Ο φιλόζωος Νίκος, ο γαλάζιος καριερίστας με τα δεκαχίλιαρα, ο Πρόεδρος από την αλλοδαπή και η μανία για τη ΔΕΗ ///


 

 

Χαίρετε, πιο ενδιαφέροντα είναι σήμερα τα πασοκικά νέα, αφού οι εσωκομματικές εκλογές εξελίσσονται -όσο περνούν οι μέρες- σε μεγαλύτερο γρίφο. Κατ’ αρχήν, λάβετε υπόψιν σας ότι στις αρχές Δεκεμβρίου, που θα κληθούν οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ να πάνε στις κάλπες, δεν γνωρίζουμε πώς θα πηγαίνει η πανδημία και, ξέρετε, δεν είναι και τίποτα… λυκόπουλα οι πασόκοι εκλογείς! Οι απόπειρες δημοσκοπήσεων που γίνονται από τις εταιρείες ερευνών είναι ολίγον… τυφλές αφού όσες ρωτούν τον γενικό πληθυσμό παίρνουν λιγοστές απαντήσεις (τι να βρεις σε ποσοστό 6%-8% που ψηφίζει ΚΙΝΑΛ;). Οι δε ερωτήσεις στο κοινό που ψήφισε ΚΙΝΑΛ έχουν αρκετές αβεβαιότητες ως προς το τι θα προκύψει αφού ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχει αρκετός κόσμος που λέει ότι θα πάει να ψηφίσει τώρα στις εσωκομματικές εκλογές και δεν είχε ψηφίσει (ΚΙΝΑΛ) τα τελευταία χρόνια.

-Τέλος πάντων, στον γενικό πληθυσμό προηγείται ο Λοβέρδος, αλλά στο πασοκικό κοινό μπαίνει το «όνομα Παπανδρέου» και οι εξαιρετικές οργανωτικές ικανότητες του Ανδρουλάκη, δηλαδή η εσωκομματική ισχύς του νεαρού ευρωβουλευτή. Στο Μ.Μ. δεν έχουν καταλήξει ποιος τους συμφέρει σαν αντίπαλος, αλλά νομίζω ότι ούτε και στον ΣΥΡΙΖΑ. Καθίστε να δούμε όταν αρχίσουν να μιλάνε και οι τρεις, λέω εγώ.

-Όσες περισσότερες έρευνες βγαίνουν με ποιοτικά στοιχεία, τόσο περισσότερο σαφές γίνεται ότι η υπουργός Κεραμέως «σκίζει» στις αρνητικές γνώμες, χτυπάει ανέτως καμιά 60αριά τοις εκατό (αλλά προς τα κάτω). Ντιν, νταν, βαράνε οι καμπάνες!

-Το γεγονός της ημέρας είναι, χωρίς αμφιβολία, ότι σήμερα κλείνει τα βιβλία της αύξησης η ΔΕΗ και οι προσδοκίες στη χρηματιστηριακή αγορά είναι ότι η προσφορά μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 4 δισ. ευρώ. Το 15% της ΑΜΚ προορίζεται για τους υφιστάμενους Έλληνες επενδυτές, ενώ το υπόλοιπο 85% θα κατανεμηθεί στους νέους επενδυτές, Έλληνες και ξένους. Εκδηλώνεται ισχυρή ζήτηση και υπάρχουν ουκ ολίγες περιπτώσεις funds τα οποία γράφονται για 40 και 50 εκατ., με την προσδοκία ότι θα πάρουν 1 με 2 εκατομμύρια. Σημειώστε τις πληροφορίες ότι η Oak Hill γράφτηκε στη ΔΕΗ για 200 εκατ. ευρώ.

-Πάντως, στις χρηματιστηριακές εταιρίες που παρακολουθούν στενά τα τεκταινόμενα, εκτιμούν ότι μόλις τελειώσει η αύξηση της ΔΕΗ και αποδεσμευτούν τα κεφάλαια θα αναπνεύσει και η αγορά στο ΧΑ.

-Κι αφού μιλάμε για το χρηματιστήριο, έπειτα από έναν δεύτερο συνεχόμενο πολύ δυνατό μήνα (διαφορά 12% σε μερίδιο αγοράς από τη δεύτερη χρηματιστηριακή) η Πειραιώς ΑΕΠΕΥ με μερίδιο 27,24% κατετάγη πρώτη σε συναλλαγές και τον Οκτώβριο. Η συγκεκριμένη επίδοση φέρνει τη χρηματιστηριακή στην κορυφή του κλάδου για το σύνολο του 2021.

-Παραμένω στο θέμα του Χρηματιστηρίου, αλλά περνάμε τώρα στα διοικητικά θέματα. Λοιπόν, η ΕΧΑΕ προσέλαβε την Egon Zehnder προκειμένου να επιλεγεί ο νέος CEO της εταιρίας και πρόεδρος του ΧΑ. Συνεπώς, όπως καταλαβαίνετε και αυτός θα περάσει από τα χεράκια του Ανδρέα Γαβριηλίδη, αλλά αυτό δεν είναι έκπληξη γιατί πάντα κάπως έτσι συμβαίνει. Από ονόματα για τον νέο πρόεδρο του ΧΑ πρέπει να κάνετε λίγο υπομονή, γιατί υπάρχουν βαριά αουτσάιντερ που ακόμη όμως δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους και συνεπώς δεν μπορούμε να πούμε αν θα κατέβουν ή όχι στη διαδικασία. Κάποιοι μάλιστα από αυτούς, αρκεί να το αποφασίσουν και το ματς θα έχει κριθεί πριν ξεκινήσει.

-Ωστόσο, η ονοματολογία είναι ακόμη πρόωρη. Παρεμπιπτόντως, σημειώστε ότι τα σενάρια που κυκλοφόρησαν τελευταία δεξιά – αριστερά για τον Βασίλη Καρατζά δεν φαίνεται να περπατούν (τουλάχιστον εύκολα). Όσοι πάντως καίγονται για τον διάδοχο του Σ. Λαζαρίδη, καλό είναι να παρακολουθούν στενά την κίνηση από το εξωτερικό: Πώς είναι στις πολεμικές ταινίες όταν πλακώνουν τους Αμερικανούς κι αυτοί τρέχουν να καλυφθούν φωνάζοντας «incoming»; Ε, κάπως έτσι, οι εισερχόμενες υποψηφιότητες από την αλλοδαπή μπορούν να μεταβάλλουν θεαματικά τα δεδομένα. Αντίθετα, όσοι παρακολουθούν τις εξελίξεις στην ΕΧΑΕ, απλώς από περιέργεια, να κάνουν υπομονή γιατί το παιχνίδι ακόμη δεν έχει ξεκινήσει.

-Περιμένετε νέα που θα έρθουν σύντομα από Eurobank πλευρά: Μέσα στον μήνα (πολύ πιθανόν και στο επόμενο δεκαήμερο) κλείνει η συμφωνία για την πώληση των συστημάτων πληρωμών (merchant acquiring). Η δουλειά φαίνεται να καταλήγει στη Word Line (αν και στο παιχνίδι είναι και η ΝΕΧΙ) και μιλάμε για ένα deal της τάξης των 300 εκατ. Ο συγκεκριμένος τομέας των τραπεζών, δηλαδή οι πληρωμές μέσω κάρτας, συγκέντρωσε συνολικά άμεσες ξένες επενδύσεις περίπου 1,2 δισ. ευρώ!

-Δεν παίζεται ο Σταθόπουλος της BC Partners: Αμέσως μετά τη Wind αγόρασε την αλυσίδα καταστημάτων Pet City που πωλεί κατοικίδια ζώα, όλα τα αξεσουάρ τους και άλλα τέτοια είδη. Εμείς, σταθερά ως στήλη, προτείνουμε πάντως στους αναγνώστες μας να παίρνουν δωρεάν ζωάκια από τις φιλοζωικές για να κάνουν και κανένα καλό. Ταυτόχρονα όμως στηρίζουμε και την Pet City γιατί από εκεί αγοράζει η στήλη την τροφή GRECA με κόστος 1 ευρώ το κιλό για να ταΐζει τις γάτες της. Σημειώστε πως Σταθόπουλος / BC Partners το έχουν “ξαναπαίξει το έργο”, αλλά σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα, καθώς το 2015 αγόρασαν στις ΗΠΑ την αλυσίδα ειδών για κατοικίδια PetSmart -με 1.600 καταστήματα- και ακολούθησε το 2017 η εξαγορά της μεγαλύτερης online pet food business με την επωνυμία Chewy η οποία είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο με 32 δισ. κεφαλαιοποίηση. Η αξία της συναλλαγής για την PetSmart ήταν 8,67 δισ. δολάρια και για την Chewy 3 δισ. δολάρια. Φυσικά, για την ελληνική αλυσίδα Pet City η αξία της συναλλαγής ούτε κατά διάνοια δεν έχει σχέση με τα παραπάνω νούμερα, αλλά τι περιμένετε όταν η στήλη αγοράζει GRECA προς 1 ευρώ το κιλό. Προκοπή;

-Υπάρχει ένα «τυπάκι» που κυκλοφορεί πολλά χρόνια τώρα στην πολιτικοοικονομική πιάτσα, δεκαετίες θα έλεγα εμφανίζεται «pure» νεοδημοκράτης και κάνει δουλειές. «Ουδέν μεμπτόν» θα μου πείτε, ακόμα κι όταν λέει στους πελάτες «εγώ τον τάδε υπουργό τον ξέρω από Οννεδίτη…». Το ζήτημα εγείρεται όμως διότι ο καριερίστας δημοσιοσχεσίτης έχει βγάλει στους πελάτες «ταρίφα» ένα δεκαχίλιαρο για συνάντηση με υπουργό (πρωτοκλασάτο βεβαίως) ή προτείνει σε υπουργούς να «φάνε σπίτι του» για να τους γνωρίσει επιχειρηματίες. Το θέμα μήνα με τον μήνα παίρνει διαστάσεις και καλό θα είναι να το κοιτάξουν οι ενδιαφερόμενοι γιατί μου μυρίζει κανένα ξεφτιλίκι…

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.