-Χαίρετε, φανταστείτε μία Ελλάδα τη Δευτέρα το πρωί που ο Τσίπρας με τον Ανδρουλάκη και τον Βαρουφάκη, έστω και με την ανοχή του ΚΚΕ, θα στήνουν μία κυβέρνηση Ειδικών Δικαστηρίων! Ούτε τι, ούτε πώς, ούτε γιατί, απλά μία κυβέρνηση ηττημένων με καμιά 140αριά βουλευτές (μειοψηφίας, δηλαδή) για να στηθούν γουνάκια με θέμα τις υποκλοπές και υπόδικο τον Μητσοτάκη. Το φαντάζεστε τι… ωραία ατμόσφαιρα που θα είμαστε; Θα είναι κάτι ανάλογο για τη χώρα και την οικονομία της σαν τους σεισμούς της Τουρκίας. Εγώ προσωπικά δεν μπορώ να το φανταστώ, αλλά έχοντας ακούσει προσεκτικά τον Ανδρουλάκη στο debate και τον Τσίπρα χθες στο διακαναλικό debate, ομολογώ ότι δεν μου προέκυψε πουθενά κατηγορηματικά ότι δεν το σκέφτονται οι δυο τους και το αποκλείουν.  Γιατί ο Τσίπρας χθες ήταν σαφής… δεν είναι ο στόχος μου, αλλά (βρε, αδελφέ) δεν αποκλείεται να το συζητήσουμε από Δευτέρα. Μάλιστα, κάποιοι στην πιάτσα μας χθες βρήκαν και τον... ενδιάμεσο πρωθυπουργό με τα γουνάκια που δεν είναι άλλος από τον Γιάννη Δραγασάκη. Δαγκώστε τα διαβατήρια…

Από τη Νινέτα στη Νίνα, 18 εκατομμύρια δρόμος

-Το θέμα συζήτησης που κάνει τον γύρο της (καλής) Αθήνας είναι διαμέρισμα των 320 τ.μ. στην Ηρώδου Αττικού που αγοράστηκε έναντι 18 εκατ. ευρώ από τον Ελβετό δισεκατομμυριούχο και επικεφαλής της εταιρίας μίσθωσης αεροσκαφών Τόμας Φλορ. Όλα αυτά όμως ήδη τα ξέρετε, οπότε αυτό που μπορεί να προσθέσει η στήλη είναι ότι πωλητής του διαμερίσματος ήταν η Νινέτα Φιξ, τρίτη σύζυγος του αείμνηστου Κάρολου Φιξ. Όσον αφορά τον λόγο της αγοράς του διαμερίσματος είναι για να στεγάσει την κόρη του Νίνα με τον Φίλιππο Γλίξμπουργκ, γιο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου. Τι να πω τώρα; Ότι αυτά τα παιδιά έκαναν καλούς γάμους; Ότι τον έχουν σαν πριγκιπόπουλο; Ότι προφανώς το αγόρασαν για δεύτερη κατοικία γιατί δύσκολα τους βλέπω να βολεύονται στα 320 τμ;

Διπλό ενεργειακό deal από Μυτιληναίο

-Δυο κινήσεις περαιτέρω ανάπτυξης στον τομέα της ενέργειας φαίνεται πως ετοιμάζει σύμφωνα με πληροφορίες ο όμιλος Μυτιληναίου. Η μια είναι η συμφωνία που ετοιμάζει ο όμιλος στη Βόρειο Αμερική και στην οποία αναφέρθηκε χθες ο Ευαγ. Μυτιληναίος μιλώντας στο Bloomberg. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο deal θα αφορά ΑΠΕ στο Καναδά. Η δεύτερη συμφωνία φαίνεται ότι θα αφορά στην εσωτερική αγορά και οι σχετικές ανακοινώσεις είναι ζήτημα χρόνου.

Βρέθηκε (;) η χρυσή τομή στην Aegean Baltic Bank

-To κακό με τους πολύ πλούσιους ανθρώπους είναι ότι αλλάζουν εύκολα γνώμη. Κι όταν αλλάξουν, δύσκολα αναθεωρούν την άποψή τους. Στην περίπτωση της Aegean Baltic Bank ο αγοραστής είναι ένας (Τέλης Μυστακίδης) και οι πωλητές τρεις (Αφθονίδης-Κούστας-Τσάκος). Την τελευταία στιγμή ο 3ος της παρέας άλλαξε γνώμη, δεν θέλει να πουλήσει. Ο Τέλης Μυστακίδης όμως δεν θέλει να βάλει τα λεφτά του χωρίς να έχει την απόλυτη πλειοψηφία στις μετοχές και στη διοίκηση. Τελικά, βρέθηκε(;) η χρυσή τομή: Ο εφοπλιστής Τσάκος δεν θα πουλήσει τις μετοχές του αλλά θα παραχωρήσει τα δικαιώματα ψήφου που του αναλογούν στον νέο επενδυτή. Η συμφωνία προβλέπει ότι σε πολύ συγκεκριμένα κρίσιμα ζητήματα ο κ. Τσάκος θα διατηρεί δικαίωμα αναίρεσης. Με τον τρόπο αυτόν, ο Τέλης Μυστακίδης αρχικά θα αποκτήσει την απόλυτη πλειοψηφία, καταβάλλοντας λιγότερα χρήματα. Αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί μια αύξηση κεφαλαίου για να περάσει η ΑΒΒ στη νέα περίοδο.

Μαριχουάνα εμπρός (από τα τέλη του έτους)

-Προς το τέλος του έτους υπολογίζεται ότι θα κάνουν την εμφάνισή τους στην ελληνική αγορά τα πρώτα σκευάσματα φαρμακευτικής κάνναβης. Τη διανομή των συνταγογραφούμενων σκευασμάτων έχει αναλάβει η Lavipharm και η Φαρμασερβ - Lilly. Και οι δύο εταιρίες θα διανέμουν προϊόντα της Tikun (από τη μονάδα στην Κόρινθο) τα οποία θα φέρουν το brand κάθε φαρμακευτικής. Η Lavipharm ήδη εκπαιδεύει προσωπικό για να υποστηρίξει τις πωλήσεις ενώ προσδοκά αξιόλογη ενίσχυση μεγεθών καθώς τα σκευάσματα φαρμακευτικής κάνναβης έχουν σημαντικά περιθώρια κέρδους.

Το ρεύμα χαντάκωσε την ΕΥΑΘ

Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης στο Χρηματιστήριο αξίζει 120 εκατ. ευρώ. Ο ισολογισμός της δείχνει Ίδια κεφάλαια 177,42 εκατ., τα λεφτά στο ταμείο είναι 71,48 εκατ. και έχει μηδενικό δανεισμό. Η λογιστική αξία της ΕΥΑΘ πλησιάζει τα 4,9 ευρώ αλλά στο χρηματιστηριακό ταμπλό παλεύει κοντά στα 3,5 Ευρώ. Η Εταιρία ανακοίνωσε οικονομικά αποτελέσματα 2022 με μείωση του κύκλου εργασιών στα 71 εκατ. ευρώ (από 73,6 εκατ.) -λόγω μείωσης της οικιακής κατανάλωσης- και εξαιρετικά αυξημένο κόστος πωλήσεων 66,3 εκ. (από 50,5). Το αποτέλεσμα, προφανές: Ζημίες 4,2 εκατ. από κέρδη 15,7 εκατ. μετά τους φόρους τελικό (καθαρό) αποτέλεσμα ζημίες 3,99 από κέρδη 11,3 εκατ. Η διοίκηση αποδίδει το ζημιογόνο αποτέλεσμα στο εξαιρετικά αυξημένο κόστος ηλεκτρικού ρεύματος στα 30,9 εκατ. ευρώ (από 17,2 εκατ. το 2021-σχεδόν διπλάσιο- συμπαρασύροντας τα έξοδα της εισηγμένης. Επιπλέον η διοίκηση προχώρησε σε επενδύσεις 14,7 από 9,2 εκατ. (αυξημένες 60%). Στο μεταξύ το επενδυτικό κοινό ανταποκρίνεται σ’ αυτά τα μεγέθη με αποχή. Ελάχιστες συναλλαγές στο ταμπλό και απουσία επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Συνάντηση δύο κόσμων στα Ναυπηγεία

-Αύριο στα Ναυπηγεία Ελευσίνας θα γίνει η συνάντηση δύο κόσμων. Η ONEX υπογράφει με την αμερικανική Cisco τη συμφωνία για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των ναυπηγείων ενώ το Σωματείο Μετάλλου Αττικής και το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών έχουν προκηρύξει για αύριο απεργία όπως μας πληροφορεί ο Ριζοσπάστης “για την υγεία και την ασφάλεια στους χώρους εργασίας, την εφαρμογή Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας τους μισθούς και το δικαίωμα στην εργασία.”

Η Aegean επανήλθε σε προ covid επίπεδα στο Χ.Α.

-Τα 8 ευρώ που έπιασε χθες η Aegean στο κλείσιμο (για δεύτερη φορά έπειτα από τον περασμένο Απρίλιο) γυρίζουν τη μετοχή σε προ κορωνοϊού επίπεδα. Με... καύσιμο τα ισχυρά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, παρότι είναι το ασθενέστερο παραδοσιακά εποχικά, η μετοχή της εταιρείας βρίσκεται πλέον στο +51% από την αρχή του χρόνου. Πέρα από τη σημαντική μείωση των ζημιών μετά από φόρους (14,4 εκατ., από 38,5 εκατ. το πρώτο τρίμηνο του 2022 και 35,2 εκατ. το πρώτο τρίμηνο του 2019), πολύ σημαντικό είναι πως το πρώτο τρίμηνο 2023 η Aegean είχε ισχυρές καθαρές ταμειακές ροές (138,6 εκατ.), αποτέλεσμα και των υψηλών προ-πωλήσεων για τη θερινή περίοδο. Καταλαβαίνετε τι έχει να γίνει δηλαδή στην Ελλάδα το καλοκαίρι.

Τα αποτελέσματα της Fourlis και ο νέος CEO

-Τη Δευτέρα (προχθές), ανέλαβε επισήμως καθήκοντα και την Τρίτη ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος της Fourlis A.E. Συμμετοχών Δημήτρης Βαλαχής. Ο Βαλαχής ήρθε στη Fourlis έπειτα από μια μακρά… θαλασσινή εμπειρία στην Andromeda Seafood Ltd που είχε απορροφήσει τη ΣΕΛΟΝΤΑ και τον ΝΗΡΕΑ. Στην αγορά παραμένουν τα ερωτήματα για τους λόγους αποχώρησης του Απόστολου Πεταλά έπειτα από 17 χρόνια στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Fourlis.

Η HelleniQ Energy και τα περιθώρια διύλισης

-Τα αποτελέσματα τριμήνου που θα ανακοινώσει αύριο η HelleniQ Energy έρχονται να συγκριθούν με τα ιδιαιτέρως φτωχά περυσινά αποτελέσματα των… ΕΛΠΕ του πρώτου τριμήνου 2022 που άφησαν ένα μικρό κέρδος της τάξης των 4 εκατ. ευρώ. Φέτος, το ξεκίνημα είναι πολύ δυνατό, η κερδοφορία ξεπερνά τα 230 εκατ. ευρώ και οφείλεται κυρίως στα περιθώρια της διύλισης αφού η εγχώρια κατανάλωση στο πετρέλαιο θέρμανσης ήταν μάλλον μειωμένη φέτος, λόγω του ζεστού χειμώνα.

Καλυφθείτε: Η Ντέλα... Βγάλε της Vodafone πήρε τη χατζάρα

-Η μεγάλη είδηση στα ευρωπαϊκά telecoms είναι φυσικά οι περικοπές προσωπικού που ανακοίνωσε η CEO του Vodafone Group Μαργκερίτα Ντέλα Βάλε, στο πλαίσιο ενεργειών που λαμβάνονται για την ανάκαμψη του ομίλου. Η Ιταλίδα CEO ανακοίνωσε πως θα περικοπούν περίπου 11.000 θέσεις εργασίας σε ολόκληρο τον όμιλο μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, οι μεγαλύτερες στην ιστορία της Vodafone που σήμερα απασχολεί περίπου 90.000 εργαζόμενους. Οι ανακοινώσεις έγιναν στο πλαίσιο της χθεσινής δημοσιοποίησης των οικονομικών αποτελεσμάτων του Ομίλου που παρέμειναν υπό πίεση λόγω της υποαπόδοσης της Γερμανίας και του αυξημένου ενεργειακού κόστους. Δεν είναι οι πρώτες περικοπές που γίνονται στον όμιλο μετά την ανάληψη των καθηκόντων της Ντέλα Βάλε στις αρχές τους έτους (η ίδια μετρά σχεδόν 30 χρόνια στον όμιλο, ξεκινώντας από το marketing της Vodafone Italia), καθώς είχαν προηγηθεί περικοπές στα κεντρικά του ομίλου, ενώ ο στόχος για περικοπές κόστους 1 δισ. ευρώ έως το 2026 παραμένει αμετάβλητος. Η ίδια έκανε λόγο για ένα ευρύτατο σχέδιο αναδιοργάνωσης που σε πρώτο στάδιο εστιάζει στη βελτίωση της εικόνας στη Γερμανία (τη μεγαλύτερη αγορά της Vodafone), ενώ εξετάζεται η μερική ή ολική πώληση των δραστηριοτήτων στην Ισπανία. Για την Ελλάδα δεν υπήρξε αναφορά, ενώ από την εταιρεία εδώ υποστηρίζουν πως η ελληνική θυγατρική δεν επηρεάζεται (ΣΣ η στήλη πιστεύει ότι τη θυγατρική στην Ελλάδα τη διασώζει προς το παρόν το μικρό μέγεθος). Η Ντέλα Βάλε λέει ότι θα εστιάσει στα δυνατά σημεία του ομίλου, αλλά και στο ισχυρό brand της εταιρείας, ωστόσο μιλώντας σε αναλυτές ξεκαθάρισε πως η Vodafone πρέπει να αλλάξει αλλά το εγχείρημα θα απαιτήσει χρόνο. Το βασικό θέμα είναι πως οι τηλεπικοινωνίες έχουν σήμερα από τους χαμηλότερους δείκτες απόδοσης κεφαλαίου στην Ευρώπη, ενώ απαιτούνται πολύ μεγάλες επενδύσεις (5G, οπτικές ίνες κ.λπ.) και όλα αυτά σε ένα περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού και οξύτατου ανταγωνισμού μεταξύ των παικτών της αγοράς.