάλη πυρκαγιά. Κάποιοι ανέφεραν στο Reuters ότι πρόκειται για «ερασιτεχνικό εμπρησμό». Σε κάθε περίπτωση η εταιρεία που παράγει το Ozempic δήλωσε ότι παρά τις ζημιές και την αναστάτωση, η παραγωγή συνεχίζεται κανονικά.